【英语】中考英语阅读理解经典题型带答案
-
【英语】中考英语阅读理解经典题型带答案
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
< br>1
.
根据短文内容理解选择正确答案。
< br>
C
What is your favorite color? Ask
famous persons like Cate Blanchett, Scarlett
Johnson, and
Bono
(
singer
for
the
band
U2
)
,
and
maybe
they
will
say
“green.”
That’s
not
because
these
artists like the color green best.
Instead, they are interested in green
fashion.
Green
fashion is about making
(
and
wearing
)
clothes that are
good for humans, animals,
and
the
Earth.
In
the
past,
green
fashion
made
people
think
of
ugly
clothes.
But
today,
green
fashion is different. It is about
looking good and caring about the Earth and other
people. You can
have interesting
clothes and be green.
Around the world, green fashion is becoming
popular. For example, the U.K. company People
Tree sells me
n’s and women’s
clothing and
accessories
(配搭物)
. They are
made from natural
fabrics
(织物)
like
cotton
and
wool.
Workers
who
make
the
clothes
are
from
countries
like
Kenya
(肯尼亚)
, and
Bangladesh
(孟加拉国)
. People
Tree pays the men and women good
money
for the clothes they make.
Singer Bono and his wife also started a
clothing company called EDUN. When the clothes are
sold,
EDUN uses most of the money to
help people around the world.
(
1
)
From this
passage, we know that “green fashion”
means________.
A. putting green color on your face
B. making clothes from green trees
C. wearing the color green all the time
D. wearing clothes that are good for
the Earth
(
2
)
Today, green fashion is
___________.
A.
the same as it was in the past
B. making people work harder
C. more popular and interesting
D. mostly popular with famous
persons
(
3
)
Which sentence about green
clothing companies is true?
A. They are all in Africa.
B. They do not pay their workers well.
C. They make clothes only for women.
D. They use natural fabrics to make
clothes.
(
4
)
What does EDUN do?
A. It teaches people to
make clothes.
B. It makes
interesting clothes for teenagers.
C. It sells clothes and uses the money
to help people.
D. It pays
people good money for the clothes they
make.
【答案】
(
1
)
D
< br>(
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】
⑴
细节理解。根据第二段
Green
fashion
is
about
making
(
and
wearing
)
clothes
that
are
good
for
humans,
animals,
and
the
Earth
可知绿色时尚是做或者穿对人、动物和地球有益的<
/p>
衣服。故选
D
。
⑵
细节理解。根据第二段
But
today,
green
fashion
is
differ
ent.
和第三段
Around
the
world,
green
fashion is becoming popular
可知当今绿色时尚更受欢迎
。故选
C
。
⑶
细节理解。根据第三段可知
he
U.K. company People Tree sells men's and women's
clothing
and
accessories
(配搭物)
. They are
made from natural
fabrics
(织物)
like cotton and
wool.
Workers who make the clothes are
from countries like
Kenya
(肯尼亚)
, and
Bangladesh
(孟加
拉国)
.
People Tree pays the men and women good money for
the clothes they make.
可知他们
用
天然纤维制作衣服。
ABC
错误,故选
D
。
⑷
细节理解。跟最后一句
When
the
clothes
are
sold,
EDUN
uses
most
of
the
money
to
help
people around the world.
可知他们用钱帮助全世界的人们。故选C
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
2
.
阅读理解
When he was small, Hill
was a famous bad boy.
At
the
age
of
9,
his
father
married
his
stepmother.
At
that
time
they
lived
poorly
in
the
countryside while his stepmother was
from a wealthy family.
His father introduced Hill to his stepmother as he
said,
shire
this
is
the
worst
boy,
who
has
made
me
have
no
other
way.
Maybe
before
tomorrow
morning he will
throw a stone at you, or do a bad thing you will
never imagine.
To Hill's
surprise, his stepmother went up to him with a
smile, held up his head and looked at
him carefully. She then turned around
to tell her husband,
in the entire
shire, but the cleverest and most creative boy.
Only he doesn't find a place to show
himself.
His
stepmother's words warmed his heart, his eyes full
of tears. With this, he started building
friendship
with
his
stepmother.
And
this
became
the
drive
of
his
life,
making
him
create
28
successful golden rules, which helped
tens of thousands of ordinary people walk on the
road to
success.
Before
his
stepmother
came,
no
one
praised
him
smart,
and
his
father
and
neighbours
considered him as
a bad boy. However, his stepmother's words changed
his life.
When Hill was
14 years old, his stepmother bought him a used
typewriter and said to him,
believe you
will become a writer.
writing things to
a local newspaper. He understood his stepmother's
strong feeling of interest in
his
family while he saw with his own eyes she had
changed his family. Therefore, he would do as
well as she expected him to.
