中考英语英语阅读理解精选附答案
-
中考英语英语阅读理解精选附答案
一、英语阅读理解专项练习试卷
1
.
阅读理解
When faced
with difficult situations in their lives, many
people find them too challenging and
give up, especially on their life
dreams. But not for Gabriel Heredia.
Gabrrel is a 21-year-old
Argentinean
barber
(阿根廷理发师)
who was born
without hands.
But he was able to grow
up happy and independent because he always had the
support of friends
and family. In fact,
his inspiration for such work was his mother, who
is a hairdresser. At the age of
14,
he
began
to
take
interest
in
her
work
and
learned
all
kinds
of
hair
cutting
skills
from
her.
Although he first saw it as an
interest, Gabriel quickly decided that this was
his dream job.
Gabriel's
family soon helped him open his first barbershop
in San Isidro, Peru, which he worked
at
for one and a half years. There, he met Zlatan
Gomez, the president of Argentina Corta, an
organization for barbers to connect, do
charity (
慈善
) work, and teach
hairdressing. Later, Gabriel
became
part of Argentina Corta, offering his services to
people of all ages so they can build up
the skills they need to get a job.
Gabriel then moved to
Buenos Aires, Argentina where he cuts hair today.
As a bright and caring
young
man,
Gabriel
tries
hard
to
not
only
be
a
barber,
but
also
make
a
connection
with
the
neighborhood.
He
says,
thing
that
I
like
the
most
about
my
job
is
that
people
feel
comfortable and stylish with my cuts
and that makes me feel happy.
Gabriel always does his best to be
independent. He never gives up. There is nothing
he can't do.
Besides cutting hair, he
has learned to ride a bike, a motorbike and even
to drive a car. He is no
doubt
inspiring others.
(
< br>1
)
When Gabriel was born,
what made him different from others?
A. He was born without
hands.
B. His special
haircut.
C. His life
dream.
D. His happiness and
independence.
(
2
)
At
first, Gabriel Heredia learned hair cutting skills
________________.
A. from Zlatan Gomez B. from
his mother C. from his friends
D. by himself
(
3<
/p>
)
Which of the following
statements about Gabriel Heredia is NOT true?
A. He tries hard to make a
connection with the neighborhood.
B. He can not only cut hair but also
drive a car.
C. He joined
Argentina Corta and taught others hair cutting
skills in San Isidro.
D. He
opened his first barbershop in Buenos Aires with
the help of his family.
(
4
)
What does
Gabriel's story mainly tell us?
A. A good beginning makes a
good ending.
B. You're never
too old to learn.
C. Nothing
is impossible if you don't give up.
D. Education changes life.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:很多人
在面对困难时会选择放弃,但是加布里埃尔
·
赫雷迪亚
没有放弃,他是一个理发师,生下来就没有双手,但是能够独立的成长,在家人的鼓励和
支持下,实现了自己的梦想,后来帮搬到了阿根廷首都,布宜诺斯艾利斯,继续在那里理
发。加布里埃尔总是尽力保持独立。他从不放弃。他什么都能做。除了剪发,他还学会了
骑自行车、摩托车甚至开车。他无疑在激励别人。
(
1
)细节
理解题,根据
who was born without
hands.
可知,使他与众不同
的是剩下了就
没有双手,故答案是
A
。
(
2
p>
)细节理解题,根据
In fact, his inspiration for such work
was his mother, who is a
hairdresser.
At the age of 14, he began to take interest in her
work and learned all kinds
of hair
cutting skills from her.
p>
可知是他的理发技艺来自他的妈妈,故答案是
B
。
(
3
)正误判断题题,根据
Gabriel's family soon helped him open
his first barbershop in
San Isidro,
Peru, which he worked at for one and a half
years.
可知他在家人的帮助下在
秘鲁圣伊西德罗开了第一家理发店,而不是在布宜诺斯艾利斯,所以
D
的叙述错误,故答
案是
D
。<
/p>
(
4
)细节理解题,根据根据文章内容可知,只要不放弃,什么都能成为可能,故答案是
C
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和正误判断题。细节理解题要可以直接从文
中寻找答案;文章出处题需要根据文章内容确定其来源;正误判断题属于细节理解题的一
种,也需要根据文章内容进行判定。
2
.
阅读理解
In order to tell you
what I believe, I must bring up something from my
personal history.
The
turning point of my life was my decision to give
up my business job and study music. My
parents, although sharing my love of
music, didn't think it was a good choice that I
took up music
as a job. Considering my
family background, this was understandable. My
grandfather had taught
music for nearly
forty years at Spring Hill College in Mobile, and
though he was much loved by his
students,
he
didn't
earn
(挣钱)
enough
to
provide
for
his
large
family.
