中考英语阅读理解还原短文题
可爱女网名-
2016
年中考英语阅读理解(还原短文题)
(1)
A hobby can
be almost anything that a person likes to do in
his spare time. Hobbyists raise pets, watch birds,
paint pictures, play the piano and grow
flowers. 66 They collect everything from books
to butterflies and from
boxes to
stamps.
People take up
hobbies because these activities offer enjoyment,
friendship and relaxation. Hobbies help people
relax after a long time of hard work,
and provide a balance (
平衡
)
between work and play. Hobbies offer interesting
activities for the old. Some hobbies
can make a child grow as a person, develop his
interest and help him learn new
skills.
67 Doctors have found that hobbies are useful in
helping patients (
病人
)
recover (
恢复
) from illness.
Hobbies
give
patients
who
can’t
move
around
something
to
do,
and
provide
interests
that
keep
them
from
thinking
about
themselves. Many hospitals treat
(
治疗
) patients by having them
take up interesting hobbies. 68
In early times, most people were too
busy making a living to have many hobbies. But
some persons who had spare
time did
enjoy hobbies. 69 People today have more time
than ever before for hobbies. Machines have now
reduced
much time that people must
spend on their jobs.
70
Those who have developed hobbies never need to
worry about what to do with their newly-found free
time hours.
Sir William
Osler, a famous Canadian doctor expressed the
value (
价值) of hobbies by saying, “No
man is really
happy or safe without a
hobby.”
请根据以上内容,
从
下列五个选项中选择适当的句子还原到短文中,
使短文完整与正确。
将其标号在答题卡上涂黑。
(每小题
2
分,共
10
分)
A. More people retire at an
earlier age than before.
B.
Hobbies can also help a patient to keep
healthy.
C. The ancient
Egyptians played games with balls made of
wood.
D. They also go to
concerts, climb mountains, go fishing, skate and
swim.
E. Anyone, old or
young, sick or well, rich or poor, can follow a
good hobby, in spite of
his age, health
or money.
【主旨大意】本文介绍了爱好。人们能有
各种各样的活动作为自己的爱好,爱好能帮助人们放松,帮助病人保持健康。在以前
人们
忙于工作而没有时间拥有爱好,现在人们有更多的时间去拥有更多的爱好。没有人没有爱好是幸福和安全的。
p>
66-70. DBECA
(
2
)
You
know
you
have
to
read
the
lines
to
get
the
most
out
of
anything.
I
want
to
tell
you
something
important
during your
reading.
You shouldn't mark
a book which isn't yours. 61 If you think it
useful to mark books, you will have to buy
them.
There are two ways in
which one can own a book. The first is to get the
right by paying for it, just as you pay
for clothes and furniture. But full
ownership comes only when you have made it a part
of yourself. 62
There are
three kinds of book owners. The first has all the
best sellers
—
unread and
untouched. The second has
a great many
books. 63 The third has a few dog-eared
(
翻折的
) books, which are
marked from front to back.
Why
is
marking a
book necessary
First,
it
keeps
you awake. In the
second place, reading
is
thinking. 64
The marked
book is usually the thought-through
book. Finally, writing helps you remember the
thoughts you had, or the thoughts
the
writer expressed.
If reading
is to learn anything more than passing time, it
must be active. The book you read for pleasure can
be
read in a state of relaxation, and
nothing is lost. But for a great book, rich in
ideas, reading must be active. 65
You
should come up with an understanding of what you
have read.
根据材料内容,将
A-E
五个句子填入文中空缺处,使短文完整、正确,并将其标号填写在下面题号后
的横线上。
A. You can't let your
eyes move across the lines.
B. But most of them are as clean as the
day they were bought.
C. And
thinking can express itself in words, spoken or
written.
D. People who lend
you books expect you to keep them
clean.
E. The best way to
make yourself a part of it is by writing in
it.
61. ____ .
【主旨大意】本文讲述的是中我们读书过程中的一些重要事情。首先不要中书上做标记,
除非那是你自己的。拥有书可以有两个
方式一个是买,另一个就是写。书的主人有三种,
一种是从来不读不摸的,第二种是有很多的书,但大部分都像是新买的,第三
种是打折的
书,从头到尾都做了标记的。为什么做标记很重要因为它通常代表了这本书的观点,也帮助你记住你当时的思想或
作
者所表达的思想。
61
—
65 DEBCA
(3)
请根据短文内容,从短文后的
选项中选出恰当的选项补全短文,使短文意思通顺、结构完整。并将其序号
A
、
B
、
C
、
D
、
E
填
写到相应番号之后的横线上。
My
mother
is
a
kind
and
nice
woman. 61 One
Sunday
night,
when
I
was
watching
the
film
Harry
Potter
very
happily
Mother asked me to
go to bed. 62
that I didn’t move.
