【英语】高二英语阅读理解专项训练及答案

玛丽莲梦兔
529次浏览
2021年02月13日 21:00
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:100滴眼泪)


【英语】高二英语阅读理解专项训练及答案




一、高中英语阅读理解



1



阅读理解




A 3-year-old boy who was lost in the woods for two days is now safe at home with his family.


But Casey Hathaway told his rescuers that he was not alone in the rainy, freezing cold woods. He


said he was with a friend



a bear.



The child went missing on January 22. He was playing with friends at his grandmother's house


in the southern state of North Carolina. When the other children returned home but Casey did


not, the family searched the area for almost an hour before calling the police. Police formed a


search and rescue team to look for the young boy in the nearby woods. But two days went by and


still



no Casey.



Then on January 24, someone called the police saying he heard a child crying in the woods.


Police followed up on the information and found Casey at about 9:30 that night. They pulled him


out of some briar. He was in good health. Casey told the rescuers that he had hung out with a


black bear for two days, a bear he called his



Sheriff Chip Hughes spoke with reporters from several news agencies. He said Casey did not say


how he was able to survive in the woods for three days in the cold, rainy weather. However, the


sheriff said,



Hundreds of people helped in the search and rescue efforts, including some 600 volunteers,


federal police and members of the military. Officer Hughes told reporters that at no point did he


think Casey had been kidnapped.




His


mother


Brittany


Hathaway


talked


with


reporters


from


a


local


news


agency


and


thanked


everyone


who


joined


the


search


for


her


son.



just


want


to


tell


everybody


that


we're


very


thankful that you took the time out to search for Casey and prayed for him, and he's good,


his mother.




1



When did Casey get lost?



A. On January 24.


B. After a 911 call.



C. Before his playmates came. D. After he left his grandmother's house.




2

< br>)


What can we know about the boy?



A. He survived with the help of a bear.



B. The rescuers rescued him from a bear.



C. Someone offered key information to find him.



D. He was eventually found by officer Hughes.




3



Why did the mother say that in the last paragraph?



A. To report the detailed situation.


B. To show her gratitude and relief.



C. To invite everyone to watch her child. D. To appreciate searchers and the bear.




4

< p>


Where is this text most likely from?



A. A news report. B. A guidebook. C. A diary. D. An advertisement.



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



A



【解析】


【分析】本文是一篇新闻报 道,男孩凯西在离开祖母家后就失踪了。两天之后


,



察根据得到的线索在树林里找到了凯西。凯西告诉他的救援人员在森林里的这两天他一直


和一只熊在一起。





1


)考查细节理解。根据第二段中的


“The child went missing on January 22. He was playing


with friends at his grandmother's house in the southern state of North Carolina. When the other


children r


eturned home but Casey did not”,


可知这个孩子在


1



22< /p>


日失踪了。他正在他的祖


母在北卡罗来纳州南部州的房子里玩耍。 当其他孩子回家时


,


凯西却没有。也就是在离开祖


母的房子后


,


凯西没有回家


,


失踪了。故选


D


< br>




2


)考查细节理解。根据第三段中的


“Then on January 24, someone called the police saying


he heard a child crying in the woods. Police followed up on the information and found Casey at


about


9


:30


that


night.



可知然后在


1



24< /p>



,


有人打电话给警察

< br>,


说他听到一个孩子在树林


里哭泣。警方跟进了该消息< /p>


,


并于当晚


9



30


分发现了凯西。所以是有人提供了关键的信


息来帮助找到这个男孩。故选


C





3


)考查推理判断。根据最后一段中的



‘We


just


want


to


tell


everybody


that


we're


very


thankful that you took the time out to search fo


r Casey and prayed for him, and he's good, ‘ said


his


mother.



He


is


good,


he


is


up


and


talking.


He's


already


asked


to


watch


Netflix.


