英语中考英语阅读理解专题

温柔似野鬼°
765次浏览
2021年02月13日 21:21
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:大奸雄)


英语中考英语阅读理解专题




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解





What


problems


do


the


teenagers


probably


have



Here


is


a


survey


showing


their


main


problems




Problems



Feeling


stressed



Getting


shortsighted



Fights



Causes



Advice



Too




much


homework.


Don't


Make a plan for study and hobbies. Find time


have


enough


time


for


their


to relax as possible as you can.



hobbies.



Too




much


homework.


Bad


Do homework and read in a correct way.



reading and writing habits.



Don't know how to get on well


Make




more


friends


and


understand


each


with classmates.



Feeling tired of


Computer


study



Getting fat



influence.





other. Share your problems with them.



games'


bad


Don't be crazy about computer games. Play


them just for a short time when you want to


relax.



Have a lot of pocket money to


Use




your


pocket


money


to


do


something


buy


snacks.


Dislike


doing


meaningful.


Spend


some


time


doing


exercise


every day.



exercise.



A. Feeling stressed and fights.



B. Feeling tired of study and getting fat.



C. Feeling stressed and getting short- sighted.



D. Getting short- sighted and feeling tired of study.




2



If Simon is feeling stressed, he should .



A. do much more homework



B. make a plan to spend time on study and hobbies



C. donate his pocket money to Project Hope



D. buy some snacks




3

< br>)


Peter is tired of study, maybe because he .



A. has no close friends


B. has no pocket money



C. plays too many computer games D. gets fatter and fatter




4



is a good way for teenagers to stop fights.



A. Doing less homework B. Playing computer games



C. Learning how to make friends


D. Paying no attention to each other



【答案】




1



C

< br>



2



B




3



C




4



C




1



What problems are caused by too much homework?



【解析】


【分析】主要讲了关于青少年可能有的问题的一项调查结果。





1


)细节 题。根据


Feeling


stressed


Too


much


't


have


enough


time


for


their


g shortsighted Too much homework. Bad reading and writing habits.


可知太多的


作业会导致感觉有 压力和变近视,故选


C






2


)细节 题。根据第一行


Advice Make a plan for study and hobbies.


可知制定学习和爱好计


划,故选


B




< br>(


3


)细节题。根据


Feeli ng tired of study Computer games' bad influence.


可知厌恶学习的原


因是电脑的坏的影响,故选


C






4


)细节题。根据


Fights


Make


more friends


and


understand


each


other.


可知交更多的 朋友


和相互理解可以阻止打架,故选


C





【点评】考查阅读理解,主要考 查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




2



阅读理解




A doctor entered the hospital hurriedly after being called in for an important surgery


(外科手


术)


.He found the boy's father in the hall waiting worriedly.



On seeing him, the father cried out,



Don't you know


that my son is in danger



Don't you have any sense of duty





The doctor smiled and said,


after receiving the call and now, I wish you'd calm down so that I can do my work.




?!


What if your son was in this room right now



Would you calm down



If your


own


son


dies


while


waiting


for


a


doctor,


then


what


will


you


do




the


father


angrily.


The


doctor


smiled again


and replied,



will


do


our


best and


you


should


also


pray


for your


son's


healthy life.



The surgery took some hours after which the doctor went out happily,



Your


son is saved









when seeing the nurse minutes after the doctor left.



The nurse answered, tears coming down her face,


He was at the burial


(葬礼)


when we called him for your son's surgery. And now that he saved


your son's life, he left running to finish his son's burial.




1



What did the doctor do after he received the call for the surgery?



A. He asked another doctor to do his duty.



B. He went to the hospital as soon as possible.



C. He discussed the boy's state with the father.



D. He waited until his son's burial was finished.




2



The father shouted at the doctor because he thought .



A. he had waited too long B. no one cared for his son



C. the doctor was cold to him


D. the surgery took a long time




3



Who told the truth to the father in the end





A. The doctor.


B. The nurse.


C. His son.


D. A patient.




4



What is the best title for the text





A. Seeing is believing B. Time waits for no man



C. Practice makes perfect D. Think before you decide



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】


< br>本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷血,


做完手术后 这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待人,不


要武断。< /p>





1


)细节题。根据



A


doctor


entered


the


hospital


hurriedly


after


being


called


in


for


an


important


surgery


一位医生在被叫去做一个重要的手术后匆忙进入医院可知,


< /p>


医生接到手


术电话后他尽快去了医院,故选


B






2


)推理题。根据


the father cried out,


父亲喊道,



你为什么花这么长时间来?



