小升初英语阅读理解及答案【解析】
护花使者李克勤-
小升初英语阅读理解及答案【解析】
一、阅读理解
1
.
阅读理解阅读理解
Thereis
a
frog(
青蛙
).
He
lives
in
a
well(
井
)
and
he
never(
从未
)
goes
out
of
the
well.
He
thinksthe sky is as big as the mouth of
the well. One day a crow
(
乌鸦
)comes to the well. He
sees
the frog and say, “Frog, let's
have
a talk.”Then the frog
asks, “Where are you from?” “I fly from
the
sky,”
the
crow
says.
Thefrog
feels
surprised
(
惊讶
)and
says,
“The
sky
is
only
as
bigas
the
mouth
of the well. How do you fly from the sky?” The
crow says, “The skyis very big. You always
stay
in the well, so you
don't know the world is big.” Thefrog says, “I
don't believe (
相信
).”But he
crow
says,“
Youcan
come
out
and
have
a
look
by
yourself.”
So
the
frog
comes
out
from
the
is very
surprised. How big the world is!
(
1
)
The
frog lives in _________.
A. a garden
B. a pond (
池塘
)
C. a well
(
2
)
The
frog thinks the sky is _________.
A. very big
B. very small C.
very high
(
3
)
The
crow _________ from a well.
A. is
B. isn't
C. doesn't
(
4
)
The
frog is very surprised when he comes out from the
well, because_________.
A. he doesn't know the world is so
big
B. he doesn't know he
can jump high
C. he doesn't
know the sky is blue
(
5
)
The
best(
最好的
)Chinese title of
the story is_________.
A.
青蛙和乌鸦
B.
青蛙看天空
C.
井底之蛙
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
B
(
3
)
B
(
4<
/p>
)
A
(
5
)
C
【解析】
【分析】文章大意:本文主
要讲述一只青蛙坐井观天的故事。
(
1
)根据
There is a frog(
青蛙
). He
lives in a well(
井
) and he
never(
从未
) goes out of the we
ll.
知
青蛙住在井里,故答案为
C<
/p>
。
(
2
)根据
He thinks the sky is as big as the mouth of the we
ll.
知,青蛙认为天空只有井口那么
大,故答案为
B
。
(
3
)根据
One day a crow (
乌鸦
)comes to
the well.
知,乌鸦来到井边,不是来自井里,故答
案
为
B
。
(
4
)根据
You always stay in the well, so you
don't know the world is big.”
知,青蛙不知道世界<
/p>
有多大,故答案为
A
。
< br>
(
5
)根据文章大意知,主要
讲述井底之蛙的故事,故答案为
C
。
【点评】考查阅读理解,浏览文章大意,理解问题意思,根据问题在原文寻找原句,选择
答案。
2
.
阅读理解阅读理解
Lucy lives in the Xinyi Community.
Yesterday she met Sara. She lives in
thiscommunity, too. She
moved to this
community last week. Yesterday shewanted to go to
the flower shop, but she didn't
know
where it is. Lucy told her, “Turn left at the
traffic lights and go down that street. There it
is.
And the flower shop is near here,
you can walk.”
(
1
)
What's the name of the
community?
A.
Happy B. Xinyi
C. Zhongyu
(
2
)
Who
live in the community?
A. Lucy
B. Sara
C. Lucy and Sara
(
3
)
When did Sara
move to the community?
A. Last week.
B. Today. C.
Yesterday.
(
4
)
Where is the flower shop?
A. Turn left at the traffic
lights and go down that street.
B. Turn right at the traffic lights and
go down that street.
C.
Turn left at the street.
(
5
)
How
can Sara go to the flower shop?
A. Take a bus.
B. Take a car. C.
Walk.
【答案】
(
1
)
B
< br>(
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
p>
A
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:介绍主人公
Lucy
和
Sara
< br>偶遇在同一小区,
Sara
向其询问花店的
路线。
(
1
)根据
Lucy lives in the Xinyi Community.
可知小区
名字叫
Xinyi
。故选
B
。
(
2
)根据
Lucy lives in the Xinyi Community. Yesterday she
met Sara.
可知
Lucy
和<
/p>
Sara
同住在
这个小区。故选
C
。
(
3
)根据
She moved to this
community last week.
