最新 英语中考英语阅读理解
-
最新
英语中考英语阅读理解
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
< br>1
.
根据短文理解,选择正确答案。
B
People all have problems. If we don't deal with
these problems, we can easily become unhappy.
Worrying about our problems can affect
how we do at school. It can also influence the way
we
behave with our families. So how do
we deal with our problems? There are many ways and
here
is one of them
Most of us have probably been angry
with our friends, parents or teachers. Perhaps
they said
something you didn't like, or
you felt they were unfair. Sometimes people can
stay angry for years
about a small
problem. Time goes by, and good friendship may be
lost.
When we are angry,
however, we are usually the ones affected. Perhaps
we have seen young
children
playing
together.
Sometimes
they
have
disagreements,
and
decide
not
to
talk
to
each
other. However, this
usually does not last for long. This is an
important lesson for us to learn.
(
1
)
What is
the writer?
A. A
shopkeeper. B. A doctor.
C. A student. D. A
dentist.
(
2
)
What is the main idea of the
passage?
A. How
to deal with problems.
B. How to do at school.
C. How to behave with families.
D. How to talk to each
other.
(
3
< br>)
What will happen if people stay
angry for long according to the text?
A. They feel unfair.
B. They may get sick.
C.
Good friendship may be lost.
D. They may miss each other.
(
4
)
Children
decide not to talk to each other probably
because_______.
A. they become unhappy
B. they have different ideas
C. they worry about a small problem
D. they want disagreements
(
5
)
From the
passage, we know an important lesson for us
is
A. playing
together
B. learning to
forget
C. staying angry
D. feeling unfair
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
(
5
)
B
【解析】
【分析】人与人之间难免会
有磕磕碰碰,相处的时候出现了问题怎么办?本文告
诉我们怎样处理与人相处时的问题。
⑴
推理判
断
l.
根据第一段
Worrying
about our problems can affect how we do at school.
可知作
者是一个学生。不是店主、医生或牙医。故选
C
。
⑵
主旨大意。根据文章第一段
People all have
problems. If we don't deal with these problems,
we can easily become unhappy.
可知问题讨论如何处理问题,故选
A
。
⑶
根据
Sometimes
people
can
stay
angry
for
years
about
a
small
problem.
Time
goes
by,
and
good friendship may be lost
可
知为小事长时间生气会失去好朋友。故选
C
。
< br>
⑷
根据
Sometimes
they have disagreements, and decide not to talk to
each other.
可知小孩不说
话是因为他们有分歧。故
选
B
。
⑸
归纳总结。根据最后一句话
This
is an
important
lesson
for
us
to
learn.
可知长时间生气
不
好,所以要学会遗忘。故选
B
。
p>
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时
注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
2
.
根据短
文内容出选择正确答案。
B
Do you
want to live a happier, less stressful life? Try
laughing for no reason at all. That's how
thousands
of
people
start
their
day
at
Laughter
(笑声)
Clubs
around
the
world
and
many
doctors now think that having a good
laugh might be one of the best ways to stay
healthy.
The first
Laughter Club was started in Mumbai, India, in
1995 by Dr. Madan Kataria.
children
laugh
about
300
times
a
day.
Adults
laugh
between
7
and
15
times
a
day,
says
Dr.
Kataria.
feel happy with
their lives.
in the world.
Many doctors are also interested
in the effects
(效果)
of
laughter on our health. According
to a
5-year study at the UCLA School of Medicine in
California, with laughing there is less stress in
the body. Laughter improves our health
against illness by about 40%.
So what happens at a Laughter
Club? I went along to my nearest club in South
London to find
out. I was quite nervous
at the beginning of the class, to be honest, I
wasn't interested in laughing
with a
group of strangers, and I was worried about
looking stupid. Our laughter teacher told us to
clap our hands and say “ho ho ho, ha ha
ha.” while looking at each other. However, our
bodies
can't tell the difference
between real laughter and unreal laughter, so they
still produce the same
healthy
effects.
Surprisingly,
it worked! After ten minutes everybody in the room
was laughing for real and
some
people
just
couldn't
stop!
At
the
end
of
the
class
I
was
surprised
by
how
relaxed-and
comfortable I felt. So if you're under
stress, then start laughing. You might be very
pleased with
the results!
(
1
)
The
first Laughter Club was started in
__________.
A.
India B. America
C. Britain D.
China
(
2
)
How
many Laughter Clubs are there in the world today?
