中考英语 英语阅读理解(及答案)
-
中考英语
英语阅读理解
(
及答案
)
一、英语阅读理解专项练习试卷
1
.
阅读理解
Sitting among the
cheering fans of the Chinese Women's Volleyball
Team in Rio de Janeiro, a
Polish
fan
caught
a
lot
of
attention.
It
is
not
because
he
is
not
Chinese,
but
because
he
has
followed the team closely from the very
beginning
The 60-year-
old Jozef fell in love with the Chinese Women's
Volleyball Team at the first sight
when
he
watched
the
girls
at
the
London
Olympics
on
TV
in
2012.
The
Polish
man
was
crazy
about the performances of the young
team, especially by its core player Hui Ruoqi.
Before that
Jozef was a loyal fan of
his home team
﹣
the Polish
men's volleyball.
Since
then,
Jozef
has
become
crazy
about
the
team
and
has
kept
track
of
almost
all
their
international
competitions.
Back
in
the
2013
Montreux
Volley
Masters
of
Switzerland,
the
Polishman, for the first time, came to
cheer up for the team on site. He also drove all
the way
from
Polandto
Italy
to
lend
support
for
the
girls
during
the
2014
Women's
World
Volleyball
Championship.
The
hardcore
fan
traveled
hundreds
of
miles
from
Poland
to
Brazil,
and
booked
tickets
for
allmatches of the Chinese Women's
Volleyball. This time, Jozef was interviewed by TV
and has
been recognized by not just
fans, but millions of Chinese TV
audience.
The
on
Sina
Weibo,
China's
answer
to
Twitter,
where
Jozef
has
been
sharing
his
obsession
with
Chinese internet users since
2013.
(
1
)
Why
did Jozef get much
attention
?
A. He was interviewed by
Chinese TV.
B. He is a
famous and loyal Polish fan.
C. He has supported the Chinese team
from the start.
D. He was
sitting among the fans of the Chinese
team.
(
2
)
When did Jozef first become
interested in the Chinese Women's Volleyball
Team
?
A. In 2012.
B. In 2013. C. In
2014. D. In
2015.
(
3
)
How
did Jozef come to Italy to support the Chinese
Woomen's Volleyball Team
?
A. By car
B. By bus
C. By bike
D. By plane
(
4
)
What can we learn
from the passage
?
A. Jozef has already had
millions of fans in Poland.
B. Jozef has been a fan of his home
team since 2012.
C. Jozef
first cheered up for the Chinese team on site in
2014.
D. Jozef has followed
most of the international matches of the Chinese
team.
(
5
)
What has Jozef been doing on Sina
Weibo
?
A. Giving support to the
Polish team
B. Sharing his
love for the Chinese team
C.
Answering questions about playing
volleyball
D. Booking
tickets for matches of the Chinese team
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
A
(
4
)
D
(
5
)
B
【解析】
【分析】文章大意:短文介
绍了中国女排的铁杆球迷
“
波兰爷爷
”
。他从一开始就
密切关注球队现年
60
岁的乔泽夫在
2012
年伦敦奥运会的
电视上看到这些女孩时,第一眼
就爱上了中国女排。波兰人对青年队的表现非常着迷,尤
其是对其核心球员惠若奇的表
现。在
2014
< br>年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩。这
位铁
杆球迷从波兰到巴西旅行了数百英里,并预订了中国女排所有比赛的门票。不仅得到
了电
视迷的认可,也得到了数以百万计的中国电视观众的认可。他在新浪微博上有
18000
名粉丝,这是中国对
Twitter
的
回应。
(
1
)细节理解题。根据
It is not because
he is not Chinese, but because he has followed
the
team closely from the very
beginning
这不是因为他不是中国人,
而是因为他从一开始就密切
关注球队。可只是因为他从一开始就支持中国队,
故答案选
C
。
(
2
)细节
理解题。根据
The 60-year-old Jozef fell in
love with the Chinese Women's Volleyball
Team at the first sight when he watched
the girls at the London Olympics on TV in 2012.
p>
现年
60
岁的乔泽夫在
2012
年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。
可知是从
2012
年开始,
故答案选
A
。
(
3
)细节
理解题。根据
He also drove all the way from
Polandto Italy to lend support for the
girls during the 2014 Women's World
Volleyball Championship
在
2014
年世界女子排球锦标赛
上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持
这些女孩,可知是开车。
故答案选
A
。
(
4
)细节
理解题。根据
and
booked
tickets
for
all
matches
of
the
Chinese
Women's
Volleyball.
并预定了中国女排所有比赛的门票。
可知乔泽夫跟踪了中国队的大部分国际比
赛,
故答案选
D
。
(
5
)细节
理解题。根据
He
has
18,
000
followers
on
Sina
Weibo,
China's
answer
to
Twitter, where Jozef has
been sharing his obsession with Chinese internet
users since 2013.