,可知父亲对医生大喊大叫,因为他认为他等得太久了



,故



A






3


)推理题。根据



The


nurse


answered,


tears


coming


down


her


face


护士泪流满面的告 诉



......


,可知护士最后告诉 了父亲真相,故选


B






4


)主旨 题。根据本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷


血,做完手术 后这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待


人,不要武断, 可知


Think before you decide


适合 做标题,故选


D





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题, 细节题要注意从文中寻找答


案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要 通读全文,了解大意之后找


出中心思想。




3



阅读理解





Abdul


Sadiq,


an


Afghanistan's


only


professional


cyclist,


began


by


training


his


daughter.


And


when


she


competed


successfully


abroad,


he


set


up


the


team.


It


is


the


world's


most


unlikely


sporting


team,


because


the


sport


breaks


taboos


in


a


country


where


in


many


traditional


communities, women are not allowed out of the house.



The head coach faces frequent threats and the girls' families do not always approve


their fathers trying to stop them, it's a brother or uncle.



Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their


brothers approve, but they know that their uncles complain to their father.


in front of us to say ‘Why are you


cycling?', but they say bad words to our father,


team have, however, competed and won regionally against Bangladesh and Pakistan.




the latest riders. In one of the mildest and driest winters for many years, training has gone on


without stopping. And next spring, the girls will go up into the mountains.


should not sit at home, they need to come out and do sports,


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone


on


the


street


one


day.



my


ambition, and I hope that one day girls will be allowed to go cycling on the streets, not having a


coach, or anyone with them, and they will not have problems,




1



What does Abdul Sadiq do?



A. A teacher. B. A cyclist. C. A reporter. D. A driver.




2



What does the underlined word



A.


禁忌


B.


警告


C.


符号


D.


风俗




3



From the third paragraph, we can know



A. Massouma and Zarab's parents approve of their joining the team



B. Massouma and Zarab's uncles are against their cycling



C. Massouma and Zarab don't want to join the team



D. Massouma and Zarab are both very old




4



What was Zainab's dream?



A. Her mother approving her cycling. B. Going cycling alone on the street.



C. Joining the team.


D. Winning against Bangladesh and Pakistan.




5

< p>


Where may you see the passage?



A. In a storybook.


B. In a fashion magazine.



C. In a travel guide book.


D. In a sports newspaper.



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



B




5



D



【解析】


【分析】主要讲了阿卜杜勒


·


萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿


开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这


项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。





1


)细节 题。根据


Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist


可知阿卜杜勒


·< /p>


萨迪


克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选


B






2


)细节题。根据


where in many traditional communities, women are not allowed out of the


house.


可知许 多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选


A






3

< p>
)细节题。根据


Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their


father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their fath er.


可知


Massouma



Zarab


的叔叔反对他们骑自行车,故选


B






4


)细节题。根据


And


18-


year-old


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone on the street one day.


可知


Zainab


希 望一天独自在街上骑自行车,故选


B






5


)细节 题。根据全文可知与骑自行车有关,所以在体育报纸上看到,故选


D




【点评】考查阅读理解,主 要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




4



阅读理解




For more than six million American children, coming home after school means coming to an


empty house. Some deal with the situation by watching TV. Some may hide. But all of them have


something in common. They spend part of each day alone. They are called


They're


children


who


look


after


themselves


while


their


parents


are


working.


And


their


bad


condition has become a subject of concern.



Lynette Long was once the headmistress of an elementary school. She said,


against wearing jewellery. A lot of kids had chains around their necks with keys fastened. I was


constantly telling them to put them inside their shirts. There were so many keys. It never came to


my mind what they meant,



She and her husband began talking to the children who had them. They learned of the impact


(影响)


working couples and single parents were having on their children. Fear is the biggest


problem faced by children at home alone. One in each three latchkey children the Longs talked to


reported being scared. Many had nightmares and were worried about their own safety.




