【英语】中考英语阅读理解真题

玛丽莲梦兔
717次浏览
2021年02月13日 21:01
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:不动产登记暂行条例实施细则)


【英语】中考英语阅读理解真题




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解




As far back as he could remember, Larry had wanted to go to Hollywood and become a film star.


The young man's hopes for success were broken again and again. However, Hollywood was just


everything


to


him.


When


he


first


came


to


California?


Larry


had


decided


never


to


give


up


and


return home without success. Therefore, he kept on trying.


chance would come.




Larry


found


a


job



parking


cars


at


one


of


Hollywood's


big


restaurants.


His


pay


was


low,


but


since the guests were kind enough to give him more money, he managed to make a living. One


day he recognized an important film director driving into the parking lot and getting out of his car.


Larry had recently heard that the man was ready to make a new picture.



Larry got into the car and prepared to drive it on into the lot and park it. Then he stopped,


jumped out, and ran over to the director.


it's now or never if you want me in your next picture. A lot of big companies are after me.



Instead


of


pushing


away


the


boy,


the


director


laughed,


then


wrote


something


on


a


card


and


handed it to the young man.



Larry got a small part in the director's next film. He was on his way!




1



It's clear that Larry's job



parking cars ________.



A. helped him make a lot of money



B. brought him the hope to be a film star



C. made him fail again and again in getting into Hollywood



D. gave him few chances to meet stars




2



The film director asked Larry to meet him the next day because _______.



A. he needed a driver very much


B. Larry would become a star



C. some big companies would give him a job


D. Larry expressed his hope in a wise way




3



We can learn from the story that _______.



A. the film director knew Larry's hard experience before



B. Larry managed to be a part in the new film



C. the job parking cars could bring young people everything



D. the new film was not so important for the director


< /p>



4





A. he gave up and returned home B. he began to work towards success



C. he drove the director's car to Hollywood


D. he had a long way to go to be in the film




5



The story mainly wants to tell us _______.



A. it was hard for Larry, to find a job in a restaurant in Hollywood



B. Larry was so lucky to meet the director in the parking lot



C. why Larry could remember many things before



D. how Larry succeeded- in his new life in Hollywood



【答案】




1



B




2



D




3



B



< br>4



B




5



D



【解析】


【分析】本文介绍了


Larry


在好莱坞寻求机会的故事。





1


)推理 题。根据


Larry found a job



parking cars at one of Hollywood's big restaurant



拉 里找到了一份工作


——


在好莱坞的一家大餐馆停车


One day he recognized an important


film director driving into the parking lot and getting out of his car. Larry had recently heard


that the man was ready to make a new picture



一天,他认出了一位重要的电影导演 ,他


开车进了停车场,下了车。拉里最近听说这个人准备拍一张新照片

< br>


可知,



很明显拉里停车


的工作是给他带来了成为电影明星的希望





故选


B






2


)推理 题。根据



I think it's only fair to tell you that it's now or never if you want me in


your next picture. A lot of big companies are after me.



我想告诉 你现在或者永远都不会是


你想让我出现在你的下一张照片里才是公平的。许多大公司都在 追我



可知,



电影导演让拉


里第二天见他,因为拉里以明智的方式表达了他的希望

< br>




故选


D






3


)细节 题。根据




Larry got a small part in the director's next film



可知,



拉里设法在这


部新电影中扮演了一个角色



,故选


B






4


)推理 题。根据


拉里在导演的下一部电影中扮演了一个小角色


可知,< /p>


He


was


on


his


Way


是他开始走向成功





故选


B






5


)主旨 题。根据本文介绍了


Larry


在好莱坞寻求机会的故事可知本 文讲述


拉里是如何成


功的


——


在好莱坞的新生活中





故选


D





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题, 细节题要注意从文中寻找答


案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要 通读全文,了解大意之后找


出中心思想。




2



根据短 文内容出选择正确答案。




A



A farmer had a brother in town who was a gardener, and his brother had a garden full of the


finest fruit trees. So his skill and his beautiful trees were famous everywhere. One day the farmer


went into the town to visit his brother, and was surprised at the trees that grew quite well.




and you, and your children, and your children's children will enjoy it.



