高三英语阅读理解(含答案)
-
英语阅读理解及答案
I watched
from a distance as the homeless man quarreled with
those who did not
leave money for him –
the majority.
I walked up to him and
right on queue he asked me for a quarter. “I’ll
give you
a quarter if you tell me your
story.” He laughed, “You’ll give me a quarter for
my
story?” I lay the quarter in front
of him and corrected myself – “Nah, here’s the
quarter but it would be nice to hear
your story.” I followed his eyes to the quarter
and
for a brief moment I saw a glimmer
of reflection. I sat down next to him and waited.
“I was in the army,” he said.
“
I was a
sniper(
狙击手
)and was supposed
to shoot
down the enemy from the
distance.” I listened
carefully to his
grizzly voice as he went
deeper into
the story. He wore dirty old torn clothes and
smelled like a dead rat left in
a mouse
trap. He told me how he used to hunt with his
family and was really good at
it. He
had his own way of respecting animals by not
wasting what he killed for food
and not
killing more than he needed. When the army came
knocking on his door, he
felt
pride
and
joined
up.
All
those
years
of
polishing
his
hunting
skills
could
now
serve a
larger purpose—to defend us from the bad guys. He
set out to fight in Iraq.
It wasn’t long
before he realized his ideals and expectations
were just a shadow
of the truth. He
became disillusioned with the killings, which he
felt were of innocent
people. “I was a
sniper but I never really killed anyone,” he said.
“One day I had to
do it. They asked me
to shoot this lady from the distance. I saw kids
near that lady and
my hands were on the
trigger (
扳机
). Man,
I was tearing up ... I couldn’t do it.
She
wasn’t doing anything to anyone and
she was with the kids—I couldn’t see through
my tears. It just didn’t make any sense
to me.”
The story goes on as
he describes eventually being put into prison for
180 days
for refusing to follow orders.
He told me how he was black listed so that he
couldn’t
get a job. All the rights we
take for granted were taken away from him. Why?
Here
was
a
man
who
was
being
punished—and
for
what?
For
refusing
to
kill
the
lady?
For being a
hero?
“I have no regrets,”
the homeless man said. “I may be homeless
now,
but
I
never
killed
that
lady.
I
never
killed
anyone
in
the
army.
It
didn’t
feel
right. I didn’t go there to do that. I
went there to save people.” He continued, “I can
live with being homeless—that’s okay.
But
I wouldn’t be able to live with
killing
innocent people.”
On
that lonely Friday night, I met a hero. It just
never occurred to me that a hero
could
be a smelly old man left on streets.
1.
It can be learned from the passage that the
homeless man_______.
(
)
A. never killed animals
B. had a strong respect for life
C. deserved the punishment he received
D. felt guilty about disobeying the
order
2.
The
underlined
word
“disillusioned”
(Paragraph
4)
is
closest
in
meaning
to
_______.
(
)
A. disappointed
admired
3. The most disappointing for the man
was probably that _________.
(
)
A. he
couldn
’
t get a job to
support himself
B. he
couldn
’
t go back to fight
for his country
C. he received orders
to kill an innocent person
D. he got
little money from the people in the street
B. frightened
C. delighted
D.
4. How did the
man feel when he was reduced to a beggar?
(
)
A. hopeless
B.
regretless
sympathetic
5. What does the passage mainly talk
about?
(
)
A. A beggar who
often came into conflict with others
B.
A poor man who earned money by telling stories
C. A true hero who begged for a living
on streets
D. A homeless man who helped
the poor men
答案及剖析:
< br>语篇解读:
本文介绍了一位曾经在伊拉克服役的狙击手的故事。
< br>狙击手在伊拉克
因为拒绝执行枪杀一位带着孩子的妇女的命令,
< br>被判处
180
天监禁,
出狱后被
列
入黑名单,找不到工作,被剥夺了一切权利,沦为街头乞丐。但是他却一直不后
悔自己的行为。他是一位真正的英雄。
1.B
推理判断题。根据文章内容可知,狙击手在做猎人时从
不滥杀动物,在伊拉
克战场上又拒绝执行枪杀平民妇女,这些行为都说明他尊重生命。<
/p>
2.A
词义猜测题。
根据第三段第一句
It
wasn’t long before he realized his ideals and
expectations
were
just
a
shadow
of
the
truth.
以及
…
which
he
felt
were
of
innocent
peopl
e.
一句可知,战场上的事实与理想相去甚远,是“令人失望的”,故选
A
。
3.C
推理判断题。根据文章内容可知,他对自己的流落街头行乞毫不后悔,可
知<
/p>
A
、
B
、
D
三项均与这相悖,
所以令他感到最失望事情
应该是他收到命令枪杀
无辜。
C. greedy
D.