【英语】初三英语阅读理解试题经典及解析
-
【英语】初三英语阅读理解试题经典及解析
一、阅读理解
1
.
根据短文理解,选择正确答案。
B
People all have problems. If we don't deal with
these problems, we can easily become unhappy.
Worrying about our problems can affect
how we do at school. It can also influence the way
we
behave with our families. So how do
we deal with our problems? There are many ways and
here
is one of them
Most of us have probably been angry
with our friends, parents or teachers. Perhaps
they said
something you didn't like, or
you felt they were unfair. Sometimes people can
stay angry for years
about a small
problem. Time goes by, and good friendship may be
lost.
When we are angry,
however, we are usually the ones affected. Perhaps
we have seen young
children
playing
together.
Sometimes
they
have
disagreements,
and
decide
not
to
talk
to
each
other. However, this
usually does not last for long. This is an
important lesson for us to learn.
(
1
)
What is
the writer?
A. A
shopkeeper. B. A doctor.
C. A student. D. A
dentist.
(
2
)
What is the main idea of the
passage?
A. How
to deal with problems.
B. How to do at school.
C. How to behave with families.
D. How to talk to each
other.
(
3
< br>)
What will happen if people stay
angry for long according to the text?
A. They feel unfair.
B. They may get sick.
C.
Good friendship may be lost.
D. They may miss each other.
(
4
)
Children
decide not to talk to each other probably
because_______.
A. they become unhappy
B. they have different ideas
C. they worry about a small problem
D. they want disagreements
(
5
)
From the
passage, we know an important lesson for us
is
A. playing
together
B. learning to
forget
C. staying angry
D. feeling unfair
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
(
5
)
B
【解析】
【分析】人与人之间难免会
有磕磕碰碰,相处的时候出现了问题怎么办?本文告
诉我们怎样处理与人相处时的问题。
⑴
推理判
断
l.
根据第一段
Worrying
about our problems can affect how we do at school.
可知作
者是一个学生。不是店主、医生或牙医。故选
C
。
⑵
主旨大意。根据文章第一段
People all have
problems. If we don't deal with these problems,
we can easily become unhappy.
可知问题讨论如何处理问题,故选
A
。
⑶
根据
Sometimes
people
can
stay
angry
for
years
about
a
small
problem.
Time
goes
by,
and
good friendship may be lost
可
知为小事长时间生气会失去好朋友。故选
C
。
< br>
⑷
根据
Sometimes
they have disagreements, and decide not to talk to
each other.
可知小孩不说
话是因为他们有分歧。故
选
B
。
⑸
归纳总结。根据最后一句话
This
is an
important
lesson
for
us
to
learn.
可知长时间生气
不
好,所以要学会遗忘。故选
B
。
p>
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时
注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
2
.
阅读与
回答问题。
CCTV
reported that every year Chinese people throw away
a lot of food which can feed 200
million people for a year.
Do
we
have
too
much
food?
Of
course
not.
According
to
the
UN
World
Food
Programme,
there were
900million hungry people all over the world in
2013. About six million children die of
hunger every year.
So think about it. We should say
no to people who waste food every day. An old
saying goes,
“Every grain on the plate
comes from hard work.” It tells us everybody must
save food.
Luckily, a
number of people have realized the importance of
saving food. Li Hong, a waitress in
a
restaurant in Jiangsu, once lost her job because
she took some leftover
(剩余的)
food home
for her son. But many people
were by her side and criticized
(批评)
the waste of
food.
What should we
do in our daily life to stop wasting food? We can
do many things to prevent it
from
happening. Here are some tips:
Don't order too much food in a
restaurant. Only order as much as you can eat. If
you can't eat
all the food you order,
take the rest of it home.
Don't be too picky
(挑剔的)
about food. Some food may not be tasty, but put
body need it.
Don't keep too
much food at home, especially for fruit and
vegetables.
(
1
)
How
many hungry people were there over the world in
2013?
(
2
)
Why
did Li Hong lose her job?
<
/p>
(
3
)
What
should you do if you can’t eat all the food you
ask for?
(
4
)
Can
you keep too much food at home?
(
5
)
p>
What's the main idea of the
passage?
