【英语】 中考英语阅读理解综合测试(含答案)1

萌到你眼炸
518次浏览
2021年02月13日 21:15
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:四个月字)


【英语】



中考英语阅读理解综合测试(含答案)


1



一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解





Some people think only school children do not agree with their parents, however, it is not true.




Communication


is


a


problem


for


parents


and


children


of


all


ages.


If


it's


hard


for


you


to


communicate with your parents, don't worry about it. Here are some advice for you to bridge the


generation gap


(代沟)


.



Don't argue


(争辩)


with your parents. Don't get to your parents when you are angry. Your


parents probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express


yourself well if you are angry. Go someplace to cool off. Make sure you understand why you are


unhappy.


Then


think


about


what


you


want


to


say


to


your


parents.


If


you


don't


think


you


can


speak to them at the moment, try writing a letter.



Try to reach a compromise


(和解)


. Perhaps you and your parents disagree on something.


You can keep your disagreement and try your best to accept each other. Michael's mother didn't


agree


with


him


about


buying


a


motorcycle.


They


argued


over


it.


But


they


finally


came


to


a


compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days.




Of


course,


your


parents


might


refuse


to


compromise


on


something.


In


these


situations,


it


is


especially important to show love and respect


(尊敬)


to them. Showing respect will keep your


relationship strong.



Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your


own.


Tell


your


parents


what


you


care


about,


and


why.


Understanding


your


values


might


help


them see your purposes in life.



A good relationship with your parents can make you a better and happier person. It is worth


having a try!




1



According to the passage who have a communication problem?



A. parents and other people B. only school kids and their parents



C. teachers and their students D. parents and children of all ages




2



How many pieces of advice does the writer give us to bridge the generation gap?



A. 5.


B. 4.


C. 3.


D. 2.




3



The underlined word



A.


建立


B.


消除


C.


通过


D.


到达




4



If the values of your parents are different from those of yours, you'd better ___________.



A. argue with them B. keep away from them



C. agree with them all the time D. tell your parents what you care about




5



The best title for the passage is ___________.



A. How to bridge the generation gap B. How to deal with family problems



C. How to be good parents


D. How to be a good child



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



D




5



A



【解析】


【分析】文章大意:短文讲 了家长和孩子之间有代沟,主要原因就是缺少沟通,


当我们彼此了解了对方的观点和想法 以后,就能很容易的理解对方,从而消除代沟。



< p>


1


)细节理解题。根据第二段第一句

< p>
Communication


is


a


problem


for


parents


and


children


of


all < /p>


ages


,对于父母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,可 知交流是父母与孩子的


问题。故选


D






2


)细节归纳题。根据整篇文章内容及其第三段第一句


Don't


argue


(争辩)



with


your


parents


。不要和你的父母争论。第四段句子


Try to reach a compromise


(和解)。试图达成


妥协。第六段 句子


Talk about your values


。谈论你 的价值观。可知一共说了三点建议。故选


C


< br>




3


)词义猜测题。根据上下文


If it's hard for you to communicate with your parents



don't


worry about it



Here are some advice for you to bridge the generation gap


(代沟)



如果你很


难和你的父母沟通,不要担心,这 里有一些建议可以帮助你



代沟。可知作者提供的是如


何消除代沟的建议,结合选项,即这里有一些建议可以帮助你消除代沟,所以

bridge


意为


消除。故选


B< /p>






4


)细节理解题,根据倒数第二段句子



values


of


your


parents


are


probably


different


from those of your own



Tell your parents what you care about



and why




你父母的价值观


可能与你 自己的价值观不同。告诉你的父母你关心什么,为什么。可知让父母了解你的价


值观,可 以帮助父母更加的了解你,故选


D






5


)标题 归纳题。根据整篇文章内容及其第二段句子


Communication


is


a


problem


for


parents and children of all ages



If it's hard for you to communicate with your parents



don't


worry about it



Here are some advice for you to bridge the generation gap


(代沟)。对 于父


母和所有年龄段的孩子来说,交流是个问题,如果你很难和你的父母沟通,不要担心 ,这


里有一些建议可以帮助你消除代沟。可知本文主要介绍怎样消除代沟的建议,对消除 代沟


提出一些建议,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和 主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住


关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了 解大意之后找出主题句。




2



根据短文内容理解选择正确答案。



B



Everyone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or


small, you can take these three steps to deal with your worries:



Try to find out what you're worried about.



Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find


it out first. If you can't, you can ask for help.



Think of ways to make it better



There is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no


fun and it won’t solve your problem.



Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself


these questions:





Why are grades important? What do grades mean to me?





How do I get ready for class? Do I go over


(复习)


my notes even when there isn't a test?





Do I have a good place to do my homework?





Have I tried different ways of studying?



Ask for help



When you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends,


or teachers for help.




1



How many steps of dealing with your worries are mentioned


(提及)


in the passage?



A. Two B. Three C. Four D. Seven




2



When you don't know what you're worried about, _______.



A. you should try to find it out


B. you can't ask for help



C. you don't need to think of ways


D. you can sit there worrying




3



If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.



A. Why are grades important? B. What do grades mean to me?



C. How do I get ready for class? D. Why don't my friends like me?


【答案】



1


< br>B




2



A




3



D



【解析】


【分析】这篇短文主要讲述 了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问


题,二是想办法让情况变得更好,三 是请求帮助。





细节理解题。根据


Whether your worries are big or small, you can take these three steps to


deal with your worries:


描述 ,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选


B






细节理解题。根据


Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.


描述,可知当你


不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选


A





细节理解题。根据文中列出的几个问题



,可知不包 括选项


D




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




3



阅读与回答问题。




CCTV reported that every year Chinese people throw away a lot of food which can feed 200


million people for a year.






Do


we


have


too


much


food?


Of


course


not.


According


to


the


UN


World


Food


Programme,


there were 900million hungry people all over the world in 2013. About six million children die of


hunger every year.



So think about it. We should say no to people who waste food every day. An old saying goes,


“Every grain on the plate comes from hard work.” It tells us everybody


must save food.



Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. Li Hong, a waitress in


a restaurant in Jiangsu, once lost her job because she took some leftover


(剩余的)


food home


for her son. But many people were by her side and criticized


(批评)


the waste of food.



What should we do in our daily life to stop wasting food? We can do many things to prevent it


from happening. Here are some tips:



Don't order too much food in a restaurant. Only order as much as you can eat. If you can't eat


all the food you order, take the rest of it home.



Don't be too picky


(挑剔的)


about food. Some food may not be tasty, but put body need it.



Don't keep too much food at home, especially for fruit and vegetables.




1



How many hungry people were there over the world in 2013?





2



Why did Li Hong lose her job?



< /p>



3



What should you do if you can’t eat all the food you ask for?





4



Can you keep too much food at home?





5



What's the main idea of the passage?




【答案】




1



About 900 million






2



Because she took some leftover food home for her son.






3



I/We can take the rest of it home.






4



No, I/We can't.






5



The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food.




【解 析】


【分析】据联合会世界粮食计划署的报告,


2013


年世界上仍然有


9


亿人在挨饿。


因此我们不要再浪费粮食了。文中给了一些关于节约粮食的建议。





细节理解。根据第二段第二句


there


were


900million


hungry


people


all


over


the


world


in


2013.


可知答案是


About 900 million




细节理解。根据第三段第二句


Li Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once lost her job


because


she


took


some


leftover


(剩余的)



food


home


for


her


son.


可知答案是


Because


she


took some leftover food home for her son.




细节理解。根据第第六段



If you can’t eat


all the food you order, take the rest of it home.


所以


答案是:


I/We can take the rest of it home.




细节理解。根据最后一段


Don’t


keep


too


much


food


at


home,


especially


for


fruit


and


vegetables.


可知回答应该是:


No, I/We can't.




主旨大意。本文讲述 了世界上有很多人在挨饿,我们不要浪费粮食以及节约粮食的具体


做法。故答案是:


The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food.



【 点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言


填 写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到


可 以替换文章中的单词,短语或者句子的词。




4



根据短文内容选择正确答案。



C




Grace,


usually


known


as


the


Home


of


Microsoft,


is


inside


an


office


building


in


Redmond,


Washington. Once you come into the building, you will feel that you're in a modern and future


home.




