【英语】中考英语阅读理解知识点(大全)

绝世美人儿
663次浏览
2021年02月13日 20:42
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:西伯利亚理发师)


【英语】中考英语阅读理解知识点


(


大全


)



一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解




What do you see when you look at abstract


(抽象的)


art? Can you understand it? Does it


look like anything?



Abstract art became popular in the early 20th century. Artists did not want to paint, draw, or


sculpt things exactly like they looked. They didn't want their art to be realistic


(现实的)


. They


were more interested in basic shapes and colours.



Picasso is probably the most famous of these artists. He painted and drew in many, many styles.


Sometimes he used a lot of blue colours



his



. Later, he used more red and pink


colours



his



p eriod



.


Many


of


his


other


paintings


are


called



(立体派的)



because they are made of painted squares.



After a long time, Picasso's paintings became more and more abstract. He painted people and


things


using


strange


shapes.


His


work


was


so


strange


that


many


of


his


workmates


didn't


understand it.




Kandinsky,


another


famous


artist,


used


lines,


shapes,


and


patterns


to


paint


his


subjects.


His


paintings also used strong colours to express feelings. Other artists like the surrealists


(超现实


主义画家),


were


interested


in


subconsciousness


(潜意识)


.


Painters


like


Breton


and


Magritte used many symbols in their work. The meaning or subject of their work wasn't always


clear. Dali, another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.



There are still many abstract artists around the world. That's the way many artists prefer. They


want each person to look at art and find their own meaning in it.




1



Which would be most like abstract art?



A. A painting of a house.



B. A sculpture of a car.



C. A drawing of two people in a coffee house.



D. A red and blue painting, with no clear subject.




2



What happened to Picasso's work after a long time?



A. It became more abstract.



B. It became less strange.



C. He went from using red colours to using blue colours.



D. He only painted with coloured squares.




3



How did Kandinsky express feelings?



A. By using strong colours.


B. By painting realistic people.



C. By painting with a lot of symbols. D. By painting in red and pink colours.




4



Which of the following is NOT true?



A. Picasso painted in many different styles.



B. Dali was interested in dreams.



C. Abstract artists feel each work of art only has one meaning.



D. Magritte's art was full of symbols.



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



A

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文介绍了抽象派 艺术及其代表人物毕加索。





1


)推理题。根据毕加索是抽象艺术的代表人物

Sometimes


he


used


a


lot


of


blue


colours



his



. Later, he used more red and pink colours




有时他使用很多


蓝色,后来,他使用了更多的红色和粉色,


可 知


一幅红色和蓝色的画,没有清晰的主题最


像抽象艺术





故选


D






2


)细节 题。根据



After


a


long


time,


Picasso's


paintings


became


more


and


more


abstract



可知


很久以后毕加索的作品变得更加抽象





故选


A






3


)细节 题。根据



His paintings also used strong colours to express feelings



可知


康定


斯通过使用强烈的颜色基表达感情的< /p>





故选


A






4


)细节 题。根据



The


meaning


or


subject


of


their


work


wasn't


always


clear.


Dali,


another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.



他们工作的意义或主题


并不总是清楚的。另一位超现实主义艺术家达利画的画看起来像梦


< br>可知


抽象艺术家觉得每


件艺术品只有一种意义是错误的< /p>





故选


C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



2



根据短文内容出选择正确答案。




B



Do you want to live a happier, less stressful life? Try laughing for no reason at all. That's how


thousands


of


people


start


their


day


at


Laughter


(笑声)



Clubs


around


the


world


and


many


doctors now think that having a good laugh might be one of the best ways to stay healthy.



The first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by Dr. Madan Kataria.


children


laugh


about


300


times


a


day.


Adults


laugh


between


7


and


15


times


a


day,


says


Dr.


Kataria.


feel happy with their lives.


in the world.



Many doctors are also interested in the effects


(效果)


of laughter on our health. According


to a 5-year study at the UCLA School of Medicine in California, with laughing there is less stress in


the body. Laughter improves our health against illness by about 40%.



So what happens at a Laughter Club? I went along to my nearest club in South London to find


out. I was quite nervous at the beginning of the class, to be honest, I wasn't interested in laughing


with a group of strangers, and I was worried about looking stupid. Our laughter teacher told us to


clap our hands and say “ho ho ho, ha ha ha.” while looking at each other. However, our bodies


can't tell the difference between real laughter and unreal laughter, so they still produce the same


healthy effects.



Surprisingly, it worked! After ten minutes everybody in the room was laughing for real and


some


people


just


couldn't


stop!