Then the gardener called his workmen and ordered them to take up the tree and carry it to


his


brother's


farm.


They


did


so,


and


the


next


morning


the


farmer


began


to


wonder


where


he


should plant it.





I


plant


it


on


the


hill,


he


said


to


himself,



wind


might


catch


it


and


shake


down


the


delicious fruit before it is ripe. If I plant it close to the road, passersby will see it and take away


the apples--but if I plant it too near the door of my house, my children may pick the fruit.


after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn


(谷仓)


.



Time passed, but the tree had no fruit the first year, nor the second-then the farmer called his


brother. When the gardener came, the farmer said angrily,


useless tree instead of a fruitful one. This is the third year and still it brings out nothing but leaves!




The gardener laughed and said,


How could you expect flowers and fruit?



1



From the passage, we can see the farmer planted the apple tree




A. behind his barn


B. on the hill


C. close to the road


D. near his house




2



The underlined word




A.


挂果


B.


成熟


C.


开花


D.


成长




3



What is NOT mentioned in the fifth paragraph?




A. What happened to the apple tree. B. Why the farmer got angry with his brother.



C. What kind of man the farmer was.


D. Why the farmer called his brother.


< br>(


4



Which of the following is NOT true?




A. The farmer's brother had a garden full of the finest fruit trees.



B. The gardener gave his brother the best apple tree from his garden.



C. No flowers, fruit or leaves were on the apple tree.



D. The farmer thought his brother gave him a useless tree.




5


What do you know from the end of the story?




A. The farmer moved the tree to the roadside.



B. The gardener took the tree to the roadside.



C. The tree will have no fruit any more.



D. The gardener taught the farmer a lesson.



【答案】




1



A




2


< br>B




3



C




4



C




5



D



【解析】


【分析】农民从城里的园丁 那里移植了一棵苹果树,把它种在他的谷仓后面,三


年了,果树没有长出像园丁说的那样 的果子。这是为什么呢?园丁来了一看恍然大悟。





1


)细节理解。根据文章第四段


So, after he had thought the matter over, he planted the tree


behind his barn


(谷仓)


.


可知选


A





2

< p>
)词义猜测。句意:



如果我把它种在山上,在果 实成熟前大风会吹果树,把可口的果


实晃掉。



因此选


B





3


)细节理解。根据第五段可知,两年树没有结果实 ;农民很生气,给哥哥打电话说他哥


哥骗他。没有提到农民是怎么样一个人,故选


C




< p>
4


)细节理解。根据第五段


This is the third year and still it brings out nothing but leaves!



知树没有开花结果,但是长有叶子。故选< /p>


C





5


)推理判断。根据最后一段,园丁告诉农民树不结果的原因,故选< /p>


D


,给他上了一课。


< br>【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键

< br>词,在文章中寻找答案。




3



根据短文内容选择正确答案。



A



Shirley Temple, the once-famous child movie star, died at the age of 85 on February 10, 2014.


She was born on April 23, 1928. She was good at acting and dancing. In 1934, she starred


(主


演)


in the movie


Bright Eyes


. From then on she became famous around the world. Later she


starred in other movies and won a Juvenile Oscar in February, 1935.



For many Americans born in the 1930s and 1940s, Temple was not just an on-screen star but


also a close friend in their childhood. She was remembered by the world as “little angle” for all


time. An American movie star said, “Little Shirley Temple encouraged the whole country during


the Great Depression


(大萧条)


.”



Shi Li and Cui Jiping are husband and wife. They are disabled. They completed the first Chinese


encyclopedic


(百 科知识的)


dictionary for deaf people and people with hearing problems.