So,


he's


good …’< /p>


可知男孩凯西的妈妈说


:


我们只想告诉大 家


,


我们非常感谢您抽出宝贵的时间去搜寻

凯西并为他祈祷


,


他的状况很好。




他很好


,


他在 说话。他已经被要求观看


Netflix


。所以


,



很好


……


从妈妈的话中可知她很感激大家的帮助


,


她说这些话的 目的就是为了向救援人员表


达自己的感激。同时她强调凯西一切都好

,


感到很欣慰。故选


B






4


)考查推理判断。本文讲述了一个小男孩失踪后被找到的事情


,


文中有具体的时间地点


和各方人物


,


描述详细客观


,


结合最后一段中的

talked with reporters from a local news agency


可以推断这最有可能是一篇新闻报道。故选


A

< br>。




【点评】本题考点涉及细 节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要


准确捕捉细节信息,并根 据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。




2



阅读理解



If you want to convince the boss you deserve a pay rise or promotion, the solution could be


simple



eat the same food as they do. Psychologists have discovered managers are much more


likely to instantly trust us if we choose the same dishes as them.



During experiments, discussions over wages and work conditions were much more successful if


both


sides


chose


to


snack


on


the


same


treats.


And


shoppers


were


much


more


likely


to


buy


a


product advertised on TV by someone eating a similar food to them at the time.



The reason is thought to be so-called similarity attraction theory



where people tend to like


others who have similar tastes or habits to themselves. But this is believed to be one of the first


studies highlighting the role of food in this relationship. Researchers at Chicago University in the


US conducted a series of experiments to examine food's role in earning trust.



In a test, participants were told to watch TV



where someone pretending to be a member of


the public praised a certain product. The volunteers were given Kit Kat bars to nibble (



), while


the TV people ate either a Kit Kat or grapes as they talked.



The results showed viewers were much more likely to express an interest in buying the product


if the TV showed the other person eating a Kit Kat too.




The researchers added, “Although similarity in food consumption is not a sign of whether two


people will get along, we find consumers treat this as such. They feel more trusting of those who


consume


as


they


do.


It


means


people


can


immediately


begin


to


feel


friendship


and


develop


a


bond, leading to smoother transactions (


交易


) from the start.”




Harley


Street


psychologist


Dr.


Lucy


Atcheson


said


it


was


already


known


that


wearing


similar


clothes could instantly create trust. But this was the first report that food had the same effect.


She said, “This is really interesting. It makes sense as people feel they have common ground and


can trust the other person. That means negotiations are more likely to be successful.”




1



According to the passage, customers are likely to buy a product from a dealer who ______.



A. has the same taste as them B. advertises his products on TV



C. reduces the price of his products


D. pays attention to the quality of his products




2



The experiments conducted by researchers at Chicago University show that ______.



A. food plays an important role in earning people's trust B. bosses like employees that have


the same taste as them



C. people


who


have


similar tastes


to


their


boss's


earn more D. people


have


less


interest


in


buying products advertised on TV




3



What can be inferred from the passage?



A. People who eat similar food are more likely to trust each other. B. People will get along


with each other if they like to eat similar things.



C. The


effect


of


wearing


similar


clothes


hasn't


been


proved


by


researchers. D. People


are


more likely to make friends with those wearing the same clothes as them.




4


Which of the following sayings can be an example of the similarity attraction theory?



A. Honesty is the best policy.


B. All good things come to an end.



C. Birds of a feather flock together.


D. Where there is a will, there is a way.



【答案】



1



A



2



A




3



A




4



C



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了相似吸引理论在食物上也成立,芝加哥大学


研究人员进行的实验表明食物对人的 信任起着重要的作用。




1


)考查推理判断。根据第二段中的


“shoppers


were


much


more


likely


to


buy


a


product


advertised on TV by someone eating a similar kind of food to them at the time.”

< br>可知,顾客很可


能从味道相同的经销商那里购买产品。故选


A





2


)考查细节理解。根据第三段中的


“Researchers at Chicago University in the US conducted


a series of experiments to examine food's role in earning trust.“


可知美国


Chicago Universit y



究表明食物在赢得人们的信任方面起着重要的作用。故选< /p>


A





3


)考查推理判断。根据最后一段中的


“th is


was


the


first


report


that


food


had



the


same


effect. She said, ‘This is really interesting. It makes sense as people feel they have the common


ground


and


can


trust


the


other


person.


Thai


means


negotiations


are


more


likely


to


the


successful.’”


可知,吃相似食物的人更容易信任对方。故选


A





4


)考查推理判断。根 据每条谚语的意思


A. Hone


sty is the best policy. “


诚实为上策


< br>。


B. All


good things come to an end. “


天下没有不散的筵席




C. Birds of a feather flock together. “


人以


群分


< /p>


物以类聚




D . Where there is a will, there is a way.“

有志者,事竟成



。可知


C


项符合题


意。选


C




【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查, 是一篇科普类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,从而选 出正确答案。




3



阅读理解




For


years,


my


time


spent


in


the


shower


could


have


got


me


a


mention


in


Guinness


World


Records as the shortest time taken to bathe. I hurried up during this process.



