最新英语中考英语阅读理解专题

萌到你眼炸
650次浏览
2021年02月13日 20:33
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:搭车去柏林)


最新英语中考英语阅读理解专题




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)


< br>1



根据短文内容理解选择正确答案。

< br>


B



Everyone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or


small, you can take these three steps to deal with your worries:



Try to find out what you're worried about.



Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find


it out first. If you can't, you can ask for help.



Think of ways to make it better



There is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no


fun and it won’t solve your problem.



Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself


these questions:





Why are grades important? What do grades mean to me?





How do I get ready for class? Do I go over


(复习)


my notes even when there isn't a test?





Do I have a good place to do my homework?





Have I tried different ways of studying?



Ask for help



When you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends,


or teachers for help.




1



How many steps of dealing with your worries are mentioned


(提及)


in the passage?



A. Two B. Three C. Four D. Seven




2



When you don't know what you're worried about, _______.



A. you should try to find it out


B. you can't ask for help



C. you don't need to think of ways


D. you can sit there worrying




3



If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.



A. Why are grades important? B. What do grades mean to me?



C. How do I get ready for class? D. Why don't my friends like me?


【答案】



1


< br>B




2



A




3



D



【解析】


【分析】这篇短文主要讲述 了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问


题,二是想办法让情况变得更好,三 是请求帮助。





细节理解题。根据


Whether your worries are big or small, you can take these three steps to


deal with your worries:


描述 ,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选


B






细节理解题。根据


Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.


描述,可知当你


不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选


A





细节理解题。根据文中列出的几个问题



,可知不包 括选项


D




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




2



根据短文内容选择正确答案。




C



Jodie’s Daddy is a Garbageman


(垃圾清理工)




Mr. Swales wanted to find out what his students’ parents did. He had just called Jodie when


some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s Daddy is a Garbageman!”



Everybody in the class laughed out loud, except Jodie. She felt her face turn red.




“Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be


thankful to Jodie’s father.”




Jodie’s father came to walk her home from school as usual, but she didn’t run up to him the


way she always did. When they got back home, Jodie went to her room and cried for a long time.




Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?”



Jodie told her father what ha


d happened and looked at him. He didn’t seem angry or hurt.


“Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrow’s Saturday. Come to


work with me, Jodie.”




The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Don’t worry


, kid. In five minutes


you won’t smell a thing.” said her father.




Everybody


there


was


working


hard,


and


they


seemed


to


have


a


good


time.


Jodie’s


father


handed her a pair of gloves and told her to get the little plastic bags and throw them into the


truck.




It was fun, but also hard work. Jodie’s arms soom got tired. At last, no more garbage was left


and Jodie felt very happy.




“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everything’s nice and clean. You can make


yourself happy only by m


aking other happy. That’s why I like being a garbageman so much.”



Jodie give her dirty, smeely garbageman daddy a big kiss


(吻)


. She said, “When I grow up, I


will be a garbagegirl!”




Now


whenever


someone


asks


Jodie


what


her


daddy


does,


she


says,


“He’s


a


garbageman!


Everybody makes garbage, but my daddy takes it away!”


< /p>



1



What happened


in My Swale’s class?




A. He wanted to show what job was the most useful.


B. He asked an improper question.



C. Jodie gave an honest answer.


D. Jodie was laughed at.




2



Why did Jodie’s father take her to his workp


lace?




A. To make Jodie calm down



B. To prove how dirty his job was.C To help Jodie learn about his job.



C. To help Jodie learn about his job.



D. To keep Jodie away from her classmates.




3



Jodie gave her father a big kiss mainly because ______.




A. he was kind B. he was unselfish


(无私的)


C. he was cheerful D. he is hard- working




4



How does Jodie feel about her father now?




A. Sad


B. Curious


C. Guilty


(有罪的)



D. Proud



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】这篇短文中作者主 要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工


作态度和认识的转变的故事,从一开 始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的


辛苦和伟大。




1


)细节理解题。根据短文第一 段第二、三句


He had just called Jodie when some girls burst


out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s daddy is a garbageman!


可知,当同学们知道


Jodie


的爸


爸是一名垃圾清理工时都在笑话她;故选


D


< br>



2


)细节理解题。根据短文 第十段爸爸的话语


“Garbage


is


disgusting,


but


when


we


clear


it


away, everything’s nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy.



