高考英语阅读理解试题经典及解析

绝世美人儿
947次浏览
2021年02月13日 20:35
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:是爱情吗)


高考英语阅读理解试题经典及解析




一、高中英语阅读理解



1



阅读理解




When times get tough, we all look for ways to cut back. When we're hungry, we eat at home


instead of going out. We take buses instead of taxis. And we wear our old designer jeans just a


few months longer. With college expenses at all-time highs, high school students are eager to do


anything to cut the cost of a university education.



One cost-cutting proposal is to allow college students to get a bachelor's degree in three years


instead of four. Educational institutions have been actively exploring ways to make the learning


process


more


efficient.


But


there's


a


question:


Would


the


quality


of


undergraduate


education


suffer? Few US universities have formally approved a



I doubt that mainstream North American colleges will carry out a three-year curriculum any


time


soon.


For


one


thing, most


universities


already


allow


highly


qualified


students


to


graduate


early by testing out of certain classes and obtaining a number of college credits. In addition, at


famous


universities,


the


committee


who


determine


which


courses


are


required


and


which


courses are electives


are


unlikely


to


suddenly



out


one


quarter


of


the required


credits.


Professors will resist


稀释


)



In my opinion, a quality four-year education is always superior to a quality three- year education.


A college education requires sufficient time for a student to become skilled in their major and do


coursework in fields outside their major. It is not a good idea to water down education, any more


than


it's


not


a


good


idea


to


water


down


medicine.


If


we


want


to


help


students


find


their


way


through


university,


we


should


help


them


understand


early


on


what


knowledge


and


skills


they


need


to


have


upon


graduation.


We


should


allow


students


to


test


out


of


as


many


courses


as


possible. We should give them a chance to earn money as interns (


实习生


) in meaningful part-


time


jobs


that


relate


to


their


university


studies,


such


as


the


five-year


co- op


program


at


Northeastern University.




1



Which of the following can best sum up the main idea?



's time to shorten the learning process.



learning takes place over time.



sity education should be watered down.



e education calls for reform.




2



We can learn from the passage that ________.



American universities are against the



famous US universities are considering adopting the



sors are willing to accept the






3



In most US universities, ________.



e students are offered the co-op program



ves' credits make up one quarter of the required credits



students are required to finish four-year education before graduation



excellent students can graduate ahead of time




4



We can infer that________.



author is a college professor exploring ways to make learning more efficient



author thinks the cost of a university education is too high for people to afford



author considers the university education quality very important



author pays special attention to the all-round development of college students



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文是一篇议论文 ,作者认为把大学四年的学制缩短为三年不是一个好


主意,保证足够的时间才能保证大学 教育的质量。




< br>1


)考查主旨大意。根据第二段中的


“Few


US


universities


have


formally


approved


a


‘three


-


year


degree’


model.”


很少 有美国大学正式批准



三年学位



模式;以及最后一段中的


“In


my


opinion, a quality four-year education is always superior to a quality three-


year education.”


在我


看来,优质的四年教育总是优于优质的三年教育。可推断,文章作者认为把大学四年的学


制缩短为三年不是一个好主意,学好大学功课是需要付出时间的,所以这篇文章的中心思


想是



最好的学习是随着时间的推移而进行的。



,故选


B






2


)考查推理判断。根据第二段中的


“Few


US


universities


have


formally


approved


a


‘three


-


year


degree’


model.”


美国 很少有大学正式批准



三年制学位


”< /p>


模式。由此推断出,大多数美国


大学反对



三年制学位



模式,故选

< p>
A






3


)考查细节理解。根据第三段中的


“For


one


thing,


most


universities


already



allow


highly


qualified students to graduate early by testing out of certain classes and obtaining a number of


college

< p>
credits.”


一方面,大多数大学已经允许合格的学生通过某些课程 的考试和获得一些大


学学分提前毕业。可知,特别优秀的大学生可以提前毕业。故选


D






4


)考查推理判断。根据第四段中的


“A


college


education


requires


sufficient


time


for


a


student to become skilled in their major and do coursework in fields outside their ma jor.”


大学教


育要求学生有足够的时间掌握专业技能,并在 专业以外的领域学习课程;以及


“It


is


not


a


good idea to water down education, any more than it's not a good idea to water down medicine.”


