最新英语阅读理解题20套(带答案)
-
最新英语阅读理解题
20
套
(
带答案
)
一、高中英语阅读理解
1
.
阅读理解
Many people have long dreamed of
being able to fly around as simply as riding a
bicycle. Yet
the
safety
and
strength
of
a
flying
bike
was
always
a
big
problem.
Over
the
past
10
years,
developments in
technology have moved the dream of personal flying
vehicles closer to reality.
Now, two
groups of inventors say such vehicles may be
available soon.
The
British company Malloy Aeronautics has developed a
prototype (
原型
) of its flying
bicycle.
Grant Stapleton, marketing
sales director of Malloy Aeronautics, says the
Hoverbike is able to get
in and out of
small spaces very quickly. It can be moved across
continents very quickly because it
can
be folded and packed, he adds.
Mr. Stapleton says safety was the
company's main concern. He says the designers
solved the
safety issue by using
overlapping rotors (
交叠式旋翼
)to power the vehicle.
The company is testing a full-size prototype of
the Hoverbike, which will most likely be used
first by the police and emergency
rescue teams.
In New
Zealand, the Martin Aircraft Company is also
testing a full-size prototype of its personal
flying device, called the Jetpack. It
can fly for more than 30 minutes, up to 1,000
meters high and
reach a speed of 74
kilometers per hour.
Peter Coker is the CEO of Martin
Aircraft Company. He said the Jetpack “is built
around safety
from the start. In his
words, reliability is the most important element
of it. We have safety built
into the
actual structure itself, very similar to a Formula
O
ne racing car.”
The Jetpack uses a gasoline-powered engine that
produces two powerful jet streams. Mr. Coker
says it also has a parachute
(
降落伞
) that can be used
should there be an emergency. “
It
starts to
work at very low altitude and
actually saves bo
th the aircraft and
the pilot,” he adds. Mr. Coker
says the
Jetpack will be ready for sale soon.
(
1
)
We
can learn from the passage that the Hoverbike
.
A. can
hardly
get
in
and
out
of
small
spaces
quickly
B. can
fly
for
over
30
minutes,
up
to
1,000 meters
high
C. has been used by the
police and emergency rescue teams
D. can be transported quickly
after being folded and
packed
(
2
)
The
writer uses the example of For One racing car to
show that .
A. the Jetpack is very safe and
reliable
B. the engine of
the Jetpack is powerful
C.
the actual structure of the Jetpack is unique
D. the Jetpack can reach a great speed
and
height
(
3
)
The
underlined word “it” in the last paragraph refers
to.
A. the jet stream
B. the engine
C. the Jetpack
D. the parachute
(
4
)
What is the
authors main purpose of writing the passage?
A. To
describe
the
problems
of
inventing
flying
vehicles.
B. To
introduce
the
latest
development of flying
vehicles.
C. To
show
the
differences
between
two
flying
vehicles.
D. To
advertise
the
two
personal
flying
vehicles.
【答案】
(
p>
1
)
D
(
2
)
A
(
3
)
< br>D
(
4
)
A
【解析】
【分析】本文为说明文,主
要讲述一种个人飞行工具很快就会应用于现实。然而
安全性和强度一直是个大问题。文中
介绍了两家飞器公司都关注安全性问题。
(
< br>1
)细节理解题。第五段最后一句可知,
the
Jetpack.
可飞行
30
分钟,高达
1000
米,而不
是
Hoverbike
,故
B
错误,
根据第四段可知
C
项说有将可能首先应用于由警察和应急救援
队,而不是已用
于,故
C
错误。根据第二段最后
the
Hoverbike
is
able
to
get
in
and
out
of
small spaces very quickly. It can be
moved across continents very quickly because it
can be folded
and packed,
可知
,
Hoverbike
能够很快地进出小空间。它可快速地在大
陆上移动,因为它可
以折叠和包装。分析选项可知,
A
说不能快速进入小空间,故错误。
D
项说在折叠
和包装
后可以快速运输。即
D
正确。故
选
D
。
(<
/p>
2
)推理判断题。第六段
Peter <
/p>
Coker
说
Jetpack
从一开始就围绕安全进行的。安全可靠性
是最重要的因素。我们在车的现行
结构中植入了了安全性,非常类似于
Formula
One<
/p>
赛
车。分析选可知
A
项(
Jetpack
安全可靠)符合题意,故答案选
A
。
(
3
)猜测词义题。根据最后一段
Mr.
Coker says it also has a parachute
(
降落伞
) that can be
used
should
there
be
an
emergency.
