最新 英语中考英语阅读理解

别妄想泡我
755次浏览
2021年02月13日 21:22
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:巴菲特致股东的信)


最新



英语中考英语阅读理解




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)


< br>1



根据短文理解,选择正确答案。



B



People all have problems. If we don't deal with these problems, we can easily become unhappy.


Worrying about our problems can affect how we do at school. It can also influence the way we


behave with our families. So how do we deal with our problems? There are many ways and here


is one of them



Most of us have probably been angry with our friends, parents or teachers. Perhaps they said


something you didn't like, or you felt they were unfair. Sometimes people can stay angry for years


about a small problem. Time goes by, and good friendship may be lost.



When we are angry, however, we are usually the ones affected. Perhaps we have seen young


children


playing


together.


Sometimes


they


have


disagreements,


and


decide


not


to


talk


to


each


other. However, this usually does not last for long. This is an important lesson for us to learn.


< p>


1



What is the writer?




A. A shopkeeper. B. A doctor. C. A student. D. A dentist.




2



What is the main idea of the passage?




A. How to deal with problems.


B. How to do at school.



C. How to behave with families.


D. How to talk to each other.




3

< br>)


What will happen if people stay angry for long according to the text?




A. They feel unfair. B. They may get sick.



C. Good friendship may be lost. D. They may miss each other.




4



Children decide not to talk to each other probably because_______.




A. they become unhappy B. they have different ideas



C. they worry about a small problem D. they want disagreements




5



From the passage, we know an important lesson for us is




A. playing together


B. learning to forget


C. staying angry


D. feeling unfair



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



B




5



B



【解析】


【分析】人与人之间难免会 有磕磕碰碰,相处的时候出现了问题怎么办?本文告


诉我们怎样处理与人相处时的问题。





推理判 断


l.


根据第一段


Worrying about our problems can affect how we do at school.


可知作


者是一个学生。不是店主、医生或牙医。故选

< p>
C





主旨大意。根据文章第一段


People all have problems. If we don't deal with these problems,


we can easily become unhappy.

可知问题讨论如何处理问题,故选


A




根据


Sometimes


people


can


stay


angry


for


years


about


a


small


problem.


Time


goes


by,


and


good friendship may be lost


可 知为小事长时间生气会失去好朋友。故选


C


< br>



根据


Sometimes they have disagreements, and decide not to talk to each other.


可知小孩不说


话是因为他们有分歧。故 选


B





归纳总结。根据最后一句话


This


is an


important


lesson


for


us


to


learn.


可知长时间生气 不


好,所以要学会遗忘。故选


B




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时 注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




2



根据短 文内容出选择正确答案。




B



Do you want to live a happier, less stressful life? Try laughing for no reason at all. That's how


thousands


of


people


start


their


day


at


Laughter


(笑声)



Clubs


around


the


world


and


many


doctors now think that having a good laugh might be one of the best ways to stay healthy.



The first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by Dr. Madan Kataria.


children


laugh


about


300


times


a


day.


Adults


laugh


between


7


and


15


times


a


day,


says


Dr.


Kataria.


feel happy with their lives.


in the world.



Many doctors are also interested in the effects


(效果)


of laughter on our health. According


to a 5-year study at the UCLA School of Medicine in California, with laughing there is less stress in


the body. Laughter improves our health against illness by about 40%.



So what happens at a Laughter Club? I went along to my nearest club in South London to find


out. I was quite nervous at the beginning of the class, to be honest, I wasn't interested in laughing


with a group of strangers, and I was worried about looking stupid. Our laughter teacher told us to


clap our hands and say “ho ho ho, ha ha ha.” while looking at each other. However, our bodies


can't tell the difference between real laughter and unreal laughter, so they still produce the same


healthy effects.



Surprisingly, it worked! After ten minutes everybody in the room was laughing for real and


some


people


just


couldn't


stop!


At


the


end


of


the


class


I


was


surprised


by


how


relaxed-and


comfortable I felt. So if you're under stress, then start laughing. You might be very pleased with


the results!




1



The first Laughter Club was started in __________.




