高中英语阅读理解专题训练

别妄想泡我
833次浏览
2021年02月13日 21:22
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:乱了流年伤了婚)

















































高中英语阅读理解专题训练



(第


2


套)




第一节:阅读理解(共


15


小题;每小题


2


分,满分


30


分)



阅读下列短文,从每题所 给的


A



B



C



D


项中, 选出最佳选项,并在答题卡上将该


项涂黑。



A


(words:311&225)


The British National Health Service (NHS) was set up in 1948 and was designed to provide


equal basic health care, free of charge, for everybody in the country. Before this time health care


had to be paid for by individuals.


Nowadays central government is directly responsible for the NHS although it is administered


by


local


health


authorities.


About


83


percent


of


the


cost


of


the


health


service


is


paid


for


by


general taxation and the rest is met from the National Insurance contributions paid by those in


work.


There


are


charges


for


prescription


and


dental


care


but


many


people,


such


as


children,


pregnant women, pensioners, and those on Income Support, are exempt from payment.


Most


people


are


registered


with


a


local


doctor


(a


GP


,


or


General


Practitioner)


who


is


increasingly likely to be part of a health centre which serves the community.



As the population of Britain gets older, the hospital service now treats more patients than


before, although patients spend less time in hospital. NHS hospitals



many of which were built in


the nineteenth century



provide nearly half a million beds and have over 480, 000 medical staff.


The NHS is the biggest employer in Europe although Britain actually spends less per person on


health care than most of her European neighbours.


During


the


1980s


there


was


considerable


restructuring


of


the


Health


Service


with


an


increased emphasis on managerial efficiency and the privatization of some services (for example,


cleaning). At the end of the 1980s the government introduced proposals for further reform of the


NHS, including allowing some hospitals to be self-governing, and encouraging GPs to compete for


patients. Patients would be able to choose and change their family doctor more easily and GPs



一切为了学生的发展









一切为了家长的心愿


















































would have more financial responsibility. The political questions continue of how much money


should be provided to support the NHS and where it should come from.


41. We can know from the first paragraph that ______________.


A. the original aim of the NHS was to provide equal basic health care for everybody


B. people didn’t have to pay for health care since the NHS was set up



C. patients were charged for receiving health care before 1948


D. the NHS was an organization which gave free advice to villagers


42. What do we know about the NHS?


A. It’s managed by the central government.



B. Its cost is mainly paid for by the National Insurance contributions.


C. It hires more people than any other unit in Europe.


D. Fewer patients go to its hospitals than before because they spend less on health care.


43. All the following statements about GPs are true except that they ____________.


A. take care of the local people’s health



B. often take part in competitions to see who is the best


C. work under high pressure nowadays


D. have more responsibilities than before


4


4. What does the underlined word “exempt” probably mean?



A. suffering




B. different







C. prevented




D. free


45. The biggest problem for the NHS is ______________.


A. many hospitals are too old to be used


B. some services are in the charge of individuals


C. more and more patients go to GPs for treatment


D. there is not enough money for further reform


【答案与解析】




41



45



CCBDD


国家保健中心由中央政府直接负责,


但由地方当局管理。


建 立国家保健中心的最初目的



是为农村居民提供免费的基本健康 护理,尤其儿童、孕妇等可享受免费治疗。



41. C



细节理解题。


根据最后一自然段最后一句可 知,


建立国家保健中心的最初目的是为农


村居民提供免费的基本 健康护理,而不是针对所有的人,所以前两项错误。




一切为了学生的发展









一切为了家长的心愿


















































42. C


。细节理解题。根据第


4


自然段“< /p>


The NHS is the biggest employer in Europ e


…”可知。


从第二自然段第一句可以看出国家保健中心由中央 政府直接负责,


但由地方当局管理,


所以


A


项错误。



43. B


。细节理解题。根据最后一自然段话“


and encouraging GPs to compete for patients


”可


知政府鼓励全科医生之间相互竞争,而不是让他们进行竞赛,看谁的医术高明。



44. D



猜 测词义题。


前面提到医生开药方及给病人治疗牙病需要收费,


再 结合


but


一词可推


断儿童、孕妇等可 享受免费治疗。



45. D


。细节理解题。根据最后一自然段最后一句可知。



B



words:281&217






So long as teachers fail to distinguish between teaching and learning, they will continue to


undertake to do for children that which only children can do for themselves. Teaching children to


read is not passing reading on to them. It is certainly not endless hours spent in activities about


reading. Douglas insists that“ r


eading cannot be taught directly and schools should stop trying to


do the impossible”.





Teaching and learning are two entirely different processes. They differ in kind and function.


The function of teaching is to create the conditions and the climate that will make it possible for


children


to


devise


the


most


efficient


system


for


teaching


themselves


to


read.


Teaching


is


also


public activity. It can be seen and observed.




Learning to read involves all that each individual does to make sense of the world of printed


language. Almost all of it is private, for learning is an occupation of the mind, and that process is


not open to public scrutiny.




If


teacher


and


learner


roles


are


not


interchangeable


,what


then


can


be


done


through


teaching that will aid the child in the quest


(探索)


for knowledge? Smith has one principal rule for


all teaching instruct


ions. “Make learning to read easy, which means making reading a meaningful,


enjoyable and frequent experience for children. ”





When the roles of teacher and learner are seen for what they are, and when both teacher


and learner fulfill them appropriately, then much of the pressure and feeling of failure for both is


eliminated. Learning to read is made easier when teachers create an environment where children


are given the opportunity to solve the problem of leaning to read by reading.



一切为了学生的发展









一切为了家长的心愿




















































46



The


problem


with


the


reading


course


as


mentioned


in


the


first


paragraph


is


that


_______________.




A. it is one of the most difficult school courses




B. students spend endless hours in reading




C. reading tasks are assigned with little guidance




D. too much time is spent in teaching about reading




47



The teaching of reading will be successful if _______________.




A. teachers can improve conditions at school for the students




B. teachers can enable students to develop their own way of reading




C. teachers can devise the most efficient system for reading




D. teachers can make their teaching activities observable




48



The underlined word“ scrutiny” most probably means“______________”.





A. inquiry














B. observation




C. control














D. suspicion




49



According


to


the


passage,


learning


to


read


will


no


longer


be


a


difficult


task


when


______________.




A. children become highly motivated




B. teacher and learner roles are interchangeable




C. teaching helps children in the search for knowledge




D. reading enr


iches children’s experience





50



The main idea of the passage is that ______________.




A. teachers should do as little as possible in helping students learn to read




B. teachers should encourage students to read as widely as possible




C. reading ability is something acquired rather than taught




D. reading is more complicated that generally believed


【答案与解析】




46



50



DBBAC



本文是一篇议论文,


在对传统的阅读教学方式进行批判的同时,


论述了作者自己阅读的< /p>


教学观:


阅读的教与学是两个完全不同的过程。

< br>教学的任务是为学生能够找出自己最有效的


自学阅读的方法创造条件和氛围。


学生的阅读能力并不是通过教师教就能掌握的;


教师应做

< p>


一切为了学生的发展









一切为了家长的心愿


-


-


-


-


-


-


-


-