(英语)初三英语阅读理解专题训练答案及解析

萌到你眼炸
611次浏览
2021年02月13日 20:54
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:年轻的女孩)


(英语)初三英语阅读理解专题训练答案及解析




一、英语阅读(日常生活类)



1



阅读下面的材料


.


从每小题所给的


A


< p>
B



C



D


四个选项中选出最佳选项。




Dear Lucy,



How are you? It has been a month since my family left Hong Kong for England and we are fine.




England


is


very


different


from


Hong


Kong.


The


weather


is


terrible


and


it


rains


a


lot.


The


buildings


are


funny.


They


are


in


rows


and


not


high.


I


love


them


because


the


rooms


are


much


larger. I'm having a wonderful at my new school and my new home!




Mum


and


Dad


are


happy


with


their


new


jobs.


But


my


brother


Jack


doesn't


like


moving


to


England because he misses his friends so much.




I've


made


lots


of


new friends


at


school.


My


teachers


are really nice


too


and


my


English


has


improved a lot. After school, we can take part in relaxing activities such as sport, watching films


or


playing


computer


games.


There's


a


park


near


the


school


where


I


often


go


with


the


other


students at the weekend.



We are travelling back to Hong Kong for the summer holiday. I will visit you and bring you a


present!



Write back soon!



Love,



Sandy




1



Where did Sandy's family live before?



A. Hong Kong.


B. Sydney.


C. New York.


D. London.




2



Sandy loves the buildings in England because their rooms are .



A. cheaper B. warmer C. newer D. larger




3



How many people are there in Sandy's family?



A. 2.


B. 4.


C. 6.


D. 8.




4



Who does not like moving to England?



A. Dad. B. Mum. C. Jack. D. Sandy.




5

< p>


What is the letter mainly about?



A. Sandy's summer holiday.


B. Sandy's parents.



C. Sandy's new classmates.


D. Sandv's new life.



【答案】




1



A



(< /p>


2



D




3



B

< p>



4



C




5



D



【解析】


【分析】文章大意:


Sandy



Lucy


介绍了他一家从香港搬到英国后的生活状况。



< p>


1


)细节理解题。根据文中的语句


It


has


been


a month


since


my


family


left


Hong


Kong


for


England and we are fine.


理解可知,


Sandy


以前住在香港,故选


A


< br>




2


)细节理解题。根据文中的语句


They are


in rows


and


not


high.


I


love


them


because


the


rooms


are


much


larger.


理解可知,


Sandy


喜欢英国房子的原因就是比香港的大很多,故选


D

< br>。





3


)细节理解题。根据文中的语句


Mum


and


Dad


are


happy


with


their


new


jobs.


But


my


brother Jack doesn't like moving to England because he misses his friends so much.


理解可知,


Sandy


一家 有四口人,故选


B






4


)细节 理解题。根据文中的语句


But


my


brother


Jack


doesn't


like


moving


to


England


because he misses his friends so much.< /p>


可知,


Jack


不喜欢搬家到英国,故选


C







5


)理解 归纳题。通读全文可知此文主要介绍了


Sandy


到英国以后的 新生活,故选


D





【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型 ,细节题要注意从文中抓住


关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主 题句。




2



阅读理解




1-5




of


90


days


/


All


90


days Next 5



TODAY



JUN 29



SUN



JUN 30



MON



JUL 1



TUE



JUL 2



WED



JUL 3



19


°



19 °



12 °



Clouds and sun



More



Partly


sunny



More




20 °



12 °



22°



14 °



Times of





21°



13 °


C



Mostly cloudy



11 °



Partial sunshine



More



clouds




and


sun



More



Temperature JUN 29



Today Normal Record 6


/


29/

< br>2018



High 21°


21°


N/A 26°



Low 13°


13°


N/A 15°




More




Historical


Weather Data


(数据)




Sunrise/sunset



Sunrise: 6:06 AM



Sunset: 7:57 PM



Duration: 13:51 hr



Moonrise/moonset



Moonrise: 9:03 PM




Moonset: 9:01 AM



Duration: 11:58 hr



Astronomy


(天文学)










1



What will the weather be like in three days?



A. Mostly cloudy. B. Partly sunny. C. Sunny and windy. D. Cloudy and rainy.




2

< br>)


What was the high temperature on Jun. 29, 2018?



