【英语】 中考英语阅读理解选择题练习1
-
【英语】
中考英语阅读理解选择题练习
1
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
< br>1
.
根据短文内容理解选择正确答案。
< br>
B
Everyone worries. But how do you deal with your
worries? Whether your worries are big or
small, you can take these three steps
to deal with your worries:
Try to find out what you're worried
about.
Sometimes, you
will know what you're worried about. Other times,
you might not. Try to find
it out
first. If you can't, you can ask for
help.
Think of ways to make
it better
There is
always something you can do to help you feel less
worried. Sitting there worrying is no
fun and it won’t solve your
problem.
Grades at
school are often a top worry for kids. If you're
worried about grades, ask yourself
these questions:
☆
Why are grades important?
What do grades mean to me?
☆
How do I get ready for
class? Do I go over
(复习)
my
notes even when there isn't a test?
☆
Do I have a
good place to do my homework?
☆
Have I tried
different ways of studying?
Ask for help
When you're worried, it can help to find someone
to talk to. You can ask your parents, friends,
or teachers for help.
(
1
)
How
many steps of dealing with your worries are
mentioned
(提及)
in the
passage?
A. Two
B. Three C. Four
D. Seven
(
2
)
When you don't know what you're
worried about, _______.
A. you should try to find it out
B. you can't ask for help
C. you don't need to think of ways
D. you can sit there
worrying
(
3
)
If
you're worried about grades, you can ask yourself
these questions except “_______”.
A. Why are grades
important? B. What do
grades mean to me?
C. How do
I get ready for class? D.
Why don't my friends like me?
【答案】
(
1
)
< br>B
(
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】这篇短文主要讲述
了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问
题,二是想办法让情况变得更好,三
是请求帮助。
⑴
细节理解题。根据
Whether your worries
are big or small, you can take these three steps
to
deal with your worries:
描述
,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选
B
。
⑵
细节理解题。根据
Try to find it out
first; if you can't, you can’t ask for help.
描述,可知当你
不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选
A
。
⑶
细节理解题。根据文中列出的几个问题
★
,可知不包
括选项
D
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
2
.
阅读与回答问题。
CCTV reported that
every year Chinese people throw away a lot of food
which can feed 200
million people for a
year.
Do
we
have
too
much
food?
Of
course
not.
According
to
the
UN
World
Food
Programme,
there were 900million hungry people all
over the world in 2013. About six million children
die of
hunger every year.
So think about it. We should say
no to people who waste food every day. An old
saying goes,
“Every grain on the plate
comes from hard work.” It tells us everybody
must save food.
Luckily, a number of people have realized the
importance of saving food. Li Hong, a waitress in
a restaurant in Jiangsu, once lost her
job because she took some
leftover
(剩余的)
food home
for her son. But many people were by
her side and criticized
(批评)
the waste of food.
What should we do in our daily life to stop
wasting food? We can do many things to prevent it
from happening. Here are some
tips:
Don't order too
much food in a restaurant. Only order as much as
you can eat. If you can't eat
all the
food you order, take the rest of it
home.
Don't be too
picky
(挑剔的)
about food. Some
food may not be tasty, but put body need
it.
Don't keep too much food
at home, especially for fruit and
vegetables.
(
1
)
How
many hungry people were there over the world in
2013?
(
2
)
Why
did Li Hong lose her job?
<
/p>
(
3
)
What
should you d
o if you can’t eat all the
food you ask for?
(
4
)
Can
you keep too much food at home?
(
5
)
p>
What's the main idea of the
passage?
【答案】
(
1
)
About 900
million
(
2
)
Because
she took some leftover food home for her
son.
(
3
)
I/We can take
the rest of it home.
(
4
)
No,
I/We can't.
(
5
)
The
reasons we can't waste food and the ways to stop
wasting food.
【解
析】
【分析】据联合会世界粮食计划署的报告,
2013
年世界上仍然有
9
亿人在挨饿。
因此我们不要再浪费粮食了。文中给了一些关于节约粮食的建议。
⑴
细节理解。根据第二段第二句
p>
there
were
900million
hungry
people
all
over
the
world
in
2013.
可知答案是
About
900 million
⑵
细节理解。根据第三段第二句
Li
Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once
lost her job
because
she
took
some
leftover
(剩余的)
food
home
for
her
son.
可知答案是
Because
she
took some leftover food home for her
son.