A. Over 300.
B. Over 500.
C. Over 800.
D. Over l,300.
(
3
)
How
did the writer feel at the beginning of the class?
A. Surprised.
B. Pleased
C. Nervous.
D. Tired.
(
4
)
When did the people
in the club begin to laugh for real?
A. After ten minutes.
B. After ten hours.
C. After ten seconds.
D. After ten days.
(
5
)
The
article mainly tells us __________.
A. young children laugh
much more often than adults in a day
B. laughing is one of the best ways to
stay healthy
C. many-doctors
are also interested in the effects of laughter on
our health
D. real laughter
and unreal laughter are both good for
health
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
D
(
3
)
C
(
4<
/p>
)
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】你想过一个快乐的
,
没有压力的生活
?
< br>尝试毫无理由的大笑?全世界每天
有成千上万的人在笑声俱乐部开始他们的一天。
医生认为开怀大笑是最好的保健方式。
(
1
)细节理解。根据第二段
Th
e first Laughter Club was started in Mumbai,
India, in 1995 by
Dr. Madan Kataria.
p>
可知在印度,故选
A
。
(
2
)细节理解。根据第二段<
/p>
There
are
now
more
than
500
Laughter
Clubs
in
India
and
over
l,300 in the world.
可知选
D
。
(
3
)细节理解。根据第四段
I was quite nervous at the beginning of
the class
可知作者开始紧
张。故选
< br>C
。
(
4
)细节理解。根据最后一段
Surprisingly,
it
worked!
After
ten
minutes
everybody
in
the
room was laughing for real and some
people just couldn't stop!
可知
10
分钟后房间里的人都是
在真笑。故选
A
。
(
5
)主旨大意。本文讲笑声俱乐部给人们的生活带来的变化,通过大笑来减少压力,过更
快乐更健康的生活。故选
B
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意
紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
3
.
根据短
文内容理解选择正确答案。
B
Everyone worries. But how do you
deal with your worries? Whether your worries are
big or
small, you can take these three
steps to deal with your worries:
Try to find out what you're worried
about.
Sometimes, you
will know what you're worried about. Other times,
you might not. Try to find
it out
first. If you can't, you can ask for
help.
Think of ways to make
it better
There is
always something you can do to help you feel less
worried. Sitting there worrying is no
fun and it won’t solve your
problem.
Grades at
school are often a top worry for kids. If you're
worried about grades, ask yourself
these questions:
☆
Why are grades important?
What do grades mean to me?
☆
How do I get ready for
class? Do I go over
(复习)
my
notes even when there isn't a test?
☆
Do I have a
good place to do my homework?
☆
Have I tried
different ways of studying?
Ask for help
When you're worried, it can help to find someone
to talk to. You can ask your parents, friends,
or teachers for help.
(
1
)
How
many steps of dealing with your worries are
mentioned
(提及)
in the
passage?
A. Two
B. Three C. Four
D. Seven
(
2
)
When you don't know what you're
worried about, _______.
A. you should try to find it out
B. you can't ask for help
C. you don't need to think of ways
D. you can sit there
worrying
(
3
)
If
you're worried about grades, you can ask yourself
these questions except “_______”.
A. Why are grades
important? B. What do
grades mean to me?
C. How do
I get ready for class? D.
Why don't my friends like me?
【答案】
(
1
)
< br>B
(
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】这篇短文主要讲述
了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问
题,二是想办法让情况变得更好,三
是请求帮助。
⑴
细节理解题。根据
Whether your worries
are big or small, you can take these three steps
to
deal with your worries:
描述
,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选
B
。
⑵
细节理解题。根据
Try to find it out
first; if you can't, you can’t ask for help.
描述,可知当你
不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选
A
。
⑶
细节理解题。根据文中列出的几个问题
★
,可知不包
括选项
D
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
4
.
根据短文内容选择正确答案。
A
The
2014
FI
FA
World
Cup
,
the
twentieth
World
Cup
football
match,
was
held
in
Brazil
from
June
12th,
2014
to
July
13th,
2014.
Thirty-two
teams
from different
countries brought us sixty-four wonderful games
during the
World
Cup.
This
is
the
second
time
the
World
Cup
is
held
in
this
country
and
the
fifth
in
South
America.
Thousands
of
football
fans
watched
the
games.
