高考英语阅读理解试题经典及解析
-
高考英语阅读理解试题经典及解析
一、高中英语阅读理解
1
.
阅读理解
When times get tough,
we all look for ways to cut back. When we're
hungry, we eat at home
instead of going
out. We take buses instead of taxis. And we wear
our old designer jeans just a
few
months longer. With college expenses at all-time
highs, high school students are eager to do
anything to cut the cost of a
university education.
One cost-cutting proposal is to allow college
students to get a bachelor's degree in three years
instead of four. Educational
institutions have been actively exploring ways to
make the learning
process
more
efficient.
But
there's
a
question:
Would
the
quality
of
undergraduate
education
suffer? Few US universities have
formally approved a
I
doubt that mainstream North American colleges will
carry out a three-year curriculum any
time
soon.
For
one
thing, most
universities
already
allow
highly
qualified
students
to
graduate
early
by testing out of certain classes and obtaining a
number of college credits. In addition, at
famous
universities,
the
committee
who
determine
which
courses
are
required
and
which
courses are electives
are
unlikely
to
suddenly
out
one
quarter
of
the
required
credits.
Professors
will resist
稀释
)
In my opinion, a quality four-year
education is always superior to a quality three-
year education.
A college education
requires sufficient time for a student to become
skilled in their major and do
coursework in fields outside their
major. It is not a good idea to water down
education, any more
than
it's
not
a
good
idea
to
water
down
medicine.
If
we
want
to
help
students
find
their
way
through
university,
we
should
help
them
understand
early
on
what
knowledge
and
skills
they
need
to
have
upon
graduation.
We
should
allow
students
to
test
out
of
as
many
courses
as
possible. We should give them a chance
to earn money as interns
(
实习生
) in meaningful
part-
time
jobs
that
relate
to
their
university
studies,
such
as
the
five-year
co-
op
program
at
Northeastern University.
(
1
)
Which
of the following can best sum up the main idea?
's time to shorten the
learning process.
learning
takes place over time.
sity
education should be watered down.
e education calls for
reform.
(
2
)
We
can learn from the passage that ________.
American universities are
against the
famous US
universities are considering adopting the
sors are willing to accept
the
(
3
)
In
most US universities, ________.
e students are offered the
co-op program
ves' credits
make up one quarter of the required
credits
students are
required to finish four-year education before
graduation
excellent
students can graduate ahead of time
(
4
)
We
can infer that________.
author is a college professor
exploring ways to make learning more
efficient
author thinks the
cost of a university education is too high for
people to afford
author
considers the university education quality very
important
author pays
special attention to the all-round development of
college students
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】本文是一篇议论文
,作者认为把大学四年的学制缩短为三年不是一个好
主意,保证足够的时间才能保证大学
教育的质量。
(
< br>1
)考查主旨大意。根据第二段中的
“Few
US
universities
have
formally
approved
a
‘three
-
year
degree’
model.”
很少
有美国大学正式批准
“
三年学位
”
p>
模式;以及最后一段中的
“In
my
opinion, a quality four-year education
is always superior to a quality
three-
year education.”
在我
看来,优质的四年教育总是优于优质的三年教育。可推断,文章作者认为把大学四年的学
制缩短为三年不是一个好主意,学好大学功课是需要付出时间的,所以这篇文章的中心思
想是
“
最好的学习是随着时间的推移而进行的。
”
,故选
B
。
(
2
p>
)考查推理判断。根据第二段中的
“Few
US
universities
have
formally
approved
a
‘three
-
year
degree’
model.”
美国
很少有大学正式批准
“
三年制学位
”<
/p>
模式。由此推断出,大多数美国
大学反对
“
三年制学位
”
模式,故选
A
。
(
3
)考查细节理解。根据第三段中的
“For
one
thing,
most
universities
already
allow
highly
qualified students to
graduate early by testing out of certain classes
and obtaining a number of
college
credits.”
一方面,大多数大学已经允许合格的学生通过某些课程
的考试和获得一些大
学学分提前毕业。可知,特别优秀的大学生可以提前毕业。故选
p>
D
。
(
4
)考查推理判断。根据第四段中的
“A
college
education
requires
sufficient
time
for
a
student to become skilled in their
major and do coursework in fields outside their ma
jor.”
大学教
育要求学生有足够的时间掌握专业技能,并在
专业以外的领域学习课程;以及
“It
is
not
a
good idea
to water down education, any more than it's not a
good idea to water down medicine.”
