精品解析:浙江省金华、义乌、丽水市2019年中考英语试题(解析版)

巡山小妖精
571次浏览
2021年02月14日 00:51
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月14日发(作者:公主简笔画)


浙江省金华、义乌、丽水市


2019


年中考英语 试题




I


听力



第一节,听小对话,从


A



B



C


三个选项中选出正确的选项,回答问题。



1. How did the girl go to school today?


A. By bike.





B. By car.




C. On foot.


2. What will Peter do on Sunday afternoon?


A. Go camping.



B. Have a piano lesson.



C. Visit his grandfather.


3. When will the train leave?


A. At 7:40.




B. At 8:00.




C. At 8:20.


4. What does the boy think of the movie?


A. Interesting.




B. Moving.




C. Boring.


5. Where does the conversation probably take place?


A. In a shop.




B. In a cinema.





C. In a library.


第二节,听长对话,从


A



B



C


三个选项中选出正确的选项,回答问题。 听下面一段较长的


对话,回答


6



7


两个问题。



6. Why did Jack have a bad sleep at night?


A. He was nervous before exams.





B. His neighbors kept making noise.


C. He was coughing the whole night.


7. What did Mrs. Black advise Jack to do?


A. Take some medicine.




B. Have a walk with his parents.


C. Ask the community for help.

< br>听下面一段较长的对话,回答


8~10


三个问题。



8. How did Johnson feel at first?


A. Angry.




B. Surprised.





C. Nervous.


9. Who took part in the speech competition?


A. Johnson.




B. Helen.



C. Tracy.


10. What is Johnson busy with?


A. Practicing a speech.




B. Having basketball training.




C. Preparing for an art project.


第三节,听下面一段独白,从


A

< p>


B



C


三个选项中选出正确的选项,回答问题。



11. Who will give a speech at the first meeting?


A. Mr. Lu.




B. Mrs. King.




C. Mr. Stanford.


12. Where will the meeting be held?


A. In the school hall.




B. In the science lab.




C. In the meeting room.


13. What will the students do at the meeting?


A. Learn about the Black Hole.




B. Make a model plane.



C. Watch a science movie.


14. In which office can students sign up(


报名


)


< p>


A. 203.




B. 302.




C. 320.


15. Why does the speaker give the message?


A. To encourage students to join the space club.


B. To give advice on how to learn science well.


C. To ask students to visit the science museum.


第二部分



笔试部分



二、完形填空



阅读下面短文,掌握其 大意,然后从每题所给的


A



B



C



D

< p>
四个选项中选出最佳选项。



After school on Friday, I waited at the school gate to walk home with Jemma, as usual. Then I saw ___1___


talking and laughing happily with some other girls. She glanced(


瞥了一眼


) at me and left me alone there. I knew


right then that I had ___2___ my best friend.


After dinner, Mom asked, “Is Jemma coming by tomorrow?”I shrugged(


耸肩


) and said next


morning, Mom asked, “Today is


___3___


, What are you and Jemma going to do?” I shrugged again. “


___4___ is


Jemma?”Mom took a look at me. Then she said, “Will you take these magazines to Grandma, please?”


___5___ I


walked down the street, a new girl in the neighborhood came towards me, smiling. But I just went ___6___


a welcomed me at the door with a warm hug.


Sitting on the sofa, I noticed a (an) ___7___ of kids in old- fashioned clothes on the table. Grandma pointed at a


girl with short fair hair.“That’s Beth Lambert, ” she said. “My best friend. Until a week before we took this photo.” I


was ___8___


at that.“Beth and I were bes


t friends in school. We did everything ___9___. Then one day, she made


new friends and said she didn’t want to hang out with me anymore. Nothing hurt


___10___


that.”I didn’t say anything.


I couldn’t. I knew I’d start


___11___ if I opened my mouth.


Grandma


hugged me again. “Simone, sometimes friends grow


___12___


. It might happen to anyone,” she


continued. “Then, see him?” Grandma’s finger


___13___


to a boy with glasses in the photo. “He lived near me. When


I was walking home by myself ___14___ this boy was,


too, I said ‘hello’. And we became friends.”



“So if we want to start a new friendship,” she smiled. “One


___15___


is all it took.”



As I was heading home, that new girl appeared again. I went towards her and spoke, “Hello.”



