(英语)高三英语阅读理解试题经典

巡山小妖精
810次浏览
2021年02月13日 20:34
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:博尔特)


(英语)高三英语阅读理解试题经典




一、高中英语阅读理解



1



阅读理解




Butterfly Garden (Permanent Exhibit)



Walk among the free-flying residents of this warm conservatory. It is a wonderful opportunity


to


get


close


to


a


variety


of


living


butterflies


from


New


England


and


across


the


globe.


The



Box


offers


a


window


into


the


butterfly


behavior.


Look


inside


to


see


hanging


chrysalids (


蝶蛹


) transform into adult butterflies. Tickets are required and visitors should reserve


at least two weeks in advance.



A Bird's World (Permanent Exhibit)




This


exhibit


features


the


Museum's


extraordinary


collection


of


birds,


displaying


over


300


species found in New England. Here, you can learn to interpret the bird language taking place just


outside your window at home.



Test your observation skills and see if you can get past different birds without them alerting (



信号


)


other


animals


to


your


presence


Learn


to


identify


birds


from


a


distance


by


recognizing


unique flight patterns. Practice your flying technique in the Bird Walk.



Hall of Human Life (Permanent Exhibit)



Should you have your baby's DNA sequenced? What keeps you awake? Step inside the Hall of


Human Life, the Museum's new biology exhibition, and encounter such far-reaching questions on


an amazing journey inside the human body. Through digital media and personal interaction, you


become



of


the


story',


as


you


contribute


your


own


data


in


a


process


of


learning


and


discovery.



BODY WORLDS & The Cycle of Life (Temporary Exhibit Now Open!)




BODY


WORLDS


comes


to


the


Museum


of


Science


with


a


new


chapter,


Gunther von


Hagens'


BODY


WORLDS


&


The


Cycle


of


Life.


Don't


miss


this


truly


unique


opportunity


to


look


within


yourself and gain a whole new perspective on what it means to be alive. More than one hundred


preserved


human


specimens


reveal


the


wonders


of


human


development


and


show


how


poor


health, good health, and lifestyle choices can shape your body.




1



Which exhibit do you need to book in advance?



fly Garden



B.A Bird's World



of Human Life



WORLDS & The Cycle of Life




2< /p>



What can you do in A Bird's World?



e your own flying technique.



icate with birds in body language.



digital media showing birds' history.



different birds from all over the world.




3



What is special about BODY WORLDS & The Cycle of Life?



is related to human body.



lasts for only a limited time.



is the most visited exhibition in the world.



has something to do with the growth of life.



【答案】




1



A

< br>



2



A




3



B



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了波士顿科技馆的四个展览的相关信息。



< p>


1


)考查细节理解。根据


Butterfly Carden


部分中的


“Tickets are required and visitors should


reserve


at


least


tw


o


weeks


in


advance.”


游客必须购 票,并至少提前两周预订。可知,参现


Butterfly Garden


需要提前预订。故选


A






2


)考查 细节理解。根据


A Bird's World


部分中的


“Practice your flying technique in the Bird


Walk.”



Bird Walk


中练习你的飞行技巧。可知,游客在


Bird Walk


活动中提高自己的飞行技


能。故选

< br>A






3


)考查细节理解。根据


BODY


WORIDS


&


The


Cycle


of


life


部分中的


“T


emporary


Exhibit


Now Open!”


临时展览现在开始!可知,


BODY WORLDS & The Cycle of Life


这个展览不是永久

< p>
性的,而是临时的。故选


B




【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介 绍类阅读,考生需要准确捕捉细节


信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。




2



阅读理解




When


going


out


to


dine


with


kids



you


need


to


know


the


places


where


kids


are


not


only


welcomed



but really catered for. The following are some of the best family friendly restaurants


and cafes.



Billy Lids



It is a unique environment where your child can play safely while you relax in the central cafe


area. The indoor playground includes facilities for children up to 11 years old. There are plenty of


food options for the kids



including homemade sausage rolls.



