新版小升初英语阅读理解题及答案【解析】
腊七腊八冻死寒鸦-
新版小升初英语阅读理解题及答案【解析】
一、阅读理解
1
.
阅读理解阅读理解,判断对错
Mrs. Black's mother was ill in bed
three days ago . So she had to go and look after
her .
Before
she left , she said to her husband , “I must tell
you where everything is , or you don't
know what to do ,
but my
train is leaving in half an hour's time and I must
go now .”
“Don't worry ,” Mr Black said , “ I can
look after myself .” In fact , he could not do
anything
without his wife . But when
his wife came back the next day , she did not have
to wash any plates
because he had his
metals in restaurants .
(
1
)
Mrs. Black's
mother was ill in bed three days ago .
(
2
)
She
had to go and look after her father .
(
3
)
Before she left , Mrs .
Black dindn't tell her husband where everything
was .
(
4
)
Mr
. Black had his meals in restautants .
(
5
)
Mrs
. Brown didn't have to wash any plates because
there were no plates to wash .
【答案】
(
1
)
1
(<
/p>
2
)
0
(
3
)
0
(
4
)
1
(
5
)
1
【解析】
【分析】大意:讲述布莱克
先生在妻子回家看望生病母亲期间为了不洗餐具而在
饭店吃饭的事情。
< br>
(
1
)根据
Mrs. Black's mother was ill in bed three days ago<
/p>
可知布莱克女士确实是在三天前
生病了,符合题干信息。故选正确
。
(
2
)根据
Mrs. Black's mother was ill in bed three days ago
可知布莱克女士的母亲生病了。
与题干信息
her father
她的爸爸不符。故选错误。
(
3
)根据
Befo
re she left , she said to her husband , “I must
tell you where everything is , or you
don't know what to do , but my train is
leaving in half an hour's time and I
must go now .”
可知布
莱克女士嘱咐布莱克先生一切东西在哪里。与题干信息
didn't
< br>tell
没告诉不符合。故选错
误。
(
4
)根据
But
when
his
wife
came
back
the
next
day
,
she
did
not
have
to
wash
any
plates
because
he
had
his
metals
in
restaurants
可知布拉克先生确实在餐馆吃饭。与
题干信息符
合。故选正确。
(
5
)根据
But
when
his
wife
came
back
the
next
day
,
she
did
not
have
to
wash
any
plates
because
he
had
his
metals
in
restaurants
可知布莱克女士不用洗盘子因为布莱
克先生没在家
里吃饭。与题干信息符合。故选正确。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读题干信息,根据题干信息找
出相关句进行判断。
2
.
阅读理解阅读理解并判断。
In
our
city
there
are
more
and
more
cars
and
buses
on
the
roads.
Many
people
drive
to
work .First, it's good to
have a car. You needn't to wait for the bus. You
can go to work on time.
Then
,there
are
many
busy
roads
in
the
city
.
Can
you
drive
safely?
Traffic
lights
are
very
important. You must look at the traffic
lights and wait for the green man. If someone is
crossing
the road, you must stop your
car and look carefully. We must follow the rules
and stay safe on the
road.
(
1
)
p>
There are more and more cars on the road
now.
(
2
)
Many people go to work by bus
,they don't drive cars.
(
3
)
Traffic lights
are not very important.
(
4
)
If
we have a car , we needn't to wait for the bus.
(
5
)
We
must follow the traffic rules.
【答案】
(
1
)
1
(
2
)
0
(
3
)
0
(
4
)
1
(
5
)
1
【解析】
【分析】
< br>①
根据所给的短文,
In our city
there are more and more cars and buses on
the roads.
在我们城市道路上有越来越多的汽车和公
共汽车
.
故答案为正确
.
②
根据所给的短文,
Many
people drive to work .
许多人开车上班
.
故答案为错误
.
③
根据所给的短文,
Traffic
lights are very important.
交通灯很重要
.
故答案为错误
.
④
根据所给的短文,
First,
it's good to have a car. You needn't to wait for
the bus.
首先,有辆
车很好
.
你不必等公共汽车了
.
故答案为正确
.
⑤
根据所给的短文,
We must
follow the rules and stay safe on the road.
我们必须遵守规则,
在路上保持安全
.
故答案为正确
.
【点评】本
题考查了阅读理解,首先翻译短文,然后根据所给的句子判断句子是否符合题
意
.
