【英语】 中考英语阅读理解综合测试(含答案)1
-
【英语】
中考英语阅读理解综合测试(含答案)
1
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
1
.
阅读理解
Some people
think only school children do not agree with their
parents, however, it is not true.
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all
ages.
If
it's
hard
for
you
to
communicate with your
parents, don't worry about it. Here are some
advice for you to bridge the
generation
gap
(代沟)
.
Don't argue
(争辩)
with your parents.
Don't get to your parents when you are angry. Your
parents probably won't consider your
ideas if you are shouting at them. And you can't
express
yourself well if you are angry.
Go someplace to cool off. Make sure you understand
why you are
unhappy.
Then
think
about
what
you
want
to
say
to
your
parents.
If
you
don't
think
you
can
speak to them at the
moment, try writing a letter.
Try to reach a compromise
(和解)
. Perhaps you and your
parents disagree on something.
You can
keep your disagreement and try your best to accept
each other. Michael's mother didn't
agree
with
him
about
buying
a
motorcycle.
They
argued
over
it.
But
they
finally
came
to
a
compromise. Michael bought the
motorcycle, but only drove it on certain
days.
Of
course,
your
parents
might
refuse
to
compromise
on
something.
In
these
situations,
it
is
especially
important to show love and respect
(尊敬)
to them. Showing
respect will keep your
relationship
strong.
Talk about your
values. The values of your parents are probably
different from those of your
own.
Tell
your
parents
what
you
care
about,
and
why.
Understanding
your
values
might
help
them see your purposes in
life.
A good
relationship with your parents can make you a
better and happier person. It is worth
having a try!
(
p>
1
)
According to the
passage who have a communication problem?
A. parents and other people
B. only school kids and their parents
C. teachers and their students
D. parents and children of all ages
(
2
)
How
many pieces of advice does the writer give us to
bridge the generation gap?
A. 5.
B. 4.
C. 3.
D. 2.
(
3
)
The
underlined word
A.
建立
B.
消除
C.
通过
D.
到达
(
4
)
If
the values of your parents are different from
those of yours, you'd better ___________.
A. argue with them
B. keep away from them
C.
agree with them all the time
D. tell your parents what you care
about
(
5
)
The
best title for the passage is ___________.
A. How to bridge the
generation gap B. How to deal with
family problems
C. How to be
good parents
D. How to be a good child
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
D
(
5
)
A
【解析】
【分析】文章大意:短文讲
了家长和孩子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,
当我们彼此了解了对方的观点和想法
以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。
(
1
)细节理解题。根据第二段第一句
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all <
/p>
ages
,对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,可
知交流是父母与孩子的
问题。故选
D
。
(
2
p>
)细节归纳题。根据整篇文章内容及其第三段第一句
Don't
argue
(争辩)
with
your
parents
。不要和你的父母争论。第四段句子
Try to reach
a compromise
(和解)。试图达成
妥协。第六段
句子
Talk about your values
。谈论你
的价值观。可知一共说了三点建议。故选
C
。
< br>
(
3
)词义猜测题。根据上下文
If it's hard for you to
communicate with your
parents
,
don't
worry about
it
。
Here are some advice for
you to bridge the generation gap
(代沟)
p>
如果你很
难和你的父母沟通,不要担心,这
里有一些建议可以帮助你
…
代沟。可知作者提供的是如
何消除代沟的建议,结合选项,即这里有一些建议可以帮助你消除代沟,所以
bridge
意为
消除。故选
B<
/p>
。
(
4
)细节理解题,根据倒数第二段句子
values
of
your
parents
are
probably
different
from those of your
own
。
Tell your parents what
you care about
,
and why
。
你父母的价值观
可能与你
自己的价值观不同。告诉你的父母你关心什么,为什么。可知让父母了解你的价
值观,可
以帮助父母更加的了解你,故选
D
。
(
5
)标题
归纳题。根据整篇文章内容及其第二段句子
Communication
is
a
problem
for
parents and children of
all ages
。
If it's hard for
you to communicate with your
parents
,
don't
worry about
it
。
Here are some advice for
you to bridge the generation gap
(代沟)。对
于父
母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,如果你很难和你的父母沟通,不要担心
,这
里有一些建议可以帮助你消除代沟。可知本文主要介绍怎样消除代沟的建议,对消除
代沟
提出一些建议,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和
主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住
关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出主题句。
2
.
根据短文内容理解选择正确答案。
B
Everyone
worries. But how do you deal with your worries?
