【英语】中考英语阅读理解知识点(大全)
-
【英语】中考英语阅读理解知识点
(
大全
)
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
1
.
阅读理解
What do you see when
you look at abstract
(抽象的)
art? Can you understand
it? Does it
look like
anything?
Abstract art
became popular in the early 20th century. Artists
did not want to paint, draw, or
sculpt
things exactly like they looked. They didn't want
their art to be
realistic
(现实的)
. They
were more interested in basic shapes
and colours.
Picasso is
probably the most famous of these artists. He
painted and drew in many, many styles.
Sometimes he used a lot of blue colours
(
his
)
. Later, he used more red
and pink
colours
(
his
p
eriod
)
.
Many
of
his
other
paintings
are
called
(立体派的)
because they are made of painted
squares.
After a long
time, Picasso's paintings became more and more
abstract. He painted people and
things
using
strange
shapes.
His
work
was
so
strange
that
many
of
his
workmates
didn't
understand it.
Kandinsky,
another
famous
artist,
used
lines,
shapes,
and
patterns
to
paint
his
subjects.
His
paintings also used strong colours to
express feelings. Other artists like the
surrealists
(超现实
主义画家),
were
interested
in
subconsciousness
(潜意识)
.
Painters
like
Breton
and
Magritte used many symbols in their
work. The meaning or subject of their work wasn't
always
clear. Dali, another surrealist
artist, painted pictures that looked like dreams.
There are still many
abstract artists around the world. That's the way
many artists prefer. They
want each
person to look at art and find their own meaning
in it.
(
1
)
Which would be most like abstract
art?
A. A
painting of a house.
B. A
sculpture of a car.
C. A
drawing of two people in a coffee
house.
D. A red and blue
painting, with no clear subject.
(
2
)
What
happened to Picasso's work after a long time?
A. It became more
abstract.
B. It became less
strange.
C. He went from
using red colours to using blue
colours.
D. He only painted
with coloured squares.
(
3
)
How
did Kandinsky express feelings?
A. By using strong colours.
B. By painting realistic
people.
C. By painting with
a lot of symbols. D. By painting
in red and pink colours.
(
p>
4
)
Which of the
following is NOT true?
A. Picasso painted in many different
styles.
B. Dali was
interested in dreams.
C.
Abstract artists feel each work of art only has
one meaning.
D. Magritte's
art was full of symbols.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
A
(
4
)
C
【解析】
【分析】本文介绍了抽象派
艺术及其代表人物毕加索。
(
p>
1
)推理题。根据毕加索是抽象艺术的代表人物
Sometimes
he
used
a
lot
of
blue
colours
(
his
)
. Later, he used more red
and pink colours
有时他使用很多
蓝色,后来,他使用了更多的红色和粉色,
可
知
一幅红色和蓝色的画,没有清晰的主题最
像抽象艺术
,
故选
D
。
(
2
)细节
题。根据
After
a
long
time,
Picasso's
paintings
became
more
and
more
abstract
可知
很久以后毕加索的作品变得更加抽象
,
故选
A
。
(
3
)细节
题。根据
His paintings also used
strong colours to express feelings
可知
康定
斯通过使用强烈的颜色基表达感情的<
/p>
,
故选
A
。
(
4
)细节
题。根据
The
meaning
or
subject
of
their
work
wasn't
always
clear.
Dali,
another surrealist
artist, painted pictures that looked like
dreams.
他们工作的意义或主题
并不总是清楚的。另一位超现实主义艺术家达利画的画看起来像梦
< br>可知
抽象艺术家觉得每
件艺术品只有一种意义是错误的<
/p>
,
故选
C
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要
注意从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息。
2
.
根据短文内容出选择正确答案。
B
Do you
want to live a happier, less stressful life? Try
laughing for no reason at all. That's how
thousands
of
people
start
their
day
at
Laughter
(笑声)
Clubs
around
the
world
and
many
doctors now think that having a good
laugh might be one of the best ways to stay
healthy.
The first
Laughter Club was started in Mumbai, India, in
1995 by Dr. Madan Kataria.
children
laugh
about
300
times
a
day.
Adults
laugh
between
7
and
15
times
a
day,
says
Dr.