The


most


common


way


latchkey


children


deal


with


their


fears


is


by


hiding.


It


might


be


in


a


shower stall, under a bed, or in a closet. The second is TV. They'll often play it at high volume. It's


hard


to


get


statistics


(统计数据)



on


latchkey


children,


the


Longs


learned.


Most


parents


are


slow to admit they leave their children alone.




1



The main idea about latchkey children is that they _________________.



A. are growing in numbers B. suffer problems from being left alone



C. watch too much TV during the day D. are also found in middle class neighbourhoods




2



Which sentence in the second paragraph is the topic sentence?



A. We had a school rule against wearing jewellery.



B. A lot of kids had chains around their necks with keys fastened.



C. Slowly, she learned they were house keys.



D. I was constantly telling them to put them inside their shirts.




3



he


main


feeling


these


children


have


when


they


are


at


home


by


themselves


is


_________________.



A. tiredness B. freedom C. loneliness D. fear




4



The Longs' study was mainly on _________________.



A. lonely children who have single parents



B. children whose parents are working or who have one parent only



C. children who have the problem of fear



D. parents who are working far from their homes




5



We may draw a conclusion


(结论)


that _________________.



A. it's difficult to find out how many latchkey children there are



B. latchkey children try to hide their feelings



C. latchkey children often watch TV with their parents



D. latchkey children enjoy having such a large amount of time alone



【答案】




1



B

< br>



2



C




3



D




4



B




5



A



【解析】


【分析】本文介绍了美国一 些



钥匙儿童



的生活情况这一社会问题。




(< /p>


1


)推理题。根据


their bad condition has become a subject of concern

< br>他们的糟糕状况已经


成为人们关注的话题



可知,



关于钥匙儿童的主要观点是他 们独自一人会有问题,故选


B






2


)主旨 题。根据


Slowly, she learned they were house keys


可知,



慢慢 地,她了解到它们


是房子的钥匙是第二段的主题句子,故选


C< /p>






3


)细节题。根据


Fear is the biggest problem faced by children at home alone


可知,



这些

< p>
孩子独自在家时的主要感觉是害怕,故选


D






4


)细节题。根据



They


learned


of


the


impact


(影响)



working


couples


and


single


parents


were having on their children


可知,主要研究父母在工作或只有一个父母的孩子,故选

< p>
B






5


)推理题。根据


It's hard to get statistics


(统计数据)


on latchkey children


可知,结论是


很难查出有多少挂钥匙的孩子 ,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题,细节题要注意从文中寻找答


案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找


出中心思想。




5



阅读理解




John and Jack met at the old bench every afternoon. Then they played football. But they didn't


have enough money to buy a real football. So Jack made a ball out of old socks covered with a


piece of plastic, Every time, the two friends didn't stop kicking and running until very late.



On Monday afternoon, John and Jack met again at the old bench. Soon the home-made ball


was running across the grass. The boys laughed and shouted happily. The ball was stopped by a


boy wearing a nice pair of sports shoes. John was upset when he saw the boy was Steven.



The next morning, John's mother gave him a bill.


smiled. John's eyes grew big when he saw the $$100 bill. Later that day



his mother bought a new


pair of sports shoes and a real football.



That afternoon Steven invited John to play football. Steven did not want Jack to join them only


because Jack's sports shoes were dirty. When the game was over, John and Steven walked past


the old bench where Jack was sitting. Steven picked up a stone and threw it at him. John, holding


his new football in his hands, walked on and did not look back.




Several


days


later.


As


John


walked.


Past


the


old


bench,


he


saw


something


lying under


it.


He


looked closer and saw it was the home made ball, John was full of sadness when he saw the ball.


As his sadness turned to anger, he picked up his new football and kicked it into the air. Then he


walked to the bench, sat down and waited.




1



When John and Jack were. Playing with their home- made ball, they felt______.



A. sad


B. glad


C. unfair


D. angry




2



What present did John get from his uncle?



A. A bill. B. A football. C. A home-made football. D. A new pair of shoes,




3



Why didn't Jack play football with John and Steven?



A. Because he was ill.



B. Because he hated Steven,



C. Because he didn't wear sports shoes.



D. Because he wasn't invited by Steven.




4



John sat on the bench and probably waited for______.