削弱教育不
是个好主意,就像削弱医学不是个好主意一样。可知作者非常看重大学教育质
量。故选<
/p>
C
。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇教育类阅
读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确
答案。
2
.
阅读理解
Atop
almost
every
Tokyo
visitor's
must-see
list,
Harajuku
is
one
of
the
city's
most
named-
checked
neighborhoods.
Here's
a
quick
look
at
some
of
the
highlights
every
Harajuku
visitor
should
experience.
Takeshita
Street
The first thing
you're going to want to do is get sucked into the
vortex of Takeshita Street, the
best
place to try purikuru photo booths and observe the
latest cosplay trends - from Cothic Lolita
to cyberpunk.
WEGO is a popular fashion chain offering the
latest trends and a section for vintage clothes.
Tutuanna is where you can find
interesting socks that will add an ample dose of
kawaii to your
outfit.
Cat Street
Cat Street is more relaxing place to stroll and
shop, with stores focusing on higher-end
brands.
RAGTAG is the
best place to find second-hand items. Harajuku
Chicago boasts a wide variety of
vintage clothes, including baseball
team happi coats and traditional
kimonos.
Omotesando
Avenue
Another famous
shopping street Omotesando Avenue is a large,
tree-lined thoroughfare that
cuts
through Harajuku and is filled with hundreds of
shops and restaurants.
Sukajyan Dept, a tiny souvenir jacket store, is
packed with the works of Ken Kakinuma. TOKYU
Plaza Omotesando Harajuku is where
you'll find that famous mirrored entranceway that
so many
travelers share on the
internet.
(
1
)
If
you want to buy vintage clothing, where should you
go?
&
Tutuanna.
an Dept &
RAGTAG.
& Harajuku
Chicago.
& Harajuku
Chicago.
(
2
)
When visiting Omotesando Avenue,
you may .
interesting socks.
a
relaxing walk.
purikura
photo booths.
the mirrored
entranceway online.
(
3
)
Which section of the
website may the text be chosen from?
.
ss.
ainment.
n.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
A
【解析】
【分析】本文是一篇应用文
,介绍了东京原
宿
三
条
著名的商业街及其特色。
(
1
)考查细节理解。根据
Takeshita
Street
部分中的
”WEGO
is
a
popular
fashion
chain
offering...
vintage
< br>clothes”
可知,
WEGO
销售老式衣服;根据
Cat
Street
部分中的
“Harajuku
Chicago boasts a wide variety of
vintage clothes”
可知,
Harajuku
Chicago
也卖老式衣服。故选
C
。
(
2
)考查推理判断。根据
Omotesando
Avenue
部分中的
”Tokyu Plaza
Omotesando Harajuku
is.
..
that so many travelers share on the Internet”
可知,原宿表参道东急购物中心是许多游客
在网上分享的著名的有镜子的
入口的地方。可推知,在参观表参道大街的时候,你可能做
的事情是找到在网上发布有镜
子的入口。故选
D
。
(
3
)考查
推理判断。根据第一段中的
”
Atop
almost
every
Tokyo
visitor's
must
-
see
list”
和
”every
Harajuku visitor should experience”
和下文的
内容可知,本文主要为旅游者介绍东京
原宿的旅游商业街。可知,本文可能选自网站的旅
游版块。故选
A
。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,
是一篇介绍类阅读,考生需
要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出
正确答案。
3
.
阅读理解
More and more comments sections are
being shut down online.
Autumn Phillips had had enough. On Aug. 19, the
executive editor of the Quad- City Times in
Iowa, and Illinois, US visited her
website, , and saw a story about a man who had
been
shot
to
death.
When
she
got
to
the
readers'
comments
sections
at
the
end,
she
was
shocked by what she saw. Below the
story was a growing number of
comments
—
a racist remark
about democratic votes, a negative
comment about police …So Phillips decided to do
something
she had been thinking about
for a long time: she shut down the comments
sections.
Phillips was
not alone in making such a move. Last week, NPR
announced k too was closing its
online
comments
sections.
The
decisions
don't
mean
that
the
news
outlets
are
no
longer
interested
in
what
their
audiences
are
thinking.
Both
stressed
their
eagerness
to
hear
from
readers and listeners
on social networks. But both agreed that comments
had deviated from their
original
intention. And so they had.