可知
Sara
p>
是上周搬到这个小区来的。故选
A
。
(
4
)根据
Lucy told her, “Turn left at the traffic
lights and go down that street. There it is. And
the flower shop is near here, you can w
alk.”
可知花店在交通灯的左侧,并且向下直走。故选
A<
/p>
。
(
5
)根据
Lucy told her,
“Tur
n left at the traffic lights and go
down that street. There it is. And
the
flower shop is near here, you can walk.”
可知主人公
Sara
可以直接步行去花店。
< br>Walk
是走
步,步行的含义。故选
C
。
【点评】考查阅读理解。首
先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相
关句进行选择。
3
.
阅读理解判断下列句子与短文内容是否相符。
A
Mr Smith lived in a
city
.
There were too many
cars and there were not enough
roads
.
Buses
were
the
only
kind
of
public
transport
.
There
were
traffic
jams(
交通堵塞
)all
the
time
.
Most
people hated
driving
.
One day,Mr Smith was
going to an important
meeting
.
He got on a very
crowded(
拥挤的
)bus
.
There
were
lots
of
cars
on
the
road
so
the
bus
was
moving
very
slowly
.
Mr Smith
was worried he might be
late
.
.
,
I
can
,
but my bus can't
< br>.
.
(
1
)
p>
There were too many cars and roads in Mr
Smith's city
.
(
2
)
Bus
es were the only kind of public transport in Mr
Smith's city
.
(
3
)
Mos
t people hated driving because their cars were not
good enough
.
(
4
)
The
bus was moving slowly because there were lots of
cars on the road
.
(
5
)
Mr
Smith wanted the bus driver to drive
fast
.
【答案】
(
1
)
0
(
2
< br>)
1
(
3
)
0
(
4
)
1
(
5
)
1
【解析】
【分析】大意:介绍史密斯
先生居住城市的交通情况。
(
1
p>
)根据
There were too many cars
and there were not enough roads
可知,道路较少,
但是
有许多的小汽车。与题干句子不符。故选错误。
(
2
)根据
Buses
were the only kind of public transport
可
知,史密斯城市里公共汽车确实是
唯一一种公共出行方式。故选正确。
< br>
(
3
)根据
< br>There were too many cars and there were not enough roads
可知,路况交通不好是
因为城市里有
许多的小汽车而不是汽车不好。故选错误。
(
4
)根据
There were lots of
cars on the road so the bus was moving very slowly
可知,路面确
实有许多的汽车因此公共汽车开得非常慢。故选正
确。
(
5
)
根据
可知,史密斯先生确实想要司机开
快点。故选正确。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理
解大意。其次阅读问题,根据关键句进行判
断。
4
.
阅读理
解阅读短文,根据短文内容选择填空
Hi, I'm
Peter. I was busy last weekend. On Saturday, I
read books at home in the morning. After
breakfast, I cleaned my room and washed
my clothes. In the afternoon, I played football
with my
friends. In the evening, I
helped my mom wash the plates. On Sunday, I
visited my grandparents.
And I helped
them clean their room. I did my homework after
dinner. I watched TV at night. How
busy
I was!
(
1
)
On
Saturday morning, Peter _____ at home.
A. read books
B. washed his clothes C.
cleaned his room
(
2
)
On
Saturday afternoon, Peter ____ with my friend.
A. played badminton
B. played basketball
C. played football
(
3
)
Peter
visited his ______ on Sunday.
A. friends
B. teachers
C. grandparents
(
4
)
On
Saturday evening, Peter helped his mom _____.
A. wash the clothes
B. clean the room C. wash the
plates
(
5
)
On
Sunday, Peter _____ after dinner.
A. did his homework
B. watch TV
C. clean the room
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
C
(
3<
/p>
)
C
(
4
)
C
(
5
)
A
【解析】
【分析】短文描述了彼得上
个周末我很忙,星期六早上在家看书,早饭后打扫房
间,洗衣服。下午和朋友一起踢足球
,晚上帮妈妈洗盘子;星期日去看望祖父母,帮他们
打扫房间。晚饭后彼得做作业,晚上
看电视。
(
1
)根据所给的短文,
Hi,
I'm
Peter.
I
was
busy
last
weekend.
On
Saturday,
I
read
books
at
home
in
the
morning.
p>
你好,我是彼得。上个周末我很忙。星期六,我早上在家看书。可知
星期六早晨彼得上在家看书,故答案为
A.
