中考英语 英语阅读理解(及答案)

温柔似野鬼°
701次浏览
2021年02月13日 20:37
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:妈妈的庭院)


中考英语



英语阅读理解


(


及答案


)




一、英语阅读理解专项练习试卷



1



阅读理解




Sitting among the cheering fans of the Chinese Women's Volleyball Team in Rio de Janeiro, a


Polish


fan


caught


a


lot


of


attention.


It


is


not


because


he


is


not


Chinese,


but


because


he


has


followed the team closely from the very beginning



The 60-year- old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball Team at the first sight


when


he


watched


the


girls


at


the


London


Olympics


on


TV


in


2012.


The


Polish


man


was


crazy


about the performances of the young team, especially by its core player Hui Ruoqi. Before that


Jozef was a loyal fan of his home team



the Polish men's volleyball.




Since


then,


Jozef


has


become


crazy


about


the


team


and


has


kept


track


of


almost


all


their


international


competitions.


Back


in


the


2013


Montreux


Volley


Masters


of


Switzerland,


the


Polishman, for the first time, came to cheer up for the team on site. He also drove all the way


from


Polandto


Italy


to


lend


support


for


the


girls


during


the


2014


Women's


World


Volleyball


Championship.




The


hardcore


fan


traveled


hundreds


of


miles


from


Poland


to


Brazil,


and


booked


tickets


for


allmatches of the Chinese Women's Volleyball. This time, Jozef was interviewed by TV and has


been recognized by not just fans, but millions of Chinese TV audience.



The


on


Sina


Weibo,


China's


answer


to


Twitter,


where


Jozef


has


been


sharing


his


obsession


with


Chinese internet users since 2013.




1



Why did Jozef get much attention





A. He was interviewed by Chinese TV.



B. He is a famous and loyal Polish fan.



C. He has supported the Chinese team from the start.



D. He was sitting among the fans of the Chinese team.




2


When did Jozef first become interested in the Chinese Women's Volleyball Team





A. In 2012. B. In 2013. C. In 2014. D. In 2015.




3



How did Jozef come to Italy to support the Chinese Woomen's Volleyball Team





A. By car


B. By bus


C. By bike


D. By plane




4



What can we learn from the passage





A. Jozef has already had millions of fans in Poland.



B. Jozef has been a fan of his home team since 2012.



C. Jozef first cheered up for the Chinese team on site in 2014.



D. Jozef has followed most of the international matches of the Chinese team.




5


What has Jozef been doing on Sina Weibo





A. Giving support to the Polish team



B. Sharing his love for the Chinese team



C. Answering questions about playing volleyball



D. Booking tickets for matches of the Chinese team



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



A

< p>



4



D




5



B



【解析】


【分析】文章大意:短文介 绍了中国女排的铁杆球迷



波兰爷爷



。他从一开始就


密切关注球队现年


60


岁的乔泽夫在


2012


年伦敦奥运会的 电视上看到这些女孩时,第一眼


就爱上了中国女排。波兰人对青年队的表现非常着迷,尤 其是对其核心球员惠若奇的表


现。在


2014

< br>年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩。这


位铁 杆球迷从波兰到巴西旅行了数百英里,并预订了中国女排所有比赛的门票。不仅得到


了电 视迷的认可,也得到了数以百万计的中国电视观众的认可。他在新浪微博上有


18000


名粉丝,这是中国对


Twitter


的 回应。





1


)细节理解题。根据


It is not because he is not Chinese, but because he has followed the


team closely from the very beginning


这不是因为他不是中国人,



而是因为他从一开始就密切


关注球队。可只是因为他从一开始就支持中国队,



故答案选


C






2


)细节 理解题。根据


The 60-year-old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball


Team at the first sight when he watched the girls at the London Olympics on TV in 2012.


现年


60


岁的乔泽夫在

2012


年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。



可知是从


2012


年开始,



故答案选


A






3


)细节 理解题。根据


He also drove all the way from Polandto Italy to lend support for the


girls during the 2014 Women's World Volleyball Championship



2014


年世界女子排球锦标赛


上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持 这些女孩,可知是开车。



故答案选


A






4


)细节 理解题。根据



and


booked


tickets


for


all


matches


of


the


Chinese


Women's


Volleyball.



并预定了中国女排所有比赛的门票。



可知乔泽夫跟踪了中国队的大部分国际比


赛,



故答案选


D






5


)细节 理解题。根据



He


has


18,


000


followers


on


Sina


Weibo,


China's


answer


to


Twitter, where Jozef has been sharing his obsession with Chinese internet users since 2013.