【答案】
(
1
)
About 900
million
(
2
)
Because
she took some leftover food home for her
son.
(
3
)
I/We can take
the rest of it home.
(
4
)
No,
I/We can't.
(
5
)
The
reasons we can't waste food and the ways to stop
wasting food.
【解
析】
【分析】据联合会世界粮食计划署的报告,
2013
年世界上仍然有
9
亿人在挨饿。
因此我们不要再浪费粮食了。文中给了一些关于节约粮食的建议。
⑴
细节理解。根据第二段第二句
p>
there
were
900million
hungry
people
all
over
the
world
in
2013.
可知答案是
About
900 million
⑵
细节理解。根据第三段第二句
Li
Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once
lost her job
because
she
took
some
leftover
(剩余的)
food
home
for
her
son.
可知答案是
Because
she
took some leftover food home for her
son.
⑶
细节理解。根据第第六段
If you can’t eat all the food you
order, take the rest of it
home.
所以
答案是:
I/We
can take the rest of it home.
⑷
细节理解。根据最后一段
Don’t
keep
too
much
food
at
home,
especially
for
fruit
and
vegetables.
可知回答应该是:
No, I/We
can't.
⑸
主旨大意。本文讲述
了世界上有很多人在挨饿,我们不要浪费粮食以及节约粮食的具体
做法。故答案是:
p>
The reasons we can't waste food and the
ways to stop wasting food.
【
点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言
填
写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到
可
以替换文章中的单词,短语或者句子的词。
3
.
阅读理解
Great changes have
taken place in family life because of science and
industry
(工业)
. In the
past, when most Americans lived on
farms, the typical family had many children. In a
farm family,
parents and their children
often lived with grandparents. Usually, uncles and
aunts lived nearby.
But
when
industry
became
more
important
than
agriculture
in
American
life,
families
became
smaller because industry requires
workers who are ready and able to move off the
land and move
again whenever necessary.
And large families cannot move from place to place
as smaller families.
So, at present
people tend to have smaller families.
In the future, because of
industrialization, a typical family will be
required to move even more
often
than
now,
so
families
will
be
even
smaller.
The
typical
family
may
remain
childless
and
consist only of a man and a woman. A
small number of families may take raising children
as their
chief work. At the same time
they may also raise other people's children,
leaving those families
free to move
from job to job.
(
1
)
Which of the following
topics is discussed in the passage?
A. The development of
science and industry in America.
B. The influence of science and
industry on American families.
C. Harmful effect of
industrialization.
D. Social
problems resulting from the highly-developed
science and industry in America.
(
2
)
What
kinds of families are described in the passage?
A. Families of the past and
the present. B. Families of the present and
the future.
C. Families of
the past and the future. D. Families of
the past, the present and the future.
<
/p>
(
3
)
What
is one of the reasons that families are getting
smaller in America?
A. Children tend to leave their parents
and grandparents when they grow up.
B. People stop caring for
children.
C. The need for
workers who are able to move at any time has been
increasing.
D. Both old and
young people prefer to live by
themselves.
(
4
)
What can you infer from the
passage?
A.
Science and industry have caused thousands of
families to
split
(破裂)
.
B. Children do not live with their
parents or grandparents.
C.
Large families can hardly survive in modern
society.
D. Americans are
very choosy about their jobs.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
C
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:由于工
业的发展,家庭也受到了影响,原来的家庭孩子多,
而现在的家庭孩子少,由于工业的发
展家庭会总是搬动,有的家庭只有一个孩子或者没有
孩子。
(
1
)细节
理解题,根据
Great
changes
have
taken
place
in
family
life
because
of
science and
industry
(工业)
.
可知家庭受到了科学和工业发展的影响,故答案是
B
。
(
2
)细节理解题,根据文章内容可知,短文涉及到了
过去的家庭,现在的家庭和将来的
家庭,故答案是
D
。
(
3
)细节理解题,根据
In
the
future,
because
of
industrialization,
a
typical
family
will
be
required
to move even more often than now, so families will
be even smaller.