When


you


enter


the


building,


Grace's


voice,


coming


from


a


hidden


speaker,


tells


you


your


messages. In the kitchen, you set a bag of flour


(面粉)


on a flat stone table. Grace sees what


you're doing and makes a menu of flour-based foods on the table. Once you choose one, Grace


gives you ingredients


(配料)


.




There's also a notice board in the kitchen made of “intelligent


(智能的)



cloth” that works


like a touch screen computer. You can deal with postcards and invitations and surf the net with


the touch of a finger. The invitations could be encoded


(编码)


. You can deal with them on the


computer. It's part of Microsoft's Smart Personal Objects Technology, whose aim is to make every


object more efficient


(有效率的)


.




“The day when your house becomes a member of your family is not far,” says Pam Heath, a


manager


of


Microsoft.


At


the


Andersen


Windows


Company,


Jay


Libby


imagines


that


windows


made of intelligent glass can be changed into TVs.




“Nobody wants a television set,” says Libby. “What you want is the service it provides.” If the


TV isn't improved, it will disappear in the future.




Home


entertainment


is


one


consideration


for


the


future.


At


the


Georgia


Institute


of


Technology in Atlanta, scientists are designing systems that will allow old people to live better on


their


own.


So


Grandma's


home


can


be


cleverly


designed


to


recognize


(识别)



her


ways


of


waking, sleeping and movement. Family members will be told any change by their computers.




1



We can know from the passage that Grace _________.




A. is an idea known as the Microsoft Home B. is a machine that works like a TV



C. can understand what its master does D. can cook meals for its master




2



According to the passage, all the following are true EXCEPT________.




A. Grace can help you in the kitchen



B. you can use the computer with a touch screen



C. windows will take the place of TV sets in the near future



D. TV technology needs improving




3



It can be inferred


(推断)


from the passage that ________.




A. the building in the future will be intelligent



B. your windows will be changed into TVs



C. few people will like watching TV in the future



D.


all the old people will live without others’ help




4



Which would be the best title for the text?




A. Modern Home


B. Popular Home


C. Future Home


D. Smart Home



【答案】




1



C



(< /p>


2



C




3



A

< p>



4



D



【解析】


【分析】你走进厨房,


Grace


会告诉你相关的留言,你看见面粉,

Grace


会给你提


供面食的菜单,你选择一个菜单,


Grace


会给你相关的配料,这些都是智能家庭给我们带


来的便利,高效。在未来智能家庭还会提供更多更便利的科技,计算机正改变着我们的生


活。




< p>
1


)推理判断。根据第一段的描述和第二段


tel ls you your messages


告诉你信息;


makes a


menu of flour-based foods on the table


制定面食菜单;


gives you i ngredients


给你配料等,可



Grace


应该是一台家庭智能机器,它会看懂你做的事情,并提供必要的帮助,故选


C





2


)推理判断。根据第二段在厨房的活动可知


A


是对的;根据第二段



that


works


like


a


touch screen computer



You can deal with them on the computer


可知


B

< p>
是对的;根据第三



windows made of intelligent glass can be changed into TVs


用智能玻璃做成的


Windows


可以


变成电视,并没有要取代电视的意思,故


C


是错误的 ;根据第四段



If the TV isn’t improved,


it will disappear in the futu re


可知如果电视没有改进,它在将来会消失,故


D

< p>
也是对的。因


此选


C


。< /p>




3


)推理判 断。根据最后一段


Home


entertainment


is


one


consideration


for


the


future



scientists are designing systems that will allow old people to live better on their own


可知科学家


们正努力使未来的建筑智能化。故选


A





4


)主旨大意。根据本 文举到的例子



智能厨房


< p>
可知,未来的家庭智能化必将是一种趋


势。故选


D .


智能家庭。



【点评】阅读理解考查 对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案 。




5



阅读理解




Everybody hates rats. But rats may soon be man's new good friends. What happens after an


earthquake? We send in rescue dogs. Why? Because they can smell people. Dogs save lives. They


help rescuers to find living people. But dogs are big and they can't get into small spaces. So now a


new research project is using a smaller animal to save lives: the rat.



