英语中考英语阅读理解及答案(word)1

余年寄山水
801次浏览
2021年02月13日 21:15
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:暗杀游戏)


英语中考英语阅读理解及答案(


word



1



一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解




Science fiction is a popular kind of writing, and many people think of Jules Verne


(凡尔纳)


as


the father of science fiction. He was born in France in 1828. His father wanted him to become a


lawyer, but from his early 20s Verne decided to become a writer. At first he wrote plays for the


theater. Then, in 1863, he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book


encouraged him to write more stories such as A Journey to the Center of the Earth



1864



and


From the Earth to the Moon


(< /p>


1865



.



In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote


about


scientific


subjects


in


his


stories


and,


as


a result, they


were


very


popular.


Verne's


writing


included


many


predictions


(预言)



for


the


20th


century


and


many


of


them


came


true.


He


described


space


flight,


movies,


and


air


conditioning,


a


long


time


before


they


appeared.


These


books were very successful and they made Verne rich.



Jules Verne's books have been the subjects for many movies. 20, 000 Leagues under the Sea


was


a


successful


movie


for


Walt


Disney.


It


was


the


first


time


that


Disney


movie


had


used


real


actors


instead


of


cartoon


drawings.


Around


the


World


in


Eighty


Days


is


another


famous


movie


based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg. For him,


the most important thing is to be always on time!




1


What does the phrase



A. The father who has several children.



B. The man who loves science and inventions.



C. The writer whose father wrote science fiction.



D. The man who first started writing science fiction successfully.




2< /p>



What encouraged Jules Verne to write more stories?



A. The plays he wrote for the theater.


B. The encouragement from his father.



C. The success of Five Weeks in a Balloon.


D. The scientific subjects in his stories.




3



Why were Jules Verne's books very popular in the 19th century?



A. Because his books made him rich and famous.



B. Because he wrote many plays for the theater at that time.



C. Because his books were the subjects for many movies.



D. Because many people were interested in science and inventions.




4



Which of the following has the main character called Phileas Fogg?



A. Five Weeks in a Balloon.


B. Around the World in Eighty Days.



C. A Journey to the Center of the Earth. D. From the Earth to the Moon.




5



According to the passage, which of the following is TRUE?



A. The space flight Verne described was different from others.



B. The main characters in Verne's books are always on time.



C. Jules Verne only wrote in the 19th century.



D. Many of the predictions in Verne's stories came true.



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



D

< p>



4



B




5



D



【解析】


【分析】文章大意:许多人 认为朱勒凡尔纳是科幻小说之父,他的父亲希望他能


成为一名律师,但是当他二十岁的时 候,凡尔纳决定成为一名作家,他的书写的非常受欢


迎,朱勒凡尔纳的书已经成为许多电 影的主题。




1


)词语理解题。根据短语


the father of science fiction


科幻小说之父。可知,


Jules Verne


被认为是第一个写科幻小说的人,故选


D


< p>




2


)细节理解题。根据文中的语句


he


wrote


a


story


called


Five


Weeks


in


a


Balloon.


The


success of this book encouraged him to write more stories”


可知故事


Five Weeks in a Balloon



成功让凡尔纳更有动 力写更多的小说,故选


C






3


)细节 理解题。根据文中的语句由文中


In the 19th century, many people were interested


in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result,


they


were


very


popular.


可知在


19


世纪,许多人对科学和发明感兴趣。儒勒


·


凡 尔纳在他的


小说中写下了科学主题,因此很受欢迎。故选


D






4


)细节理解题。根据文中的语句


Around the World in Eighty Days is another famous movie


based


on


one


of


Verne's


books.


The


main


character


is


an


Englishman


called


Phileas


Fogg.


可知


《八十天环游世界》是根据凡尔纳的一本书改编的另一部著名电影。主角是一个叫斐利



·


福克的英国人。故选

B






5


)理解判断题。根据文中的语句


V erne's


writing


included


many


predictions


(预言)



for


the 20th


century


and many


of


them


came


true.