可知对于工人们能
够随时
搬动的需求,所以家庭变得原来越小,故答案是
C
。
(
4
)逻辑推理题,根据文章内容可知,工人们可能会随时要搬家,大的家庭就没有这样
的便捷,所以大家庭就不适于生存在现代的社会,故答案是
C
。
【点评】考查阅读理解。本文
涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中
寻找答案;逻辑推理题需要结
合具体语境,由已知内容推出未知的可能的事实。
4
.
阅读理解
Roald Dahl was one of
the most successful writers of children's books.
He sold millions of books
all over the
world. Many of his books have been made into films
and videos. He is so famous that
there
is even a Roald Dahl Museum you can
visit.
Roald Dahl was
born in 1916 in Wales, Britain. His father was
rich but he died when Roald was
very
young.
Roald
and
his mother
lived
a
hard
life. He
had
to
leave
school
and
went
to
Africa
where
he worked for an oil company.
In 1939, Roald became a pilot, but
he had a bad accident. It made him
limp
(瘸的)
for the
rest of his life. After this, Roald
went to America where he wrote a story about his
experience as a
pilot. It was so good
that it was put in a magazine.
Roald married an American film
star. They bought a house in England and had five
children.
From 1960 to 1965,
:
Theo, one of his children,
was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious
illness. It took her years to get
completely better.
Gradually Roald became more and more successful.
He always did his writing in an old
shed
(棚)
at the back of his
house. He always sat in the same old armchair with
a wooden board on
his lap.
got in your head and a
pencil and a bit of paper.
In 1983 Roald won a big prize for his book The
BFG. During his life, Roald wrote many famous
books, such as Charlie and the
Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr
Fox.
After
he
died
in
1990,
Roald
left
money
to
help
people
with
serious
illness
and
those
with
problems with reading and
writing.
(
1
)
Roald Dahl was famous as
a
(
n
)
.
A. doctor
B. teacher
C. actor
D. writer
(
2
)
After Roald went to
America, he .
A. lost his parents in a plane accident
B. wrote a story about his pilot
experience
C. got married
with an English film star
D. won a big prize for his book
Matilda
(
3
)
Which of the following is the best
for the blank in Paragraph 4?
A. they lived a happy life
B. three terrible things
happened
C. he went on
writing books
D. he created some unlucky
characters
(
4
)
What Roald said in Paragragh 6
mainly shows that .
A. being a writer was a popular job at
that time
B. one needs to
practise a lot if he wants to be a
writer
C. Roald loved
writing very much and was talented in
it
D. though he was
successful, Roald lived a simple life
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】主要讲了罗尔德<
/p>
·
达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几
百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。
(
1
)细节
题。根据
Roald Dahl was one of the most
successful writers of children's books.
可知
是成功的儿童读物作家之一,故选
D
。
(
2
)细节题。根据
After
this,
Roald
went
to
America
where
he
wrote
a
story
about
his
experience as a pilot.
可知
Roald
去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选
B
。
(
3
)细节题。根据后文
Th
eo,
one
of
his
children,
was
hit
by
a
taxi
and
was
seriously
hurt.
Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious illness. It took
her years to get completely better.
他的一个
孩子西奥被出租车撞了,伤
得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。
不久之后,他的妻子也得了
重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是
3
个可怕的事情发生了,故选
B
。
(
4
)细节题。根据
need is
what you've got in your head and a pencil and a
bit of paper.
可知
“
作
为一个作家的好处
之一,
”
他曾经说,
“
就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即
Roald
非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
5
.
阅读理解
It's
10
am
on
a
school
day
morning
in
Shanghai
and
students
are
standing
in
lines
on
the
playground, doing their morning
exercises. As a teacher at the front calls out,
students extend their arms, then bring
them to their chests; bend their knees, then
straighten up.
Many of the students
seem bored.
Meanwhile,
in
a
primary
school
in
Xiangyang,
Hubei
Province,
students
are
dancing
to
pop
music. Which would you
rather do?
Since
1951,
morning
calisthenics
(健身操)
have
been
a
part
of
Chinese
life.
The
school
in
Xiangyang wanted to make
morning exercises more fun, so it looked to a
group of people who
seemed to really
enjoy exercising damas
(大妈)
!
These
evening, often driving neighbours
crazy with their loud music. But it is good
exercise and they are
having fun. So,
why shouldn't students be allowed to follow their
example?