As
a
result
of
this
example
in
the
family,
my
parents
strongly
asked
me
to
go
to
the
college
instead
of
a
conservatory
(音乐学院)
of music although I
loved my violin and spent most of my spare time
practicing.
Before my graduation from Columbia, the family ran
into some money problems and I felt it
was my duty to leave college and take a
job. That was why I took a business job, which I
always
think of as the wasted years. I
went into it for money, for being able to help the
family. Money is
all I go out of it. It
was not enough. I felt that life was passing me
by.
My
wish
was
to
save
enough
to
quit
(退出)
and
then
go
to
Europe
to
study
music.
I
continued
to
make
money,
and
finally,
bit
by
bit,
I
earned
enough
to
make
myself
able
to
go
abroad. The family got
out of the trouble and
▲
. I felt like a free man and sailed for Europe. I
stayed
for
four
years,
worked
harder
than
I
had
ever
dreamed
of
working
and
enjoyed
every
minute of it.
was against the advice of all my
friends and family, but if I had stayed in
business, I do not believe
I would have
made a success of living.
(
1
)
The
writer presented his grandpa's example in order to
.
A. show how
much his grandpa was loved by his
students
B. tell to be a
musician wasn't a good choice for the
writer
C. explain why his
parents disagreed him to take up music as a
job
D. thank his parents'
support for studying in the conservatory of
music
(
2
)
How
did the writer feel when he was taking his
business job?
A.
Successful.
B.
Shameful.
C.
Hopeful.
D.
Painful.
(
3
)
Which of the following can best
fill in the blank in Paragraph 4?
A. my point was that
business was not for me.
B.
my help was no longer necessary.
C. I earned so much to support my
family.
D. I got up early to
practice the violin.
(
4
)
From the underlined
sentence
A. couldn't find
his place in a new environment
B. couldn't make a success of
living
C. felt free because
he was doing what he loved
D. felt pity for beginning a new
life
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
D
(
3
)<
/p>
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:文章通
过爷爷的故事告诉我们为啥他的父母反对他从事音乐
工作,到后来真正的做了自己喜欢做
的事。
(
1
)推理判断题
My
grandfather had taught music for nearly forty
years at Spring Hill College
in Mobile,
and though he was much loved by his students, he
didn't earn
(挣钱)
enough to
provide for his large family.
可知,作者引用他爷爷的例子是来告诉我们从事音乐工作挣不到
钱,不能够养家,从
而说明他的父母不同意他从事音乐事业。故答案是
C
。
(
2
)推理判断题,根据
That
was
why
I
took
a
business
job,
which
I
always
think
of
as
the
wasted
years.
作者经商的目的是为了帮助家人,但是对于他而言,他认为是浪费时间,因
此可以推测他是痛苦的。故答案是
D
。
(
3
)信息匹配题,根据
The family got out
of the trouble
可知,他的家人已经走出了困境。一
< br>开始我们就知道作者经商的目的是为了帮助家人,既然家人已经走出了困境,那么他的帮
< br>助也不再必要了。故答案是
B
。
(
4
)推理
判断题,根据
I
felt
like
a
free
man
and
sailed
for
Europe.
I
stayed
for
four
years,
worked harder than I
had ever dreamed of working and enjoyed every
minute of it.
可知,作者
向往自由,而
I
walked on air
直译为在空中行走,没有牵挂,没有认可阻拦,因此这一句
话
的目的是他已经感受到了自由,这样就可以做自己喜欢做的事。故答案是
C
。
< br>【点评】考查阅读理解,本题主要涉及到了推理判断题,推理判断题相对来说是一种比较
< br>难以掌握的题型,除了要充分理解,还必须要进行合理的推理论证在能够得到正确答案,
< br>而信息匹配题则需要先理解选项的意思,然后根据空缺处前后句的逻辑关系去取舍,最终
< br>确定答案。
3
p>
.
根据短文内容,判断句子正误。
Dear Dr.
Manners,
My close friend
seldom says
there!
hardly
remembers. I feel that she is ordering me around
without
We have been
close friends for over 10 years. It seems that I
can't stand it any more. What
should I
do? Can you help me?
Sincerely,
Hawkins
Dear Ms
Hawkins,
When your
friend docs not use polite words, it seems that
she is ordering you to do something.
So
you have right(
权利
) to hate
her behavior.
Ask
her
why
she
doesn't
use
or
you
Explain
to
her
that
it
makes
you
feel
uncomfortable. Also,
you don't
need to do anything for her
because she doesn't seem kind or
pleasant when she asks you
to.
