(英语)初三英语阅读理解专题训练答案及解析
-
(英语)初三英语阅读理解专题训练答案及解析
一、英语阅读(日常生活类)
p>
1
.
阅读下面的材料
.
从每小题所给的
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出最佳选项。
Dear Lucy,
How are you? It has been a month
since my family left Hong Kong for England and we
are fine.
England
is
very
different
from
Hong
Kong.
The
weather
is
terrible
and
it
rains
a
lot.
The
buildings
are
funny.
They
are
in
rows
and
not
high.
I
love
them
because
the
rooms
are
much
larger. I'm having a
wonderful at my new school and my new
home!
Mum
and
Dad
are
happy
with
their
new
jobs.
But
my
brother
Jack
doesn't
like
moving
to
England
because he misses his friends so much.
I've
made
lots
of
new
friends
at
school.
My
teachers
are
really nice
too
and
my
English
has
improved a lot. After school, we can
take part in relaxing activities such as sport,
watching films
or
playing
computer
games.
There's
a
park
near
the
school
where
I
often
go
with
the
other
students at the
weekend.
We are
travelling back to Hong Kong for the summer
holiday. I will visit you and bring you a
present!
Write back soon!
Love,
Sandy
(
1
)
Where did Sandy's family
live before?
A.
Hong Kong.
B.
Sydney.
C. New
York.
D.
London.
(
2
)
Sandy loves the buildings in
England because their rooms are .
A. cheaper
B. warmer C. newer
D. larger
(
3
)
How
many people are there in Sandy's family?
A. 2.
B. 4.
C. 6.
D. 8.
(
4
)
Who
does not like moving to England?
A. Dad.
B. Mum. C. Jack.
D. Sandy.
(
5
)
What is the letter mainly about?
A. Sandy's summer holiday.
B. Sandy's parents.
C. Sandy's new classmates.
D. Sandv's new life.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
B
(
4
)
C
(
5
)
D
【解析】
【分析】文章大意:
Sandy
向
Lucy
介绍了他一家从香港搬到英国后的生活状况。
(
1
)细节理解题。根据文中的语句
It
has
been
a month
since
my
family
left
Hong
Kong
for
England
and we are fine.
理解可知,
Sandy
p>
以前住在香港,故选
A
。
< br>
(
2
)细节理解题。根据文中的语句
They are
in
rows
and
not
high.
I
love
them
because
the
rooms
are
much
p>
larger.
理解可知,
Sandy
p>
喜欢英国房子的原因就是比香港的大很多,故选
D
< br>。
(
3
)细节理解题。根据文中的语句
Mum
and
Dad
are
happy
with
their
new
jobs.
But
my
brother Jack doesn't like
moving to England because he misses his friends so
much.
理解可知,
Sandy
一家
有四口人,故选
B
。
(
4
)细节
理解题。根据文中的语句
But
my
brother
Jack
doesn't
like
moving
to
England
because he misses his friends so much.<
/p>
可知,
Jack
不喜欢搬家到英国,故选
C
。
(
5
)理解
归纳题。通读全文可知此文主要介绍了
Sandy
到英国以后的
新生活,故选
D
。
【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和主旨题等常考题型
,细节题要注意从文中抓住
关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出主
题句。
2
.
阅读理解
1-5
of
90
days
/
All
90
days
Next 5
TODAY
JUN 29
SUN
JUN
30
MON
JUL 1
TUE
JUL
2
WED
JUL 3
19
°
/
19
°
/
12 °
Clouds and sun
More
Partly
sunny
More
20 °
/
12
°
22°
/
14
°
Times of
21°
/
13
°
C
Mostly
cloudy
11 °
Partial sunshine
More
clouds
and
sun
More
Temperature
JUN 29
Today Normal
Record 6
/
29/
< br>2018
High
21°
21°
N/A 26°
Low
13°
13°
N/A 15°
More
Historical
Weather Data
(数据)
Sunrise/sunset
Sunrise: 6:06 AM
Sunset: 7:57 PM
Duration: 13:51 hr
Moonrise/moonset
Moonrise: 9:03 PM
Moonset: 9:01
AM
Duration: 11:58
hr
Astronomy
(天文学)
(
1
)
p>
What will the weather be like in three
days?
A. Mostly
cloudy. B. Partly sunny. C.
Sunny and windy. D. Cloudy and
rainy.
(
2
< br>)
What was the high temperature on
Jun. 29, 2018?
A. 21
℃
.
B. 13
℃
.
C. 15
℃
.