Whether your worries are big or
small,
you can take these three steps to deal with your
worries:
Try to find out
what you're worried about.
Sometimes, you will know what you're worried
about. Other times, you might not. Try to find
it out first. If you can't, you can ask
for help.
Think of ways to
make it better
There is
always something you can do to help you feel less
worried. Sitting there worrying is no
fun and it won’t solve your
problem.
Grades at
school are often a top worry for kids. If you're
worried about grades, ask yourself
these questions:
☆
Why are grades important?
What do grades mean to me?
☆
How do I get ready for
class? Do I go over
(复习)
my
notes even when there isn't a test?
☆
Do I have a
good place to do my homework?
☆
Have I tried
different ways of studying?
Ask for help
When you're worried, it can help to find someone
to talk to. You can ask your parents, friends,
or teachers for help.
(
1
)
How
many steps of dealing with your worries are
mentioned
(提及)
in the
passage?
A. Two
B. Three C. Four
D. Seven
(
2
)
When you don't know what you're
worried about, _______.
A. you should try to find it out
B. you can't ask for help
C. you don't need to think of ways
D. you can sit there
worrying
(
3
)
If
you're worried about grades, you can ask yourself
these questions except “_______”.
A. Why are grades
important? B. What do
grades mean to me?
C. How do
I get ready for class? D.
Why don't my friends like me?
【答案】
(
1
)
< br>B
(
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】这篇短文主要讲述
了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问
题,二是想办法让情况变得更好,三
是请求帮助。
⑴
细节理解题。根据
Whether your worries
are big or small, you can take these three steps
to
deal with your worries:
描述
,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选
B
。
⑵
细节理解题。根据
Try to find it out
first; if you can't, you can’t ask for help.
描述,可知当你
不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选
A
。
⑶
细节理解题。根据文中列出的几个问题
★
,可知不包
括选项
D
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
3
.
阅读与回答问题。
CCTV reported that
every year Chinese people throw away a lot of food
which can feed 200
million people for a
year.
Do
we
have
too
much
food?
Of
course
not.
According
to
the
UN
World
Food
Programme,
there were 900million hungry people all
over the world in 2013. About six million children
die of
hunger every year.
So think about it. We should say
no to people who waste food every day. An old
saying goes,
“Every grain on the plate
comes from hard work.” It tells us everybody
must save food.
Luckily, a number of people have realized the
importance of saving food. Li Hong, a waitress in
a restaurant in Jiangsu, once lost her
job because she took some
leftover
(剩余的)
food home
for her son. But many people were by
her side and criticized
(批评)
the waste of food.
What should we do in our daily life to stop
wasting food? We can do many things to prevent it
from happening. Here are some
tips:
Don't order too
much food in a restaurant. Only order as much as
you can eat. If you can't eat
all the
food you order, take the rest of it
home.
Don't be too
picky
(挑剔的)
about food. Some
food may not be tasty, but put body need
it.
Don't keep too much food
at home, especially for fruit and
vegetables.
(
1
)
How
many hungry people were there over the world in
2013?
(
2
)
Why
did Li Hong lose her job?
<
/p>
(
3
)
What
should you do if you can’t eat all the food you
ask for?
(
4
)
Can
you keep too much food at home?
(
5
)
p>
What's the main idea of the
passage?
【答案】
(
1
)
About 900
million
(
2
)
Because
she took some leftover food home for her
son.
(
3
)
I/We can take
the rest of it home.
(
4
)
No,
I/We can't.
(
5
)
The
reasons we can't waste food and the ways to stop
wasting food.
【解
析】
【分析】据联合会世界粮食计划署的报告,
2013
年世界上仍然有
9
亿人在挨饿。
因此我们不要再浪费粮食了。文中给了一些关于节约粮食的建议。
⑴
细节理解。根据第二段第二句
p>
there
were
900million
hungry
people
all
over
the
world
in
2013.
可知答案是
About
900 million
⑵
细节理解。根据第三段第二句
Li
Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once
lost her job
because
she
took
some
leftover
(剩余的)
food
home
for
her
son.
可知答案是
Because
she
took some leftover food home for her
son.
⑶
细节理解。根据第第六段
If you can’t eat
all the
food you order, take the rest of it
home.
所以
答案是:
I/We
can take the rest of it home.
⑷
细节理解。根据最后一段
Don’t
keep
too
much
food
at
home,
especially
for
fruit
and
vegetables.
可知回答应该是:
No, I/We
can't.