“It
starts
to
work
at
very
low
altitude
….,
Coker
先生说
Jetpack
p>
上也有降落伞,可以在紧急情况下使用。
“
在海拔非常低的情况下开始用它
…”
。由
此可知,
Jetpack
上的降落伞(它)是在海拔低时才用
。由此可知
it
指的是
parachu
te
(
降落
伞
)
故答案选
D
。
(
4
)主旨大意题。根据第一段可知,
许多人一直梦想能像骑自行车一样飞来飞去,科技的
发展让这个梦想很快实现。然而飞行
自行车的安全性和强度一直是个大问题。接着下面叙
述了这种飞行器的问题最重要的是安
全问题。分析选项,可知
A
项描述发明飞行器的问
题,符合题意,故答案选
A
。
【点评】阅读理解细节题解题技巧:
1
)语义转换题
--
跳读查找法:
根据题干内容从原文中找到相关的句子,然后进行比较和分
析,便可确定最佳答案。
p>
2
)生活应用题
--
常识理解法:在读懂文章的基础上结合一定的生活常识进行判断。
< br>
3
)细节排序题
--
首尾定位法:根据动作发生的先后顺序和句子之间的逻辑关系,找出事件
发生的正确顺序。
4
)寻找信息题<
/p>
--
题干定位法:寻找信息题一般为功能阅读题,主要形式有广告
、公告、演
出信息、航班时间表等。
2
.
阅读理解
Butterfly Garden
(Permanent Exhibit)
Walk
among the free-flying residents of this warm
conservatory. It is a wonderful opportunity
to
get
close
to
a
variety
of
living
butterflies
from
New
England
and
across
the
globe.
The
Box
offers
a
window
into
the
butterfly
behavior.
Look
inside
to
see
hanging
chrysalids
(
蝶蛹
) transform into adult
butterflies. Tickets are required and visitors
should reserve
at least two weeks in
advance.
A Bird's World
(Permanent Exhibit)
This
exhibit
features
the
Museum's
extraordinary
collection
of
birds,
displaying
over
300
species
found in New England. Here, you can learn to
interpret the bird language taking place just
outside your window at home.
Test your observation skills and
see if you can get past different birds without
them alerting
(
发
信号
)
other
animals
to
your
presence
Learn
to
identify
birds
from
a
distance
by
recognizing
unique flight
patterns. Practice your flying technique in the
Bird Walk.
Hall of Human
Life (Permanent Exhibit)
Should you have your baby's DNA sequenced? What
keeps you awake? Step inside the Hall of
Human Life, the Museum's new biology
exhibition, and encounter such far-reaching
questions on
an amazing journey inside
the human body. Through digital media and personal
interaction, you
become
of
the
story',
as
you
contribute
your
own
data
in
a
process
of
learning
and
discovery.
BODY WORLDS & The Cycle of Life (Temporary Exhibit
Now Open!)
BODY
WORLDS
comes
to
the
Museum
of
Science
with
a
new
chapter,
Gunther von
Hagens'
BODY
WORLDS
&
The
Cycle
of
Life.
Don't
miss
this
truly
unique
opportunity
to
look
within
yourself and gain a whole new
perspective on what it means to be alive. More
than one hundred
preserved
human
specimens
reveal
the
wonders
of
human
development
and
show
how
poor
health, good health, and lifestyle
choices can shape your body.
(
1
)
Which exhibit
do you need to book in advance?
fly Garden
B.A Bird's World
of Human Life
WORLDS & The
Cycle of Life
(
2<
/p>
)
What can you do in A Bird's
World?
e your
own flying technique.
icate
with birds in body language.
digital media showing birds'
history.
different birds
from all over the world.
(
p>
3
)
What is special
about BODY WORLDS & The Cycle of Life?
is related to human
body.
lasts for only a
limited time.
is the most
visited exhibition in the world.
has something to do with the growth of
life.
【答案】
(
1
)
A
< br>
(
2
)
A
(
3
)
B
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,介绍了波士顿科技馆的四个展览的相关信息。
(
1
)考查细节理解。根据
Butterfly
Carden
部分中的
“Tickets are
required and visitors should
reserve
at
least
tw
o
weeks
in
advance.”
游客必须购
票,并至少提前两周预订。可知,参现
Butterfly Garden
需要提前预订。故选
A
。
(
2
)考查
细节理解。根据
A Bird's
World
部分中的
“Practice your
flying technique in the Bird
Walk.”