知,爸爸要女儿来 到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选


C





3


)推理判断题 。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其


精神是大公无私 的;所以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选


B





4


)推理判断题 。根据短文最后两段可看出女儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人


他爸爸工作的光 荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选


D





【点评】阅读理解考查 对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案 。




3


.< /p>


根据短文内容选择正确答案。




C




Grace,


usually


known


as


the


Home


of


Microsoft,


is


inside


an


office


building


in


Redmond,


Washington. Once you come into the building, you will feel that you're in a modern and future


home.




When


you


enter


the


building,


Grace's


voice,


coming


from


a


hidden


speaker,


tells


you


your


messages. In the kitchen, you set a bag of flour


(面粉)


on a flat stone table. Grace sees what


you're doing and makes a menu of flour-based foods on the table. Once you choose one, Grace


gives you ingredients


(配料)


.




There's also a notice board in the kitchen made of “intelligent


(智能的)



cloth”


that works


like a touch screen computer. You can deal with postcards and invitations and surf the net with


the touch of a finger. The invitations could be encoded


(编码)


. You can deal with them on the


computer. It's part of Microsoft's Smart Personal Objects Technology, whose aim is to make every


object more efficient


(有效率的)


.




“The day when your house becomes a member of your family is not far,” says Pam Heath, a


manager


of


Microsoft.


At


the


Andersen


Windows


Company,


Jay


Libby


imagines


that


windows


made of intelligent glass can be changed into TVs.




“Nobody wants a television set,” says Libby. “What you want is the service it provides.” If the


TV isn't improved, it will disappear in the future.




Home


entertainment


is


one


consideration


for


the


future.


At


the


Georgia


Institute


of


Technology in Atlanta, scientists are designing systems that will allow old people to live better on


their


own.


So


Grandma's


home


can


be


cleverly


designed


to


recognize


(识别)



her


ways


of


waking, sleeping and movement. Family members will be told any change by their computers.




1



We can know from the passage that Grace _________.




A. is an idea known as the Microsoft Home B. is a machine that works like a TV



C. can understand what its master does D. can cook meals for its master




2



According to the passage, all the following are true EXCEPT________.




A. Grace can help you in the kitchen



B. you can use the computer with a touch screen



C. windows will take the place of TV sets in the near future



D. TV technology needs improving




3



It can be inferred


(推断)


from the passage that ________.




A. the building in the future will be intelligent



B. your windows will be changed into TVs



C. few people will like watching TV in the future



D. all the old people will live without


others’ help




4



Which would be the best title for the text?




A. Modern Home


B. Popular Home


C. Future Home


D. Smart Home



【答案】




1



C



(< /p>


2



C




3



A

< p>



4



D



【解析】


【分析】你走进厨房,


Grace


会告诉你相关的留言,你看见面粉,

Grace


会给你提


供面食的菜单,你选择一个菜单,


Grace


会给你相关的配料,这些都是智能家庭给我们带


来的便利,高效。在未来智能家庭还会提供更多更便利的科技,计算机正改变着我们的生


活。




< p>
1


)推理判断。根据第一段的描述和第二段


tel ls you your messages


告诉你信息;


makes a


menu of flour-based foods on the table


制定面食菜单;


gives you i ngredients


给你配料等,可



Grace


应该是一台家庭智能机器,它会看懂你做的事情,并提供必要的帮助,故选


C





2


)推理判断。根据第二段在厨房的活动可知


A


是对的;根据第二段



that


works


like


a


touch screen computer



You can deal with them on the computer


可知


B

< p>
是对的;根据第三



windows made of intelligent glass can be changed into TVs


用智能玻璃做成的


Windows


可以


变成电视,并没有要取代电视的意思,故


C


是错误的 ;根据第四段



If the TV isn’t improved,


it will disappear in the futu re


可知如果电视没有改进,它在将来会消失,故


D

< p>
也是对的。因


此选


C


。< /p>




3


)推理判 断。根据最后一段


Home


entertainment


is


one


consideration


for


the


future



scientists are designing systems that will allow old people to live better on their own


可知科学家


们正努力使未来的建筑智能化。故选


A





4


)主旨大意。根据本 文举到的例子



智能厨房


< p>
可知,未来的家庭智能化必将是一种趋


势。故选


D .


智能家庭。



【点评】阅读理解考查 对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案 。




4



阅读理解





In


the


summer


between


my


first


year


and


second


year


in


college,


I


was


invited


to


be


an


instructor


(辅导员)


at a high school camp. On the first day, when we were dancing and playing


games,


I


noticed


a


boy


under


the


tree who


was


small


and


thin.


