【英语】初三英语阅读理解模拟试题
-
一、中考英语阅读理解汇编
1
.
阅读短文,从每题所给的
A
、
B
、
C
和
D
四个选项中,选出最佳选项。
Blue Lightning
Sally loved cars more
than anything else. This spring she thought of
building a go-kart to enter
for the Go-
Go Race. So she asked her dad for help.
design.
A
week
later,
Sally
brought
her
notes
and
drawings
to
Dad.
She
named
her
go-kart
Lightning
build
Blue Lightning as you've designed.
Over
three
weekends
of hard work,
Sally
turned
her
design
into
a
real,
working
go-kart
and
painted it light blue.
Dad asked her to take it for a test drive. Sally
agreed.
After she did
that, Sally drove back to Dad.
to have
a test drive.
bolt
(闪电)
shape.
Dad laughed.
teach a man to fish, he'll eat for a
lifetime.
Sally said,
Dad
smiled.
Sometimes,
learning
happens
during
the
process.
We
learn
how
to
do
something right by doing it a few times
first and making mistakes along the
way.
That encouraged
Sally and she worked even harder. When she showed
Dad her new go-kart, he
nodded with
pride.
Finally came the
race. Sally wasn't worried about whether she would
win
—
in her mind, she
had already won, by building something
better than ever before.
(
p>
1
)
Sally thought of
building a go-kart to ________.
A. practice driving
B. enter for a race C. play with friends
D. do some research
(
2
)
What did Sally's dad
ask her to do after she built the go-kart?
A. To have a test drive.
B. To take a good rest.
C.
To give it a cool name.
D. To paint it light blue.
(
3
)
Sally's story
mainly tells us that ________.
A. winning a race is
important
B.
fishing brings us a lot of fun
C. driving experience is necessary
D. learning happens during the process
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】文章大意:本文主
要讲述在过程中学习,我们通过做某事数次,然后发
现错误,最后学会怎样正确地做某事
。
(
1<
/p>
)细节题。根据
This spring she
thought of building a go-kart to enter for the Go-
Go Race.
可
知她想造卡丁车参加比赛,故选
B
。
(
2
)细节题。根据
Dad
asked her to take it for a test drive.
造好卡丁车后,爸爸叫她进行测
试驾,故选
A
< br>。
(
3
)主旨题。文章主要讲述我们通过做某事数次,然后发现错误,最后学会怎样正确地
做某事,在过程中学习,故选
D
。
p>
【点评】细节题和主旨题是阅读理解题
中常考题型。细节题要从文中寻找答案;主旨题需
要通读全文,了解大意之后找出中心思
想。
2
.
请阅读下面短文,从每小段所给的
A
、
B
、
C
三个选项中,选出一个最佳选项。
I'm writing this article in China,
far away from my home in the United States. You
might wonder
what
I
do
to
remember
my
mom
on
Mother's
Day.
Well,
I
certainly
call
her
to
say
Mother's
Day
I still remember the
first time I forget Mother's Day. When I finally
figured it out, I asked,
does mom get a
special holiday? Why isn't there a Children's Day
for us?
My mom
explained, in that way that only moms seem to be
able in explain,
is Children's
Day!
I knew that I had
messed up. I thought about all the time and love
my mom had given me. I
thought
about
the
food
she
had
made,
the
toys
she
had
brought
and
the
long
hours
she
had
spent
with
me.
There
might
not
be
a
perfect
mom,
but
there
is
mom's
love,
which
can
fix
anything.
After that day, for 364 days, I was looking
forward to the next Mother's Day.
That was the first year l forgot
Mother's Day. It was also the last year I
forgot.
Are you
struggling to consider what to do for your mom on
Mother's Day?
Common
things are to write a message that thanks for the
love she has given you, send her a
card
or buy her a gift. But the most important thing is
- DON'T FORGET!
(
1
)
How
does the writer celebrate Mother's Day this year?
A. He calls his mom.
B. He send his mom a card.
C. He visits home to see his
mom.
(
2
)
What might the underlined phrase
A.
弄清楚
B.
预料到
C.
归纳出
(
3
)
Why
did the writer begin to expect Mother's Day?
A. Because he missed his
mom far in the United States.
B. Because he wanted to spend more time
with his mom.
C. Because he
realized he had got much care from his
mom.
(
4
)
What is the purpose of the passage?
A. To explain why there
isn't a Children's Day
B. To
advise us not to forget to keep our own
promises.
C. To remind us to
remember the love mom has given us.
(
5
)
Which
is the best title for the passage?
A. An Interesting Talk
B. An Important Day C. An
Expensive Gift
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
C
(
5
)
B
【解析】
【分析】文章大意:母爱的
伟大的,我们要时刻记着,尤其是当母亲节到来的时
候,给她一身问候,或者一张贺卡表
达你对母亲的关爱,千万不要忘了。
(
1
)细节理解题,根据
Well,
l certainly call her to say “Happy Mother's Day”
p>
可知,作者给妈
妈打电话祝贺。故答案是
A
。
(
p>
2
)词义猜测题,由第二段段意可知,作者忘记母亲节了,后来
p>
________
后,我对妈妈
发问。将选
项带进去可知,填
“
弄清楚
”
最合适。故答案是
A
。
(
3
)细节
理解题,根据
expect Mother's Day
可以定位到
After that
day
,
for 364
days
,
I was
looking forward to the next Mother's
Day.
往前找答案,可以总结出妈妈给了作者很多关爱,
故
答案是
C
。
(
4
)细节理解题,根据
Common things are to write a message that
thanks for the love she
has
given
you,
send
her
a
card
or
buy
her
a
gift.
But
the
most
important
thing
is
一
DON'T
FORGET!
可知,作
者建议我们不要忘记母亲节,记得妈妈给我们的爱。故答案是
B
。
(
5<
/p>
)标题判断题,全篇围绕母亲节这一节日话题展开,所以选
An
Important
Day<
/p>
。故答案
是
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及
细节理解题、词义猜测题和标题判断题。细节理解题可
以直接从文中寻找答案;词义猜测
题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单
词的意思;标题判断题需要在充分
理解文章的基础上,总结中心思想,凝练句式,最终确
定答案。
3
.
阅读理解
I walked into a
stranger as he passed by me.
He
replied with a smile and said,
We
apologized
(道歉)
and went for
our own ways.
Later that
day, when I was cooking, my daughter was standing
too near. When I turned to reach
for
some milk, I nearly knocked her over.
She walked away sadly. But I didn't
feel like I had to apologize to her.
While I was in bed that evening, my
husband said to me.
polite. But with a
daughter you love, you were unkind. Your daughter
brought you some flowers
that she
picked herself this afternoon. You will find them
in the kitchen by the door. Have you
seen the tears in her eyes?