How does it work? First, the rat is trained to smell people. When this happens, the rat's brain


gives


a


signal.


This


is


sent


to


a


small


radio


on


its


back,


and


then


the


rescuers


follow


the


radio


signals. When the rat's brain activity jumps, the rescuers know that someone is alive. The rat has


smelled that person.



Although there are already robots which can do this job, rats are better. Robots' noses don't


work well when there are other smells around. Rats are good at that. Rats can also see in the


dark,


they


are


cheaper


and


quicker


to


train


than


dogs,


and


unlike


robots,


they


don't


need


electricity!



The


place we couldn't get to, and a rat would get out if it wasn't safe.


history,


people


will


be


happy


to


see


a


rat


in


a


building



but


only


after


an


earthquake,


of


co urse



.




1



Where do you think you can find this passage?



A. In a magazine about toys.


B. In a history book.



C. In a newspaper about science. D. In an advertisement.




2



Which of the following is NOT TRUE?



A. Rats don't need electricity. B. Rats are better than robots when smelling.



C. Rats are as clever as radios. D. Rats can see things in the dark when doing rescues.




3



Why does the



A. Because rats can get into very small spaces. B. Because rats have better noses than dogs.



C. Because rats don't like robots.


D. Because rats are brave.


< /p>



4



Whic h is the best title of this passage?



A. Ways of saving people


B. Rats


C. Earthquakes


D. Rats for rescue



【答案】


< p>


1



C




2


C




3



A




4



D



【解析】


【分析】主要讲了老鼠是怎 样营救人的。




< br>1


)推断题。根据全文可知主要讲了老鼠救人,所以可以在关于科学的报纸上发现 ,故



C






2


)细节 题。根据


This is sent to a small radio on its back, and then the rescuers follow the


radio signals.


可知信号被发送给收音机,而没 有说老鼠和收音机一样聪明,故选


C






3


)细节 题。根据



rat would get out if it wasn't safe.


可知是因为老鼠可以去非常小的地方,故选

< br>A






4


)主旨题。根据全文可知主要讲了老鼠是怎样营救人的。 故选


D





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




6



阅读理解




Will it matter if you don't take your breakfast



A short time ago, a test was given in the United


States. People of different ages, from 12 to 83, were asked to have a test. During the test, these


people were given all kinds of breakfast, and sometimes they got no breakfast at all. Scientists


wanted to see how. Well their bodies worked when they had eaten different kinds of breakfast.




The


results


show


that


if


a


person


eats


right


breakfasts,


he


or


she


will


work


better


than


the


person who has no breakfast. If a student has fruit, eggs, bread and milk before going to school,


he or she will learn more quickly and listen more carefully.



The result is opposite to what some people think. Having no breakfast will not help you lose


weight. This is because people become so hungry at noon that they eat too much for lunch. They


will gain weight instead of losing it. You will lose more weight if you reduce your other meals.



1



During the test, the people were given .



A. no breakfast at all


B. different foods or nothing



C. too much food


D. little food for breakfast




2



The results show that .



A. breakfast has a great effect on work and studies



B. breakfast has little to do with a person's work



C. a person will work better if he or she only has fruit and milk



D. girl students should have little for breakfast



(< /p>


3



According


to


the


passage,


some


people


think


that


if


you


don't


have


breakfast


you


will .



A. be healthier B. work better C. lose weight D. lose your way




4



The underlined word



A.


增加


B.


减少


C.


放弃


D.


享用



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



B



【解析】


【分析】文章大意:文中通 过一个调查,讲述了吃早饭对人们工作、身体状况的


影响,以及合理吃早饭的好处。





1


)细节理解题。根据



During the test, these people were given all kinds of breakfast,


and sometimes they got no breakfast at all.



可知参加测试的人有时吃丰富的早饭,有时不


吃早饭。故选


B





(< /p>


2


)细节理解题。根据



文中第二段


The


results


show


that


if


a


person


eats


right


breakfasts, he or she will work better than the person who has no breakfast.




If a student


has fruit, eggs, bread and milk before going to school, he or she will learn more quickly


and listen more carefully.



