精品解析:浙江省金华、义乌、丽水市2019年中考英语试题(解析版)
-
浙江省金华、义乌、丽水市
2019
年中考英语
试题
卷
I
听力
第一节,听小对话,从
A
、
B
、
C
三个选项中选出正确的选项,回答问题。
1. How did the girl go to school today?
A. By bike.
B. By car.
C. On foot.
2.
What will Peter do on Sunday afternoon?
A. Go camping.
B. Have a piano lesson.
C. Visit his grandfather.
3.
When will the train leave?
A. At 7:40.
B. At 8:00.
C. At 8:20.
4. What does the boy think of the
movie?
A. Interesting.
B. Moving.
C. Boring.
5.
Where does the conversation probably take place?
A. In a shop.
B. In a cinema.
C. In a library.
第二节,听长对话,从
A
、
B
、
C
三个选项中选出正确的选项,回答问题。
听下面一段较长的
对话,回答
6
、
p>
7
两个问题。
6. Why did Jack have a bad sleep at
night?
A. He was nervous before exams.
B.
His neighbors kept making noise.
C. He
was coughing the whole night.
7. What
did Mrs. Black advise Jack to do?
A.
Take some medicine.
B. Have a walk with his parents.
C. Ask the community for help.
< br>听下面一段较长的对话,回答
8~10
三个问题。
8. How did Johnson feel at
first?
A. Angry.
B. Surprised.
C. Nervous.
9. Who took part in the speech
competition?
A. Johnson.
B. Helen.
C. Tracy.
10. What is
Johnson busy with?
A. Practicing a
speech.
B.
Having basketball training.
C. Preparing for an art
project.
第三节,听下面一段独白,从
A
、
B
、
C
三个选项中选出正确的选项,回答问题。
11.
Who will give a speech at the first meeting?
A. Mr. Lu.
B. Mrs. King.
C. Mr. Stanford.
12. Where
will the meeting be held?
A. In the
school hall.
B.
In the science lab.
C. In the meeting room.
13.
What will the students do at the meeting?
A. Learn about the Black Hole.
B. Make a model
plane.
C. Watch a science
movie.
14. In which office can students
sign up(
报名
)
?
A. 203.
B. 302.
C. 320.
15. Why does the
speaker give the message?
A. To
encourage students to join the space club.
B. To give advice on how to learn
science well.
C. To ask students to
visit the science museum.
第二部分
笔试部分
二、完形填空
阅读下面短文,掌握其
大意,然后从每题所给的
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出最佳选项。
After
school on Friday, I waited at the school gate to
walk home with Jemma, as usual. Then I saw ___1___
talking and laughing happily with some
other girls. She
glanced(
瞥了一眼
) at me and left
me alone there. I knew
right then that
I had ___2___ my best friend.
After
dinner, Mom asked, “Is Jemma coming by tomorrow?”I
shrugged(
耸肩
) and said next
morning, Mom asked, “Today is
___3___
, What are you and
Jemma going to do?” I shrugged again.
“
___4___ is
Jemma?”Mom took
a look at me. Then she said, “Will you take these
magazines to Grandma, please?”
___5___ I
walked down the street, a new girl in
the neighborhood came towards me, smiling. But I
just went ___6___
a welcomed me at the
door with a warm hug.
Sitting on the
sofa, I noticed a (an) ___7___ of kids in old-
fashioned clothes on the table. Grandma pointed at
a
girl with short fair hair.“That’s
Beth Lambert, ” she said. “My best friend. Until a
week before we took this photo.” I
was
___8___
at that.“Beth and I were
bes
t friends in school. We did
everything ___9___. Then one day, she made
new friends and said she didn’t want to
hang out with me anymore. Nothing hurt
___10___
that.”I didn’t say
anything.
I couldn’t. I knew I’d start
___11___ if I opened my mouth.
Grandma
hugged me again.