⑶
细节理解。根据第第六段
If you can’t eat all the food you
order
, take the rest of it
home.
所以
答案是:
I/We
can take the rest of it home.
⑷
细节理解。根据最后一段
Don’t
keep
too
much
food
at
home,
especially
for
fruit
and
vegetables.
可知回答应该是:
No, I/We
can't.
⑸
主旨大意。本文讲述
了世界上有很多人在挨饿,我们不要浪费粮食以及节约粮食的具体
做法。故答案是:
p>
The reasons we can't waste food and the
ways to stop wasting food.
【
点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言
填
写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到
可
以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
3
.
阅读理解
Some people think only
school children do not agree with their
parents.
However, it is
not true.
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all
ages.
If
it's
hard
for
you
to
communicate with your
parents, don't worry about it. Here is some advice
for you to bridge the
generation
gap
(消除代沟)
.
Don't
argue
with
your
parents.
Don't
get
to
your
parents
when
you
are
angry.
Your
parents
probably won't
consider your ideas if you are shouting at them.
And you can't express yourself
well if
you are angry. Go to some-place to calm down. Make
sure you understand why you are
unhappy.
Then
think
about
what
you
want
to
say
to
your
parents.
If
you
don't
think
you
can
speak to them at the
moment, try writing a letter.
Try to reach a
compromise
(和解)
.Perhaps you
and your parents disagree on something. You
can
keep
your
disagreement
and
try
your
best
to
accept
each
other.
Michael's
mother
didn't
agree
with
him
about
buying
a
motorcycle.
They
argued
over
it.
But
they
finally
came
to
a
compromise. Michael bought the
motorcycle, but only drove it on certain days. Of
course, your
parents might refuse to
compromise on something. In these situations, it
is especially important
to show love
and respect to them. Showing respect will keep
your relationship strong.
Talk about your values. The values of your parents
are probably different from those of your
own. Tell your parents what you care
about and why. Understanding your values might
help them
see your purposes in
life.
A good
relationship with your parents can make you a
better and happier person. Please have a
try!
(
1
)
The
passage tells us have a communication
problem.
A.
parents and other people
B. school kids and their parents
C. teachers and their students
D. parents and their children of all
ages
(
2
)
Your parents probably won't consider
your ideas if you .
A. don't often get to them
B. write a letter to them
C.
don't speak to them politely
D. express yourself well
(
3
)
The
underlined phrase
A. make
yourself happy
B. get yourself quiet and
relaxed
C. have a good rest
D. hide yourself quickly
(
4
)
From
the passage we can learn that .
A. parents and children
should not have a generation gap
B. parents should show love and respect
to their children
C. there
are some good ways to bridge the generation
gap
D. there are so many
serious problems in families today
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:有些人
认为只有学校的孩子不同意他们的父母。但事实并非
如此。沟通对所有年龄段的父母和孩
子都是一个问题。如果你很难与父母沟通,不要担
心。短文为我们提供了一些见建议,告
诉我们如何弥合代购,同时告诉我们,只有与父母
和好相处的人才会更有出息。
(
1
)细节理解题,根据
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all
ages.
可知短文谈论的是孩子和父母所面临的最为平常的问题,故答案是
D
< br>。
(
2
)细节理解题,根据
Your
parents
probably
won't
consider
your
ideas
if
you
are
shouting
at
them.
< br>可知,如果喊叫着跟父母说,父母是不会同意你的想法的,故答案是
C
。
(
3
)细节理解题,根据
And
you
can't
express
yourself
well
if
you
are
angry.
Go
to
some-place to
calm down. Make sure you understand why
you are unhappy. Then think
about what
you want to say to your parents.
可知,
calm down
是冷静,镇
静的意思,故答
案是
B
。
(
4
< br>)逻辑推理题,根据文章内容可知,本文主要讲述如何弥补代沟的建议,所以代沟是
有好多办法来弥补的,故答案是
C
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。
细节理解题可以直接从文中
寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未
知的可能的事实。
4
.
阅读理解
My family has had a
great influence on me. When I was a kid, I learnt
how to work from my
family. My mum
would never let me get away when there was
something to be done. I learnt the
importance of education. My parents
would give me 50 dollars if I got As in school.
They taught
me how to use and save
money. My mum taught me how to cook, how to clean,
and basically
everything I needed to
know to live on my own. My dad taught me how to
garden, how to do
home improvement, how
to treat women and girls with respect, and how to
put other people's
needs above my own.