At


the


end


of


the


class


I


was


surprised


by


how


relaxed-and


comfortable I felt. So if you're under stress, then start laughing. You might be very pleased with


the results!




1



The first Laughter Club was started in __________.




A. India B. America C. Britain D. China




2



How many Laughter Clubs are there in the world today?




A. Over 300.


B. Over 500.


C. Over 800.


D. Over l,300.




3



How did the writer feel at the beginning of the class?




A. Surprised.


B. Pleased


C. Nervous.


D. Tired.




4



When did the people in the club begin to laugh for real?




A. After ten minutes.


B. After ten hours.


C. After ten seconds.


D. After ten days.




5



The article mainly tells us __________.




A. young children laugh much more often than adults in a day



B. laughing is one of the best ways to stay healthy



C. many-doctors are also interested in the effects of laughter on our health



D. real laughter and unreal laughter are both good for health



【答案】


< p>


1



A




2


D




3



C




4< /p>



A




5



B



【解析】


【分析】你想过一个快乐的


,


没有压力的生活


?

< br>尝试毫无理由的大笑?全世界每天


有成千上万的人在笑声俱乐部开始他们的一天。 医生认为开怀大笑是最好的保健方式。




1


)细节理解。根据第二段


Th e first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by


Dr. Madan Kataria.


可知在印度,故选


A




2


)细节理解。根据第二段< /p>


There


are


now


more


than


500


Laughter


Clubs


in


India


and


over


l,300 in the world.


可知选


D





3


)细节理解。根据第四段


I was quite nervous at the beginning of the class


可知作者开始紧


张。故选

< br>C





4


)细节理解。根据最后一段


Surprisingly,


it


worked!


After


ten


minutes


everybody


in


the


room was laughing for real and some people just couldn't stop!


可知


10


分钟后房间里的人都是


在真笑。故选

A





5


)主旨大意。本文讲笑声俱乐部给人们的生活带来的变化,通过大笑来减少压力,过更


快乐更健康的生活。故选


B




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意 紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




3



根据短 文内容选择正确答案。




B





Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes. “It was


seeing people with snake


bites that led me to this career,” he said.



In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of


Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of


people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.




“I was greatly


upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot


afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at


once realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped


(缠绕)


a cloth


tightly around his arm to stop the poison


(毒)


getting to his heart. Running home he shouted,


`Bring me the knife' Minutes later t


he man lost his arm forever.”




“The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping people


bitten


by


snakes.”


Shu


added,


“I


worked


very


hard


and


tried


my


best


to


make


a


good


snake


doctor.” And at last he made it.




1



The best headline


(标题)


for this newspaper article is .




A. Amazing Medicine B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites D. Snake Doctor




2



Shu decided to devote himself to snake medicine because .




A. he wanted to save people's arms and legs


B. he had studied it at a medical school



C. he had seen snakes biting people


D. his army service had finished




3



Why did Shu go into the mountains?




A. He wanted to study snake bites. B. He wanted to help the farmers.



C. He was being trained to be a doctor. D. He was expected to serve in the army.


< br>(


4



Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?




A. sad B. surprised C. interested D. frightened



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



A



【解析】


【分析】这篇文章主要介绍 了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历


和原因,


1 963


年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多


农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成


就。




< p>
1


)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选


D




< p>
2


)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中


There


he


often


heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.


描述可知。故选


A

< br>。




3


)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中


As part of his studies he had to work in


the mountains .


描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选


C





4

< p>
)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。


sad< /p>


伤心的;


surprised


吃惊的;< /p>


interested


感兴趣的;


fri ghtened


害怕的。故选


A




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时 注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。





4



阅读理解




An eighty-year-old couple were having trouble with their memories. One day, they decided to


see a doctor. The doctor told them that there was nothing serious, but he suggested that they


should start writing things down to help them remember things. The couple thanked the doctor


and left.




Later


that


night


while


watching


TV,


the


old


man


got


up


from


his


chair


and


his


wife


asked,



Then his wife asked him to write it down.


I also want some strawberries and cream on top. You'd better write it down, or you will forget


that,


the kitchen.



After about 20 minutes, the husband returned with a plate of fish. The wife laughed,


Your bad memory! I wanted some bread with cream.




1



How old was the wife?



A. Eight.


B. Eighteen.


C. Eighty.


D. Eighties.




2



Why did the couple go to the doctor?



A. Because they had a headache. B. Because they had bad memories.



C. Because the doctor was their son.


D. Because the old man was ill.




3



What did the husband give to the wife?