他在


新浪微博上有


18000


名粉丝,这是中国对


Twitt er


的回应


,


2013


年以来,


Jozef


一直 在与


中国网民分享他对


Twitter


的痴迷。可知他在微博上分享他对中国队的爱,



故答案选


B





【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题,细节理 解体比较简单,可知直接从


文章中找到答案。




2



阅读下 面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。



Daniel Olin was 11 years old when his parents moved to Canada. He liked his new school and


made friends there, but then things at home started to change. His mum and dad began to argue


and the arguments got worse and worse until one day, Daniel's mum left. With his father working


long


hours,


Daniel


felt


very


lonely


and


very


unhappy.


He


wanted


to


escape,


to


run


away.


And


that's what he did.



Very early one terribly cold morning when the snow was deep on the ground, he packed a bag


with some clothes, some chocolate and a map of Canada and set off to a forest. He ran and ran


until he could hardly breathe. His feet were heavy with the snow but he still walked on through


deep snow, not even watching where he was going.



Then, disaster struck. A rock hidden by the deep snow caught his feet and Daniel fell to the


ground. He had broken the bone. He was very cold and was starting to feel tired, but he knew


that if he fell asleep in the snow, he would certainly die from the cold.



A tree shook ahead. From within the branches, a pair of yellow eyes watched Daniel. The puma


had been following him. A puma is a large wild cat with claws that could


tear.


Daniel into pieces.


But instead of moving in for the kill, the puma walked up to Daniel and lay across his chest, arms


and legs. Daniel was too frightened to move, but soon the warmth of the animal reached Daniel


and he began to feel better. From time to time, the puma pressed his


muzzle


against Daniel and


rocked


his


head


gently.


Clearly,


the


puma


knew


that


Daniel


must


not


fall


asleep.


This


animal


should have been a real danger to Daniel and yet the boy began to feel safe.



They remained like that for several hours until Daniel and the puma heard voices. The


rescue


team had found them.




1



Daniel ran away from home because ______.



A. he had a big argument with his father B. he wanted to learn to be independent



C. he didn't get enough care from his parents


D. his parents were always arguing at home




2



What was the ‘disaster'?



A. Daniel lost his way in the forest.


B. The heavy snow blocked the way.



C. Daniel fell down and got hurt.


D. A puma wanted to attack Daniel.




3



Why didn't Daniel notice the rock that caused him to fall?




4

< p>


What is the best title for the story?



A. Puma in danger


B. A caring puma


C. Rescue of a boy


D. A homeless boy



【答案】



1


C




2



C




3< /p>



Because the rock was hidden by the deep snow.




4



B



【解析】


【分析】这是一篇记叙文。 主要讲


Daniel


因得不到父母的关心而离家出走了,在


路上因绊到一块雪地里的石头而摔伤不能行走,是一只美洲狮给他温暖照顾他,直到救援


队发现了他们。




1


)细节理解题。根据第一段


“Daniel's mum left. With his father working long hours, Daniel


felt very lonely and very unhappy. He wanted to escape, to run away. ”


可知,


Daniel


的妈妈离开


了,随着爸爸长时间的 工作,


Daniel


觉得非常孤独不开心。他想要逃跑。故选< /p>


C





2


)细节理解题。根据第三段


“A


rock hidden by the deep snow caught his feet and Daniel fell


to the ground. He had broken the bone. ”


可知,一块深藏在雪地里的石头绊倒了 他的脚,他


摔倒在地上,骨折了。故选


C





3


) 理解简答题。根据第三段


“ A rock hidden by the deep snow caught his feet and Daniel fell


to


the


ground.”


可知,一块 深藏在雪地里的石头绊倒了他的脚,他摔倒在地上。故填


Because the rock was hidden by the deep snow





4


)标题概括题。通读全文可知,在



Daniel


摔倒在雪地里不能行走时,是一只美洲狮在


照顾 他。故选


B




【点评】阅读理解的答案都在文中,因此,做好阅读理解的要领


:1.


明确题意,顺藤摸瓜;


2.


按照要求,寻找答案来源;


3.


找准关键词,明白其中暗示作用;


4.