Business Hours:



Monday to Thursday: 9 a.m. to 5 p.m. Friday to Saturday: 9 a.m. to 6 p.m. Tel: 9916 0350



Gladesville Bistro (


小餐馆


)



Welcome to our revolutionary kid-friendly family bistro



where your kids are welcome to play,


draw, slip and slide. Our menu includes sandwiches and chips. Your children will receive a free


cup of popcorn with every kid's meal purchased.



Business Hours:



Monday to Sunday: 11 a.m. to 7 p.m. Tel: 9816 4052



MUMU Grill



It offers the perfect family dinner. The children can eat and then play in the park opposite the


restaurant. Children will be kept amused by the kids, menus, which feature coloring in activities.


Children are able to color in a picture of a cow with crayons.



Business Hours:



Monday to Friday: 4 p.m. to 6 p.m. Saturday to Sunday: 3 p.m. to 7 p.m. Tel: 9460 6877



Flying Fox Cafe



It is located in a park in Mona Vale. Near the cafe is a fantastic fenced children's playground,


famous for playground facilities including a bike track, walking tracks and a dog walking beach.



Business Hours:



Monday to Sunday: 9 a.m. to 4 p.m.



The weather can sometimes influence the closing time. If you are unsure, please call 9986 0980.




1


Where can your children enjoy popcorn for free?



A. At Flying Fox Cafe.


B. At Gladesville Bistro.


C. At MUMU Grill.


D. At Billy Lids.




2



MUMU Grill does NOT offer service on



A. Tuesday morning


B. Wednesday afternoon



C. Friday afternoon D. Saturday evening




3



How is Flying Fox Cafe different from other restaurants?



A. It only offers home-made sausage rolls to parents and children.


B. It amuses children with


coloring-in activities listed on the menu.



C. Its business hours may be influenced by the weather.


D. It offers children crayons to draw


pictures of cows.



【答案】



1


B




2



A




3



C



【解析】


【分析】本文是一篇应用文 ,当你和孩子们出去吃饭的时候,你需要知道孩子们


不仅受到欢迎,而且还能真正满足他 们的需求。作者介绍了一些最好的家庭友好餐厅和咖


啡馆。


< /p>



1


)考查细节理解。根据


Gladesville


Bistro


(


小餐馆


)


部分中的


“ Your


children


will


receive


a


free cup of popcorn with every kid's meal purchased.”


可知,你的孩子们在


Gladesville Bistro



以免费享用爆米花。故选


B





2

)考查推理判断。根据


MUMU Grill


部分中的


“Business Hours:Monday to Friday: 4 p.m. to


6 p.m.”


可知,


MUMU Grill


餐厅周二早上不提供服务。故选


A





3


)考查推理判断。根据

< p>
Flying Fox Café


部分中的


“The weather can sometimes influence the


closing


time.”


可知,


Flying


Fox


Cafe


与其他餐厅不同的是 它的营业时间可能受到天气的影


响。故选


C



【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的 考查,是一篇广告类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,并根据上下文的逻辑关系,进行 分析,推理,从而选出正确答案。




3



阅读理解



As a gesture of friendship



Mayor Yukio Ozaki of Tokyo



Japan gave Washington, D.C a gift of


more


than


3,000


Japanese


cherry


trees


on


March


17,


spring,


the


cherry


trees


in


Washington



D.C. take bloom(


开花


)



beginning one of the country's loveliest celebrations, the


National


Cherry


Blossom


Festival


(March


17-April


15).


Book


your


trip


now


to


see


this


vibrant


display of pink and white in this city full of history!



Washington, D.C. Cherry Blossom In-Depth Tour



Priee: $$45


/person



Available: Mar.25-Apr.15



Duration: 1 Day



Highlights: Visit Washington



D.C.; experience the peak period of cherry blossom(April 8-12)



Itinerary: Guests will start to celebrate the National Cherry Blossom Festival and discover the


beauty


of


cherry


blossoms.


Next,we


will


begin


our


sightseeing


city


tour


including


Lincoln


Memorial,


White


House,


US


Capitol,


Madame


Tussauds


Wax


Museum,


Washington


Monument


and International Spy Museum. Then visit the next tourist spot, the Jefferson Memorial. It's the


best location to view the cherry blossoms. Finally, guests may board a Potomac River cruise to


see the city from the water. Then tour ends.



