中考英语阅读理解还原短文题

萌到你眼炸
590次浏览
2021年02月08日 11:23
最佳经验
本文由作者推荐

可爱女网名-

2021年2月8日发(作者:张梓琳电影)


2016


年中考英语阅读理解(还原短文题)



(1)



A hobby can be almost anything that a person likes to do in his spare time. Hobbyists raise pets, watch birds,


paint pictures, play the piano and grow flowers. 66 They collect everything from books to butterflies and from


boxes to stamps.



People take up hobbies because these activities offer enjoyment, friendship and relaxation. Hobbies help people


relax after a long time of hard work, and provide a balance (


平衡


) between work and play. Hobbies offer interesting


activities for the old. Some hobbies can make a child grow as a person, develop his interest and help him learn new


skills. 67 Doctors have found that hobbies are useful in helping patients (


病人


) recover (


恢复


) from illness.


Hobbies


give


patients


who


can’t


move


around


something


to


do,


and


provide


interests


that


keep


them


from


thinking


about


themselves. Many hospitals treat (


治疗


) patients by having them take up interesting hobbies. 68



In early times, most people were too busy making a living to have many hobbies. But some persons who had spare


time did enjoy hobbies. 69 People today have more time than ever before for hobbies. Machines have now reduced


much time that people must spend on their jobs.



70 Those who have developed hobbies never need to worry about what to do with their newly-found free time hours.



Sir William Osler, a famous Canadian doctor expressed the value (


价值) of hobbies by saying, “No man is really


happy or safe without a hobby.”



请根据以上内容,


从 下列五个选项中选择适当的句子还原到短文中,


使短文完整与正确。

将其标号在答题卡上涂黑。


(每小题


2

分,共


10


分)




A. More people retire at an earlier age than before.



B. Hobbies can also help a patient to keep healthy.



C. The ancient Egyptians played games with balls made of wood.



D. They also go to concerts, climb mountains, go fishing, skate and swim.



E. Anyone, old or young, sick or well, rich or poor, can follow a good hobby, in spite of


his age, health or money.



【主旨大意】本文介绍了爱好。人们能有 各种各样的活动作为自己的爱好,爱好能帮助人们放松,帮助病人保持健康。在以前


人们 忙于工作而没有时间拥有爱好,现在人们有更多的时间去拥有更多的爱好。没有人没有爱好是幸福和安全的。



66-70. DBECA



























You


know


you


have


to


read



the


lines


to


get


the


most


out


of


anything.


I


want


to


tell


you


something


important


during your reading.



You shouldn't mark a book which isn't yours. 61 If you think it useful to mark books, you will have to buy them.



There are two ways in which one can own a book. The first is to get the right by paying for it, just as you pay


for clothes and furniture. But full ownership comes only when you have made it a part of yourself. 62



There are three kinds of book owners. The first has all the best sellers



unread and untouched. The second has


a great many books. 63 The third has a few dog-eared (


翻折的


) books, which are marked from front to back.



Why


is


marking a book necessary


First,


it


keeps


you awake. In the


second place, reading


is


thinking. 64


The marked


book is usually the thought-through book. Finally, writing helps you remember the thoughts you had, or the thoughts


the writer expressed.



If reading is to learn anything more than passing time, it must be active. The book you read for pleasure can be


read in a state of relaxation, and nothing is lost. But for a great book, rich in ideas, reading must be active. 65


You should come up with an understanding of what you have read.



根据材料内容,将

A-E


五个句子填入文中空缺处,使短文完整、正确,并将其标号填写在下面题号后 的横线上。



A. You can't let your eyes move across the lines.



B. But most of them are as clean as the day they were bought.



C. And thinking can express itself in words, spoken or written.



D. People who lend you books expect you to keep them clean.



E. The best way to make yourself a part of it is by writing in it.



61. ____ .



【主旨大意】本文讲述的是中我们读书过程中的一些重要事情。首先不要中书上做标记, 除非那是你自己的。拥有书可以有两个


方式一个是买,另一个就是写。书的主人有三种, 一种是从来不读不摸的,第二种是有很多的书,但大部分都像是新买的,第三


种是打折的 书,从头到尾都做了标记的。为什么做标记很重要因为它通常代表了这本书的观点,也帮助你记住你当时的思想或 作


者所表达的思想。



61



65 DEBCA


















(3)



请根据短文内容,从短文后的 选项中选出恰当的选项补全短文,使短文意思通顺、结构完整。并将其序号


A

< p>


B



C



D



E


写到相应番号之后的横线上。



My


mother


is


a


kind


and


nice


woman. 61 One


Sunday


night,


when


I


was


watching


the


film


Harry


Potter


very


happily


Mother asked me to go to bed. 62


that I didn’t move. But for a while, I noticed that she didn’t say anything.