可知凡尔纳的作 品包括了许多对


20


世纪的预


言,其中 许多预言都实现了,故选


D





【点评】考查阅读理解。



本题主要考查了细节理解题,词义理解归纳题以及判断题,做题


的时候, 先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。




2



根据短 文内容选择正确答案。




C



Jodie’s Daddy is a Garbageman


(垃圾清理工)



Mr


. Swales wanted to find out what his students’ parents did. He had just called Jodie when


some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s Daddy is a Garbageman!”



Everybody in the class laughed out loud, except Jodie. She felt her face turn red.




“Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be


thankful to Jodie’s father.”




Jodie’s father came to walk her home from school as usual, but she didn’t run up to him the


way she always did. When they got back home, Jodie went to her room and cried for a long time.




Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?”




Jodie told her father what had happened and looked at him. He didn’t seem angry or hurt.


“Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrow’s Saturday. Come to


work with me, Jodie.”




The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Don’t worry, kid. In five minutes


you won’t smell a thing.” said her father.




Everybody


there


was


working


hard,


and


they


seemed


to


have


a


good


time.


Jodie’s


father


handed her a pair of gloves and told her to get the little plastic bags and throw them into the


truck.




It was fun, but also hard work. Jodie’s arms soom got tire


d. At last, no more garbage was left


and Jodie felt very happy.




“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everything’s nice and clean. You can make


yourself happy only by making other happy. That’s why I like being a garbageman so much.”



Jodie give her dirty, smeely garbageman daddy a big kiss


(吻)


. She said, “When I grow up, I


will be a garbagegirl!”




Now


whenever


someone


asks


Jodie


what


her


daddy


does,


she


says,


“He’s


a


garbageman!


Everybody makes garbage, but my daddy takes it awa


y!”



1



What happened in My Swale’s class?




A. He wanted to show what job was the most useful.


B. He asked an improper question.



C. Jodie gave an honest answer.


D. Jodie was laughed at.




2



Why did Jodie’s father t


ake her to his workplace?




A. To make Jodie calm down



B. To prove how dirty his job was.C To help Jodie learn about his job.



C. To help Jodie learn about his job.



D. To keep Jodie away from her classmates.




3



Jodie gave her father a big kiss mainly because ______.




A. he was kind B. he was unselfish


(无私的)


C. he was cheerful D. he is hard- working




4



How does Jodie feel about her father now?




A. Sad


B. Curious


C. Guilty


(有罪的)



D. Proud



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】这篇短文中作者主 要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工


作态度和认识的转变的故事,从一开 始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的


辛苦和伟大。




1


)细节理解题。根据短文第一 段第二、三句


He had just called Jodie when some girls burst


out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s daddy is a g


arbageman !


可知,当同学们知道


Jodie


的爸


爸是一名垃圾清理工时都在笑话她;故选


D




2


)细节理解题。根据短文第十段爸爸的话语


“Garbage


is


disgusting,


but


when


we


clear


it


away, everything’s nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy.


< p>
知,爸爸要女儿来到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选


C< /p>





3


)推理判断题。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其


精神是大公无私的;所以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选


B< /p>





4


)推理判断题。根据短文最后两段可看出女儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人


他爸爸工作的光荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选

< p>
D





【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




3



根据短文内容选择正确答案。




A



A well-known old man was being interviewed and was asked if it was correct that he had just


celebrated his ninety-ninth birthday.




“That's right.” said the old man. “Ninety


-nine years old, and I haven't an enemy in the world.


They're all dead.”




“Well, sir,” said the interviewer, “I hope very


much to have the honour of interviewing you on


your hundredth birthday.”




The old man looked at the young man closely, and said, “I can't see why you shouldn't look fit


and healthy to me!”




1



The


old


man


said


he


had


not


an


enemy


in


the


world,


which


shows


that


he


was


a


very


_______.




A. friendly man---- he never made any enemies.



B. healthy man---- he lived longer than all his enemies



C. lucky man---- his enemies had all died



D. terrible man---- he killed all his enemies


< p>


2



When the interviewer said that he hoped very much to have the honour of interviewing


the old man again the following year, ________.




A. he was trying to make the old man happy



B. he wished he himself would live another year



C. he did not believe the old man would live to be one hundred



D. he did not believe he would interview the old man again




3


When


the


old


man


said,


“I


can't


see


why


you


shouldn't”,


what


he


meant


was


_____________.




A.