Maybe
your
friend
was
not
taught
how
to
use
or
you
in
the
normal
conversation.
So
you
can
try
to
teach
her
that.
Remember
it
is
difficult
to
find
another
close
friend if you lose
one.
Best
regards,
Dr.
Manners
(
1
)
Ms
Hawkins doesn't know how to use
(
2
)
Ms
Hawkins got to know her friend more than ten years
ago.
(
3
)
Dr.
Manners thinks Ms Hawkins has right to hate her
friend's behavior.
(
4
)
Maybe
Ms
Hawkins'
friend
doesn't
know
the
right
way
of
talking
in
the
normal
conversation.
(
5
)
Dr.
Manners advises Ms Hawkins to break up
(
绝交
) with her friend.
【答案】
(
1
)
0
<
/p>
(
2
)
1
(
3
)
1
(
4
)
1
(
5
)
0
【解析】
【分析】文章大意:主要讲
述了霍金斯女士对医生讲了她对于朋友的一些不礼貌
行为的烦恼,并请求帮助。
(
1
)根据第一封信的内容中的
“My
close
friend
seldom
says
‘please’.”
以及
“I
have
told
her
a
lot of times that it is
polite to use ‘please’ and ‘thank you’, but she
hardly remembers.”
可知是
Ms.
Hawkins
的朋友不知道如何使用
“pl
ease”
和
“thank
you”
而不是
Ms.
Hawkins
,故选错误。
p>
(
2
)根据第一封信的内容中的
“We have been close friends for over 10 year s”
可知。十多年
前,霍金斯认识了她的朋友。故选正确。
p>
(
3
)根据第二封信的内容中的
“it seems that she
ordering you to do something. So you have
right(
权利
) to hate
her behavior.”
可知礼仪博士认为霍金斯女士有权讨厌她朋友的行为。故
选
正确。
(
4
)根据第二封信的内容中的
“Yo
ur friend was probably never taught how to use
‘please’ or
‘thank
you’
in
normal
convers
ation.”
可知也许霍金斯女士的朋友在正常的谈话中不知道正确
< br>的说话方式。故选正确。
(
5
)根据第二封信的内容中的
“Rem
ember it is difficult to find another close friend
if you lose
one.”
可知
Dr.
Manners
并没有建议
Ms.
Hawkins
和她的朋友绝交。故选错误。
【点评】考查理解判断题。审读题目,找出相关的依据。读懂
短文内容再读题目,把握每
一个待判定句子的含义,通过寻读法在原文中找出每一个问题
相关的段落与词句,然后依
据短文内容对试题所给出的句子进行是非判断。
4
.
< br>根据短文内容,判断下列句子正误。
Do you often listen to music at
loud volumes (
音量
)? You
should know that this habit is bad for
your
hearing.
Over
1
billion
young
people
are
at
risk
of
hearing
loss
(
听力丧失
)
,because
of
listening to loud noise for long
periods of time. Listening to music or watching a
TV show at loud
volumes can harm your
hearing.
The United
Nations has standards for safe listening. It is
not safe to listen to sounds that are
louder than 85 dB
(
分贝
) for eight hours or 100
dB for 15 minutes. The sound of a busy road is
about 85 dB and the sound of a rock
concert can be about 100 dB.
Loud noise is harmful to the
inner
二
Most of us are bon
with about 16,000 hair cells
(
听毛细
胞
) in our
inner ears. These cells notice sounds. However,
listening to loud noise for a long time
can make these cells work too hard and
cause some of them to die. This is what causes
hearing
loss. Once this happens, it's
hard to get your hearing back.
Some people might think that their
music isn't all that loud. But this can depend on
where you
are. For example, if you are
in a noisy place like the subway, you might turn
up your music too
loud without
realizing it. Later, when you listen to it at the
same volume in a quiet place, you
alight feel uncomfortable
The
about equal to
(
相当于
) the noise of a
subway.
Here is some
advice on safe listening. Over
—
< br>the
—
ear headphones
(
头戴式耳机
) are better
than in
—
ear ones.
They do a better job of stopping outside noise, so
you can listen at a lower
volume. Don't
listen to loud music on your headphones for a long
time. Follow the 60:60 rule:
listen to
music at 60 percent of your headphones' maximum
volume for no more than 60 minutes
a
day.
(
1
)
It
is safe to listen to sounds that are louder than
100 dB for 15 minutes
(<
/p>
2
)
Listening to
loud noise for a long time can cause some hair
cells in the inner ear to die.