Kataria.
feel happy with
their lives.
in the world.
Many doctors are also interested
in the effects
(效果)
of
laughter on our health. According
to a
5-year study at the UCLA School of Medicine in
California, with laughing there is less stress in
the body. Laughter improves our health
against illness by about 40%.
So what happens at a Laughter
Club? I went along to my nearest club in South
London to find
out. I was quite nervous
at the beginning of the class, to be honest, I
wasn't interested in laughing
with a
group of strangers, and I was worried about
looking stupid. Our laughter teacher told us to
clap our hands and say “ho ho ho, ha ha
ha.” while looking at each other. However, our
bodies
can't tell the difference
between real laughter and unreal laughter, so they
still produce the same
healthy
effects.
Surprisingly,
it worked! After ten minutes everybody in the room
was laughing for real and
some
people
just
couldn't
stop!
At
the
end
of
the
class
I
was
surprised
by
how
relaxed-and
comfortable I felt. So if you're under
stress, then start laughing. You might be very
pleased with
the results!
(
1
)
The
first Laughter Club was started in
__________.
A.
India B. America
C. Britain D.
China
(
2
)
How
many Laughter Clubs are there in the world today?
A. Over 300.
B. Over 500.
C. Over 800.
D. Over l,300.
(
3
)
How
did the writer feel at the beginning of the class?
A. Surprised.
B. Pleased
C. Nervous.
D. Tired.
(
4
)
When did the people
in the club begin to laugh for real?
A. After ten minutes.
B. After ten hours.
C. After ten seconds.
D. After ten days.
(
5
)
The
article mainly tells us __________.
A. young children laugh
much more often than adults in a day
B. laughing is one of the best ways to
stay healthy
C. many-doctors
are also interested in the effects of laughter on
our health
D. real laughter
and unreal laughter are both good for
health
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
D
(
3
)
C
(
4<
/p>
)
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】你想过一个快乐的
,
没有压力的生活
?
< br>尝试毫无理由的大笑?全世界每天
有成千上万的人在笑声俱乐部开始他们的一天。
医生认为开怀大笑是最好的保健方式。
(
1
)细节理解。根据第二段
Th
e first Laughter Club was started in Mumbai,
India, in 1995 by
Dr. Madan Kataria.
p>
可知在印度,故选
A
。
(
2
)细节理解。根据第二段<
/p>
There
are
now
more
than
500
Laughter
Clubs
in
India
and
over
l,300 in the world.
可知选
D
。
(
3
)细节理解。根据第四段
I was quite nervous at the beginning of
the class
可知作者开始紧
张。故选
< br>C
。
(
4
)细节理解。根据最后一段
Surprisingly,
it
worked!
After
ten
minutes
everybody
in
the
room was laughing for real and some
people just couldn't stop!
可知
10
分钟后房间里的人都是
在真笑。故选
A
。
(
5
)主旨大意。本文讲笑声俱乐部给人们的生活带来的变化,通过大笑来减少压力,过更
快乐更健康的生活。故选
B
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意
紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
3
.
根据短
文内容选择正确答案。
B
Shu Pulong has helped at least 1000
people bitten by snakes. “It was
seeing
people with snake
bites that led me to
this career,” he said.
In 1963, after his army service, Shu entered a
medical school and later became a doctor of
Chinese medicine. As part of his
studies he had to work in the mountains. There he
often heard of
people who had their
arms and legs cut off after a snake bite in order
to save their lives.
“I was greatly
upset when
they told me the story of an old farmer I met. It
was a very hot
afternoon. The old man
was pulling grass in his fields when he felt a
pain in his left hand. He at
once
realized he had been bitten by a poisonous snake.
In no time he wrapped
(缠绕)
a
cloth
tightly around his arm to stop
the poison
(毒)
getting to his
heart. Running home he shouted,
`Bring
me the knife' Minutes later t
he man
lost his arm forever.”
“The heartbroken story touched me so
much that I decided to devote myself to helping
people
bitten
by
snakes.”
Shu
added,
“I
worked
very
hard
and
tried
my
best
to
make
a
good
snake
doctor.” And at last he made
it.
(
1
)
The
best headline
(标题)
for this
newspaper article is .