A. 21



.


B. 13



.


C. 15



.


D. 26



.




3



Which of the following days has the lowest temperature?



A. JUN 29.


B. JUN 30.


C. JUL 1.


D. JUL 2.




4



When did the sun rise today?



A. At 6:06 am.


B. At 9:03 pm.


C. At 9:01 am.


D. At 7:57 pm.




5



If you want to know about the weather of next Friday, you can click



A. More Historical Weather Data B. Astronomy C. Next 5 D. More



【答案】




1



B




2


< br>A




3



B




4



A




5



B



【解析】


【分析】主要讲了未来


5


天的天气。





1


)细节题,根据

< br>Partial sunshine More Clouds and sun More Partly sunny More


可知大都


是晴朗的,故选


B






2


)细节题。根据


TODAY


JUN


29


21°



13


°


C


可知最高温度是


21

< p>
摄氏度,最低温度是


13


摄氏度,故选

< p>
A






3


)细节题。根据


JUN 29 21°



13 °


C



JUN 30 19 °



11 °



JUL 1 19 °



12 °



JUL 2 20 °



12 °




JUL 3 22°



14 °


,可知最低温度是


JUN30 11


摄氏度,故选


B






4


)细节 题。根据


Sunrise: 6:06 AM


可知早上太阳


6:06


升起,故选


A





5


)细节题。根据


Astronomy


(天文学)



可知是点击天文学,故选


B





【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




3



阅读理解





Scrub,


the


pet


cat


of


Jennifer's,


was


found!


It


got


lost


five


years


ago.


Jennifer


looked


for


it


everywhere but failed each time. She thought Scrub would never come back. But one day she got


a call from an animal


shelter


(庇护所)


and was told they had found Scrub!



How did they know Scrub belonged to Jennifer? How did they know Jennifer's phone number?


All the information was available because of the microchip, a very small computer


chip


(薄片)


.


It was placed under Scrub's skin many years earlier.



The microchip is usually placed under the skin of an animal's shoulder to keep its ID number.


Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore. When lost pets are brought to animal


shelters, people there use a special tool to look for the microchip and read the ID number on it,


then


they'll


call


the


microchip


company


to


match


the


number


to


the


information


of


the


pet's


owner. This is how the shelter was able to tell Jennifer that they had found Scrub.




Microchips


have


helped


thousands


of


owners


get


their


lost


pets


back.


In


New


York,


a


dog


named Roxy was missing for months. Then a woman found her on a busy street in New Jersey. No


one knows how the dog got to a different state. However, thanks to her microchip, Roxy was soon


returned to her grateful owner.



In 2008, a couple got their cat George back after he had disappeared 13 years earlier! When


George got lost, the couple tried everything to find him. They visited animal shelters every day for


six


months,


made


posters


and


even


offered


a


$$500


reward


(酬金)


.


As


years


went


by,


they


thought George would never be back till they got the call from an animal shelter. Without the


microchip, the cat would never be able to come home again.



Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no matter how far they've


been away from home. This is why microchips may be just the thing to help bring missing pets


back home.




1



How did Jennifer find her pet cat?



A. By visiting animal shelters.


B. By offering a $$500 reward.



C. With the help of the microchip. D. With the help of a woman in New Jersey.


< br>(


2



Which statement about microchips is NOT true according to the passage?



A. They are very small computer chips.



B. They are under an animal's skin of its shoulder.



C. They can help the owners to find the long-lost pets.



D. They can only work for a lost pet that's far away from home.




3



The right order of how animal shelters help lost pets return home is .



①Get the I


D number of the lost pet.



②Call the owner to bring the lost pet home.



③Look for the microchip of the lost pet.



④Call the microchip company to match the number to the information of its owner.



A.


③①②④



B.


③④①②



C.


①③④②



D.


③①④②



4



According to the passage, we can know that .



A. the couple thought the microchip wasn't helpful at all



B. Scrub didn't feel uncomfortable with the microchip in its body



C. it took a long time to match Roxy's ID number to her owner's information



D. Jennifer herself found her cat according to the ID number on its microchip




5



What is the main idea of the passage?