The strength from his stepmother
made him a rich man and famous writer in the
United States
and one of the most
important persons in the 20th century.
Praise will never be unnecessary,
especially for children. A
sincere
(真诚的)
praise may be
better than 10, 000 bad
words.
(
1
< br>)
What did people think of Hill
before the age of nine?
A. Clever.
B. Creative. C.
Unfriendly. D.
Foolish.
(
2
)
Hill started making friends with
his stepmother after she .
A. smiled at him
B. looked at him carefully
C. said good words about him
D. said bad words about him
(
3
)
Whi
ch of the following is WRONG about Hill?
A. He accepted his
stepmother's typewriter.
B. He
failed to do as he was expected.
C. He started writing to a local
newspaper.
D. He understood his
stepmother.
(
4
)
The
passage was written mainly to tell us that
.
A. children
should be praised B.
Hill's father married again
C. Hill's stepmother was kind to him
D. Hill's father was cruel to
him
【答案】
< br>(
1
)
C
(
2
)
C
(
3
)
p>
B
(
4
)
A
【解析】
【分析】文章大意:小时候
,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,
父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继
母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关
系变的越来越好。在继母的关爱下成
为美国著名的作家。
(
1
)细节理解题,根据
When he was small, Hill was a famous
bad boy.
可知,希尔九岁
前
是个出了名的坏孩子,故答案是
C
。
(
2
)细节
理解题,根据
His stepmother's
words warmed his heart, his eyes full of tears.
With this, he started building
friendship with his stepmother.
可知,在继母说了他的好话
后,他开
始跟继母交朋友,故答案是
C
。
(
3
)正误
判断题,根据
Therefore, he would
do as well as she expected him to.
可知他
跟继母期盼的做的一样好,因此
B
的陈述是错误的,故答案是
B
。
(
4
< br>)主旨大意题,根据文章内容可知,继母的表扬让他发生了很大的变化,因此可知,
孩子们是需要表扬的,故答案是
A
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和
主旨大意题。细节理解题可
以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要
根据文章内容做出正误判
定;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
3
.
阅读理解
My family has had a
great influence on me. When I was a kid, I learnt
how to work from my
family. My mum
would never let me get away when there was
something to be done. I learnt the
importance of education. My parents
would give me 50 dollars if I got As in school.
They taught
me how to use and save
money. My mum taught me how to cook, how to clean,
and basically
everything I needed to
know to live on my own. My dad taught me how to
garden, how to do
home improvement, how
to treat women and girls with respect, and how to
put other people's
needs above my own.
My brothers and sisters taught me how to make a
decision in
conflict
(矛
盾)
.
I'm
22now,
and
I'll
get
married
next
year.
I
learn
things
from
my
parents'
marriage
by
examples. For example, I've never seen
my parents really fight. They had disagreements,
but they
were always in control and
never let anger get the best of them. I think
that's great, and I'm going
to work
towards that in my marriage.
I have a great family. I'm grateful
that my parents chose to make it a great
family.
(
1
)
Who
taught the writer to do some housework?
A. The mother.
B. The father.
C. The sisters.
D. The brothers.
(
2
)
When will the
writer have a new family?
A. At the age of 22.
B. At the age of 24.
C. At the age of 23.
D. At the age of 21.
(
3
)
Which of
the following is NOT true?
A. The writer's family influence the
writer a lot.
B. The writer
learns to save money.
C. The
writer is a girl in the family.
D. The writer's parents never fight
with each other.
(
4
)
How
will the writer's new family be according to the
passage?
A. It
will be a large family.
B. It will be a great family.
C. The family members will be
different.
D. The family
members will never get angry.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】本文介绍了作者<
/p>
的家庭对作者有很大的影响。
(
1
)推理题。根据
My
mum
taught
me
how
to
cook,
how
to
clean,
and
basically
everything I
needed to know to live on my own.
我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以
及基本上我需要知道的独立生活所需的一切
可知,
作者的妈妈
教他做家务
,
故选
A
。
(
2
)推理
题。根据
I'm 22now,
and I'll get married next year
可知,
作者
23
岁时会有一
个新家庭
,
故选
C
。
(
3
)推理
题。根据
My
dad
taught
me
how
to
garden,
how
to
do
home
improvement,
how to treat
women and girls with respect,
我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊
重妇女和女孩
可知作者是男孩,作者
是家里的一个女孩是错的
,故选
C
。
(
4
)细节
题。根据
I have a
great family. I'm grateful that my parents chose
to make it a
great
family.