Well,
on
the
Internet,
most
posters
said
dancing
in
the
primary
school
in
Xiangyang
looked
funny. One poster said that
calisthenics were old-fashioned and that
leave no room for personal
freedom
Fitness is
essential for young people. Too much study and too
much computer time are making
many
young
Chinese
fat
and
unfit,
so
it's
important
that
they
become
more
active.
And
being
active is the key,
even if that means doing away with calisthenics
and, instead, dancing like damas.
(
1
)
The
first paragraph mainly tells us that
______________.
A. students' school life is colourful
in Shanghai
B. morning
exercises are helpful to students'
health
C. many students feel
bored about morning exercises
D. PE is important to school
students
(
2
)
The
underlined word
A.
反之
B.
同时
C.
总之
D.
幸运的是
(
3
)
How
long have morning calisthenics been in Chinese
schools?
A. For
20 years. B. For over 60 years.
C. Since last year. D. Since 1951 years
ago.
(
4
)
What do most people think of dancing
in the primary school in Xiangyang?
A. Funny.
B. Helpful.
C. Boring.
D. Hard.
(
5
)
What is the best title
for the passage?
A. After-class activities
B. Colourful school life
C.
A history of morning exercises
D. Dancing like damas
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
A
(
5
)
D
【解析】
【分析】主要讲了学生们应
该像大妈一样跳舞锻炼,而不是仅仅做健身操。
(
1
)细节题。根据
Ma
ny of
the
students
seem
bored.
可知许多学生
对早晨已经厌倦了,故
选
C
。
(
2
)推断题。根据前后句可知一所学校在做早操,而另一所学校在和着流行音乐跳舞,
< br>所以
meanwhile
意思是同时,故选
B
。
< br>(
3
)细节题。根据
Since
1951, morning
calisthenics
(健身操)
have been
a part of Chinese
life.
可知自从<
/p>
1951
年,健身操已经成为中国人生活的一部分,所以已经有<
/p>
60
多年的历史
了,故选
B
。
(
4
)细节题。根据
The
school in Xiangyang wanted to make morning
exercises more fun, so it
looked to a
group of people who seemed to really enjoy
exercising damas
(大妈)
!
可知大部分
人认为跳舞是有趣的,故选
A
。
(
< br>5
)主旨题。根据全文可知主要讲了学生们应该像大妈一样跳舞锻炼,而不是仅仅
做健
身操。故选
D
。
< br>
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和
主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需
要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
6
.
阅读理解
Mick Polly, an owner of
a toy store, lives with his teenage daughter
Carolina in Kentucky. He is
known as
the Bike Man. Over the past five years, Mick has
built hundreds of bikes for needy kids.
One day in 2012, a 13-year-old boy
with a broken bike walked by Mick's house.
in my garage
(车库)
;
and he asked if I could fix it,
The boy's bike had a broken wheel.
Mick sent a post
(帖子)
on
Facebook, asking his friends if
they
had
the
needed
part. One
friend
saw
the
post
and
gave
away
two
used
bikes.
Mick
took
parts
from each to build a new set of wheels for the
boy.
Soon after, Mick
repaired a bike for the boy's brother and fixed
one for his sister. Word spread,
and
during the year, he had fixed up lots of bikes for
local kids whose parents were not able to
afford new ones.
Mick puts the bikes and
bike parts in his garage.
the seats and
use them,
Up
to
now,
the
bike
man
has
repaired
hundreds
of
bikes
and
given
away
nearly
700
newly
repaired bikes. They're free, but the
kids must agree on two things: They have to learn
how to put
waste things to good use and
they have to try their best to study in
school.
If a kid's
grades are low, Mick requires a teacher's note
Mick
also
hopes
the
bikes will
get
kids
off
the
sofa.
I
was
growing
up,
we
all
rode
our
bikes,
(
1
)
Why
is Mick known as the Bike Man?
A. Because he's good at
riding a bike.
B.
Because his bikes sell well.
C. Because his daughter likes bikes.
D. Because he's built bikes for needy
kids.
(
2
)
In
order to find the needed part, Mick
_________________.
A. sent a post on Facebook
B. called his friends for help
C. searched his garage
D. went to many bike shops
(
3
)
The
underlined word
A. wheels
B. bikes
C. seats
D. garages
(
4
)
By
repairing and giving away bikes, Mick expects the
kids to _________________.