1. A. it


2. A. lost


3. A. Monday


4. A. How


5. A. As


6. A. to


7. A. card


8. A. glad


9. A. together


10. A. less than


11. A. singing


12. A. old


13. A. moved


14. A. so


15. A. hug


B. them


B. hurt


B. Friday


B. Where


B. Before


B. past


B. photo


B. angry


B. outside


B. because of


B. laughing


B. separate


B. connected


B. but


B. smile


C. her


C. forgotten


C. Saturday


C. Which


C. After


C. with


C. poster


C. satisfied


C. differently


C. more than


C. shouting


C. strong


C. returned


C. for


C. word


D. him


D. beaten


D. Sunday


D. Who


D. Until


D. against


D. advertisement


D. surprised


D. quickly


D. instead of


D. crying


D. close


D. waved


D. and


D. question


【答案】


1. C





2. A





3. C





4. B





5. A





6. B





7. B





8. D





9. A





10. C





11. D





12.


B





13. A





14. D





15. C


【解析】



【分析】



文章大意:本文讲述了星期 五我和我最好的朋友


Jemma,


分手了,第二天妈妈让我把一 些杂志带给奶奶。奶


奶通过讲述她自己的故事,告诉我如果想要开始一段新的友谊,只需 要一句话就够了。所以在回家的路上,


我主动朝新来的女孩打招呼。





1


题详解】



句意:然后我看到她和其他一些女孩在愉快地说笑。考查代词及语境理解。


A. it


它;


B. them


它们;


C. her


她;


D. him


他。根据上文 提到我在学校门口等着和


Jemma


一起回家,



可知此处应是我看到她和其他一些女


孩在愉快地说笑 ;再结合后面的


She glanced(


瞥了一眼


) at me and left me alone there.


可知


Jemma


是女性,所


以这里应用


her


;故答案选


C





2


题详解】



句意:我那时就知道我失去了我最好的朋友。考查动词及语境理解。

A. lost


失去;


B. hurt


受伤;


C. forgotten


忘记;


D. beaten


打败。根据上文


She glanced(


瞥了一眼


) at me and left me alone there.


她瞥了我一眼,把我一


个人 留在那里。由此可推知是


Jemma


不再想和我做朋友,瞥了我 一眼,不理我,所以判断应是我失去了我


最好的朋友,故答案选


A





3


题详解】



句意:今天是星期六,你和


Jemma


打算去做什么?考查名词及语境理解。


A. Monday


星期一;


B. Friday



期五;


C. Saturday


星期六;


D. Sunday


星期日。根据上文


After school on Friday,


星期五放学后,以及


The next


morning,


第二天早上;可知今天应该是星期六,故答案 选



C





4


题详解】



句意:


Jemma


在哪儿?考查疑问词 及语境理解。


A. How


怎样;


B. Where


哪里;


C. Which


哪一个;


D. Who


谁。根据上文


Mom asked, “Today is Saturday, What are you and Jemma going to do?” I shrugged again.


妈妈问:


“今天是星期六 ,你和


Jemma


打算去做什么?”我耸了耸肩;可判断此处句 意应是“


Jemma


在哪儿?”故


答案 选


B





5


题详解】



A. As




时;


B. Before


句意:


当我 走在街上时,


附近一个新来的女孩微笑着向我走来。


考查连词及 语境理解。




之前;


C. After




之后;


D. Until


直到



时。


由上文可知妈妈让我把杂志拿给奶奶,


根据下文


a new girl


in the neighborhood came towards me, smiling.


附 近一个新来的女孩微笑着向我走来,结合


__5__ I walked down


the street


,可知此处表达的是当我在街上走的时候 ,故答案选


A





6


题详解】



A. to


到、


B. past


经过;


C. with




一起;


D. against

< p>
句意:


但我只是从她身边经过。


考查介词及语境理 解。


朝;


反对。根据上文


a new girl in the neighborhood came towards me, smiling.


附近一个新来的女孩微笑着向我走


来,结合本句的转折词


but



可知此处表达的是但我只是从她身边 经过,


go past


“经过”,故答案选

B





7


题详解】



A. card


卡片;


B. photo


照片;


C. poster


句意:


坐在沙发上,


我注意到桌子上有一张孩子们穿着老式衣服 放照片。


海报;






D. advertisement


广告。根据下文


Until a week before we took this photo.


可知此处指的是“ 照片”,


故答案选


B





8


题详解】



句意:我对此感到很惊讶。考查形容词及语境理解。


A. glad


高兴的;


B. angry


生气的;


C. satisfied


感到满意


的;


D. surprised


感到惊讶的。根据上文



“My best friend. Until a week before we took this photo.”