His


shyness


made


him


appear


weak. I walked towards him, introduced myself and invited him to join in the activities and meet


some new people. He quietly replied,


he was in a new world but I knew it wouldn't be right to force him either. Actually, the boy didn't


need a close talk but a friend.



At lunch the next day, I was leading camp songs when I saw the boy under the tree sitting alone.


I


tried


again


with


the


same


invitation,


but


he


refused


once


again.


That


evening


I


was


told


the


boy's name was Tommy. Then I asked the campers to pay special attention to the boy and spend


time with him when they could.



The


days


went


by


and


the


time


came


when


we


had to


leave.


We


held


a


big, warm


party


to


celebrate


the


closing


of


the


camp.


All


the


campers


shared


their


wonderful


moments.


To


my


surprise, I found the boy from under the tree dancing joyfully with two girls. I couldn't believe it


was the same person.



In October of my second year, I received a phone call from Tommy's mother. She told me that


Tommy


was


hit


by


a


car


and


died.


I


offered


my


deep


sadness.


The


mother


said,



mentioned you so many times. I want you to know that he went back to school and made new


friends with confidence. You made a difference to Tommy during his last months.



At that moment, I realized how easy it was to give a bit of yourself every day. You may never


know


how


much


each


gesture


may


mean


to


someone


else.


I


hope


that


everyone


can


pay


attention to his own




1



Before the writer came to the high school summer camp, he was a



n



.



A. instructor B. camper C. student D. reporter




2



How many times did the writer invite the boy to join in the activities?



A. Once.


B. Twice.


C. Three times.


D. Many times.



(< /p>


3



Which is the CORRECT order about the story





①The boy danced joyfully with two girls.



② The boy went back to school and made new friends.



③ The boy refused to join in the activities.



④The boy's mother made a phone call to the writer.



A.


①②③④



B.


②③①④



C.


③①②④



D.


④③②①



4



From Paragraph 4, we can infer that Tommy's mother was very to the writer.



A. thankful B. helpful C. faithful D. harmful



【答案】


< /p>



1



C




2


< p>
B




3



C




4



A



【解析】


【分析】本文讲述了作者曾 给一个男孩精神上的帮助,让大家指代每天给自己一


点自信是多么容易。





1

)推理题。根据



In


the


summer


between


my


first


year


and


second


year


in


college,


I


was


invited to be an instructor


(辅导员)


at a high school camp


在大学一年级和二年级之间的那个


夏 天,我被邀请去当一名教师(辅导员)在一个高中营地可知,



在作家来到高中夏令营之


前,他是名学生,故选


C





< br>2


)细节题。根据


invited him to join in the activities



I tried again with the same invitation


可知,



作者邀请这个男孩参加了


2


次活动,故选


B






3< /p>


)细节题。根据全文描述可知最初


男孩拒绝参加活动,后来男孩和 两个女孩快乐地跳


舞,



这个男孩回到学校,交了新朋友,



男 孩的母亲给作家打了一个电话,故



C


选项的排


序是正确的,故选


C






4

< p>
)推理题。根据



Tommy mentioned you so many times. I want you


to know that he


went


back


to school


and


made


new


friends


with


confidence.


You


made


a


difference


to


Tommy during his last months



汤米多次提到你。我想让你知道,他回到学校, 自信地交了


新朋友。在汤米的最后几个月里,你改变了他



可知,



汤米的母亲对作家很感谢



,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



5



阅读理解




The village of Hengly was going to have the Bean Olympics. It was a competition to see which


kind of bean would grow the fastest and the tallest. Everybody was excited. They couldn't wait to


show their best plants.




Cassie


knew


clearly


which


bean


she


would


choose


for


the


competition,


for


her


family


had


planted a special


Sicily. Her grandmother planted the beans every year and served them at many meals. Cassie was


sure they would be unbeatable beans.




However,


the


plan


did


not


work


out


that


way.


Although


Cassie's


bean


plants


looked


healthy


with beautiful purple flowers, they did not grow as fast or climb as high as any of her neighbours.


These


people


chose


beans


from


seed


(种子)


shops.


Their


beans


had


wonderful


names


like



and his plants climbed almost to the top of the fence. Cassie's plants were just near the middle of


the fence.



On the day of the competition, Cassie was disappointed that her beans were in last place. Ivan


laughed at her beans and said she could win a prize for the slowest, shortest bean.