A. his mother B. Jack C. Steven D. his uncle




5



What is the best title for the passage?



A. A birthday present


B. A football match


C. A home-made football


D. A new football



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



B




5



C



【解析】


【分析】主要讲了


John



Jack


每 天下午一起踢足球,足球是


Jack


自己制作的,


一天早上


John


的妈妈给


John


叔叔给他的


100


美元,


John


的妈妈给他买了一双新球鞋和一


个 真正的足球,那天下午


Steven


邀请


John


踢足球,


Steven


不想 让


Jack


加入,因为


Jack



鞋是脏的。



< /p>



1


)细节题。根据

So Jack made a ball out of old socks covered with a piece of plastic, Every


time, the two friends didn't stop kicking and running until very late.


可知


Jack



John


踢足球到


很晚, 所以他们感到高兴,故选


B






2


)细节 题。根据


Your


uncle


sent


you


a


birthday


present,


she


smiled.


John's


eyes


grew


big


when he saw the $$100 bil l.


可知叔叔给了


John100


美元 ,故选


A






3


)细节题。根据

< br>Steven


did


not


want


Jack


to


join


them


only


because


Jack's


sports


shoes


were dirty.


可知因为


Jack


的鞋子 是脏的,所以


Steven


没有邀请


J ack


,故选


D





4


)推断题。根据


Then he walked to the bench, sat down and waited.


可知


John


走到之前他


们见面的长凳坐下,等待


Jack


,故选


B






5


)主旨 题。根据全文可知主要讲了


John



Jack


一起踢


Jack


自己制作的足 球,故选


C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三 种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息 ;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




6



阅读理解




On 26 February, I got an email from my friend David, asking me to go to Tanzania to train their


software engineers. The company is located in Dares Salam, a beautiful coastal city to the west of


the Indian Ocean. I stayed for about two weeks in that city last time I was there. During my stay


there, David took me to the nearby beach and we had a wonderful walk along the coast which


had left a deep impression on me. I was impressed by the ocean water and the deep blue sky.




After


more


than


19


hours


of


air


travel,


I


was


finally


here


at


Dares


Salaam


Airport.


The


temperature


here


was


high


as


usual-


over


30


degrees.


I


felt


short


of


breath


because


of


the


unbearable heat in this tiny hall. When I finally got my turn, I handed my passport to the officer in


front of me, He had a close look at my passport. Then he asked the purpose of my stay, I told him


I just wanted to travel here.











I will never forget this experience that I had. I still love this country.




1



Whe re did the writer go?



A. New Zealand. B. Nepal. C. India. D. Tanzania.




2



The writer stayed in the city for about ______ last time.



A. one week


B. two weeks


C. three weeks


D. four weeks




3



The weather was ______ when the writer arrived at the airport.



A. snowy B. foggy C. sunny D. windy




4


Which of the following is NOT true according to the passage?



A. The writer received an email from his friend David.



B. They took a walk along the coast.



C. The writer flew to Dares Salaam,



D. The writer didn't like the journey because it was very hot.




5



What's the best title for the passage?



A. A famous company B. A trip to Tanzania



C. Some customs in Tanzania


D. A good friend of mine



【答案】




1



D



(< /p>


2



B




3



C

< p>



4



D




5



B



【解析】


【分析】主要讲了作者受好 朋友


David


的邀请去坦桑尼亚旅行。





1


) 细节题。根据


On 26 February, I got an email from my friend David, asking me to go to


Tanzania


to


train


their


software


en gineers.


可知作者受好朋友


David


的邀请去坦桑尼亚旅行,


故选


D






2


)细节题。根据


I stayed for about two weeks in that city last time I was there.

< p>
可知作者待


了大约


2


周, 故选


B






3


)细节题。根据

< br>The temperature here was high as usual- over 30 degrees.


可知温度在


30


度以 上,所以天气是晴朗的,故选


C






4


)细节 题。根据


I will never forget this experience that I had. I still love this country.


可 知作


者从不忘记这次经验,仍然喜欢这个国家,所以作者喜欢这次旅行,故选

< p>
D






5


)主旨题。根据全文可知主要讲了作者受好朋友< /p>


David


的邀请去坦桑尼亚旅行。故选


B





【点 评】考查阅读理解。本文涉及细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答


案; 主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。




7



阅读理解



We all know that many inventions have changed our life a lot. They play important roles in our


daily life. Here are some interesting inventions.



