【英语】中考英语阅读理解经典题型带答案

别妄想泡我
807次浏览
2021年02月13日 21:27
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:带我去远方)


【英语】中考英语阅读理解经典题型带答案




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)


< br>1



根据短文内容理解选择正确答案。

< br>



C



What is your favorite color? Ask famous persons like Cate Blanchett, Scarlett Johnson, and


Bono



singer


for


the


band


U2



,


and


maybe


they


will


say


“green.”


That’s


not


because


these


artists like the color green best. Instead, they are interested in green fashion.



Green fashion is about making



and wearing



clothes that are good for humans, animals,


and


the


Earth.


In


the


past,


green


fashion


made


people


think


of


ugly


clothes.


But


today,


green


fashion is different. It is about looking good and caring about the Earth and other people. You can


have interesting clothes and be green.



Around the world, green fashion is becoming popular. For example, the U.K. company People


Tree sells me


n’s and women’s clothing and accessories


(配搭物)


. They are made from natural


fabrics


(织物)



like


cotton


and


wool.


Workers


who


make


the


clothes


are


from


countries


like


Kenya


(肯尼亚)


, and Bangladesh


(孟加拉国)


. People Tree pays the men and women good


money for the clothes they make.



Singer Bono and his wife also started a clothing company called EDUN. When the clothes are sold,


EDUN uses most of the money to help people around the world.



1



From this passage, we know that “green fashion” means________.




A. putting green color on your face B. making clothes from green trees



C. wearing the color green all the time


D. wearing clothes that are good for the Earth




2

< p>


Today, green fashion is ___________.




A. the same as it was in the past


B. making people work harder



C. more popular and interesting


D. mostly popular with famous persons




3



Which sentence about green clothing companies is true?




A. They are all in Africa. B. They do not pay their workers well.



C. They make clothes only for women. D. They use natural fabrics to make clothes.




4



What does EDUN do?




A. It teaches people to make clothes.



B. It makes interesting clothes for teenagers.



C. It sells clothes and uses the money to help people.



D. It pays people good money for the clothes they make.



【答案】



1



D


< br>(


2



C




3



D




4



C



【解析】


【分析】





细节理解。根据第二段


Green


fashion


is


about


making



and


wearing




clothes


that


are


good


for


humans,


animals,


and


the


Earth


可知绿色时尚是做或者穿对人、动物和地球有益的< /p>


衣服。故选


D





细节理解。根据第二段



But


today,


green


fashion


is


differ ent.


和第三段


Around


the


world,


green fashion is becoming popular


可知当今绿色时尚更受欢迎 。故选


C





细节理解。根据第三段可知


he U.K. company People Tree sells men's and women's clothing


and accessories


(配搭物)


. They are made from natural fabrics


(织物)


like cotton and wool.


Workers who make the clothes are from countries like Kenya


(肯尼亚)


, and Bangladesh


(孟加


拉国)


. People Tree pays the men and women good money for the clothes they make.


可知他们


用 天然纤维制作衣服。


ABC


错误,故选


D





细节理解。跟最后一句


When


the


clothes


are


sold,


EDUN


uses


most


of


the


money


to


help


people around the world.


可知他们用钱帮助全世界的人们。故选C


【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键

词,在文章中寻找答案。




2



阅读理解




When he was small, Hill was a famous bad boy.




At


the


age


of


9,


his


father


married


his


stepmother.


At


that


time


they


lived


poorly


in


the


countryside while his stepmother was from a wealthy family.



His father introduced Hill to his stepmother as he said,


shire


this


is


the


worst


boy,


who


has


made


me


have


no


other


way.


Maybe


before


tomorrow


morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine.



To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at


him carefully. She then turned around to tell her husband,


in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show


himself.



His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building


friendship


with


his


stepmother.


And


this


became


the


drive


of


his


life,


making


him


create


28


successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to


success.




Before


his


stepmother


came,


no


one


praised


him


smart,


and


his


father


and


neighbours


considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.



When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him,


believe you will become a writer.


writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in


his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as


well as she expected him to.



The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States


and one of the most important persons in the 20th century.



Praise will never be unnecessary, especially for children. A sincere


(真诚的)


praise may be


better than 10, 000 bad words.