削弱教育不 是个好主意,就像削弱医学不是个好主意一样。可知作者非常看重大学教育质


量。故选< /p>


C





【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇教育类阅


读,考生需要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确


答案。




2



阅读理解





Atop


almost


every


Tokyo


visitor's


must-see


list,


Harajuku


is


one


of


the


city's


most


named-


checked


neighborhoods.


Here's


a


quick


look


at


some


of


the


highlights


every


Harajuku


visitor


should experience.



Takeshita Street



The first thing you're going to want to do is get sucked into the vortex of Takeshita Street, the


best place to try purikuru photo booths and observe the latest cosplay trends - from Cothic Lolita


to cyberpunk.



WEGO is a popular fashion chain offering the latest trends and a section for vintage clothes.


Tutuanna is where you can find interesting socks that will add an ample dose of kawaii to your


outfit.



Cat Street



Cat Street is more relaxing place to stroll and shop, with stores focusing on higher-end brands.



RAGTAG is the best place to find second-hand items. Harajuku Chicago boasts a wide variety of


vintage clothes, including baseball team happi coats and traditional kimonos.



Omotesando Avenue



Another famous shopping street Omotesando Avenue is a large, tree-lined thoroughfare that


cuts through Harajuku and is filled with hundreds of shops and restaurants.



Sukajyan Dept, a tiny souvenir jacket store, is packed with the works of Ken Kakinuma. TOKYU


Plaza Omotesando Harajuku is where you'll find that famous mirrored entranceway that so many


travelers share on the internet.




1



If you want to buy vintage clothing, where should you go?



& Tutuanna.



an Dept & RAGTAG.



& Harajuku Chicago.



& Harajuku Chicago.




2



When visiting Omotesando Avenue, you may .



interesting socks.



a relaxing walk.



purikura photo booths.



the mirrored entranceway online.




3



Which section of the website may the text be chosen from?



.



ss.



ainment.



n.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



A



【解析】


【分析】本文是一篇应用文 ,介绍了东京原



宿







著名的商业街及其特色。





1


)考查细节理解。根据

Takeshita


Street


部分中的


”WEGO


is


a


popular


fashion


chain


offering...


vintage

< br>clothes”


可知,


WEGO


销售老式衣服;根据


Cat


Street


部分中的



“Harajuku


Chicago boasts a wide variety of vintage clothes”


可知,


Harajuku Chicago


也卖老式衣服。故选


C






2


)考查推理判断。根据


Omotesando Avenue


部分中的


”Tokyu Plaza Omotesando Harajuku


is.


.. that so many travelers share on the Internet”


可知,原宿表参道东急购物中心是许多游客


在网上分享的著名的有镜子的 入口的地方。可推知,在参观表参道大街的时候,你可能做


的事情是找到在网上发布有镜 子的入口。故选


D






3


)考查 推理判断。根据第一段中的



Atop


almost


every


Tokyo


visitor's


must


-


see


list”



”every Harajuku visitor should experience”


和下文的 内容可知,本文主要为旅游者介绍东京


原宿的旅游商业街。可知,本文可能选自网站的旅 游版块。故选


A





【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查, 是一篇介绍类阅读,考生需


要准确捕捉细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出 正确答案。




3



阅读理解



More and more comments sections are being shut down online.



Autumn Phillips had had enough. On Aug. 19, the executive editor of the Quad- City Times in


Iowa, and Illinois, US visited her website, , and saw a story about a man who had


been


shot


to


death.


When


she


got


to


the


readers'


comments


sections


at


the


end,


she


was


shocked by what she saw. Below the story was a growing number of comments



a racist remark


about democratic votes, a negative comment about police …So Phillips decided to do something


she had been thinking about for a long time: she shut down the comments sections.



Phillips was not alone in making such a move. Last week, NPR announced k too was closing its


online


comments


sections.


The


decisions


don't


mean


that


the


news


outlets


are


no


longer


interested


in


what


their


audiences


are


thinking.


Both


stressed


their


eagerness


to


hear


from


readers and listeners on social networks. But both agreed that comments had deviated from their


original intention. And so they had.




