【英语】中考英语阅读理解试题集

别妄想泡我
751次浏览
2021年02月13日 21:32
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:北极七鳃鳗)


【英语】中考英语阅读理解试题集




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)


< br>1



根据短文内容出选择正确答案。



B



Do you want to live a happier, less stressful life? Try laughing for no reason at all. That's how


thousands


of


people


start


their


day


at


Laughter


(笑声)



Clubs


around


the


world


and


many


doctors now think that having a good laugh might be one of the best ways to stay healthy.



The first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by Dr. Madan Kataria.


children


laugh


about


300


times


a


day.


Adults


laugh


between


7


and


15


times


a


day,


says


Dr.


Kataria.


feel happy with their lives.


in the world.



Many doctors are also interested in the effects


(效果)


of laughter on our health. According


to a 5-year study at the UCLA School of Medicine in California, with laughing there is less stress in


the body. Laughter improves our health against illness by about 40%.



So what happens at a Laughter Club? I went along to my nearest club in South London to find


out. I was quite nervous at the beginning of the class, to be honest, I wasn't interested in laughing


with a group of strangers, and I was worried about looking stupid. Our laughter teacher told us to


clap our hands and say “ho ho ho, ha ha ha.” while looking at each other. However, our bodies


can't tell the difference between real laughter and unreal laughter, so they still produce the same


healthy effects.



Surprisingly, it worked! After ten minutes everybody in the room was laughing for real and


some


people


just


couldn't


stop!


At


the


end


of


the


class


I


was


surprised


by


how


relaxed-and


comfortable I felt. So if you're under stress, then start laughing. You might be very pleased with


the results!




1



The first Laughter Club was started in __________.




A. India B. America C. Britain D. China




2



How many Laughter Clubs are there in the world today?




A. Over 300.


B. Over 500.


C. Over 800.


D. Over l,300.




3



How did the writer feel at the beginning of the class?




A. Surprised.


B. Pleased


C. Nervous.


D. Tired.




4



When did the people in the club begin to laugh for real?




A. After ten minutes.


B. After ten hours.


C. After ten seconds.


D. After ten days.




5



The article mainly tells us __________.




A. young children laugh much more often than adults in a day



B. laughing is one of the best ways to stay healthy



C. many-doctors are also interested in the effects of laughter on our health



D. real laughter and unreal laughter are both good for health



【答案】


< p>


1



A




2


D




3



C




4< /p>



A




5



B



【解析】


【分析】你想过一个快乐的


,


没有压力的生活


?

< br>尝试毫无理由的大笑?全世界每天


有成千上万的人在笑声俱乐部开始他们的一天。 医生认为开怀大笑是最好的保健方式。




1


)细节理解。根据第二段


Th e first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by


Dr. Madan Kataria.


可知在印度,故选


A




2


)细节理解。根据第二段< /p>


There


are


now


more


than


500


Laughter


Clubs


in


India


and


over


l,300 in the world.


可知选


D





3


)细节理解。根据第四段


I was quite nervous at the beginning of the class


可知作者开始紧


张。故选

< br>C





4


)细节理解。根据最后一段


Surprisingly,


it


worked!


After


ten


minutes


everybody


in


the


room was laughing for real and some people just couldn't stop!


可知


10


分钟后房间里的人都是


在真笑。故选

A





5


)主旨大意。本文讲笑声俱乐部给人们的生活带来的变化,通过大笑来减少压力,过更


快乐更健康的生活。故选


B




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意 紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




2



根据短 文内容选择正确答案。




B





Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes. “It was seeing pe


ople with snake


bites that led me to this career,” he said.



In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of


Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of


people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.




“I was greatly


upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot


afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at


once realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped


(缠绕)


a cloth


tightly around his arm to stop the poison


(毒)


getting to his heart. Running home he shouted,


`Bring me the knife' Minutes later the man los


t his arm forever.”




“The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping people


bitten


by


snakes.”


Shu


added,


“I


worked


very


hard


and


tried


my


best


to


make


a


good


snake


doctor.” And at last he made it.