可知吃不吃早餐对人们的学习和工作影 响很大,对身体状况影响


也非常大,故选


A





3


)细节理解题。



根据第三段


The result is opposite to what some people think. Having


no breakfast will not help you lose weight.




可知一些人认为不 吃早饭能减肥,故选


C






4


)词意 猜测题。根据



lose


more


weight


,可知是减重,根据常识可知减重需要减少饭< /p>


量,因此



reduce



的意思是减少,故选< /p>


B





【点评】本题考查阅读理解,考查了细节理解题和词意猜测题,细节题要注意从文中寻找


答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后


找出中心思想,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。




7



阅读理解




When you think of a museum, I bet you don't think of a place where children run around. But


the Science Museum is different. It's noisy!



You can get to the Science Museum by going on the London Underground from Waterloo on


the


Jubilee


Line


to


Westminster.


Then


take


the


Circle


or


the


District


Line


to


South


Kensington.


When you walk out, take a look around you, and you should see it.



What to bring: at least two bottles of drinks for the kids and f 10 to spend in the cafes. Entrance


is free!



The most interesting and exciting part of coming here is to go to the kids' area, the Launch Pad


on the 3rd floor. At busy times, you may have to wait in line, but staff


(工作人员)


will provide


science toys for you and the kids to play with. It is


great fun there. And if you love science, it


should


indulge


(满足)



you


as


you


will


learn


about


science


in


a


fun


way.


There


are


also


simulators


(模拟装置)


on the 3rd floor, so think of Floor 3 as a



If you want to learn about the museum, then go to the ground floor. They have some things


which will interest you.



Over all, it's a fun experience for the kids and you may enjoy it too. It's also free to get in!




1



How is the Science Museum different from other museums?



A. It's big.


B. It's free.


C. It's busy.


D. It's noisy.



(< /p>


2



Paragraph 2 is mainly about ________________.



A. how to get to the Science Museum B. when to visit the Science Museum



C. what to bring to the Science Museum


D. how to plan a trip to the Science Museum




3



You can _______________ at the Launch Pad.



A. buy your favourite drink B. get some science toys for free



C. learn about science in a fun way


D. learn the history of the Science Museum




4

< br>)


What do the underlined words



A.


另外


B.


总之


C.


因此


D.


相反




5



The passage is most probably ________________.



A. a story


B. a piece of news


C. a review


D. an advertisement



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



B




5



C



【解析】


【分析】大意:本文介绍怎 样去科学博物馆及科学博物馆里面的一些好玩的地


方,如第三楼的航天器等发射平台,有 许多模拟装置。





1


)细节题。根据


But the Science Museum is 's noisy!


可知,科学博物馆很吵,

< br>故选


D






2


)段落 大意题。第二段主要介绍怎样去科学博物馆,故选


A






3


)细节题。根据


it should indulge


(满足)


you as you will learn about science in a fun way.


可知,你可以 在发射平台用一种有趣的方式了解科学,故选


C






4

< br>)词义猜测题。根据


Over all, it's a fun experience for the kids and you may enjoy it too. It's


also free to get in!


可知, 总之,它是孩子进行有趣体验的好去处,你可能也会喜欢它。进去


是免费的。本段是对前 文的总结,推出


over all


的意思是


总之



,故选

< br>B






5


)推断题。这篇文章介绍科学博物馆,结合


Over all, it's a fun experience for the kids



等可知,这篇文章可能是一篇评论,故选

C





【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键


词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。




8



阅读理解




Aged between 18 and 40 years?



Can


you


work


8


hours


a


day


to


help


sort


parcels


(分拣包裹)



from


late


January to the end of February




Pay rates




7:00 am--- 6:00 pm



12


/ hour



6:00 pm---7:00 am



15


/ hour



If you are careful and can work well with others, please join us.



For more information, call 400-889-5543.




1



If Wang Qiang works from 9:00 am to 5 pm, how much can he get a day?



A.



60


B.



75


C.



96


D.



120




2



Which of the following is TRUE?



A. People working at night get more money.



B. Any person under 45 can apply for the job.



C. People have to start to work at the end of February.



D. The job is to get parcels to Sto Express.


-


-


-


-


-


-


-


-