【英语】 中考英语阅读理解选择题练习1

玛丽莲梦兔
924次浏览
2021年02月13日 01:27
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:祖国你好伴奏)


【英语】



中考英语阅读理解选择题练习


1



一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)


< br>1



根据短文内容理解选择正确答案。

< br>


B



Everyone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or


small, you can take these three steps to deal with your worries:



Try to find out what you're worried about.



Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find


it out first. If you can't, you can ask for help.



Think of ways to make it better



There is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no


fun and it won’t solve your problem.



Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself


these questions:





Why are grades important? What do grades mean to me?





How do I get ready for class? Do I go over


(复习)


my notes even when there isn't a test?





Do I have a good place to do my homework?





Have I tried different ways of studying?



Ask for help



When you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends,


or teachers for help.




1



How many steps of dealing with your worries are mentioned


(提及)


in the passage?



A. Two B. Three C. Four D. Seven




2



When you don't know what you're worried about, _______.



A. you should try to find it out


B. you can't ask for help



C. you don't need to think of ways


D. you can sit there worrying




3



If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.



A. Why are grades important? B. What do grades mean to me?



C. How do I get ready for class? D. Why don't my friends like me?


【答案】



1


< br>B




2



A




3



D



【解析】


【分析】这篇短文主要讲述 了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问


题,二是想办法让情况变得更好,三 是请求帮助。





细节理解题。根据


Whether your worries are big or small, you can take these three steps to


deal with your worries:


描述 ,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选


B






细节理解题。根据


Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.


描述,可知当你


不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选


A





细节理解题。根据文中列出的几个问题



,可知不包 括选项


D




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




2



阅读与回答问题。




CCTV reported that every year Chinese people throw away a lot of food which can feed 200


million people for a year.






Do


we


have


too


much


food?


Of


course


not.


According


to


the


UN


World


Food


Programme,


there were 900million hungry people all over the world in 2013. About six million children die of


hunger every year.



So think about it. We should say no to people who waste food every day. An old saying goes,


“Every grain on the plate comes from hard work.” It tells us everybody


must save food.



Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. Li Hong, a waitress in


a restaurant in Jiangsu, once lost her job because she took some leftover


(剩余的)


food home


for her son. But many people were by her side and criticized


(批评)


the waste of food.



What should we do in our daily life to stop wasting food? We can do many things to prevent it


from happening. Here are some tips:



Don't order too much food in a restaurant. Only order as much as you can eat. If you can't eat


all the food you order, take the rest of it home.



Don't be too picky


(挑剔的)


about food. Some food may not be tasty, but put body need it.



Don't keep too much food at home, especially for fruit and vegetables.




1



How many hungry people were there over the world in 2013?





2



Why did Li Hong lose her job?



< /p>



3



What should you d


o if you can’t eat all the food you ask for?





4



Can you keep too much food at home?





5



What's the main idea of the passage?




【答案】




1



About 900 million






2



Because she took some leftover food home for her son.






3



I/We can take the rest of it home.






4



No, I/We can't.






5



The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food.




【解 析】


【分析】据联合会世界粮食计划署的报告,


2013


年世界上仍然有


9


亿人在挨饿。


因此我们不要再浪费粮食了。文中给了一些关于节约粮食的建议。





细节理解。根据第二段第二句


there


were


900million


hungry


people


all


over


the


world


in


2013.


可知答案是


About 900 million




细节理解。根据第三段第二句


Li Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once lost her job


because


she


took


some


leftover


(剩余的)



food


home


for


her


son.


可知答案是


Because


she


took some leftover food home for her son.




细节理解。根据第第六段



If you can’t eat all the food you order


, take the rest of it home.


所以


答案是:


I/We can take the rest of it home.




细节理解。根据最后一段


Don’t


keep


too


much


food


at


home,


especially


for


fruit


and


vegetables.


可知回答应该是:


No, I/We can't.




主旨大意。本文讲述 了世界上有很多人在挨饿,我们不要浪费粮食以及节约粮食的具体


做法。故答案是:


The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food.