(
3
)
From
the fourth paragraph, we know people don't always
realize how loud their music is.
p>
(
4
)
In
—
ear
headphones
are
better
than <
/p>
over
—
the
—
eat
ones
because
they
can
stop
more
outside
noise.
(
5
)
This article mainly tells us
why ears are an important part of our bodies.
【答案】
(
1
)
0
<
/p>
(
2
)
1
(
3
)
1
(
4
)
0
(
5
)
0
【解析】
【分析】文章大意:
本文主要讲述了听大音量音乐的习惯对听力有害。世界卫生
组织称,超
过
10
亿的年轻人在听力方面存在问题,因为他们长时间大声聆
听。联合国有安
全聆听标准。听八十小时大于
85
分贝或
15
分钟大声
100
分钟的声音是不安全的。长时间
聆听大声的声音可能会使这些细
胞工作太猛,并使其中一些细胞死亡。这就是人们听力损
失的原因。
(
1
)判断正误题。根据
It is not safe to listen to
sounds that are louder than 85 dB
(
分贝
) for
eight
hours or 100 dB for 15 minutes.
可知挺高于
p>
85
分贝八个小时或者
100
分贝
15
分钟是不
安全的。
故答案为错误。
(
2
)判断正误题。根据
However,
listening to loud noise for a long time can make
these cells
work too hard and cause
some of them to die.
可知听大声的噪音很长时间能使这些耳毛
细胞
工作太猛,造成一些耳毛细胞死亡,故答案为正确。
(
3
)判断
正误题。根据
if
you
are
in
a
noisy
place
like
the
subway,
you
might
turn
up
your
music too loud without
realizing it.
可知如果你在像地铁这样吵闹的地方,你可能无意识的把
声音调到太大,可知第四段告诉我们人们不总是能意识到他们的音乐有多大声,故答案为
正确。
(
4
)判断正误题。根据
Over
—
the
—
ear
headphones
(
头戴式耳机
)
are
better
than
in
—
ear
ones. They do a better job of stopping
outside noise, so you can listen at a lower
volume.
可知头
戴式耳机比置入式耳机更好,故答案为
错误。
(
5
)判断正误题。通读全文可知大意是:听大声的音乐对听力有害,不是讲耳朵是人体<
/p>
重要的组成部分,故答案为错误。
<
/p>
【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据细节判断所给句子的正<
/p>
确,注意要找到依据。
5
.
阅读理解
Hi,
guys!
Last
week
I
read
a
book
called
Rabbits
in
Australia
.
Rabbits
look
cute,
but
when
they
enter
in
large
numbers,
it's
a
problem.
In
Australia,
rabbits have
crowded into the land. They eat the plants that
farmers grow.
They eat the plants
other animals need to eat, so other animals find
it hard to
These
days
I'm
reading
Moby
Dick
.
It's
considered
to
be
the
American
Novel
place
on
a
whaling
ship
that
sails
the
seas
to
find
Moby
Lick,
a
very
large
live.
whale.
Well,
I
love
detective
stories.
Last
month
I
read
The
Stolen
Letter
.
The
writer brings me into the story of his
characters' lives. He also introduces a
sense of mystery in the story. It keeps
me interested until the very end of the
story.
(
1
)
What are
Amy, Daniel and Simon talking about?
A. Listening.
B. Speaking. C. Reading.
D. Writing.
(
2
)
The
rabbits in the book Rabbits in Australia .
A. are very cute
B. are in small numbers
C.
cause a problem
D. find it hard to live in Australia
p>
(
3
)
What
type of book is Moby Dick?
A. Science.
B. Novel.
C. Detective story.
D. Travel.
(
4
)
What do we know
about the book The Stolen Letter?
A. It's set in Australia.
B. It's about the writer's
life.
C. Its story happens
on a ship. D. There's
a sense of mystery in it.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了
Amy
、
Daniel
和
Simon
谈论了自己的读书。
(
1
)细节
题。根据第一个表格
Hi, guys! Last week I read a
book called
Rabbits in Australia
.
第
二个表格
These
days I'm reading
Moby
Dick
.
第三个表格
Well, I
love detective stories.
可知他们
在
谈论读书,故选
C
。
(
2
)细节
题。根据
In Australia, rabbits have crowded
into the land. They eat the plants that
farmers grow. They eat the plants other
animals need to eat, so other animals find it hard
to live.
在澳大利亚,兔子已经挤进了陆地。他们吃农民种的植物。它们吃其他
动物需要吃的植
物,所以其他动物觉得很难生存,所以兔子导致了一个问题,故选
C
。