I quietly went and sat down by my
daughter's bed.
She said,
like them, especially the blue
ones.
I tearfully
replied,
at you.
If we can be polite to
strangers, why can't we do the same for the ones
we love?
(
1
)
The
writer was to the stranger who she walked
into.
A. mad
B. honest
C. unkind
D. polite
(
2
)
Where were they when
the writer shouted at her daughter?
A. In the kitchen.
B. By the tree. C. In the bedroom.
D. In the garden.
(
3
)
What did the writer's
husband think when he saw her action?
A. The little girl
shouldn't cry.
B. She
shouldn't shout at their daughter.
C. She shouldn't say sorry to the
stranger.
D. Both he and his
wife should apologize to their
daughter.
(
4
)
What may be the writer's
favorite color according to the passage?
A. Yellow.
B. Pink.
C. Blue.
D. Red.
(
< br>5
)
What do you think is
the best title for the passage?
A. Be friendly to
strangers.
B. Mothers like
flowers.
C. Be kind to loved
ones.
D. Love between
parents and children.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
B
(
4
)
C
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:作者走在路
上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站
地离自己很近,结果取牛奶的时候几
乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,
后来因为老公的点醒,让作者意思到
对待爱自己的人要好的道理。
(<
/p>
1
)细节题。根据
可知,作者对待陌生人很有礼貌,故选
D
。
< br>
(
2
)细节题。根据
when I was cooking, Move out of
the way!
可知,作者是在厨
房对女儿大喊大叫,故选<
/p>
A
。
(
3
)推断题。根据
While
dealing
with
a
stranger,
you
were
polite.
But
with
a
daughter
you
love, you were unkind.
可知,作者的
丈夫认为她不应该对女儿大叫,故选
B
。
(
4
)
推断题。根据
I knew you'd like them,
especially the blue ones.
可知,作者可能最喜欢
蓝色,故选
C
。
(
5
)主旨
题。作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己
很近,结果
取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为
老公的点醒
,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理,故选
C
。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和
主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,
推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
4
.
阅读下面短文,根据短文内容,从所给的
A
、
B
、
C
、
< br>D
四个选项中选出最佳选项。
In a town there lived a
little, beautiful and smart girl. Her name was
Rose. Everyone in the town
liked her.
She was very brave, but she was scared of the
doctor. One day, one of her teeth was
moving. Her mom saw it. She said,
Tim.
Rose
said,
(摆动
的)
now,
we needn't go to the doctor at once.
After five weeks, Rose forgot about
her tooth but her mom didn't. She checked her
tooth again
and it was more wobbly, so
she said,
Rose was
scared but she had to do what her mom told her, so
they went to see Doctor Tim.
They had to wait in the waiting
room.
When it was her
turn, her heart was beating very fast. She went
into Doctor Tim's room. He
was smiling.
She sat on the chair.
Doctor Tim said,
Rose
closed her eyes, but just before Doctor Tim
started, tears started coming down from her
eyes. When she opened her eyes, she saw
Doctor Tim holding her tooth, smiling.
Rose
smiled.
Then
Doctor Tim
gave
her
a
teddy
bear.
From
that
time
Rose
wasn't
scared
of
doctors
anymore.
(
1
)
At
the beginning of the story, Rose was scared of
.
A. her mom
B. the doctor
C. her teeth
D. the people in the town
p>
(
2
)
Rose
forget about her tooth after ________.
A. five months
B. many years
C. several hours
D. five weeks
(
3
)
The
doctor gave Rose after he pulled her tooth
out.
A. a book
B. a teddy bear
C. a candy
D. many teeth
(
p>
4
)
According to the
passage, the doctor was a man.
A. kind
B. brave
C. careless
D. shy
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
B
(
4
)
A
【解析】
【分析】主要讲了
Rose
是勇敢的,但是害怕医生,通过看牙医的经历,她变得不
再害怕医生。
(
1
)细节题。根据
but she
was scared of the doctor.
可知她是害怕医生,故选
B
。
(
2
)细节题。根据
Af
ter five weeks, Rose forgot about her tooth but
her mom didn't.
可知五
周后
< br>Rose
忘记了牙齿,故选
D
。
(
3
p>
)细节题。根据
Then Doctor Tim gave
her a teddy bear.
可知医生给
Rose
p>
一个泰迪熊,故
选
B
。
(
4
)细节题。根据
He was smiling.
可知医生一直在笑,所以医生是友好的,故选
A
。<
/p>
【点评】考查阅读理解,主要考查细
节题,注意从文中仔细找答案。
5
.
阅读理解
Good
Neighbours
Mr.
and
Mrs.
March
lived
together
with
their
four
daughters.
Amy
was
very
shy.
Beth
loved
being
at home. Meg looked very pretty. Jo was tall and
thin and she was a tomboy. Their home
was
always
busy
and
full
of
noise
and
people.
Next
to
them
lived
old
Mr.
Laurence
and
his
grandson, Laurie. They lived in a very
large and comfortable house. But it was a house
without
life.
One day, Joe saw Laurie standing at an upstairs
window in his house and looking down at their
garden. Jo's sisters were playing in
the snow there. They were throwing snowballs and
having a
lot of fun. But Laurie's face
was very sad.
boy!
Jo
thought.
all
alone.
He
needs
some
friends.
She
couldn't
stop
thinking
about
him.
She
wanted
to
go
and
see
him,
but
how
could
she
go
to
the
house
without
an
invitation?
Then one snowy afternoon, she saw Laurie's grandpa
go out. This gave her an idea. She took a
broom from the kitchen.
When Laurie saw Jo from
the window, a big smile changed his pale, sad
face.
Jo laughed and
shouted,
Laurie opened
the window and said,
stay inside for a
week
house.
A few
minutes later, she returned and rang the bell on
the door of Laurie's house. A servant
took her upstairs.
(牛奶冻)
for
you.
Jo looked around. There were lots of
books on the shelves.
—
Amy, Beth and
Meg.
the table with your
mother. She has a very kind face. I like looking
at her. I haven't got a mother.
Jo felt sad when she heard
this.
time.
She
told
him
about
all
the
interesting
things
in
her
life.
She
said,
(除了
……
之外)
plays, I also love books.
The
library was a wonderful room. Jo loved
it.
Laurie said,
(
Adapted from
Little Women
)
(
1
)
From
the first paragraph, we know ________________.
A. Jo's family had five
members
B. Jo and Laurie
were neighbours
C. Laurie
and his grandpa were busy
D.
the four sisters had the same hobby
(
2
)
Jo
wanted to visit Laurie because _________________.