“Simone, sometimes friends grow
___12___
. It might happen to
anyone,” she
continued. “Then, see
him?” Grandma’s finger
___13___
to a boy with glasses in the photo. “He
lived near me. When
I was walking home
by myself ___14___ this boy was,
too, I
said ‘hello’. And we became friends.”
“So if we want to start a new
friendship,” she smiled. “One
___15___
is all it took.”
As I was heading home, that new girl
appeared again. I went towards her and spoke,
“Hello.”
1. A. it
2. A. lost
3. A. Monday
4. A. How
5. A. As
6. A. to
7. A. card
8. A. glad
9. A. together
10. A. less than
11. A.
singing
12. A. old
13. A.
moved
14. A. so
15. A. hug
B. them
B. hurt
B. Friday
B. Where
B. Before
B. past
B. photo
B. angry
B. outside
B. because of
B. laughing
B. separate
B. connected
B. but
B. smile
C. her
C. forgotten
C. Saturday
C. Which
C. After
C. with
C. poster
C. satisfied
C. differently
C. more than
C. shouting
C. strong
C. returned
C. for
C. word
D.
him
D. beaten
D. Sunday
D. Who
D. Until
D. against
D. advertisement
D. surprised
D. quickly
D. instead of
D. crying
D. close
D. waved
D. and
D. question
【答案】
1. C
2. A
3.
C
4. B
5. A
6. B
7.
B
8. D
9. A
10. C
11.
D
12.
B
13. A
14.
D
15. C
【解析】
【分析】
文章大意:本文讲述了星期
五我和我最好的朋友
Jemma,
分手了,第二天妈妈让我把一
些杂志带给奶奶。奶
奶通过讲述她自己的故事,告诉我如果想要开始一段新的友谊,只需
要一句话就够了。所以在回家的路上,
我主动朝新来的女孩打招呼。
,
【
1
题详解】
句意:然后我看到她和其他一些女孩在愉快地说笑。考查代词及语境理解。
A. it
它;
B.
them
它们;
C.
her
她;
D. him
他。根据上文
提到我在学校门口等着和
Jemma
一起回家,
可知此处应是我看到她和其他一些女
孩在愉快地说笑
;再结合后面的
She
glanced(
瞥了一眼
) at me and left
me alone there.
可知
Jemma
是女性,所
以这里应用
her
;故答案选
C
。
【
2
题详解】
句意:我那时就知道我失去了我最好的朋友。考查动词及语境理解。
A. lost
失去;
B.
hurt
受伤;
C.
forgotten
忘记;
D.
beaten
打败。根据上文
She
glanced(
瞥了一眼
) at me and left
me alone there.
她瞥了我一眼,把我一
个人
留在那里。由此可推知是
Jemma
不再想和我做朋友,瞥了我
一眼,不理我,所以判断应是我失去了我
最好的朋友,故答案选
A
。
【
3
题详解】
句意:今天是星期六,你和
Jemma
打算去做什么?考查名词及语境理解。
A.
Monday
星期一;
B.
Friday
星
期五;
C.
Saturday
星期六;
D.
Sunday
星期日。根据上文
After school
on Friday,
星期五放学后,以及
The next
morning,
第二天早上;可知今天应该是星期六,故答案
选
C
。
【
4
题详解】
句意:
Jemma
在哪儿?考查疑问词
及语境理解。
A. How
怎样;
B.
Where
哪里;
C.
Which
哪一个;
D.
Who
谁。根据上文
Mom asked, “Today
is Saturday, What are you and Jemma going to do?”
I shrugged again.
妈妈问:
“今天是星期六
,你和
Jemma
打算去做什么?”我耸了耸肩;可判断此处句
意应是“
Jemma
在哪儿?”故
答案
选
B
。
【
5
题详解】
A. As
当
…
时;
B. Before
句意:
当我
走在街上时,
附近一个新来的女孩微笑着向我走来。
考查连词及
语境理解。
在
…
之前;
C. After
在
…
之后;
D. Until
直到
…
时。
由上文可知妈妈让我把杂志拿给奶奶,
根据下文
a new girl
in the
neighborhood came towards me, smiling.