A. An ice cream. B. Some strawberries and cream.



C. Some bread with cream. D. Some fish.




4< /p>



What did the wife really want





A. Some bread with cream.


B. An ice cream with some strawberries and cream.



C. A plate of fish.


D. Some strawberries and cream.



【答案】


< p>


1



C




2


B




3



D




4



B



【解析】


【分析】文章大意:一对老 夫妇记忆力出现了问题,去看医生,医生说没有什么


大碍,然他们把想做的事记下来便于 他们记忆,一天骑在让丈夫拿东西,妻子让他记下


来,他说他记住了,可是拿来的不是妻 子想要的。




1









根< /p>




An


eighty-year-old


couple


were


having


trouble


with


their


memories.




可知他们已经八十了,故答案是


C< /p>






2




< p>








An


eighty-year-old


couple


were


having


trouble


with


their


memories.




可知他们去看医生是因为他们的记忆出现了问题,故答案是< /p>


B






3


)细节理解题,根据



After


about


20


minutes,


the


husband


returned


with


a


plate


of


fish.


< br>可知,丈夫给他妻子拿来的是鱼,故答案是


D






4


)细节理解题,根据



Will you get me an ice cream?





I also want some strawberries


and cream on top.



可知吗,妻子要的是带有草莓和奶油的冰淇淋,故答 案是


B





【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接


在文中找到答案。




5



阅读理解





What


problems


do


the


teenagers


probably


have



Here


is


a


survey


showing


their


main


problems




Problems



Feeling


stressed



Getting


shortsighted



Fights



Causes



Advice



Too




much


homework.


Don't


Make




a


plan


for


study


and


hobbies.


Find


have


enough


time


for


their


time to relax as possible as you can.



hobbies.



Too




much


homework.


Bad


Do homework and read in a correct way.



reading and writing habits.



Don't know how to get on well


Make




more


friends


and


understand


each


with classmates.



study



Getting fat



influence.



other. Share your problems with them.



them just for a short time when you want to


relax.



Have a lot of pocket money to


Use




your


pocket


money


to


do


something


buy


snacks.


Dislike


doing


meaningful.


Spend


some


time


doing


exercise


Feeling tired of


Computer




games'


bad


Don't be crazy about computer games. Play


exercise.



A. Feeling stressed and fights.



B. Feeling tired of study and getting fat.



C. Feeling stressed and getting short-sighted.



D. Getting short-sighted and feeling tired of study.



every day.




1



Wha t problems are caused by too much homework?




2



If Simon is feeling stressed, he should .



A. do much more homework



B. make a plan to spend time on study and hobbies



C. donate his pocket money to Project Hope



D. buy some snacks




3

< br>)


Peter is tired of study, maybe because he .



A. has no close friends


B. has no pocket money



C. plays too many computer games D. gets fatter and fatter




4



is a good way for teenagers to stop fights.



A. Doing less homework B. Playing computer games



C. Learning how to make friends


D. Paying no attention to each other



【答案】




1



C

< br>



2



B




3



C




4



C



【解析】


【分析】主要讲了关于青少 年可能有的问题的一项调查结果。





1


)细节题。根据


Feeling


stressed


Too


much


't


have


enough


time


for


their


g shortsighted Too much homework. Bad reading and writing habits.


可知太多的


作业会导致感觉有压力和变近视,故选


C


< p>




2


)细节题。根据第一行


Advice Make a plan for study and hobbies.


可知制定学习和爱好计


划,故选


B






3


)细节 题。根据


Feeling tired of study Computer games' bad influence.


可知厌恶学习的原


因是电脑的坏的影响,故选


C






4


)细节 题。根据


Fights


Make


more friends


and


understand


each


o ther.


可知交更多的朋友


和相互理解可以阻止打架,故选< /p>


C





【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




6



阅读理解




One day, when I arrived at school, an ice cream truck was parked in the schoolyard. Ice cream


men usually drove their trucks to primary schools. I had never thought one ice cream truck would


come to bring ice cream to us older kids. When I went up to the truck, I was quite surprised to


hear the man call out,


you say?



After I was certain that the man was just giving away the ice cream, I talked with him for a long


time. He told me that his dream was to travel around, giving away ice cream, and that's what he


was now doing. With his mother's support, he kept doing what he loved even during hard times.


Now, some large companies were helping him with his plan.



The man said he wanted to encourage people to do exactly what their hearts told them to do


during their lives. I kept asking him,


cream? It seems like a very unusual goal.


replied. At that point he handed me my ice cream. I thanked him, but what I got from him was


much more than just ice cream. It can't easily be expressed in words. I believe what he was doing


is exactly what great people do all the time: small acts of big love.