A. India B. America C. Britain D. China




2



How many Laughter Clubs are there in the world today?




A. Over 300.


B. Over 500.


C. Over 800.


D. Over l,300.




3



How did the writer feel at the beginning of the class?




A. Surprised.


B. Pleased


C. Nervous.


D. Tired.




4



When did the people in the club begin to laugh for real?




A. After ten minutes.


B. After ten hours.


C. After ten seconds.


D. After ten days.




5



The article mainly tells us __________.




A. young children laugh much more often than adults in a day



B. laughing is one of the best ways to stay healthy



C. many-doctors are also interested in the effects of laughter on our health



D. real laughter and unreal laughter are both good for health



【答案】


< p>


1



A




2


D




3



C




4< /p>



A




5



B



【解析】


【分析】你想过一个快乐的


,


没有压力的生活


?

< br>尝试毫无理由的大笑?全世界每天


有成千上万的人在笑声俱乐部开始他们的一天。 医生认为开怀大笑是最好的保健方式。




1


)细节理解。根据第二段


Th e first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by


Dr. Madan Kataria.


可知在印度,故选


A




2


)细节理解。根据第二段< /p>


There


are


now


more


than


500


Laughter


Clubs


in


India


and


over


l,300 in the world.


可知选


D





3


)细节理解。根据第四段


I was quite nervous at the beginning of the class


可知作者开始紧


张。故选

< br>C





4


)细节理解。根据最后一段


Surprisingly,


it


worked!


After


ten


minutes


everybody


in


the


room was laughing for real and some people just couldn't stop!


可知


10


分钟后房间里的人都是


在真笑。故选

A





5


)主旨大意。本文讲笑声俱乐部给人们的生活带来的变化,通过大笑来减少压力,过更


快乐更健康的生活。故选


B




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意 紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




3



根据短 文内容理解选择正确答案。



B



Everyone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or


small, you can take these three steps to deal with your worries:



Try to find out what you're worried about.



Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find


it out first. If you can't, you can ask for help.



Think of ways to make it better



There is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no


fun and it won’t solve your problem.



Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself


these questions:





Why are grades important? What do grades mean to me?





How do I get ready for class? Do I go over


(复习)


my notes even when there isn't a test?





Do I have a good place to do my homework?





Have I tried different ways of studying?



Ask for help



When you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends,


or teachers for help.




1



How many steps of dealing with your worries are mentioned


(提及)


in the passage?



A. Two B. Three C. Four D. Seven




2



When you don't know what you're worried about, _______.



A. you should try to find it out


B. you can't ask for help



C. you don't need to think of ways


D. you can sit there worrying




3



If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.



A. Why are grades important? B. What do grades mean to me?



C. How do I get ready for class? D. Why don't my friends like me?


【答案】



1


< br>B




2



A




3



D



【解析】


【分析】这篇短文主要讲述 了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问


题,二是想办法让情况变得更好,三 是请求帮助。





细节理解题。根据


Whether your worries are big or small, you can take these three steps to


deal with your worries:


描述 ,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选


B






细节理解题。根据


Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.


描述,可知当你


不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选


A





细节理解题。根据文中列出的几个问题



,可知不包 括选项


D




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




4



根据短文内容选择正确答案。




A




The


2014


FI


FA


World


Cup


,


the


twentieth


World


Cup


football


match,


was


held


in


Brazil


from


June


12th,


2014


to


July


13th,


2014.


Thirty-two


teams


from different countries brought us sixty-four wonderful games during the


World


Cup.


This


is


the


second


time


the


World


Cup


is


held


in


this


country


and


the


fifth


in


South


America.


Thousands


of


football


fans


watched


the


games.



A


Bite


of


China


(舌尖上的中国)


,


a


mouth-watering


documentary


TV


program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of


people. The program has become very popular since it was shown on TV.


The


documentary


provides


not


only


Chinese


delicious


food


but


also


the


relationships between people and food. “We made this documen


tary with


our respect and love for food. I hope it will help people learn more about


Chinese food as well as Chinese culture.” said the director Mr. Chen.