A. The reasons why pets got lost.



B. Different ways to find the lost pets.



C. The ways how people care for the lost pets.



D. The introduction of how microchips help the lost pets return home.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



D

< p>



4



B




5



D



【解析】


【分析】大意:本文主要介 绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,动物收容所通过詹


妮弗宠物猫皮肤下的芯片上的身份证 号码联系上了失主詹妮弗,芯片帮助了数千名失主找


到他们的宠物。




1


)细节题。根据


then


they'll


call


the


microchip


company


to


match


the


number


to


the


information


of


the


pet's


owner.


This


is


how


the


shelter


was


able


to


tell


Jennifer


that


they


had


found Sc rub.


可知,詹妮弗通过芯片的帮助找到他的宠物猫,故选


C






2


)细节题。根据


Microchips can not only work for a pet's whole life but help lost pets no


matter how far they've been away from home.


可知,微芯片不仅能效力宠物的一生而且无 论


丢失的宠物离家有多远都能帮助。


D


选项描述跟原文描述不一致,故选


D






3


)细节 题。根据


When lost pets are brought to animal shelters, people there use a special


tool


to


look


for


the


microchip


and


read


the


ID


number


on


it,


then


they'll


call


the


microchip


company to match the number to the information of the pet's owner.


可知,动物收容所首先寻


找丢失宠物的微芯片,其次获取它的身 份证号码,然后打电话给芯片公司将号码和它的主


人的信息匹配,最后打电话给失主领回 丢失的宠物,故选


D






4


)细节 题。根据


Once the chip is in place, the pet does not feel it anymore.


可知,


Scrub



上放了芯片没有什么不舒服感,故选


B




< br>(


5


)主旨题。本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回 家,故选


D





【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题是阅读理解题中常考 题型。细节题需要从文中寻


找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。




4



阅读理解





At some point in life, many people develop a mental


(精神)


problem.



While most people get over it, for others it doesn't go away easily.



The WHO says that about 20 percent of teenagers worldwide suffer from mental illness. It's


thought that the number of teenagers with mental illness around the world will increase by half


by 2020. It will become one of the main causes of illness, and even death.



In China, the picture isn't bright, either. About one tenth of teenagers under the age of 17 have


a mental health challenge.



The world is changing fast. Study and relationships have always caused stress, but today the


stress is much higher than before, the WHO said.



A research centre in Oxford University says that young people today have big stresses at school.


For


example,


they


experience


bullying


(欺凌)


.


In


a


2017


report,


the


centre


noted


that


the


Internet


was


a


special


source


(渠道)



of


stress.


Online,


young


people


often


see



about


perfection


and


this


causes


the


young



uncertainty


about


their


futures


says


the


centre.



Also, according to


China Daily


, Chinese people don't ask for help with their mental problems.


They fear that others will think less of them if they say that they are in mental trouble. Elaine


Peng, a US mental health educator, makes a similar point. And in the UK, over three quarters of


young people believe their mental problems have a social


stigma. It is reported in 2017 that a


quarter of young UK people wouldn't ask for help if they developed a mental problem.




Young


people


who


don't


ask


for


help


for


their


condition


may


be


creating


problems


for


themselves in the future. Elaine Peng warned that,


problem forever.





ask for help,


told


China Daily


.



< br>1



Which of the following is NOT the cause of stress according to the passage?



A. Heavy schoolwork B. Being bullied at school.



C. Some information from the Internet.


D. Certainty about the future.




2



Why don't Chinese people ask for help with their mental problems?



A. They don't think them serious.


B. They can get over them in time.



C. They can keep their mental health secret. D. They are afraid of being looked down upon.




3



What does the underlined word



A.


羞耻


B.


印象


C.


援助


D.


危害




4



Elaine Peng advised the teenagers with mental illness to ______.



A. think less of themselves B. avoid being bullied



C. ask for help as soon as possible D. stay away from the Internet.




5



The main purpose of the passage is to ______.



A. ask research centers for help



B. tell about teenagers' stresses



C. call public attention on teenagers with mental illness



D. show some different opinions from different countries



【答案】




1



D




2



D




3

< br>)


A




4



C




5



C



【解析】


【分析】大意:本文讲述世 界上许多人有精神疾病,到


2020


年世界上有一半的青


少年患精神方面的疾病。精神疾病将成为主要的疾病甚至导致死亡,研究表明引起精神异


常的原因是压力过大而没有及时找医生疏导导致的。





1


)细节 题。根据


young


people


today


have


big


stresses


at


school.


they


experience


bullying


(欺凌)


. the Internet was a special source


(渠道)


of stres s.