A. she wanted to visit his
large house
B. Laurie
invited her to play with snowballs
C. she felt he was lonely and needed
friends
D. Laurie was
seriously ill and needed her care
(
3
)
What
might be the correct order of what happened in the
story?
a. Jo saw Laurie
standing at an upstairs window in his house.
b. Jo and Laurie were
having a talk happily at Laurie's home.
c. Jo wanted to Laurie's home after
telling her mother.
d. Jo
couldn't stop thinking about Laurie.
A. a
—
b
—
c
—
d
B. b
—
a
—
c
—
d
C. b
—
d
—
a
—
c
D. a
—
d
—
c
—
b
<
/p>
(
4
)
Whic
h words can best describe Jo and her sisters?
A. Kind and friendly
B. Generous but rude
C. Quiet and smart
D.
Funny but carless
(
5
)
What does Laurie mean by
saying
A. People need to
stay in their own houses.
B.
People should learn much more from the
books.
C. People need love
and friendship besides books.
D. People should relax themselves
besides reading
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
A
(
5
)
C
【解析】
【分析】文章大意:文章讲
述了
Jo
和她的邻居
Laurie
p>
的故事,
Laurie
跟着爷爷生
活没有了母亲,又生病了,心情很不越快,一天当
Jo
< br>看到了他之后心里放不下,就找机会
接近了他,了解了情况,然后成为了好朋友。
(
1
)细节
理解题,根据
Their
home
was
always
busy
and
full
of
noise
and
people.
Next
to
them lived old Mr. Laurence and his
grandson, Laurie.
可知
Jo
跟
Laurie
是邻居,故答案是
< br>B
。
(
2
)细节理解题,根据
But Laurie's face
was very sad.
He needs some friends.
p>
可知
Laurie
很孤独需要朋友,故答案
是
C
。
(<
/p>
3
)细节排序题,根据文章内容可知,先是
Jo
从窗户里看到了
Laurie
,
之后就放心不
下,告知父母之后,最后进行了开心的交谈,因此句子的顺序为:
a
—
d
—
c
—
b
,故答案是
D
。
(
4
)逻辑推理题,根据
couldn't stop thinking about him. She
wanted to go and see him,
可知
Jo
心地善良而友好,根
据
my
sisters gave me this blancmange
(牛奶冻)
for you.
可知<
/p>
Jo
的姐妹也很友好,故答案
是
A
。
(
5
)句意猜测题,根据
A
person
needs
more
than
books.
可知,人需
要的不仅仅是书,根
据文章的叙述,他解释了
Jo
之后他开心了,并成为了朋友,所以除了书之外还需要关爱和
友谊,故答案是
C
。
【点评
】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题、细节排序题、逻辑推理题和句意猜测
题。细
节理解题很简单,一般可直接在文章中找到答案。细节排序题细节理解题的一种变
形,按
照文章的叙事顺序进行句子排序,逻辑推理题需要根据一体的推理方式,根据已知
条件推
出可能的结论。句意猜测题首先要理解句子的表面意思,然后结合语境去思考其深
层含义
。
6
.
阅读理解
One fresh sunny day,
while I was swimming in the water, I felt
something special going through
my
gills
(腮)
.
It was
a
different
kind
of
water.
I
also
found
many
of
my
friends became
sick.
Some of them were dying. I was thinking
about what I should do to save my friends, so I
decided
o do some research for my
underwater life.
My
research started. At first, I noticed there were
many bottles, cans and other kinds of rubbish
in the water. Then I went on. I got
closer and then I tasted many different kinds of
liquid
(液体)
.
To my
surprise, I noticed a man pouring some liquid into
the water. Others also saw him doing so
and they decided to follow him. I hated
it! I wish I could have told them that it was
killing us!
I think it
is so stupid for people to do this to the earth
that they are living on! I can't understand
why they are doing this. Humans should
stop throwing waste into the lakes or rivers. I
want to
have
a
normal
life
with
my
friends.
People
should
stop
being
so
selfish
and
care
about
the
environment.
If
they
do
that,
everyone
will
be
fine
and
will
have
nothing
to
worry
about.
I
suggest they follow my words. If so, I
believe everyone will be able to live a happy
life.
(
1
)
Some of the writer's friends were
dying because of pollution.
A. air
B. noise C.
water D.
light
(
2
)
What did the writer find?
A. A man was fishing in the
river. B. A man was swimming in
the water.
C. A man got sick
because of the water. D. A man was pouring
some liquid into the water.
(
3
)
What does the
underlined word“selfish”mean in Chinese?
A.
自豪的
B.
自私的
C.
奇怪的
D.
完美的
(
4
)
What does the
speaker suggest in the last paragraph?
A. Human beings should care
about the environment.
B.
Human beings should live in the water.
C. Human beings should stop scientific
research.
D. Human beings
should help other people.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
B
(
4
)
A
【解析】
【分析】文章大意:本文主
要介绍一条鱼通过调查自己的朋友生病的原因,发现
人类在往水里到脏水。建议人们应关
爱环境,停止往水里倒垃圾。
(<
/p>
1
)细节理解题。由
I got closer and then I tasted many
different kinds of
liquid
(液体)
.
To my
surprise, I noticed a man pouring some liquid into
the water. Others also saw him
doing so
and they decided to follow him. I hated it! I wish
I could have told them that it
was
killing us!
可知是水污染害死作者的朋友,故选
C
。
p>
(
2
)细节理解题。由
To my surprise, I noticed a man pouring some liquid into the water.
可知他注意到一个人正把一些液体到进
水了。故选
D
。
(
3
)词义
猜测题。由
Humans
should
stop
throwing
waste
into
the
lakes
or
rivers.
I want
to
have a
normal life with my friends.
人类应该停止向湖泊或
河流中扔垃圾。我想和朋友们过正
常的生活。由人类为了自己方便向河里河湖里扔垃圾,
却伤害生活在水里的鱼类,可知这
种行为是自私的。故选
B
p>
。
(
4
)细节理解题。由
People
should stop being so selfish and care about the en
vironment.
人
们应该停止自私自利,关心环境。故选
A
。
p>
【点评】考查阅读理解。要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找
p>
出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的
p>
基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据。
7
.
阅读理解
A few years ago, I
worked at a church
(教堂)
and
since my son was home schooling, he went
with me to the church every day. Most
mornings, we'd stop at a local convenience store,
getting a
chocolate drink for him and a
cup of coffee for me.
The clerk at the store we chose to visit refreshed
our lives each day, and so we returned again
and again. She had found her own way of
enjoying life and her job. I'm not even sure that
she
was realizing that her energy put a
smile on the face of each customer.
When a customer brought cookies to
the counter, any other clerk could have asked,
you like some milk with those
cookies?
(彩票)
with those
cookies?
She might have
asked me if I wanted a donut with my coffee. But
instead, she asked,
you like some
batteries
(电池)
with that
coffee?