1

< br>)


What did people think of Hill before the age of nine?



A. Clever. B. Creative. C. Unfriendly. D. Foolish.




2



Hill started making friends with his stepmother after she .



A. smiled at him B. looked at him carefully



C. said good words about him


D. said bad words about him




3



Whi ch of the following is WRONG about Hill?



A. He accepted his stepmother's typewriter.


B. He failed to do as he was expected.



C. He started writing to a local newspaper.


D. He understood his stepmother.




4



The passage was written mainly to tell us that .



A. children should be praised B. Hill's father married again



C. Hill's stepmother was kind to him


D. Hill's father was cruel to him



【答案】


< br>(


1



C




2



C




3



B




4



A



【解析】


【分析】文章大意:小时候 ,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,


父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继 母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关


系变的越来越好。在继母的关爱下成 为美国著名的作家。




< p>
1


)细节理解题,根据



When he was small, Hill was a famous bad boy.



可知,希尔九岁


前 是个出了名的坏孩子,故答案是


C






2


)细节 理解题,根据



His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears.


With this, he started building friendship with his stepmother.




可知,在继母说了他的好话


后,他开 始跟继母交朋友,故答案是


C






3


)正误 判断题,根据



Therefore, he would do as well as she expected him to.



可知他


跟继母期盼的做的一样好,因此


B


的陈述是错误的,故答案是


B






4

< br>)主旨大意题,根据文章内容可知,继母的表扬让他发生了很大的变化,因此可知,


孩子们是需要表扬的,故答案是


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和 主旨大意题。细节理解题可


以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要 根据文章内容做出正误判


定;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。




3



阅读理解




My family has had a great influence on me. When I was a kid, I learnt how to work from my


family. My mum would never let me get away when there was something to be done. I learnt the


importance of education. My parents would give me 50 dollars if I got As in school. They taught


me how to use and save money. My mum taught me how to cook, how to clean, and basically


everything I needed to know to live on my own. My dad taught me how to garden, how to do


home improvement, how to treat women and girls with respect, and how to put other people's


needs above my own. My brothers and sisters taught me how to make a decision in conflict


(矛


盾)


.


I'm


22now,


and


I'll


get


married


next


year.


I


learn


things


from


my


parents'


marriage


by


examples. For example, I've never seen my parents really fight. They had disagreements, but they


were always in control and never let anger get the best of them. I think that's great, and I'm going


to work towards that in my marriage.



I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a great family.




1



Who taught the writer to do some housework?



A. The mother.


B. The father.


C. The sisters.


D. The brothers.




2



When will the writer have a new family?



A. At the age of 22.


B. At the age of 24.


C. At the age of 23.


D. At the age of 21.




3



Which of the following is NOT true?



A. The writer's family influence the writer a lot.



B. The writer learns to save money.



C. The writer is a girl in the family.



D. The writer's parents never fight with each other.




4



How will the writer's new family be according to the passage?



A. It will be a large family. B. It will be a great family.



C. The family members will be different.


D. The family members will never get angry.



【答案】




1



A



(< /p>


2



C




3



C

< p>



4



B



【解析】


【分析】本文介绍了作者< /p>


的家庭对作者有很大的影响。





1


)推理题。根据



My


mum


taught


me


how


to


cook,


how


to


clean,


and


basically


everything I needed to know to live on my own.




我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以

及基本上我需要知道的独立生活所需的一切


可知,



作者的妈妈


教他做家务





故选


A






2


)推理 题。根据




I'm 22now, and I'll get married next year



可知,



作者


23


岁时会有一


个新家庭





故选


C






3


)推理 题。根据



My


dad


taught


me


how


to


garden,


how


to


do


home


improvement,


how to treat women and girls with respect,


我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊


重妇女和女孩


可知作者是男孩,作者


是家里的一个女孩是错的



,故选


C






4


)细节 题。根据




I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a


great


family.



我有一个大家庭。我 很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭


可知,




者的新家庭会是一个伟大的家庭



故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



4



阅读理解




The village of Hengly was going to have the Bean Olympics. It was a competition to see which


kind of bean would grow the fastest and the tallest. Everybody was excited. They couldn't wait to


show their best plants.