3
.
阅读理解
B.
阅读短文,选择正确答案。
It's very
important(
重要的
) for us to be
healthy.
Now
I'll
tell
you
how
I
can
be
healthy.
I
often
eat
fruit
and
vegetables.
I
don't
like
to
eat
hamburgers. They are not
good for my health. I have a balanced diet. Many
foods are important,
such as rice,
meat, eggs, vegetables and fruit. I like to eat
apples. As the saying(
谚语
)
says, “An
apple a day keeps the doctor
away.” And I also like doing sports. I like
running in the morning. I
play
basketball in the afternoon with my friends. And
sometimes I play ping-
pong with my
family
at the gym on Saturdays. I think
I'm healthy and strong. What about you?
(
1
)
p>
What is very important?
A. Being healthy is very
important.
B. Eating fruit and
vegetables.
C. Often do
sports.
(
2
)
What don't I like?
A. I like to eat fruit and
vegetables. B. I don't like hamburgers.
C. I like to do sports.
(
3
)
What does “a
balanced diet” mean?
A.
It means
“
均衡的饮食
”.
B.
It means
“
挑食
”.
C.
It
means“
减肥
”.
(
4
)
What do I
do in the morning?
A. I play basketball with my friends.
B. I play ping-
pong.
C. I run in the morning.
(
5
)
Where
do I play ping-
pong?
A. On Sundays.
B. With my family. C. At
the gym.
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
C
(
5
)
C
【解析】
【分析】短文描写了作者讲
述了怎样才能健康,经常吃水果和蔬菜,不要吃汉堡
包对人的身体健康不利,经常吃大米
,肉,蛋,蔬菜和水果会使人饮食均衡,俗话说一天
一苹果,医生远离,作者喜欢做运动
和在早晨跑步,下午和朋友一起打篮球,有时周六和
家人打乒乓球。
(
1
)根据所给的短文,
It's very important for us to be healthy.
这是非常重要的对我们的健康
来说。可知健康是重要的,故答案
为
A.
(
2
)根据所给的短文,
I don't like to eat
hamburgers.
我不喜欢吃汉堡包。可知我不喜欢吃
汉堡包,故答案为
B.
(
3
)根据所给的短文,
I have a
balanced diet.
我的饮食均衡。可知
a
balanced diet
是指均衡
的饮食,故答案为
A.
(
4
)根据所给的短文,
I like running in the
morning.
我喜欢在早晨跑步。
可知在早晨跑步,
故答案为
C.
<
/p>
(
5
)根据所给的短文,
And
sometimes
I
play
ping-
pong
with
my
family
at
the
gym
on
Saturdays.
有时我周
六和家人在体育馆打乒乓球。可知在在体育馆打乒乓球,故答案为
C.
< br>
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,理解大意,其次抓住题干关键词,在文
中寻找相
关句子,确定答案。
p>
4
.
阅读理解阅读对话,选择正确的答案<
/p>
Lucy
:
Nice to meet
you, Sara!
Sara
:
Nice to meet
you, Lucy! Where are you going in this summer
holiday?
Lucy
:
I'm going to
Xi'an with my parents.
Sara
:
How do you
get there?
Lucy
:
We get there
by train.
Sara
:
How long are
you going to stay in Xi'an?
Lucy
:
Two
weeks.
Sara
:
What do you
know about Xi'an?
Lucy
:
Xi'an is in
Shaanxi Province. There is the terracotta army in
it.
I hear it is very
famous.
(
1
)
Where is Lucy going this summer
holiday?
A.
Hangzhou. B.
Xi'an. C.
Beijing.
(
2
)
Who
is Lucy going there with?
A. Her parents.
B. Her friends. C. Her
classmates.
(
3
)
How
do they get there?
A. By train.
B. By plane.
C. By bus.
(
4
)
How
long are they going to stay in Xi'an?
A. Two weeks.
B. Two months.
C. One week.
(
5
)
When are they
going there?
A.
Next week. B. Next month.
C. In this summer holiday.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
A
(
4
)
A
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:通过对话形
式讲述主人公
Lucy
一家人打算暑期去西安旅行的计
划。
(
1
)根据
Lucy
:
I'm
going to Xi'an with my parents.
可知主人公
Lucy
家人打算去西安。故选
B
。
(
2
)根据
Lucy
:
I'm
going to Xi'an with my parents.