A. Amazing Medicine
B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites
D. Snake Doctor
(
2
)
Shu
decided to devote himself to snake medicine
because .
A. he wanted to save people's arms and
legs
B. he had studied it at a
medical school
C. he had
seen snakes biting people
D. his army service had
finished
(
3
)
Why
did Shu go into the mountains?
A. He wanted to study snake
bites. B. He wanted to help
the farmers.
C. He was being
trained to be a doctor. D. He was
expected to serve in the army.
< br>(
4
)
Which of
the following can explain the word upset in the
third paragraph?
A. sad B.
surprised C. interested
D. frightened
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
A
【解析】
【分析】这篇文章主要介绍
了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历
和原因,
1
963
年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多
农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成
就。
(
1
)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选
D
。
(
2
)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中
p>
There
he
often
heard of people who had their arms and
legs cut off after a snake bite in order to save
their lives.
描述可知。故选
A
< br>。
(
3
)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中
As part of his
studies he had to work in
the mountains
.
描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选
C
。
(
4
)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。
sad<
/p>
伤心的;
surprised
吃惊的;<
/p>
interested
感兴趣的;
fri
ghtened
害怕的。故选
A
。
p>
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时
注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
4
.
阅读理解
An eighty-year-old
couple were having trouble with their memories.
One day, they decided to
see a doctor.
The doctor told them that there was nothing
serious, but he suggested that they
should start writing things down to
help them remember things. The couple thanked the
doctor
and left.
Later
that
night
while
watching
TV,
the
old
man
got
up
from
his
chair
and
his
wife
asked,
Then his
wife asked him to write it down.
I also
want some strawberries and cream on top. You'd
better write it down, or you will forget
that,
the kitchen.
After about 20 minutes, the husband
returned with a plate of fish. The wife laughed,
Your bad memory! I wanted some bread
with cream.
(
1
)
How
old was the wife?
A. Eight.
B. Eighteen.
C. Eighty.
D. Eighties.
(
2
)
Why
did the couple go to the doctor?
A. Because they had a
headache. B. Because they
had bad memories.
C. Because
the doctor was their son.
D. Because the old man was
ill.
(
3
)
What did the husband give to the
wife?
A. An ice
cream.
B. Some strawberries and cream.
C. Some bread with cream.
D. Some fish.
(
4<
/p>
)
What did the wife really
want
?
A. Some bread with cream.
B. An ice cream with some strawberries
and cream.
C. A plate of
fish.
D. Some strawberries and
cream.
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
B
(
3
)
D
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:一对老
夫妇记忆力出现了问题,去看医生,医生说没有什么
大碍,然他们把想做的事记下来便于
他们记忆,一天骑在让丈夫拿东西,妻子让他记下
来,他说他记住了,可是拿来的不是妻
子想要的。
(
1
)
细
节
理
解
题
,
根<
/p>
据
An
eighty-year-old
couple
were
having
trouble
with
their
memories.
可知他们已经八十了,故答案是
C<
/p>
。
(
2
)
细
节
理
解
题
,
根
据
An
eighty-year-old
couple
were
having
trouble
with
their
memories.
可知他们去看医生是因为他们的记忆出现了问题,故答案是<
/p>
B
。
(
3
)细节理解题,根据
After
about
20
minutes,
the
husband
returned
with
a
plate
of
fish.
< br>可知,丈夫给他妻子拿来的是鱼,故答案是
D
。
(
4
)细节理解题,根据
Will you get
me an ice cream?
I also want some
strawberries
and cream on
top.
可知吗,妻子要的是带有草莓和奶油的冰淇淋,故答
案是
B
。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接
在文中找到答案。
5
.
阅读理解
What
problems
do
the
teenagers
probably
have
?
Here
is
a
survey
showing
their
main
problems
:
Problems
Feeling
stressed
Getting
shortsighted
Fights
Causes
Advice
Too
much
homework.
Don't
Make
a
plan
for
study
and
hobbies.
Find
have
enough
time
for
their
time to
relax as possible as you can.
hobbies.
Too
much
homework.
Bad
Do
homework and read in a correct way.
reading and writing habits.
Don't know how to get on well
Make
more
friends
and
understand
each
with classmates.
study
Getting
fat
influence.
other. Share your problems with
them.
them just for a short
time when you want to
relax.