“You must try to live another year to interview me again next year.”



B.


“Of course you can see me again since you're so fit and healthy.”



C.


“If I live to a hundred years, you should interview me again.”



D.


“Unless you live another year, you wouldn't be able to interview me again.”



【答案】




1



B




2


< br>A




3



B



【解析】


【分析】本文讲一个高龄老 人的语言智慧。





1


)细节理解。根据老人说



I haven’t an enemy in the world. They’re all dead.


可知老人是一


个健康的人 ,他的敌人都死了。故选


B






2


)推理 判断。根据句中的词


hope



hav e


the


honour


of


等可知记者是祝愿老人健康长


寿,故选


A< /p>





3


)推理判断。本句的意思是:我实在看不出你为什么会认为没有机会再采访我

< br>,


你看起


来还象我一样健康着呢。记者本是好意祝愿老人 长寿,但是听起来好像是老人活不过一百


岁似的。老人用开玩笑的方式来缓和记者说错话 的尴尬。故选


B



< br>【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的

< br>主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切

< br>忌主观臆断,凭感觉做题




4



阅读理解





Many


teenagers


feel


that


the


most


important


people


in


their


lives


are


their


friends.


They


believe that their family members don't know them as well as their friends do. In large families, it


is quite often for brothers or sisters to fight with each other and then they can only go to their


friends for some ideas.



It is important for teenagers to have one good friend or a group of friends. Even when they are


not with their friends, they usually spend a lot of time talking to each other on the phone. The


communication is very important in children's growth, because friends can discuss some things


that are difficult to say to their family members.



However, parents often try to choose their children's friends for them. Some parents may even


stop their children from meeting their good friends.



Have you ever thought of the following questions?



Who chooses your friends? Do you choose your friends or your friends choose you? Have you


got a good friend your parents don't like? Your answers are welcome.




1



Many teenagers think that can understand them better.



A. friends


B. brothers


C. sisters


D. parents




2



is very important to teenagers.



A. To make children choose friends


B. Communicating with their friends



C. To stop making friends


D. Making phone calls




3



When teenagers have something difficult to say to their parents, they usually .



A. stay alone at home


B. fight with their parents



C. discuss with their friends


D. go to their brothers or sisters for help




4



The underlined sentence



A. You are welcome to discuss the questions with us.


B. Your answers are always right.



C. We've got no idea, so your answers are welcome. D. You can give us all the right answers.



【答案】




1



A



(< /p>


2



B




3



C

< p>



4



A



【解析】


【分析】文章大意:许多青 少年认为他们生活中最重要的人是他们的朋友。他们


相信他们的家人不像他们的朋友那样 了解他们。在大家庭里,兄弟姐妹经常互相打架,然


后他们只能去朋友那里寻求一些想法 。对青少年来说,有一个好朋友或一群朋友是很重要


的。即使他们没有和朋友在一起,他 们也经常花很多时间打电话。交流他们的感受。然


而,父母往往会为孩子选择朋友。有些 父母甚至可能阻止他们的孩子去见他们的好朋友。


你想过下列问题吗?谁选择你的朋友? 你选择你的朋友还是你的朋友选择你?你有父母不


喜欢的好朋友吗?欢迎回答。





1


)细节理解题,根据




They believe that their family members don't know them as well


as their friends do.




可知,年 轻人认为朋友们能更好的理解他们,故答案是


A






2

< br>)细节理解题,根据



The


communication


is


very


important


in


children's


growth,



< br>知,对于年轻人来说,与朋友交流时很重要的,故答案是


B






3


)细节理解题,根据



friends can discuss some things that are difficult to say to their


family members.



可知,年轻人跟自己的朋友谈一些难以对父母讨论的问题,故答案是


C






4


)句意猜测题,根据短文内容可知,本句话的意思是我们欢迎你的 回答来讨论这些问


题,故答案是


A


。< /p>




【点评】考查阅读理解。本文涉及细 节理解题和句意猜测提。细节理解题可以直接从文中


寻找答案;句意猜测题则需要结合前 后文来理解句子深层次的意思。




5



阅读理解




Friends are important to the children. Research shows that children who have no friends can


suffer


from


difficulties


later


in


life.