1



The best headline


(标题)


for this newspaper article is .




A. Amazing Medicine B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites D. Snake Doctor




2



Shu decided to devote himself to snake medicine because .




A. he wanted to save people's arms and legs


B. he had studied it at a medical school



C. he had seen snakes biting people


D. his army service had finished




3



Why did Shu go into the mountains?




A. He wanted to study snake bites. B. He wanted to help the farmers.



C. He was being trained to be a doctor. D. He was expected to serve in the army.


< br>(


4



Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?




A. sad B. surprised C. interested D. frightened



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



A



【解析】


【分析】这篇文章主要介绍 了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历


和原因,


1 963


年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多


农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成


就。




< p>
1


)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选


D




< p>
2


)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中


There


he


often


heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.


描述可知。故选


A

< br>。




3


)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中


As part of his studies he had to work in


the mountains .


描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选


C





4

< p>
)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。


sad< /p>


伤心的;


surprised


吃惊的;< /p>


interested


感兴趣的;


fri ghtened


害怕的。故选


A




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时 注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。





3



阅读理解




There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set.


Both of them have become necessary parts of our daily life, keeping us Americans filled with the


news of the day, teaching us in many fields of interest, and making us happy with singing, dancing


and acting.



Marconi, the Italian inventor, who gave us the radio, probably didn't know how much his great


invention would have done for the world in the years to come. Radio had, perhaps done as much


as any other communication tool. Things of the world can be reported to people everywhere a


few


seconds


after


they


happen.


Travellers


in


out-of-the-way


places,


ships


at


sea


and


even


astronauts around the Earth are able to keep in touch with each other by radio.




Television


is


another


important


invention.


It


lets


us


see


as


well


as


hear


the


actor.


Since


its


appearance, TV has done a great deal in the daily life of people everywhere. Many programmes


are now televised in colour.



Perhaps


the


most


modern


invention


is



a



moving


around


the Earth.


It


makes


it


possible for people all over the world to be closer than ever before. Now a family in Chicago can


watch a motorcar race in Italy, a table tennis competition in Beijing or a volleyball match in Japan


on TV as these events are actually happening!




1



The passage tells us that in the USA have no radios or television sets.



A. a large number of homes B. all the families



C. a small number of families D. quite a few homes




2



Why does the passage say radio and TV have become necessary parts of our daily life?



A. Because they have included nearly everything in our life.



B. Because man would not live happily without them.



C. Because they are the only ways to spread information.



D. Because no communication means no life.




3



What is the use of a



A. To receive and store information only.



B. To move around the Earth just like the Moon.



C. To give light onto the Earth at night.



D. To help broadcast radio or TV information to the world.




4



Who do you think the writer of the passage is





A. An Italian. B. A Japanese. C. An American. D. A Chinese reporter.



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文介绍了电视在 美国生活中的重要性。





1


)细节题。根据


There are few families in the United States that do not have either a radio


or a television set

< p>
,可知


在美国少数家庭没有收音机或电视机





故选


C






2


)推理 题。根据


Both of them have become necessary parts of our daily life


可知,


< /p>


因为它


们几乎包含了我们生活中的一切所以广播和电视已经成为我 们日常生活中不可或缺的一部






故选


A






3


)推理 题。根据


It


makes


it


possible


for


people


all


over


the


world


to


be


closer


than


ever


before


这使得全世界 的人比以往任何时候都更亲近可知


T


elstar



帮助向世界广播电台或电视


信息



,故选


D






4


)推理 题。根据


keeping us Americans filled with the news of the day


使我们美国人充满了


一天中的新闻可知作者是美国人,故选


C




【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细 节题要注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。




4



阅读理解




Wang Yan, a 15-year-old Chinese girl, likes eating snacks very much. She prefers cream biscuits,


McDonald's hamburgers and KFC chicken. As a result, she has become overweight.



Today in China, there are many children like Wang Yan. Health experts say children should have


healthy


eating


habits.