我有一个大家庭。我
很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭
可知,
作
者的新家庭会是一个伟大的家庭
故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要
注意从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息。
4
.
阅读理解
The village of Hengly
was going to have the Bean Olympics. It was a
competition to see which
kind of bean
would grow the fastest and the tallest. Everybody
was excited. They couldn't wait to
show
their best plants.
Cassie
knew
clearly
which
bean
she
would
choose
for
the
competition,
for
her
family
had
planted a special
Sicily.
Her grandmother planted the beans every year and
served them at many meals. Cassie was
sure they would be unbeatable
beans.
However,
the
plan
did
not
work
out
that
way.
Although
Cassie's
bean
plants
looked
healthy
with beautiful purple flowers, they did
not grow as fast or climb as high as any of her
neighbours.
These
people
chose
beans
from
seed
(种子)
shops.
Their
beans
had
wonderful
names
like
and his
plants climbed almost to the top of the fence.
Cassie's plants were just near the middle of
the fence.
On
the day of the competition, Cassie was
disappointed that her beans were in last place.
Ivan
laughed at her beans and said she
could win a prize for the slowest, shortest
bean.
The
organizer,
Mr
Williams,
handed
out
medals
for
the
fastest-growing
and
the
tallest
bean
plants.
Mr Williams cooked the beans from
each competitor and chose five experienced
villagers as
judges
(裁判)
.
Cassie was
nervous. Would her family beans lose another
time
?
After
the judges tasted the beans, Mr Williams counted
the results.
winner.
Cassie grinned at this unexpected result. Many of
her neighbours, even Ivan asked for her seeds.
They were all in favour of the good-
tasting beans even though they didn't grow fast or
very tall.
(
1
)
Cassie's beans were from
.
A. the
organizer
B. seed
shops
C. her
neighbours
D. her
family
(
2
< br>)
Cassie won the prize for.
A. the tallest beans
B. the most delicious beans
C. the most beautiful beans
D. the fastest-growing beans
(
3
)
Wha
t does the underlined word
?
A. smiled widely.
B. left silently.
C. nodded quickly.
D. sang sadly.
(<
/p>
4
)
What is the
topic of the passage
?
A. The experience of
growing beans. B. The tallest
bean in the competition.
C.
The history of a special family bean.
D. The bean competition in Hengly
Village.
【答案】
(
1
)
D
(
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了利村要举
办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆子长得最
快、最高。大家都很兴奋。他们迫不及
待地要展示他们最好的植物。
(<
/p>
1
)细节题。根据
for her
family had planted a special
科学
< br>Cassie
的豆子是家
人种的,故选
< br>D
。
(
2
)细节题。根据
They
were all in favour of the good-tasting beans even
though they didn't
grow fast or very ta
ll.
他们都喜欢味道好的豆子,尽管它们长得不快也不高,可知豆子是美味
的,故选
B
。
(
3
)推断
题。根据
The judges all agree that Cassie's
beans are the winner.
可知
Cassi
e
的豆子
是获胜者,所以
Cassie
是高兴的,即咧嘴笑,
smiled widely
,故选
A
。
(
4
)主旨
题。根据全文可知主要讲了利村要举办豆豆奥运会。这是一场竞赛,看哪种豆
子长得最快
、最高。大家都很兴奋。他们迫不及待地要展示他们最好的植物。故选
D
。
【点评】考查阅读理解
,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
5
.
阅读理解
Black is at City Art
Center
A Trip into a
Young Farmer's Mind
Chickens that can talk? Cows that can dance? They
are all in Louis Black's comic books
(漫画
书)
.
Louis Black was born on a farm. The quiet young
man spent most of his life helping his parents
on the farm. When he was nine, he
started to draw the animals on the farm. Later, he
put them
into his comic books in his
own funny way. They were enjoyed by his family but
never shown to
people outside the
farm.
The shy farmer's
comic books became famous only after he died. He
passed on in a fire three
years ago,
when he was only order to remember him, his
family showed his comic books in
the
town
museum,
and
people
liked
them
very
much.
Now
the
original
(原始的)
pictures
of
Louis
Black's farm animals can be seen at the City Art
Centre for one month.
Come and visit the beautiful world of Louis
Black
!
(
1
)
At
what age did Louis begin to draw the animals on
the farm?
A.
At9. B. At 13.
C. At23. D. At
35.
(
2
)
The
underlined part
A. sat
B. rose
C. died
D. stood
(
3
)
Which is the RIGHT
order of what happened?
a. His books became popular. b.
His family enjoyed his books.
c. He passed on in a fire.
d. He started to draw animals.
e. He was born on a farm.