③ have a rest in the sofa
②study hard
③recycle waste things
④get high marks
⑤exercise more
⑥learn to repair bikes
A.
②③⑤
B.
①④⑥
C.
③④⑤
D.
①②⑥
(
5
)
Which can be
the best title for the passage?
A. Mick Polly's garage
B.
C. A
successful businessman
D. Health from riding bikes
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
B
(
4
)
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】主要讲了
Mick
Polly
被称为
“
自行车人
”
,在过去的
5
年里他
已经为需要的
孩子建立了数百辆自行车。
(
1
)细节
题。根据
Over the past five years, Mick has
built hundreds of bikes for needy kids.
可
知在过去的
5
年里他已经为需要的孩
子建立了数百辆自行车,故选
D
。
(
2
)细节
题。根据
The boy's bike had a broken wheel.
Mick sent a post
(帖子)
on
Facebook,
asking his friends if they
had the needed part.
可知那男孩的自行车轮子坏了。米克在
p>
facebook
上发了一个帖子,问他的朋友们是否有需要的部分
,故选
A
。
(
3
)推断题。根据
< br>he had fixed up lots of bikes for local kids
可知他已经为当地的孩子修理
了许多自行车,而那些孩子的父母买不起
新自行车,所以
ones
代指
bike
s
,自行车,故选
B
。
(
4
)细节题。根据
They're
free,
but
the
kids
must
agree
on
two
things:
They
have
to
learn
how to put waste things to good use and
they have to try their best to study in school.
可知他们
是免费的,但是孩子们必须在两件事上达成一致:他们必须学
会如何把浪费的东西好好利
用,并且他们必须尽最大努力在学校学习。故选
A
。
< br>(
5
)主旨题,根据全文可知主要讲了
< br>Mick
Polly
被称为
“
自行车人
”
,在过去的
5
年里他已
经为需要的孩子建立了数百辆自行车。故选
B
。
p>
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
p>
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
p>
解大意之后找出中心思想。
7
.
阅读理解
What problems do the
teenagers probably have? Here is a survey showing
their main problems.
Problems
Feeling
stressed
Getting
shortsighted
Fights
Causes
Advice
Too
much
homework.
Don't
Make
a
plan
for
study
and
hobbies.
Find
have
enough
time
for
their
time to
relax as possible as you can.
hobbies.
Too
much
homework.
Bad
Do
the
homework
or
reading
in
a
correct
reading and writing
habits.
with
classmates.
study
Getting fat
influence.
way.
other. Share
your problems with them.
them
just
for
a
short
time
when
you
are
tired.
Having
more pocket money to
Use
your
pocket
money
to
do
something
buy
snacks.
Dislike
doing
meaningful.
Spend
some
time
doing
exercise
every day.
exercise.
Don't
know how to get on well
Make
more
friends
and
understand
each
Feeling tired of
Computer
games’
bad
Don't be crazy about
computer games. Play
(
1
)
How
many main problems are there in the survey?
A. Four.
B. Five. C.
Six. D.
Seven.
(
2
< br>)
What problems are caused by too
much homework?
A. Feeling stressed and
fights.
B. Feeling tired of
study and getting fat.
C.
Feeling stressed and getting short-
sighted.
D. Getting short-
sighted and feeling tired of study.
(
3
)
If
Simon is feeling stressed, he should
________________.
A. do much more homework
B. make a plan to spend time on study
and hobbies
C. donate his
pocket money to Project Hope
D. buy some snacks
(
4
)
Peter is
feeling tired of study, maybe because he.
A. has no close friends
B. has no pocket money
C. plays too many computer games
D. gets fatter and fatter
(<
/p>
5
)
________________
is a good way for the teenagers to stop fights.
A. Doing less homework
B. Playing computer games
C.
Learning how to make friends
D. Paying no attention to each
other
【答案】
(
1
)
B
< br>
(
2
)
C
(
3
)
B
(
4
p>
)
C
(
5
)
C
【解析】
【分析】主要讲了青少年有
的主要问题、起因及建议。
(
p>
1
)细节题。根据表格
Feeling
stressed
、
Getting
shortsighted
、
Figh
ts
、
Feeling
tired
of
study
、
Getting fat
,可知一共
5
个问题,故选
B
。
(
2
)细节题。根据表格第一个
Feeling
stressed
Too
much
homework.