Have a
lot of pocket money to
Use
your
pocket
money
to
do
something
buy
snacks.
Dislike
doing
meaningful.
Spend
some
time
doing
exercise
Feeling tired of
Computer
games'
bad
Don't be crazy about
computer games. Play
exercise.
A.
Feeling stressed and fights.
B. Feeling tired of study and getting
fat.
C. Feeling stressed and
getting short-sighted.
D.
Getting short-sighted and feeling tired of
study.
every day.
(
1
)
Wha
t problems are caused by too much homework?
(
2
)
If
Simon is feeling stressed, he should .
A. do much more
homework
B. make a plan to
spend time on study and hobbies
C. donate his pocket money to Project
Hope
D. buy some
snacks
(
3
< br>)
Peter is tired of study, maybe
because he .
A. has no close friends
B. has no pocket money
C. plays too many computer games
D. gets fatter and fatter
(
4
)
is a good way for teenagers to stop fights.
A. Doing less homework
B. Playing computer games
C.
Learning how to make friends
D. Paying no attention to each
other
【答案】
(
1
)
C
< br>
(
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
C
【解析】
【分析】主要讲了关于青少
年可能有的问题的一项调查结果。
(
1
)细节题。根据
Feeling
stressed
Too
much
't
have
enough
time
for
their
g shortsighted Too much homework. Bad
reading and writing habits.
可知太多的
作业会导致感觉有压力和变近视,故选
C
。
(
2
)细节题。根据第一行
Advice Make a plan for
study and hobbies.
可知制定学习和爱好计
划,故选
B
。
(
3
)细节
题。根据
Feeling tired of study Computer
games' bad influence.
可知厌恶学习的原
因是电脑的坏的影响,故选
C
。
(
4
)细节
题。根据
Fights
Make
more friends
and
understand
each
o
ther.
可知交更多的朋友
和相互理解可以阻止打架,故选<
/p>
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6
.
阅读理解
One day, when I arrived
at school, an ice cream truck was parked in the
schoolyard. Ice cream
men usually drove
their trucks to primary schools. I had never
thought one ice cream truck would
come
to bring ice cream to us older kids. When I went
up to the truck, I was quite surprised to
hear the man call out,
you
say?
After I was certain
that the man was just giving away the ice cream, I
talked with him for a long
time. He
told me that his dream was to travel around,
giving away ice cream, and that's what he
was now doing. With his mother's
support, he kept doing what he loved even during
hard times.
Now, some large companies
were helping him with his plan.
The man said he wanted to encourage
people to do exactly what their hearts told them
to do
during their lives. I kept asking
him,
cream? It seems like a very
unusual goal.
replied. At that point he
handed me my ice cream. I thanked him, but what I
got from him was
much more than just
ice cream. It can't easily be expressed in words.
I believe what he was doing
is exactly
what great people do all the time: small acts of
big love.
(
1
)
From the story we know that the
writer was most probably at that time.
A. a middle school student
B. a primary school student
C. a middle school teacher
D. a primary school teacher
(
2
)
Why
did the writer ask the ice cream man to say what
he had said again
?
A. Because he was not sure
whether what he had heard was true.
B. Because the ice cream truck had
never been here.
C. Because
the ice cream man said in a low voice.
D. Because his hearing was very
poor.
(
3
)
With his mother's help and some
large companies' support, .
A. the man became rich
B. the man could produce ice cream
C. the man could drive
D. the man realized his dream
(
4
)
What's the
best title for this story
?
A. A great man
B. Small acts of big love
C. A kind of charity
D. My dream
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:通过作
者在上中学免费领取冰淇淋的事,给我们讲述了一个
大道理:小行动大爱。
(
1
< br>)逻辑推理题,根据
Ice
cream men usually drove their trucks to primary
schools. I
had
never
thought
one
ice
cream
truck
would
come
to
bring
ice
cream
to
us
older
kids.
可知作者是一个中学生,故答案是
A
。
(
2
)
细节理解题,根据
When I went up to
the truck, I was quite surprised to hear the
man call out,
o make sure of
his words, I asked,
you say?