可知
Lucy
打算和父母一起去西安。故选
A
。
(
3
)根据
Sara
:
How
do you get there?Lucy
:
We get
there by train.
可知主人公
Lucy
和家人
一起坐火车去。故选
A
< br>。
(
4
)根据
Sara
:
How long
are you going to stay in Xi'an?
Lucy
:
Two weeks.
可知
主人公
Lucy
将会在西安带两周时间。故选
< br>A
。
(
5
)根据
Where are you going in
this summer holiday?
可知对方在询问
L
ucy
主人公暑假去哪
里?故选
C
p>
。
【点评】考查阅读理解。首先通读全文
,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相
关句进行选择。
5
.
阅
读理解阅读理解
Mike:
Those shoes in the window are nice! Let's have a
look.
Wu Yifan: What size
are your shoes, Mike?
Mike:
Size 7.
Wu Yifan: Size 7?
That's so small.
Mike: In
China I wear size 38 shoes.
Wu Yifan: Oh! Your feet are bigger than
mine. My shoes are size 37.
Mike: Really? You look taller than
me.
Wu Yifan: But I think
you are heavier. How heavy are you?
Mike: I'm 48 kilograms.
Wu Yifan: Yes, you're heavier. I'm 46
kilograms.
(
1
)
What size are Mike's shoes?
(
2
)
p>
Whose feet are bigger, Mike or Wu Yifan?
(
3
)
How
heavy is Mike?
(
4
)
How
heavy is Wu Yifan?
(
5
)
Who
is heavier, Mike or Wu Yifan?
【答案】
(
1
)
In
China Mike wears size 38 shoes.
(
2
)
Mike's
feet are bigger than Wu Yifan's.
(
3
)
Mike is
48 kilograms.
(
4
)
Wu
Yifan is 46 kilograms.
(
5
)
Mike is heavier
than Wu Yifan.
【解析】
【分析】这是一篇
Mike
和吴亦凡谈论鞋号和体重
的对话。
(
1
)根据对话
Mike: In China I
wear size 38 shoes.
(迈克:在中国我穿
38
码鞋。)可是是
38
码鞋。故答案
为:
In China Mike wears size 38
shoes.
(
< br>2
)根据对话
Wu
Yifan:
Oh!
Your
feet
are
bigger
than
mine.
(吴亦凡:哦!
你的脚比我的
大。)可知
Mike
的大
。故答案为:
Mike's feet are bigger than Wu
Yifan's.
(
3
)根据对话
Mike:
I'm
48
kilograms.
(
Mike
:我
48
公斤。)可知
48
公斤。故答案
为:
Mike is 48
kilograms.
(
4
)根据对话
Wu Yifan: Yes,
you're heavier. I'm 46 kilograms.
(吴亦凡:是
,你很重。我
46
公斤。)可知
46<
/p>
公斤。故答案为:
Wu Yifan is 46
kilograms.
(
5
)根据对话
Wu Yifan: Yes,
you're heavier.
(吴亦凡:是,你更重。)可知
Mike
更重。故
答案为:
Mike is heavier than Wu Yifan.
【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读对话,然后根据对话来回答问题。
6
.
阅读理解阅读理解
You may know
the names of the sportsmen. You may also know what
sports they are good at.
Let me tell
you more about them.
Yao
Ming is older than Liu Xiang and Wang Hao. But he
is younger than Tian Liang. Yao Ming is
2.
26
metres,
and
is
taller
than
the
others.
Tian
Liang
is
older
than
the
other
three,
but
he
is
shorter
than them.
Liu Xiang and
Wang Hao were born in the same year. Wang Hao is a
little younger and shorter
than Liu
Xiang. Liu Xiang runs faster than the
others.
(
1
)
Yao
Ming is ________ of them.
A. the tallest
B. taller
C. much taller
(
2
)
Yao
Ming is ________ than Wang Hao.
A. older
B. younger
C. shorter
(
3
)
Tian Liang is
________ than Liu Xiang and Wang Hao.
A. younger
B. taller C.
older
(
4
)
4.
________ were born in the same year.
A. Yao Ming and Liu Xiang
B. Liu Xiang and Wang Hao
C. Tian Liang and Liu Xiang
(
5
)
Liu
Xiang runs ________ than the other three.