D.
26
℃
.
(
3
)
Which of the
following days has the lowest temperature?
A. JUN 29.
B. JUN 30.
C. JUL 1.
D. JUL 2.
(
4
)
When did the sun rise
today?
A. At
6:06 am.
B. At 9:03
pm.
C. At 9:01 am.
D. At 7:57 pm.
(
5
)
If
you want to know about the weather of next Friday,
you can click
A. More
Historical Weather Data B.
Astronomy C. Next 5
D. More
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
< br>A
(
3
)
B
(
4
)
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】主要讲了未来
p>
5
天的天气。
(
1
)细节题,根据
< br>Partial sunshine More Clouds and sun More Partly sunny More
可知大都
是晴朗的,故选
B
。
p>
(
2
)细节题。根据
TODAY
JUN
29
21°
/
13
°
C
可知最高温度是
21
摄氏度,最低温度是
13
摄氏度,故选
A
。
(
3
)细节题。根据
JUN
29 21°
/
13
°
C
;
JUN 30 19
°
/
11
°
;
JUL 1 19
°
/
12
°
;
JUL 2 20
°
/
12 °
;
JUL 3
22°
/
14
°
,可知最低温度是
JUN30 11
摄氏度,故选
B
。
(
4
)细节
题。根据
Sunrise: 6:06 AM
可知早上太阳
p>
6:06
升起,故选
A
。
(
5
)细节题。根据
Astronomy
(天文学)
可知是点击天文学,故选
B
。
p>
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
3
.
阅读理解
Scrub,
the
pet
cat
of
Jennifer's,
was
found!
It
got
lost
five
years
ago.
Jennifer
looked
for
it
everywhere
but failed each time. She thought Scrub would
never come back. But one day she got
a
call from an animal
shelter
(庇护所)
and
was told they had found Scrub!
How did they know Scrub belonged to
Jennifer? How did they know Jennifer's phone
number?
All the information was
available because of the microchip, a very small
computer
chip
(薄片)
.
It was placed under Scrub's skin many
years earlier.
The
microchip is usually placed under the skin of an
animal's shoulder to keep its ID number.
Once the chip is in place, the pet does
not feel it anymore. When lost pets are brought to
animal
shelters, people there use a
special tool to look for the microchip and read
the ID number on it,
then
they'll
call
the
microchip
company
to
match
the
number
to
the
information
of
the
pet's
owner.
This is how the shelter was able to tell Jennifer
that they had found Scrub.
Microchips
have
helped
thousands
of
owners
get
their
lost
pets
back.
In
New
York,
a
dog
named Roxy was missing for months. Then
a woman found her on a busy street in New Jersey.
No
one knows how the dog got to a
different state. However, thanks to her microchip,
Roxy was soon
returned to her grateful
owner.
In 2008, a couple
got their cat George back after he had disappeared
13 years earlier! When
George got lost,
the couple tried everything to find him. They
visited animal shelters every day for
six
months,
made
posters
and
even
offered
a
$$500
reward
(酬金)
.
As
years
went
by,
they
thought
George would never be back till they got the call
from an animal shelter. Without the
microchip, the cat would never be able
to come home again.
Microchips can not only work for a pet's whole
life but help lost pets no matter how far they've
been away from home. This is why
microchips may be just the thing to help bring
missing pets
back home.
(
1
)
How
did Jennifer find her pet cat?
A. By visiting animal
shelters.
B. By offering a $$500
reward.
C. With the help of
the microchip. D. With the
help of a woman in New Jersey.
< br>(
2
)
Which
statement about microchips is NOT true according
to the passage?
A. They are very small computer
chips.
B. They are under an
animal's skin of its shoulder.
C. They can help the owners to find the
long-lost pets.
D. They can
only work for a lost pet that's far away from
home.
(
3
)
The
right order of how animal shelters help lost pets
return home is .
①Get the I
D number of the
lost pet.
②Call the owner to
bring the lost pet home.
③Look for the microchip of the lost
pet.
④Call the microchip
company to match the number to the information of
its owner.
A.
③①②④
B.
③④①②
C.
①③④②
D.
③①④②
(
4
)
According to
the passage, we can know that .
A. the couple thought the
microchip wasn't helpful at all
B. Scrub didn't feel uncomfortable with
the microchip in its body
C.
it took a long time to match Roxy's ID number to
her owner's information
D.
Jennifer herself found her cat according to the ID
number on its microchip
(
5
)
What is the main
idea of the passage?
A. The reasons why pets got
lost.