他在
新浪微博上有
p>
18000
名粉丝,这是中国对
Twitt
er
的回应
,
自
2013
年以来,
Jozef
一直
在与
中国网民分享他对
Twitter
的痴迷。可知他在微博上分享他对中国队的爱,
故答案选
B
。
【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题,细节理
解体比较简单,可知直接从
文章中找到答案。
2
.
阅读下
面材料,然后从各题所给的四个选项中选出一个最佳答案。
Daniel Olin was 11 years old when his parents
moved to Canada. He liked his new school and
made friends there, but then things at
home started to change. His mum and dad began to
argue
and the arguments got worse and
worse until one day, Daniel's mum left. With his
father working
long
hours,
Daniel
felt
very
lonely
and
very
unhappy.
He
wanted
to
escape,
to
run
away.
And
that's what he
did.
Very early one
terribly cold morning when the snow was deep on
the ground, he packed a bag
with some
clothes, some chocolate and a map of Canada and
set off to a forest. He ran and ran
until he could hardly breathe. His feet
were heavy with the snow but he still walked on
through
deep snow, not even watching
where he was going.
Then, disaster struck. A rock hidden by the deep
snow caught his feet and Daniel fell to the
ground. He had broken the bone. He was
very cold and was starting to feel tired, but he
knew
that if he fell asleep in the
snow, he would certainly die from the
cold.
A tree shook
ahead. From within the branches, a pair of yellow
eyes watched Daniel. The puma
had been
following him. A puma is a large wild cat with
claws that could
tear.
Daniel into pieces.
But
instead of moving in for the kill, the puma walked
up to Daniel and lay across his chest, arms
and legs. Daniel was too frightened to
move, but soon the warmth of the animal reached
Daniel
and he began to feel better.
From time to time, the puma pressed his
muzzle
against Daniel and
rocked
his
head
gently.
Clearly,
the
puma
knew
that
Daniel
must
not
fall
asleep.
This
animal
should have been a real danger to
Daniel and yet the boy began to feel
safe.
They remained like
that for several hours until Daniel and the puma
heard voices. The
rescue
team had found them.
(
1
)
Daniel
ran away from home because ______.
A. he had a big argument
with his father B. he wanted to
learn to be independent
C.
he didn't get enough care from his parents
D. his parents were always arguing at
home
(
2
)
What was the ‘disaster'?
A. Daniel lost his way in
the forest.
B. The
heavy snow blocked the way.
C. Daniel fell down and got hurt.
D. A puma wanted to attack
Daniel.
(
3
)
Why
didn't Daniel notice the rock that caused him to
fall?
(
4
)
What is the best title for the
story?
A. Puma
in danger
B. A caring puma
C. Rescue of a boy
D. A homeless boy
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
C
(
3<
/p>
)
Because the rock was hidden
by the deep snow.
(
4
)
B
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。
主要讲
Daniel
因得不到父母的关心而离家出走了,在
p>
路上因绊到一块雪地里的石头而摔伤不能行走,是一只美洲狮给他温暖照顾他,直到救援
p>
队发现了他们。
(
1
)细节理解题。根据第一段
“Daniel's mum
left. With his father working long hours, Daniel
felt very lonely and very unhappy. He
wanted to escape, to run away. ”
可知,
Daniel
的妈妈离开
了,随着爸爸长时间的
工作,
Daniel
觉得非常孤独不开心。他想要逃跑。故选<
/p>
C
。
(
2
)细节理解题。根据第三段
“A
rock hidden by the deep snow caught his
feet and Daniel fell
to the ground. He
had broken the bone. ”
可知,一块深藏在雪地里的石头绊倒了
他的脚,他
摔倒在地上,骨折了。故选
C
。
(
3
)
理解简答题。根据第三段
“ A rock hidden by the deep
snow caught his feet and Daniel fell
to
the
ground.”
可知,一块
深藏在雪地里的石头绊倒了他的脚,他摔倒在地上。故填
Because the
rock was hidden by the deep
snow
。
(
4
)标题概括题。通读全文可知,在
Daniel
摔倒在雪地里不能行走时,是一只美洲狮在
照顾
他。故选
B
。
【点评】阅读理解的答案都在文中,因此,做好阅读理解的要领
:1.
明确题意,顺藤摸瓜;
2.
按照要求,寻找答案来源;
3.
找准关键词,明白其中暗示作用;
4.
多读课文,正确使用排除
法。
3
.