【 点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言


填 写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到


可 以替换文章中的单词,短语或者句子的词。




3



阅读理解




Some people think only school children do not agree with their parents.



However, it is not true.




Communication


is


a


problem


for


parents


and


children


of


all


ages.


If


it's


hard


for


you


to


communicate with your parents, don't worry about it. Here is some advice for you to bridge the


generation gap


(消除代沟)


.




Don't


argue


with


your


parents.


Don't


get


to


your


parents


when


you


are


angry.


Your


parents


probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself


well if you are angry. Go to some-place to calm down. Make sure you understand why you are


unhappy.


Then


think


about


what


you


want


to


say


to


your


parents.


If


you


don't


think


you


can


speak to them at the moment, try writing a letter.



Try to reach a compromise


(和解)


.Perhaps you and your parents disagree on something. You


can


keep


your


disagreement


and


try


your


best


to


accept


each


other.


Michael's


mother


didn't


agree


with


him


about


buying


a


motorcycle.


They


argued


over


it.


But


they


finally


came


to


a


compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days. Of course, your


parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important


to show love and respect to them. Showing respect will keep your relationship strong.



Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your


own. Tell your parents what you care about and why. Understanding your values might help them


see your purposes in life.



A good relationship with your parents can make you a better and happier person. Please have a


try!




1



The passage tells us have a communication problem.



A. parents and other people B. school kids and their parents



C. teachers and their students D. parents and their children of all ages




2



Your parents probably won't consider your ideas if you .



A. don't often get to them B. write a letter to them



C. don't speak to them politely


D. express yourself well




3



The underlined phrase



A. make yourself happy


B. get yourself quiet and relaxed



C. have a good rest


D. hide yourself quickly




4



From the passage we can learn that .



A. parents and children should not have a generation gap



B. parents should show love and respect to their children



C. there are some good ways to bridge the generation gap



D. there are so many serious problems in families today



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】文章大意:有些人 认为只有学校的孩子不同意他们的父母。但事实并非


如此。沟通对所有年龄段的父母和孩 子都是一个问题。如果你很难与父母沟通,不要担


心。短文为我们提供了一些见建议,告 诉我们如何弥合代购,同时告诉我们,只有与父母


和好相处的人才会更有出息。





1


)细节理解题,根据




Communication


is


a


problem


for


parents


and


children


of


all


ages.




可知短文谈论的是孩子和父母所面临的最为平常的问题,故答案是


D

< br>。





2


)细节理解题,根据



Your


parents


probably


won't


consider


your


ideas


if


you


are


shouting


at


them.


< br>可知,如果喊叫着跟父母说,父母是不会同意你的想法的,故答案是


C

< p>





3


)细节理解题,根据



And


you


can't


express


yourself


well


if


you


are


angry.


Go


to


some-place to



calm down. Make sure you understand why you are unhappy. Then think


about what you want to say to your parents.



可知,


calm down


是冷静,镇 静的意思,故答


案是


B






4

< br>)逻辑推理题,根据文章内容可知,本文主要讲述如何弥补代沟的建议,所以代沟是


有好多办法来弥补的,故答案是


C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。 细节理解题可以直接从文中


寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未 知的可能的事实。




4



阅读理解




My family has had a great influence on me. When I was a kid, I learnt how to work from my


family. My mum would never let me get away when there was something to be done. I learnt the


importance of education. My parents would give me 50 dollars if I got As in school. They taught


me how to use and save money. My mum taught me how to cook, how to clean, and basically


everything I needed to know to live on my own. My dad taught me how to garden, how to do


home improvement, how to treat women and girls with respect, and how to put other people's


needs above my own. My brothers and sisters taught me how to make a decision in conflict


(矛


盾)


.


I'm


22now,


and


I'll


get


married


next


year.


I


learn


things


from


my


parents'


marriage


by


examples. For example, I've never seen my parents really fight. They had disagreements, but they


were always in control and never let anger get the best of them. I think that's great, and I'm going


to work towards that in my marriage.