1

< p>


From the story we know that the writer was most probably at that time.



A. a middle school student B. a primary school student



C. a middle school teacher


D. a primary school teacher




2



Why did the writer ask the ice cream man to say what he had said again





A. Because he was not sure whether what he had heard was true.



B. Because the ice cream truck had never been here.



C. Because the ice cream man said in a low voice.



D. Because his hearing was very poor.




3


With his mother's help and some large companies' support, .



A. the man became rich B. the man could produce ice cream



C. the man could drive D. the man realized his dream



4



What's the best title for this story





A. A great man


B. Small acts of big love


C. A kind of charity


D. My dream



【答案】




1



A



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



B



【解析】


【分析】文章大意:通过作 者在上中学免费领取冰淇淋的事,给我们讲述了一个


大道理:小行动大爱。





1

< br>)逻辑推理题,根据




Ice cream men usually drove their trucks to primary schools. I


had


never


thought


one


ice


cream


truck


would


come


to


bring


ice


cream


to


us


older


kids.




可知作者是一个中学生,故答案是


A






2


) 细节理解题,根据



When I went up to the truck, I was quite surprised to hear the


man call out,


o make sure of his words, I asked,


you say?



可知,作者对于卖冰淇淋人的活不太相信,故答案是


A






3


)细节理解题,根据


With his mother's support, he kept doing what he loved even during


hard


times.


Now,


some


large


companies


were


helping


him


with


his


plan.


可知,在妈妈的帮 助


下,作者实现了自己的梦想,故答案是


D





4


)标题判断题,根据




I believe what he was doing is exactly what great people do all


the time: small acts of big love.



可知本文 的标题应该是:小行动大爱,故答案是


B




【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推 理题和标题判断题。细节理解题可


以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境 ,有已知内容推出未知的可能的事


实;标题判断题需要在充分理解文章的基础上归纳文章 中心,凝练句式得出结论。




7



阅读理解




We all know that many women like to wear dresses. They enjoy many kinds of colourful and


popular dresses. But have you ever heard of a 4D dress?



Jessica Rosenkrantz in the USA used 3D printing technology to make a very special and new


dress. It will help with the problems of different styles of women's dresses.



The dress maker called the special dress a


(织物)


. It can turn


into different kinds of shapes.



The company, in Massachusetts, the USA, also made a smartphone and an app


(应用)


. They


can help women to control their dresses. If women use the phone and the app, they can change


the colour, the style and many other things of the dresses. Isn't it very interesting?



When she talked about her work, Jessica said,


for women in the future. I am interested in making them too, I can't wait to make different kinds


of new dresses for women.




1

< br>)


What will the 4D dress do for women?



A. It will make women relax themselves a lot. B. It will turn into different styles for women.



C. It will help women keep thin and beautiful. D. It will help women find good jobs easily.




2



What does the underlined word



A. The 4D dress. B. 3D printing technology. C. A company. D. The dress maker.




3

< br>)


What will Jessica do in the future?



A. She will have many companies around the world.



B. She will buy a very new smartphone and use the app.



C. She will make many more changeable dresses.



D. She will help women choose more beautiful dresses.



< br>4



From the passage, we can infer that _________________.



A. Jessica Rosenkrantz used a common thing to make the 4D dress



B. the 4D dress can only turn into ten kinds of shapes for women



C. the company in the UK made the smartphone to control the 4D dress



D. women may use the phone and the app to change the style of the dress



< br>5



What's the best title for this passage?



A. Women's hobbies B. Women's styles C. Jessica's drear D. The 4D dress



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



D




5



D



【解析】


【分析】本文介绍了


4D


连衣裙,未来会有更多适合女性的多变服装。




1


)推理题。根据


they can change the colour, the style and many other things of the dresses


可知,


4d


服装对于女性来说,它会 变成不同的风格,故选


B






2


)词义 猜测题。根据


The


dress


maker


called


the


special


dress


a


dress



It


is


like


the


fabric


(织物)


. It can turn into different kinds of shapes


服装制造商称这种特殊服装为


“4d





。它就像织物(织物)。它可以变成不同的形状

< p>


可知


it


指代


4D


连衣裙,故选


A






3


)细节题。根据


I can't wait to make different kinds of new dresses for women

可知杰西卡


将来会做很多更易变的衣服,故选


C

< p>





4


)推理题。根据


If women use the phone and the app, they can change the colour, the style


and many other things of the dresses


如果女性使用手机和应用程序,她们可以改变衣服的颜


色、风格和其他许多东西可知,



女性可能会使用手机 和应用程序来改变着装风格,故选


D






5


)主旨 题。根据本文介绍了


4D


连衣裙,未来会有更多适合女性的多变 服装可知


The 4D


dress


是 适合的标题,故选


D





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测 题和主旨题四种常考题型,


细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断 出需要的信息,词义猜测题


需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文 ,了解大意之后找出中心思


想。




8



阅读理解





These


days


haze


(雾霾)



is


around


us


here


and


there.


