中考英语英语阅读理解精选附答案

绝世美人儿
898次浏览
2021年02月13日 20:57
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:主题制作)


中考英语英语阅读理解精选附答案





一、英语阅读理解专项练习试卷



1



阅读理解





When faced with difficult situations in their lives, many people find them too challenging and


give up, especially on their life dreams. But not for Gabriel Heredia.



Gabrrel is a 21-year-old Argentinean barber


(阿根廷理发师)


who was born without hands.


But he was able to grow up happy and independent because he always had the support of friends


and family. In fact, his inspiration for such work was his mother, who is a hairdresser. At the age of


14,


he


began


to


take


interest


in


her


work


and


learned


all


kinds


of


hair


cutting


skills


from


her.


Although he first saw it as an interest, Gabriel quickly decided that this was his dream job.



Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in San Isidro, Peru, which he worked


at for one and a half years. There, he met Zlatan Gomez, the president of Argentina Corta, an


organization for barbers to connect, do charity (


慈善


) work, and teach hairdressing. Later, Gabriel


became part of Argentina Corta, offering his services to people of all ages so they can build up


the skills they need to get a job.



Gabriel then moved to Buenos Aires, Argentina where he cuts hair today. As a bright and caring


young


man,


Gabriel


tries


hard


to


not


only


be


a


barber,


but


also


make


a


connection


with


the


neighborhood.


He


says,



thing


that


I


like


the


most


about


my


job


is


that


people


feel


comfortable and stylish with my cuts and that makes me feel happy.



Gabriel always does his best to be independent. He never gives up. There is nothing he can't do.


Besides cutting hair, he has learned to ride a bike, a motorbike and even to drive a car. He is no


doubt inspiring others.



< br>1



When Gabriel was born, what made him different from others?



A. He was born without hands.



B. His special haircut.



C. His life dream.



D. His happiness and independence.




2



At first, Gabriel Heredia learned hair cutting skills ________________.



A. from Zlatan Gomez B. from his mother C. from his friends D. by himself




3< /p>



Which of the following statements about Gabriel Heredia is NOT true?



A. He tries hard to make a connection with the neighborhood.



B. He can not only cut hair but also drive a car.



C. He joined Argentina Corta and taught others hair cutting skills in San Isidro.



D. He opened his first barbershop in Buenos Aires with the help of his family.




4



What does Gabriel's story mainly tell us?



A. A good beginning makes a good ending.



B. You're never too old to learn.



C. Nothing is impossible if you don't give up.



D. Education changes life.



【答案】




1



A



(< /p>


2



B




3



D

< p>



4



C



【解析】


【分析】文章大意:很多人 在面对困难时会选择放弃,但是加布里埃尔


·


赫雷迪亚


没有放弃,他是一个理发师,生下来就没有双手,但是能够独立的成长,在家人的鼓励和


支持下,实现了自己的梦想,后来帮搬到了阿根廷首都,布宜诺斯艾利斯,继续在那里理


发。加布里埃尔总是尽力保持独立。他从不放弃。他什么都能做。除了剪发,他还学会了


骑自行车、摩托车甚至开车。他无疑在激励别人。





1


)细节 理解题,根据



who was born without hands.




可知,使他与众不同 的是剩下了就


没有双手,故答案是


A






2


)细节理解题,根据




In fact, his inspiration for such work was his mother, who is a


hairdresser. At the age of 14, he began to take interest in her work and learned all kinds


of hair cutting skills from her.




可知是他的理发技艺来自他的妈妈,故答案是


B





3


)正误判断题题,根据



Gabriel's family soon helped him open his first barbershop in


San Isidro, Peru, which he worked at for one and a half years.



可知他在家人的帮助下在


秘鲁圣伊西德罗开了第一家理发店,而不是在布宜诺斯艾利斯,所以


D


的叙述错误,故答


案是


D


。< /p>





4


)细节理解题,根据根据文章内容可知,只要不放弃,什么都能成为可能,故答案是

< p>
C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和正误判断题。细节理解题要可以直接从文


中寻找答案;文章出处题需要根据文章内容确定其来源;正误判断题属于细节理解题的一


种,也需要根据文章内容进行判定。




2



阅读理解




In order to tell you what I believe, I must bring up something from my personal history.