Yes, life is
what you make of it. This clerk's method of
dealing with what some think is a boring
job, and with the customers she met
daily, made the hours in her day more enjoyable.
In doing
that, she also refreshed the
lives of others and made them laugh.
Sometimes, if my day at the church
had been particularly tiring, we'd stop at that
store before
heading home. We'd
giggle
(咯咯笑)
as we left the
store, the clerk's words
echoing
(回响)
behind us.
(
1
)
p>
What did the writer do a few years ago?
A. She was a teacher in a
school.
B. She was an office
worker.
C. She was a doctor
in a hospital.
D. She was a
worker at a church.
(
2
)
When did the writer
and her son usually stop at the local store?
A. In the morning.
B. At noon. C. In the afternoon.
D. In the evening.
(
3
)
Why
did the writer and her son usually stop at the
local store?
A.
Because the drinks were delicious
there.
B. Because the food
was cheap there.
C. Because
they felt happy there.
D.
Because there was only store.
(
4
)
What was the
clerk like?
A.
She was serious. B. She was lively.
C. She was nervous. D. She was
foolish.
(
5
)
The
clerk at the store may ask the customers,
A. Would you like some milk
with cookies?
B. Would you
like some bread with milk?
C. Would you like some batteries with
the coffee?
D. Would you
like some milk with cake?
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
(
5
)
C
【解析】
【分析】主要讲了便利店的
售货员让作者感到生活是令人高兴愉快的。
(
1
)细节题。根据
A
few years ago, I worked at a church
(教堂)
可知几年前作者在教堂里
工作,故选
D
。
(
2<
/p>
)细节题。根据
Most mornings, we'd
stop at a local convenience store, getting a
chocolate
drink
for
him
and
a
cup
of
coffee
for
me.
大部分早上作者和儿子
通常在当地商店停留,故选
A
。
(
3
)细节
题。根据
The clerk at the store we chose to
visit refreshed our lives each day, and so
we
returned
again
and
again.
可知商店里的店
员让作者的生活变得有活力,他们在那里感到
高兴,所以他们经常去,故选
C
。
< br>(
4
)细节题。根据
In
doing that, she also refreshed the lives of others
and made them laugh.
可知店员会让其他人的生活有活力,并且让
他们笑,所以店员是有活力的,生机勃勃的,
故选
B
。
(
5
)细节题。根据
you
like
a
lottery
ticket
(彩票)
with
those
cookies?
might
have asked me if I wanted a donut with
my coffee. But instead, she asked,
batteries
(电池)
with that coffee?
可知店员不会直接问要什么东西,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
8
.
阅读理解
Not
long
ago,
my
daughter's
shoes
were
scratched
(划损)
by
someone's
knife.
I
took
the
shoes to the shoemaker to get them
repaired. He looked at them and said to me,
I will add more scratches on both of
the shoes.
I was
surprised and asked why. He
explained,
special style
Two days later I dropped by from
work to fetch the shoes. At the first sight I
found there were
indeed five or six
more scratches on each shoe, but all the openings
were patched
(打补丁)
by
red soft
leather
(皮革)
. They looked
special. I couldn't help making
compliments
(赞扬)
on
the shoemaker's skills.
Another time, there was a large
opening on the back of my wife's sister's white
coat. My wife
took it over, checked
carefully, and then said,
Three days later, seeing the coat again, I was
shocked:
the big opening was taken
place by a
beautiful flower and it took
on a wonderful look. I gave my
praise,
of art!
Perfection is impossible to achieve in everything,
and so is human's life, which will appear in
the form of injury, disability or
disease. Since you can't change a
wound
(伤口)
, you should not
expect people's pity by exposingthe
wound, which shows nothing meaningful. All you can
do and
have to do is to make up the
wound by patches and try your best to grow the
most beautiful
flower on the wound, and
that is the meaning of life.
(
1
)
How
did the writer feel about the shoemaker's work?
A. Satisfied.
B. Moved. C. Magic.
D. Angry.
(
2
)
The
word
A. appearing
B. showing C. seeing
D. feeling
(
3
)
It
can be inferred
(推断)
from
this passage that .
A. the shoemaker didn't know how to
make shoes
B. the
shoemaker fooled the writer on purpose
C. the writer's wife was good at
mending coats
D. patches are
common in our clothes
(
4
)
Which is the best
title for this passage?
A. A Wonderful Wife.
B. The Scratches Shoes.
C. A
Kind of Perfection.
D. The Patches of Life.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
D
【解析】
【分析】文章大意:本文主
要通过讲述鞋匠修补被刮的鞋子和作者的妻子缝补破
旧的衬衫两个例子来说明,补丁是不
可避免的,生活中的补丁更是不可避免的,我们要学
会给伤口打补丁,寻找自己独特的美
。
(
1<
/p>
)推理判断题,根据第三段最后一句
I couldn't
help making compliments
(赞扬)
on the
shoemaker's
skills. <
/p>
我忍不住赞美鞋匠的技能。可推断出作者对鞋匠的工作感到满意,故选
A
。
(
2
)词义猜测题,根据
Since
you
can't
change
a
wound
(伤口)
,
you
should
not
expect
people's
pity
by
exposingthe
wound
,这一句可知既然你改变不了伤口,你不应该通过暴露
你的伤口来期望人们的同情,可猜
测出
exposing“
暴露
”
和
showing“
展示
”
的意思接近,故选
B
。
(
3
)推理判断题,根基文章第五和第六段的描述,可推断出作者的妻子很擅长缝补衣
服,故选
C
。
(
4
)标题
判断题,通读全文可知本文主要通过讲述鞋匠修补被刮的鞋子和作者的妻子缝
补破旧的衬
衫两个例子来说明,补丁是不可避免的,生活中的补丁更是不可避免的,我们
要学会给伤
口打补丁,寻找自己独特的美。
D
项生活的补丁符合题意,故选
D
。
p>
【点评】考查阅读理解题,本文涉及词义猜测题、推理判断题、标题判断题常考题型,词
p>
义猜测题要抓住上下文,善于利用连接词、代词及词性、同义词、反义词等进行判断选
择;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;标题判断题要遵循
“
精、准、全
”
正确地
< br>选取能包含文章的主要内容及作者要表达的观点的选项。
9
.
阅读理解
Sometimes I really
doubt whether there is love between my parents.
Every day they are very
busy trying to
make money for my schooling.
One day, my mother was sewing a
quilt
(缝被子)
.I silently sat
beside her.
With surprise in her eyes, she
stopped her work for a while. Then she said,
thread
(线)
.It can
hardly be seen, but it's really there. It makes
the quilt strong. If life is a quilt,
love should be a thread. Love is
inside.
I
couldn't
understand
her
until
the
next
spring.
At
that
time,
my
father
suddenly
got
sick
seriously. My mother had to stay with
him in the hospital for a month.