可知,研究表明压力的原因来


自于过重的学业,学校的欺凌 ,已经互联网上一些不良信息导致的,


D


描述与原文不一


致,故选


D






2


)细节 题。根据



They


fear


that


others


will


think


less


of


them


if


they


say


that


they


are


in


mental tro uble.


可知,他们害怕其他人瞧不起他们,故选


D






3


)词义猜测题。根据


And


in


the


UK,


over


three


quarters


of


young


people


believe


their


mental problems have a social stigma.


可知,在英国,超过


4


分之三的年轻人认为他们的精神


疾病是社会的耻辱,推出


stigma


的意思是



羞耻



,故选


A






4


)推断题。根据


If we hide our mental health, it may remain a problem forever.


可知,如果


躲避我们的精神健康,它可能拥有是一个问题,推出


Elaine


Peng


建议患有精神疾病的青少

< p>
年应尽快就医,故选


C






5


)推断 题。通过分析可知,作者讲述世界上越来越多的青少年患有精神疾病目的是唤


起全社会对 患有精神异常的青少年关注,故选


C





【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读 理解题中常考题型。细节题


需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的 信息;词句猜测题需要联系


上下文,推出词句的意思。




5



阅读短 文,从每题所给的


A



B



C



D

< br>四个选项中


,


选出最佳选项。





As we all


know,


English


is


an


important


subject


in middle


school.


Everyone knows


that


they


must


learn


English


well,


but


some


people


don't


know


how


to


learn


it


well.


Here


are


some


suggestions which may help you with your English.



The biggest problem is people's own fear. They worry that they won't say things correctly or


that they will look foolish so that they don't speak English at all. Don't be afraid of being laughed


at. Only if we aren't afraid of making mistakes can we learn English well.



The fastest way to learn something is to do it again and again until you get it right. Learning


English needs practice. Don't let a little fear stop you from getting what you want.



The best way to learn English is to have a good environment. Take notes in English, put English


books around your room, listen to English radios, watch English news, movies and TV programs.


Speak


English


with


your


friends


whenever


you


can.


The


more


English


materials


that


you


have


around you, the faster you will learn it.



Many people think that exercises and tests aren't much fun. However, by doing exercises and


taking tests you can really improve your English. If you never test yourself, you will never know


how much you are making progress.




1



The biggest problem of learning English is ________.



A. not knowing how to learn



B. being afraid of being laughed at



C. looking foolish



D. making mistakes




2



The fastest way to learn English well is ________.



A. practicing over and over again



B. listening to it every day



C. going over the fear



D. going to a foreign country




3



To create a good environment, you need to do many things except ________.



A. putting English books around your room



B. listening to English radios



C. watching English news and movies



D. speaking English with your friends only in class




4



Acc ording to the passage, English exercises and tests are ________.



A. very necessary


B. not helpful at all


C. very boring


D. not important




5



How many suggestions on how to learn English are mentioned according to the passage?



A. Two B. Three C. Four D. Five



【答案】




1



B



2



A




3


)< /p>


D




4



A




5



C



【解析】


【分析】短文大意:这篇短 文介绍了帮助我们学习英语的几点建议。



< br>(


1


)细节理解题。根据文中


< /p>


biggest


problem


is


people's


own


fear




worry


that


they won't say things correctly or that they will look foolish




at


可知,最大的问题是人们自己 的恐惧心理。他们担心自己不能正确地说对句子,或者他


们会看起来很蠢,不要害怕被人 嘲笑。故选


B






2


)细节 理解题。根据文中



fastest


way


to


learn


something


is


to


do


it


again


and


again


until you get it right




可知,学东西最快的方法是一次次地


所,直到做正确。学习英语需要练习(即反复练习) 。故选


A






3


)细节理解题。根据文中


Speak English with your friends whenever you can


可知,在任何


可能的地方都跟朋友说英语。可知 选项


D


叙述不符合文章的内容,故选


D






4


)细节理解题。根据文中



by


doing


exercises


and


taking


tests


you


can


really


improve your English


可知,通过做练习 和参加测验,你真地可以提高英语。故选


A


< br>




5


)细节理解题。根据第二段中


Don't


be


afraid


of


being


laughed


at


和第三段中


learning


English needs practice


及第四段中


The best way to learn English is to have a good environment


还有最后一段中


However,


by


doing


exercises


and


taking


tests


you


can


really


improve


your


Engl ish


可知,文章提出如下建议:不要害怕被嘲笑;学习英语需要反复练习;创造一个良


好的学习环境;做练习并参加测验,共四条。故选


C

< p>




【点评】此题考查 阅读理解。这篇短文考查细节理解,先分析问题,带着问题阅读短文,


从短文的细节中找 出问题相关的语句,确定问题答案。




6



阅读理解




If you want to check where the nearest coffee shop to your home is, if you want to know how