Morpher




People


refuse


to


wear


helmets


because


they're


thick


and


heavy.


Morpher


is


a


bike


helmet


made of plastic. It is just as strong as traditional helmets, but it can be folded almost completely


flat, making it easier to carry. Morpher may be available for sale in stores in the near future.



HyperAdapt



Have you ever seen the movie Back to the Future? Maybe everyone wants the pair of shoes in


the movie that can tighten or loosen by themselves. Now, thanks to the shoe factory, the dream


is realized. When you push a button on the shoe, HyperAdapt can tighten or loosen around the


feet.



Flyte



Flyte is a light bulb that can float and turn. Flyte has been popular with most people since it


came out in January, The company also introduced a lot of similar products, including a planter,


Lyfe, which came out in June.



Little Printer




It


looks


lovely


and


is


called


Little


Printer,


This


machine


can


print


news


headlines


(摘要)


,


riddles


and


other


things


on


a


roll


(卷)



of


paper,


If


you


want


to


make


your


own


little


newspaper, don't forget to use it.



1



Morpher is made of _________.



A. steel


B. plastic


C. gold


D. wood



< br>2



What's the main use of the Little Printer?



A. To protect our heads more safely.



B. To tighten or loosen by themselves around the feet.



C. To float and turn in the water.



D. To print news headlines, riddles and other things.




3



The underlined word



A.


按钮


B.


门铃


C.


电梯


D.


键盘




4



What kind of invention can float in the passage?



A. Morpher.


B. Little Printer.


C. Flyte.


D. HyperAdapt.



(< /p>


5



Which of the following is WRONG according to the passage?



A. Maybe everyone wants the pair of shoes in the movie


Back to the Future


.



B. You can make your own little newspaper with the Little Printer.



C. Flyte has been popular with most people since it came out in February.



D. Morpher can be folded almost completely flat, making it easier to carry.



【答案】


< p>


1



B




2


D




3



A




4< /p>



C




5



C



【解析】


【分析】文章大意:发明改 变了我们的生活,在日常生活中起到了重要作用。文


章介绍了四种有趣的发明:可以变形 的自行车头盔,超适应的鞋,漂浮和转动的灯泡和小


型打印机。





1


)细节 理解题,根据



Morpher is a bike helmet made of plastic.


可知


Mor phe


是塑料制


成的



,故答案是


B






2


)细节 理解题,根据



This


machine


can


print


news


headlines


(摘要)


,


riddles


and


other things



,可知小型打印机可以打印文章的标题,谜语还 有其他的东西,故答案是


D






3


)细节 理解题,根据




When you push a | button on the shoe,




可知是要按鞋上的按钮


因此


button


的意思是按钮,故答案是


A





< p>
4


)细节理解题,根据



Flyte


is


a


light


bulb


that


can


float


and


turn.



可知

Flyte


可以漂






故答案是


C






5


)正误 判断题,根据


Flyte


has


been


popular


with


most


people


since


it


came


out


in


January,


可知


Flyte


是二月份发明的,而不是一月份





故答案是


C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和正误判断题。 细节理解题可以直接从文中


寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要根据文章内容 做出正误判定。




8



阅读理解




When he was small, Hill was a famous bad boy.




At


the


age


of


9,


his


father


married


his


stepmother.


At


that


time


they


lived


poorly


in


the


countryside while his stepmother was from a wealthy family.



His father introduced Hill to his stepmother as he said,


shire


this


is


the


worst


boy,


who


has


made


me


have


no


other


way.


Maybe


before


tomorrow


morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine.



To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at


him carefully. She then turned around to tell her husband,


in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show


himself.




His


stepmother's


words


warmed


his


heart,


his


eyes


full


of


tears.


Then


he


started


building


friendship


with


his


stepmother.


And


this


became


the


drive


of


his


life,


making


him


create


28


successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to


success.




Before


his


stepmother


came,


no


one


praised


him


smart,


and


his


father


and


neighbors


considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.



When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him,


believe you will become a writer.


writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in


his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as


well as she expected him to.


-


-


-


-


-


-


-


-