After they were back, my mother
helped my father walk slowly on the country road
every day.
They were so kind to each
other and it seemed they were the happiest
couple.
After two months
my father still couldn't walk by
himself.
life.
Now I understand that love is just
a thread in the quilt of our life. Love is inside,
making life
strong and warm.
(
1
)
Sus
an's father stayed in hospital for _________.
A. one day
B. one month
C. two months
D. three months
(
2
)
Susan came to
understand her mother _________.
A. while her mother was
sewing a quilt
B. before her
father was in hospital
C.
when she was sitting beside her mother
D. after her father was seriously
sick
(
3
)
What can we know from the passage?
A. Susan's father is very
lazy.
B. Susan's mother is a
nurse.
C. Susan's parents
love each other.
D. Susan
doesn't like her father.
(
p>
4
)
Which of the
following could be the best title for the passage?
A. How to make a quilt
strong
B. Love is just a
thread
C. Walking on the
country road
D. A seriously
sick father
【答案】
(
1
)
B
p>
(
2
)
D
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:作者通
过讲述妈妈缝被子的事,明白了爱只是我们生活被子
里的一根线。爱是内在的,让生活变
得坚强和温暖。
(
1
)细节理解题,根据
My mother had to stay with him in the
hospital for a month.
可知
爸爸在医院待了一个月,故答案是
B
。
(
2
)细节理解题,根据
I couldn't
understand her until the next spring. At that
time, my
father suddenly got sick
seriously.
My
mother had to stay with him in the hospital for a
month.
可知,当爸爸生了重病
时,作者才理解了她的妈妈,故答案是
C
。
(
3
)逻辑推理题,根据
I just like
walking with your mom. I like this kind of
life.
可知作者
的父母是彼此相
爱的,故答案是
C
。
(
4
)标题
判断题,根据
Now
I
understand
that
love
is
just
a
thread
in
the
quilt
of
our
life.
可知文章的标题是:爱就是一条线,故答案是
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、逻辑推理题和标题判断题几种常考题型,细节
题要注意从文中寻找答案;逻辑推理题需要联系上下文,按照一定的逻辑推理方式推断出
需要的信息;标题判断题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想,最后凝练句式获取
答案。
10
< br>.
阅读理解
Australia is the largest island in
the world. It is a little smaller than China. It
is in the south of
the earth. Australia
is big, but its population is small. The
population of Australia is nearly as large
as that of Shanghai.
Enough
laws
(法律)
have been made to
fight against pollution. The cities in Australia
have
got little air or water pollution.
The sky is blue
and the water is clean.
You can clearly see fish
swimming in
the rivers. Plants grow very well.
Last month we visited Perth, the
biggest city in western Australia and went to a
wild flowers
exhibition.
There we saw a large number of wild
flowers we had never seen before. We had a
wonderful
time.
Perth
is
famous
for
its
beautiful
wild
flowers.
In
spring
every
year,
Perth
has
the
wild
flowers'
exhibition. After visiting Perth, we spent a day
in the countryside. We sat down and had
a rest near a path at the foot of a
hill. It was quiet and we enjoyed ourselves.
Suddenly we heard
bells ringing at the
top of the hill. What we saw made us pick up all
our things and run back to
the car as
quickly as we could. There were about three
hundred sheep coming towards us down
the path.
Australia is famous for its sheep and kangaroos.
After a short drive from any town, you will find
yourself in the middle of white
sheep.
(
1
< br>)
Australia is .
A. the largest country in
the world
B. larger
than China
C. as large as
Shanghai D.
not so large as China
(
2
)
In
Perth, you may visit a wild flowers' exhibition in
.
A. October
B. January C. May
D. July
(
3
)
Which of the following sentences
is TRUE?
A. All
the big cities in Australia are seriously
polluted.
B. Australia is
famous for its sheep, kangaroos and large
population.
C. We ran back
to the car because we were in the middle of the
white sheep.
D. If you go to
the countryside in Australia, you will see a large
number of white sheep.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】本文介绍了澳大利
亚的人文环境和景色。
(
1
)细节题。根据文章提到的
It is a little smaller than
China.
可知,它比中国小一点,
故选
D
。
(
2
)
推断<
/p>
题。
根据
文章
提
到的
In
spring
every
year,
Perth
has
the
wild
flowers'
exhibition
可知,在春天
,可以看花展,结合澳大利亚和北半球季节相反,可知它的春天在
10
< br>月,故选
A
。
(
3
)细节
题。根据文章提到的
After a short
drive from any town, you will find yourself in
the middle of white sheep.
<
/p>
可知,可以看到很多山羊,故选
D
。
p>
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节
题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下
文,推断出需要的信息。
11
p>
.
阅读理解
<
/p>
(
1
)
What
kind of the letter may the passage be?
A. An admission letter.
B. An apology letter. C. A business letter.
D. A thank you letter.
(
2
)
How
much should Zhang Wei pay in all to enter the
university?
A.
HK$$ 55,935. B. HK$$ 55,810.
C. HK$$ 55, 685. D. HK$$
55,560.
(
3
)
If
you were Zhang Wei, how would you feel at this
letter?
A.
Annoyed.
B.
Excited.
C.
Upset.
D.
Anxious.
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
D
(
3
)
B
【解析】
【分析】句意:这是张伟的
一张香港中文大学的录取通知书,其中涉及到专业,
学习方式,学位以及费用。
(
1
)细
节理
解题
。根据
文中
的语句
The
Chinese University
of Hong
kong
Admission
Notification
提示可知,这是一张录取通知书,故选
A
。
(
2
)细节理解题。根据文中的语句
HK
$$
55,560.
(
for
native students
)以及
Zhang
Wei
(
Yuyao
,
Ningbo
)提示可知,张伟的学费是
HK$$ 55,560
,故选
D
。<
/p>
(
3
)理解归纳题。这是一张香港中文大学的录取通知书,张伟收到以后,一定非常的激
动,故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题,首先仔细
阅读文后的问题,弄清问题
的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,选择正确答
案。
12
.
阅读理解
Earlier this year, China achieved a
new milestone
(里程碑)
in space
research. On January 3,
2019, Chang'e-4
became the first lunar probe
(月球探测器)
in history to
successfully land on
the far side of
the moon.
The Earth's gravity
(重力)
slows the moon's rotation
(自转)
, matching it to the
speed of
its orbit
(公转)
. Therefore, the far
side of the moon is almost
It's this
sense of the unknown that makes the far side of
the moon such an interesting place for
scientific and space research. Being
blown by solar
(太阳的)
winds,
the far side may have the
special
minerals
(矿物质)
. For this
reason, Chang'e-4 will study the effect of solar
winds on
the lunar surface and any
mineral found by the spacecraft. Chang'e-4 is also
carrying flower seeds,
potatoes and
silkworm eggs to see whether life is possible on
the moon. If it is, then the moon
will
become a possible choice for space travel in the
future.