Price Includes: Ground Transportation



Admission Fees:



Destination



International Spy Museum(optional)



Potomac River Cruise(optional)



Adult



Child



$$17(3-12yrs)



$$18(3-12yrs)



Senior



$$20(Over 65 yrs)



$$23(Over 65 yrs)



$$21.95



$$14.95(3-12yrs)



$$19.95(Over 65 yrs)



$$26



Madame Tussauds Wax Museum (optional)



$$23



Note: If you would like to join in the optional activities, please pay the fee in cash to the tour


guide. You cannot buy the tickets on your own or use City Pass. The tour guide will arrange the


tickets for the group.




1



On March 25,tourists___________.



A. experience the peak period of cherry blossom



B. have a discounted tour of a city full of history



C. enjoy the National Cherry Blossom Festival



D. witness the first day of the festival




2



Which of the following statements is TRUE?



A. Japan presented cherry trees to attract tourists to Washington, DC.



B. The tour covers five tourist spots without admission fees.



C. Admission fees can be paid in cash or with City Pass.



D. Each tourist must choose at least one optional destination.




3



It


costs___________


for


a


16-year-old


student


and


his


grandpa


(aged


67)


to


go


on


the


tour



with the wax museum included.



A. $$110


B. $$136


C. $$133


D. $$127



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



C



【解析】


【分析】本文是一篇应用文 ,介绍了美国的国家樱花节的时间、景点、花费和注


意事项。




1


)考查细节理解。根据

< p>
Washington, D.C. Cherry Blossom In-Depth Tour


部分中的


“Available:

< br>Mar.25-


Apr.15”


可知在三月二十五日,游 客们可以享受国家樱花节,故选


C





2


)考查推理判断。根据

< p>
Itinerary


部分中的


“Next,


we


will


begin


our


sightseeing


city


tour


including


Lincoln


Memorial,


White


House,


US


Capitol,


Madame


Tussauds


Wax


Museum,


Washington


Monument


and


International


Spy


Museum.


Then


visit


the


next


tourist


spot,


the


Jefferson


Memorial,”

< br>可知城市旅游包括以上八个景点,根据


Admission

Fees


表格中的内容可



Int ernational


Spy Museum



Madame Tussauds


Wax


Museum



Potomac


River


Cruise


这三


个景点是需要付费的,所以有五个景点不需要付费,故选


B

< p>




3


)考查数字计算。根据


Price:


$$45


/person


,以及表格中


Madame


Tussauds


Wax


Museum


(optional)


$$23



$$20(Over


65


yrs)


可知一位十六岁的学生 和他的爷爷参加这次旅行,包括蜡


像馆,价格是


45*2+23 +20=133


,故选


C


< p>


【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和数字计算三个题型的考查, 是一篇介绍类阅


读,要求考生准确捕捉细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,从而选 出正确答案。




4



阅读理解





Have


you ever experienced


such


an


annoying


thing


as


it


took


so


long


to


open


a


web


page?


You're watching stops every few minutes, which ruined your internet experience. But it could be a


thing of the past. On June 3, the Ministry of Industry and Information Technology announced that


China would issue licenses for the commercialization of 5G. It means major telecom carriers will


start to provide 5G services.



The


other, 2G


let


us


send


messages,


3G


gave


us


mobile data


and


the


internet,


and


4G


made


all


of


these things faster.



Now 5G promises much faster data download and upload speeds, and more stable connections.


This means that you will be able to download an entire HD movie in seconds and only experience


a short delay between sending and receiving data. For example, when you have a video chant


with your friend, there is generally a 100 to 200 milliseconds (


毫秒


) delay with 4G, but 5G will


reduce the delay to 1 millisecond or less, which is almost real time.



With a 5G network, the short delay in information exchange will allow driverless cars to run


more


safely,


as


they


will


be


able


to


communicate


in


real


time


and


avoid


potential


dangers.