The turning point of my life was my decision to give up my business job and study music. My


parents, although sharing my love of music, didn't think it was a good choice that I took up music


as a job. Considering my family background, this was understandable. My grandfather had taught


music for nearly forty years at Spring Hill College in Mobile, and though he was much loved by his


students,


he


didn't


earn


(挣钱)



enough


to


provide


for


his


large


family.


As


a


result


of


this


example


in


the


family,


my


parents


strongly


asked


me


to


go


to


the


college


instead


of


a


conservatory


(音乐学院)


of music although I loved my violin and spent most of my spare time


practicing.



Before my graduation from Columbia, the family ran into some money problems and I felt it


was my duty to leave college and take a job. That was why I took a business job, which I always


think of as the wasted years. I went into it for money, for being able to help the family. Money is


all I go out of it. It was not enough. I felt that life was passing me by.




My


wish


was


to


save


enough


to


quit


(退出)


and


then


go


to


Europe


to


study


music.


I


continued


to


make


money,


and


finally,


bit


by


bit,


I


earned


enough


to


make


myself


able


to


go


abroad. The family got out of the trouble and



. I felt like a free man and sailed for Europe. I


stayed


for


four


years,


worked


harder


than


I


had


ever


dreamed


of


working


and


enjoyed


every


minute of it.




was against the advice of all my friends and family, but if I had stayed in business, I do not believe


I would have made a success of living.




1



The writer presented his grandpa's example in order to .



A. show how much his grandpa was loved by his students



B. tell to be a musician wasn't a good choice for the writer



C. explain why his parents disagreed him to take up music as a job



D. thank his parents' support for studying in the conservatory of music




2



How did the writer feel when he was taking his business job?



A. Successful.


B. Shameful.


C. Hopeful.


D. Painful.




3



Which of the following can best fill in the blank in Paragraph 4?



A. my point was that business was not for me.



B. my help was no longer necessary.



C. I earned so much to support my family.



D. I got up early to practice the violin.




4



From the underlined sentence



A. couldn't find his place in a new environment



B. couldn't make a success of living



C. felt free because he was doing what he loved



D. felt pity for beginning a new life



【答案】




1



C



2



D




3


)< /p>


B




4



C



【解析】


【分析】文章大意:文章通 过爷爷的故事告诉我们为啥他的父母反对他从事音乐


工作,到后来真正的做了自己喜欢做 的事。






1


)推理判断题


My grandfather had taught music for nearly forty years at Spring Hill College


in Mobile, and though he was much loved by his students, he didn't earn


(挣钱)


enough to


provide for his large family.

可知,作者引用他爷爷的例子是来告诉我们从事音乐工作挣不到


钱,不能够养家,从 而说明他的父母不同意他从事音乐事业。故答案是


C






2


)推理判断题,根据


That


was


why


I


took


a


business


job,


which


I


always


think


of


as


the


wasted


years.


作者经商的目的是为了帮助家人,但是对于他而言,他认为是浪费时间,因


此可以推测他是痛苦的。故答案是


D






3




)信息匹配题,根据


The family got out of the trouble


可知,他的家人已经走出了困境。一

< br>开始我们就知道作者经商的目的是为了帮助家人,既然家人已经走出了困境,那么他的帮

< br>助也不再必要了。故答案是


B






4


)推理 判断题,根据



I


felt


like


a


free


man


and


sailed


for


Europe.


I


stayed


for


four


years,


worked harder than I had ever dreamed of working and enjoyed every minute of it.


可知,作者


向往自由,而


I walked on air


直译为在空中行走,没有牵挂,没有认可阻拦,因此这一句 话


的目的是他已经感受到了自由,这样就可以做自己喜欢做的事。故答案是


C




< br>【点评】考查阅读理解,本题主要涉及到了推理判断题,推理判断题相对来说是一种比较

< br>难以掌握的题型,除了要充分理解,还必须要进行合理的推理论证在能够得到正确答案,

< br>而信息匹配题则需要先理解选项的意思,然后根据空缺处前后句的逻辑关系去取舍,最终

< br>确定答案。








3



根据短文内容,判断句子正误。




Dear Dr. Manners,



My close friend seldom says


there!


hardly remembers. I feel that she is ordering me around without



We have been close friends for over 10 years. It seems that I can't stand it any more. What


should I do? Can you help me?



Sincerely,



Hawkins



Dear Ms Hawkins,



When your friend docs not use polite words, it seems that she is ordering you to do something.