A
Bite
of
China
(舌尖上的中国)
,
a
mouth-watering
documentary
TV
program featuring delicious Chinese
food, has interested a large number of
people. The program has become very
popular since it was shown on TV.
The
documentary
provides
not
only
Chinese
delicious
food
but
also
the
relationships between people and food.
“We made this documen
tary with
our respect and love for food. I hope
it will help people learn more about
Chinese food as well as Chinese
culture.” said the director Mr. Chen.
Lu Jialei, a school girl from Hangzhou,
China, won the championship of the
first
Chinese Character
Dictation Contest
, which made her
become famous
overnight. Lu is a
hard-
working girl and always comes top
at school. “I like
reading and I’m
crazy about learning Chinese characters. I enjoy
the contest
and
hope
more
and
more
people
become
interested
in
learning
Chinese
characters.” said Lu Jialei after
winning the contest.
(
1
)
How
long did the 2014 FIFA World Cup last?
A. About a week. B. About two
weeks C. About a month. D. About
two months.
(
2
)
Which is NOT true according to
the articles?
A.
Lu Jialei always gets good grades at
school.
B. The World Cup has
been held in South America twice.
C. Many people like watching the TV
program A Bite of China.
D.
Lu Jialei hopes more people ca n take much
interest in Chinese characters.
(
3
)
Where may
the articles probably come from?
A. A story book.
B. A science report. C. A sports
magazine. D. The Internet.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
D
【解析】
【分析】这篇短文给我们介
绍了三段不同内容的短文。第一段是关于今年夏天将
在巴西举行的足球世界杯;第二段是
关于《舌尖上的中国》这个电视节目;第三段是关于
第一届汉字听写大赛的冠军卢佳磊。
(
1
)细节
理解题。根据短文的第一段中
the twentieth World Cup
football match, will be held
in Brazil
from June 12
th
, 2014 to July
13
th
, 2014.
可知,第
p>
20
届世界杯足球赛将于
2014
年
6
月
12
号到
7
月
13
号在巴西举行,时间是持续一个月。故选
C
。
p>
(
2
)推理判断
题。根据
Lu is a hard-working girl and
always comes top at school.
可知
A
的说
法是对的;根据
A
Bite
of
China
(舌尖上的中国)
,
a
mouth-watering
documentary
TV
program featuring delicious Chinese
food, has interested a large number of people.
可知
C
的说
法也符合文
意;根据
enjoy the contest and hope more and
more people become interested in
learning Chinese characters
可
知
D
也是符合文意的;
根据
This is the second time
the World
Cup is held in this country
and the fifth in South America.
可知,这是世界杯
足球赛第五次在南
美洲国家举行,故
B
不对。选
B
。
(
3
)主旨大意题。这篇短文中给我们介绍了三个不同的内容
,第一段是关于今年的世界杯
足球比赛将在巴西举行;第二个是关于《舌尖上的中国》这
个节目;第三个是关于汉字听
写大赛的冠军卢佳磊。这样的一篇短文应该来源于网上。故
选
D
。
<
/p>
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键<
/p>
词,在文章中寻找答案。
5
.
阅读理解
It's hard to turn down
a tasty banana. They taste good and you don't have
to wash them before
eating them.
However, British scientists say that the fruit may
disappear by 2050.
One
reason for
this
is
climate
(气候)
change.
Scientists at the University of Exeter collected
data
(数据)
from 27
countries
and
regions
that
produce
86
percent
of
the
world's
bananas.
They found that climate change has
improved growing conditions in 21 of these
countries. In the
past 60 years, the
average yield
(平均产量)
has
reached 1.37 tons of bananas per hectare
(公
顷)
.
However,
if
temperatures
keep
rising,
this
advantage
will
disappear.
Ten
of
the
countries,
including India, the world's biggest
producer of bananas, will produce fewer bananas.
By 2050,
the fruit may die
out.
Shouldn't
bananas
grow
more
easily
if
it's
hotter
outside?
In
fact,
the
perfect
temperature
range for
growing bananas is between 24 and 32 C. If
temperatures get too high, they will stop
growing.
Diseases are another danger to bananas. Unlike
other crops, the bananas we grow come from
shoot
cuttings
(茎段)
rather
than
seeds.
This
means
that
all
banana
plants
have
the
same
genotype
(基因型)
. In
other words, if a disease is able to kill one
plant, it could kill them all.
