2018年浙江省金华、丽水中考英语试卷及答案解析(word版)

绝世美人儿
899次浏览
2021年02月14日 00:33
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月14日发(作者:小理鱼)



2018


年浙江金华、丽水中考真题英语卷< /p>



听力



第一节;听小对话,从



A




B



C


三个选项中选出正确的选项,回答问题



1.


What is Bob going to do this weekend?


A.


To play basketball.


B.


To have a picnic.


C.


To visit his uncle.


2.


What time will the film start?


A.


At six.


B.


At seven.


C.


At eight.


3.


Who can play the piano?


A.


Tim.


B.


Tim's mother.


C.


Tim's sister.


4.


Where does the woman want to go?


A.


The museum.


B.


The library.


C.


The hospital.


5.


How is the man probably feeling now?


A.


Relaxed.


B.


Angry.


C.


Nervous.


第二节:听长对话,从



A




B



C


三个选项中选出正确的选项,回 答问题。


一段较长对话,回答



6



7


两个问题



6.


What colour does the man's wife like?


A.


Red.


B.


Blue.


1 / 22




听下面




C.


Purple.


7.


How much is the scarf?


A.


$$29.


B.


$$39


C.


$$49.


听下面一段较长对话,回答



8



10


三个问题。



8.


Who did John meet yesterday evening?


A.


Australian musicians.


B.


Australian students.


C.


Australian teachers.


9.


What did John talk about with the foreigners?


A.


Chinese food.


B.


English learning.


C.


Pop music.


10.


When will John go to the English club again?


A.


Next Friday evening.


B.


Next Saturday morning.


C.


Next Sunday afternoon.


第三节:听下面一段独白,从



A



B


< p>
C


三个选项中选出正确的选项,回答问题。



11.


Where does Sam come from?


A.


France.


B.


America.


C.


England.


12.


When did Sam go to the old village?


A.


Yesterday morning.


B.


Yesterday afternoon.


C.


Yesterday evening.


13.


What happened to Sam in the village?


A.


He was lost.


B.


He got hurt.


C.


He lost a bag.


14.


Who came to see Sam with the hotel man ager?


2 / 22





A.


A schoolboy.


B.


A teacher.


C.


A policema n.


15.


Why did Sam write the letter?


A.


To make an in vitati on.


B.


To ask for help.


C.


To give some advice.


二、完形填空



阅读下面短文,掌握其大意,然后从每题所给的



A



B


< br>C



D


四个选项中选出最佳选项



One morning, whe n I was leav ing for my bus in ess, a middle-aged man came up and asked me for


help. He said he had no 16 to get food for his large family.


You look 17


. Why don


'


t you wo





I asked



Simply because I cannot get work





18 I can get bread for my family, sir. he


sir


.


Ilfgive you work, what you want?




an swered.


I decided to find out if he 19 meant what he said.


you will 20


a brick




un der your arm and walk around the square for five hours without




21


. I never thought he


stopping.



Thank you, sir. I will.


I found a brick and started him on his walk before I went to my


would he had 22


.


When I came back five hours later, I saw him 23


I stopped him and gave him 24


walk ing, with the brick un der his arm.


poun ds. He tha nked me and told me that some people had


25


_


_


to help him when they knew why he was doing all this. He would go and ask


___________ 26


for work. Before leavi ng, he asked if I would give him the


27 .I did.


Several years later, a well-dressed man greeted me on a train. Seeing I was not sure who he was,


he 28 that he was the brick man and had his own bus in ess now.


that



You kno w, I still keep


3 / 22





brick and always value it as the most 29 thing I have as it has brought me luck and success.


even a very little thi ng.


16. A. courage


17. A. funny


18. A. As long as


19. A. certai nly


20. A. break


21. A. bus in ess


22.A. pla nned


23. A. also


B. money


B. sick


C. pla n


D. time


D. strong


D. Ever since


C.


serious


B. As soon as


B. simple


B. carry


B. less on


B. prepared


C. Eve n if


C. really


D. usually


D. hide


D. research


D. suggested



C. fix


C. programme


C. promised


C. even


B. already


D. still



24. A. four


C. six



B


five


.


B. forgotte


25. A. continued


n


26. A. him


B.


t


hem


C. me


D. seven


C. offered



D. refused


D. her


30


_


_


, it was not the brick that made the man successful, but his faithfu In ess




坚定



in doing



28. A. explained


29. A.


b


eautiful


30. A.


A


s a result


B. imagi


ned


B. expe nsive


B. At last


C. realised D. supposed


C. importa nt


C. I n a word


D. in terest


ing


D. In fact


告诉我们,无论我们做什么



【分析】文章主要介绍了一个贫穷的人因一块砖而逆袭的故




,



事情,态度非常关键


.