根据表
格所提供的信息选择最佳答案。
The Volunteers for the Ice and Snow
Festival
Name
Item
Jack
Du Yue
Age
Nationality
Job
Personality
Volunteering
25
American
Coach
Friendly
28
Chinese
Nurse
Quiet
Mike
31
English
Singer
Humorous
Zhang Na
28
Chinese
Tour guide
Outgoing
children
Working
at
an
care
centre twice
Helping
during
the
Volunteering
at
an
Teaching
2016
2013 and
2015
experience(s)
City
At
Festival
in
animal
hospital
in
music
at
school
in
animal
the
countryside
Word Box
< br>:
item
项目;
person
ality
性格
(
< br>1
)
Jack helped during the
City Art Festival .
A. in 2013
B. in 2015 C.
in 2016
(
2
)
Mike is Zhang Na.
A. three years older than
B. as old as C. three years
younger than
(
3
)
Du
Yue and Zhang Na .
A. have similar volunteering
experiences
B. come from
different countries
C. have
the same personality
(
4
)
If
someone is hurt during the Ice and Snow Festival,
may be the most suitable to help.
A. Jack
B. Du Yue C.
Mike
(
5
)
Which of the following is TRUE
according to the
form(
表格
)above?
A. Mike who taught children
music is humorous.
B. The
two girls volunteered at the Olympics.
C. Jack from England is a tour
guide.
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
A
(
3
)
A
(
4<
/p>
)
B
(
5
)
A
【解析】
【分析】主要讲了冰雪节的
一些志愿者信息。
(
1
)细节题。根据
Jack
这一竖排中
Helping
during
the
City
Art
Festival
in
2016<
/p>
,可知在
2016
年帮助常识艺术家,故
选
C
。
<
/p>
(
2
)细节题。根据
Age
这一横排中可知
Mike
年
龄是
31
岁,
Zhang Na
年龄是
28
岁,
Mi
ke
比
Zhang Na
大
3
岁,故选
A
。
(
3
)细节题。根据
Volunteering
experience(s)
这一横排中可知
Du
Yue
和
Zhang
Na
可知她
们都在宠物医院工作过,所以她们有相似的
工作经验,故选
A
。
(
4
)细节
题。根据
Job
这一栏可知
Du
p>
Yue
工作是护士,所以在冰雪节有人受伤时她可以
帮助,故选
B
。
(
5
)细节
题。根据
Mike
这一竖排
Teach
ing
children
music
at
school
in
the
countryside
和<
/p>
Humorous
可知
Mike
在学校教孩子音乐,并且性格是幽默的,故选
A
。
【点评】考查阅读理解,主要考
查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
4
.
阅读理解
Robert was a boy of
eight years old. One day, when he was doing
cleaning at home, he thought
he should
move the box out of the house. The box made of
wood was very heavy. And it was
much
bigger than he. He tried, but he could not move
it. After resting for a short time, the boy
started
once
more,
but
failed
again.
He
couldn't
even
move
it
a
bit.
He
felt
very
tired
and
hopeless.
Just then, his father came home from work and saw
his son work hard. He didn't help Robert.
Instead, he asked,
▲
not a weakness. At some
point, even the strongest of us needs help. It is
important to know when
to
ask
for
help
and
understand
why
you
need
it.
Never
be
afraid
to
ask
others
for
help
when
you're in
trouble.
Robert nodded
with a big smile.
(
1
)
What did the boy want to
move away?
A. A
stone.
B.
A box.
C.
A wood.
D.
A toy.
(
2
< br>)
Robert couldn't move it out because
it was too .
A. heavy
B. tall
C. low
D. high
(
3
)
How
did Robert feel after he tried again and again?
A. He hoped he could move
it sometime later.
B. He
thought he could ask for help.
C. He felt very tired and
hopeless.
D. He became very
proud of himself.
(
4
)
Which of the following
can be put in
▲
in the
seventh line of the article?
A. I hardly did!
B. Yes, I do!
C. No, I am not!
D. Yes, I am!
(
p>
5
)
What can be the
best title of the passage?
A. How to move a heavy thing
away.
B. An interesting
story about Robert.
C.
Robert's hard work.
D. Learn
to ask for help when needed.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
D
(
5
)
D
【解析】
【分析】大意:本文通过<
/p>
Robert
一个
8
岁的男孩打扫卫生时,发现他应该把房间
里的木箱搬走却搬不动的而没有请求他爸爸
帮助,后来他爸爸通过搬木箱的事情告诉他儿
子要学会求助,当需要帮助的时候,应该向
他人寻求帮助,不要害怕向他人寻求帮助。
(
1
)细节理解题。根据
wh
en he was doing cleaning at
home
,
he thought he should
move
the box out of the house
当他在家打扫卫生时,他想他应该把盒子搬出去,可知他想移动箱
子,故选
B
。
(
2
)细节理解题。
根据
The box made of wood was
very heavy
这个木头盒子很重,可知因
为箱子太重了
,故选
A
。
(
3
)细节理解题。
< br>
根据
After
resting
for
a
short
time
,
the
boy
started
once
more
,
but
failed again. He
couldn't even move it a bit. He felt very tired
and hopeless
休息了一会儿后,
男孩又开始了,但
又失败了
.