附
近一个新来的女孩微笑着向我走来,结合
__5__ I walked down
the street
,可知此处表达的是当我在街上走的时候
,故答案选
A
。
【
6
题详解】
A. to
到、
B.
past
经过;
C. with
和
p>
…
一起;
D. against
句意:
但我只是从她身边经过。
考查介词及语境理
解。
朝;
反对。根据上文
a new
girl in the neighborhood came towards me, smiling.
附近一个新来的女孩微笑着向我走
来,结合本句的转折词
but
,
可知此处表达的是但我只是从她身边
经过,
go past
“经过”,故答案选
B
。
【
7
题详解】
A. card
卡片;
B.
photo
照片;
C. poster
句意:
坐在沙发上,
我注意到桌子上有一张孩子们穿着老式衣服
放照片。
海报;
D.
advertisement
广告。根据下文
Until a
week before we took this photo.
可知此处指的是“
照片”,
故答案选
B
。
【
8
题详解】
句意:我对此感到很惊讶。考查形容词及语境理解。
A.
glad
高兴的;
B.
angry
生气的;
C.
satisfied
感到满意
的;
D.
surprised
感到惊讶的。根据上文
“My best friend. Until a week before we
took this photo.”
我最好的朋友,
直到我们
拍这张照片的前一周。由奶奶说的话,可知作者对奶奶说的话是感到惊讶的,
be
surprised at
固定
短语,对
……
感到惊讶,故答案选
D
。
【
9
题详解】
句意:我们一起做每件事情。考查副词及语境理解。
A.
together
一起;
B.
outside
在外面;
C.
differently
不同
地;
D.
quickly
迅速地。根据上文
Beth and I
were best friends in school. Beth
和我在学校是
最好的朋友,可知
好朋友应该是一起做每件事情,故答案选
A<
/p>
。
【
10
p>
题详解】
A. less than
p>
比
…
更少;
B.
because of
因为;
C. more
句意:
没有什么比这更伤人的了。
考查比较级及语境理
解。
than
比
…
更多;
D. instead
of
代替。联系上文语境,结合
Nothing hurt _
__10___that.
可知意思是没有什么比这
更伤人的了
,
more
是
much
是比较级,在这里修饰前面的动词
hurt
,
表示受伤的程度,
than
在这里是连词;<
/p>
that
指代上文中她的朋友说交了新朋友不再和她一起玩这件事
情;故答案选
C
。
< br>【
11
题详解】
A. singing
唱;
B.
laughing
笑;
C.
shouting
喊;
D. crying
句意:
我知道我一开口就会哭。
考查动词及语境理解。
p>
哭。根据上文
I didn’t say anything. I
couldn’t.
结合语境,可知奶奶应是非常难过,所以不能说任何话,由此
可推知应是一开口说话就会哭,故答案选
D
。
【
12
题详
解】
Simone
,
A.
old
老的;
B.
separate
分开的;
C. strong
句意:
有时候朋友之间会变得疏远。
考查形容词及语境
理解。
强壮的;
D.
close
关闭的。联系上文语境,结合
Simone,
sometimes friends grow ___12___. It might happen
to
anyone
,可知此处奶奶是说有时候朋友之间会变得
疏远,任何人都可能发生这样的事。
grow
在这里用作系
p>
动词,后接形容词作表语,故答案选
B
。<
/p>
【
13
题详解
】
句意:奶奶
手指移向照片中戴眼镜
的男孩。考查动词及语境理解。
A.
moved
移动;
B.
connected
连接;
C.
returned
归还;
D.
waved
挥动。根据上文
Grandma pointed
at a girl with short fair hair.
奶奶指着一个金色
短发
的女孩,再结合
Grandma’s finger
__13__ to a boy with glasses in the pho
to.