我最好的朋友,


直到我们 拍这张照片的前一周。由奶奶说的话,可知作者对奶奶说的话是感到惊讶的,


be surprised at


固定


短语,对


……


感到惊讶,故答案选


D





9


题详解】



句意:我们一起做每件事情。考查副词及语境理解。


A. together


一起;


B. outside


在外面;


C. differently


不同


地;


D. quickly


迅速地。根据上文


Beth and I were best friends in school. Beth


和我在学校是 最好的朋友,可知


好朋友应该是一起做每件事情,故答案选


A< /p>





10


题详解】



A. less than




更少;


B. because of


因为;


C. more


句意:


没有什么比这更伤人的了。


考查比较级及语境理 解。


than



更多;


D. instead of


代替。联系上文语境,结合


Nothing hurt _ __10___that.


可知意思是没有什么比这


更伤人的了 ,


more



much


是比较级,在这里修饰前面的动词


hurt



表示受伤的程度,


than


在这里是连词;< /p>


that


指代上文中她的朋友说交了新朋友不再和她一起玩这件事 情;故答案选


C



< br>【


11


题详解】



A. singing


唱;


B. laughing


笑;


C. shouting


喊;


D. crying

句意:


我知道我一开口就会哭。


考查动词及语境理解。


哭。根据上文


I didn’t say anything. I couldn’t.


结合语境,可知奶奶应是非常难过,所以不能说任何话,由此


可推知应是一开口说话就会哭,故答案选


D





12


题详 解】



Simone



A. old


老的;


B. separate


分开的;


C. strong


句意:


有时候朋友之间会变得疏远。


考查形容词及语境 理解。


强壮的;


D. close


关闭的。联系上文语境,结合


Simone, sometimes friends grow ___12___. It might happen to


anyone


,可知此处奶奶是说有时候朋友之间会变得 疏远,任何人都可能发生这样的事。


grow


在这里用作系


动词,后接形容词作表语,故答案选


B


。< /p>




13


题详解 】



句意:奶奶


手指移向照片中戴眼镜 的男孩。考查动词及语境理解。


A. moved


移动;


B. connected


连接;


C.


returned


归还;


D. waved


挥动。根据上文


Grandma pointed at a girl with short fair hair.


奶奶指着一个金色 短发


的女孩,再结合


Grandma’s finger


__13__ to a boy with glasses in the pho to.


可判断是奶奶的手指移向了照片中


戴眼镜的男孩,故答案 选


A




【< /p>


14


题详解】



句意:当我一个人走路回家的时候,这个男孩也是。考查连词及语境理解。


A. so< /p>


因此,表示因果关系,引


出结果;


B. but


但是,表示转折;


C. for


为了,表示目的;


D. and


和、又、而且,表示并列、顺承关系。根



When I was walking home by myself __14__ this boy was, to o,


可知前后句之间是并列关系,故答案选


D

< br>。




15

题详解】



句意:一句话就够了。考查名词及语境理解。


A. hug


拥抱;


B. smile


微笑;


C. word


单词、话语;


D. question


问题。联系上文语境


I said ‘hello’. And we became friends.


我说“你好”,我 们就成为了好朋友;可知此处奶


奶是说:如果我们想开始一段新的友谊,只需要一句话就 够了,故答案选


C




【点睛】解答完形填空首先要通读全文,掌握大意。结合选项初步弄清短文写了些什么内容。在理解全文


意思的基础上,结合文章内容对空缺句子作合乎逻辑的推理。必须弄清空缺词句的确切含 义,空缺词句与


其前后句的意义衔接必须自然、合理,最后根据语境,结合选项,选出正 确答案。如,第


3


小题,根据上



After school on Friday,


星期五放学后,以及


The next mor ning,


第二天早上;可知今天应该是星期六,故答


案选



C


。第


7


小题,根据下文


Until a week before we took this photo.


可知此处指的是“照片”,故答案选


B





三、阅读理解



阅读下列材料,



从每题所给的


A



B


< p>
C



D


四个选项中选出最 佳选项。



A


International Museum Day is coming. Here are some special museums that you must see.


Sweet Museum Russia


Do you love candy? Don’t miss the sweet world in Russia. You can find



different kinds of sweet food here. But they are just models! Look, how big the


lollipops(


棒棒糖


) are! People can ride on them. Want to taste the ice-cream? Be


careful



the ice- cream balls are lights!


Museum of Failure, Sweden


There are more then 100 failed products in the museum. Some of them come


from the world’s most successful companies, like the Newton computer from


Apple. Maybe success stories are similar and kind of boring, but we can find


interesting stories in failures and learn something from them.


Cancun Underwater Museum, Mexico


It is a secret garden under the sea. You can either dive(


潜水


) or take a glass


boat into it. Down here, sea animals live around 400 sculptures(


石膏像


). Each


sculpture tells a story and it’s made of special material, which is good for the sea


life.