In


early


days


of


digital


journalism,


comments


were


seen


as


a


key


part


of


this


new


media,


a


wonderful


opportunity


for


strengthening


the


dialogue


between


news


producers


and


their


audiences. It was a welcome change, given that for long many news organizations were far too


separated from their readers. Much more back and forth conversation seemed like healthy and


welcome


evolution.


Sadly,


that's


not


the


way


things


turned


out.


Rather


than


a


place


for


exchanging ideas, comments sections became the home of ugly name-calling, racism and anti-


women language. Besides their poisonous quality, comments seem out of place today.





we


made


the


announcement,


I've


received


an


outpouring


of


responses


from


our


readers,


I've heard from people who said they wouldn't send in letters to the editor because they were


attacked so fiercely by comments, and wasn't worth it.




1



Why did Autumn Phillips shut down the comments sections?



A. They were put to wrong use. B. Her website was attacked heavily.



C. They exposed many illegal issues.


D. She was angry about readers' comments.




2

< p>


What does the underlined sentence in Paragraph 3 indicate about comments?



A. They were out of date. B. They had gone against their original intentions.



C. They were full of sensitive information. D. They couldn't interest the audience.




3



What was the welcome change in the early digital journalism?



A. Readers, having more access to news.


B. Readers' making less negative comments.



C. Readers'


freedom


to


express


their


thoughts.


D. Readers'


active


involvement


in


the


news


industry.




4



How do many readers feel about Autumn Phillips, move according to the last paragraph?



A. Cautious.


B. Hopeful.


C. Surprised.


D. Supportive.



【答 案】



1



A




2



B




3



D




4



D



【解析】


【分析】本文是一篇议论文 ,越来越多的在线评论被关闭了。虽然在数字新闻业


的早期,在线评论被视为新媒体的重 要组成部分,是加强新闻生产者与受众之间对话的绝


佳机会;但事实上评论区不是一个交 流思想的地方,里面充满了各种负面的消息。




1


)考查推理判断。根据第二段中的


“When she got to the readers' comments sections at the


end, she was shocked by what she saw. Below the story was a growing number of comments



a


racist remark about democratic votes, a negative comment about police …So Phillips decided to


do


something


she


had


been


thinking


about


for


a


long


time:


she


shut


down


the


comments


sections.”

可知,


Autumn Phillips


关闭了评论部分是 因为他们被错误地使用了。故选


A





2


)考查词义猜测。根据第三段中的


“The decisions don't mean that the news outlets are no


longer interested in what their audiences are thinking. Both stressed their eagerness to hear from


readers and listeners on social networks. But both agreed that comments had deviated from their


original


intention.”


这些决定并不意味着新闻媒体不再对他们的听众的想法感兴趣。两人都


强调,他 们渴望在社交网络上听到读者和听众的声音。但双方都认为,评论偏离了他们最


初的意图 。由此推知划线句子的意思是



他们违背了他们最初的意图。< /p>



故选


B





3


)考查推理 判断。根据第四段中的


“In early days of digital journalism,


comments were seen


as a key part of this new media, a wonderful opportunity for strengthening the dialogue between


news producers and their audiences. It was a welcome change, given that for long many news


organizations were far too separated from their r


eade rs.”


可知,在早期的数字新闻中,读者积


极参与新闻行业是 受欢迎的改变。故选


D



< p>


4


)考查推理判断。根据最后一段中的


“I've heard from parents whose children were hurt by


our online comments. I've heard from people who said they wouldn't send in letters to the editor


because they were attacked so fiercely by co


mments, and wasn't worth it.”


可知,根据最后一段


许多 读者对


Autumn Phillips


是支持的。故选


D




【点评】本题 考点涉及词义猜测和推理判断两个题型的考查,是一篇社会类阅读,考生需


要根据上下文 进行逻辑推理,从而选出正确答案。




4



阅读理解




Education


is


not


a


bystanders


sport.


Numerous


researchers


have


shown


that


when


students


participate


in


classroom


discussion


they


hold


more


positive


attitudes


toward


school,


and


that


positive


attitudes


promote


learning.


It


is


no


coincidence


that


girls


are


more


passive


in


the


classroom discussion and score lower than boys on SATs.



We found that at all grade levels in all communities


and in all subject areas boys controlled


classroom


communication.