The


dictionary


includes


words


on


medicine,


education,


psychology,


law,


history


and


culture


about deaf people's life. This book provides a learning tool for this special group of people and it


helps them know about the world more easily.



They spent six years and over 1,000,000 yuan on the book. They first collected material for the


book by themselves, then they invited a lot of experts across the country to write.





The


book


is


warmly


welcomed


by


the


deaf.


One


of


the


readers


said,


“The


book


shows


that


we're not alone. We can have our own way to communicat


e with the world. ”




1



From the passage we know that Temple .



A. won a Juvenile Oscar for Bright Eyes


B. began to star in her first movie when she was ten



C. was not an on-screen star


D. was encouraging during the Great Depression




2



According to the passage, Shi Li and Cui Jiping .



A. are disabled people full of love B. wrote many famous books



C. finished the book by themselves


D. live a very hard and poor life




3



Which of the following is TRUE about the book?



A. It is the first world encyclopedic dictionary.



B. Deaf people can know about the world more easily with the help of it.



C. It took them sixteen years to finish the book.



D. It includes medicine and art about the life of deaf people.



【答案 】



1



D< /p>




2



A




3



B



【解析】


【分析】本文报道了名人< /p>


Shirley Temple



Shi Li and Cui Jiping


的事迹。


Temple< /p>


曾经


著名的儿童电影明星,在


1935< /p>



2


月获得了少年奥斯卡奖,在美国经济 大萧条时期,


Temple


鼓励着整个国家。

< br>Shi Li and Cui Jiping


是残疾人,他们为聋人和听力有障 碍的人编写


了中国第一本为聋人和听力有障碍的人的百科全书。



(1)细节理解题。根据


An


American


movie


star


said,


“Little


Shirley


Temple encouraged


the


whole country during the Great Depressi on


(大萧条)


.”


可知在美国经济大 萧条时期,


Temple


鼓励着整个国家,故选


D




(2)推理判断题。根据


They are disabled. They complete the first Chinese encyclop edic


(百


科知识的)



dictionary


for


deaf


people


and


people


with


hearing


problems.


可知


Shi


Li


and


Cui


Jiping


是残疾人,他们为聋人和听力有障碍的人编写了中国第一本为聋 人和听力有障碍的


人的百科全书。故推断他么那是在帮助这些残疾人,是有爱心的,故选


A




(3)细节理解题。根据


This book provides a learning tool for this special group of people and


it helps them know about the world more easily.


可知这本书为这群特殊人群提供了一个学习


工具,并且帮助他们更容易地了解世界。故选


B




4



阅读理解




Confidence is very important in daily life. It is helpful to develop a healthy attitude.



If people are more confident, they are much happier. And they can have more chances to be


successful. Here are some suggestions to be more confident.



Speak loudly! When you are not confident, you can't do what you want to do well. You speak in


a voice so low that other people can hardly hear you. Try to speak loudly in order that people can


hear you clearly. The high voice can help you become more confident.



Play sports! Physical exercise makes you tired but completely relaxed. A strong body helps you


full of confidence.



Encourage yourself! Write down a list of things you did during the day to see how many things


you have done well. Give yourself praise for the good things you've done.



Keep a hobby! If you like drawing, draw as much as you can. In some ways, a hobby can make


you perfect. And it will make you happy and confident.




1



What does



A. Attitude. B. Confidence. C. Happiness. D. Sadness.




2



can make you perfect, happy and confident.



A. A hobby B. Sports C. Encouragement D. Labour




3

< p>


What can make you tired but strong according to the passage?



A. Travel.


B. Exercise.


C. Hobbies.


D. Reading.




4



Which suggestion is NOT mentioned in the passage?



A. Speak loudly.


B. Encourage yourself.


C. Make progress.


D. Keep a hobby.



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】大意


:


本文讲述信心的重要性,就如何提高信心给出了一些建议。





1

)词义猜测题。根据


Confidence


is


very


important


in


daily


life.


It


is


helpful


to


develop


a


healthy


attitude.