【解答】


16-20


:


BDACB 21-25: ACDBC 25-30


:


BAACD


16.


B


考查名词辨析


.


A


勇气;< /p>


B


钱;


C


计划;


D


时间;根据前面



asked me for help


寻求帮



助,后面应该是没钱为大家庭买食物,故答案是



17.


18.


B.


D


考查形容词辨析


.


A


有趣的;


B


病的;


C


问题;


D


强壮的;根



A


考查短语辨析

.


A


只要,如果,既然;


B


一…就…;


C


即使,


D


从那时





据后面



Whydon't you work


?


你为什么不工作?应该是看起来很强壮,故答案是



D.


起;根据



,


what pay do you want


?



(


3


)


I can get bread for my family


,


sir


.


answered


我给你工作,你想要多少薪水?




这里应该是只要我可以为我的家人买面包,< /p>



回答,故答案是


A.



27. A. brick B. cha nee


19.


C. job


D. bread



C


考查副词辨析


.

A


一定地;


B


简单地;

< p>
C


真地;


D


通常;根据< /p>


I decided to find out if


4 / 22





he



4




meant what he said


20.

< p>
.


我决定查明他(


4


)他 说的话是不是,应该是真地,故答



案是


C.



B


考查动词辨




B.



A


考 查名词辨析


.


A


生意;


B


课;


C


节目;


D


根据前



.


A


打破;


B


携带;


C


混合;


D


隐藏;根据 后面


a brick


(砖)


under your arm and walk around the square for five


hours without stopping


在你的胳膊底下(



一块砖走


5


个小时不停,应该是携带,故答 案是



21.


22.


23.




whenl was leaving for mybusiness


当我离开去做生意的时候,可知这里是继续做生意,故答案是



A.



C


考查动词辨析


.

< br>A


计划;


B


准备;


C


承诺;


D


建议;根据


I never thought he would do


C.


.


我五小时后回来的时



D.



B


考查数词辨析


.


A4




一小



,


5


个小时后回来,可知走了



5





D


考查副词辨析


.

< br>A


也;


B


已经;


C


甚至;


D


仍然;根据



When I came back five hours


what he had


我从未想过他会做,应该是他所承诺的,故答案是



later


,


I saw him



8




walking


,


with the brick under his arm


候,我看见他(

< br>8


)走路,手里拿着砖头,这里指仍然在走,故答案是



24.


B5


;


C6




D7


;根据上文




I give you one pound an hour


时给


1


英磅,这里



When I came back five hours later


小时,应该是给


5


英磅, 故答案是



B.


25.


26.



C


考查动词辨析


.


A


继续;


B


忘记;


C


提供;


D


拒绝;根据后面


for work




B


考查代词辨析


.


这里应该是向他们寻求工作,



A.


.


看至



U




A.


A


他;


B


他们 ;


C


我;


D




for


故答案是


B.


作,可知前



面应该是有为他提供了帮助,故答案是



C.


她;根据



He would go and ask




work


,


结合前面


some people


很多人提供了帮助,



37


.


A


考查名词辨析


.

< br>A


砖;


B


机会;


C


工作;


D


面包;根据下文< /p>



I still keep that brick


我仍然保留着那块砖,可知这里应该是要了那块砖,故答案是



28.



A


考查动词辨析


.


A


解释;


B


想像;


C


意识;


D


支持;根据



Seeing I was not sure who


he was


,


he



13




that he was the brick man and had his own bus in ess now


不确定他是谁,他(


13


)说他是个砖匠,现在有了自己的生意


.

< br>应该是解释说,故答案是



success

< p>
.


我给它带来了好运和成功,应该是最重要的东西,故答案




C.


30.



D


考查短语辨析

.


A


结果;


B

最后;


C


总之;


D


事实;根据


it was not the brick that made the man successful but his


faithfu In ess in doing even a very little thing


使这个人成功的不是砖头,



而是他在做一件小事时的忠诚,




D.


【点评】考查完型填空


.


根据所给的短文对意思有所了解,然后根据短文的大体意思,



每个符合题意的答案,使短文更通顺


.


选择



应该是事实上符合语境,



故答案



29.



C


考查形容词辨析

< br>.


A


漂亮的;


B


贵的;


C


重要的;


D


有趣的;根据后面


I have as it has brought me luck and


三、阅读理解



阅读下列材料,从每题所给的



A



B



C



D


四个选项中选出最佳选项

< br>


A


Teenagers are known for being creative and full of new ideas. Let


'


s have a look at these teenage inven tio ns that


might cha nge the world.



5 / 22





Banana leaves usually go bad in two or three days. Tenith Adithyaa, a teenager from India, used


UV to make the leaves stay fresh for a year. Tenith thinks that one day the leaves will be used for making plates, cups


and other thi ngs.