I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a great family.




1



Who taught the writer to do some housework?



A. The mother.


B. The father.


C. The sisters.


D. The brothers.




2



When will the writer have a new family?



A. At the age of 22.


B. At the age of 24.


C. At the age of 23.


D. At the age of 21.




3



Which of the following is NOT true?



A. The writer's family influence the writer a lot.



B. The writer learns to save money.



C. The writer is a girl in the family.



D. The writer's parents never fight with each other.




4



How will the writer's new family be according to the passage?



A. It will be a large family. B. It will be a great family.



C. The family members will be different.


D. The family members will never get angry.



【答案】




1



A



(< /p>


2



C




3



C

< p>



4



B



【解析】


【分析】本文介绍了作者< /p>


的家庭对作者有很大的影响。





1


)推理题。根据



My


mum


taught


me


how


to


cook,


how


to


clean,


and


basically


everything I needed to know to live on my own.




我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以

及基本上我需要知道的独立生活所需的一切


可知,



作者的妈妈


教他做家务





故选


A






2


)推理 题。根据




I'm 22now, and I'll get married next year



可知,



作者


23


岁时会有一


个新家庭





故选


C






3


)推理 题。根据



My


dad


taught


me


how


to


garden,


how


to


do


home


improvement,


how to treat women and girls with respect,


我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊


重妇女和女孩


可知作者是男孩,作者


是家里的一个女孩是错的



,故选


C






4


)细节 题。根据




I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a


great


family.



我有一个大家庭。我 很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭


可知,




者的新家庭会是一个伟大的家庭



故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



5



阅读理解




This year the US will honour


(纪念)


one of the country's most famous writers-Mark Twain



1835-1910



.Most readers know that his real name was Samuel Langhorne Clemens, but how


many know where the pen name



The answer shows Clemens' colourful early life before he became a writer.


the cry shouted on a ship when the ship entered a part of a river that was two fathoms



6 feet




deep.



is


an


old-fashioned


way


of


saying



Twain


trained


as


a


ship


pilot


on


the


Mississippi river for two years, a time that he wrote about in the humorous Life on the Mi ssissippi



1883



.



The famous river would become an important theme in many of his works-who could forget


the journey of Huck and Jim along it in his most famous book, The Adventures of Huckleberry


Finn

< p>


1884



.




With


little


education,


he


had


to


teach


himself


how


to


write


stories.


Whenever


possible,


he


would


go


to


public


libraries.


There


he


spent


much


time


reading


and


thinking,


which


greatly


helped him with his writing.



On the other hand, his life experiences gave him wonderful material to write about and attract


readers.


Twain


wrote


in


a


style


that


has


been


called



colour


because


it


shows


great


knowledge of local people and their customs.



The gift is very clear in the two books for which Twain is still celebrated today: The Adventures


of


Tom


Sawyer



1876




and


its


follow-up


The


Adventures


of


Huckleberry


Finn,


which


many


people call




The


most


amazing


invention


in


his


book


is


the


voice


of


Huck


himself.


Huck


did


not


enjoy


schooling. It shows in the way he uses language, in a spoken style. Only a master like Twain could


copy the way a young southern boy talked so well.




1



What does the underlined word



A. Twain's talent for self-teaching. B. Twain's



C. Twain's good sense of humour.


D. Twain's experiences as a ship pilot.




2

< br>)


According to the passage, what is the best part of The Adventures of Huckleberry Finn?



A. The deep social meaning.


B. The exciting life experiences.



C. The special way that Huck talks.


D. The nice view of the Mississippi.




3



Which is the most suitable place in the passage for the sentence,


the writer's background you might expect.