可知,信心在日常生活中很重要,它对发展 健康的态度很有益。


it


在此处


指代< /p>


confidence


,信心,故选


B< /p>






2


)细节题。根据


a hobby can make you perfect. And it will make you happy and c onfident.


可知,爱好可以是你完美,


it

< p>
会使你开心自信,故选


A






3


) 细节题。根据


Physical


exercise


makes


you


tired


but


completely


relaxed.A


strong


body


helps you full of confi dence.


可知,体育锻炼使你累但是强壮,故选


B






4


)细节题。文章提到了


Speak loudly!Play sports! Encourage yourself!Keep a hobby!


但是没


提到


Make p rogress


,故选


C


< p>



【点评】考查阅读理解能力,细节题和词义猜 测题是阅读理解题中常考题型。细节题要从


文中寻找答案;词句猜测题需要联系上下文, 推出词句的意思。




5



阅读理解




Great changes have taken place in family life because of science and industry


(工业)


. In the


past, when most Americans lived on farms, the typical family had many children. In a farm family,


parents and their children often lived with grandparents. Usually, uncles and aunts lived nearby.


But


when


industry


became


more


important


than


agriculture


in


American


life,


families


became


smaller because industry requires workers who are ready and able to move off the land and move


again whenever necessary. And large families cannot move from place to place as smaller families.


So, at present people tend to have smaller families.



In the future, because of industrialization, a typical family will be required to move even more


often


than


now,


so


families


will


be


even


smaller.


The


typical


family


may


remain


childless


and


consist only of a man and a woman. A small number of families may take raising children as their


chief work. At the same time they may also raise other people's children, leaving those families


free to move from job to job.




1



Which of the following topics is discussed in the passage?



A. The development of science and industry in America.



B. The influence of science and industry on American families.



C. Harmful effect of industrialization.



D. Social problems resulting from the highly-developed science and industry in America.




2



What kinds of families are described in the passage?



A. Families of the past and the present. B. Families of the present and the future.



C. Families of the past and the future. D. Families of the past, the present and the future.


< /p>



3



What is one of the reasons that families are getting smaller in America?



A. Children tend to leave their parents and grandparents when they grow up.



B. People stop caring for children.



C. The need for workers who are able to move at any time has been increasing.



D. Both old and young people prefer to live by themselves.




4



What can you infer from the passage?



A. Science and industry have caused thousands of families to split


(破裂)


.



B. Children do not live with their parents or grandparents.



C. Large families can hardly survive in modern society.



D. Americans are very choosy about their jobs.



【答案】




1



B



(< /p>


2



D




3



C

< p>



4



C



【解析】


【分析】文章大意:由于工 业的发展,家庭也受到了影响,原来的家庭孩子多,


而现在的家庭孩子少,由于工业的发 展家庭会总是搬动,有的家庭只有一个孩子或者没有


孩子。





1


)细节 理解题,根据




Great


changes


have


taken


place


in


family


life


because


of


science and industry


(工业)


.




可知家庭受到了科学和工业发展的影响,故答案是

< p>
B






2


)细节理解题,根据文章内容可知,短文涉及到了 过去的家庭,现在的家庭和将来的


家庭,故答案是


D

< p>





3


)细节理解题,根据


In


the


future,


because


of


industrialization,


a


typical


family


will


be


required to move even more often than now, so families will be even smaller.


可知对于工人们能


够随时 搬动的需求,所以家庭变得原来越小,故答案是


C


< p>




4


)逻辑推理题,根据文章内容可知,工人们可能会随时要搬家,大的家庭就没有这样

的便捷,所以大家庭就不适于生存在现代的社会,故答案是


C





【点评】考查阅读理解。本文 涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中


寻找答案;逻辑推理题需要结 合具体语境,由已知内容推出未知的可能的事实。




6



阅读理解




Many years ago, there lived an old man with his three sons, Dharma, Harrison and Keith, in a


village. The man worked hard when he was young, so he had the largest farmyard and the most


beautiful


house


in


the


village.