However,
research of the
(阻断)
off
from us,
radio
noise
coming
off
Earth
is
also
blocked.
This
is
why
China's
relay
satellite
(中继卫星)
Queqiao was sent up in May, 2018.
Thanks to Queqiao, the communication problem
between
Earth and Chang'e-4
has been well solved.
Power supply
(电源供应)
is also
a challenge to the task. Chang'e-4 gets energy
from the sun
through its solar panels.
As we know, a lunar day has the length
(长度)
of 28 Earth days. After
Chang'e-4 was sent up on December 8,
2018, it took the probe over 20 days to orbit the
moon to
be in a position to be able to
land in moon daylight and use its solar panels.
Luckily, everything
goes well, Chang'e-4 has worked on the
sent back many photos of the far side
of the moon and has been used to carry out some
scientific
experiments.
The New York Times
used the
word
offer help to the history and
development of the moon
(
1
)
When was Chang'e-4
sent up?
A. In
May, 2018.
B. On December 8,
2018.
C. On January 3,
2019.
D. The passage doesn't
tell us.
(
2
)
The
main tasks of Chang'e-4 don't include
_______________________.
A. studying if life is possible on the
moon
B. studying the effect
of solar winds on the lunar surface
C. solving the communication problem
between Earth and other probes
D. researching any mineral found by the
spacecraft
(
3
)
The
meaning of the underlined word
to
A. harmful
B. unpredictable
C. risky
D. pioneering
(
p>
4
)
According to the
passage, which of the following statements is NOT
true?
A.
Chang'e-4 has sent back many photos of the far
side of the moon.
B. A lunar
day has the length of 28 Earth days.
C. China's relay satellite Queqiao was
sent up in order to offer power supply to
probes.
D. Chang'e-4 is the
first lunar probe in history that has successfully
landed on the
the moon.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:文章介
绍了中国的嫦娥四号月球探测器,为我们讲述了嫦娥
四号升空时间,什么时候在月球背面
着陆,如何跟地球进行通讯联系等等。
(
1
)细节理解题,根据
After Chang'e-4 was sent up on December
8,
可知,嫦娥四号是
在
2018
年
12
月
8
号发射升空的,故答案是
B
。
(
2
)细节理解题,根据
For this reason, Chang'e-4
will study the effect of solar winds on
the
lunar
surface
and
any
mineral
found
by
the
spacecraft.
Chang'e-4
is
also
carrying
flower seeds, potatoes and silkworm
eggs to see whether life is possible on the
moon.
可
知,嫦娥四号的人物包
括研究月球表面的太阳风的影响,寻找矿物质,携带花种、土豆和
蚕卵看,他们是否恩能
够在月球成活,不包括解决地球与月球的通讯问题,故答案是
C
。
(
3<
/p>
)细节理解题,
groundbreaking
< br>的一是是开创性的,
A.
有伤害的;
B.
难以预料的;
C.
冒
险的,
D
先锋,故答案是
D
。
(
4
)正误判断题,根据
Thanks
to
Queqiao,
the
communication
problem
betweenEarth
and Chang'e-4
has been well
solved.
可知鹊桥中继卫星的发射是微利解决通讯问题
,
故
p>
答案是
C
。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题和正误判断
题,细节理解题一般可知直
接在文中找到答案,正误判断题也是细节理解题的一种,也是
基于短文内容进行判断的。
13<
/p>
.
阅读下列短文,从每小题所给的四个选项中,选出一个最佳选项
。
The
world itself is becoming much smaller by using
modern traffic and morden communication
means
(工具)
. Life
today is much easier than it was hundreds of years
ago, but it has brought
new problems.
One of the biggest problems is pollution. To
pollute means to make things dirty.
Pollution comes in many ways. We see
it, smell it, drink it and even heart
it.
Man has been
polluting the earth. The more people have, the
more pollution becomes. Many
years ago,
the problem was nor so serious because there were
not so many people. When the
land was
used up or the river was dirty in one place, man
moved to another place. But this is no
longer true.
Man is now slowly polluting the whole
world.
Air pollution is
still the most serious. It's bad for all living
things in the world, but it is not the
only one kind of pollution, Water
pollution kills our fish and pollutes our drinking
water. Noise
pollution makes us angry
more easily.
Many
countries
are
making
rules
to
fight
pollution.
They
stop
people
from
burning
coal
in
houses
and
factories
in
the
city,
and
from
putting
dirty
smoke
into
the
air.
Pollution
by
sulfur
dioxide
(<
/p>
So
2
)
is
now the most dangerous kind of air pollution. It
is caused by heavy traffic. We
are sure
that if there are fewer people driving, there will
be less air pollution.
The earth is our home. We must take care of it.
That means keeping the land, water and air
clean. And we must pay attention to the
rise in pollution at the same time.
(
1
)
Accord
ing the passage, _______, our world is becoming
much smaller.
A.
because of the rise in pollution
B. thanks to science
development
C. because the
earth is being polluted day and night
D. because the earth is blowing away by
the wind every year
(
2
)
Hundreds of years ago,
life was _______it is today.
A. as easy as
B. much easier than
C. as hard as
D. much harder than
(
3
)
In
paragraph 1, the underlined word
A. rubbish B. noise
pollution C. air pollution
D. water pollution
(
< br>4
)
Which of the following
is NOT true?
A.
Many countries are making rules to fight
pollution.
B. The pollution
of the earth grows as fast as the world pollution
does.
C. The problem of
pollution is not so serious because there are not
so many people living on the
earth.
D. If
people could go to work by bus or by bike instead
of car or motorbike, it would be helpful in
fighting against the problem of
SO
2
.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:污染是
当今的主要问题,主要是人类的活动所造成,人越
多,污染越严重,我了减少污染,很多
国家制定了法律或采取了措施来减少污染。比如禁
止家庭或者工厂烧煤等等。
(
1
)细节理解题,根据
he world
itself is becoming much smaller by using modern
traffic and
morden communication means
(工具)
.
可知是因为科技的发展使
世界变得更小了,故答案
是
B
。
(
2
)细节理解题,根据
Life today is much
easier than it was hundreds of years ago,
< br>可知现在
比原来的生活容易了,也就是过去的生活比较艰难,故答案是
D
。
(
3
)代词指代题,根据
heart
it
,
可知这
是一种能听到的污染,所以说是噪声污染,故
答案是
B
。
(
4
)正误判断题,根据
Many years
ago, the problem was nor so serious because there
were
not so many people. When the land
was used up or the river was dirty in one place,
man moved
to another place. But this is
no longer true.