可知,作者对于卖冰淇淋人的活不太相信,故答案是
A
。
(
3
)细节理解题,根据
With his
mother's support, he kept doing what he loved even
during
hard
times.
Now,
some
large
companies
were
helping
him
with
his
plan.
可知,在妈妈的帮
助
下,作者实现了自己的梦想,故答案是
D
。
(
4
)标题判断题,根据
I believe what he was doing is exactly
what great people do all
the time:
small acts of big love.
可知本文
的标题应该是:小行动大爱,故答案是
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、逻辑推
理题和标题判断题。细节理解题可
以直接从文中寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境
,有已知内容推出未知的可能的事
实;标题判断题需要在充分理解文章的基础上归纳文章
中心,凝练句式得出结论。
7
.
阅读理解
We all know that many
women like to wear dresses. They enjoy many kinds
of colourful and
popular dresses. But
have you ever heard of a 4D dress?
Jessica Rosenkrantz in the USA used
3D printing technology to make a very special and
new
dress. It will help with the
problems of different styles of women's
dresses.
The dress maker
called the special dress
a
(织物)
. It can turn
into different kinds of
shapes.
The company, in
Massachusetts, the USA, also made a smartphone and
an app
(应用)
. They
can help women to control their
dresses. If women use the phone and the app, they
can change
the colour, the style and
many other things of the dresses. Isn't it very
interesting?
When she
talked about her work, Jessica said,
for women in the future. I am
interested in making them too, I can't wait to
make different kinds
of new dresses for
women.
(
1
< br>)
What will the 4D dress do for
women?
A. It
will make women relax themselves a lot. B. It
will turn into different styles for
women.
C. It will help women
keep thin and beautiful. D. It will help women
find good jobs easily.
(
2
)
What does the
underlined word
A. The 4D
dress. B. 3D printing technology.
C. A company. D. The dress
maker.
(
3
< br>)
What will Jessica do in the future?
A. She will have many
companies around the world.
B. She will buy a very new smartphone
and use the app.
C. She will
make many more changeable dresses.
D. She will help women choose more
beautiful dresses.
(
< br>4
)
From the passage, we
can infer that _________________.
A. Jessica Rosenkrantz used
a common thing to make the 4D dress
B. the 4D dress can only turn into ten
kinds of shapes for women
C.
the company in the UK made the smartphone to
control the 4D dress
D.
women may use the phone and the app to change the
style of the dress
(
< br>5
)
What's the best title
for this passage?
A. Women's hobbies B.
Women's styles C. Jessica's drear
D. The 4D dress
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
D
(
5
)
D
【解析】
【分析】本文介绍了
4D
连衣裙,未来会有更多适合女性的多变服装。
(
1
)推理题。根据
they can change the colour, the
style and many other things of the dresses
可知,
4d
服装对于女性来说,它会
变成不同的风格,故选
B
。
(
2
)词义
猜测题。根据
The
dress
maker
called
the
special
dress
a
p>
dress
It
is
like
the
fabric
(织物)
. It
can turn into different kinds of shapes
服装制造商称这种特殊服装为
“4d
服
装
”
。它就像织物(织物)。它可以变成不同的形状
可知
it
指代
4D
连衣裙,故选
A
。
(
3
p>
)细节题。根据
I can't wait to make
different kinds of new dresses for women
可知杰西卡
将来会做很多更易变的衣服,故选
C
。
(
4
)推理题。根据
If women use the
phone and the app, they can change the colour, the
style
and many other things of the
dresses
如果女性使用手机和应用程序,她们可以改变衣服的颜
色、风格和其他许多东西可知,
女性可能会使用手机
和应用程序来改变着装风格,故选
D
。
(
5
)主旨
题。根据本文介绍了
4D
连衣裙,未来会有更多适合女性的多变
服装可知
The 4D
dress
是
适合的标题,故选
D
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测
题和主旨题四种常考题型,
细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断
出需要的信息,词义猜测题
需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文
,了解大意之后找出中心思
想。
8
.
阅读理解
These
days
haze
(雾霾)
is
around
us
here
and
there.
In
fact,
everyone
has
the
power
to
change their living
habits to help reduce it. Many local governments
call on their people to take
action to
make the air cleaner.