However,


his


sons


were


all


born


to


be


lazy,


which


made


him


disappointed. He was worried that his sons would use up his money and starve to death.



One day, the old man came up with a plan. He called his sons and said to them,


sons. There is lots of hidden gold in the land at the farmyard. If you work together, you may find


it.



In a wish to find out the gold, his sons worked hard from the morning to the evening digging


and


digging


all


through


the


land.


Three


days


had


passed,


but


they


didn't


find


what


they


were


looking


for.


They


got


frustrated


and


angry.


They


decided


to


give


up


and


returned


to


ask


their


father.






father to the sons.



Off went the sons. Soon the whole once useless land was rich crops.




< p>


1



What do we know about the old man?



A. He was the richest in his village.


B. He was unable to feed his family.



C. He loved daughters more than sons. D. He was quite successful as a farmer.




2



Why did the old man ask his sons to dig the land?



A. He was too old to do it himself.



B. He didn't have money.



C. He decided to teach his sons an important lesson.



D. He didn't want other people to set foot on his land.




3



Why did his sons agree to dig the land?



A. They wanted to help their father. B. They wanted to grow their own crops.



C. They didn't want to be lazy any more. D. They wanted to find the hidden gold.




4



Wha t can we learn from the end of the story?



A. The old man had achieved his goal.



B. The three sons were still as lazy as before.



C. The sons were quite angry with their father.



D. The old man was still worried about his sons.



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



D

< p>



4



A



【解析】


【分析】文章大意;从前有 一个老人,有三个儿子,但是三个儿子都很懒惰,于


是老人想了一个办法,告诉他的儿子 ,他们地里埋藏着财宝,于是儿子们就翻遍了左右的


地,但是啥也没有找到。老人在翻过 的地上种上庄稼,说这才是真正的珍宝。



< br>(


1


)细节理解题,根据文章内容



The man worked hard when he was young, so he had


the largest farmyard and the most beautiful house in the village.




可知老人是一个 成功的


农民,故答案是


D


< p>




2


)逻辑推理题,根据



This is the real gold, my sons,



可知,老人这样做 的目的是为了


给孩子们上一课





故答案是


C






3


)细节 理解题,根据



In


a


wish


to


find


out


the


gold,


his


sons


worked


hard


from


the


morning to the evening digging and digging all through the land.


可知,儿子们为了找到金


子而使劲地挖地,故答案是


D






4


)逻辑推理题,根据文章内容可知,儿子们把地翻好了,他能种庄稼了 ,所以他的目


的也就达到了,故答案是


A





【点评】考查阅读理解。本文 涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中


寻找答案;逻辑推理题需要结 合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。




7



阅读理解




I felt very sad not to be able to get the ticket to the film Titanic last Friday. I learned in the


newspaper


that


tickets


could


be


bought


at


the


cinema


box


office


in


Richland


Hills


every


day


between 10



00 a.m. and 4



00 p.m. Because I work from 9



00 5



30 p.m., the only


time I could go to the cinema was during my 45-minute lunch time. It is a pity that the cinema is


on the other side of the town, and the bus service between my office and Richland Hills is not


very good. But if you are lucky, you can make the round


(往返)


trip in 45 minutes.



Last Monday I stood at the bus stop for fifteen minutes, waiting for a bus. By the time I saw one


coming around the corner, there was not enough time left to make the trip-so I had to go back to


the office. The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a bus


right away and arrived at the cinema in twenty minutes. But when I got there, I found a long line


of people at the box office. I heard one man say he had been waiting in line for fifty-five minutes.


I found that I would not have enough time to wait in line. I caught the next bus and went back


across the town.



Then on Friday I understood my only hope was to make the trip by car. It was not cheap, but I


felt it would be worthwhile to see the film. The trip by car only took 10 minutes, but it felt like


one hour to me. When I reached the cinema, I was delighted to see that nobody was waiting in


line. But I quickly found out that it was because they had already sold out all the tickets.