to get to a place in your city, or if you want to see where in the world your foreign pen friend lives,


there's now a new free online map you can use.



Last month, China started its official online mapping service, Map World.


online


service


users


can


fly


over


mountains


and


valleys


around


the


world


and


search


for


restaurants and traffic information across the country for free,


State


Bureau


of


Surveying


and


Mapping



SBSM



.


The


bureau,


which


does


China's


surveying


and mapping work, is in charge of the Map World project.



Users can get into Map World through or and search for


2- and 3-D images from across the world. The home page shows a view of the Great Wall.





took


about


two


years


to


prepare


the


service


with


all


the


satellite


(卫星)



images


taken


from 2006 to 2010,


(数据库部门)


under


SBSM.



The technology


(技术)


and website are still at an early stage. The images from inside China


are detailed. Users can see close pictures of roadsides. But the views of places outside China are


less clear.



Service providers have more than 80 machines, with the ability to deal with 10 million requests


(请求)


daily, while Google Earth, Google's mapping service, has thousands of machines, Jiang


said.




(更新)


data about twice a year, but Google Earth can update


its information every couple of minutes, through satellites,



The bureau said it will continue developing Map World. At the same time, you can have a try


for yourself. Some users have given their opinions about the service after trying it. One student in


Beijing said that Map World even shows the small bookstore near her school.




1



What is the main purpose of the first paragraph?



A. To show how valuable the service is.



B. To introduce the new online photo-map of China.



C. To show the importance of the new online photo-map.



D. To tell how popular the new online photo-map is in China.




2

< br>)


According to the Bureau, Map World_______.



A. only has images of China


B. will need another two years to complete



C. needs further development


D. begins with the Great Wall




3



What disadvantages does Map World have, compared with Google Earth?



A. Information is updated much less often.


B. It provided less clear images of places.



C. Its machines are less high technology.


D. It only has black and white images.




4



What is the passage probably taken from?



A. A notebook


B. A guide book


C. A story book


D. A newspaper



【答案】




1



B



(< /p>


2



C




3



A

< p>



4



D



【解析】


【分析】大意:上个月,中 国启动了官方的在线地图服务


——


世界地图。国家测

< p>
绘局局长徐德明表示:通过这项免费的在线服务,用户可以飞越世界各地的山脉和山谷,

< p>
免费搜索全国各地的餐馆和交通信息。





1


)段落大意题。根据

there's now a new free online map you can use.


可知第一段主要介绍


新在线免费地图,故选


B





(< /p>


2


)细节题。根据


The technology


(技术)


and website are still at an early stage. The images


from inside China are detailed. Users can see close pictures of roadsides. But the views of places


outside China are less clear. The bureau said it will continue developing Map Wo rld.


可知,世界


地图还需要进一步发展,故选


C




< br>(


3


)细节题。根据


Our map service can update


(更新)


data about twice a year, but Google


Earth can update its information every couple of minutes, through satellites,


可 知,信息更新的


频率要低得多。故选


A






4< /p>


)推断题。本文主要介绍在线地图服务


——


世界地图,这篇文章应该等在报纸上,故选


D





【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全 文大意,其次分析问题,抓住问题的关键


词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检 查一遍,确保答案正确。




7



阅读理解




Hi,


guys!


Last


week


I read


a


book


called


Rabbits


in Australia


.


Rabbits


look


cute,




but


when


they


enter


in


large


numbers,


it's


a


problem.


In


Australia,


rabbits have crowded into the land. They eat the plants that farmers grow.


They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to



live.




These


days


I'm


reading


Moby


Dick


.


It's


considered


to


be


the





American Novel


place


on


a


whaling


ship


that


sails


the


seas


to


find




Moby


Lick,


a


very


large



whale.