和第二
个
Getting
shortsighted Too
much homework. Bad reading and writing habits.
可知太多的作业导致有压力
和近视,故选
C
p>
。
(
3
)细节题。根据表格第一个
Make a
plan for study and hobbies.
可知建议是为学习和爱好<
/p>
制定计划,故选
B
。
(
4
)细节题。根据表格第四个
Computer
games’
bad
influence.
可知电
脑游戏的坏影响会让
学生厌倦学习,故选
C
。
(
5
)细节题。根据表格第三个
Don't know how
to get on well with classmates.
可知不知道怎
p>
样和同学相处是打架的原因,所以学习怎样交朋友是阻止打架的好方式,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
8
.
阅读理解
For Schultz, a 77-year-
old man, this is a chance of a lifetime. Schultz
is part of a group of around
50 Germans
who are on a bus journey along the ancient Silk
Road.
Speaking of his
journey, he says,
child, but now I
finally have a chance to experience it.
The
two-month
bus
journey
will
take
the
group
through
Germany,
Russia,
and
other
4
European
countries.
They
will
then
enter
China
from
the
country's
western
part.
It
will
be
an
unforgettable memory for
them.
Nearly
half
of
the
13,000-kilometer
trip
will
be
inside
China.
From
Xinjiang
in
the
west
to
Shanghai
in
the
east,
the
German
visitors
will
see
more
than
20
Chinese
cities.
have
managed the
trip of the Silk Road for around 10 years. An
increasing number of people, not only
from German-speaking countries, have
been joining us,
Almost
26 million foreigners traveled to China in 2015,
and about 5 million of them were from
Europe. Beijing, Xi'an, Shanghai and
the Yangtze River are traditional Chinese travel
destinations
for European tourists.
Speaking of where he wants to go, Schultz says,
cities, the culture in western China
attracts
(吸引)
me
more.
As Shi Xiang, head
of the China Tours, says,
Silk Road is
good for people to know more about China,
especially the northwestern part of the
country.
(
China
Daily
)
(
1
)
How
will the group of around 50 Germans take the tour?
A. By car.
B. By train.
C. By bus.
D. By subway.
(
p>
2
)
According to Liu
Guoqiang, how long has China Tours managed the
trip?
A. For 26
months.
B. For around 10 years.
C. For 2 months.
D.
For about 20 years.
(
3
)
What does the
underlined word
A.
标志
B.
道路
C.
品牌
D.
目的地
(
4
)
Which is the best title
for this passage?
A. Silk Road: A fashionable way to buy
silk
B. Silk Road: An old
brand to attract Chinese
C.
Silk Road: A new way to learn about
China
D. Silk Road: A better
chance to see modern cities
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:本文主
要介绍一群德国人通过乘坐巴士沿着古老的丝绸之路
到中国旅行,历经两个月,行程
p>
13,000
公里,途径
20
多个中国的城市,增进了对中国文
化了解。
(
1
)细节
理解题。根据文中的语句
Schultz is part of a group
of around 50 Germans who are
on a bus
journey along the ancient Silk Road.
理解可
知,这个旅游团乘坐巴士沿着中国的丝绸
之路旅行,故选
C
p>
。
(
2
)细节理解题。根据文中的语句
We
have managed the trip of the Silk Road for around
10
years.
理解可知,这次巴士旅行已经计划了十年
,故选
B
。
(
3
)词义推测题。根据文中的语句<
/p>
Beijing,
Xi'an,
Shanghai
and
the
Yangtze
River
are
traditional Chinese travel destinations
for European tourists.
以及
Speaking of where he wants
to
go,
可知,他们在谈论想要去的地方,由此推测北京
,西安,上海以及长江都是中国传统的
旅行目的地,故选
D
p>
。
(
4
)标题归纳题。通读全文可知,文章主要讲述了人们通过丝绸之路了解
中国。故选
C
。
【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题,推理
判断题和主旨题等常考题