They


participated


in


more


interactions


than


girls


did,


and


their


participation became greater as the year went on.




Our


research


contradicted


the


traditional


assumption


that


girls


control


classroom


communication in reading while boys in math. We found that whether the subject was language


arts and English or math and science, boys got more than their fair share of teacher attention.


That teachers talk more to male students is simply because boys are more aggressive in grabbing


their attention by calling out answers to the teachers' questions first. While girls sit patiently with


their hands raised or keep silent. Psychologist Lisa Serbin and O'Leary, then at the state


university of New York at stony brook studied classroom interaction at preschool level and found


that teachers gave boys more attention, praised them more often and were at least twice as likely


to have extended conversations with them.



Years of experience have shown that the best way to learn something is to do it yourself. It is


also important to give students specific and direct feedback about the quality of their work and


answers. Teachers behave differently depending on whether boys or girls are active to provide


answers during discussions. During classroom discussion, teachers in our study reacted to boys


answers


with


powerful,


precise


and


effective


responses,


while


they


often


gave


girls


mild


and


unclear reactions because of their silence. Too often, girls remain in the dark about the quality of


their answers. Active students receiving precise feedback are more likely to achieve academically.


And they are more likely to be boys.




This


kind


of


communication


game


is


played


at


work,


as


well


as


at


school.


As


reported


in


numerous studies, it goes like this.



Men speak more often and frequently interrupt women.



Listeners recall more from male speakers than from female speakers, even when both use a


similar speaking style and cover the same content.



Women participate less actively in conversation. They do more smiling and gazing, and they are


more often the passive by standers in professional and social conversations among peers.




Women


often


their


own


statements


into


unsure


comments.


This


is


accomplished


by


using


qualifiers and by adding tag question. These uncertain patterns weaken impact and signal a lack


of power and influence.




Only


when


girls


are


active


and


treated


equally


in


the


classroom


will


they


be


more


likely


to


achieve equality in the workplace.




1



What does the authors mean when they say“Education is not a bystanders sport.”?



A. Both boys and girls should do more sports.


B. The girl students should be the audience to


watch the boy students' discussions.



C. The boy students should not be too active in the classroom discussions.


D. Both boy and


girl students should take an active part in the classroom discussions.




2



Which of the following is Not true?



A. Girls' scores are lower than boys on SATs.


B. Girls control classroom discussion in reading


while boys in maths.



C. Boys control classroom discussion in both reading and maths.


D. Boys are more confident


in calling out answers to catching the teachers' attention.




3



The


factors


that


contribute


to


the


students'


effective


learning


are


the


following


except__________.



A. The


students


can


take


an


active


part


in


the


classroom


discussion


B. The


students


do


it


themselves



C. Teachers


can


give


students


specific


and


direct


feedback


the


quality


of


their


work


and


answers


D. Students transform their own statements into uncertain comments



【答案】



1



D




2

< p>


B




3



D



【解析】


【分析】本文是一篇议论文 ,论述了教育不是旁观者的活动。要想学有所获,必


须积极参与其中互动。男生比女生更 加积极地参与课堂互动,因此获得老师更多的直接指


导,这使得他们的能力得到培养,个 性也得到张扬,所以在今后的职场中也能够站统领地


位。女性要想获得同等的地位,应该 从积极参与课堂互动开始。




1


)考查推理判断。纵观全文可知,许多研究表明,当学生参与课堂讨论时,他们对上学


持更积极的态度,积极的态度促进学习。女生在课堂讨论中更被动,在


SAT


考试中得分低


于男生,这不是巧合。因此推断作者说



教育不是旁观者的活动



是为了表明男孩和女孩都


应该积极参与课堂讨论。故选


D





2< /p>


)考查细节理解。根据第三段中的


“Our


research


contradicted


the


traditional


assumption


that


girls


control


classroom


communication


in


reading


while


boys


in


math.


We


found


that


whether the subject was language arts and English or math and science, boys got more than their


fair


share


of


teacher


attent ion.”