可知许多年前人少污染不严重,但是现在不是这
p>
样了,人多了,污染也很严重了,所以
C
的
叙述是错误的,故答案是
C
。
【点评】考查阅读理解,本文主要涉及到了细节理解题,代词
指代题和正误判断题。细节
理解题相对简单,一般可以直接从文中找到答案或者解题依据
。代词指代题需要认真阅读
结合具体语境猜测代词指代的是什么。正误判断题同属于细节
理解题,需要根据短文内容
进行正误判定。
14
.<
/p>
阅读理解
A few days ago, I ran into a stranger as he passed
by. I said sorry to him. And we were very
polite. Then we went on our way after
saying goodbye.
Later in
the kitchen at home, as I cooked our meal, my
daughter Betty walked up to me. When I
turned around, I nearly knocked her
down.
crying.
That night, when I lay in bed, my husband said to
me,
around on the kitchen floor, and
you'll find some flowers there. Betty brought
those for you. She
picked them
herself
—
pink, yellow, and
your favorite blue.
When
I heard this, I thought deeply,
with my
daughter, I was not patient.
I quietly went to Betty's bed,
me?
said,
(悄声说)
,
that's
okay.
I
still
love
you
anyway.
I
kissed
her
and
said,
love
you,
too
and
1
do
love
the
flowers.
That
day Betty gave me a lesson on how to get along
with each other in the family. I spent
much time on work and didn't realize
how important family life was. I decided to do
better in the
future.
(
1
)
What did
the writer do when she ran into a man?
A. She got mad at
him.
B. She didn't say sorry
to him.
C. She said sorry to
him politely.
D. She left
without saying anything.
(
2
)
Why
did the writer feel sorry for what she had done?
A. Because her husband
didn't love her.
B. Because
her daughter brought her some flowers.
C. Because she used to be friendly to
others.
D. Because she spent
less time on her family life.
(
3
)
According to
the passage, which do you think is I he best
title?
A. How to
get along with a stranger
B.
I love my daughter
C. My
daughter gave me a good lesson
D. How to be a polite person
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
C
【解析】
【分析】文章大意:主要讲
述了发生在自己和女儿之间的一个故事,通过这个故
事,让作者决定在将来要更好地对待
他人
。
(
1
)细节理解题。根据文中语句
p>
A few days ago, I ran into a stranger as
he passed by. I said
sorry to him. And
we were very polite.
几天前,当陌生人走过的时候,我撞到了
他,我对他
说了对不起,我们非常有礼貌,可知当作者撞到一个陌生人有礼貌地道歉,故
选
C
。
<
/p>
(
2
)推理判断题。阅读第三段可知:可
知作者的丈夫告诉她,玛丽为她采了一些花.第
四段作者开始对发生的事进行反思,并向
女儿道歉,第五段作者下决心要多花点时间与家
人相处,
I
spent much time on work before and didn't realize
how important family life was.
可
知作者对她所做的事感到难过,因为她花在家庭生活上的时间很少,故选
D
p>
。
(
3
)主旨归纳题。文章主要讲作者对陌生人很有礼貌,而对自己的女儿态
度非常糟糕,
缺乏耐心。而女儿看到漂亮的花时,依然摘来送给她,孩子的一些话深深触
动作者的心
灵,决定未来要多花些时间陪伴家人,会做得更好。由此可以推断出文章标题
:女儿给了
我一个很好的教训。故选
C
。
【点评】查阅读理解。
本题主要考查
了细节理解题,归纳题以及判断题,做题的时候,先
从题目中找到一个关键词,它可以帮
助我们很快地定位原文,找到答案。
15
.
阅读理解
It's late evening. Sun
Tian is using her smartphone do her homework. The
15
﹣
year
﹣
old girl
from Zhejiang uses an app to
read English articles according to her teachers
instructions.
These
days,
it's
normal
for
teachers
to
give
homework
on
apps.
For
example,
students
are
asked to practice English or do math
exercises. Some teachers also use Wechat chat
groups to
give
homework.
Bu
now,
Zhejiang
province
is
moving
to
ban
(禁止)
teachers
from
giving
homework on mobile apps because they
worry about students' eyesight. More than 70
percent
of middle school students in
China are found to be nearsighted, according to
the World Health
Organization. Using
mobile phones for long periods of time is bad for
our eyes.
Do
students
like
to
do
their
homework
on
their
phones
?
Zhang
Hua,
a
13
< br>﹣
year
﹣
old
boy
from Fujian, said he
doesn't.
have to work on them for a
long time to get a high score,
worse
since he started using apps to do his homework.
However,
Wang
Xidi,
from
Anhui,
15,
enjoys
doing
homework
on
apps.
apps
have
big
databases
(数据库)
of
math exercises
!
And I can
revise
(修改)
my answers easily,
Zhou Tianyi,
12, from Sichuan, also thinks it's fun to do
homework with apps. Her teachers ask
their students to
dub
(配音)
English videos and
make their own short videos.
much other
homework to do, I feel like it's too much for me
to finish,
(
1
)
From Paragraph 2, we know that
.
A. all
teachers must give homework on mobile
apps
B. it's unusual for
teachers to give homework on apps
C. using mobile phones for a long time
is bad for our eyes
(
2
)
Wang Xidi while
doing her homework on apps.
A. can't play with other
apps
B. often plays with
other apps
C. doesn't play
with other apps
(
3
)
According to the passage,
doesn't like to do homework on apps.
A. Zhang Hua
B. Wang Xidi C. Zhou
Tianyi
(
4
)
The
text is most probably from .
A. an ad
B. a newspaper C. a
story book
(
5
)
What's the best title of this
text
?
A. Protecting our eyes B. Playing
games on a phone C. Doing homework on a
phone
【答案】
(
1
)
C
< br>
(
2
)
A
(
3
)
A
(
4
p>
)
B
(
5
)
C
【解析】
【分析】主要讲了老师用手
机上的应用程序给学生布置作业。
(
1
)细节理解题。根据
Using
mobile phones for long periods of time is bad for
our eyes.
长时
间的使用手机对眼睛有害,故选
C
。
(
2
)细节理解题。根据
But
the
bad
part
is
that
I
can't
help
playing
with
other
apps
while
doing my homework.
不好的地方是我在做作
业的时候,不能在其他的
app
上玩了。故选
< br>A
。
(
3
)细节理解题。根据
Zhang
Hua
,
a
13
﹣
year
﹣
old
boy
from
Fujian
,
said
he
doesn't.
张
华,福建的一个
13
岁的男孩,说他不这样做,<
/p>
故选
A
。
(
4
)推断
题。根据
These
days
,
it's normal for
teachers to give homework on apps.