In


fact,


everyone


has


the


power


to


change their living habits to help reduce it. Many local governments call on their people to take


action to make the air cleaner.



Transport is one of the biggest contributors


(促成物)


to haze. When, where, bow, why and


what


you


drive


all


affect


air


quality.


When


one


drives


to


work


for


one


year,


he


uses


as


much


energy as a bus rider uses in 10 years. So walk or ride your bicycle to work or school whenever


possible.


If


it


is


necessary, you


can


use


public


transport


instead


of


your


car. Each person


using


public transport for a year instead of a car can save nearly a tonne of pollutants, including CO


2


,


from going into the atmosphere.



Carpooling is another way to reduce carbon emissions


(排放)


. Carpooling is the sharing of


car


journeys


so


that


more


than


one


person


travels


in


a


car.


It


immediately


reduces


your


car's


emissions by half.



What you do inside your living space can have a big effect on the air quality outside it. You can


do


a


lot


of


things


inside


and


around your


home


that


will


help


you


pollute


less


and


save


some


money.



A large amount of our energy supply comes from burning coal, another contributor to haze. By


cutting down your electricity use, you are cutting down on haze. So you may try to reduce your


use


of


electricity


by


turning


off


lights,


using


your


air


conditioner


wisely


during


the


summer


months, or updating some of your electrical appliances to low-energy models. For example, you


can


use


energy-saving


lamps


that


require


less


energy


and


last


10


times


longer


than


common


bulbs.



1



Which does the writer think should play an important role in reducing haze?



A. City cleaners.


B. Haze producers.


C. Local governments.


D. Common people.




2



We can infer


(推断)


from the passage that the writer thinks .



A. cars can be used only when people have to



B. cars should be given up as soon as possible



C. cars must be improved to reduce air pollution



D. cars may cause the most serious pollution of all




3



We should reduce the use of electricity mainly because .



A. we can save a lot of money by using less energy



B. coal is now becoming rarer and rarer on our planet



C. harmful things come out while electricity is produced



D. electrical appliances send out something harmful to our air




4



Which can be the best title for the passage?



A. What Are Causing Haze Around Us B. What You Can Do to Reduce Haze



C. How Dangerous Haze Is to Our Life


D. How Important It Is to Reduce Haze



【答案】




1



D



2



A




3


)< /p>


C




4



B



【解析】


【分析】文章大意:文章主 要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公


共交通工具外出,第二种为尽量拼车 出行,第三种为减少电力的使用。





1


)细节题。结合第一段第二句


In fact, everyone has the power to change their living habits


to help reduce it.


可知,每个人都有能力通过改变自己的生活习惯来减少雾霾。因此,作者


认为 在减少雾霾上,普通人应该发挥重要作用,



故选


D






2


)推断 题。由第二段


So walk or ride your bicycle to work or school whenever possible. If it


is necessary, you can use public transport instead of your car.


可知,尽可能步行 或骑自行车,


必要时乘坐公共交通工具也不要开车。因此作者认为仅当不得已的时候才应 该才去开车,


故选


A






3

)细节题。结合第五段第一句



A


large


amount


of


our


energy


supply


comes


from


burning


coal,


another


contributor


to


haze.


可知,发电时,我 们需要烧煤等,而这会释放出有害物


质,进而污染空气。


C


项意为



当生产电力时会释放有害物质



,符合题意,故选


C





4


)主旨题。通读全文,文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共< /p>


交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。故文章主旨在于普通< /p>


人可以做些什么、采取什么措施来减少雾霾,故选


B





【点评】考查阅读理 解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依


据,选出正确答案,注 意阅读方法的运用。




9



阅读理解





At


my


primary


school,


I was


one


of


the


smartest


kids


there.


I


never


studied,


but


always


got


perfect scores. I thought I was born clever. At least I believed so. I was also a prodigy in music


according to myself. I could sing better than almost everyone else in my school. I was pretty sure

-


-


-


-


-


-


-


-