One day, however, while at a party, I heard an artist friend telling everybody that his idea came


while


he


was


having


a


shower.


“What


about


you?”


he


asked,


“Don't


you


get


your


creative


thoughts from the same place?”




“I'm in and out in a hurry,” I told him proudly. “I have no time to waste!”




“What


a


pity,”


he


said.


“That's


the


place


where


you


need


to


slow


down;


plenty


of


great


thoughts come from there!” I tried it out. I slowed down the whole process, started enjoying the


warm water, taking a little longer to soap myself and even spending more time just enjoying the


process, and realized how much I had missed in hurrying up all these years.




A


woman


told


me


how


much


stress


her


friend


was


suffering


from


and


how


she


sought


to


convince


her


that


she


needed


to


find


ways


to


relax.


She


gave


her


a


videotape


on


stress


management


and


relaxation


techniques,


and


encouraged


her


to


watch


it


right


away.


Fifteen


minutes later, her friend handed back the tape. “It was good,” she said,” but I don't need it.”




“But


it's


a


70


-


minute


video,”


the


woman


replied,


“You


couldn't


have


watched


the


whole


thing.”




“Yes, I did,” her friend said. “I put it in fast


-


forward!”



A


major


social


problem


of


the


21st


century


is


Hurry


Sickness.


We


hurry


through


work.


We


swallow fast food. We complain that we don't have enough time. We race through the days and


weeks until one day we look back in amazement and comment, “My god, how the years flew by!”


Then we realize the heavy price we have paid for traveling fast.




Symptoms


of


Hurry


Sickness


include


stress


and


anxiety,


bad


relationships,


lowered


work


performance and even disease. Some people don't survive it. What's the cure? Slow down, for


life is so short and precious that we must live it well.




1



Wha t was the advantage of taking a shower in the eyes of the artist friend?



A. Time was saved.


B. Nothing was missed.



C. Great ideas flew away.


D. Creative thoughts came.


< /p>



2



What was the trouble with the woman's friend?



A. She felt stressed.


B. She found the tape useless.



C. She found no way to relax. D. She watched the tape too fast.




3



What are the major trouble people face in the 21st century in the writer's eyes?



A. People run fast to work.


B. Everything is done in a hurry.



C. People don't have enough time. D. Time flies without being noticed.




4



How can the problem be settled?



A. By pacing down. B. By learning to survive.



C. By developing friendship. D. By performing good work.



【答案】



1



D




2



A




3



B




4



A



【解析】


【分析】本文为应用文。很 多人以自己的快节奏生活而自豪,这会造成一种匆忙


症,它的突出症状为焦虑,有压力, 生病,工作效率低甚至活不下去。如果想治愈症,就


要放慢速度。比如放慢洗澡的速度有 可能会创意的想法出现。




1


)细节理解题。根据第二段中的


I


heard


an


artist


friend


telling


everybody


that


his


idea


came


while


he


was


having


a


shower.


…“Don't


you


get


your


creative


thoughts


from


the


same


place?”


可知,作者 的艺术家的朋友告诉大家。他创造性的想法是在他洗澡的时候来的。分


析选项可知


D


项符合题意,故答案选


D

< br>。




2


)细节理解题。根据第五段


“A


woman


told


me


how


much


stress


her


friend


was


suffering


from …”


可知,这位女子说她的朋友遭受了很大的压力。分析选项可知,故答案选


A





3

< br>)细节理解题。根据第八段内容可知,


21


世纪的人最大 的问题就是



匆忙病



。他们匆


匆忙忙的工作。吃快餐。他们抱怨没有足够的时间。他们一直和时间赛 跑,直到有一天,


惊讶地回过头来,说,


我的上帝,时光飞逝啊!