Lu Jialei, a school girl from Hangzhou, China, won the championship of the


first


Chinese Character Dictation Contest


, which made her become famous


overnight. Lu is a hard-


working girl and always comes top at school. “I like


reading and I’m crazy about learning Chinese characters. I enjoy the contest


and


hope


more


and


more


people


become


interested


in


learning


Chinese


characters.” said Lu Jialei after winning the contest.




1



How long did the 2014 FIFA World Cup last?







A. About a week. B. About two weeks C. About a month. D. About two months.




2



Which is NOT true according to the articles?




A. Lu Jialei always gets good grades at school.



B. The World Cup has been held in South America twice.



C. Many people like watching the TV program A Bite of China.



D. Lu Jialei hopes more people ca n take much interest in Chinese characters.




3



Where may the articles probably come from?




A. A story book. B. A science report. C. A sports magazine. D. The Internet.



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



D



【解析】


【分析】这篇短文给我们介 绍了三段不同内容的短文。第一段是关于今年夏天将


在巴西举行的足球世界杯;第二段是 关于《舌尖上的中国》这个电视节目;第三段是关于


第一届汉字听写大赛的冠军卢佳磊。




1


)细节 理解题。根据短文的第一段中


the twentieth World Cup football match, will be held


in Brazil from June 12


th


, 2014 to July 13


th


, 2014.


可知,第


20


届世界杯足球赛将于


2014



6



12

< p>
号到


7



13

< p>
号在巴西举行,时间是持续一个月。故选


C





2


)推理判断 题。根据


Lu is a hard-working girl and always comes top at school.


可知


A


的说


法是对的;根据


A


Bite


of


China


(舌尖上的中国)


,


a


mouth-watering


documentary


TV


program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of people.


可知


C


的说


法也符合文 意;根据


enjoy the contest and hope more and more people become interested in


learning Chinese characters


可 知


D


也是符合文意的;



根据


This is the second time the World


Cup is held in this country and the fifth in South America.


可知,这是世界杯 足球赛第五次在南


美洲国家举行,故


B


不对。选


B





3


)主旨大意题。这篇短文中给我们介绍了三个不同的内容 ,第一段是关于今年的世界杯


足球比赛将在巴西举行;第二个是关于《舌尖上的中国》这 个节目;第三个是关于汉字听


写大赛的冠军卢佳磊。这样的一篇短文应该来源于网上。故 选


D




< /p>


【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键< /p>


词,在文章中寻找答案。




5



阅读理解




It's hard to turn down a tasty banana. They taste good and you don't have to wash them before


eating them. However, British scientists say that the fruit may disappear by 2050.



One reason for


this


is climate


(气候)


change. Scientists at the University of Exeter collected


data


(数据)



from 27


countries


and


regions


that


produce


86


percent


of


the


world's


bananas.


They found that climate change has improved growing conditions in 21 of these countries. In the


past 60 years, the average yield


(平均产量)


has reached 1.37 tons of bananas per hectare


(公


顷)


.




However,


if


temperatures


keep


rising,


this


advantage


will


disappear.


Ten


of


the


countries,


including India, the world's biggest producer of bananas, will produce fewer bananas. By 2050,


the fruit may die out.




Shouldn't


bananas


grow


more


easily


if


it's


hotter


outside?


In


fact,


the


perfect


temperature


range for growing bananas is between 24 and 32 C. If temperatures get too high, they will stop


growing.



Diseases are another danger to bananas. Unlike other crops, the bananas we grow come from


shoot


cuttings


(茎段)



rather


than


seeds.


This


means


that


all


banana


plants


have


the


same


genotype


(基因型)


. In other words, if a disease is able to kill one plant, it could kill them all.



One serious disease is called Panama. Caused by fungus


(真菌)


in the soil, it spreads easily. It


has spread across South Asia, Africa, the Middle East, and Australia. If one banana plantation


(种


植园)



suffers


from


the


disease,


it


will


take


30


years


until


it


is


able


to


grow


bananas


again.


Scientists have yet to find a cure for this disease.