One serious disease is called
Panama. Caused by fungus
(真菌)
in the soil, it spreads easily. It
has
spread across South Asia, Africa, the Middle East,
and Australia. If one banana
plantation
(种
植园)
suffers
from
the
disease,
it
will
take
30
years
until
it
is
able
to
grow
bananas
again.
Scientists have yet to find a cure for
this disease.
(
1<
/p>
)
What does the underlined
word
this
A. People's love for bananas.
B. The taste of bananas.
C. The convenience of eating bananas.
D. The future disappearance of bananas.
(
2
)
Wha
t might happen if temperatures keep going higher?
A. More countries will
start to grow bananas.
B.
Bananas will grow better in most
countries.
C. Bananas will
not be able to grow any more.
D. Bananas won't be as tasty as
before.
(
3
)
What does Paragraph 5 tell us?
A. What diseases bananas
may suffer from.
B. How bananas
are grown.
C. How diseases
can easily kill bananas. D. Which
diseases can kill bananas.
(
4
)
The
passage is written to ________.
A. offer tips for growing
bananas
B.
explain why bananas may die out
C. show the difficulties of growing
bananas D. describe bananas' growing
conditions
【答案】
<
/p>
(
1
)
D
(
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】主要讲了香蕉可能
消失的原因。
(
< br>1
)推断题。根据前句
However,
British scientists say that the fruit may
disappear by 2050.
可
知介绍了香蕉可能消
失的原因,所以
this
代指香蕉消失,故选
< br>D
。
(
2
)细节题。根据
However
, if temperatures keep rising, this advantage will
disappear. Ten of
the
countries,
including
India,
the
world's
biggest
producer
of
bananas,
will
produce
fewer
bananas. By 2050, the fruit may die out
可知温度持续上升,香蕉将更少,最终可能消失,即
不能生长,
故选
C
。
(
3
)细节题。根据
< br>Diseases are another danger to bananas.
< br>可知疾病是香蕉的另一个危险,
即疾病是怎样杀死香蕉的,故选
< br>C
。
(
4
)主旨题。根据全文可知主要讲了香蕉可能消失的原因,
故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
6
.
阅读理解
Everybody hates rats.
But rats may soon be man's new good friends. What
happens after an
earthquake? We send in
rescue dogs. Why? Because they can smell people.
Dogs save lives. They
help rescuers to
find living people. But dogs are big and they
can't get into small spaces. So now a
new research project is using a smaller
animal to save lives: the rat.
How does it work? First, the rat is
trained to smell people. When this happens, the
rat's brain
gives
a
signal.
This
is
sent
to
a
small
radio
on
its
back,
and
then
the
rescuers
follow
the
radio
signals. When the rat's brain activity
jumps, the rescuers know that someone is alive.
The rat has
smelled that
person.
Although there
are already robots which can do this job, rats are
better. Robots' noses don't
work well
when there are other smells around. Rats are good
at that. Rats can also see in the
dark,
they
are
cheaper
and
quicker
to
train
than
dogs,
and
unlike
robots,
they
don't
need
electricity!
The
place we couldn't get to, and a rat
would get out if it wasn't
safe.
history,
people
will
be
happy
to
see
a
rat
in
a
building
(
but
only
after
an
earthquake,
of
co
urse
)
.
(
1
)
Where do you
think you can find this passage?
A. In a magazine about
toys.
B.
In a history book.
C. In a
newspaper about science. D.
In an advertisement.
(
2
)
Which of the
following is NOT TRUE?
A. Rats don't need electricity.
B. Rats are better than robots when
smelling.
C. Rats are as
clever as radios. D. Rats can see
things in the dark when doing rescues.
(
3
)
Why
does the
A. Because rats
can get into very small spaces. B. Because rats
have better noses than dogs.
C. Because rats don't like robots.
D. Because rats are brave.
<
/p>
(
4
)
Whic
h is the best title of this passage?
A. Ways of saving people
B. Rats
C.
Earthquakes
D. Rats for
rescue
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了老鼠是怎
样营救人的。
(
< br>1
)推断题。根据全文可知主要讲了老鼠救人,所以可以在关于科学的报纸上发现
,故
选
C
。
(
2
)细节
题。根据
This is sent to a small radio on
its back, and then the rescuers follow the
radio signals.
可知信号被发送给收音机,而没
有说老鼠和收音机一样聪明,故选
C
。
(
3
)细节
题。根据
rat would get out if it
wasn't safe.
