高中英语阅读理解专题训练
-
高中英语阅读理解专题训练
(第
2
套)
第一节:阅读理解(共
15
小题;每小题
2
分,满分
30
分)
阅读下列短文,从每题所
给的
A
、
B
、
C
和
D
项中,
选出最佳选项,并在答题卡上将该
项涂黑。
A
(words:311&225)
The British National Health Service
(NHS) was set up in 1948 and was designed to
provide
equal basic health care, free
of charge, for everybody in the country. Before
this time health care
had to be paid
for by individuals.
Nowadays central
government is directly responsible for the NHS
although it is administered
by
local
health
authorities.
About
83
percent
of
the
cost
of
the
health
service
is
paid
for
by
general
taxation and the rest is met from the National
Insurance contributions paid by those in
work.
There
are
charges
for
prescription
and
dental
care
but
many
people,
such
as
children,
pregnant women, pensioners, and those
on Income Support, are exempt from payment.
Most
people
are
registered
with
a
local
doctor
(a
GP
,
or
General
Practitioner)
who
is
increasingly likely to be part of a
health centre which serves the community.
As the population of
Britain gets older, the hospital service now
treats more patients than
before,
although patients spend less time in hospital. NHS
hospitals
—
many of which were
built in
the nineteenth century
—
provide nearly half a
million beds and have over 480, 000 medical staff.
The NHS is the biggest employer in
Europe although Britain actually spends less per
person on
health care than most of her
European neighbours.
During
the
1980s
there
was
considerable
restructuring
of
the
Health
Service
with
an
increased emphasis on managerial
efficiency and the privatization of some services
(for example,
cleaning). At the end of
the 1980s the government introduced proposals for
further reform of the
NHS, including
allowing some hospitals to be self-governing, and
encouraging GPs to compete for
patients. Patients would be able to
choose and change their family doctor more easily
and GPs
一切为了学生的发展
一切为了家长的心愿
would have more financial
responsibility. The political questions continue
of how much money
should be provided to
support the NHS and where it should come from.
41. We can know from the first
paragraph that ______________.
A. the
original aim of the NHS was to provide equal basic
health care for everybody
B. people
didn’t have to pay for health care since the NHS
was set up
C. patients were
charged for receiving health care before 1948
D. the NHS was an organization which
gave free advice to villagers
42. What
do we know about the NHS?
A. It’s
managed by the central government.
B. Its cost is mainly paid for by the
National Insurance contributions.
C. It
hires more people than any other unit in Europe.
D. Fewer patients go to its hospitals
than before because they spend less on health
care.
43. All the following statements
about GPs are true except that they ____________.
A. take care of the local people’s
health
B. often take part in
competitions to see who is the best
C.
work under high pressure nowadays
D.
have more responsibilities than before
4
4. What does the underlined
word “exempt” probably mean?
A. suffering
B. different
C.
prevented
D.
free
45. The biggest problem for the
NHS is ______________.
A. many
hospitals are too old to be used
B.
some services are in the charge of individuals
C. more and more patients go to GPs for
treatment
D. there is not enough money
for further reform
【答案与解析】
41
—
45
CCBDD
国家保健中心由中央政府直接负责,
但由地方当局管理。
建
立国家保健中心的最初目的
是为农村居民提供免费的基本健康
护理,尤其儿童、孕妇等可享受免费治疗。
41. C
。
细节理解题。
根据最后一自然段最后一句可
知,
建立国家保健中心的最初目的是为农
村居民提供免费的基本
健康护理,而不是针对所有的人,所以前两项错误。
一切为了学生的发展
一切为了家长的心愿
42.
C
。细节理解题。根据第
4
自然段“<
/p>
The NHS is the biggest employer in Europ
e
…”可知。
从第二自然段第一句可以看出国家保健中心由中央
政府直接负责,
但由地方当局管理,
所以
A
项错误。
43.
B
。细节理解题。根据最后一自然段话“
and
encouraging GPs to compete for patients
”可
知政府鼓励全科医生之间相互竞争,而不是让他们进行竞赛,看谁的医术高明。
p>
44. D
。
猜
测词义题。
前面提到医生开药方及给病人治疗牙病需要收费,
再
结合
but
一词可推
断儿童、孕妇等可
享受免费治疗。
45.
D
。细节理解题。根据最后一自然段最后一句可知。
B
(
words:281&217
)
So long as teachers fail to distinguish
between teaching and learning, they will continue
to
undertake to do for children that
which only children can do for themselves.
Teaching children to
read is not
passing reading on to them. It is certainly not
endless hours spent in activities about
reading. Douglas insists that“
r
eading cannot be taught directly and
schools should stop trying to
do the
impossible”.
Teaching and learning are two entirely
different processes. They differ in kind and
function.
The function of teaching is
to create the conditions and the climate that will
make it possible for
children
to
devise
the
most
efficient
system
for
teaching
themselves
to
read.
Teaching
is
also
public
activity. It can be seen and observed.
Learning to read involves
all that each individual does to make sense of the
world of printed
language. Almost all
of it is private, for learning is an occupation of
the mind, and that process is
not open
to public scrutiny.
If
teacher
and
learner
roles
are
not
interchangeable
,what
then
can
be
done
through
teaching that will aid the child in the
quest
(探索)
for knowledge?
Smith has one principal rule for
all
teaching instruct
ions. “Make learning
to read easy, which means making reading a
meaningful,
enjoyable and frequent
experience for children. ”
When the roles of teacher
and learner are seen for what they are, and when
both teacher
and learner fulfill them
appropriately, then much of the pressure and
feeling of failure for both is
eliminated. Learning to read is made
easier when teachers create an environment where
children
are given the opportunity to
solve the problem of leaning to read by reading.
一切为了学生的发展
一切为了家长的心愿
46
.
The
problem
with
the
reading
course
as
mentioned
in
the
first
paragraph
is
that
_______________.
A. it is one of the most
difficult school courses
B. students spend endless hours in
reading
C.
reading tasks are assigned with little guidance
D. too much
time is spent in teaching about reading
47
.
The teaching
of reading will be successful if _______________.
A. teachers can
improve conditions at school for the students
B. teachers can
enable students to develop their own way of
reading
C.
teachers can devise the most efficient system for
reading
D.
teachers can make their teaching activities
observable
48
.
The underlined
word“ scrutiny” most probably
means“______________”.
A. inquiry
B.
observation
C.
control
D. suspicion
49
.
According
to
the
passage,
learning
to
read
will
no
longer
be
a
difficult
task
when
______________.
A. children become highly motivated
B. teacher and
learner roles are interchangeable
C. teaching helps children
in the search for knowledge
D. reading
enr
iches children’s
experience
50
.
The main idea
of the passage is that ______________.
A. teachers should do as
little as possible in helping students learn to
read
B.
teachers should encourage students to read as
widely as possible
C. reading ability is something
acquired rather than taught
D. reading is more
complicated that generally believed
【答案与解析】
46
—
50
DBBAC
本文是一篇议论文,
p>
在对传统的阅读教学方式进行批判的同时,
论述了作者自己阅读的<
/p>
教学观:
阅读的教与学是两个完全不同的过程。
< br>教学的任务是为学生能够找出自己最有效的
自学阅读的方法创造条件和氛围。
p>
学生的阅读能力并不是通过教师教就能掌握的;
教师应做
一切为了学生的发展
一切为了家长的心愿