多读课文,正确使用排除


法。




3



根据表 格所提供的信息选择最佳答案。




The Volunteers for the Ice and Snow Festival



Name



Item



Jack



Du Yue



Age



Nationality



Job



Personality



Volunteering


25



American



Coach



Friendly



28



Chinese



Nurse



Quiet





Mike



31



English



Singer



Humorous




Zhang Na



28



Chinese




Tour guide



Outgoing



children


Working


at


an


care


centre twice



Helping


during


the


Volunteering


at


an


Teaching


2016



2013 and 2015



experience(s)



City


At


Festival


in


animal


hospital


in


music


at


school


in


animal


the countryside



Word Box

< br>:


item


项目;


person ality


性格



< br>1



Jack helped during the City Art Festival .



A. in 2013 B. in 2015 C. in 2016




2



Mike is Zhang Na.



A. three years older than B. as old as C. three years younger than




3



Du Yue and Zhang Na .



A. have similar volunteering experiences



B. come from different countries



C. have the same personality




4



If someone is hurt during the Ice and Snow Festival, may be the most suitable to help.



A. Jack B. Du Yue C. Mike




5



Which of the following is TRUE according to the form(


表格


)above?



A. Mike who taught children music is humorous.



B. The two girls volunteered at the Olympics.



C. Jack from England is a tour guide.



【答案】


< p>


1



C




2


A




3



A




4< /p>



B




5



A



【解析】


【分析】主要讲了冰雪节的 一些志愿者信息。





1


)细节题。根据


Jack


这一竖排中


Helping


during


the


City


Art


Festival


in


2016< /p>


,可知在


2016


年帮助常识艺术家,故 选


C




< /p>



2


)细节题。根据

Age


这一横排中可知


Mike


年 龄是


31


岁,


Zhang Na


年龄是


28


岁,


Mi ke



Zhang Na


< p>
3


岁,故选


A






3


)细节题。根据


Volunteering


experience(s)


这一横排中可知


Du


Yue



Zhang


Na


可知她


们都在宠物医院工作过,所以她们有相似的 工作经验,故选


A






4


)细节 题。根据


Job


这一栏可知


Du


Yue


工作是护士,所以在冰雪节有人受伤时她可以


帮助,故选


B






5


)细节 题。根据


Mike


这一竖排


Teach ing


children


music


at


school


in


the


countryside


和< /p>


Humorous


可知


Mike


在学校教孩子音乐,并且性格是幽默的,故选


A





【点评】考查阅读理解,主要考 查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




4



阅读理解




Robert was a boy of eight years old. One day, when he was doing cleaning at home, he thought


he should move the box out of the house. The box made of wood was very heavy. And it was


much bigger than he. He tried, but he could not move it. After resting for a short time, the boy


started


once


more,


but


failed


again.


He


couldn't


even


move


it


a


bit.


He


felt


very


tired


and


hopeless.



Just then, his father came home from work and saw his son work hard. He didn't help Robert.


Instead, he asked,








not a weakness. At some point, even the strongest of us needs help. It is important to know when


to


ask


for


help


and


understand


why


you


need


it.


Never


be


afraid


to


ask


others


for


help


when


you're in trouble.



Robert nodded with a big smile.



1



What did the boy want to move away?



A. A stone.


B. A box.


C. A wood.


D. A toy.




2

< br>)


Robert couldn't move it out because it was too .



A. heavy


B. tall


C. low


D. high




3



How did Robert feel after he tried again and again?



A. He hoped he could move it sometime later.



B. He thought he could ask for help.



C. He felt very tired and hopeless.



D. He became very proud of himself.



4



Which of the following can be put in



in the seventh line of the article?



A. I hardly did!


B. Yes, I do!


C. No, I am not!


D. Yes, I am!




5



What can be the best title of the passage?



A. How to move a heavy thing away.



B. An interesting story about Robert.



C. Robert's hard work.



D. Learn to ask for help when needed.



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



D




5



D



【解析】


【分析】大意:本文通过< /p>


Robert


一个


8

岁的男孩打扫卫生时,发现他应该把房间


里的木箱搬走却搬不动的而没有请求他爸爸 帮助,后来他爸爸通过搬木箱的事情告诉他儿


子要学会求助,当需要帮助的时候,应该向 他人寻求帮助,不要害怕向他人寻求帮助。





1


)细节理解题。根据


wh en he was doing cleaning at home



he thought he should move


the box out of the house


当他在家打扫卫生时,他想他应该把盒子搬出去,可知他想移动箱


子,故选

< p>
B






2


)细节理解题。



根据


The box made of wood was very heavy


这个木头盒子很重,可知因


为箱子太重了 ,故选


A






3


)细节理解题。

< br>


根据


After


resting


for


a


short


time




the


boy


started


once


more




but


failed again. He couldn't even move it a bit. He felt very tired and hopeless


休息了一会儿后,


男孩又开始了,但 又失败了


.