Cassie


knew


clearly


which


bean


she


would


choose


for


the


competition,


for


her


family


had


planted a special


Sicily. Her grandmother planted the beans every year and served them at many meals. Cassie was


sure they would be unbeatable beans.




However,


the


plan


did


not


work


out


that


way.


Although


Cassie's


bean


plants


looked


healthy


with beautiful purple flowers, they did not grow as fast or climb as high as any of her neighbours.


These


people


chose


beans


from


seed


(种子)


shops.


Their


beans


had


wonderful


names


like



and his plants climbed almost to the top of the fence. Cassie's plants were just near the middle of


the fence.



On the day of the competition, Cassie was disappointed that her beans were in last place. Ivan


laughed at her beans and said she could win a prize for the slowest, shortest bean.




The


organizer,


Mr


Williams,


handed


out


medals


for


the


fastest-growing


and


the


tallest


bean


plants.



Mr Williams cooked the beans from each competitor and chose five experienced villagers as


judges


(裁判)

< p>
.



Cassie was nervous. Would her family beans lose another time




After the judges tasted the beans, Mr Williams counted the results.




winner.



Cassie grinned at this unexpected result. Many of her neighbours, even Ivan asked for her seeds.


They were all in favour of the good- tasting beans even though they didn't grow fast or very tall.




1



Cassie's beans were from .



A. the organizer


B. seed shops


C. her neighbours


D. her family




2

< br>)


Cassie won the prize for.



A. the tallest beans B. the most delicious beans



C. the most beautiful beans


D. the fastest-growing beans




3



Wha t does the underlined word





A. smiled widely.


B. left silently.


C. nodded quickly.


D. sang sadly.



(< /p>


4



What is the topic of the passage





A. The experience of growing beans. B. The tallest bean in the competition.



C. The history of a special family bean.


D. The bean competition in Hengly Village.



【答案】




1



D

< p>



2



B




3


A




4



D



【解析】


【分析】主要讲了利村要举 办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆子长得最


快、最高。大家都很兴奋。他们迫不及 待地要展示他们最好的植物。




(< /p>


1


)细节题。根据


for her family had planted a special


科学

< br>Cassie


的豆子是家


人种的,故选

< br>D






2


)细节题。根据


They were all in favour of the good-tasting beans even though they didn't


grow fast or very ta ll.


他们都喜欢味道好的豆子,尽管它们长得不快也不高,可知豆子是美味

< p>
的,故选


B






3


)推断 题。根据


The judges all agree that Cassie's beans are the winner.


可知


Cassi e


的豆子


是获胜者,所以


Cassie


是高兴的,即咧嘴笑,


smiled widely

< p>
,故选


A






4


)主旨 题。根据全文可知主要讲了利村要举办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆


子长得最快 、最高。大家都很兴奋。他们迫不及待地要展示他们最好的植物。故选


D





【点评】考查阅读理解 ,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




5



阅读理解




Black is at City Art Center



A Trip into a Young Farmer's Mind



Chickens that can talk? Cows that can dance? They are all in Louis Black's comic books


(漫画


书)


.



Louis Black was born on a farm. The quiet young man spent most of his life helping his parents


on the farm. When he was nine, he started to draw the animals on the farm. Later, he put them


into his comic books in his own funny way. They were enjoyed by his family but never shown to


people outside the farm.



The shy farmer's comic books became famous only after he died. He passed on in a fire three


years ago, when he was only order to remember him, his family showed his comic books in


the


town


museum,


and


people


liked


them


very


much.


Now


the


original


(原始的)


pictures


of


Louis Black's farm animals can be seen at the City Art Centre for one month.



Come and visit the beautiful world of Louis Black





1



At what age did Louis begin to draw the animals on the farm?



A. At9. B. At 13. C. At23. D. At 35.




2



The underlined part



A. sat


B. rose


C. died


D. stood




3



Which is the RIGHT order of what happened?



a. His books became popular. b. His family enjoyed his books.



c. He passed on in a fire. d. He started to draw animals.



e. He was born on a farm.



A. a-b-c-d-e


B. e-b-d-a-c


C. e-d-b-c-a


D. b-d-c-e-a




4



What is the purpose of the passage?