The


organizer,


Mr


Williams,


handed


out


medals


for


the


fastest-growing


and


the


tallest


bean


plants.



Mr Williams cooked the beans from each competitor and chose five experienced villagers as


judges


(裁判)

< p>
.



Cassie was nervous. Would her family beans lose another time




After the judges tasted the beans, Mr Williams counted the results.




winner.



Cassie grinned at this unexpected result. Many of her neighbours, even Ivan asked for her seeds.


They were all in favour of the good- tasting beans even though they didn't grow fast or very tall.




1



Cassie's beans were from .



A. the organizer


B. seed shops


C. her neighbours


D. her family




2

< br>)


Cassie won the prize for.



A. the tallest beans B. the most delicious beans



C. the most beautiful beans


D. the fastest-growing beans




3



Wha t does the underlined word





A. smiled widely.


B. left silently.


C. nodded quickly.


D. sang sadly.



(< /p>


4



What is the topic of the passage





A. The experience of growing beans. B. The tallest bean in the competition.



C. The history of a special family bean.


D. The bean competition in Hengly Village.



【答案】




1



D

< p>



2



B




3


A




4



D



【解析】


【分析】主要讲了利村要举 办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆子长得最


快、最高。大家都很兴奋。他们迫不及 待地要展示他们最好的植物。




(< /p>


1


)细节题。根据


for her family had planted a special


科学

< br>Cassie


的豆子是家


人种的,故选

< br>D






2


)细节题。根据


They were all in favour of the good-tasting beans even though they didn't


grow fast or very ta ll.


他们都喜欢味道好的豆子,尽管它们长得不快也不高,可知豆子是美味

< p>
的,故选


B






3


)推断 题。根据


The judges all agree that Cassie's beans are the winner.


可知


Cassi e


的豆子


是获胜者,所以


Cassie


是高兴的,即咧嘴笑,


smiled widely

< p>
,故选


A






4


)主旨 题。根据全文可知主要讲了利村要举办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆


子长得最快 、最高。大家都很兴奋。他们迫不及待地要展示他们最好的植物。故选


D





【点评】考查阅读理解 ,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




6



阅读理解




I felt very sad not to be able to get the ticket to the film Titanic last Friday. I learned in the


newspaper


that


tickets


could


be


bought


at


the


cinema


box


office


in


Richland


Hills


every


day


between 10



00 a.m. and 4



00 p.m. Because I work from 9



00 5



30 p.m., the only


time I could go to the cinema was during my 45-minute lunch time. It is a pity that the cinema is


on the other side of the town, and the bus service between my office and Richland Hills is not


very good. But if you are lucky, you can make the round


(往返)


trip in 45 minutes.



Last Monday I stood at the bus stop for fifteen minutes, waiting for a bus. By the time I saw one


coming around the corner, there was not enough time left to make the trip-so I had to go back to


the office. The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a bus


right away and arrived at the cinema in twenty minutes. But when I got there, I found a long line


of people at the box office. I heard one man say he had been waiting in line for fifty-five minutes.


I found that I would not have enough time to wait in line. I caught the next bus and went back


across the town.



Then on Friday I understood my only hope was to make the trip by car. It was not cheap, but I


felt it would be worthwhile to see the film. The trip by car only took 10 minutes, but it felt like


one hour to me. When I reached the cinema, I was delighted to see that nobody was waiting in


line. But I quickly found out that it was because they had already sold out all the tickets.




1



It seems that the writer of the story works .



A. in a small town B. in Richland Hills



C. on a farm near the town D. at a bus service centre




2



The writer tried to go to the cinema to buy a ticket, but he really go there .



A. five times B. four times C. three times D. twice




3



The underlined word



A. sure B. sorry C. surprised D. pleased




4



What's the best title for the story





A. How to get a ticket


B. Tickets sold out



C. A wonderful film


D. The way to the cinema



【答案】




1



A



(< /p>


2



D




3



D

< p>



4



B



【解析】


【分析】主要讲了作者坐公 交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完。





1


)细节题。根据


It is a pity that the cinema is on the other side of the town


可知遗憾的是


电影院在城镇的另一边,所以作 者在一个小城镇工作,故选


A






2


)细节 题。根据


The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I


got on a bus right away and arrived at the cinema in twenty minutes.