63


I was so sad and that I went into my room and cried. I thought “I have only two nights in a week to enjoy the


TV. 64


” The next day she cooked and talked with me as usual. I pretended not to



hear, but she didn’t mind and


told me why she didn’t allow me to watch TV


65 Then I understood her. I love my mother.




A. But she is very strict with me.



B. because she wanted me to have a good rest.



C. Then she got angry and turned off the TV.



D. I loved the film so much



E. Why doesn’t mother allow me to watch TV





【主旨大意】本文是一篇关于和蔼又严厉的妈妈的文章。周日 晚上,我正在兴致勃勃地看电影,妈妈关了电视让我去睡觉,尽管


很不开心但后来还是理 解了母亲。



61. A


由上下文 ,上文妈妈很善良和蔼,下文妈妈强行关电视,表现妈妈的严厉。故选


A




62. D


根据句意,这 部电影很好看以至于我没有动,so…that


结果状语从句,故选

D




63. C


由上下文可知,妈妈什么也没说,……我很伤心。可知原因是妈妈关了电视。故选


C




64.

E


根据句意,我想我一周只有两个晚上享受电视的时间,妈妈为什么不允许我看电视 呢这是作者的心理描写。根据推断,故



E



65. B


根据句意:我没 理妈妈,她不介意,还告诉我为什么不让我看电视,是想让我休息好。故选


B

< p>



阅读下面短文,从文后方框内所给的


ABCDE


中,选出恰当的一项还原到文中合适的位置,使文章意思完整 且符合逻辑。






















(4)



We sometimes call the lion “the king of the jungle” Because it is stronger and more dangerous than other animals.



66 It is the highest animal in the land food chain.



In the sea, the shark is one of the animals at the top of the food chain. It can swim faster than most other sea


67



68 People are! We are not the biggest or fastest. but we are the cleverest. We could not run faster than cheetahs,


so we invented cars and now we can move the fastest. We could not fight better than joins. so we invented puns. Now


we ran hunt the best-People's inventions are clever, but they can be dangerous, too. For example, people invented


lactones, and now they make the air and rivers dirty. 69 Dirty rivers kill fish. hen bears cannot eat the fish and


die. If we kill one part of the food chain. other parts also die. Remember that we are a part of the food chain. so


we are in danger, too! 70 We should and we could do something for the world!



A. Protecting animals is protecting ourselves!



B. And it can use its big teeth to eat them.



C. This can make terrible changes.



D. What is at the top of the world's food chain



E. It can run baler than many animals and it ran hunt the best.



66. E 67. B 68. D 69. C 70. A



阅读短文,然后根据其内容,从短文后的五个选项中选出能 填入空白处的最佳选项(有一项为多余选项)

























(5)



Shopping is popular with many people around the world. They seem to find new ways to buy things every day. They


visit shopping centers, order things through the mail, or buy things on the Internet. 50



For young people, one of the most popular ways to shop is to use a vending machine (


自动售货机


). These machines


offer all kinds of things and you can find them everywhere. In the USA, there are vending machines which sell CDs.


51 The strangest product on sale from a vending machine is in Japan. Just put your coins in the vending machine


Tokyo, pre


ss the button, and out comes a “kabutomushi”,


that is, a black beetle


(甲壳虫


). You keep it as a pet!



Japan now has “Robosho”—


a shop with no shop assistants, only robots. A robot reads your credit card(


信用



)and then gives you what you what. 52 People are very surprised that the robots can serve them as well as shop


assistants do.



Some shops in the UK are like social clubs for teenagers. Many of them have a café inside. The Youth Station


has a large nightclub for teenagers under 18, with a DJ playing music in a room that hangs the ceiling. Sports Town


has a big screen, where you can see live sports from around the world. 53




A.



And some robots can even talk.



B.



Many American people usually go shopping.



C.



You


won’t


miss


any


exciting


ball


games


even


when


you


go


shopping.



D.



People’s shopping habits are always changing.



E.



New CDs are put in the machine every week.



【主旨大意】本文叙述了世界各地不同的购物方式。



50. D 51 E 52. A 53. C


可爱女网名-


可爱女网名-


可爱女网名-


可爱女网名-


可爱女网名-


可爱女网名-


可爱女网名-


可爱女网名-