Meanwhile,


5G


enabled


wearable


devices


will


keep


doctors


constantly


updated


on


the


health


status


of


their


patients


and


warn


them


immediately


if


there's


something


wrong.


Besides,


VR


games will become more popular with 5G. The short delay of 5G will make the games feel even


more real.



Though 5G will make our lives more convenient, it will not be perfect. For one thing, 5G will


not




) base and barely lose signal. But 5G will only cover about 300 meters, meaning we will need


more transmitters so that we can get signals. And in order to use 5G, we will have to buy new


specially, designed for 5G that are currently expensive.




1



What is the function of the first paragraph?



provide a background of the topic.



offer basic knowledge of the topic.



use an example to support the topic.



draw readers' attention to the topic.




2

< br>)


According to the passage, what is likely to happen to our life with 5G?



s can treat more patients.



drivers are needed in the near future.



advanced technologies will be further improved.



en will hate playing VR games in the real world.




3



What can he found when 5G is compared with 4G?



A.4G cover smaller areas.



B.4G needs more transmitters.



C.5G signals can travel farther.



D.5G costs higher in early stage.




4



What is the text mainly about?



development of 5G.



nges that 5G will face.



ts that people will get from 5G.



difference that 5G will make to our lives.



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



D

< p>



4



D



【解析】


【分析】本文为一篇说明文 ,介绍了


5G


时代的到来即将给人们的生活带来的影

< p>
响。





1


)考查推理判断。根据第一段中的


“Have you ever ex


perienced such an annoying thing as


it took so long to open a web page? You're watching stops every few minutes.”


可知,第一段使


用打开网页时间长且卡顿的例子来吸引读者并引出主题 。故选


D






2


)考查推理判断。根据第四段


“With a 5G network, the short delay in information exchange


will allow driverless cars to run more safely, as they will be able to communicate in real time and


avoid potential dangers. Meanwhile, 5G enabled wearable devices will keep doctors constantly


updated on the health status of their patients and warn them immediately if there's something


wrong. Besides, VR games will become more popular with 5G. The short delay of 5G will make


the games feel even more real.”


可知,


5G


使无人汽车更安全;医生更精准获取病人的



病情;< /p>


VR


游戏玩起来更逼真。所有这些都得益于


5G


传输速度的极大提高。由此可推知,


5G


使许


多先进技术得到进一步优化。故选


C





< br>3


)考查细节理解。根据最后一段中的



And


in


order


to


use


5G,


w


e


will


have


to


buy


new


product specially designed for 5G that are currently expensive.”


可知,为了使用


5G


,目前需要


购买价格昂贵的与之配套的新产品。由此可知,早期使用


5G

< br>的成本要高于


4G


。故选


D






4


)考查主旨大意。纵观全文可知,文章从一个现象引出对于

< p>
5G


的讨论,介绍了


5G



优势和早期存在的缺陷,讲述了


5G


将给人们生活带来的影响。故选


D





【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题 型的考查,是一篇科技类阅


读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行逻辑推 理,概括归纳,从而选出正


确答案。




5



阅读理解





Coral


reefs


(


珊瑚礁


)


are


an


integral


part


of


sea


life


and


sustain


it


by


providing


shelter


and


habitat to various organisms. They also supply and recycle nutrients as well as enable a growing


fish population, along with other species, for a healthy and diverse ecosystem. However, the rise


in average water temperatures due to climate change has resulted in more frequent and longtime


coral bleaching (


白化现象


) events that damage their health, causing fish and other sea species to


abandon them.



In order to restore this delicate ecosystem, scientists from the UK and Australia conducted a


study


that


involved


using


loudspeakers


underwater


near


damaged


coral


reefs


to


make


them


sound healthy and attract fish, potentially kick- starting the natural recovery process of coral reefs


and their dependent life forms. The location for this experiment was the Great Barrier Reef in the


Coral Sea, found alongside the east coast of Queensland, Australia. The site is noted to have the


largest coral reef system in the world.





coral


reefs


are


remarkably


noisy


places-the


crackle


of


snapping


shrimp


and


the


whoops and grunts of fish. Young fish concentrate on these sounds when they're looking for a


place to settle,


UK.