他一点也动不了
.
p>
他感到非常疲倦和绝望,可知他感到非常疲
倦和绝望,故选
C
。
(
4
)细节推断题。根据
A
nd are you doing everything you can
?你尽力
了吗?你在尽你所能
吗?和下文
No
,
you're
not.
不,你没有。
可知此处是讲是的,我是,
are you
< br>提问,肯定回
答用
Yes
,
p>
I am
,故选
D
。
(
5
)主旨大意题。根据
Asking for help is
not a weakness. At some
point
,
even the strongest
of us needs help. It is important to
know when to ask for help and understand why you
need
it.
Never
be
afraid
to
ask
others
for
help
when
you're
in
trouble
可知,寻求帮助不是一个弱
点。
在某个时候,即使是我们中最强壮的人也需要
帮助。知道何时寻求帮助并理解你为什
么需要帮助是很重要的。遇到困难时,不要害怕向
别人寻求帮助
.
结合文章内容,文章主要
讲了罗伯特父亲教育他要学会求助,故选
D
。
【点评】考查阅读理解能力,细节题和主旨题是
阅读理解题中常考题型。细节题要从文中
寻找答案主旨题需要通读全文,了解大意之后找
出中心思想。
5
< br>.
根据短文内容,判断正误。
I was 15 months old, a happy and carefree kid,
until the day I fell. It was a bad fall. I landed
on a
piece of glass that cut my eye
badly. From then on, my injured, sightless, cloudy
gray eye lived on
with me.
Sometimes
people
asked
me
embarrassing
(
使人难堪的
)
questions.
Whenever
kids
played
games, I was the
瞧不起
) me.
Yet mum
would say to me,
that saying. As a
child, I thought mum meant,
,
or you will fall down or
bump into
something because you are not
looking.
But I found that when I held
my head up high, people liked me.
In high school, I even became the
class president, but inside I still felt like a
monster. All I really
wanted was to
look like everyone else. When things got really
bad, I would cry to my mum and
she
would look at me with loving eyes and
say,
them see the beauty that is inside
instead of your
appearance(
外貌
) .
My mum's love was the sunshine that
made me bright. I had faced hard times, and
learned not
only
to
be
confident(
自信的
)
but
also
to
have
deep
compassion(
同情
)
for
others.
your
head up high
gave me will live on.
(
1
)
The
writer imagined that everyone looked down on her
because of her appearance.
< br>(
2
)
People
always asked her embarrassing questions.
(
3
)
The
writer's mum said
(
4
)
The
writer understood the saying very well as a child.
(
5
)
The
writer is living with a warm and brave heart now.
【答案】
(
1
)
1
<
/p>
(
2
)
0
(
3
)
1
(
4
)
0
(
5
)
1
【解析】
【分析】本文讲了作者小时
候因眼睛受伤导致外貌变丑而心情低落,在妈妈的帮
助之下改变自己并变得自信的故事。
(
1
p>
)细节理解题。根据第二段
Whenever
kids
played
games,
I
was
the
I
was
always imagining that
everyone looked down on me
,可知作者总是想象每个人会
因为她的外
貌而瞧不起她,故答案为正确。
(
2
)细节
理解题。根据第二段
Sometimes
people
asked
me
embarrassing
questions
,可知
有时候人们会问使人难堪的的问题,而
al
ways
意为总是,故答案为错误。
(
3
)细节理解题。根据最后一段
p>
My mum's love was the sunshine that made
me bright. I had
faced
hard
times,
and
learned
not
only
to
be
confident
but
also
to
have
deep
compassion
for
ot
hers
,妈妈的爱是照亮我的阳光,我面对困难,不仅学会了自信而且学会了深切的同
情
别人,可知妈妈让作者抬头是为了让她更自信,故答案为正确。
(
4
)
细节理解题。根据第二段
As a child, I thought mum
meant,
,
or you will fall
down or bump into something because you
are not looking.
小时候,我认为妈妈的意思是:
< br>要小心,否则你会摔倒或者碰到什么东西因为你没有在看路,可知作者小时候不理解这句
< br>谚语,故答案为错误。
(<
/p>
5
)细节理解题。根据最后一段
home.I say it to my children. The gift my
mum gave me will live on
,
“
p>
抬起你的头
”
这句话在我
< br>家听到过很多次,我也跟我的孩子们说,我妈妈给我的礼物将会永存,可知作者现在带着
< br>一颗温暖并勇敢的心生活,故答案为正确。
【点评】考查阅读理解,注意理解文章大意,根据题目去文章找到对应的信息,进行理解
判断。