他一点也动不了


.


他感到非常疲倦和绝望,可知他感到非常疲


倦和绝望,故选


C






4


)细节推断题。根据


A nd are you doing everything you can


?你尽力 了吗?你在尽你所能


吗?和下文


No



you're not.


不,你没有。



可知此处是讲是的,我是,


are you

< br>提问,肯定回


答用


Yes



I am


,故选


D






5


)主旨大意题。根据


Asking for help is not a weakness. At some point



even the strongest


of us needs help. It is important to know when to ask for help and understand why you need


it.


Never


be


afraid


to


ask


others


for


help


when


you're in


trouble


可知,寻求帮助不是一个弱


点。



在某个时候,即使是我们中最强壮的人也需要 帮助。知道何时寻求帮助并理解你为什


么需要帮助是很重要的。遇到困难时,不要害怕向 别人寻求帮助


.


结合文章内容,文章主要

讲了罗伯特父亲教育他要学会求助,故选


D





【点评】考查阅读理解能力,细节题和主旨题是 阅读理解题中常考题型。细节题要从文中


寻找答案主旨题需要通读全文,了解大意之后找 出中心思想。




5

< br>.


根据短文内容,判断正误。



I was 15 months old, a happy and carefree kid, until the day I fell. It was a bad fall. I landed on a


piece of glass that cut my eye badly. From then on, my injured, sightless, cloudy gray eye lived on


with me.




Sometimes


people


asked


me


embarrassing


(


使人难堪的


)


questions.


Whenever


kids


played


games, I was the


瞧不起


) me.


Yet mum would say to me,


that saying. As a child, I thought mum meant,



or you will fall down or bump into


something because you are not looking.


But I found that when I held my head up high, people liked me.



In high school, I even became the class president, but inside I still felt like a monster. All I really


wanted was to look like everyone else. When things got really bad, I would cry to my mum and


she would look at me with loving eyes and say,


them see the beauty that is inside instead of your appearance(


外貌


) .



My mum's love was the sunshine that made me bright. I had faced hard times, and learned not


only


to


be


confident(


自信的


)


but


also


to


have


deep


compassion(


同情


)


for


others.



your


head up high


gave me will live on.




1



The writer imagined that everyone looked down on her because of her appearance.


< br>(


2



People always asked her embarrassing questions.




3



The writer's mum said




4



The writer understood the saying very well as a child.




5



The writer is living with a warm and brave heart now.



【答案】




1



1


< /p>



2



0




3


< p>
1




4



0




5



1



【解析】


【分析】本文讲了作者小时 候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮


助之下改变自己并变得自信的故事。





1


)细节理解题。根据第二段


Whenever


kids


played


games,


I


was


the



I


was


always imagining that everyone looked down on me


,可知作者总是想象每个人会 因为她的外


貌而瞧不起她,故答案为正确。





2


)细节 理解题。根据第二段


Sometimes


people


asked


me


embarrassing


questions

< p>
,可知


有时候人们会问使人难堪的的问题,而


al ways


意为总是,故答案为错误。





3


)细节理解题。根据最后一段


My mum's love was the sunshine that made me bright. I had


faced


hard


times,


and


learned


not


only


to


be


confident


but


also


to


have


deep


compassion


for


ot hers


,妈妈的爱是照亮我的阳光,我面对困难,不仅学会了自信而且学会了深切的同 情


别人,可知妈妈让作者抬头是为了让她更自信,故答案为正确。





4


) 细节理解题。根据第二段


As a child, I thought mum meant,



or you will fall


down or bump into something because you are not looking.


小时候,我认为妈妈的意思是:

< br>要小心,否则你会摔倒或者碰到什么东西因为你没有在看路,可知作者小时候不理解这句

< br>谚语,故答案为错误。




(< /p>


5


)细节理解题。根据最后一段



home.I say it to my children. The gift my mum gave me will live on




抬起你的头



这句话在我

< br>家听到过很多次,我也跟我的孩子们说,我妈妈给我的礼物将会永存,可知作者现在带着

< br>一颗温暖并勇敢的心生活,故答案为正确。




【点评】考查阅读理解,注意理解文章大意,根据题目去文章找到对应的信息,进行理解


判断。


-


-


-


-


-


-


-


-