Well,


I


love


detective


stories.


Last




month


I


read


The


Stolen


Letter


.


The


writer brings me into the story of his characters' lives. He also introduces a


sense of mystery in the story. It keeps me interested until the very end of the



story.



1



What are Amy, Daniel and Simon talking about?



A. Listening. B. Speaking. C. Reading. D. Writing.




2



The rabbits in the book Rabbits in Australia .



A. are very cute B. are in small numbers



C. cause a problem D. find it hard to live in Australia




3



What type of book is Moby Dick?



A. Science.


B. Novel.


C. Detective story.


D. Travel.



< p>
4



What do we know about the book The Stolen Letter?



A. It's set in Australia.


B. It's about the writer's life.



C. Its story happens on a ship. D. There's a sense of mystery in it.



【答案】




1



C



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】主要讲了


Amy



Daniel



Simon


谈论了自己的读书。





1


)细节 题。根据第一个表格


Hi, guys! Last week I read a book called


Rabbits in Australia


.



二个表格


These days I'm reading


Moby Dick


.


第三个表格


Well, I love detective stories.


可知他们


在 谈论读书,故选


C






2


)细节 题。根据


In Australia, rabbits have crowded into the land. They eat the plants that


farmers grow. They eat the plants other animals need to eat, so other animals find it hard to live.


在澳大利亚,兔子已经挤进了陆地。他们吃农民种的植物。它们吃其他 动物需要吃的植


物,所以其他动物觉得很难生存,所以兔子导致了一个问题,故选


C




< p>


3


)细节题。根据


Th ese


days


I'm


reading


Moby


Dick


.


It's


considered


to


be


the



American Nove l


可知它是一部小说,即


novel


, 故选


B






4


)细节题。根据

< br>Last month I read


The Stolen Letter


. He also introduces a sense of mystery


in the story.


可知这本书透露 了神秘感,故选


D





【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻 找答案。




8



阅读理解




I walked into a stranger as he passed by me.





He replied with a smile and said,



We apologized


(道歉)


and went for our own ways.



Later that day, when I was cooking, my daughter was standing too near. When I turned to reach


for some milk, I nearly knocked her over.



She walked away sadly. But I didn't feel like I had to apologize to her.



While I was in bed that evening, my husband said to me.


polite. But with a daughter you love, you were unkind. Your daughter brought you some flowers


that she picked herself this afternoon. You will find them in the kitchen by the door. Have you


seen the tears in her eyes?



I quietly went and sat down by my daughter's bed.





She said,


like them, especially the blue ones.



I tearfully replied,


at you.





If we can be polite to strangers, why can't we do the same for the ones we love?




1



The writer was to the stranger who she walked into.



A. mad


B. honest


C. unkind


D. polite




2



Where were they when the writer shouted at her daughter?



A. In the kitchen. B. By the tree. C. In the bedroom. D. In the garden.



3



What did the writer's husband think when he saw her action?



A. The little girl shouldn't cry.



B. She shouldn't shout at their daughter.



C. She shouldn't say sorry to the stranger.



D. Both he and his wife should apologize to their daughter.




4

< p>


What may be the writer's favorite color according to the passage?



A. Yellow.


B. Pink.


C. Blue.


D. Red.



< br>5



What do you think is the best title for the passage?



A. Be friendly to strangers.



B. Mothers like flowers.



C. Be kind to loved ones.



D. Love between parents and children.



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



C




5



C



【解析】


【分析】大意:作者走在路 上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站


地离自己很近,结果取牛奶的时候几 乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,


后来因为老公的点醒,让作者意思到 对待爱自己的人要好的道理。




(< /p>


1


)细节题。根据



可知,作者对待陌生人很有礼貌,故选


D


< br>




2


)细节题。根据


when I was cooking, Move out of the way!


可知,作者是在厨


房对女儿大喊大叫,故选< /p>


A






3


)推断题。根据



While


dealing


with


a


stranger,


you


were


polite.


But


with


a


daughter


you


love, you were unkind.


可知,作者的 丈夫认为她不应该对女儿大叫,故选


B






4


) 推断题。根据


I knew you'd like them, especially the blue ones.