可判断是奶奶的手指移向了照片中
戴眼镜的男孩,故答案
选
A
。
【<
/p>
14
题详解】
句意:当我一个人走路回家的时候,这个男孩也是。考查连词及语境理解。
A. so<
/p>
因此,表示因果关系,引
出结果;
B.
but
但是,表示转折;
C.
for
为了,表示目的;
D. and
和、又、而且,表示并列、顺承关系。根
据
When I
was walking home by myself __14__ this boy was, to
o,
可知前后句之间是并列关系,故答案选
D
< br>。
【
15
题详解】
句意:一句话就够了。考查名词及语境理解。
A.
hug
拥抱;
B.
smile
微笑;
C.
word
单词、话语;
D.
question
问题。联系上文语境
I said
‘hello’. And we became friends.
我说“你好”,我
们就成为了好朋友;可知此处奶
奶是说:如果我们想开始一段新的友谊,只需要一句话就
够了,故答案选
C
。
【点睛】解答完形填空首先要通读全文,掌握大意。结合选项初步弄清短文写了些什么内容。在理解全文
意思的基础上,结合文章内容对空缺句子作合乎逻辑的推理。必须弄清空缺词句的确切含
义,空缺词句与
其前后句的意义衔接必须自然、合理,最后根据语境,结合选项,选出正
确答案。如,第
3
小题,根据上
文
p>
After school on
Friday,
星期五放学后,以及
The next mor
ning,
第二天早上;可知今天应该是星期六,故答
案选
p>
C
。第
7
小题,根据下文
Until a week before we
took this photo.
可知此处指的是“照片”,故答案选
B
。
三、阅读理解
阅读下列材料,
从每题所给的
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出最
佳选项。
A
International Museum Day is coming.
Here are some special museums that you must see.
Sweet Museum Russia
Do you
love candy? Don’t miss the sweet world in Russia.
You can find
different
kinds of sweet food here. But they are just
models! Look, how big the
lollipops(
棒棒糖
)
are! People can ride on them. Want to taste the
ice-cream? Be
careful
—
the ice-
cream balls are lights!
Museum of
Failure, Sweden
There are more then 100
failed products in the museum. Some of them come
from the world’s most successful
companies, like the Newton computer from
Apple. Maybe success stories are
similar and kind of boring, but we can find
interesting stories in failures and
learn something from them.
Cancun
Underwater Museum, Mexico
It is a
secret garden under the sea. You can either
dive(
潜水
) or take a glass
boat into it. Down here, sea animals
live around 400
sculptures(
石膏像
). Each
sculpture tells a story and it’s made
of special material, which is good for the sea
life.
Museum of Broken
Relationships, Croatia
Some
relationships end
—
with
lovers, with dreams and with cities. This
special museum has a collection of
objects from people all over the world who
want to lock their memories. Each of
the object shares a story of their past
relationship.
16.
If you’re interested in
art under the
water, you may go to
____.
A. Sweet Museum
C.
Museum of Failure
B. Cancun Underwater
Museum
D. Museum of Broken
Relationships
17. According to the
passage, which of the following is TRUE?
A. People can taste the candies on show
in Sweet Museum.
B. People learn about
success stories in Museum of Failure.
C. Objects in Museum Of Broken
Relationships have their stories.
D.
The material of sculptures in Cancun Underwater
Museum is harmful.
18. The passage is
probably from the column(
栏目
)
of ____ in a magazine.
A. Culture.
B. Health.
C. Sports.
D. Food.
【答案】
16.
B
17. C
18. A
【解析】
文章大意:在国际博物馆日
到来之际,本文向我们介绍了一些特殊的博物馆。包括俄罗斯的糖果博物馆、
瑞典的失败
博物馆、墨西哥的坎昆水下博物馆、克罗地亚的分手博物馆。
【
16
题详解】
细节理解题。
根据
Cancun
Underwater Museum,
Mexico
中的信息
It is a secret
garden under the sea. You can either
dive(
潜水
) or take
a glass boat into it. Down here, sea animals live
around 400 sculptures(
石膏像
).<
/p>
可知,如果你对
水下艺术感兴趣,你可以去墨西哥的坎昆水下博物
馆,故答案选
B
。
< br>【
17
题详解】
理解判断题。
A.
