【精品】小学小升初英语阅读理解及答案
经典笑话大全-
【精品】小学小升初英语阅读理解及答案
一、阅读理解
1
.
阅读理解阅读短文,选择正确答案
Many people like to travel by
plane, but I don't like it because an airport is
usually far from the
city. You have to
get there early and wait for hours for the plane
to take off and it is often late.
You
can't open the window. You can't choose the food.
Planes are fast, but it still takes hours to
get out of the airport and into the
city.I like traveling by train. I think trains are
safe. The stations
are
usually
in
cities.
When
you
can't
catch
a
train,
you
can
catch
another
one.
You
can
walk
around in the train.
You can see many interesting things on your way.
And the trains are fast too.I
also
like
cars.
You
can
start
your
trip
when
you
want
to,
and
you
don't
need
to
reach
a
train
station or a bus stop.
Also you can carry many things with you in a car.
But sometimes there are
too many cars
on the road.
(
1
)
Why
do many people like to travel by plane?
A. Because it is fast.
B. Because you can walk around in the
plane.
C. Because it is
late.
(
2
)
Which is not the good thing about
the train?
A. It
is safe.
B. The stations are
usually in cities.
C. You
can't see interesting things on your
way.
(
3
)
If
you want to take a lot of things with you, what do
you take to go out?
A. A bus.
B. A car.
C. A train.
(
4
)
We
don't have to wait if we travel __________
A. by car
B. by plane C.
by train
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
A
【解析】
【分析】本文主要讲述了作
者不喜欢坐飞机旅行,而喜欢坐火车和汽车,并说明
了理由:坐飞机的不足之处,坐汽车
和火车的优点。
(
1
)根据短文内容中
Many people like to travel
by plane
,
planes are fast,
得知许多人喜欢乘
坐飞机是因为飞机是非常快的。故选
A
。
(
2
)问题的内容是哪一种对于乘坐火车来说是不好的事情,根据对短文内容中
The
stations
are
usually
in
cities
.
得知火车站通常都在城市里,这是比较不好的一个方面。故选
B
。
(
3
)
p>
问题的内容是如果你想要携带大量的东西,你会选择怎样出行?根据短文内容
you
can carry many things with you
in a car
你乘坐私家车可以携带大量的东西。故选
B<
/p>
。
(
4
)根据短文内容
You can start your trip
when you want to, and you don't need to reach a
train station or a bus stop.
得知开私家车可以随时出发,不必等待。故选
A
。
【点评】考查同学的阅读能力,注意仔细阅读文章,带着问题从文中寻找答
案。
2
.
阅读理解判断下列句子与短文内容是否相符。
A
A bus comes to the bus
stop
.
An old man gets on
it
.
There's no seat for
him
.
give his seat
to you
.
.
But the boy in the seat doesn't stand
up
.
The bus driver
looks at the boy,then he says to the old man again
in a high voice(
声音
)
,
.
.<
/p>
His face turns
red
.
He
gets up at
once
.
The old man sits down
and says to the
boy,
.
(
1
)
The
bus driver wants to find a seat for the old
man
.
(
2
)
The
boy's face turns red because he is afraid of the
bus driver
.
(
3
)
The
boy gives his seat to the old man at last(
< br>最后
)
.
(
4
)
The
old man is very angry with the
boy
.
(
5
)
We
should help others in public
places
.
【答案】
(
1
)
1
(
2
)
0
(
< br>3
)
1
(
4
)
0
(
5
)
1
【解析】
【分析】大意:讲述公交车
上男孩不肯让座给老人,后经司机机敏劝解而让座的
故事。
<
/p>
(
1
)根据
p>
.
可知,司机善
良
想要为老人找座位。故选正确。
(
2
)根据
The bus driver looks at
the boy,then he says to the old man again in a
high voice(
声
音
)
,
.
.
His face turns red
可知,男孩
是在听司机劝说后才让座给老人,而不是害怕司机。故选错误。
(
3
)根据
The old man
sits down and says to the boy,
.
< br>
可知,男孩最终让
座给老人。故选正确。
(
4
)根据
The old man sits down and says to the boy,
.
可知,男孩给老人
让
座,老人表达感谢心情是开心的。故选错误。
(
5
)根据整篇阅读内容的理解可知,我们应当在公共场合互相帮助。故选正确
。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅
读问题,根据关键句进行正确
的判断。
3
.
阅读理
解根据所给表格回答下列问题
Mike
John
Chen
Jie
saw a film
cleaned the room
read a book
Wu
Yifan
had a cold
Zhang Peng
went
fishing
(
1
)
--What did Mike do last weekend?--
He ________.
(
2
)
--What did John do
yesterday?--He________.