⑸
主旨大意。本文讲述
了世界上有很多人在挨饿,我们不要浪费粮食以及节约粮食的具体
做法。故答案是:
p>
The reasons we can't waste food and the
ways to stop wasting food.
【
点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言
填
写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到
可
以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
4
.
根据短文内容选择正确答案。
C
Grace,
usually
known
as
the
Home
of
Microsoft,
is
inside
an
office
building
in
Redmond,
Washington. Once
you come into the building, you will feel that
you're in a modern and future
home.
When
you
enter
the
building,
Grace's
voice,
coming
from
a
hidden
speaker,
tells
you
your
messages. In the kitchen, you set a bag
of flour
(面粉)
on a flat stone
table. Grace sees what
you're doing and
makes a menu of flour-based foods on the table.
Once you choose one, Grace
gives you
ingredients
(配料)
.
There's also a notice
board in the kitchen made of
“intelligent
(智能的)
cloth” that works
like a
touch screen computer. You can deal with postcards
and invitations and surf the net with
the touch of a finger. The invitations
could be encoded
(编码)
. You
can deal with them on the
computer.
It's part of Microsoft's Smart Personal Objects
Technology, whose aim is to make every
object more
efficient
(有效率的)
.
“The day when your
house becomes a member of your family is not far,”
says Pam Heath, a
manager
of
Microsoft.
At
the
Andersen
Windows
Company,
Jay
Libby
imagines
that
windows
made
of intelligent glass can be changed into
TVs.
“Nobody wants a television set,” says
Libby. “What you want is the service it provides.”
If the
TV isn't improved, it will
disappear in the future.
Home
entertainment
is
one
consideration
for
the
future.
At
the
Georgia
Institute
of
Technology in Atlanta, scientists are
designing systems that will allow old people to
live better on
their
own.
So
Grandma's
home
can
be
cleverly
designed
to
recognize
(识别)
her
ways
of
waking, sleeping and movement. Family
members will be told any change by their
computers.
(
1
)
We
can know from the passage that Grace
_________.
A. is
an idea known as the Microsoft Home B. is a
machine that works like a TV
C. can understand what its master does
D. can cook meals for its master
(
2
)
According
to the passage, all the following are true
EXCEPT________.
A. Grace can help you in the
kitchen
B. you can use the
computer with a touch screen
C. windows will take the place of TV
sets in the near future
D.
TV technology needs improving
(
3
)
It
can be inferred
(推断)
from the
passage that ________.
A. the building in the future will be
intelligent
B. your windows
will be changed into TVs
C.
few people will like watching TV in the
future
D.
all the
old people will live without others’
help
(
4
)
Which would be the best title for the
text?
A. Modern
Home
B. Popular Home
C. Future Home
D. Smart Home
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】你走进厨房,
p>
Grace
会告诉你相关的留言,你看见面粉,
Grace
会给你提
供面食的菜单,你选择一个菜单,
p>
Grace
会给你相关的配料,这些都是智能家庭给我们带
来的便利,高效。在未来智能家庭还会提供更多更便利的科技,计算机正改变着我们的生
活。
(
1
)推理判断。根据第一段的描述和第二段
tel
ls you your messages
告诉你信息;
makes a
menu of flour-based foods on
the table
制定面食菜单;
gives you i
ngredients
给你配料等,可
知
Grace
应该是一台家庭智能机器,它会看懂你做的事情,并提供必要的帮助,故选
C
。
(
p>
2
)推理判断。根据第二段在厨房的活动可知
A
是对的;根据第二段
that
works
like
a
touch screen
computer
和
You can deal with
them on the computer
可知
B
是对的;根据第三
段
windows made
of intelligent glass can be changed into TVs
用智能玻璃做成的
Windows
可以
变成电视,并没有要取代电视的意思,故
C
是错误的
;根据第四段
If the TV isn’t
improved,
it will disappear in the futu
re
可知如果电视没有改进,它在将来会消失,故
D
也是对的。因
此选
C
。<
/p>
(
3
)推理判
断。根据最后一段
Home
entertainment
is
one
consideration
for
the
future
和
scientists
are designing systems that will allow old people
to live better on their own
可知科学家
们正努力使未来的建筑智能化。故选
A
。
(
4
)主旨大意。根据本
文举到的例子
“
智能厨房
”
可知,未来的家庭智能化必将是一种趋
势。故选
D
.
智能家庭。
【点评】阅读理解考查
对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案
。
5
.
阅读理解
Everybody hates rats.