在
Bird
Walk
中练习你的飞行技巧。可知,游客在
Bird
Walk
活动中提高自己的飞行技
能。故选
< br>A
。
(
3
)考查细节理解。根据
BODY
WORIDS
&
The
Cycle
of
life
部分中的
“T
emporary
Exhibit
Now
Open!”
临时展览现在开始!可知,
BODY
WORLDS & The Cycle of Life
这个展览不是永久
性的,而是临时的。故选
B
。
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇介
绍类阅读,考生需要准确捕捉细节
信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。
3
.
阅读理解
Bamboo is one of the world's most
useful plants. For thousands of years, bamboo has
been
used in many different ways-from
food to medicine to clothing and, in small ways,
as a building
material.
However, bamboo is not often used
as a building material in the developed world. A
professor
at
the
University
of
Pittsburgh
in
Pennsylvania
is
trying
to
change
that.
The
professor
and
his
students are testing the strength of
are testing how much pressure or weight it can
take before breaking.
Kent Harries is a professor at the
University of Pittsburgh. Harries says that
testing methods for
bamboo need to be
the same for all. They need to be standardized.
Standardizing test methods
for bamboo
will help to bring the plant into common use. It
will also give engineers and builders
around the world a dependable
standard.
Harries says
that bamboo is strong in nature. The strength of
at least three species of bamboo
is
similar
to
s
its
strength,
bamboo
has
other
features
that
make
it
very
useful
in
building. He says it is
resilient(
有弹力的
), meaning it
keeps its shape and strength even under
pressure.
Bamboo also grows quickly. Bamboo that is suitable
for construction needs much less resources
than
wood.
The
harvest
cycle
of
bamboo
is
about
3
years.
Softwoods
such
as
cedar,
pine
and
spruce have a harvest cycle of about 10
years. And hardwoods that come from flowering
plants
such as oak and walnut need more
than 30 years.
Bamboo is
widely used as food for panda bears. It is also
used for flooring and window covers.
However, for building, bamboo is not
used much outside its native growing area. This is
mostly
because
of
its
round
shape.
But
there
are
other
reasons
too.
People
think
--
or
have
the
mentality--that bamboo
is a low quality building material.
(
1
)
What
is the author mainly talking about in the passage?
A. Make bamboo a common
building material.
B. Take
advantage of bamboo in our everyday.
C. Consider bamboo to be a common
plant.
D. Use bamboo to replace
building materials.
(
2
)
What is the purpose of
what Kent Harries and his students did?
A. To prove what is the
most useful plant.
B. To
introduce bamboo to the developed
world.
C. To give engineers
and builders some advice.
D. To
make sure of the strength of bamboo.
p>
(
3
)
What
does Harries think of bamboo in the passage?
A. Harries sees bamboo as a
great building material.
B.
Harries thinks bamboo is as strong as
steel.
C. Harries
sees
bamboo
as
the
most
ideal
Plant.
D. Harries
thinks
bamboo
has
the
reliable
shape.
(
4
)
What can be inferred
from the passage?
A. Bamboo
is
an
environmentally
friendly
building
material.
B. Bamboo
material
will
go
to
the market in the soon
future.
C. Hardwoods are
much more popular than softwoods.
D. Bamboo grows not only faster but
takes up less space.
【答案】
(
1
)
A
(
2
< br>)
D
(
3
)
A
(
4
)
A
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,介绍了竹子是世界上最有用的植物之一。几千年
来,竹子被广泛地应用于各个方面,然
而,在发达国家,竹子并没有经常地被应用于建筑
领域。
Ken
t
Harries
教授试图改变这一点。他和他的学生们测
试了竹子的受压力量。
Kent
Harries
教授认为是一种很好的建筑材料。
(1)
考查主旨
大意。本文讲述了
Kent
Harries
< br>和他
的学生所做的实验,实验的目的是测试竹子能否当作建筑材料来使用。故选<
/p>
A
。
(2)<
/p>
考查细节理解。根据第二段中的
“ The professor
and his students are tes
ting the
strength of
bamboo
.
”
可知,教授和他的学生做实验的目的是测试竹子的承受力,故选
< br>D
。
(3)
< br>考查细节理解。根据第四段可知,
Kent
Harri
es
认为竹子结实、有弹力、能承受压力,是
有用的建筑材料,
由此可知他的观点是竹子是种很好的建筑材料。故选
A
。
(4)
考查推理判断。根据倒数第二段可知
,竹子长得很快,其生长为三年,而针叶木材则需
10
年,阔叶
树时间更长,由此可知,竹子是种很环保的建筑材料。故选
A
。
【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题
型的考查,是一篇科普类阅
读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的
逻辑关系,进行分析,推
理,概括和归纳,从而选出正确答案。
4
.