1



It seems that the writer of the story works .



A. in a small town B. in Richland Hills



C. on a farm near the town D. at a bus service centre




2



The writer tried to go to the cinema to buy a ticket, but he really go there .



A. five times B. four times C. three times D. twice




3



The underlined word



A. sure B. sorry C. surprised D. pleased




4



What's the best title for the story





A. How to get a ticket


B. Tickets sold out



C. A wonderful film


D. The way to the cinema



【答案】




1



A



(< /p>


2



D




3



D

< p>



4



B



【解析】


【分析】主要讲了作者坐公 交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完。





1


)细节题。根据


It is a pity that the cinema is on the other side of the town


可知遗憾的是


电影院在城镇的另一边,所以作 者在一个小城镇工作,故选


A






2


)细节 题。根据


The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I


got on a bus right away and arrived at the cinema in twenty minutes.


星期三也发生了同样的 事


情。星期四我的运气变了,我马上上了公共汽车,二十分钟后到了电影院,所以作者去 了


两次,故选


D





3


)推断题。根据


nobody


was


waiting


in


line


可知没人排队买票,所以作者是高兴的,


delighted


意思是高兴的,即


pleased


,故选


D






4


)主旨题。根据全文可知主要讲了作者坐公 交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖


完,故选


B

< p>




【点评】考查阅读 理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案; 推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中 心思想。




8



阅读理解




Bill:




My


favourite


book


is


The


Chronicles


of


Narnia


:


The


Lion,


the


Witch


(女巫)



and


the


Wardrobe


(魔衣柜)


by C.S, Lewis. It's about four children who find a magical


(神奇的)



land inside a wardrobe. A witch makes the land winter forever, The children help save the


magical land from the witch with the help of Aslan, a great talking lion. The children become


leaders. But then they come back to our world ... until their next journey in Narnia.



Eric: I like reading The Magic School Bus written by Joanna Cole best. The magic school bus


can go everywhere, even inside the human body. I like Arnold, a boy in Ms. Frizzle's class. He's


really funny and he's always afraid.



Grace: One of my all-time favourite books is Ugly by Donna Jo Napoli. It's the story of an ugly


young


duck.


It's


a


little


sad,


but


after


you


finish


reading


it,




you'll


want


to


read


it


again


and


again. The way Donna Jo Napoli writes is special, and you can really get inside the characters'


heads. It sounds like music when it's being read to you.



Sally: My favourite book is Bloomability by Sharon Creech. It's about a girl whose parents are


always on the move. Then she is suddenly taken to Switzerland by her aunt and uncle, away


from her family. Interested? Then read this book!



Jane: My favourite book is Nancy Drew Mystery


(疑案)


Stories by Carolyn Keene. I have


read it about four times! It is about a girl who loves solving mysteries, and she finds a statue


that whispers. Well, I'm not going to tell you the story. I'll let you read it by yourself.




1



In Bill's favourite book, four children fight against ________________.



A. a lion B. a witch C. a wardrobe D. a duck




2



When finishing reading Ugly, readers may feel a little ________________.



A. afraid


B. sad


C. excited


D. nervous



< p>
3



Sally's favourite book is written by ________________.



A. C.S. Lewis


B. Joanna Cole


C. Donna Jo Napoli


D. Sharon Creech




4



Tina is interested in special journeys, so she may like to read ________________.



A. Ugly B. Bloomability C. The Magic School Bus D. Nancy Drew Mystery Stories




5



Bloomability and Nancy Drew Mystery Stories both tell stories about ________________.



A. a girl B. a magical land C. a young duck D. a school



【答案】




1



B




2



B




3



D



< br>4



C




5



A



【解析】


【分析】主要讲了


Bill



Eric



Grace



Sally



Jane


最喜爱的书。





1


)细节 题。根据第一个表格


It's


about


four


children


who


find


a


magical


(神奇的)



land

-


-


-


-


-


-


-


-