然后意识到他们已经付出了沉重 的代


价。分析本段的内容可知


B


项(一 切都是匆匆忙忙完成的。)符合题意。在本段中说他们


匆匆忙忙地工作而不是奔跑去上班 ,



A


错误。他们抱怨没有足够的时间 而不是没有足够的


时间,故


C


是错误的 。而


D


项与题干无关。故不选,分析可知


B


项符合题意。




4


)推理判断题。最后一段说匆忙症的症状包括有压力和焦虑,不良的人际关系 ,工作效


率低,甚至生病。有些人甚至无法生存下去。如何治呢?那就是放慢脚步。分析 可知,要


解决这个问题就要放慢速度。分析选项可知


A


项符合题意。



【点评】阅读理解细节题解题技巧:



1


)语义转换题


--


跳读查找法:根据 题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分


析,便可确定最佳答案。



2


)生活应用题


--


常识理解法:在读懂文章的基础上结合一定的生活常识进行判断。



3


)细节排序题


--


首尾定位法:根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件


发生 的正确顺序。



4


)寻找信息题


--


题干定位法:寻找信息题一般为功能阅读题,主要形式有广告、公 告、演


出信息、航班时间表等。




4



阅读理解




When


you


go


to


the


doctor,


you


like


to


come


away


with


a


prescription



It


makes


you


feel


better to know you will get some medicine. But the doctor knows that medicine is not always


needed. Sometimes all a sick person needs is some reassurance that all will be well. In such cases


the doctor may prescribe a placebo.




A


placebo


is


a


sugar


pill,


a


harmless


shot,


or


ail


empty


capsule.


Even


though


they


have


no


medicine in them, these things seem to make people well. The patient thinks it is medicine and


begins to get better. How does this happen?



The study of the placebo opens up new knowledge about the way the human body can heal


itself. It is as if there was a doctor in each of us. The doctor will heal the body for us if we let it.


But it is not yet known just how the placebo works to heal the body. Some people say it works


because the human mind fools itself. These people say that if the mind is fooled into thinking it


got medicine, then it will act as if it did, and the body will feel better.




Placebos


do


not


always


work.


The


success


of


this


treatment


seems


to


rest


a


lot


with


the


relationship between the patient and the doctor. If the patient has a lot of trust in the doctor and


if the doctor really wants to help the patient, then the placebo is more likely to work. So in a way,


the doctor is the most powerful placebo of all.



A placebo can also have bad effects. If patients expect a bad reaction to medicine, then they


will also show a bad reaction to the placebo. This would seem to show that a lot of how you react


to medicine is in your mind rather than in your body. Some doctors still think that if the placebo


can have bad effects it should never be used. They think there is still not enough known about it.



The strange power of the placebo does seem to suggest that the human mind is stronger than


we think it is. There are people who say you can heal your body by using your mind. And the


interesting


thing


is


that


even


people


who


swear


this


is


not


possible


have


been


healed


by


a


placebo



< br>(


1



What do we know about placebo according to the passage?



A. It


contains


some


sort


of


medicine. B. It


won't


function


if


you


are


negative


about


medicine.



C. People


who


don't


believe


placebo


can't


be


healed


by


it.


D. Patients


and


doctors


know


clearly how it helps to heal the body.




2



Why is the doctor sometimes the most powerful placebo?



A. The patient needs help badly




B. The patient believes in the doctor




C. The


doctor


knows


better


about


your


body




D. The


doctor


has


carefully


studied


medicine





3



What does the underl


ined word “it” in Paragraph 5 refer to?



A. The placebo.


B. The bad effect.


C. The body.


D. The medicine.




4



What is the passage mainly about?



A. Placebo



Work on Your Mind B. Placebo



The Most Powerful Medicine



C. Placebo



The Best Doctor D. Placebo



Heal Your Body



【答案】



1



A



2



B




3



B




4



A



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,有时候病人的病并不是需要真正的药物来医治,而


是需要医生开一些安慰的药剂,安慰 病人的心理使病人的情绪得到舒缓,从而有利于病情


的痊愈。



(1)


考查细节理解。纵观全文可知,一些医生仍然认为,如果 安慰剂有坏的影响,它应该永


远不会被使用,他们认为对安慰剂仍然没有足够的了解。所 以此处的


it


是指的安慰剂。故



A




(2)


考查推理判断。根据第二段中的


“A


placebo


is


a


sugar


pill



a


harmless


shot



or


ail


empty


capsule




可知安慰剂不会起到医学上的作用 。故选


B




(3)


考查细节理解。根据文章的描述有时候病人是不需要使用药物的,医生给病人开出 安慰


剂,病人觉得安慰剂有很大的作用是因为他们很相信医生。故选

B




(4)

考查主旨大意。本文讲述的是有时候病人的病并不是需要真正的药物来医治,而是需要


医生开一些安慰的药剂,这时候就会安慰病人的心理,病人的情绪得到舒缓从而有利于病


情的痊愈。这被叫做安慰剂。通常是空的甜胶囊,作用于病人的心理,帮助他们调节心


情,从而有利于病情痊愈。故选


A




【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇生活类阅


读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推< /p>


理,概括和归纳,从而选出正确答案。





5



阅读理解



While your pet fish may appear to be unaware of your presence, chances are that it knows you


extremely well and can probably even identify you from a crowd of human faces!