But for a while, I noticed that she didn’t say
anything.
63
I
was so sad and that I went into my room and cried.
I thought “I have only two nights in a week to
enjoy the
TV. 64
” The
next day she cooked and talked with me as usual. I
pretended not to
hear, but
she didn’t mind and
told me why she
didn’t allow me to watch TV
65 Then
I understood her. I love my mother.
A. But she is very strict
with me.
B. because she
wanted me to have a good rest.
C. Then she got angry and turned off
the TV.
D. I loved the film
so much
E. Why doesn’t
mother allow me to watch TV
【主旨大意】本文是一篇关于和蔼又严厉的妈妈的文章。周日
晚上,我正在兴致勃勃地看电影,妈妈关了电视让我去睡觉,尽管
很不开心但后来还是理
解了母亲。
61. A
由上下文
,上文妈妈很善良和蔼,下文妈妈强行关电视,表现妈妈的严厉。故选
A
。
62. D
根据句意,这
部电影很好看以至于我没有动,so…that
结果状语从句,故选
D
。
63. C
由上下文可知,妈妈什么也没说,……我很伤心。可知原因是妈妈关了电视。故选
C
。
64.
E
根据句意,我想我一周只有两个晚上享受电视的时间,妈妈为什么不允许我看电视
呢这是作者的心理描写。根据推断,故
选
E
。
65. B
根据句意:我没
理妈妈,她不介意,还告诉我为什么不让我看电视,是想让我休息好。故选
B
。
阅读下面短文,从文后方框内所给的
ABCDE
中,选出恰当的一项还原到文中合适的位置,使文章意思完整
且符合逻辑。
(4)
We sometimes call the lion “the king of
the jungle” Because it is stronger and more
dangerous than other animals.
66 It is the highest animal in the
land food chain.
In the
sea, the shark is one of the animals at the top of
the food chain. It can swim faster than most other
sea
67
68 People
are! We are not the biggest or fastest. but we are
the cleverest. We could not run faster than
cheetahs,
so we invented cars and now
we can move the fastest. We could not fight better
than joins. so we invented puns. Now
we
ran hunt the best-People's inventions are clever,
but they can be dangerous, too. For example,
people invented
lactones, and now they
make the air and rivers dirty. 69 Dirty rivers
kill fish. hen bears cannot eat the fish and
die. If we kill one part of the food
chain. other parts also die. Remember that we are
a part of the food chain. so
we are in
danger, too! 70 We should and we could do
something for the world!
A.
Protecting animals is protecting
ourselves!
B. And it can use
its big teeth to eat them.
C. This can make terrible
changes.
D. What is at the
top of the world's food chain
E. It can run baler than many animals
and it ran hunt the best.
66. E 67. B 68. D 69. C 70.
A
阅读短文,然后根据其内容,从短文后的五个选项中选出能
填入空白处的最佳选项(有一项为多余选项)
。
(5)
Shopping is popular with many people
around the world. They seem to find new ways to
buy things every day. They
visit
shopping centers, order things through the mail,
or buy things on the Internet. 50
For young people, one of the most
popular ways to shop is to use a vending machine
(
自动售货机
). These machines
offer all kinds of things and you can
find them everywhere. In the USA, there are
vending machines which sell CDs.
51
The strangest product on sale from a vending
machine is in Japan. Just put your coins in the
vending machine
Tokyo, pre
ss
the button, and out comes a
“kabutomushi”,
that is, a black
beetle
(甲壳虫
). You keep it as
a pet!
Japan now has
“Robosho”—
a shop with no shop
assistants, only robots. A robot reads your credit
card(
信用
卡
)and then
gives you what you what. 52 People are very
surprised that the robots can serve them as well
as shop
assistants do.
Some shops in the UK are like social
clubs for teenagers. Many of them have a café
inside. The Youth Station
has a large
nightclub for teenagers under 18, with a DJ
playing music in a room that hangs the ceiling.
Sports Town
has a big screen, where you
can see live sports from around the world. 53
A.
And some robots can even
talk.
B.
Many American people usually go
shopping.
C.
You
won’t
miss
any
exciting
ball
games
even
when
you
go
shopping.
D.
People’s
shopping habits are always changing.
E.
New CDs are
put in the machine every week.
【主旨大意】本文叙述了世界各地不同的购物方式。
50. D 51 E 52. A 53. C