A. To plan a trip to visit a farm. B. To tell people about an art show.



C. To attract people to the farm. D. To share ideas of drawing comic books.



【答案】


< p>


1



A




2


C




3



C




4



B



【解析】


【分析】主要讲了一个城市 艺术节目。




1


)细节题。根据


When he was nine, he started to draw the animals on the farm.


可知


Louis9


岁时开始在农场里画动物,故选


A






2


)细节题。根据


T he shy farmer's comic books became famous only after he died.


可知这位


腼腆的农民死后,他的 漫画书才出名,所以


passed on


意思是死亡,即


died


,故选


C






3


)细节题。根据第三段第一句


Louis


Black


was


born


on


a


farm.


可知


e


是第一个;根据第


三段 第三句


When he was nine, he started to draw the animals on the farm.


可知


d< /p>


是第二个;


根据第三段第五句


They were enjoyed by his family but never shown to people outside the farm.


可知


b< /p>


是第三个;根据第四段第二句


He passed on in a fire three years ago, when he was only

35.


可知


c


是第四个;根据第四 段第一句


The


shy


farmer's


comic


books


became


famous


only


after he died.


可知去世后农民的书变得著名的,所以


a


是第五个,故选


C






4


) 细节题。根据全文可知主要讲了一个城市艺术节目,故选


B


。< /p>




【点评】考查阅读理解,主要考查细 节题,注意从文中仔细寻找答案。




6



阅读理解





Abdul


Sadiq,


an


Afghanistan's


only


professional


cyclist,


began


by


training


his


daughter.


And


when


she


competed


successfully


abroad,


he


set


up


the


team.


It


is


the


world's


most


unlikely


sporting


team,


because


the


sport


breaks


taboos


in


a


country


where


in


many


traditional


communities, women are not allowed out of the house.



The head coach faces frequent threats and the girls' families do not always approve


their fathers trying to stop them, it's a brother or uncle.



Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17,


are sisters. Their father and their


brothers approve, but they know that their uncles complain to their father.


in front of us to say ‘Why are you cycling?', but they say bad words to our father,


team have, however, competed and won regionally against Bangladesh and Pakistan.




the latest riders. In one of the mildest and driest winters for many years, training has gone on


without stopping. And next spring, the girls will go up into the mountains.


should not sit at home, they need to come out and do sports,


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone


on


the


street


one


day.



my


ambition, and I hope that one day girls will be allowed to go cycling on the streets, not having a


coach, or anyone with them, and they will not have problems,




1



What does Abdul Sadiq do?



A. A teacher. B. A cyclist. C. A reporter. D. A driver.




2



What does the underlined word



A.


禁忌


B.


警告


C.


符号


D.


风俗




3



From the third paragraph, we can know



A. Massouma and Zarab's parents approve of their joining the team



B. Massouma and Zarab's uncles are against their cycling



C. Massouma and Zarab don't want to join the team



D. Massouma and Zarab are both very old




4



What was Zainab's dream?



A. Her mother approving her cycling. B. Going cycling alone on the street.



C. Joining the team.


D. Winning against Bangladesh and Pakistan.




5

< p>


Where may you see the passage?



A. In a storybook.


B. In a fashion magazine.



C. In a travel guide book.


D. In a sports newspaper.



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



B




5



D



【解析】


【分析】主要讲了阿卜杜勒


·


萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿


开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这


项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。





1


)细节 题。根据


Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist


可知阿卜杜勒


·< /p>


萨迪


克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选


B






2


)细节题。根据


where in many traditional communities, women are not allowed out of the


house.


可知许 多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选


A






3

< p>
)细节题。根据


Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their


father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their fath er.


可知


Massouma



Zarab


的叔叔反对他们骑自行车,故选


B






4


)细节题。根据


And


18-


year-old


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone on the street one day.


可知


Zainab


希 望一天独自在街上骑自行车,故选


B






5


)细节 题。根据全文可知与骑自行车有关,所以在体育报纸上看到,故选


D




【点评】考查阅读理解,主 要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




7



阅读理解




Want to enjoy some extreme sports


(极限运动)


? Here are a small number of the extreme


sport clubs across universities in the UK.



Octopush


(水中曲棍球)



Oxford,




York.