可知是因为老鼠可以去非常小的地方,故选
< br>A
。
(
4
)主旨题。根据全文可知主要讲了老鼠是怎样营救人的。
故选
D
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
7
.
阅读理解
The village of Hengly
was going to have the Bean Olympics. It was a
competition to see which
kind of bean
would grow the fastest and the tallest. Everybody
was excited. They couldn't wait to
show
their best plants.
Cassie
knew
clearly
which
bean
she
would
choose
for
the
competition,
for
her
family
had
planted a special
Sicily.
Her grandmother planted the beans every year and
served them at many meals. Cassie was
sure they would be unbeatable
beans.
However,
the
plan
did
not
work
out
that
way.
Although
Cassie's
bean
plants
looked
healthy
with beautiful purple flowers, they did
not grow as fast or climb as high as any of her
neighbours.
These
people
chose
beans
from
seed
(种子)
shops.
Their
beans
had
wonderful
names
like
and his
plants climbed almost to the top of the fence.
Cassie's plants were just near the middle of
the fence.
On
the day of the competition, Cassie was
disappointed that her beans were in last place.
Ivan
laughed at her beans and said she
could win a prize for the slowest, shortest
bean.
The
organizer,
Mr
Williams,
handed
out
medals
for
the
fastest-growing
and
the
tallest
bean
plants.
Mr Williams cooked the beans from
each competitor and chose five experienced
villagers as
judges
(裁判)
.
Cassie was
nervous. Would her family beans lose another
time
?
After
the judges tasted the beans, Mr Williams counted
the results.
winner.
Cassie grinned at this unexpected result. Many of
her neighbours, even Ivan asked for her seeds.
They were all in favour of the good-
tasting beans even though they didn't grow fast or
very tall.
(
1
)
Cassie's beans were from
.
A. the
organizer
B. seed
shops
C. her
neighbours
D. her
family
(
2
< br>)
Cassie won the prize for.
A. the tallest beans
B. the most delicious beans
C. the most beautiful beans
D. the fastest-growing beans
(
3
)
Wha
t does the underlined word
?
A. smiled widely.
B. left silently.
C. nodded quickly.
D. sang sadly.
(<
/p>
4
)
What is the
topic of the passage
?
A. The experience of
growing beans. B. The tallest
bean in the competition.
C.
The history of a special family bean.
D. The bean competition in Hengly
Village.
【答案】
(
1
)
D
(
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了利村要举
办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆子长得最
快、最高。大家都很兴奋。他们迫不及
待地要展示他们最好的植物。
(<
/p>
1
)细节题。根据
for her
family had planted a special
科学
< br>Cassie
的豆子是家
人种的,故选
< br>D
。
(
2
)细节题。根据
They
were all in favour of the good-tasting beans even
though they didn't
grow fast or very ta
ll.
他们都喜欢味道好的豆子,尽管它们长得不快也不高,可知豆子是美味
的,故选
B
。
(
3
)推断
题。根据
The judges all agree that Cassie's
beans are the winner.
可知
Cassi
e
的豆子
是获胜者,所以
Cassie
是高兴的,即咧嘴笑,
smiled widely
,故选
A
。
(
4
)主旨
题。根据全文可知主要讲了利村要举办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆
子长得最快
、最高。大家都很兴奋。他们迫不及待地要展示他们最好的植物。故选
D
。
【点评】考查阅读理解
,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
8
.
阅读理解
Charity Walk in
2017
Sunday 18th June
2017
10:00 am-
Register
(登记)
10:30 am- -Walk Begins
18th~24th June
Venue
(场地)
:
Baddesley Clinton House B930DQ
Walk
registration fee
(
登记费用)
:
Adults: $$5
(
on
the day $$ 7
)
Children: $$3
(
on the day
$$4
)
Under 5
years old: free
By paying
the registration fee you will be able to enter
Baddesley Clinton
House
and
grounds
for
free
(
normally
BRM/DAY
$$10.45~
$$11.
50
for
adults and $$5. 15~
$$5.70 for children
)
Pets welcome
on the walk but they cannot enter the house and
gardens.
If
you
are
interested
in
taking
part,
please
call
Michael
at
0121
788
1143
or
email
centre@.
You
can
also
visit
our
website
to
register
and
pay online.
Registered
Charity No: 2092613 Email: centre@
(
1
)
The
poster is probably from ______________.
A. a website
B. a storybook C. a novel
D. a game show
(
2
)
The
walk will begin ______________.