< br>(
2
)根据所给的短文,
In
the afternoon, I played football with my friends.
下午,我和朋友一
起踢足球。可知彼得星期六下午和朋友一起踢
足球,故答案为
C.
(
3
)根据所给的短文,
On
Sunday,
I
visited
my
grandparents.
星期日,我去看望我的祖父
母。可知星期日彼得去看望祖父母,故答案为
C.
(
4
< br>)根据所给的短文,
In the evening, I helped my
mom wash the plates.
晚上,我帮妈妈洗
盘子。可知星期六晚上彼得帮妈妈洗盘子,故答案为
C.
<
/p>
(
5
)根据所给的短文,
I did my homework after
dinner.
晚饭后我做作业。
可
知星期日晚饭
后彼得做作业,故答案为
A.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空
。
5
.<
/p>
阅读理解阅读小短文,选择正确答案。
Sarah is from America. She went to Canada last
winter holiday. She went to a park. She went
skating and took many pictures. Her
friend Kate went to China last summer holiday. She
learned
Chinese from her Chinese
friends. She went to a park, ate good food, and
climbed a mountain.
She took many
pictures too. They were all happy.
(
1
)
Sar
ah went to ________ last winter holiday.
(
2
)
Her
friend Kate went to ________.
(
3
)
Sarah
went to park,________ and ________.
(
4
)
Sar
ah went ________ , but Kate didn't.
(
5
)
The
y ________ all happy.
【答
案】
(
1
)
C
anada
(
2
)
China
(
3
)
went
skating
;
took many
pictures.
(
4
)
skating
(<
/p>
5
)
were
【解析】
【分析】本文主要介绍了来
自美国的两个朋友
Sarah
和
Kat
e
的寒假和暑假是怎么
度过的。
p>
⑴
推理判断。根据短文第一句和第二句可知
she
指的是
Sarah
,她去年寒假
去了加拿大,故
答案为:
Canada
⑵
细节理解。根据短文第五句可知
Ka
te
去了中国,故答案为:
China
⑶
推理判断。根据短文前三句可知
Sa
rah
去了一个公园、去滑冰了和拍了许多的照片。故
答案为:
went skating took many
pictures
⑷
推理判断。根据
短文第三句和第四句及倒数第三句可推知
Sarah
去滑冰了,
但是
Kate
没
有。故答案为:
skating
⑸
细节理解。根据短文末句可知他们都是高兴的。故答案为:
were
【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词
,在文
章中寻找答案。
6
.
阅读理解阅读理解
Golden monkeys live
only protected by the Chinese government. Their
fur is golden and a bit
grey. Their
tails are as long as their bodies. Male golden
monkeys are big and strong while the
female
ones
are
much
smaller. Golden
monkeys
live
in forests
which
are 2, 000-3, 000
meters
above the sea level.
They like living in family groups. They eat
fruits, nuts, tree leaves and so on.
But
now
their
number
is
getting
smaller
and
smaller.
Our
government
has
built
some
nature
reserves
to
protect
them. We
hope
more
and
more
people
will
understand
the
importance
of
protecting wild animals. We also hope
that people will stop hunting golden
monkeys.
(
1
)
Golden monkeys live only in
_________.
A.
Japan B. China
C. the USA
(
2
)
Their fur is golden and a bit
_______.
A.
yellow B.
green C.
grey
(
3
)
Their tails are _______ their bodies.
A. as long as
B. longer than C.
shorter than
(
4
p>
)
They eat _______ and so on.
A. flowers, leaves
B. meat, fish
C. fruits, nuts, tree leaves
(
5
)
We
hope _______ will understand the importance of
protecting wild animals.
A. more and more people
B. a few people C. less and less
people
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
C
(
3
)
A
(
4<
/p>
)
C
(
5
)
A
【考点】
阅读理解
【解析】
【分析】大意:短文讲述了
金丝猴的外貌和生活方式,中国政府采取许多方法保
护金丝猴。
(
1
)根据
Golden monkeys live only protected by the Chinese
government.
可知金丝猴只生活
在中国,故答案为
B.
(
2
)根据
Their fur is golden and a bit grey.
可知他
们的皮毛是金色的,有点灰白,故答案为
C.
(
3
)根据
Their tails are as long as their bodies.