So you have right(


权利


) to hate her behavior.




Ask


her


why


she


doesn't


use



or



you


Explain


to


her


that


it


makes


you


feel


uncomfortable. Also, you don't


need to do anything for her because she doesn't seem kind or


pleasant when she asks you to.




Maybe


your


friend


was


not


taught


how


to


use



or



you


in


the


normal


conversation.


So


you


can


try


to


teach


her


that.


Remember


it


is


difficult


to


find


another


close


friend if you lose one.



Best regards,



Dr. Manners




1



Ms Hawkins doesn't know how to use




2



Ms Hawkins got to know her friend more than ten years ago.




3



Dr. Manners thinks Ms Hawkins has right to hate her friend's behavior.




4



Maybe


Ms


Hawkins'


friend


doesn't


know


the


right


way


of


talking


in


the


normal


conversation.




5



Dr. Manners advises Ms Hawkins to break up (


绝交


) with her friend.



【答案】




1



0


< /p>



2



1




3


< p>
1




4



1




5



0



【解析】


【分析】文章大意:主要讲 述了霍金斯女士对医生讲了她对于朋友的一些不礼貌


行为的烦恼,并请求帮助。





1


)根据第一封信的内容中的


“My


close


friend


seldom


says


‘please’.”


以及


“I


have


told


her


a


lot of times that it is polite to use ‘please’ and ‘thank you’, but she hardly remembers.”


可知是


Ms.


Hawkins


的朋友不知道如何使用


“pl ease”



“thank you”


而不是


Ms. Hawkins


,故选错误。





2


)根据第一封信的内容中的

< p>
“We have been close friends for over 10 year s”


可知。十多年


前,霍金斯认识了她的朋友。故选正确。





3


)根据第二封信的内容中的


“it seems that she ordering you to do something. So you have


right(


权利


) to hate her behavior.”


可知礼仪博士认为霍金斯女士有权讨厌她朋友的行为。故 选


正确。





4


)根据第二封信的内容中的


“Yo ur friend was probably never taught how to use ‘please’ or


‘thank


you’


in


normal


convers ation.”


可知也许霍金斯女士的朋友在正常的谈话中不知道正确

< br>的说话方式。故选正确。





5


)根据第二封信的内容中的


“Rem ember it is difficult to find another close friend if you lose


one.”


可知


Dr. Manners


并没有建议


Ms. Hawkins


和她的朋友绝交。故选错误。




【点评】考查理解判断题。审读题目,找出相关的依据。读懂 短文内容再读题目,把握每


一个待判定句子的含义,通过寻读法在原文中找出每一个问题 相关的段落与词句,然后依


据短文内容对试题所给出的句子进行是非判断。




4


< br>根据短文内容,判断下列句子正误。




Do you often listen to music at loud volumes (


音量


)? You should know that this habit is bad for


your


hearing.


Over


1


billion


young


people


are


at


risk


of


hearing


loss


(


听力丧失


)


,because


of


listening to loud noise for long periods of time. Listening to music or watching a TV show at loud


volumes can harm your hearing.



The United Nations has standards for safe listening. It is not safe to listen to sounds that are


louder than 85 dB (


分贝


) for eight hours or 100 dB for 15 minutes. The sound of a busy road is


about 85 dB and the sound of a rock concert can be about 100 dB.



Loud noise is harmful to the inner



Most of us are bon with about 16,000 hair cells (


听毛细



) in our inner ears. These cells notice sounds. However, listening to loud noise for a long time


can make these cells work too hard and cause some of them to die. This is what causes hearing


loss. Once this happens, it's hard to get your hearing back.



Some people might think that their music isn't all that loud. But this can depend on where you


are. For example, if you are in a noisy place like the subway, you might turn up your music too


loud without realizing it. Later, when you listen to it at the same volume in a quiet place, you


alight feel uncomfortable



The


about equal to (


相当于


) the noise of a subway.



Here is some advice on safe listening. Over


< br>the



ear headphones (


头戴式耳机


) are better


than in



ear ones. They do a better job of stopping outside noise, so you can listen at a lower


volume. Don't listen to loud music on your headphones for a long time. Follow the 60:60 rule:


listen to music at 60 percent of your headphones' maximum volume for no more than 60 minutes


a day.




