高三英语阅读理解(带详解)
-
I
watched
from
a
distance
as
the
homeless
man
quarreled
with
those
who
did
not
leave
money
for him
–
the majority.
I walked up to him and right on queue
he asked me for a quarter. ―I’ll give you a
quarter if
you tell me your story.‖ He
laughed, ―You’ll give me a quarter for my story?‖
I lay the quarter in
front
of
him
and
corrected myself
–
―Nah,
here’s
the
quarter
but
it
would be
nice to
hear
your
story.‖
I followed his eyes to the quarter and for a brief
moment I saw a glimmer of reflection. I
sat down next to him and waited.
―I was in the army,‖ he said.
―
I was a
sniper(
狙击手
)and was supposed
to shoot down the
enemy from the
distance.‖ I listened
carefully to his
grizzly voice as he went deeper into the story.
He wore dirty old torn clothes and
smelled like a dead rat left in a mouse trap. He
told me how he
used to hunt with his
family and was really good at it. He had his own
way of respecting animals
by not
wasting what he killed for food and not killing
more than he needed. When the army came
knocking on his door, he felt pride and
joined up. All those years of polishing his
hunting skills
could now serve a larger
purpose
—
to defend us from
the bad guys. He set out to fight in Iraq.
It wasn’t long before he realized his
ideals and expectations were
just a
shadow of the truth.
He became
disillusioned
with the killings, which
he felt were of innocent people. ―I was a sniper
but I never really killed anyone,‖ he
said. ―One day I had to do it. They asked me to
shoot this
lady from the distance. I
saw kids near that lady and my hands were on the
trigger (
扳机
). Man, I
was
tearing
up
...
I
couldn’t
do
it.
She
wasn’t
doing
anything
to
anyone
and
she
was
with
the
kids
—I couldn’t see through
my tears. It just didn’t make any sense to
me.‖
The story goes on as he
describes eventually being put into prison for 180
days for refusing
to follow orders. He
told me how he was black listed so that he
couldn’t get a job. All the rights
we
take
for
granted
were
taken
away
from
him.
Why?
Here
was
a
man
who
was
being
punished
—
and for
what? For refusing to kill the lady?
For being a hero?
―I have no regrets,‖
the
homeless man said. ―I may be homeless now, but I
never killed that lady. I never killed
anyone
in
the
army.
It
didn’t
feel
right.
I
didn’t
go
there
to
do
that.
I
went
there
to
save
people.‖
He
continued,
―I
can
live
with
being
homeless
—that’s
okay.
But
I
wouldn’t
be
able
to
live
with
killing innocent people.‖
On that lonely Friday night, I met a
hero. It just never occurred to me that a hero
could be a
smelly old man left on
streets.
1. It can be learned from the
passage that the homeless man_______.
(
)
A. never killed
animals
B. had a strong
respect for life
C. deserved the
punishment he received
D. felt guilty
about disobeying the order
1
2. The underlined word
―disillusioned‖
(Paragraph
4) is closest in meaning to
_______.
(
)
A. disappointed
B. frightened
C. delighted
D.
admired
3. The most
disappointing for the man was probably that
_________.
(
)
A. he couldn
’
t
get a job to support himself
B. he
couldn
’
t go back to fight
for his country
C. he received orders
to kill an innocent person
D. he got
little money from the people in the street
4. How did the man feel when he was
reduced to a beggar?
(
)
A. hopeless
B.
regretless
C. greedy
D.
sympathetic
5. What does the passage
mainly talk about?
(
)
A. A beggar who often came into
conflict with others
B. A poor man who
earned money by telling stories
C. A
true hero who begged for a living on streets
D. A homeless man who helped the poor
men
答案及剖析:
语篇解读:<
/p>
本文介绍了一位曾经在伊拉克服役的狙击手的故事。
狙击手在伊拉
克因为拒绝执
行枪杀一位带着孩子的妇女的命令,
被判处
180
天监禁,
出狱后被列入黑名单,
找不到工作,
被剥夺了一切权利,
沦为街头乞
丐。
但是他却一直不后悔自己的行为。
他是一位真正的英雄。<
/p>
1.B
推理判断题。
根据文章内容可知,
狙击手在做猎人时从不滥杀动物,
在伊拉克战场上又
拒绝执行枪杀平民妇女,这些行为都说明他尊重生命。
2.A
词义猜测题。
根据第三段第一句
It
wasn’t long before he realized his ideals and
expectations
were just a shadow of the
truth.
以及
…
which he
felt were of innocent people.
一句可知,
战场上的
事实与理想相去甚远,是“令人失望的”,故选
< br>A
。
3.C
推理判断题。根据文章内容可知,他对自己的流落街头行乞毫不后悔,可知
A<
/p>
、
B
、
D
三项均与这相悖,所以令他感到最失望事情应该是他收到命令枪杀无辜。
4.B
细节理解题。根据第四段
―I have no
regrets,‖ the homeless man said.
一句可知,他对
自己
沦为乞丐毫不后悔。故选
B
。
p>
2