My brothers and sisters taught me how to make a
decision in
conflict
(矛
盾)
.
I'm
22now,
and
I'll
get
married
next
year.
I
learn
things
from
my
parents'
marriage
by
examples. For example, I've never seen
my parents really fight. They had disagreements,
but they
were always in control and
never let anger get the best of them. I think
that's great, and I'm going
to work
towards that in my marriage.
I have a great family. I'm grateful
that my parents chose to make it a great
family.
(
1
)
Who
taught the writer to do some housework?
A. The mother.
B. The father.
C. The sisters.
D. The brothers.
(
2
)
When will the
writer have a new family?
A. At the age of 22.
B. At the age of 24.
C. At the age of 23.
D. At the age of 21.
(
3
)
Which of
the following is NOT true?
A. The writer's family influence the
writer a lot.
B. The writer
learns to save money.
C. The
writer is a girl in the family.
D. The writer's parents never fight
with each other.
(
4
)
How
will the writer's new family be according to the
passage?
A. It
will be a large family.
B. It will be a great family.
C. The family members will be
different.
D. The family
members will never get angry.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】本文介绍了作者<
/p>
的家庭对作者有很大的影响。
(
1
)推理题。根据
My
mum
taught
me
how
to
cook,
how
to
clean,
and
basically
everything I
needed to know to live on my own.
我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以
及基本上我需要知道的独立生活所需的一切
可知,
作者的妈妈
教他做家务
,
故选
A
。
(
2
)推理
题。根据
I'm 22now,
and I'll get married next year
可知,
作者
23
岁时会有一
个新家庭
,
故选
C
。
(
3
)推理
题。根据
My
dad
taught
me
how
to
garden,
how
to
do
home
improvement,
how to treat
women and girls with respect,
我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊
重妇女和女孩
可知作者是男孩,作者
是家里的一个女孩是错的
,故选
C
。
(
4
)细节
题。根据
I have a
great family. I'm grateful that my parents chose
to make it a
great
family.
我有一个大家庭。我
很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭
可知,
作
者的新家庭会是一个伟大的家庭
故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要
注意从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息。
5
.
阅读理解
This year the US will
honour
(纪念)
one of the
country's most famous writers-Mark Twain
(
1835-1910
)
.Most
readers know that his real name was Samuel
Langhorne Clemens, but how
many know
where the pen name
The
answer shows Clemens' colourful early life before
he became a writer.
the cry shouted on
a ship when the ship entered a part of a river
that was two fathoms
(
6
feet
)
deep.
is
an
old-fashioned
way
of
saying
Twain
trained
as
a
ship
pilot
on
the
Mississippi river for two years, a time
that he wrote about in the humorous Life on the Mi
ssissippi
(
1883
)
p>
.
The famous
river would become an important theme in many of
his works-who could forget
the journey
of Huck and Jim along it in his most famous book,
The Adventures of Huckleberry
Finn
(
1884
)
.
With
little
education,
he
had
to
teach
himself
how
to
write
stories.
Whenever
possible,
he
would
go
to
public
libraries.
There
he
spent
much
time
reading
and
thinking,
which
greatly
helped him with his
writing.
On the other
hand, his life experiences gave him wonderful
material to write about and attract
readers.
Twain
wrote
in
a
style
that
has
been
called
colour
because
it
shows
great
knowledge of local people and their
customs.
The gift is
very clear in the two books for which Twain is
still celebrated today: The Adventures
of
Tom
Sawyer
(
1876
)
and
its
follow-up
The
Adventures
of
Huckleberry
Finn,
which
many
people
call
The
most
amazing
invention
in
his
book
is
the
voice
of
Huck
himself.
Huck
did
not
enjoy
schooling. It shows in the way he uses
language, in a spoken style. Only a master like
Twain could
copy the way a young
southern boy talked so well.
(
1
)
What does the
underlined word
A. Twain's
talent for self-teaching. B.
Twain's
C. Twain's good
sense of humour.
D. Twain's experiences as a ship
pilot.
(
2
< br>)
According to the passage, what is
the best part of The Adventures of Huckleberry
Finn?
A. The
deep social meaning.
B. The exciting life
experiences.
C. The special
way that Huck talks.
D. The nice view of the
Mississippi.
(
3
p>
)
Which is the most suitable
place in the passage for the sentence,
the writer's background you might
expect.