Museum of Broken Relationships, Croatia


Some relationships end



with lovers, with dreams and with cities. This


special museum has a collection of objects from people all over the world who


want to lock their memories. Each of the object shares a story of their past


relationship.




16.


If you’re interested in art under the


water, you may go to ____.


A. Sweet Museum


C. Museum of Failure


B. Cancun Underwater Museum


D. Museum of Broken Relationships


17. According to the passage, which of the following is TRUE?


A. People can taste the candies on show in Sweet Museum.


B. People learn about success stories in Museum of Failure.


C. Objects in Museum Of Broken Relationships have their stories.


D. The material of sculptures in Cancun Underwater Museum is harmful.


18. The passage is probably from the column(


栏目


) of ____ in a magazine.


A. Culture.


B. Health.


C. Sports.


D. Food.


【答案】


16. B





17. C





18. A


【解析】



文章大意:在国际博物馆日 到来之际,本文向我们介绍了一些特殊的博物馆。包括俄罗斯的糖果博物馆、


瑞典的失败 博物馆、墨西哥的坎昆水下博物馆、克罗地亚的分手博物馆。




16


题详解】



细节理解题。


根据


Cancun Underwater Museum, Mexico


中的信息


It is a secret garden under the sea. You can either


dive(


潜水


) or take a glass boat into it. Down here, sea animals live around 400 sculptures(


石膏像


).< /p>


可知,如果你对


水下艺术感兴趣,你可以去墨西哥的坎昆水下博物 馆,故答案选


B



< br>【


17


题详解】



理解判断题。


A.


人们可以在糖果博物馆里品尝到展出的糖果;根据


Sweet Museum Russia


中的信息


You can


find different kinds of sweet food here. But they are just models!


可知


A


选项的表述是错误的。


B.

人们在失败博


物馆里学习成功的故事;


根据


Museum of Failure, Sweden


中的信息


There are more then 100 failed products in the


museum…. but we can find interesting stories in failures and learn something from them.


可知


B


选项的表述是错误


的。


C.


分手博物馆里的物品都有自己的故事;< /p>


根据


Museum of Broken Relationships, Croatia


中的信息


Each of


the object shares a story of their past relationship.


可知


C


选 项的表述是正确的。


D.


坎昆水下博物馆的雕塑材料


是有害的;


根据


Cancun Underwater Museum, Mexico


中的信息


it’s made of special material, which is good for the


sea life.


可知


D

< p>
选项的表述是错误的。根据题意是问哪一个选项是正确的,故答案选


C





18


题详解】



文章来源题。通读全文可知,本文 主要向我们介绍了世界上一些特殊博物馆;结合选项


A. Culture.


文化;


B.


Health.


健康;


C. Sports.


运动;


D. Food.


食物。可知,博物馆属于文化类,所以它可能来自一本杂志的文化专


栏,所以


A


选项符合题意,其它选项均不符合题意,故答案选

A





B


It was Day 1 of our vacation on Cortes, a beautiful quiet island. “iPhone, iPhone, iPhone,” my son kept


moaning(


呻吟


). In front of him was a big window of facing the blue ocean. And a cool gentle wind was coming in


from the door. Clearly, he saw and felt none of it.


Back at home, I’d soon give up and hand the phone over to him after five minutes


of listening to this kind of


moaning.


But not here. Before we left, I had told my 10-year-old-old son the rule



no e-mails, no Facebook, no video


games, and no iPhone. We came here to get away from them all. Here we were on our first day and already, he


cou


ldn’t stand it.



____ I walked down the grass road to the beach and looked out to the sea. My 6-year-old-old daughter and my


husband were drawing on pieces of wood. They were doing just fine.


On Day 2, we spent the whole morning digging for shells(


贝壳


). This time, my son joined us. He collected


shellfish and other sea treasures. When we got back to our little wood house. I gave my son a book, and put him on the


lovely garden chair. It almost dinner when he looked up.


The next few days passed in peace.



On Day 6, my son was lying beside me on the beach, watching the sun going down. He was playing with the


sand. And there was something shining in his eyes. I realized how time slowed down for both of us. It was exactly


what I wanted. Finally, we were able to sit quietly without thinking about screens, phone calls and e-mails.


A week away from all the electronics and life is good.


19.


What is the special rule for the writer’s vacation?



A.


They couldn’t use their electronics.



B. They must keep quiet and stay in the house.


C. The had to spend their vacation on an island.


D. They should collect as many shells as possible.


20.


Which of the following can be put in “____” in Paragraph 4?