人们可以在糖果博物馆里品尝到展出的糖果;根据
Sweet
Museum Russia
中的信息
You can
find different kinds of sweet food
here. But they are just models!
可知
A
选项的表述是错误的。
B.
人们在失败博
物馆里学习成功的故事;
根据
Museum of Failure,
Sweden
中的信息
There are more
then 100 failed products in the
museum…. but we can find interesting
stories in failures and learn something from them.
可知
B
选项的表述是错误
的。
C.
分手博物馆里的物品都有自己的故事;<
/p>
根据
Museum of Broken
Relationships,
Croatia
中的信息
Each of
the object shares a story of their past
relationship.
可知
C
选
项的表述是正确的。
D.
坎昆水下博物馆的雕塑材料
是有害的;
根据
Cancun
Underwater Museum,
Mexico
中的信息
it’s made of
special material, which is good for the
sea life.
可知
D
选项的表述是错误的。根据题意是问哪一个选项是正确的,故答案选
C
p>
。
【
18
题详解】
文章来源题。通读全文可知,本文
主要向我们介绍了世界上一些特殊博物馆;结合选项
A.
Culture.
文化;
B.
Health.
健康;
C.
Sports.
运动;
D. Food.
食物。可知,博物馆属于文化类,所以它可能来自一本杂志的文化专
栏,所以
A
选项符合题意,其它选项均不符合题意,故答案选
A
。
B
It was Day 1 of our
vacation on Cortes, a beautiful quiet island.
“iPhone, iPhone, iPhone,” my son kept
moaning(
呻吟
). In
front of him was a big window of facing the blue
ocean. And a cool gentle wind was coming in
from the door. Clearly, he saw and felt
none of it.
Back at home, I’d soon give
up and hand the phone over to him after five
minutes
of listening to this kind of
moaning.
But not here.
Before we left, I had told my 10-year-old-old son
the rule
—
no e-mails, no
Facebook, no video
games, and no
iPhone. We came here to get away from them all.
Here we were on our first day and already, he
cou
ldn’t stand
it.
____ I walked down the
grass road to the beach and looked out to the sea.
My 6-year-old-old daughter and my
husband were drawing on pieces of wood.
They were doing just fine.
On Day 2, we
spent the whole morning digging for
shells(
贝壳
). This time, my
son joined us. He collected
shellfish
and other sea treasures. When we got back to our
little wood house. I gave my son a book, and put
him on the
lovely garden chair. It
almost dinner when he looked up.
The
next few days passed in peace.
On Day 6, my son was lying beside me on
the beach, watching the sun going down. He was
playing with the
sand. And there was
something shining in his eyes. I realized how time
slowed down for both of us. It was exactly
what I wanted. Finally, we were able to
sit quietly without thinking about screens, phone
calls and e-mails.
A week away from all
the electronics and life is good.
19.
What is the special rule for the
writer’s vacation?
A.
They couldn’t use their
electronics.
B. They must
keep quiet and stay in the house.
C.
The had to spend their vacation on an island.
D. They should collect as many shells
as possible.
20.
Which of
the following can be put in “____” in Paragraph
4?
A. I felt really tired
and went to bed.
B. I closed the door
and stayed with him.
C. I just walked
outside to leave him alone.
D. I gave
him iPhone and let him stay inside.
21.
The change of the son’s feelings can be
described as ____.
A.
angry→surprised→proud
B.
excited→peaceful→bored
C.
worried→angry→hopeful
D.
bored→peaceful→pleased
22. The best title for the passage can
be ____.
A. A Terrible Life on the
Island
C. A Fight between Mother and
Son
【答案】
19. A
20. C
21.
D
22. D
【解析】
文章大意:本文主要讲了作者带着家人去度假,过了一周远离电子产品的生活。
【
19
题详解】
< br>
B. A Special iPhone for My Son
D. A Vacation Away from Electronics
细节理解题。
根据文中的信息
Before
we left, I had told my 10-year-old-old son the
rule
—
no e-mails, no
Facebook,
no video games, and no
iPhone. We came here to get away from them all.