A. At the beginning
of Paragraph 2.
B. At
the beginning of Paragraph 3.
C. At the beginning of Paragraph 4.
D. At the beginning of Paragraph
5.
(
4
)
What is the passage mainly
about
?
A. Mark Twain's career as a
great writer.
B. Mark
Twain's interest in describing local
life.
C. Mark Twain's
achievements in American literature
field.
D. Mark Twain's life
experiences which influenced his
writing.
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了著名的作
家之一
——
马克吐温的笔名的来历及他的生活经历给
了他写作的极好的素材。
(
1
)推断题。根据
Twain
wrote in a style that has been called
great knowledge of local people and
their customs.
可知吐温以一种被称为
“
地方色彩
”
的风格写
作,因为它显示了对当地人及其风俗习惯的深刻了解,所以
gift
指的是吐温的被称为
“
地方
色彩<
/p>
”
的风格写作,故选
B
< br>。
(
2
)细节题。根据
The most amazing
invention in his book is the voice of Huck himself
.
他书中
最惊人的发明是哈克自己的声音,故选
C
。
(
3
)细节题。根据
With
little education, he had to teach himself how to
write stories.
可知马
克吐温学历低,并不是来
自你期望的作家背景,故选
C
。
(
4
)主旨
题。根据全文可知主要讲了著名的作家之一
——
马克吐温的笔名
的来历及他的生
活经历给了他写作的极好的素材。故选
D
。
【点评】考查
阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答
案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找
出中心思想。
6
.
阅读理解
A
young
man
with
a
large
bag
on
his
back
came
far
away
for
a
master
(大师)
.
He
said
my feet cut,
and my hands also injured an bleeding .... Why
can't I find the sun in the heart?
The master asked,
The young man said,
tears each time I'm hurt, the trouble
each time I feel lonely ... Depending on it, I can
come to you
here.
So the master took the young man to
the river which they crossed in a boat. On the
other side
of the river, the master
said,
boat is useful. But
after crossing it, you will put down the boat and
hurry on, If not, it will become
a
burden
(负担)
. Pain,
loneliness and tears
—
all
these are useful to life. They can improve life,
but if you don't forget them all the
time, they will become the burden in life. Put it
down! My son,
life can't
bear
(承受)
a heavy
burden,
walked easily and happily, and
much faster than before.
(
p>
1
)
What do the
underlined words
A. Health.
B. Wealth.
C. Success.
D. Happiness.
(
p>
2
)
What's in his
large bag?
A.
Clothes, tears and food.
B. Pain, tears and trouble.
C. Clothes, food and water.
D. Pain, water and trouble.
(
3
)
How
did they cross the river?
A. By boat.
B. On foot.
C. By swimming.
D. Across the bridge.
(
4
)
Why
did the master ask him to carry the boat?
A. To teach him to improve
his life. B. To tell him the
boat is very useful.
C. To
tell him the boat is very important.
D. To teach him to put down his
burden.
(
5
)
How
did the young man feel after he put down his bag
at last?
A.
Awful.
B.
Painful.
C.
Relaxed.
D.
Surprised.
【答案】
<
/p>
(
1
)
D
(
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
D
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:本文讲述疼
痛,孤独和泪水都对我们很有用,它们可以改善我们
的生活,但是如果一直不能忘记,它
们就会成为我们生活中的负担,因此要学会适当的放
弃负担的故事。
(
1
)词义猜测题。根据
Why can't I find the sun in
the heart?
time I fall, the tears each
time I'm hurt, the trouble each time I feel lonely
...
可知,为什么我心
中不能发现太阳,在它里面是我每次
摔跤的痛苦,受伤的泪水孤独时的忧愁,可推出
the
sun
在此处的意思是
“
不开心
”
,故选
D
。
(
2
< br>)细节题。根据
inside it including the pain
each time I fall, the tears each time I'm hurt,
the
trouble each time I feel lonely ...
可知,他袋子里装了痛苦,眼泪和忧愁,故选
B
。
(
3
)细节题。根据
So the master took
the young man to the river which they crossed in a
boat.
可知,他们坐船过河,故选
A
。
(
4
)细节题。根据
Put it down! My son,
life can't bear
(承受)
a heavy
burden,
可知,通过
背着船过河是为了教他放弃负担。故
选
D
。
<
/p>
(
5
)推断题。根据
He walked easily and happily, and much faster than before.