Friendship


provides


children


with


more


than


just


fun.


By


making friends, children learn how to get in touch with others and solve problems. Having friends


even does good to children's study for they can help each other after class.



If parents care about their children whether they have made many friends, what matters is that


the


child


is


comfortable


and


happy


with


his


friends.


Parents


need


to


understand


the


steps


children take in building friendships.




First


of


all,


be


a


friend


of


your


child's.


Good


friendships


start


at


home.


Children


begin


to


develop the necessary ability to go out and meet others through getting on with their parents.


Greet the child warmly and let him know you are glad to see him. Children learn a lot from how


their parents stay with them and other people.



Teach children how to solve conflicts. Being able to work out conflicts is an important skill in


getting along with others. If parents know the children have a conflict, let them work it out on


their own. Only step in if it is really necessary, for example, an argument is getting physical.




Give


children


chances


to


practise


staying


together.


Make


children


play


games


that


require


teamwork


and


group


problem-solving


skills.


For


example,


races


are


fun


and


provide


plenty


of


practice in teamwork.


next


time?


For


these


ideas,


read


books


such


as


Cooperative


Sports


and


Games


Book


by


Terry


Orlick, and Team Building Activities for Every Group by Alanna Jones.



Encourage children to express thanks to others. Parents can encourage children to do this by


setting examples for them.


< /p>



1



Acco rding to the article, if one child has no friend, he will .



A. have some troubles in the future


B. worry about everything in the future



C. not know the importance of making friends


D. not find anybody to help him




2



Friendships can be helpful to children EXCEPT .



A. providing a lot of fun


B. getting in touch with others



C. solving problems D. helping others to cheat in the exams




3



The writer's purpose of writing the article is to .



A. tell what parents should do to help children make friends



B. show having friends even does good to children's study during the classes



C. tell parents to understand the steps of children's friendships



D. show how important friendships are to children


< /p>



4



When children have a conflict, parents should .



A. let them fight with each other until they find who the winner is



B. do nothing to the children and believe their abilities



C. let them work it out by themselves and help if necessary



D. talk with them and try to find good ways to let them stay together



【答案】




1



A

< p>



2



D




3


A




4



C



【解析】


【分析】文章大意:朋友对 孩子很重要。友谊给孩子们带来的不仅仅是乐趣。通


过交朋友,孩子们学会了如何与他人 联系和解决问题。有朋友甚至对孩子的学习有好处,


因为他们可以在课后互相帮助。作为 家长应学会如何帮助自己的孩子交朋友,本文就这问


题给我们提出了一些建议。





1


)细节理解题,根据



Research


shows


that


children


who


have


no


friends


can


suffer


from difficulties later in life.




可 知,如果孩子没有朋友,在未来的生活中会遇到一些困难,


故答案是

A






2


)细节理解题,根据



Friendship provides children with more than just fun. By making


friends, children learn how to get in touch with others and solve problems. Having friends


even does good to children's study for they can help each other after class.



可知,有 一可


以给孩子们带来更多的乐趣,学会如何跟别人相处,也可以帮着提高自己的学习成绩 ,而


不会帮着别人在考试中作弊,故答案是


D

< br>。





3


)细节理解题,根据




Parents need to understand the steps children take in building


friendships.



可知,文 章告诉家长该如何做来帮着孩子交朋友,故答案是


A






4


)细节理解题,根据




If parents know the children have a conflict, let them work it out


on their own.



可知,如果父母知道孩子们有了冲突,要让孩子们自 己解决,故答案是


C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。 细节理解题可以直接从文中


寻找答案。




6



阅读理解




Wang Yan, a 15-year-old Chinese girl, likes eating snacks very much. She prefers cream biscuits,


McDonald's hamburgers and KFC chicken. As a result, she has become overweight.



Today in China, there are many children like Wang Yan. Health experts say children should have


healthy


eating


habits.


First,


they


must


eat


regular


meals


and


begin


with


a


healthy


breakfast.