In
early
days
of
digital
journalism,
comments
were
seen
as
a
key
part
of
this
new
media,
a
wonderful
opportunity
for
strengthening
the
dialogue
between
news
producers
and
their
audiences. It was a
welcome change, given that for long many news
organizations were far too
separated
from their readers. Much more back and forth
conversation seemed like healthy and
welcome
evolution.
Sadly,
that's
not
the
way
things
turned
out.
Rather
than
a
place
for
exchanging ideas, comments sections
became the home of ugly name-calling, racism and
anti-
women language. Besides their
poisonous quality, comments seem out of place
today.
we
made
the
announcement,
I've
received
an
outpouring
of
responses
from
our
readers,
I've
heard from people who said they wouldn't send in
letters to the editor because they were
attacked so fiercely by comments, and
wasn't worth it.
(
1
)
Why
did Autumn Phillips shut down the comments
sections?
A.
They were put to wrong use.
B. Her website was attacked heavily.
C. They exposed many illegal issues.
D. She was angry about readers'
comments.
(
2
)
What does the underlined
sentence in Paragraph 3 indicate about comments?
A. They were out of date.
B. They had gone against their original
intentions.
C. They were
full of sensitive information. D. They
couldn't interest the audience.
(
3
)
What was
the welcome change in the early digital
journalism?
A.
Readers, having more access to news.
B. Readers' making less negative
comments.
C. Readers'
freedom
to
express
their
thoughts.
D.
Readers'
active
involvement
in
the
news
industry.
(
4
)
How
do many readers feel about Autumn Phillips, move
according to the last paragraph?
A. Cautious.
B. Hopeful.
C. Surprised.
D. Supportive.
【答
案】
(
1
)
A
(
2
)
p>
B
(
3
)
D
(
4
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇议论文
,越来越多的在线评论被关闭了。虽然在数字新闻业
的早期,在线评论被视为新媒体的重
要组成部分,是加强新闻生产者与受众之间对话的绝
佳机会;但事实上评论区不是一个交
流思想的地方,里面充满了各种负面的消息。
(
1
)考查推理判断。根据第二段中的
“When
she got to the readers' comments sections at the
end, she was shocked by what she saw.
Below the story was a growing number of
comments
—
a
racist
remark about democratic votes, a negative comment
about police …So Phillips decided to
do
something
she
had
been
thinking
about
for
a
long
time:
she
shut
down
the
comments
sections.”
可知,
Autumn Phillips
关闭了评论部分是
因为他们被错误地使用了。故选
A
。
(
2
)考查词义猜测。根据第三段中的
“The decisions don't mean that the news
outlets are no
longer interested in
what their audiences are thinking. Both stressed
their eagerness to hear from
readers
and listeners on social networks. But both agreed
that comments had deviated from their
original
intention.”
这些决定并不意味着新闻媒体不再对他们的听众的想法感兴趣。两人都
强调,他
们渴望在社交网络上听到读者和听众的声音。但双方都认为,评论偏离了他们最
初的意图
。由此推知划线句子的意思是
“
他们违背了他们最初的意图。<
/p>
”
故选
B
。
p>
(
3
)考查推理
判断。根据第四段中的
“In early days of digital
journalism,
comments were seen
as a key part of this new media, a
wonderful opportunity for strengthening the
dialogue between
news producers and
their audiences. It was a welcome change, given
that for long many news
organizations
were far too separated from their r
eade
rs.”
可知,在早期的数字新闻中,读者积
极参与新闻行业是
受欢迎的改变。故选
D
。
(
4
)考查推理判断。根据最后一段中的
“I've heard from parents whose children
were hurt by
our online comments. I've
heard from people who said they wouldn't send in
letters to the editor
because they were
attacked so fiercely by co
mments, and
wasn't worth it.”
可知,根据最后一段
许多
读者对
Autumn Phillips
是支持的。故选
D
。
【点评】本题
考点涉及词义猜测和推理判断两个题型的考查,是一篇社会类阅读,考生需
要根据上下文
进行逻辑推理,从而选出正确答案。
4
.
阅读理解
Education
is
not
a
bystanders
sport.
Numerous
researchers
have
shown
that
when
students
participate
in
classroom
discussion
they
hold
more
positive
attitudes
toward
school,
and
that
positive
attitudes
promote
learning.
It
is
no
coincidence
that
girls
are
more
passive
in
the
classroom discussion and
score lower than boys on SATs.
We found that at all grade levels
in all communities
and in all subject
areas boys controlled
classroom
communication.