A. I felt really tired and went to bed.


B. I closed the door and stayed with him.


C. I just walked outside to leave him alone.


D. I gave him iPhone and let him stay inside.


21.


The change of the son’s feelings can be described as ____.



A.


angry→surprised→proud



B.


excited→peaceful→bored



C.


worried→angry→hopeful



D.


bored→peaceful→pleased



22. The best title for the passage can be ____.


A. A Terrible Life on the Island


C. A Fight between Mother and Son


【答案】


19. A





20. C





21. D





22. D


【解析】



文章大意:本文主要讲了作者带着家人去度假,过了一周远离电子产品的生活。




19


题详解】

< br>


B. A Special iPhone for My Son


D. A Vacation Away from Electronics


细节理解题。


根据文中的信息


Before we left, I had told my 10-year-old-old son the rule



no e-mails, no Facebook,


no video games, and no iPhone. We came here to get away from them all.


在我们离开之前,我告诉我


10


岁的儿子


规则——不能发电子邮件,不能上


Facebook


,不能玩视频游戏,也不要用


iPhone


。我们来这 里就是为了远


离它们。可知规则的不能使用电子产品,故答案选


A





20


题详解】



内容理解题。根据下文


I walked down the grass road to the beach and looked out to the sea.


我沿着草地路走到


海边,眺望着大海;联系上文儿子无法忍受没 有电子产品的生活,可知此处可以填我走到外面让他自己一


个人静一静,结合选项可知< /p>


C


选项符合题意,故答案选


C

< p>




21


题详解】



内容理解题。根据文中的信息


Here we were on our first day and already, he couldn’t stand it.


我们第一天来到这


The next few days passed in peace.


接下来的几天过得很平静;


On Day 6, my son was lying


里,


他已经受不了了;


beside me on the beach, watching the sun going down. He was playing with the sand. And there was something


shining in his eyes.


在第六天,我的儿 子躺在我旁边的沙滩上,看着太阳下山。他在玩沙子,他的眼里闪着光


芒。


A week away from all the electronics and life is good.


一个星期远离所有的电子产品,生活是美好的。可知

< br>儿子的感情变化是从无聊到平和,最后到高兴、喜欢,结合选项可知


D

< p>
选项符合题意,故答案选


D




22


题详解】



标题归纳题。根据文中的信息


A week away from all the electronics and life is good.


一个星期远离所有的电子


产品,生活是美好的。结合文章内容,本文 主要讲了作者带着家人去度假,过了一周远离电子产品的生活,


可知

D


选项一个远离电子产品的假期更符合题意,故答案选


D< /p>





C



In the park, you see a group of people, all looking up at the sky. Without thinking about it, you look upwards, too.


Why? In the concert, someone begins to clap and suddenly the whole room joins in. You do, too. Why?


Sometimes we feel we are acting correctly when we do the same as others. The more people follow an idea, the


better or truer we think the idea


is. It’s the social proof(


社会认同感


) that works.


The scientist Asch carried out an experiment. It shows how social proof can influence us. In a room, a man is


shown Line 1, and next to it are three lines(A, B, C). A is longer, C is shorter and B is as long as Line 1. He must tell


which of the three lines is as long as Line 1. When the man is alone, he gives the correct answer B. Then, five other


man enter the room, and each of them gives the answer C as they were told to. Now the man changes his idea and


gives the answer C. Asch got the same result many times among different subjects(


实验对象


).


Why do we act like this? Well, in the past, following others was a way to keep away from danger. Suppose that


5000 years ago you were hunting(


打猎


) with friends. Suddenly, they all ran away. What would you have done?


Would you have stayed? No, you would have run, too. We are descendants(


后代


) of those who copied others’ action.


It


is so deeply planted in our mind that we still use it now.


Social proof has special power. The advertising industry, for example, often makes use of it. So be careful


whenever


a company says its product is “the most popular”.



23. At the beginning of the passage, the writer leads in the topic by ____.


A. telling a story


C. answering questions


B. giving examples


D. showing a map


24. According to Paragraph 3, the experiment by Asch shows ____.


A. following others is always right


B.


social proof may change people’s ideas



C.


it’s difficult to carry out the experiment



D. people can study better if they are alone


25.


The underlined word “


It


” in Paragraph 4 refers to ____.



A. running with others


C.


copying others’ action



B. hunting with friends


D. doing something different


26. According to the passage, we can infer(


推断


) that ____.


A.


it’s important to run with others anytime



B. products in the advertisement are the best


C.


we mustn’t copy others’ action to keep safe



D. we need to think twice before following others


【答案】


23. B





24. B





25. C





26. D

-


-


-


-


-


-


-


-