Second, they should have different kinds of foods such as fruit, vegetables, grain, eggs, milk and


meat. Third, children shouldn't eat too much junk food. It is delicious, but eating it often is bad


for their health. If children do as the experts say, they won't become overweight. They will be


healthier. Students won't become tired at school, and they will have enough energy to study hard.




1



Why has Wang Yan become overweight?



A. Because she doesn't like sports. B. Because she likes eating vegetables.



C. Because she likes eating snacks. D. Because she likes eating fruit.




2



How many pieces of advice do the health experts give in this passage?



A. Two.


B. Three.


C. Four.


D. Five.




3



What kinds of food are good for our health according to the passage?



A. Milk, fruit and KFC chicken.


B. Cream biscuits, McDonald's hamburgers and KFC chicken.



C. Packages of biscuits.


D. Fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat.




4



If we do as the experts say, we will be .



A. overweight


B. healthier


C. tired at school


D. confident



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



D

< p>



4



B



【解析】


【分析】中国女孩王艳非常 喜欢吃小吃,她更喜欢奶油饼干、麦当劳食品、肯德


基鸡肉,结果她变的超重。健康专家 建议孩子们应该有健康的饮食习惯,并提出了三点建


议。





1


)细节 理解题。根据第一段



She


prefers


cream


biscuits,McDonald's


hamburgers


and


KFC


chicken.


可知,王 艳变胖的原因是她吃了很多零食、汉堡和炸鸡。故选


C






2

< p>
)细节理解题。根据第二段



First……


Second


……Third……


可知,专家给了三条建议:


1


.一日三餐有规律并且吃健康的早 餐,


2


.吃各种各样的食物,


3


.不吃太多的垃圾食品。


故选


B





< br>3


)推理判断题。根据



they


should


have


different


kinds


of


foods


such


as


fruit,


vegetables,


grain, eggs, milk and meat.


可知,水果、蔬菜、粮食、鸡蛋、牛奶和肉但是健康 食品。故选


D






4


)细节 理解题。根据


If children do as the experts say, they won't become overweight. They


will be healthier


,可知,听专家的话我们 就会更健康。故选


B





【点评】考查阅读理解。细节题要注意仔细阅读,从文中寻找 答案,推理判断题需要根据


短文内容介绍,并联系上下文,推出需要的信息。

< p>




7



阅读理解




The phenomenon


(现象)


of a bike rider getting hit by an opening car door is so common


that it has its own term: dooring.



According to a study in Chicago, as many as 1 in 5 bike accidents are caused by car doors



in


total, there is nearly one dooring each day in the Windy City



Chica go



.



Even when the bike riders try to turn to the other direction to escape from the opening doors,


they can end up getting hit by cars.




Then


how


can


we


reduce


such


kind


of


accidents?


Is


there


any


practical


way


to


solve


that


problem? Yes. It's the Dutch Reach, which has been popular on the Internet recently. The Dutch


Reach


is


a


practice


where


instead


of


using


your


near


hand



usually


the


driver's


left


hand



to


open your car door, you use your far hand



your right hand.



By doing that, you will turn your body around. And you turn your head and shoulders back, so


you are looking directly out. First, pass the rearview mirror. And then, you are very easily able to


look


back


and


see


if


there


are


coming


bicycles


or


cars


or


anything


else.


The


simplicity


of


the


approach is part of its intelligence.




1



What is dooring?



A. The opening of the car door.



B. The accidents caused by opening the car door.



C. That bike riders are hit by opening car doors.



D. The accidents that happened in the Windy City.




2



_________ _ of bike accidents are caused by dooring according to the study.



A. 1%


B. 5%


C. 20%


D. 25%



3



Which hand do you use to open the door in the Dutch Reach?



A. The left hand if I am the driver.


B. The right hand if I am the driver.



C. The right hand if I sit at the back. D. The right hand if I sit next to the driver.




4



What does the underlined phrase



A.


门把手


B.


雨刮器


C.


后视镜


D.


挡风玻璃



【答案】




1



C



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】文章大意:骑自行 的人被打开的车门撞到是很普遍的现象,怎样避免这

-


-


-


-


-


-


-


-