可知,作者可能最喜欢


蓝色,故选


C






5


)主旨 题。作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己


很近,结果 取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为


老公的点醒 ,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理,故选


C





【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和 主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文, 推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




9



阅读理解




Many cars in advertisements are red, blue or green but almost 75 percent of new cars sold are


black, white, silver or grey.



A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as grey. That means the


owners can wash their cars less, saving money. Besides, some areas that are short of water do not


allow people to wash their cars often.



According to another survey, white cars are often sold more than cars of other colors. In China,


car buyers say white makes a small car look bigger. Car buyers in other countries also like white.


And the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the day for white cars


compared with darker ones. People also think the temperature inside white cars is lower than


that in cars of other colors.



At present, every year about 11 percent of cars sold are red and 8 percent are blue. Green has


become less popular. In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the


world. But today, green cars are hard to find.



Sometime in the future, people may not have to choose the color of their car technology may


let owners change their car's paint color anytime.




1



You can often see cars in advertisements.



A. white


B. black


C. red


D. silver




2



Car buyers choose grey because they .



A. can wash their cars less B. don't need to wash cars



C. can pay less money for cars D. don't allow washing cars




3



According to the passage, white cars look than those of other colors.



A. safer B. darker C. cheaper D. bigger




4

< br>)


Green cars .



A. make up 11% of the cars sold


B. are hard to find all the time



C. were the most popular in the mid 1990s D. were less popular than blue cars in the past




5



In the future, we can .



A. choose cars in all colors B. paint our cars any color anywhere



C. buy cars in all colors


D. change our car's paint color anytime



【答案】




1



C




2


< br>A




3



A




4



C




5



D



【解析】


【分析】大意:本文讲述车 的颜色,以及使用某些颜色的原因。





1


)细节题。根据


Many cars


in


advertisements


are red,


可知,广告里的车的颜色是经常是

< p>
红色的,故选


C






2


)细节 题。根据


A survey shows people prefer the car colors that don't show dirt such as


grey. That means the owners can wash their cars less,


可知,车的用户选择灰色的车,因为他

< p>
们可以更少洗车,故选


A






3


) 细节题。根据


the research also suggests that there is a lower risk of accidents during the


day for white cars compared with darker ones.


可知,研究表明白色的车比其他颜色的车更安


全,故 选


A




< /p>



4


)推断题。根据

In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the


world.


可知,在


20


世纪


90


年代绿色的是世纪很多地方最受欢迎的颜色,推出绿色的车那


时 应该是最受欢迎的,故选


C






5


)细节 题。根据


Sometime in the future, people may not have to choose the color of their


car technology may let owners change their car's paint color anytime.


可知,将来,我 们可以在


任何时候改变我们车的漆的颜色,故选


D





【点评】考查阅读理 解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻


找答案;推断题需要 联系上下文,推断出需要的信息。







10


.< /p>


阅读材料,从每题所给的


A


< p>
B



C



D


四个选项中选出最佳选项。



Sing a Song of People



by Lois Lenski



Sing a song of people



Walking fast or slow;



People in the city



Up and down they go.





5 People on the sidewalk,



People on the bus;



People passing, passing,



In back and front of us.



People on the subway





10 Underneath the ground.



People riding taxis



People with their hats on,



Going in the doors;





15 People with umbrellas



When it rains and pours.



People in tall buildings



And in stores below;



Riding elevators





20 Up and down they go.



People walking singly,



People in a crowd;



People saying nothing,



People talking loud.





25 People laughing, smiling,



Grumpy people too;



People who just hurry



Sing a song of people





30 Who like to come and go;



Sing of city people



You see but never ________!



Round and round and round.



And never look at you!




1



The poem is about a ________ city.



A. beautiful B. busy C. rainy D. small




2



In Line 21, the word



A. alone B. fast C. slowly D. quietly




3



According to the poem, the best word for the blank is ________.



A. borrow B. throw C. know D. allow



【答案】




1



B

< p>



2



A




3



C



【解析】


【分析】(


1


)文章大意题。根据



on


the


bus


,在公交车上,



People passing





们路过,


on the subway


,在地铁上,可知这首诗是写给在忙碌城市的人们,故选


B





2


)词义辨析题。根据下两句


P eople saying nothing,



People talking loud.


,什么都不说和


大声地说,可知诗 上下两句话对应,意思相反,根据


in a crowd


,在人群中,可推测


singly

-


-


-


-


-


-


-


-