A. At the beginning of Paragraph 2.


B. At the beginning of Paragraph 3.



C. At the beginning of Paragraph 4.


D. At the beginning of Paragraph 5.




4



What is the passage mainly about





A. Mark Twain's career as a great writer.



B. Mark Twain's interest in describing local life.



C. Mark Twain's achievements in American literature field.



D. Mark Twain's life experiences which influenced his writing.



【答案】




1



B

< p>



2



C




3


C




4



D



【解析】


【分析】主要讲了著名的作 家之一


——


马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给

< p>
了他写作的极好的素材。




1


)推断题。根据


Twain wrote in a style that has been called


great knowledge of local people and their customs.


可知吐温以一种被称为



地方色彩



的风格写


作,因为它显示了对当地人及其风俗习惯的深刻了解,所以


gift

指的是吐温的被称为



地方


色彩< /p>



的风格写作,故选


B

< br>。





2


)细节题。根据


The most amazing invention in his book is the voice of Huck himself .


他书中


最惊人的发明是哈克自己的声音,故选


C





3


)细节题。根据


With little education, he had to teach himself how to write stories.


可知马


克吐温学历低,并不是来 自你期望的作家背景,故选


C






4


)主旨 题。根据全文可知主要讲了著名的作家之一


——


马克吐温的笔名 的来历及他的生


活经历给了他写作的极好的素材。故选


D





【点评】考查 阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答 案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找 出中心思想。




6



阅读理解





A


young


man


with


a


large


bag


on


his


back


came


far


away


for


a


master


(大师)


.


He


said



my feet cut, and my hands also injured an bleeding .... Why can't I find the sun in the heart?



The master asked,



The young man said,


tears each time I'm hurt, the trouble each time I feel lonely ... Depending on it, I can come to you


here.



So the master took the young man to the river which they crossed in a boat. On the other side


of the river, the master said,






boat is useful. But after crossing it, you will put down the boat and hurry on, If not, it will become


a burden


(负担)


. Pain, loneliness and tears



all these are useful to life. They can improve life,


but if you don't forget them all the time, they will become the burden in life. Put it down! My son,


life can't bear


(承受)


a heavy burden,


walked easily and happily, and much faster than before.




1



What do the underlined words



A. Health.


B. Wealth.


C. Success.


D. Happiness.




2



What's in his large bag?



A. Clothes, tears and food. B. Pain, tears and trouble.



C. Clothes, food and water.


D. Pain, water and trouble.




3



How did they cross the river?



A. By boat.


B. On foot.


C. By swimming.


D. Across the bridge.




4



Why did the master ask him to carry the boat?



A. To teach him to improve his life. B. To tell him the boat is very useful.



C. To tell him the boat is very important.


D. To teach him to put down his burden.




5



How did the young man feel after he put down his bag at last?



A. Awful.


B. Painful.


C. Relaxed.


D. Surprised.



【答案】


< /p>



1



D




2


< p>
B




3



A



4



D




5



C



【解析】


【分析】大意:本文讲述疼 痛,孤独和泪水都对我们很有用,它们可以改善我们


的生活,但是如果一直不能忘记,它 们就会成为我们生活中的负担,因此要学会适当的放


弃负担的故事。




1


)词义猜测题。根据


Why can't I find the sun in the heart?


time I fall, the tears each time I'm hurt, the trouble each time I feel lonely ...


可知,为什么我心


中不能发现太阳,在它里面是我每次 摔跤的痛苦,受伤的泪水孤独时的忧愁,可推出


the


sun


在此处的意思是



不开心



,故选


D






2

< br>)细节题。根据


inside it including the pain each time I fall, the tears each time I'm hurt, the


trouble each time I feel lonely ...


可知,他袋子里装了痛苦,眼泪和忧愁,故选


B





3


)细节题。根据


So the master took the young man to the river which they crossed in a boat.


可知,他们坐船过河,故选


A






4


)细节题。根据


Put it down! My son, life can't bear


(承受)


a heavy burden,


可知,通过


背着船过河是为了教他放弃负担。故 选


D




< /p>



5


)推断题。根据

He walked easily and happily, and much faster than before.


可知,他放下


包后感到轻松。故选< /p>


C





【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题


需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系


上下文,推出词句的意思。




7



阅读理解




To protect the environment, we are on the way. Here are a few things we can do.