First,


they


must


eat


regular


meals


and


begin


with


a


healthy


breakfast.


Second, they should have different kinds of foods such as fruit, vegetables, grain, eggs, milk and


meat. Third, children shouldn't eat too much junk food. It is delicious, but eating it often is bad


for their health. If children do as the experts say, they won't become overweight. They will be


healthier. Students won't become tired at school, and they will have enough energy to study hard.




1



Why has Wang Yan become overweight?



A. Because she doesn't like sports. B. Because she likes eating vegetables.



C. Because she likes eating snacks. D. Because she likes eating fruit.




2



How many pieces of advice do the health experts give in this passage?



A. Two.


B. Three.


C. Four.


D. Five.




3



What kinds of food are good for our health according to the passage?



A. Milk, fruit and KFC chicken.


B. Cream biscuits, McDonald's hamburgers and KFC chicken.



C. Packages of biscuits.


D. Fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat.




4



If we do as the experts say, we will be .



A. overweight


B. healthier


C. tired at school


D. confident



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



D

< p>



4



B



【解析】


【分析】中国女孩王艳非常 喜欢吃小吃,她更喜欢奶油饼干、麦当劳食品、肯德


基鸡肉,结果她变的超重。健康专家 建议孩子们应该有健康的饮食习惯,并提出了三点建


议。





1


)细节 理解题。根据第一段



She


prefers


cream


biscuits,McDonald's


hamburgers


and


KFC


chicken.


可知,王 艳变胖的原因是她吃了很多零食、汉堡和炸鸡。故选


C






2

< p>
)细节理解题。根据第二段



First……


Second


……Third……


可知,专家给了三条建议:


1


.一日三餐有规律并且吃健康的早 餐,


2


.吃各种各样的食物,


3


.不吃太多的垃圾食品。


故选


B





< br>3


)推理判断题。根据



they


should


have


different


kinds


of


foods


such


as


fruit,


vegetables,


grain, eggs, milk and meat.


可知,水果、蔬菜、粮食、鸡蛋、牛奶和肉但是健康 食品。故选


D






4


)细节 理解题。根据


If children do as the experts say, they won't become overweight. They


will be healthier


,可知,听专家的话我们 就会更健康。故选


B





【点评】考查阅读理解。细节题要注意仔细阅读,从文中寻找 答案,推理判断题需要根据


短文内容介绍,并联系上下文,推出需要的信息。

< p>




5



阅读理解





Abdul


Sadiq,


an


Afghanistan's


only


professional


cyclist,


began


by


training


his


daughter.


And


when


she


competed


successfully


abroad,


he


set


up


the


team.


It


is


the


world's


most


unlikely


sporting


team,


because


the


sport


breaks


taboos


in


a


country


where


in


many


traditional


communities, women are not allowed out of the house.



The head coach faces frequent threats and the girls' families do not always approve


their fathers trying to stop them, it's a brother or uncle.



Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their


brothers approve, but they know that their uncles complain to their father.


in front of us to say ‘Why are


you cycling?', but they say bad words to our father,


team have, however, competed and won regionally against Bangladesh and Pakistan.




the latest riders. In one of the mildest and driest winters for many years, training has gone on


without stopping. And next spring, the girls will go up into the mountains.


should not sit at home, they need to come out and do sports,


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone


on


the


street


one


day.



my


ambition, and I hope that one day girls will be allowed to go cycling on the streets, not having a


coach, or anyone with them, and they will not have problems,




1



What does Abdul Sadiq do?



A. A teacher. B. A cyclist. C. A reporter. D. A driver.




2



What does the underlined word



A.


禁忌


B.


警告


C.


符号


D.


风俗




3



From the third paragraph, we can know



A. Massouma and Zarab's parents approve of their joining the team



B. Massouma and Zarab's uncles are against their cycling



C. Massouma and Zarab don't want to join the team



D. Massouma and Zarab are both very old




4



What was Zainab's dream?