But rats may soon be man's new good friends. What
happens after an
earthquake? We send in
rescue dogs. Why? Because they can smell people.
Dogs save lives. They
help rescuers to
find living people. But dogs are big and they
can't get into small spaces. So now a
new research project is using a smaller
animal to save lives: the rat.
How does it work? First, the rat is
trained to smell people. When this happens, the
rat's brain
gives
a
signal.
This
is
sent
to
a
small
radio
on
its
back,
and
then
the
rescuers
follow
the
radio
signals. When the rat's brain activity
jumps, the rescuers know that someone is alive.
The rat has
smelled that
person.
Although there
are already robots which can do this job, rats are
better. Robots' noses don't
work well
when there are other smells around. Rats are good
at that. Rats can also see in the
dark,
they
are
cheaper
and
quicker
to
train
than
dogs,
and
unlike
robots,
they
don't
need
electricity!
The
place we couldn't get to, and a rat
would get out if it wasn't
safe.
history,
people
will
be
happy
to
see
a
rat
in
a
building
(
but
only
after
an
earthquake,
of
co
urse
)
.
(
1
)
Where do you
think you can find this passage?
A. In a magazine about
toys.
B.
In a history book.
C. In a
newspaper about science. D.
In an advertisement.
(
2
)
Which of the
following is NOT TRUE?
A. Rats don't need electricity.
B. Rats are better than robots when
smelling.
C. Rats are as
clever as radios. D. Rats can see
things in the dark when doing rescues.
(
3
)
Why
does the
A. Because rats
can get into very small spaces. B. Because rats
have better noses than dogs.
C. Because rats don't like robots.
D. Because rats are brave.
<
/p>
(
4
)
Whic
h is the best title of this passage?
A. Ways of saving people
B. Rats
C.
Earthquakes
D. Rats for
rescue
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了老鼠是怎
样营救人的。
(
< br>1
)推断题。根据全文可知主要讲了老鼠救人,所以可以在关于科学的报纸上发现
,故
选
C
。
(
2
)细节
题。根据
This is sent to a small radio on
its back, and then the rescuers follow the
radio signals.
可知信号被发送给收音机,而没
有说老鼠和收音机一样聪明,故选
C
。
(
3
)细节
题。根据
rat would get out if it
wasn't safe.
可知是因为老鼠可以去非常小的地方,故选
< br>A
。
(
4
)主旨题。根据全文可知主要讲了老鼠是怎样营救人的。
故选
D
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
6
.
阅读理解
Will it matter if you
don't take your breakfast
?
A
short time ago, a test was given in the United
States. People of different ages, from
12 to 83, were asked to have a test. During the
test, these
people were given all kinds
of breakfast, and sometimes they got no breakfast
at all. Scientists
wanted to see how.
Well their bodies worked when they had eaten
different kinds of breakfast.
The
results
show
that
if
a
person
eats
right
breakfasts,
he
or
she
will
work
better
than
the
person
who has no breakfast. If a student has fruit,
eggs, bread and milk before going to school,
he or she will learn more quickly and
listen more carefully.
The result is opposite to what some people think.
Having no breakfast will not help you lose
weight. This is because people become
so hungry at noon that they eat too much for
lunch. They
will gain weight instead of
losing it. You will lose more weight if you reduce
your other meals.
(
1
)
During the test, the
people were given .
A. no breakfast at all
B. different foods or
nothing
C. too much food
D. little food for breakfast
(
2
)
The
results show that .
A. breakfast has a great
effect on work and studies
B. breakfast has little to do with a
person's work
C. a person
will work better if he or she only has fruit and
milk
D. girl students should
have little for breakfast
(<
/p>
3
)
According
to
the
passage,
some
people
think
that
if
you
don't
have
breakfast
you
will .
A. be healthier
B. work better C. lose weight
D. lose your way
(
4
)
The
underlined word
A.
增加
B.
减少
C.
放弃
D.
享用
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:文中通
过一个调查,讲述了吃早饭对人们工作、身体状况的
影响,以及合理吃早饭的好处。
p>
(
1
)细节理解题。根据
During the
test, these people were given all kinds of
breakfast,
and sometimes they got no
breakfast at all.
可知参加测试的人有时吃丰富的早饭,有时不
吃早饭。故选
B
。
(<
/p>
2
)细节理解题。根据
文中第二段
The
results
show
that
if
a
person
eats
right
breakfasts, he or she
will work better than the person who has no
breakfast.
If a
student
has fruit, eggs, bread and milk
before going to school, he or she will learn more
quickly
and listen more
carefully.