A. a-b-c-d-e
B. e-b-d-a-c
C. e-d-b-c-a
D. b-d-c-e-a
(
4
)
What is the
purpose of the passage?
A. To plan a trip to visit a farm.
B. To tell people about an art show.
C. To attract people to the farm.
D. To share ideas of drawing comic
books.
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】主要讲了一个城市
艺术节目。
(
1
)细节题。根据
When he was nine,
he started to draw the animals on the farm.
可知
Louis9
岁时开始在农场里画动物,故选
p>
A
。
(
2
)细节题。根据
T
he shy farmer's comic books became famous only
after he died.
可知这位
腼腆的农民死后,他的
漫画书才出名,所以
passed on
意思是死亡,即
died
,故选
C
。
(
3
p>
)细节题。根据第三段第一句
Louis
Black
was
born
on
a
farm.
可知
e
是第一个;根据第
三段
第三句
When he was nine, he started to draw
the animals on the farm.
可知
d<
/p>
是第二个;
根据第三段第五句
They
were enjoyed by his family but never shown to
people outside the farm.
可知
b<
/p>
是第三个;根据第四段第二句
He passed on in
a fire three years ago, when he was only
35.
可知
c
是第四个;根据第四
段第一句
The
shy
farmer's
comic
books
became
famous
only
after
he died.
可知去世后农民的书变得著名的,所以
a
p>
是第五个,故选
C
。
(
4
)
细节题。根据全文可知主要讲了一个城市艺术节目,故选
B
。<
/p>
【点评】考查阅读理解,主要考查细
节题,注意从文中仔细寻找答案。
6
.
阅读理解
Abdul
Sadiq,
an
Afghanistan's
only
professional
cyclist,
began
by
training
his
daughter.
And
when
she
competed
successfully
abroad,
he
set
up
the
team.
It
is
the
world's
most
unlikely
sporting
team,
because
the
sport
breaks
taboos
in
a
country
where
in
many
traditional
communities,
women are not allowed out of the house.
The head coach faces frequent
threats and the girls' families do not always
approve
their fathers trying to stop
them, it's a brother or uncle.
Two members of the team, Massouma,
18, and Zarab, 17,
are sisters. Their
father and their
brothers approve, but
they know that their uncles complain to their
father.
in front of us to say ‘Why are
you cycling?', but they say bad words to our
father,
team have, however, competed and
won regionally against Bangladesh and
Pakistan.
the
latest riders. In one of the mildest and driest
winters for many years, training has gone on
without stopping. And next spring, the
girls will go up into the mountains.
should not sit at home, they need to
come out and do sports,
Zainab
said
she
wished
that
she
could
just
go
cycling
alone
on
the
street
one
day.
my
ambition, and
I hope that one day girls will be allowed to go
cycling on the streets, not having a
coach, or anyone with them, and they
will not have problems,
(
1
)
What does Abdul
Sadiq do?
A. A
teacher. B. A cyclist.
C. A reporter. D. A
driver.
(
2
)
What does the underlined word
A.
禁忌
B.
警告
C.
符号
D.
风俗
(
3
)
From the third paragraph,
we can know
A.
Massouma and Zarab's parents approve of their
joining the team
B. Massouma
and Zarab's uncles are against their
cycling
C. Massouma and
Zarab don't want to join the team
D. Massouma and Zarab are both very
old
(
4
)
What was Zainab's dream?
A. Her mother approving her
cycling. B. Going cycling alone on
the street.
C. Joining the
team.
D. Winning against Bangladesh and
Pakistan.
(
5
)
Where may you see the passage?
A. In a storybook.
B. In a fashion magazine.
C. In a travel guide book.
D. In a sports newspaper.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
B
(
4
)
B
(
5
)
D
【解析】
【分析】主要讲了阿卜杜勒
·
萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿
开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这
项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。
(
1
)细节
题。根据
Abdul Sadiq, an Afghanistan's only
professional cyclist
可知阿卜杜勒
·<
/p>
萨迪
克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选
B
。
(
2
)细节题。根据
where in
many traditional communities, women are not
allowed out of the
house.
可知许
多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选
A
。
(
3
)细节题。根据
Two members of the team,
Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their
father and their brothers approve, but
they know that their uncles complain to their fath
er.
可知
Massouma
和
Zarab
的叔叔反对他们骑自行车,故选
B
。
(
p>
4
)细节题。根据
And
18-
year-old
Zainab
said
she
wished
that
she
could
just
go
cycling
alone on the street
one day.
可知
Zainab
希
望一天独自在街上骑自行车,故选
B
。
(
5
)细节
题。根据全文可知与骑自行车有关,所以在体育报纸上看到,故选
D
。
【点评】考查阅读理解,主
要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
7
.