在我们离开之前,我告诉我
10
岁的儿子
p>
规则——不能发电子邮件,不能上
Facebook
,不能玩视频游戏,也不要用
iPhone
。我们来这
里就是为了远
离它们。可知规则的不能使用电子产品,故答案选
A
。
【
20
题详解】
内容理解题。根据下文
I walked down the
grass road to the beach and looked out to the sea.
我沿着草地路走到
海边,眺望着大海;联系上文儿子无法忍受没
有电子产品的生活,可知此处可以填我走到外面让他自己一
个人静一静,结合选项可知<
/p>
C
选项符合题意,故答案选
C
。
【
21
题详解】
内容理解题。根据文中的信息
Here we were on
our first day and already, he couldn’t stand
it.
我们第一天来到这
The next few days
passed in peace.
接下来的几天过得很平静;
On Day 6, my son
was lying
里,
他已经受不了了;
beside
me on the beach, watching the sun going down. He
was playing with the sand. And there was something
shining in his eyes.
在第六天,我的儿
子躺在我旁边的沙滩上,看着太阳下山。他在玩沙子,他的眼里闪着光
芒。
A week away from all the electronics and life
is good.
一个星期远离所有的电子产品,生活是美好的。可知
< br>儿子的感情变化是从无聊到平和,最后到高兴、喜欢,结合选项可知
D
选项符合题意,故答案选
D
。
【
22
题详解】
标题归纳题。根据文中的信息
A week
away from all the electronics and life is good.
p>
一个星期远离所有的电子
产品,生活是美好的。结合文章内容,本文
主要讲了作者带着家人去度假,过了一周远离电子产品的生活,
可知
D
选项一个远离电子产品的假期更符合题意,故答案选
D<
/p>
。
C
In the park, you see a
group of people, all looking up at the sky.
Without thinking about it, you look upwards, too.
Why? In the concert, someone begins to
clap and suddenly the whole room joins in. You do,
too. Why?
Sometimes we feel we are
acting correctly when we do the same as others.
The more people follow an idea, the
better or truer we think the idea
is. It’s the social
proof(
社会认同感
) that works.
The scientist Asch carried out an
experiment. It shows how social proof can
influence us. In a room, a man is
shown
Line 1, and next to it are three lines(A, B, C). A
is longer, C is shorter and B is as long as Line
1. He must tell
which of the three
lines is as long as Line 1. When the man is alone,
he gives the correct answer B. Then, five other
man enter the room, and each of them
gives the answer C as they were told to. Now the
man changes his idea and
gives the
answer C. Asch got the same result many times
among different
subjects(
实验对象
).
Why do we act like this? Well, in the
past, following others was a way to keep away from
danger. Suppose that
5000 years ago you
were hunting(
打猎
) with
friends. Suddenly, they all ran away. What would
you have done?
Would you have stayed?
No, you would have run, too. We are
descendants(
后代
) of those who
copied others’ action.
It
is
so deeply planted in our mind that we still use it
now.
Social proof has special power.
The advertising industry, for example, often makes
use of it. So be careful
whenever
a company says its product is “the most
popular”.
23. At the
beginning of the passage, the writer leads in the
topic by ____.
A. telling a story
C. answering questions
B.
giving examples
D. showing a map
24. According to Paragraph 3, the
experiment by Asch shows ____.
A.
following others is always right
B.
social proof may change people’s
ideas
C.
it’s
difficult to carry out the experiment
D. people can study better if they are
alone
25.
The underlined
word “
It
” in Paragraph 4
refers to ____.
A. running
with others
C.
copying
others’ action
B. hunting
with friends
D. doing something
different
26. According to the passage,
we can infer(
推断
) that ____.
A.
it’s important to run
with others anytime
B.
products in the advertisement are the best
C.
we mustn’t copy others’
action to keep safe
D. we
need to think twice before following others
【答案】
23. B
24. B
25.
C
26. D