Aberdeen


and


Warwick


are


only


some


of


the


universities that offer this rather unusual sport. Anyone who is


able to swim can play. It is played by two teams of six players.



Everyone wears a mask and carries a small wooden stick.



Skiing and snowboarding



Nearly every university in the UK has a skiing and snowboarding


club.


For


example,




Brumski


8.


Board


Club


of


Birmingham


University


has


run


for


30


years


and


has




about


500


members.


They


hold


Christmas


and


Easter


ski


trips


every


year


and




take



part in competitions.



Skateboarding



Warwick




University


is


home


to


the


Longboarding


Club.


A


longboard is two or three feet longer than a usual skateboard


and has a wider wheel base. Instead of offering club T-shirts, the


Longboarding Club lets members have their personal socks.




BASE jumping



The University of Lincoln offers BASE jumping. In BASE jumping,


players


jump


from




fixed


objects


and


use


a


parachute


(降落


伞)



to


break




their


fall.


They


go


on


weekly


trips


to


Skydive


Hibaldstow.




_________________.




1



If


a


student


wants


to


take


part


in


Octopush,


he


or


she


should


be


able


to


A. ski B. swim C. skate D. skydive




2



How many members are there in Brumski &. Board Club?



A. About 30.


B. About 300.


C. About 50.


D. About 500.




3



A usual skateboard is _________________than a longboard.



A. shorter B. longer C. wider D. bigger




4

< br>)


Which university offers BASE jumping?



A. Oxford. B. York. C. Lincoln. D. Warwick.




5



According


to


the


passage,


which


of


the


following


is


the


most


common


sport


in


UK


universities?



A. Octopush.


B. Snowboarding.


C. Skateboarding.


D. BASE jumping.



【答案】




1



B



(< /p>


2



D




3



A

< p>



4



C




5



B



【解析】


【分析】本文介绍了英国各 大学的少数极限运动俱乐部。




(< /p>


1


)细节题。根据水中曲棍球的介绍


Anyone who is able to swim can play


可知如果 一个学


生想参加水中曲棍球,他或她应该会游泳,故选


B





< p>
2


)细节题。根据


Brumski 8. Board Club of Birmingham University has run for 30 years and


has


about


500


members


布鲁姆斯基


8


和伯明翰大学董事会俱乐部已经运作了


30


年,可知


大约有


500


名成员,故选


D






3


)推理 题。根据


A longboard is two or three feet longer than a usual skateboard


长板比普


通滑板长两到三英尺



可知普通的滑板比长板短,故选


A






4


)细节题。根据



The


University


of


Lincoln


offers


BASE


jumping


可知



Lincoln


提供基础跳


跃,故选


C


。< /p>





5


)推理题。根据



They hold Christmas and Easter ski trips every year and take part in


competitions



他们每年都举行圣诞节和复活节滑雪旅行,并参加比赛



可知


滑雪板运动是英


国大学最常见的运动





故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



8



阅读理解





Cross- country skier Man Dandan won the women's 1.4 km individual sprint here on Monday,


earning China's first gold at the eighth Asian Winter Games in 2017.




with 3 minutes and 48. 29 seconds.


member, I want to set a good example to my younger teammates by doing my best no matter


what the result is.



Mikko Olavi Virtanen, the head coach of the Chinese cross- country skiing team, said after the


game he was satisfied with Man Dandan's performance.


biggest problem before was to maintain the speed for four rounds of the competition. We have


been working on that for the past seven months. I have been giving her advice, such as how to


save the energy till the final round,



He also said that the Chinese cross-country skiing team had a huge potential.


young team. We still have five more years to Beijing Winter Olympics. I hope we can continue this


good work for a long term,



Yelena Kolomina from Kazakhstan took the sliver and Ju Hyeri from South Korea got the bronze.


Australia's Casey Wright finished the third in the final round but did not get a medal as a guest


athlete.




1



How long did it take Man Dandan to finish the sking?



A. 2 minutes and 11.31 seconds.


B. 3 minutes and 48. 29 seconds.



C. 8 minutes and 29 seconds.


D. 48 minutes and 29 seconds.




2



What did the coach think of Man's performance?


-


-


-


-


-


-


-


-