David Cohen, an American teenager, built


an earthworm




蚯蚓



robot. It is able to


go into the



smallest places, where huma ns or dogs


can



'


t gsedtiwrlfibeliug people in a fire or an







earthquake.


Remya Jose, a 14-year-old from India, found it tiring and boring to handwash clothes in the nearby


river. She reused some bicycle parts and created a washing machine that saves time, energy and


keeps people fit at the same time.



Kenneth Shinozuku, a 15-year-old from New


York, noticed that his grandfather who got


Alzheimer


/


s disease


(老年痴呆)



would


ofte n leave home and get lost. So he inven ted


the


A.


Popular ads


B.


Useful mach ines


wearable se nsors



感应器



to help people find their family members like his grandfather.


31. What is the passage mainly about?


C.


Strange pictures.


D.


Teen age inven tio ns


32.


The earthworm robot by David Cohe n can ____



A.


make things stay fresh


B.


help people wash clothes


C.


go into the smallest places


D.


take care of the old people


33.


Which of the followi ng is TRUE


A.


Plates and cups are made of fresh banana leaves.


B.


Remya's wash ing mach ine can also keep people fit.


6 / 22





C.


David Cohe n is a middle school stude nt from In dia.


D.


Kenn eth's wearable sen sors will keep old people at home.


【分析】文章是一篇广告布告类阅读,展示了青少面的一些发明创造


.


【解答】


DCB


31


.


D


主旨大意题,根据



Let's have a look at these teenage inventions that might


cha nge the world


.

让我们来看看这些青少年的发明可能会改变世界,可知文章的目的是



D


.


it is able to go into the smallest places


C


.


,可知大



展示青少年的发明创造,故选



32


.


C


细节理解题,根据表格二内容



卫科恩的蚯蚓机器人可以去最小的地方,故选



33


.


B


细节理解题,根据表格三内容…



保持身体健康,可知选项



keeps people fit at the same time


,同时让人们




说法正确,故选



B


.


B


的洗衣机也能让人保持健康



【点评】本文是一篇阅读选择题,做题时要先通读短文,



相关句子,根据句子选择正确答案


.


弄清楚短文大意,然后在文中找出



B


Understanding Graphics


(图表)



When we are readi ng, we ofte n see one or two graphics in a text. Have you ever thought about


these questions: Why are they there? What information do they give? Do they help with our readi ng


and un dersta nding?


Graphics are things like pictures, maps, charts and tables. They give in formatio n to readers. V ery


often, we can see different kinds of graphics in books, magazines and newspapers. Writers use


graphics to get the readers'attention and give them some particular




特别的




information.


Graphics help to understand the given information in a text. And graphics put the information in a


particular order so that it's easy to understand when we take a quick look.


It is not always true that a picture is worth a thousand words. But many things are easier to show


7 / 22





than to tell and they may also be easier to understand. Graphics are just the right things that give a


great deal of information but it doesn


'


t take much time to read and understand.


The right way to read and understand a graphic is to look at the picture and the words together. In a


graphic, only a few words are used to explain what the picture shows you. Sometimes, numbers and

< br>percentages


百分比



are also given to go with the words to explain things.


Now look at the graphic on the right. It is how a researcher used a graphic to show the number of


hours spent sleeping by British teenagers each day. Can you understand it?


34.


Which of the following is mentioned as a graphic?


A.


A letter.


B.


A poem.


C.


A map.


D.


A name card.


35.


The writer thinks graphics are important because


__________ .


A.


less space is taken on a page


B.


a picture is worth a thousand words


C.


a lot of time can be saved for writers


D.


many things are easier to show than to tell


36.


When we read a graphic, we should


_____


.


A.


find out if there are any tables in it


B.


put the information in the right order


C.


count how many words there are in it


D.


look at the picture and the words together


37.


The graphic given in the passage tells us that


______ .


A.


5 British teenagers sleep for 8-9 hours every day


B.


Chinese 18-year-olds spend 5-6 hours sleeping every day


C.


17% of the British tee nagers sleep for 3-4 hours each day


D.


42% of the Chin ese tee nagers spe nd 6-7 hours sleep ing each day


【分析】这是一篇日常生活类阅读,



主要介绍,当我们在阅读时,我们经常会在文本中看到



8 / 22





一两个图表


.


它们它们有助于我们的阅读和理解


.


和单词


.


现在看看右边的图形


.


吗?



阅读和理解图表的正确方法是一起看图片



你能理解



研究人员用图形显示每天英国青少年睡觉的时间


.


【解答】


34 .C.


细节理解题


.


根据第二段第一句



Graphics are things like pictures


charts and tables


图表就是图片、地图、 航海图和表格


.


可知,地图是图表


.< /p>




,


maps


,



C


.


35


.