可知,他放下
包后感到轻松。故选<
/p>
C
。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题
需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系
上下文,推出词句的意思。
7
.
阅读理解
To protect the
environment, we are on the way. Here are a few
things we can do.
Unwanted gifts? Give them away!
Have you ever received a gift that
you didn't like? Did you throw it away? If so, you
can have
another choice now. Two
British companies hopes people will give away
their unwanted gifts to
them.
And
they
will
resell
the
gifts
to
raise
money
for
the
poor.
In
this
way,
the
gifts
can
be
refused and have a future
life. And people can make a difference to the
world.
Wear the trousers
that reduce
(减少)
pollution!
A
chemistry
scientist
and
a
fashion
designer
(时装设计师)
have
created
a
new
kind
of
trousers. The trousers are made of a
new material which can help reduce air pollution
around us.
Scientists have tested the
material. The result shows that it isn't harmful
to human. This new kind
of trousers may
appear at the market in two years. Professor Ryan
said,
wear the trousers, the air
quality will be improved.
Plant trees with Felix
Felix Finkbeiner, a 14-year-old German boy, is not
famous as a child actor but an environment
hero.
At
the
age
of
9,
Felix
got
the
idea
that
children
could
do
something
to
protect
the
environment. So he started a club.
Felix soon got support from children all over the
world. Some
of them have become his
good friends. The club has an aim of planting 212
million trees. They
have planted over
3.5 million trees all around the world. Felix
said,
global
(全球的
)
warming is
trees-
lots of trees!”
(
1
)
The
companies resell the unwanted gifts .
A. to make the unwanted
gifts useful
B. to help
people learn to think carefully
C. to save money from it
D. to make money for
themselves
(
2
)
The
trousers mentioned in the passage .
A. have been created by a
physics scientist and a fashion
designer
B. can help make
air pollution less
C. will
do harm to people
D. will be
popular in two years
(
3
)
Felix started a club
.
A. to become
famous
B. to become a child
actor
C. to protect the
environment with other children
D. to make friends with the children
around the world
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
C
【解析】
【分析】文章大意:这篇短
文主要介绍了人们为了保护环境而想出的三种方法。
(
1
)细节理解题。根据
And they will resell the gifts to raise money for the poor.
可知这家公
司回收礼品主要是为
了从中为贫困人群募集资金,故选
C
。
(
2
)细节
理解题。根据
Wear the trousers that
reduce
(减少)
pollution!
及下文描述,可知
这种裤子有利于减少空气污染。故选
B
。
(
3
)细节理解题。根据最后一段
At
the
age
of
9,
Felix
got
the
idea
that
children
could
do
something to protect the environment.
So he started a club. Felix soon got support from
children
all
over
the
world.
可知他建立这
个俱乐部的主要目的就是为了和全球的孩子们在一起保护
地球,故选
C
。
【点评】考查阅读理解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依
据
,选出正确答案。
8
.
阅读理解
Australia
at last! The flight was tiring, but here I am at
last, in Sydney! Look! Here we are at last!
The Sydney Opera House! It looks like
shells!
It's wonderful
and amazing! And I'm taking the plane to New
Zealand on Tuesday. I'll post again
from there.
Coffee and Paris! Paris is
beautiful! We went on a great city tour. We also
took a boat ride on
the River Seine.
And it's nicer to just sit at a street care and
watch the world go by. But, to tell you
a secret. Frank's disappointed because
no one can understand his French!
Don't come here! We're
staying at a farm in Utah. There is nearly
nothing! It's too quiet. Every
morning,
we get up really early, and we ride the horses.
Then it's breakfast and more riding--not
my
idea
of
fun!
So,
today
I
walked
to
a
little
town
near
the
farm
where
they
actually
have
Internet! Next week, we're shopping in
New York. I can't wait!
(
1
)
Where is Jessy
writing from?
A.
Sydney.
B.
New Zealand.
C. Paris.
D. Utah.
(
2
)
What did Donna and
Frank do during their travelling?
A. They visited museums.
B. They took a boat ride.
C.
They sat at a street park.
D. They watched movies in the cinema.
<
/p>
(
3
)
Whic
h of the following is TRUE according to Anna's
Moments
(朋友圈)
?
A. It is too noisy around
the farm. B. Her idea of fun
is horse riding.
C. She is
going to London next week.
D. She cannot use Internet at the
farm.
【答案】
(
1
)
A
< br>
(
2
)
B