They
participated
in
more
interactions
than
girls
did,
and
their
participation became greater as the
year went on.
Our
research
contradicted
the
traditional
assumption
that
girls
control
classroom
communication in reading while boys in
math. We found that whether the subject was
language
arts and English or math and
science, boys got more than their fair share of
teacher attention.
That teachers talk
more to male students is simply because boys are
more aggressive in grabbing
their
attention by calling out answers to the teachers'
questions first. While girls sit patiently with
their hands raised or keep silent.
Psychologist Lisa Serbin and O'Leary, then at the
state
university of New York at stony
brook studied classroom interaction at preschool
level and found
that teachers gave boys
more attention, praised them more often and were
at least twice as likely
to have
extended conversations with them.
Years of experience have shown that
the best way to learn something is to do it
yourself. It is
also important to give
students specific and direct feedback about the
quality of their work and
answers.
Teachers behave differently depending on whether
boys or girls are active to provide
answers during discussions. During
classroom discussion, teachers in our study
reacted to boys
answers
with
powerful,
precise
and
effective
responses,
while
they
often
gave
girls
mild
and
unclear reactions because of their
silence. Too often, girls remain in the dark about
the quality of
their answers. Active
students receiving precise feedback are more
likely to achieve academically.
And
they are more likely to be boys.
This
kind
of
communication
game
is
played
at
work,
as
well
as
at
school.
As
reported
in
numerous studies, it goes like
this.
Men speak more
often and frequently interrupt women.
Listeners recall more from male
speakers than from female speakers, even when both
use a
similar speaking style and cover
the same content.
Women
participate less actively in conversation. They do
more smiling and gazing, and they are
more often the passive by standers in
professional and social conversations among
peers.
Women
often
their
own
statements
into
unsure
comments.
This
is
accomplished
by
using
qualifiers and by
adding tag question. These uncertain patterns
weaken impact and signal a lack
of
power and influence.
Only
when
girls
are
active
and
treated
equally
in
the
classroom
will
they
be
more
likely
to
achieve equality in the
workplace.
(
1
)
What does the authors mean when
they say“Education is not a bystanders sport.”?
A. Both boys and girls
should do more sports.
B. The
girl students should be the audience to
watch the boy students'
discussions.
C. The boy
students should not be too active in the classroom
discussions.
D. Both boy and
girl students should take an active
part in the classroom discussions.
(
2
)
Which
of the following is Not true?
A. Girls' scores are lower
than boys on SATs.
B. Girls
control classroom discussion in reading
while boys in maths.
C. Boys control classroom discussion in
both reading and maths.
D. Boys
are more confident
in calling out
answers to catching the teachers'
attention.
(
3
)
The
factors
that
contribute
to
the
students'
effective
learning
are
the
following
except__________.
A. The
students
can
take
an
active
part
in
the
classroom
discussion
B. The
students
do
it
themselves
C.
Teachers
can
give
students
specific
and
direct
feedback
the
quality
of
their
work
and
answers
D. Students transform their own
statements into uncertain comments
【答案】
(
1
)
D
(
2
)
B
(
3
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇议论文
,论述了教育不是旁观者的活动。要想学有所获,必
须积极参与其中互动。男生比女生更
加积极地参与课堂互动,因此获得老师更多的直接指
导,这使得他们的能力得到培养,个
性也得到张扬,所以在今后的职场中也能够站统领地
位。女性要想获得同等的地位,应该
从积极参与课堂互动开始。
(
1
p>
)考查推理判断。纵观全文可知,许多研究表明,当学生参与课堂讨论时,他们对上学
持更积极的态度,积极的态度促进学习。女生在课堂讨论中更被动,在
SAT
考试中得分低
于男生,这不是巧合。因此推断作者说
p>
“
教育不是旁观者的活动
”
是为了表明男孩和女孩都
应该积极参与课堂讨论。故选
D
。
(
2<
/p>
)考查细节理解。根据第三段中的
“Our
research
contradicted
the
traditional
assumption
that
girls
control
classroom
communication
in
reading
while
boys
in
math.
We
found
that
whether the subject was language arts
and English or math and science, boys got more
than their
fair
share
of
teacher
attent
ion.”