A. Her mother approving her cycling. B. Going cycling alone on the street.



C. Joining the team.


D. Winning against Bangladesh and Pakistan.




5

< p>


Where may you see the passage?



A. In a storybook.


B. In a fashion magazine.



C. In a travel guide book.


D. In a sports newspaper.



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



B




5



D



【解析】


【分析】主要讲了阿卜杜勒


·


萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿


开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这


项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。





1


)细节 题。根据


Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist


可知阿卜杜勒


·< /p>


萨迪


克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选


B






2


)细节题。根据


where in many traditional communities, women are not allowed out of the


house.


可知许 多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选


A






3

< p>
)细节题。根据


Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their


father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their fath er.


可知


Massouma



Zarab


的叔叔反对他们骑自行车,故选


B






4


)细节题。根据


And


18-


year-old


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone on the street one day.


可知


Zainab


希 望一天独自在街上骑自行车,故选


B






5


)细节 题。根据全文可知与骑自行车有关,所以在体育报纸上看到,故选


D




【点评】考查阅读理解,主 要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




6



阅读理解





Cross- country skier Man Dandan won the women's 1.4 km individual sprint here on Monday,


earning China's first gold at the eighth Asian Winter Games in 2017.




with 3 minutes and 48. 29 seconds.


member, I want to set a good example to my younger teammates by doing my best no matter


what the result is.



Mikko Olavi Virtanen, the head coach of the Chinese cross- country skiing team, said after the


game he was satisfied with Man Dandan's performance.


biggest problem before was to maintain the speed for four rounds of the competition. We have


been working on that for the past seven months. I have been giving her advice, such as how to


save the energy till the final round,



He also said that the Chinese cross-country skiing team had a huge potential.


young team. We still have five more years to Beijing Winter Olympics. I hope we can continue this


good work for a long term,



Yelena Kolomina from Kazakhstan took the sliver and Ju Hyeri from South Korea got the bronze.


Australia's Casey Wright finished the third in the final round but did not get a medal as a guest


athlete.




1



How long did it take Man Dandan to finish the sking?



A. 2 minutes and 11.31 seconds.


B. 3 minutes and 48. 29 seconds.



C. 8 minutes and 29 seconds.


D. 48 minutes and 29 seconds.




2



What did the coach think of Man's performance?



A. Exciting. B. Terrible. C. Satisfying. D. Bad.




3



What was Man Dandan's biggest problem?



A. Maintaining the speed.


B. Saving enough energy.



C. Keeping a good form. D. Going to the final round.




4



When will the Beiing Winter Olympics be held?



A. In 2018. B. In 2019. C. In 2020. D. In 2022.




5


What was Ju Hyeri's rank in the competition?



A. First. B. Second. C. Third. D. Fourth.



【答案】




1



B




2


< br>C




3



A




4



D




5



C



【解析】


【分析】主要讲了星期一, 越野滑雪运动员满丹丹赢得了女子


1.4


公里个人短跑


冠军,在


2017


的第八届亚洲冬季运动会上赢 得了中国的第一枚金牌。





1


)细节题。根据



t he final round with 3 minutes and 48. 29 seconds.< /p>


可知用时是


3


分钟


48.29


秒,故选


B


< p>




2


)细节题。根据


Mikko Olavi Virtanen, the head coach of the Chinese cross-country skiing


team, said after the game he was satisfied with Man Dandan's performance.


可知教练对丹丹的


表演感到满意,故选


C





3


)细节题。根据


Her biggest problem before was to maintain the speed for four rounds of


the competition.


可知她以前最大的问 题是保持四轮比赛的速度。故选


A






4


)细节 题。根据


Cross-


country


skier


Man


Dandan


won


the


women's


1.4


km


individual


sprint here on Monday, earning China's first gold at the eighth Asian Winter Games in 2017. We


still


have


five


more


years


to


Beijing


Winter


Olympics.


可知


2017


年再过


5


年是


20 22


年,故选


D





5


)细节题。根据


Ju


Hyeri


from


South


Korea


got


the


bronze.