可知,我们的研究违背了传统的假设,即女孩在阅读中控制

< br>课堂交流,而男孩在数学中控制课堂交流。我们发现,无论是语言艺术和英语,还是数学

< br>和科学,男孩在教师的注意力中所占的份额都超过了他们的平均水平。因此女孩在阅读中

< br>控制课堂交流,而男孩在数学中控制课堂交流的说法是错误的。故选


B

< p>




3


)考查细节理解。根据第一段中的


“Numerous researchers have shown that when students


participate


in


classroom


discussion


they


hold


more


positive


attitudes


toward


school,


and


that


positive


attitudes


promote


learning.”


可知,


A


项< /p>



学生们能够积极参与课堂讨论



是对的;根


据第四段的


“Years


of


experience


have


shown


that


the


best


way


to


learn


something


is


to


do


it


yourself.


It


is


also


important


to


give


students


specific


and


direct feedback


about


the


quality


of


their work and answers. ”


可知,多年的经验表明,最好的学习方法是自己去做。给学生关于


他们的工作和答案的质量的具体而直接的反馈也是很重要的。




B



C


都 是有利的因素;



D




学生们将自己的陈述转化为不确定的评论




文章中没有提到。故选


D



【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的 考查,是一篇教育类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,从 而选出正确答案。




5



阅读理解



If you're showering every day, you're probably over doing it. In fact, showering too often can


actually hurt your body in the long run.



As Time's public health column explains, daily showers are common due to social norms more


than


any


proper


health


need.


We


connect


being


freshly


showered


with


being


attractive


and


pleasing, so we tend to showering often to feel better.



But what's the ideal shower frequency? In terms of your health



not how you look or smell




probably


once


or


twice


a


week,


assistant


professor


of


dermatology


at


George


Washington


University, Dr. C. Br


andon Mitchell says. “Your body is naturally a well


-


oiled machine,” he says. “A


daily shower isn't necessary.”



Of course, your situation may vary. If you have a job like car maintenance or construction, you'll


obviously have a visible layer of dirt you'll need to wash off every single day. Similarly, if you work


out every day, you may not have any health risks by washing every day, but you'll still be smelly. If


you feel like you need to take daily showers for aesthetic


(审美的)


reasons, at least make most


of them light showers. “I tell patients who shower daily not to soap their whole bodies,” Mitchell


says. Hit your pits, butt and groin, which are the areas that produce strong smells. The rest of


your body doesn't need much soaping, he says.



Too much time spent under the hot water can dry out your skin, cause cracks


(裂纹)


that can


lead to infections or germs getting into your skin, and take away the natural oils on your skin that


help keep it healthy. So, even if you're aiming to be your most presentable, be sure to keep it


moderate to avoid hurting your skin in the long run.




1< /p>



According to the passage, why do most people shower daily?



A. To meet health need. B. To wash off dirt.



C. To add to attraction.


D. To get relaxation.




2



Which of the following people might be advised to shower once or twice a week?



A. Office staff


B. Car maintainer


C. Building workers


D. Gym-goers




3



The


underlined


phrase


“light


showers”


in


Para



.


4


refers


to


the


showers


in


which


________.



A. bright lights are equipped B. a little soaping is involved



C. gentle skin touches are allowed D. less hot water is used



(< /p>


4



What is the best title for the text?



A. Showering Daily Becomes a Custom


B. Daily Shower Does No Good to You



C. Protect Your Skin When Showering D. You Probably Needn't Shower Daily



【答案】



1



C

< p>



2



A




3


B




4



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,从长远来看,每天淋浴对身体健康有害。如果不是


每天身上都会沾污垢或是每天都出很 多汗的工作,普通人一周洗一两次澡足够了。



(1)


考查细节理解。根据第二段中的


“We


connect


being


freshly


showered


with


being


attractive


and pleasing, so we tend to showering often to feel better.”


可知多数人每天淋浴是为了增加吸


引力,故选


C




(2)


考查推理 判断。根据第四段中的


“If


you


have


a


job


like


car


maintenance


or


construction,


you'll obviously have a visible layer of dirt you'll need to wash off every single day. Similarly, if you


work out every day, you may not have any health risks by washing every day, but you'll still be


smelly.”


可知每天身上都会沾污垢 或是每天都出很多汗的工作,才需要每天洗澡,故选


A




(3)


考查词义猜测。根据第四段中的


“‘I



tell


patients


who


shower


daily


not


to


soap


their


whole

-


-


-


-


-


-


-


-