1< /p>



What does the underlined word


this




A. People's love for bananas.


B. The taste of bananas.



C. The convenience of eating bananas. D. The future disappearance of bananas.




2



Wha t might happen if temperatures keep going higher?



A. More countries will start to grow bananas.



B. Bananas will grow better in most countries.



C. Bananas will not be able to grow any more.



D. Bananas won't be as tasty as before.




3



What does Paragraph 5 tell us?



A. What diseases bananas may suffer from.


B. How bananas are grown.



C. How diseases can easily kill bananas. D. Which diseases can kill bananas.




4



The passage is written to ________.



A. offer tips for growing bananas


B. explain why bananas may die out



C. show the difficulties of growing bananas D. describe bananas' growing conditions



【答案】


< /p>



1



D




2


< p>
C




3



C




4



B



【解析】


【分析】主要讲了香蕉可能 消失的原因。




< br>1


)推断题。根据前句


However, British scientists say that the fruit may disappear by 2050.



知介绍了香蕉可能消 失的原因,所以


this


代指香蕉消失,故选

< br>D






2


)细节题。根据


However , if temperatures keep rising, this advantage will disappear. Ten of


the


countries,


including


India,


the


world's


biggest


producer


of


bananas,


will


produce


fewer


bananas. By 2050, the fruit may die out


可知温度持续上升,香蕉将更少,最终可能消失,即


不能生长, 故选


C






3


)细节题。根据

< br>Diseases are another danger to bananas.

< br>可知疾病是香蕉的另一个危险,


即疾病是怎样杀死香蕉的,故选

< br>C






4


)主旨题。根据全文可知主要讲了香蕉可能消失的原因, 故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




6



阅读理解




Everybody hates rats. But rats may soon be man's new good friends. What happens after an


earthquake? We send in rescue dogs. Why? Because they can smell people. Dogs save lives. They


help rescuers to find living people. But dogs are big and they can't get into small spaces. So now a


new research project is using a smaller animal to save lives: the rat.



How does it work? First, the rat is trained to smell people. When this happens, the rat's brain


gives


a


signal.


This


is


sent


to


a


small


radio


on


its


back,


and


then


the


rescuers


follow


the


radio


signals. When the rat's brain activity jumps, the rescuers know that someone is alive. The rat has


smelled that person.



Although there are already robots which can do this job, rats are better. Robots' noses don't


work well when there are other smells around. Rats are good at that. Rats can also see in the


dark,


they


are


cheaper


and


quicker


to


train


than


dogs,


and


unlike


robots,


they


don't


need


electricity!



The


place we couldn't get to, and a rat would get out if it wasn't safe.


history,


people


will


be


happy


to


see


a


rat


in


a


building



but


only


after


an


earthquake,


of


co urse



.




1



Where do you think you can find this passage?



A. In a magazine about toys.


B. In a history book.



C. In a newspaper about science. D. In an advertisement.




2



Which of the following is NOT TRUE?



A. Rats don't need electricity. B. Rats are better than robots when smelling.



C. Rats are as clever as radios. D. Rats can see things in the dark when doing rescues.




3



Why does the



A. Because rats can get into very small spaces. B. Because rats have better noses than dogs.



C. Because rats don't like robots.


D. Because rats are brave.


< /p>



4



Whic h is the best title of this passage?



A. Ways of saving people


B. Rats


C. Earthquakes


D. Rats for rescue



【答案】


< p>


1



C




2


C




3



A




4



D



【解析】


【分析】主要讲了老鼠是怎 样营救人的。




< br>1


)推断题。根据全文可知主要讲了老鼠救人,所以可以在关于科学的报纸上发现 ,故



C






2


)细节 题。根据


This is sent to a small radio on its back, and then the rescuers follow the


radio signals.


可知信号被发送给收音机,而没 有说老鼠和收音机一样聪明,故选


C






3


)细节 题。根据



rat would get out if it wasn't safe.


可知是因为老鼠可以去非常小的地方,故选

< br>A






4


)主旨题。根据全文可知主要讲了老鼠是怎样营救人的。 故选


D





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




7



阅读理解




The village of Hengly was going to have the Bean Olympics. It was a competition to see which


kind of bean would grow the fastest and the tallest. Everybody was excited. They couldn't wait to


show their best plants.