可知吃不吃早餐对人们的学习和工作影
响很大,对身体状况影响
也非常大,故选
A
。
(
3
)细节理解题。
根据第三段
The result is opposite
to what some people think. Having
no
breakfast will not help you lose
weight.
可知一些人认为不
吃早饭能减肥,故选
C
。
(
4
)词意
猜测题。根据
lose
more
weight
,可知是减重,根据常识可知减重需要减少饭<
/p>
量,因此
reduce
的意思是减少,故选<
/p>
B
。
【点评】本题考查阅读理解,考查了细节理解题和词意猜测题,细节题要注意从文中寻找
答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后
找出中心思想,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。
7
.
阅读理解
When you think of a
museum, I bet you don't think of a place where
children run around. But
the Science
Museum is different. It's noisy!
You can get to the Science Museum
by going on the London Underground from Waterloo
on
the
Jubilee
Line
to
Westminster.
Then
take
the
Circle
or
the
District
Line
to
South
Kensington.
When you walk
out, take a look around you, and you should see
it.
What to bring: at
least two bottles of drinks for the kids and f 10
to spend in the cafes. Entrance
is
free!
The most
interesting and exciting part of coming here is to
go to the kids' area, the Launch Pad
on
the 3rd floor. At busy times, you may have to wait
in line, but staff
(工作人员)
will provide
science toys for you and
the kids to play with. It is
great fun
there. And if you love science, it
should
indulge
(满足)
you
as
you
will
learn
about
science
in
a
fun
way.
There
are
also
simulators
(模拟装置)
on the 3rd floor, so think of Floor 3 as a
If you want to learn
about the museum, then go to the ground floor.
They have some things
which will
interest you.
Over all,
it's a fun experience for the kids and you may
enjoy it too. It's also free to get in!
(
1
)
How
is the Science Museum different from other
museums?
A. It's
big.
B. It's
free.
C.
It's busy.
D. It's noisy.
(<
/p>
2
)
Paragraph 2 is
mainly about ________________.
A. how to get to the
Science Museum B. when to visit the
Science Museum
C. what to
bring to the Science Museum
D. how to plan a trip to the Science
Museum
(
3
)
You
can _______________ at the Launch Pad.
A. buy your favourite drink
B. get some science toys for free
C. learn about science in a fun way
D. learn the history of the Science
Museum
(
4
< br>)
What do the underlined words
A.
另外
B.
总之
C.
因此
D.
相反
(
5
)
The
passage is most probably ________________.
A. a story
B. a piece of news
C. a review
D. an advertisement
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:本文介绍怎
样去科学博物馆及科学博物馆里面的一些好玩的地
方,如第三楼的航天器等发射平台,有
许多模拟装置。
(
1
)细节题。根据
But the Science
Museum is 's noisy!
可知,科学博物馆很吵,
< br>故选
D
。
(
2
)段落
大意题。第二段主要介绍怎样去科学博物馆,故选
A
。
(
3
)细节题。根据
it should
indulge
(满足)
you as you will
learn about science in a fun way.
可知,你可以
在发射平台用一种有趣的方式了解科学,故选
C
。
(
4
< br>)词义猜测题。根据
Over all, it's a fun
experience for the kids and you may enjoy it too.
It's
also free to get in!
可知,
总之,它是孩子进行有趣体验的好去处,你可能也会喜欢它。进去
是免费的。本段是对前
文的总结,推出
over all
的意思是
“
总之
”
,故选
< br>B
。
(
5
)推断题。这篇文章介绍科学博物馆,结合
Over all, it's a fun experience for the kids
等
等可知,这篇文章可能是一篇评论,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键
词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
8
.
阅读理解
Aged between 18 and 40
years?
Can
you
work
8
hours
a
day
to
help
sort
parcels
(分拣包裹)
from
late
January to the end of
February
?
Pay
rates
7:00 am---
6:00 pm
¥
12
/
hour
6:00 pm---7:00 am
¥
15
/
hour
If you are careful and
can work well with others, please join
us.
For more information,
call 400-889-5543.
(
1
)
If
Wang Qiang works from 9:00 am to 5 pm, how much
can he get a day?
A.
¥
60
B.
¥
75
C.
¥
96
D.
¥
120
(
2
)
Which of the
following is TRUE?
A. People working at night get more
money.
B. Any person under
45 can apply for the job.
C.
People have to start to work at the end of
February.
D. The job is to
get parcels to Sto Express.