1



It is safe to listen to sounds that are louder than 100 dB for 15 minutes



(< /p>


2



Listening to loud noise for a long time can cause some hair cells in the inner ear to die.




3



From the fourth paragraph, we know people don't always realize how loud their music is.




4



In



ear


headphones


are


better


than < /p>


over



the



eat


ones


because


they


can


stop


more


outside noise.




5



This article mainly tells us why ears are an important part of our bodies.



【答案】




1



0


< /p>



2



1




3


< p>
1




4



0




5



0



【解析】


【分析】文章大意:



本文主要讲述了听大音量音乐的习惯对听力有害。世界卫生


组织称,超 过


10


亿的年轻人在听力方面存在问题,因为他们长时间大声聆 听。联合国有安


全聆听标准。听八十小时大于


85


分贝或


15


分钟大声


100


分钟的声音是不安全的。长时间


聆听大声的声音可能会使这些细 胞工作太猛,并使其中一些细胞死亡。这就是人们听力损


失的原因。




1


)判断正误题。根据


It is not safe to listen to sounds that are louder than 85 dB (


分贝


) for


eight hours or 100 dB for 15 minutes.


可知挺高于


85


分贝八个小时或者


100


分贝


15


分钟是不


安全的。 故答案为错误。





2


)判断正误题。根据


However, listening to loud noise for a long time can make these cells


work too hard and cause some of them to die.


可知听大声的噪音很长时间能使这些耳毛 细胞


工作太猛,造成一些耳毛细胞死亡,故答案为正确。





3


)判断 正误题。根据



if


you


are


in


a


noisy


place


like


the


subway,


you


might


turn


up


your


music too loud without realizing it.


可知如果你在像地铁这样吵闹的地方,你可能无意识的把


声音调到太大,可知第四段告诉我们人们不总是能意识到他们的音乐有多大声,故答案为


正确。





4


)判断正误题。根据



Over



the



ear


headphones


(


头戴式耳机


)


are


better


than


in



ear


ones. They do a better job of stopping outside noise, so you can listen at a lower volume.


可知头


戴式耳机比置入式耳机更好,故答案为 错误。





5


)判断正误题。通读全文可知大意是:听大声的音乐对听力有害,不是讲耳朵是人体< /p>


重要的组成部分,故答案为错误。



< /p>


【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据细节判断所给句子的正< /p>


确,注意要找到依据。




5



阅读理解





Hi,


guys!


Last


week


I


read


a


book


called


Rabbits


in


Australia


.


Rabbits


look


cute,




but


when


they


enter


in


large


numbers,


it's


a


problem.


In


Australia,


rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow.


They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to



These


days


I'm


reading


Moby


Dick


.


It's


considered


to


be


the





American Novel


place


on


a


whaling


ship


that


sails


the


seas


to


find




Moby


Lick,


a


very


large



live.




whale.




Well,


I


love


detective


stories.


Last




month


I


read


The


Stolen


Letter


.


The


writer brings me into the story of his characters' lives. He also introduces a


sense of mystery in the story. It keeps me interested until the very end of the



story.



1



What are Amy, Daniel and Simon talking about?



A. Listening. B. Speaking. C. Reading. D. Writing.




2



The rabbits in the book Rabbits in Australia .



A. are very cute B. are in small numbers



C. cause a problem D. find it hard to live in Australia




3



What type of book is Moby Dick?



A. Science.


B. Novel.


C. Detective story.


D. Travel.



< p>
4



What do we know about the book The Stolen Letter?



A. It's set in Australia.


B. It's about the writer's life.



C. Its story happens on a ship. D. There's a sense of mystery in it.



【答案】




1



C



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】主要讲了


Amy



Daniel



Simon


谈论了自己的读书。





1


)细节 题。根据第一个表格


Hi, guys! Last week I read a book called


Rabbits in Australia


.



二个表格


These days I'm reading


Moby Dick


.


第三个表格


Well, I love detective stories.


可知他们


在 谈论读书,故选


C






2


)细节 题。根据


In Australia, rabbits have crowded into the land. They eat the plants that


farmers grow. They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to live.


在澳大利亚,兔子已经挤进了陆地。他们吃农民种的植物。它们吃其他 动物需要吃的植


物,所以其他动物觉得很难生存,所以兔子导致了一个问题,故选


C



-


-


-


-


-


-


-


-