Unwanted gifts? Give them away!



Have you ever received a gift that you didn't like? Did you throw it away? If so, you can have


another choice now. Two British companies hopes people will give away their unwanted gifts to


them.


And


they


will


resell


the


gifts


to


raise


money


for


the


poor.


In


this


way,


the


gifts


can


be


refused and have a future life. And people can make a difference to the world.



Wear the trousers that reduce


(减少)


pollution!




A


chemistry


scientist


and


a


fashion


designer


(时装设计师)



have


created


a


new


kind


of


trousers. The trousers are made of a new material which can help reduce air pollution around us.


Scientists have tested the material. The result shows that it isn't harmful to human. This new kind


of trousers may appear at the market in two years. Professor Ryan said,


wear the trousers, the air quality will be improved.



Plant trees with Felix



Felix Finkbeiner, a 14-year-old German boy, is not famous as a child actor but an environment


hero.


At


the


age


of


9,


Felix


got


the


idea


that


children


could


do


something


to


protect


the


environment. So he started a club. Felix soon got support from children all over the world. Some


of them have become his good friends. The club has an aim of planting 212 million trees. They


have planted over 3.5 million trees all around the world. Felix said,


global


(全球的




warming is trees-


lots of trees!”




1



The companies resell the unwanted gifts .



A. to make the unwanted gifts useful



B. to help people learn to think carefully



C. to save money from it



D. to make money for themselves




2



The trousers mentioned in the passage .



A. have been created by a physics scientist and a fashion designer



B. can help make air pollution less



C. will do harm to people



D. will be popular in two years




3



Felix started a club .



A. to become famous



B. to become a child actor



C. to protect the environment with other children



D. to make friends with the children around the world



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



C



【解析】


【分析】文章大意:这篇短 文主要介绍了人们为了保护环境而想出的三种方法。





1


)细节理解题。根据

And they will resell the gifts to raise money for the poor.


可知这家公


司回收礼品主要是为 了从中为贫困人群募集资金,故选


C






2


)细节 理解题。根据


Wear the trousers that reduce


(减少)


pollution!


及下文描述,可知


这种裤子有利于减少空气污染。故选


B






3


)细节理解题。根据最后一段



At


the


age


of


9,


Felix


got


the


idea


that


children


could


do


something to protect the environment. So he started a club. Felix soon got support from children


all


over


the


world.


可知他建立这 个俱乐部的主要目的就是为了和全球的孩子们在一起保护


地球,故选

C





【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依


据 ,选出正确答案。




8



阅读理解





Australia at last! The flight was tiring, but here I am at last, in Sydney! Look! Here we are at last!


The Sydney Opera House! It looks like shells!



It's wonderful and amazing! And I'm taking the plane to New Zealand on Tuesday. I'll post again


from there.




Coffee and Paris! Paris is beautiful! We went on a great city tour. We also took a boat ride on


the River Seine. And it's nicer to just sit at a street care and watch the world go by. But, to tell you


a secret. Frank's disappointed because no one can understand his French!




Don't come here! We're staying at a farm in Utah. There is nearly nothing! It's too quiet. Every


morning, we get up really early, and we ride the horses. Then it's breakfast and more riding--not


my


idea


of


fun!


So,


today


I


walked


to


a


little


town


near


the


farm


where


they


actually


have


Internet! Next week, we're shopping in New York. I can't wait!




1



Where is Jessy writing from?



A. Sydney.


B. New Zealand.


C. Paris.


D. Utah.




2



What did Donna and Frank do during their travelling?



A. They visited museums. B. They took a boat ride.



C. They sat at a street park. D. They watched movies in the cinema.


< /p>



3



Whic h of the following is TRUE according to Anna's Moments


(朋友圈)


?



A. It is too noisy around the farm. B. Her idea of fun is horse riding.



C. She is going to London next week.


D. She cannot use Internet at the farm.



【答案】




1



A

< br>



2



B


-


-


-


-


-


-


-


-