阅读理解
Want to enjoy some
extreme sports
(极限运动)
? Here
are a small number of the extreme
sport
clubs across universities in the UK.
Octopush
(水中曲棍球)
Oxford,
York.
Aberdeen
and
Warwick
are
only
some
of
the
universities that offer
this rather unusual sport. Anyone who is
able to swim can play. It is played by
two teams of six players.
Everyone wears a mask and carries a
small wooden stick.
Skiing
and snowboarding
Nearly
every university in the UK has a skiing and
snowboarding
club.
For
example,
Brumski
8.
Board
Club
of
Birmingham
University
has
run
for
30
years
and
has
about
500
members.
They
hold
Christmas
and
Easter
ski
trips
every
year
and
take
part in
competitions.
Skateboarding
Warwick
University
is
home
to
the
Longboarding
Club.
A
longboard is two or three
feet longer than a usual skateboard
and has a wider wheel base. Instead of
offering club T-shirts, the
Longboarding Club lets members have
their personal socks.
BASE jumping
The University of Lincoln offers BASE
jumping. In BASE jumping,
players
jump
from
fixed
objects
and
use
a
parachute
(降落
伞)
to
break
their
fall.
They
go
on
weekly
trips
to
Skydive
Hibaldstow.
_________________.
(
1
)
If
a
student
wants
to
take
part
in
Octopush,
he
or
she
should
be
able
to
A. ski
B. swim C. skate
D. skydive
(
2
)
How
many members are there in Brumski &. Board Club?
A. About 30.
B. About 300.
C. About 50.
D. About 500.
(
3
)
A
usual skateboard is _________________than a
longboard.
A.
shorter B. longer
C. wider D.
bigger
(
4
< br>)
Which university offers BASE
jumping?
A.
Oxford. B. York.
C. Lincoln. D.
Warwick.
(
5
)
According
to
the
passage,
which
of
the
following
is
the
most
common
sport
in
UK
universities?
A. Octopush.
B. Snowboarding.
C. Skateboarding.
D. BASE jumping.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
A
(
4
)
C
(
5
)
B
【解析】
【分析】本文介绍了英国各
大学的少数极限运动俱乐部。
(<
/p>
1
)细节题。根据水中曲棍球的介绍
Anyone who is able to swim can play
可知如果
一个学
生想参加水中曲棍球,他或她应该会游泳,故选
B
。
(
2
)细节题。根据
Brumski 8.
Board Club of Birmingham University has run for 30
years and
has
about
500
members
布鲁姆斯基
8
和伯明翰大学董事会俱乐部已经运作了
30
年,可知
大约有
500
名成员,故选
D
。
(
3
)推理
题。根据
A longboard is two or three feet
longer than a usual skateboard
长板比普
通滑板长两到三英尺
可知普通的滑板比长板短,故选
A
。
(
4
)细节题。根据
The
University
of
Lincoln
offers
BASE
jumping
可知
Lincoln
提供基础跳
跃,故选
C
。<
/p>
(
5
)推理题。根据
They hold
Christmas and Easter ski trips every year and take
part in
competitions
他们每年都举行圣诞节和复活节滑雪旅行,并参加比赛
可知
滑雪板运动是英
国大学最常见的运动
p>
,
故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要
注意从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息。
8
.
阅读理解
Cross-
country skier Man Dandan won the women's 1.4 km
individual sprint here on Monday,
earning China's first gold at the
eighth Asian Winter Games in 2017.
with 3 minutes and 48.
29 seconds.
member, I want to set a
good example to my younger teammates by doing my
best no matter
what the result
is.
Mikko Olavi
Virtanen, the head coach of the Chinese cross-
country skiing team, said after the
game he was satisfied with Man Dandan's
performance.
biggest problem before was
to maintain the speed for four rounds of the
competition. We have
been working on
that for the past seven months. I have been giving
her advice, such as how to
save the
energy till the final round,
He also said that the Chinese
cross-country skiing team had a huge potential.
young team. We still have five more
years to Beijing Winter Olympics. I hope we can
continue this
good work for a long
term,
Yelena Kolomina
from Kazakhstan took the sliver and Ju Hyeri from
South Korea got the bronze.
Australia's
Casey Wright finished the third in the final round
but did not get a medal as a guest
athlete.
(
1
)
How
long did it take Man Dandan to finish the sking?
A. 2 minutes and 11.31
seconds.
B. 3
minutes and 48. 29 seconds.
C. 8 minutes and 29 seconds.
D. 48 minutes and 29
seconds.
(
2
)
What did the coach think of Man's
performance?