可知


Ju

< p>
Hyeri


得到了一个铜


奖,即第三名,故选


C





【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




7



阅读理解





For


most


people


in


the


West,


Valentine's


Day


(情人节)



ends


on


February


15,


but


here


in


Japan


it's


not


quite


over


until


March 15.


March 14-exactly


one


month


after


Valentine's


Day--is


White Day in Japan.



To really understand what White Day is all about, you have to understand what Valentine's Day


in Japan is like. Japanese Valentine's Day is all about men getting presents. Japanese women are


usually too shy to show their love, though it might not be true today. Valentine's Day is a great


chance to let women show their feelings. Men should return gifts to women on White Day.



On both days, chocolate is the gift of choice. More often, the colour of the chocolate is white


because of the name of the day. You can also buy flowers, candy or cookies.



Does it sound good to you? Don't get too excited when you get chocolate from Japanese girls!


They give chocolate not only to their loved ones, but also to men such as bosses




老板)


and


male


(男性的)


friends.



The Japanese first celebrated White Day in 1978. Now it is also celebrated in South Korea and


Taiwan, China.




1



In Japan, Valentine's Day ends on ________________.



A. February 14


B. February 15


C. March 14


D. March 15




2



What's the most common White Day gift?



A. White chocolate. B. Flowers. C. Candy. D. Cookies.




3



What can we learn from the passage?



A. White Day has a history of 100 years.



B. White Day is all about women getting gifts.



C. People all over the world celebrate White Day.



D. On White Day girls only give gifts to their boyfriends.




4



What's the best title for the passage?



A. The history of Valentine's Day


B. Valentine's Day



C. How to celebrate White Day


D. White Day in Japan




5



The writer of this passage may be from ________________.



A. Japan B. China C. America D. South Korea



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



D




5



A



【解析】


【分析】主要讲了日本的白 色情人节。




1


)细节题。根据


but here in Japan it's not quite over until March 15.


可知日本 情人节直到


3



15

< br>日结束,故选


D






2


)细节 题。根据


On both days, chocolate is the gift of choice.


可知巧克力是礼物的选择,


故选


A






3


)细节题。根据


Jap anese Valentine's Day is all about men getting presents. Valentine's Day


is a great chance to let women show their should return gifts to women on White


Day.


可知日本的白色情人节是关于男士得到礼物,并且男士把礼物归还给女士,故选


B





< p>
4


)主旨题。根据全文可知主要讲了日本的白色情人节,故选


D




< br>(


5


)推断题。根据全文可知主要讲了主要讲了日本的白 色情人节,所以作者可能来自日


本,即


Japan


,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三 种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息 ;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




8



阅读理解




Two men were going through a forest.




cried the other, whose name was Braggart,


men. I have a strong arm, a strong heart, and…




was light and nimble, climbed up a tree like a squirrel


(松鼠)


, leaving his friend, who was not


so active, to face the danger alone! Quickwit could do nothing but throw himself on the ground


and pretended


(假装)


to be dead; for he had heard that bears would never touch a dead body.


In no time the bear camp up to him, sniffed


(用鼻子吸气)


at him. Quickwit did not dare to


move;


and


the


bear,


thinking


him


dead,


went


off


into


the


wood


again,


leaving


him


quite


unharmed!



When Braggart saw that the danger was over, he came down from the tree and tried to pass off


the matter with a joke.


he put his mouth dose to your ear?






1



The correct order of the following events is .



a. Two men were going through a forest.



b. Quickwit threw himself on the ground.



c. Braggart climbed up a tree like a squirrel.



d. A low sound was heard from somewhere nearby.



A. a-b-d-c B. a-d-c-b. C. d-a-c-b D. d-b-c-a




2



The bear left Quickwit because it .



A. was hit by Braggart B. felt pity for him



C. thought he was dead D. didn't like his smell




3



We can learn from the passage that .



A. a true friend reaches for your hand B. a friend to all is a friend to none


-


-


-


-


-


-


-


-