可知,我们的研究违背了传统的假设,即女孩在阅读中控制
< br>课堂交流,而男孩在数学中控制课堂交流。我们发现,无论是语言艺术和英语,还是数学
< br>和科学,男孩在教师的注意力中所占的份额都超过了他们的平均水平。因此女孩在阅读中
< br>控制课堂交流,而男孩在数学中控制课堂交流的说法是错误的。故选
B
。
(
3
)考查细节理解。根据第一段中的
“Numerous
researchers have shown that when students
participate
in
classroom
discussion
they
hold
more
positive
attitudes
toward
school,
and
that
positive
attitudes
promote
learning.”
可知,
A
项<
/p>
“
学生们能够积极参与课堂讨论
”
是对的;根
据第四段的
“Years
of
experience
have
shown
that
the
best
way
to
learn
something
is
to
do
it
yourself.
It
is
also
important
to
give
students
specific
and
direct feedback
about
the
quality
of
their work and answers. ”
可知,多年的经验表明,最好的学习方法是自己去做。给学生关于
他们的工作和答案的质量的具体而直接的反馈也是很重要的。
故
B
、
C
都
是有利的因素;
而
D
项
“
学生们将自己的陈述转化为不确定的评论
”
文章中没有提到。故选
D
。
【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的
考查,是一篇教育类阅读,考生需
要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从
而选出正确答案。
5
.
阅读理解
If you're showering every day,
you're probably over doing it. In fact, showering
too often can
actually hurt your body
in the long run.
As
Time's public health column explains, daily
showers are common due to social norms more
than
any
proper
health
need.
We
connect
being
freshly
showered
with
being
attractive
and
pleasing, so we tend to showering often
to feel better.
But
what's the ideal shower frequency? In terms of
your health
—
not how you
look or smell
—
probably
once
or
twice
a
week,
assistant
professor
of
dermatology
at
George
Washington
University, Dr. C. Br
andon
Mitchell says. “Your body is naturally a
well
-
oiled machine,” he
says. “A
daily shower isn't
necessary.”
Of course,
your situation may vary. If you have a job like
car maintenance or construction, you'll
obviously have a visible layer of dirt
you'll need to wash off every single day.
Similarly, if you work
out every day,
you may not have any health risks by washing every
day, but you'll still be smelly. If
you
feel like you need to take daily showers for
aesthetic
(审美的)
reasons, at
least make most
of them light showers.
“I tell patients who shower daily not to soap
their whole bodies,” Mitchell
says. Hit
your pits, butt and groin, which are the areas
that produce strong smells. The rest of
your body doesn't need much soaping, he
says.
Too much time
spent under the hot water can dry out your skin,
cause cracks
(裂纹)
that can
lead to infections or germs getting
into your skin, and take away the natural oils on
your skin that
help keep it healthy.
So, even if you're aiming to be your most
presentable, be sure to keep it
moderate to avoid hurting your skin in
the long run.
(
1<
/p>
)
According to the passage,
why do most people shower daily?
A. To meet health need.
B. To wash off dirt.
C. To
add to attraction.
D. To get relaxation.
(
2
)
Which of
the following people might be advised to shower
once or twice a week?
A. Office staff
B. Car maintainer
C. Building workers
D. Gym-goers
(
3
)
The
underlined
phrase
“light
showers”
in
Para
.
4
refers
to
the
showers
in
which
________.
A. bright lights are equipped
B. a little soaping is involved
C. gentle skin touches are allowed
D. less hot water is used
(<
/p>
4
)
What is the best
title for the text?
A. Showering Daily Becomes a Custom
B. Daily Shower Does No Good to
You
C. Protect Your Skin
When Showering D. You Probably
Needn't Shower Daily
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
A
(
3
)
B
(
4
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,从长远来看,每天淋浴对身体健康有害。如果不是
每天身上都会沾污垢或是每天都出很
多汗的工作,普通人一周洗一两次澡足够了。
(1)
考查细节理解。根据第二段中的
“We
connect
being
freshly
showered
with
being
attractive
and pleasing, so
we tend to showering often to feel better.”
可知多数人每天淋浴是为了增加吸
引力,故选
C
。
(2)
考查推理
判断。根据第四段中的
“If
you
have
a
job
like
car
maintenance
or
construction,
you'll
obviously have a visible layer of dirt you'll need
to wash off every single day. Similarly, if you
work out every day, you may not have
any health risks by washing every day, but you'll
still be
smelly.”
可知每天身上都会沾污垢
或是每天都出很多汗的工作,才需要每天洗澡,故选
A
。
(3)
考查词义猜测。根据第四段中的
p>
“‘I
tell
patients
who
shower
daily
not
to
soap
their
whole