Cassie


knew


clearly


which


bean


she


would


choose


for


the


competition,


for


her


family


had


planted a special


Sicily. Her grandmother planted the beans every year and served them at many meals. Cassie was


sure they would be unbeatable beans.




However,


the


plan


did


not


work


out


that


way.


Although


Cassie's


bean


plants


looked


healthy


with beautiful purple flowers, they did not grow as fast or climb as high as any of her neighbours.


These


people


chose


beans


from


seed


(种子)


shops.


Their


beans


had


wonderful


names


like



and his plants climbed almost to the top of the fence. Cassie's plants were just near the middle of


the fence.



On the day of the competition, Cassie was disappointed that her beans were in last place. Ivan


laughed at her beans and said she could win a prize for the slowest, shortest bean.




The


organizer,


Mr


Williams,


handed


out


medals


for


the


fastest-growing


and


the


tallest


bean


plants.



Mr Williams cooked the beans from each competitor and chose five experienced villagers as


judges


(裁判)

< p>
.



Cassie was nervous. Would her family beans lose another time




After the judges tasted the beans, Mr Williams counted the results.




winner.



Cassie grinned at this unexpected result. Many of her neighbours, even Ivan asked for her seeds.


They were all in favour of the good- tasting beans even though they didn't grow fast or very tall.




1



Cassie's beans were from .



A. the organizer


B. seed shops


C. her neighbours


D. her family




2

< br>)


Cassie won the prize for.



A. the tallest beans B. the most delicious beans



C. the most beautiful beans


D. the fastest-growing beans




3



Wha t does the underlined word





A. smiled widely.


B. left silently.


C. nodded quickly.


D. sang sadly.



(< /p>


4



What is the topic of the passage





A. The experience of growing beans. B. The tallest bean in the competition.



C. The history of a special family bean.


D. The bean competition in Hengly Village.



【答案】




1



D

< p>



2



B




3


A




4



D



【解析】


【分析】主要讲了利村要举 办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆子长得最


快、最高。大家都很兴奋。他们迫不及 待地要展示他们最好的植物。




(< /p>


1


)细节题。根据


for her family had planted a special


科学

< br>Cassie


的豆子是家


人种的,故选

< br>D






2


)细节题。根据


They were all in favour of the good-tasting beans even though they didn't


grow fast or very ta ll.


他们都喜欢味道好的豆子,尽管它们长得不快也不高,可知豆子是美味

< p>
的,故选


B






3


)推断 题。根据


The judges all agree that Cassie's beans are the winner.


可知


Cassi e


的豆子


是获胜者,所以


Cassie


是高兴的,即咧嘴笑,


smiled widely

< p>
,故选


A






4


)主旨 题。根据全文可知主要讲了利村要举办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆


子长得最快 、最高。大家都很兴奋。他们迫不及待地要展示他们最好的植物。故选


D





【点评】考查阅读理解 ,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




8



阅读理解




Charity Walk in 2017



Sunday 18th June 2017



10:00 am- Register


(登记)



10:30 am- -Walk Begins



18th~24th June



Venue


(场地)


: Baddesley Clinton House B930DQ





Walk registration fee




登记费用)


:



Adults: $$5



on the day $$ 7




Children: $$3



on the day $$4




Under 5 years old: free



By paying the registration fee you will be able to enter Baddesley Clinton


House




and


grounds


for


free



normally


BRM/DAY


$$10.45~


$$11.


50


for


adults and $$5. 15~ $$5.70 for children






Pets welcome on the walk but they cannot enter the house and gardens.




If




you


are


interested


in


taking


part,


please


call


Michael


at


0121


788


1143


or




email


centre@.


You


can


also


visit


our


website




to


register


and pay online.



Registered Charity No: 2092613 Email: centre@




1



The poster is probably from ______________.



A. a website B. a storybook C. a novel D. a game show




2



The walk will begin ______________.


-


-


-


-


-


-


-


-