星期三也发生了同样的 事


情。星期四我的运气变了,我马上上了公共汽车,二十分钟后到了电影院,所以作者去 了


两次,故选


D





3


)推断题。根据


nobody


was


waiting


in


line


可知没人排队买票,所以作者是高兴的,


delighted


意思是高兴的,即


pleased


,故选


D






4


)主旨题。根据全文可知主要讲了作者坐公 交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖


完,故选


B

< p>




【点评】考查阅读 理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案; 推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中 心思想。




7



阅读理解




Boston Children's Museum is the second oldest children's museum in the United States. It has


been teaching children with a huge collection of objects


(可触摸的实物)


since 1913. Here's a


list of some interesting exhibits in the museum.



Arthur




&.


This exhibit features the characters


(人物)


from Marc Brown's books and the


Friends



television


series.


Children


can


learn


and


play


in


the




Read


Family


Kitchen,


Mr


Ratburn's Classroom and the Backyard Sleepover.



Art Studio



Art Studio is a place where children and their parents can create art together.



The


Common



House



The Common is a place where visitors can experience light shows, musical chairs,


a gigantic checkers game and many other activities.



sister city. Visitors can learn about 'Japanese family life, culture, art and seasonal


events at the exhibit.



Kid Power



This




exhibit


teaches


visitors


how


to


live


healthier


lives


by


eating


right


and


exercising.




1



How many children's museums in the US are older than Boston Children's Museum?



A. One. B. Two. C. Three. D. Four.




2


Which of the following is TRUE?



A. The museum is over 100 years old.



B. Arthur is a real person.



C. Parents cannot go into Art Studio.



D. Japanese House is in Kyoto right now.




3



Seven-year-old Tony is interested in checkers games. Which exhibit should he visit?



A. Art Studio.


B. The Common.


C. Japanese House.


D. Kid Power.




4



Children can learn about healthy eating at _______________.



Japanese


Japanese House is a real two-storey house from Kyoto, Japan, Boston's Japanese


A. Arthur & Friends


B. Art Studio


C. Japanese House


D. Kid Power




5



The passage is most probably a _______________.



A. speech


B. notice


C. poster


D. story



【答案】




1



A



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



D




5



C



【解析】


【分析】大意:本文介绍波 士顿儿童博物馆,这里孩子可以触摸实物,并且介绍


了博物馆一些有趣的展览处所。





1


)细节题。根据


Boston Children's Museum is the second oldest children's museum in the


United


States.


波士顿 儿童博物馆是美国第二最古老的儿童博物馆。可知,美国只有一个博


物馆比波士顿儿童博 物馆更古老,故选


A






2


)细节 题。根据


It has been teaching children with a huge collection of objects


(可触摸的


实物)


since 1913.


可知,博物馆已有


100


多年了,故选


A






3


)细节 题。根据


The Common is a place where visitors can experience light shows, musical


chairs,


a


gigantic


checkers


game.


可知,托尼对跳棋游戏感兴趣,可以去


the < /p>


common


,故选


B

< br>。





4


)细节题。根据


This exhibit teaches visitors how to live healthier lives by eating right and


exercising.


可知,孩子们可以在


Kids power


学习到健康饮食,故 选


D




< /p>



5


)推断题。本文介绍了波士顿儿童博 物馆,而且详细介绍了博物馆里一些处所,这篇


文章很可能是一篇海报,故选

< p>
C





【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻


找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。




8



阅读理解





Esperanza


lives


in


a


poor


Latino


(拉丁美洲的)



neighbourhood


in


Chicago,


America.


She


dreams of having her own house one day. Her parents told her that when they moved from their


last house, they would have a new and shiny


(亮闪闪的)


house. But the house is small and old.



Many people live in Mango Street, in a big old house, Esperanza lives behind it with her family.


A


lot


of


the


people


who


have


come


from


Mexico


don't


speak


English.


Many


miss


their


home


country. Esperanza understands their sadness, but she also feels at home in America. She is an


American, but her roots


(根)


will always be Latino.



Esperanza is young. Like her friends, she has to grow up fast. She is stuck between being a girl


and


being


a


woman.


In


the


poor


and


dangerous


area


where


she


lives,


this


is


difficult


for


her.


Mexican people usually live in a close neighbourhood. This means that people live packed


(挤塞


的)


in together. Everyone knows everyone else. So Esperanza knows other older girls that do


things she is not comfortable doing. It is just a fact of her life.




But


Esperanza


has


good


friends


too.


She


becomes


friends


with


two


sisters


named


Lucy


and


Rachel. They ride bikes and have adventures


(冒险)


together. Esperanza is also friends with a

-


-


-


-


-


-


-


-