可知它们的尾巴和身体一样长,故答案为
A.
(
4
)根据
They eat fruits, nuts, tree leaves and so on.
可知它们吃水果、坚果、树叶等,故
答案为
C.
(
5
)根据
We hope more and more people will understand the
importance of protecting wild
animals.
可知我们希望越来越多的人了解保护野生动物的重要性,故答案为
A.
【点评】本题考查了阅读理
解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息
找出相关句进行选择。
p>
7
.
p>
阅读理解阅读理解,判断句子正误
Hi.
My
name
is
Zhangpeng.
I'm
11
years
old.
I'm
1.62
metres
tall.
I'm
45
kilo-
grams.
I
like
drawing pictures. Every morning, I go
to school with my good friend, Dongdong. We go on
foot.
Dongdong is 11 years old. He's 2
kilograms heavier than me. But I'm 3 cm taller
than him. We
study in No. 1 Primary
School. Wenwen is my sister. We're in the same
(
一样
) school. She's one
year older than me. She likes sports.
She is taller and stronger than me. She loves me
and I love
her, too.
(
1
)
Zhang Peng
is 1.62 metres.
(
2
)
Zhang Peng is older
than Dongdong.
(
< br>3
)
Dongdong is 2 kilograms
heavier than Zhang Peng.
(
4
)
Wenwen is 2
years older than Dongdong.
< br>(
5
)
Wenwen is
stronger and taller than Zhang Peng.
【答案】
(
1
)
1
<
/p>
(
2
)
0
(
3
)
1
(
4
)
0
(
5
)
1
【考点】
阅读理解
【解析】
【分析】这是一篇介绍张鹏
,东东和雯雯情况的短文。
(
p>
1
)句意:张鹏
1.62
< br>米高。根据短文叙述
I'm 1.62
metres
tall.
(我
1.62
米高。)可知
题目叙述正确。故答案为:正确。
(
2
)句意
:张鹏比东东年龄大。根据短文叙述
I'm
11
years
old.
(我
11
岁了。)和
Dongdong
is 11 years old.
(东东
< br>11
岁了。)可知两人同岁。题目叙述错误。故答案为:
错误。
(
3
)句意:东东比张鹏重
2
公斤。根据
短文叙述
He's 2 kilograms
heavier than me.
(他
比我重
2
公斤。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。<
/p>
(
4
)句意:雯雯比东东大
2
岁。根据短文叙述<
/p>
I'm
11
years
old.
(我
11
岁了。)和
Don
gdong is 11 years old.
(东东
p>
11
岁了。)和
She's one year older than
me.
(她比我
< br>大
1
岁。)可知大一岁。题目叙述错误。故答案为:错误
。
(
5<
/p>
)句意:雯雯比张鹏既壮又高。根据短文叙述
She is taller and stronger than
me.
(她
比我既壮又高。)可知题
目叙述正确。故答案为:正确。
【
点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断正误。
8
.
阅读理
解阅读短文,判断下列句子的对错。
One day a crow found a piece of
meat. She picked it up in her mouth and flew to a
tall tree. She
was just going to eat
the meat when a fox saw her. He came and stood
under the tree and said,
How pretty you
are! My dear friend, you must be the most
beautiful bird in the world.
The crow was very happy by these
words. Then the fox said,
I have not
heard your voice. Why don't you sing a
song?
The crow opened
her mouth and began to sing. As she opened her
mouth, she lost her meat.
The fox
picked up the meat at once and went away with it.
The crow was very angy.
(
1
)
The
crow found a piece of meat.
(
2
)
Before the
crow ate the meat, she met a fox.
(
3
)
The
fox asked the crow to dance.
(
4
)
The
crow was very clever.
(
5
)
The
crow was pretty.
【答案】
(
1
)
1
(<
/p>
2
)
1
(
3
)
0
(
4
)
0
(
5
)
0
【考点】
阅读理解
【解析】
【分析】这是狐狸和乌鸦的
寓言故事。
(
1
)句意:乌鸦发现了一块儿肉。根据短文叙述
One
day
a
crow
found
a
piece
of
meat.
(一天,乌鸦发现了一块儿肉。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(
2
)
句意:在乌鸦吃肉之前,它遇到了狐狸。根据短文叙述
She
was
just
going
to
eat
the