D


.


细 节理解题


.


根据第三段



But many things are easier to show than to tell and


.


Graphics are just the right things that give


they may also be easier to un dersta nd


a great deal of in formati on but it does n't take much time to read and un dersta nd


但是很多事情比说出来容易,



而且也 更容易理解


.


图形只是提供大量信息的正确事物


.


它不会花费太多时间去阅读和理解


.

< p>
更容易显示


.




D


.


36


.


D


.


细 节理解题


.


根据第四段第一句



The right way to read and understand a graphic


is to look at the picture and the words together


阅读和理解图形的正确方法是把图片和



D


.


但是


,


可知,作者认为图表是重要的,因为许多东西比说出来



单词一起看


.


可知,当我们阅读图形时,我们 应该一起看图片和单词


.




37


.


C


.


细节理解题


.


根据最后一段



teenagers each day


the number of hours spent sleeping by British


17%


的英国青少年



英国青少年每天睡觉的时间数


.


及统计 图,可知,



每天睡眠


3



4


小时


.



C


.


【点评】阅读题型,要注重句子与句子之间、



段落与段落之间逻辑关系以及对篇章的整体理




.


根据所给问题选择正确选项完成试题


.


Shyness can be an unhappy feeling. But the good news is, you're not alone. Scientists say that more


tha n 40 perce nt of tee nagers and adults con sider themselves shy. Shyn ess is feeli ng a little n


ervous or as if you want to hide whe n you're around other people or in a new situati on.


_____ Scientists say such things as genetics


(遗传基因)



,


life experiences


,


and environment can


9 / 22





in flue nce whether a pers on is shy. For example, in some families, everybody seems to be shy.


What happe ns if you are shy? Well, being shy may cause you to avoid or miss opport un ities you


would enjoy.


How do people overcome




克服



shyness? This is what Gilbert tells us.


to get over being shy, I decided to do little steps at a time, including practicing smiling and saying hi


to people. And it worked fo r me.




But shyn ess is not the kind of thing that most people can get over overnight. Overco ming shyn ess


take time and n eeds practice.


Here are some tips give n by scie ntists.


Think of what to talk about before you leave home. Prepare things to talk about before you're in a


social situati on. For example, if you know your classmates are in terested in an upco ming event,


learn about it so you can join in the con versati ons.


Let people know you're shy. If you're shy, just show it. I nstead of lett ing people guess, tell them the


truth. Expla in that you are shy and feel n ervous but enjoy talk ing to people.


Make things easy for the other person. Remember, you


'


reot the only shy person around. Do what


you thi nk might help others feel good-for example, say hello or smile.


Pick one social skill to practice at a time. Start simply. For example, smile or be the first person to say


hi. Choose skills you feel comfortable eno ugh with to practice for a day, a week, a mon th, or even a


year.


38.


Which of the follow ing can be put in the bla nk in Paragraph2?


A.


What is shy ness?


B.


What makes people shy?


C.


Can shyn ess be good for us?


D.


Can we overcome shyn ess?


39.


The example of Gilbert in Paragraph 4 is give n to


___ .


A.


show how people overcome shyn ess


B.


i ntroduce a shy girl called Gilbert


C.


tell the right time to practice smili ng


D.


expla in the steps of overco ming shyn ess


40.


What does the un derl ined word


10 /


22





A.


Correctly.


B.


Sudde nly.


C.


Slowly.


D.


Fi nally.


41.


Which of the following is the right way to overcome shyness?


A.


Don


'


t let others know that you are shy.


B.


Wait for others to say hello to you first.


C.


Choose several skills to practice at a time.


D.


Get ready before you join in a social situati on.


【分析】短文讲了害羞给人带来不愉快的感觉,



生活经历和环境可以影响一个人是否是害羞


< br>的,克服害羞,需要时间和实践,文章给出了一些克服害羞的建议


.


【解答】


38


.

< br>B


细节推理题


.


根据第二段内容



Scientists say such things as genetics


传基因)


.


life experie nces


,


and environment can in flue nee whether a pers on is


shy


.


For example


,


in some families


,


everybody seems to be shy


.


科学家们说诸


如遗传学之类的


东西


.


生活经验和 环境会影响一个人是否害羞


.


例如,



在一些家庭里,每个



B


.



(遗



人似乎都很害羞


.


可知第二段主要说的是害羞,结合选项,也是什么使人害羞?故选

< p>


39


.A


细节理解题


.


根据第四段句子



How do people overcome


(克服)


shyness


?


This is what


Gilbert tells us


.


人们如何克服害羞?这是吉尔伯特告诉我们的


.


可知第



4


段中吉



尔 伯特的例子说明了


人们是如何克服害羞的


.

故选



A


.


11 /


22



-


-


-


-


-


-


-


-