To


test


if


this


was


accurate,


some


scientists


decided


to


study


archerfish


(喷水鱼)


.


These


animals


don't


have


a


sophisticated


(复杂的)


bra in


that


is


necessary


to


recognize


the


slight


differences between human facial features.



They began by presenting four archerfish with images of two human faces. Initially, the fish spit


at both. However, they soon learned spitting water at the one selected by the researchers earned


them a food treat. After that, they focused primarily on that image. The researchers then took


the experiment one step further by introducing 44 other human faces to the mix.



To the researcher's astonishment, the trained archerfish were able to recall the learned image


almost


81%


of


the


time.


And


this


accuracy


improved


to


86%


when


the


researchers


made


the


identification even harder, by replacing the colored photos with a set of black and white images


and hiding the shape of the head.



The results of the study suggest that though having tiny brains, archerfish may have developed


high visual discrimination abilities. While it is contrary to the previous theory that a sophisticated


brain is necessary to recognize human faces, the researchers believe they do not recognize faces


by recalling complex facial information like gender and identity, but more likely by discriminating


between detailed patterns. Even so, the fact that these archerfish could


“remember” those faces


demonstrates that they have an impressive memory for details that lasts much longer than the


originally-thought 3 seconds!




This is not the first time researchers have realized how “smart” fish are. Previous studies have


shown th


at fish can recognize those fish they have “socialized” with previously, and even recall


complex three-dimensional maps of their surroundings.




1< /p>



What is the purpose of the study?



A. To describe archerfish are easy to teach.


B. To tell people archerfish like to be rewarded.



C. To prove archerfish can recognize human faces.


D. To show archerfish can easily develop a


habit.




2



Why did the researchers use black and white images?



A. They could get these images easily.


B. Archerfish got tired of color images.



C. They


wanted


to


make


the


task


more


difficult.


D. These


images


wouldn't


get


ruined


by


water.



3



What conclusion did researchers draw in the study?



A. Archerfish have a 3-second memory.


B. Archerfish could distinguish detailed patterns.



C. Archerfish have a special form of communication.


D. Archerfish could remember complex


facial information.


< br>(


4



What can we infer from the text?



A. Fish are social animals.


B. Fish are as clever as humans.



C. Fish are able to tell different shapes. D. The results shocked the researchers.



【答案 】



1



C< /p>




2



C




3

< p>


B




4



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了科学家对喷水鱼做的实验,实验表明鱼也很



聪明



,它们没有复杂的大脑但是却有辨认面孔的能力。



(1)


考查细节理解。根据第一段做的


“While


your


pet


fish


may


appear


to


be


unaware


of


your


presence, chances are that it knows you extremely well and can probably even identify you from


a crowd of human faces!”


和第二段做的


“To test if this was accurate, some scientists decided to


study archerfish(


喷水鱼

< br>).”


可知这项研究的目的是证明喷水鱼可以认出人脸,故选

C




(2)

考查细节理解。根据倒数第三段做的


“And


this


accuracy


improved


to


86%


when


the


researchers made the identification even harder, by replacing the colored photos with a set of


black and white images and hiding the shape of the head.”


可知研究人员使用黑白图像是为了


增加这项任务的难度,故选


C




(3)


考查推理判断。根据倒数第二段做的


“Even


so,


the


fact


that


these


archerfish


could


‘remember’ those faces demonst


rates that they have an impressive memory for details that lasts


much longer than the originally-


thought 3 seconds!”


可推知喷水鱼可以辨 别精细的图案,故选


B



(4)


考查细节理解。根据第四段做的


“To


the


researcher's


astonishment,


the


trained


archerfish were able to recall the learned image almost


81% of the time.”


可知研究结果令研究


人员非常吃惊 ,故选


D




【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇科普类阅读,考生需

-


-


-


-


-


-


-


-