这些日子<
/p>
以来,老师在
app
上布置作业是很普遍
的,因此可以推知这篇文章有可能是选自报纸,故
选
B
。
(
5
)主旨题。根据
These
days
,
it's
normal
for
teachers
to
give
homework
on
apps.
For
example
,
students
are asked to practice English or do math
exercises. Some teachers also use
Wechat
chat
groups
to
give
p>
homework.
这些日子以来,老师在
app
上布置作业是很普遍的。
例如,有的学生让在
app
上练习英语或做数学作业,有的老师通过微信群布置作业,因此
p>
可知本文主要介绍了在手机上做作业的事情,故选
C
。
【点评】考查阅读理解
。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思
想。
二、中考英语完形填空汇编
16
p>
.
阅读下面短文,从短文后各题所给三个选项(
A
、
B
、
C
)中,选出可以填入空白处的
最佳选项。
A boy named Jack
was well-down in his hometown because he couldn't
hear anything. He was
born deaf.
Although people 1 him a lot, they
also treated him much differently than
other people. The other children
worried they might 2 him while
playing together. Adults
acted like he
was unable to understand them, as if he was a
baby.
However, this
year, people got to understand Jack a little
better. On Jack's birthday, everyone in
town would 3 earplugs
(耳塞)
so that they couldn't
hear anything either. This day
came to
be known as the Day of Silence. People became
aware of how difficult life could be when
you can't hear anything. They also
4 that Jack had many skills.
On that day, no one thought of Jack
as just a deaf person People saw a whole 5
side of
him. They paid more attention
to what he said. They were also surprised by his
smartness and
ability to find a
solution to nearly any 6 that he
faced. They realized that he had always
been like that, and that he simply
needed to communicate with others in a different
way. In the
end, he was 7
just like any other little boy.
On the Day of Silence, people came
to know Jack's true 8 . They learned
that although
most of us are different
from each other-sometimes in big
ways
—
we are still mostly the
same in
our hearts and
minds.
1. A.
missed
B. liked
2. A. lose
3. A.
wear
5. A. new
B. buy
B.
wrong
C. refused
C. bring
C.
crazy
C. really
B. control
C.
hurt
4. A.
promise
B.
imagined
C.
learned
6. A.
choice
B. problem
C. chance
7. A.
hardly
B. partly
8. A. friend
B.
nature
C. level
【答案】
(
1
)
B
;(
2
)
C
;(
3<
/p>
)
A
;(
4
p>
)
C
;(
5
)
A
;(
6
)
B
;(
7
)
C
;(
8
)
B
;
【解析】
【分析】文章大意:本文叙
述家乡人对天生就是聋人杰克喜欢,决定在沉默日都
带着耳塞来感知当什么都听不见的时
候,人们开始意识到生活是多么艰难。他们还惊讶于
他的聪明和找到了一个解决方案几乎
他面临任何问题的能力。他们意识到他一直都是这样
的,他只需要用不同的方式与他人交
流。最后,他还是
7
岁,就像其他小男孩一样。他们
了解到,虽然我们大多数人有时在很大程度上是不同的,但我们的内心和思想基本上还是< p>
一样的。
(
1
)句意:虽然人们很喜欢他,但他们对待他的方式也与其他人大不相同
。
A
:
missed
< br>错
过;
B
:
liked
喜欢;
C
:
refused
拒绝。
根据下文
The other children worried they
might 2 hurt
him while playing together
.
可以推知人们喜欢他,故选
B
。
p>
(
2
)句意:其他孩子担心他们在一起玩时可能会伤害他。
A
:
lose
丢失;
B
:
control
控
制;
C
:
h
urt
伤害。根据上文
He was born deaf.
可以推知他们一起玩时可能会伤害他。故选
C
< br>。
(
3
)句意:在杰克的生日那天,镇上的每个人都会戴耳塞,这样他们也听不到任何声<
/p>
音。
A
:
wea
r
穿戴;
B
:
buy
买;
C
:
bring
< br>带来。根据
so
that
they
couldn't
hear
anything
either.
可知他们都带着耳塞,故选
< br>A
。
(
4
)句意:他们还了解到杰克有很多技能。
A
:
promise
答应;<
/p>
B
:
imag
ined
想象;
C
< br>:
learned
学会。根据上文
People became aware of how difficult life could
be when you can't hear
anything.
从而可知人们会了解到杰克有很多技能,故选
C
。<
/p>
(
5
)句意:那天,没有人认为杰克只是一个聋子,人们看到了他全新的一面。
A
:
new
新
< br>的;
B
:
wrong
错误的;
C
:
crazy
疯狂的。根据本段下文
They
paid
more
attention
to
what
he said. ...and that he simply needed
to communicate with others in a different way. In
the end,
he
was
really
just
like
any
other
little
boy.
可知人们重新认识杰克,他真的和其他小男孩一
样。故选
A
。
(
6
)句意
:他们还惊讶于他的机智和找到解决他所面临的几乎任何问题的能力。
A
:
choice
选择;
B<
/p>
:
problem
问题;
C
:
chance
机会。<
/p>
a solution to a problem
,一个问题
的解
决方法,固定短语。故选
B
。
p>
(
7
)句意:最后,他真的和其他小男孩一样。
A
:
hardly
几乎不;
B
:
partly C
:
really
真实
地,确实。根据上文
They realized that he had always been like
that, and that he simply needed
to
communicate with others in a different way.
可知他确实和其他小男孩一样。故选
C
。
(
8
< br>)句意:在沉默日的那天,人们开始了解杰克的真实本性。
A
:
friend
朋友;
B
:
nature
本性,自然;
C
:
level
水平。根据
They
learned
that
although
most
of
us
are
different
from
each other-sometimes in
big ways
—
we are still mostly
the same in our hearts and minds.
可知他
们已经开始了解杰克的本性,故选
B
。
【点评】
p>
考查完形填空。做题时,应先通读全文,了解大意,理清文章的内容和逻辑关
系。然后逐
一做题,注意上下文的提示和空前后的搭
配;最后再读短文,印证答案。
1
7
.
阅读下面短文,从各题所给的选项中选出最佳答案。
Alan and Jack
are friends. They wanted to make sure that the
birds outside on the ice were
ducks or
geese
(鹅)
. So 1
a cold January evening last year, the two boys
walked onto
the
frozen
(结冰的)
river near their
homes to get a better look. They 2 a
rock onto the
ice to test it. They
thought the ice could hold their 3 .
Then they stepped
(踩;踏)
on it.
But when Jack took 4
steps, he fell through the frozen surface
suddenly.
Alan ran to
help his friend. He tried to 5 Jack
out from the cold water and onto the
frozen land. But the ice didn't hold,
and he fell in, too.
Jack's elder sister saw the boys falling through
the ice and started shouting for help John, a
neighbor 6 nearby on
his way to the store, quickly stopped the car
7 he heard