阅读理解
A bite from a tsetse
fly
(
采采蝇
)
is an extremely unpleasant experience. It is not
like a mosquito,
which can put its thin
mouthpart directly into your blood, often without
you noticing. In contrast,
the tsetse
fly's mouth has tiny saws on it that saw into your
skin on its way to suck out your blood.
To make matters worse, several
species of tsetse fly can transmit diseases. One
of the most
dangerous is a parasite
that causes
"
sleeping
sickness
"
, or
"
human African
trypanosomiasis
"
to give it
its official name. Without treatment, an infection
is usually fatal.
Like
so
many
tropical
diseases,
sleeping
sickness
has
often
been
neglected
by
medical
researchers.
However, researchers have long endeavored to
understand how it avoids our bodies'
defence
mechanisms.
Some
of
their
insights
could
now
help
us
eliminate
sleeping
sickness
altogether.
There are two closely-related single-celled
parasites that cause this deathly sleep:
Trypanosoma
brucei rhodesiense and T.
b. gambiense. The latter is far more common: it is
responsible for up to
95%
of
cases,
mostly
in
western
Africa.
It
takes
several
years
to
kill
a
person,
while
T.
brucei
rhodesiense can cause death within
months. There are still other forms that infect
livestock.
After the
initial bite, sleeping sickness symptoms often
start with a fever, headaches and aching
muscles. As the illness goes on, those
infected become increasingly tired, which is where
it gets
its name. Personality changes,
severe confusion and poor coordination can also
happen.
While
medication
does
help,
some
treatments
are
toxic
and
can
themselves
be
deadly,
especially if they
are given after the disease has reached the
brain.
It is worth
noting that sleeping sickness is no longer as
deadly as it once was. In the early 20th
Century several hundred thousand people
were infected each year. By the 1960s the disease
was
considered
"
under
control
"
and
had
reached
very
low
numbers,
making
its
spread
more
difficult. But in the
1970s there was another major epidemic, which took
20 years to control.
Since then, better screening programmes and
earlier interventions have reduced the number
of cases dramatically. In 2009 there
were fewer than 10,000 cases for the first time
since records
began, and in 2015 this
figure dropped to fewer than 3,000, according to
the latest figures from
the
World
Health
Organisation.
The
WHO
hopes
the
disease
will
be
completely
eliminated
by
2020.
While this decline looks positive,
there may be many more cases that go unreported in
rural
Africa. To eliminate the disease
completely, infections have to be closely
monitored.
More
problematically,
a
series
of
new
studies
have
shown
that
the
parasite
is
more
complicated than previously
believed.
Sleeping
sickness
has
always
been
considered
——
and
diagnosed
——
as
a
blood
disease,
because T. brucei parasites can readily
be detected in the blood of its
victims.
(
1
)
A
tsetse fly is different from a mosquito in
that________.
A.
it
can
put
its
thin
mouthpart
directly
into
your
blood
B. all
species
of
tsetse
fly
can
transmit diseases
C. it
can
spread
a
parasite
that
causes
"
sleeping
sickness
"
D. its
mouth
has
larger
saws
than
those on a mosquito
(
2
)
What can be learned
about
"
sleeping
sickness
"
according to the
text ?
A. It
is
formally
called
"
human
American
trypanosomiasis
"
.
B. If
left
untreated,
it
can
possibly be deadly.
C. It
remains
as
deadly
as
it
used
to
be.
D. It
usually
draws
attention
from
medical
researchers.
(
3
)
What is implied in
the last three paragraphs ?
A.
"
Sleeping
sickness
"
will be completely
eliminated by 2020.
B. The
parasite causing
"
sleeping
sickness
"
is easy to detect
now.
C. T.
brucei
parasites
can
only
be
detected
in
the
blood
of
its
victims.
D. Data
about
"
sleeping
sickness
"
cases may not be so
accurate.
(
4
)
What would be the best title of
this passage ?
A. A mosquito that can carry deadly
diseases.
B. A bite from this
fly puts you into a deadly
sleep.
C.
Symptoms
that
are
characteristic
of
"
sleeping
sickness
"
.
D. How
to
control
deadly
"
sleeping
sickness
"
from a tsetse
fly.