A. slowly
B. fastest C.
faster
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)<
/p>
B
(
5
)
C
【解析】
【分析】这是一篇介绍姚明
等著名运动员情况的短文
.
(
p>
1
)这是细节理解
,
根据短文叙述
Yao Ming is 2. 26
metres, and is taller than the others. (
姚
明
2.26
米
,
比其他人都高
.)
可知他是最
高的
. B
选项和
C
< br>选项都是比较级
,
不适合题意
,
只有
< br>A
选项是最高级
,
适合题意
.
故答案为
: A.
< br>(
2
)这是细节理解
,
根据短文叙述
Yao Ming is older
than Liu Xiang and Wang Hao.
(
姚明比刘
翔和王皓年龄大
.)
可知应选
older,
younge
r
较年轻
和
s
horter
较矮
意思不适合
.
故答案为
:
A.
(
3<
/p>
)这是推理判断
,
根据短文叙述
这是细节理解
,
根据短文叙述
Yao
Ming
is
older
than
Liu
Xiang
and Wang Hao. But he is younger than Tian Liang.
(
姚明比刘翔和王皓年龄大
.
可是他
比
田亮年龄小
.)
可知田亮年龄最大<
/p>
.
因此选
older.
故答案为
: C.
< br>(
4
)这是细节理解
,
根据短文叙述
Liu Xiang and Wang Hao
were born in the same year.
(
刘翔
和王皓同年出生
.)
可知应选
B.
故答案为
: B.
< br>(
5
)这是细节理解
,
根据短文叙述
Liu Xiang runs faster
than the others.(
刘翔比其他人都跑得
快<
/p>
.)
可知应选
faster
较快
选项是
慢
意思不适合
B
选项是最高级
,
这是比较级的句子
,
不
适合
.
故答案为
: C.
【点评】这是考查阅读能力的题目
.
短文中主要运用了比较级
,
要掌握比较级
,
并能够通过句
子叙述
,
理解正确的意思
.
7
.
阅读理
解看图表,选择正确的答案。
Name
Mike
Activities they did last
weekend
stayed at home
read books
Wu
Yifan
washed the clothes
watched TV
Zhang
Peng
did his homework
cleaned his room
(
1
)
What did Mike do last
weekend?
A.
He watched TV. B. He stayed at home and
read books. C. He cleaned his
room.
(
2
)
Wu
Yifan last weekend.
A. watched TV
B. did his homework
C. played football
(
3
)
Did
Zhang Peng clean his room?
A. Yes, he did.
B. No, he didn't. C.
Yes, he does.
(
4
)
Wu
Yifan and Zhang Peng are both
A. tall and strong
B. helpful C.
lovely
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
)
A
(
4
)
B
【解析】
【分析】这是介绍三个人活
动的表格
.
(
1
)根据表格
Mike
待在家里读书
.
故答案为
:
B.
(
2
)
根据表格吴亦凡洗衣服
,
看电视
.
故答案为
: A.
< br>(
3
)根据表格张鹏打扫房间和做作业
< br>.
故答案为
: A.
(
4
)根据表格吴亦凡和张鹏都很有帮助
p>
.
故答案为
:
B.
【点评】这是根据表格回答问
题的题目
.
根据问题在表格中找到答案
.
8
.
阅读理解阅读下面的启事,判断下列各句的内容是否与启事所表述的相符,相符的在括<
/p>
号内写
“
正确
”
,不符的在括号内写
“
错误
”
。
Found:
Found:
Found:
I'm
David
from
Class
I
picked
up
a
There's
a
grey
Found:
4,Grade
6
in
watch
yesterday.
jacket in our lost
I have
lost my library card. Please
e-
Yangguang
Primary
If
it
is
yours,
and
found
case.
mail
Jim
if
you
get
it.
E-mail
School. I'm looking for
please
call
me.
Please
call
Jack
address:fiuingjim@
the
owner
of
a
Tel: 325-8064
at 837-4925.
camera.
Mary
注:
lost and found
case (
失物招领处)
(
1
)
837-4925 is Jack's
telephone number.
(
)
(
2
)
If
you lose your jacket, you can call Mary at
325-8064.
(
)
(
p>
3
)
Jack wants to
know whose camera it is.
(
)
(
p>
4
)
David is a
primary school student.
(
)
(
5
)
If
you pick up Jim's library card, you can tell him
on the Internet.
(
)
【答案】
(
1
)
1