By


using


loudspeakers


to


copy


such


sounds,


parts


of


dead


coral


reefs


were


found


to


attract


twice as many fish, compared to places where no sounds were played.


crucial


for


coral


reefs


to


function


as


healthy


ecosystems.


Boosting


fish


populations


in


this


way


could help to kick-start natural recovery processes, preventing the damage we're seeing on many


coral reefs around the world,




1

< br>)


What causes the phenomenon of coral bleaching?



e species.



pollution.



g industry.



ng temperatures.




2< /p>



What approach is introduced to recover the coral reefs?



ng damaged coral reefs.



loudspeakers to keep fish away.



ng new homes for sea species.



g certain sounds to appeal to fish.




3



Why are Steve Simpson's words quoted?



provide some findings of the study.



show the progress of the experiment.



explain reasons for the new approach.



give another solution to the problem.




4



What can we infer from the last paragraph?



attempts are in vain.



l recovery is impossible.



l success has been achieved.



coral reefs have returned to normal.



【答案】




1



D



(< /p>


2



D




3



C

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,由于气候变化导致的平均水温上升导致了更频繁、


更长期的珊瑚白化事件,而为了恢复 这一脆弱的生态系统,科学家们在受损的珊瑚礁附近


使用水下扩音器,让珊瑚听起来更健 康,从而能够吸引鱼类。作者解释了采用这一方法的


原因以及这一新方法获得了初步成功 。





1< /p>


)考查细节理解。根据第一段中的


“However,


the


rise


in average water


tem


peratures


due


to


climate


change


has


resulted


in


more


frequent


and


longtime


u


coral


bleaching


events


that


damage their health, causing fish and other sea species to abandon them .”


然而,由于气候变化


导致的平均水温上升导致了更频繁、更 长期的珊瑚白化事件,损害了它们的健康,导致鱼


类和其他海洋物种抛弃它们,可知,气 温攀升是导致珊瑚白化现象的原因。故选


D


< br>




2


)考查细节理解。根据第二段中的


“In


order


to


restore


this


delicate


ecosystem,


scientists


from the UK and Australia conducted a study that involved using loudspeakers underwater near


damaged


coral reefs


to


make


them


sound


healthy


and attract


fish,


potentially


kick-starting


the


natural recovery process of coral reefs and their dependent life forms.”


为了恢复这一脆 弱的生


态系统,来自英国和澳大利亚的科学家们进行了一项研究,他们在受损的珊瑚礁附 近使用


水下扩音器,让它们听起来更健康,吸引鱼类,这可能会启动珊瑚礁的自然恢复过 程及其


依赖的生命形式,可知,应当采用播放某些声音来吸引鱼的方法来恢复珊瑚礁。故 选


D




< /p>



3


)考查推理判断。根据倒数第二段中 的


“Healthy


coral


reefs


are


remarkably


noisy


places-


the crackle of snapping shrimp and the whoops and grunts of fish. ”


健康的珊瑚礁是非常吵杂的


地方


——


虾的噼啪声和鱼的呼噜呼噜声,可知,引用


Steve


Simpson


的话是为了解释采用这


一新方 法的原因。故选


C






4


)考查 推理判断。根据最后一段中的


“By using loudspeakers to copy such sounds, parts of


dead coral reefs were found to attract twice as many fish, compared to places where no sounds


were played.”


通过使用扩音器来模仿这些声音,人们发现部分死去的珊瑚礁比没有声 音的地


方能吸引两倍多的鱼,可推知这一新方法初步取得了成功。故选

< br>C





【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇环保类阅读,考生需


要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。




6



阅读理解




Notre-Dame, the cathedral (


大教堂


) that serves as one of Paris's most beloved monuments, is


on


fire.


According


to


The


New


York


Times,


the


fire


began


around


6:


30


p.m.


local


time,


when


tourists urgently rushed out of the building. While Andre Finot, a spokesman for the cathedral,


told The Times, that the cause of the fire is still unknown and that no one has been hurt while


damage to the building appears catastro phic


(灾难性的)


.


-


-


-


-


-


-


-


-