Transport is one of the biggest
contributors
(促成物)
to haze.
When, where, bow, why and
what
you
drive
all
affect
air
quality.
When
one
drives
to
work
for
one
year,
he
uses
as
much
energy as a bus rider
uses in 10 years. So walk or ride your bicycle to
work or school whenever
possible.
If
it
is
necessary, you
can
use
public
transport
instead
of
your
car. Each
person
using
public
transport for a year instead of a car can save
nearly a tonne of pollutants, including
CO
2
,
from going
into the atmosphere.
Carpooling is another way to reduce carbon
emissions
(排放)
. Carpooling
is the sharing of
car
journeys
so
that
more
than
one
person
travels
in
a
car.
It
immediately
reduces
your
car's
emissions by half.
What you do inside your living
space can have a big effect on the air quality
outside it. You can
do
a
lot
of
things
inside
and
around
your
home
that
will
help
you
pollute
less
and
save
some
money.
A
large amount of our energy supply comes from
burning coal, another contributor to haze. By
cutting down your electricity use, you
are cutting down on haze. So you may try to reduce
your
use
of
electricity
by
turning
off
lights,
using
your
air
conditioner
wisely
during
the
summer
months, or updating some of your
electrical appliances to low-energy models. For
example, you
can
use
energy-saving
lamps
that
require
less
energy
and
last
10
times
longer
than
common
bulbs.
(
1
)
Which does the writer
think should play an important role in reducing
haze?
A. City
cleaners.
B. Haze producers.
C. Local governments.
D. Common people.
(
2
)
We
can infer
(推断)
from the
passage that the writer thinks .
A. cars can be used only
when people have to
B. cars
should be given up as soon as possible
C. cars must be improved to reduce air
pollution
D. cars may cause
the most serious pollution of all
(
3
)
We
should reduce the use of electricity mainly
because .
A.
we can save a lot of money by using less
energy
B. coal is now
becoming rarer and rarer on our planet
C. harmful things come out while
electricity is produced
D.
electrical appliances send out something harmful
to our air
(
4
)
Which can be the best title for
the passage?
A.
What Are Causing Haze Around Us B.
What You Can Do to Reduce Haze
C. How Dangerous Haze Is to Our Life
D. How Important It Is to Reduce
Haze
【答案】
(
1
)
D
(
2
)
A
(
3
)<
/p>
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:文章主
要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公
共交通工具外出,第二种为尽量拼车
出行,第三种为减少电力的使用。
(
1
)细节题。结合第一段第二句
In fact, everyone has the power to change their
living habits
to help reduce it.
可知,每个人都有能力通过改变自己的生活习惯来减少雾霾。因此,作者
认为
在减少雾霾上,普通人应该发挥重要作用,
故选
D
。
(
2
)推断
题。由第二段
So walk or ride your bicycle to
work or school whenever possible. If it
is necessary, you can use public
transport instead of your car.
可知,尽可能步行
或骑自行车,
必要时乘坐公共交通工具也不要开车。因此作者认为仅当不得已的时候才应
该才去开车,
故选
A
。
(
3
)细节题。结合第五段第一句
A
large
amount
of
our
energy
supply
comes
from
burning
coal,
another
contributor
to
haze.
可知,发电时,我
们需要烧煤等,而这会释放出有害物
质,进而污染空气。
C
p>
项意为
“
当生产电力时会释放有害物质
p>
”
,符合题意,故选
C
。
(
4
)主旨题。通读全文,文章主要介绍了几种减少雾霾的方法,第一种为尽量使用公共<
/p>
交通工具外出,第二种为尽量拼车出行,第三种为减少电力的使用。故文章主旨在于普通<
/p>
人可以做些什么、采取什么措施来减少雾霾,故选
B
。
【点评】考查阅读理
解能力,首先通读全文,掌握大意,然后根据问题在文章中找到依
据,选出正确答案,注
意阅读方法的运用。
9
.
阅读理解
At
my
primary
school,
I was
one
of
the
smartest
kids
there.
I
never
studied,
but
always
got
perfect scores. I thought I was born
clever. At least I believed so. I was also a
prodigy in music
according to myself. I
could sing better than almost everyone else in my
school. I was pretty sure