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
B
(
3
)
D
p>
(
4
)
B
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,作者介绍了
70
年代被采采蝇咬伤很容易感染疾病,
传播病菌,一定要小心。
(1)
考查细节理解。根据第二段中的"
several species of
tsetse fly can transmit diseases. One of
the most dangerous is a parasite that
causes 'sleeping sickness',
"可知,采采蝇可以传播一
种
寄生虫,导致
“
昏睡病
”
故选
C
。
(2)
考查推理判断。根据第二段中的"
Without treatment, an infection is usually f atal.
"可知,
如果不加以治疗,它可能是致命的,因此选
B
。
(3)
考查推理判断。根据倒数第三段中的"
While this
decline looks positive, there may be many
more cases that go unreported in rural
Africa.
"可知,非洲农村可能还有更多的病例未报告,
因此关于
“
昏睡病
”
< br>病例的数据可能不那么准确,故选
D
。
< br>
(4)
考查主旨大意。整篇文章介绍了采采蝇,尤其
说明它可以传播一种"昏睡病",这种病
会让患者丧命,因此选
B
。
【点评】本题考点涉及细节理解
,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇生活类阅
读,要求考生在捕捉细节信息的
基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推
理,概括和归纳,从而选出正确答
案。
5
.
阅读理解
A Song of Ice and Fire
is a seven-part series of fantasy
written for adults. George R. R. Martin
writes each chapter from the
perspective of a specific character, providing a
limited point of view
for each section.
The reader is able to understand the inner
workings of the individual, but the
reader is barred from a whole
understanding of the text. The world he has
created has magic, but
there is much
more than that. While magic exists, it exists on
the edge, and the inner unrest of
the
characters is much more important.
His
work
also
has
a
level
of
realness
that
is
astonishing
in
a
work
of
fantasy.
Characters
are
imperfect, and many make questionable
moral choices. In the end, however, Martin shows
that
both good and bad happen to both
the people of high moral standard and the corrupt.
He has
made it clear that any character
can die at any point, which has led to a lot of
heartbreak from
readers.
In 2011,
A Song of Ice
and Fire
became a television series
titled
Game of Thrones
.
Martin has
been
closely
involved
with the
production.
It
has
currently
run
for
seven
seasons, and
viewers
anxiously await the eighth season to
answer their questions from the season seven
finale.
His fans are
also waiting for
The Winds of Winter
and A Dream of Spring,
the next books
in the
series, to answer the questions
Martin and the television show have not yet
addressed. Martin,
however, has no
plans to rush. He has made it clear that he will
continue to write the books while
working on the television show and
writing other novels.
But how will the story continue? What is going to
happen in Westeros, and more importantly:
when are we going to find out? Martinis
skill as a writer has kept readers and viewers
spellbound.
Many hope he will finish
the next book before the next season of the show
begins, but no one
knows with Martin.
He always keeps his readers guessing.
(
1
)
One
of the characteristics of
A Song of Ice
and Fire
is ________.
A. each chapter is written
from a limited point of view
B.
magic is the center of the story
C. Martin
has
made
imperfect
characters
die
at
any
point
D. many
characters
make
astonishing
choices
(
2
)
What is George R. R. Martin's
A Song of Ice and Fire
considered to be?
A. One of his masterworks of fantasy.
B. An unsuccessful screen
adaptation.
C. An artistic
creation for the TV.
D. One of the best TV
programmes.
(
3
)
What does the word “address”
in the fourth paragraph mean?
A. written
B. spoken C. solved
D. directed
(
4
)
How
will the ending of the story be?
A. Interesting.
B. Confusing. C. Novel.
D. Unknown.
【答案】
(
1
)
A
p>
(
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇应用文
,介绍了
George R. R. Martin
为成人写的
奇幻小说《冰
与火之歌》。作者
Martin
< br>从一个特定的角色的角度来写每一章,为每一节提供一个有限的
观点。这人们正期
待作者继续写作,把故事延续下去。
(1)
< br>考查细节理解。根据第一段中的
“George
R.
R.
Martin
writes
each
chapter
from
the
perspective of a
specific character, providing a limited point of
view for each section.”
可知,
A
Song of Ice and Fire
的一个特点是每一
章都是用有限的视角写的。故选
A
。
(2)K
考查细节理解。根据第二段中的
“His work also has a level of realness that is
astonishing in
a work of
fantasy.”
可知,
George R. R.
Martin
的
A Song of Ice and Fir
e
被认为这是他的杰作之
一。故选
A<
/p>
。
(3)
考查
推理判断。根据第四段中的
“His
fans
are
also
waiting
for
The
Winds
of
Winter
and
A
Dream of Spring, the next
books in the series, to answer the questions
Martin and the television