B. Different ways to
find the lost pets.
C. The
ways how people care for the lost pets.
D. The introduction of how microchips
help the lost pets return home.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
D
(
4
)
B
(
5
)
D
【解析】
【分析】大意:本文主要介
绍芯片怎样帮助走失的宠物回家,动物收容所通过詹
妮弗宠物猫皮肤下的芯片上的身份证
号码联系上了失主詹妮弗,芯片帮助了数千名失主找
到他们的宠物。
(
1
)细节题。根据
then
they'll
call
the
microchip
company
to
match
the
number
to
the
information
of
the
pet's
owner.
This
is
how
the
shelter
was
able
to
tell
Jennifer
that
they
had
found Sc
rub.
可知,詹妮弗通过芯片的帮助找到他的宠物猫,故选
C
。
(
p>
2
)细节题。根据
Microchips
can not only work for a pet's whole life but help
lost pets no
matter how far they've
been away from home.
可知,微芯片不仅能效力宠物的一生而且无
论
丢失的宠物离家有多远都能帮助。
D
选项描述跟原文描述不一致,故选
D
。
(
3
)细节
题。根据
When lost pets are brought to
animal shelters, people there use a special
tool
to
look
for
the
microchip
and
read
the
ID
number
on
it,
then
they'll
call
the
microchip
company to match
the number to the information of the pet's owner.
可知,动物收容所首先寻
找丢失宠物的微芯片,其次获取它的身
份证号码,然后打电话给芯片公司将号码和它的主
人的信息匹配,最后打电话给失主领回
丢失的宠物,故选
D
。
(
4
)细节
题。根据
Once the chip is in place, the pet
does not feel it anymore.
可知,
Scrub
身
上放了芯片没有什么不舒服感,故选
B
。
< br>(
5
)主旨题。本文主要介绍芯片怎样帮助走失的宠物回
家,故选
D
。
【点评】考查阅读理解。细节题和主旨题是阅读理解题中常考
题型。细节题需要从文中寻
找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
4
.
阅读理解
At some
point in life, many people develop a mental
(精神)
problem.
While most people get over it, for
others it doesn't go away easily.
The WHO says that about 20 percent
of teenagers worldwide suffer from mental illness.
It's
thought that the number of
teenagers with mental illness around the world
will increase by half
by 2020. It will
become one of the main causes of illness, and even
death.
In China, the
picture isn't bright, either. About one tenth of
teenagers under the age of 17 have
a
mental health challenge.
The world is changing fast. Study and
relationships have always caused stress, but today
the
stress is much higher than before,
the WHO said.
A
research centre in Oxford University says that
young people today have big stresses at school.
For
example,
they
experience
bullying
(欺凌)
.
In
a
2017
report,
the
centre
noted
that
the
Internet
was
a
special
source
(渠道)
of
stress.
Online,
young
people
often
see
about
perfection
and
this
causes
the
young
uncertainty
about
their
futures
says
the
centre.
Also, according to
China
Daily
, Chinese people don't ask for
help with their mental problems.
They
fear that others will think less of them if they
say that they are in mental trouble. Elaine
Peng, a US mental health educator,
makes a similar point. And in the UK, over three
quarters of
young people believe their
mental problems have a social
stigma.
It is reported in 2017 that a
quarter
of young UK people wouldn't ask for help if they
developed a mental problem.
Young
people
who
don't
ask
for
help
for
their
condition
may
be
creating
problems
for
themselves in the future. Elaine Peng
warned that,
problem
forever.
—
ask for
help,
told
China
Daily
.
(
< br>1
)
Which of the following
is NOT the cause of stress according to the
passage?
A.
Heavy schoolwork
B. Being bullied at school.
C. Some information from the Internet.
D. Certainty about the
future.
(
2
)
Why
don't Chinese people ask for help with their
mental problems?
A. They don't think them serious.
B. They can get over them in
time.
C. They can keep their
mental health secret. D. They are afraid of
being looked down upon.
(
3
)
What does the
underlined word
A.
羞耻
B.
印象
C.
援助
D.
危害
(
4
)
Elaine Peng advised the
teenagers with mental illness to ______.
A. think less of themselves
B. avoid being bullied
C.
ask for help as soon as possible
D. stay away from the Internet.
(
5
)
The
main purpose of the passage is to ______.
A. ask research centers for
help
B. tell about
teenagers' stresses
C. call
public attention on teenagers with mental
illness
D. show some
different opinions from different
countries
【答案】
p>
(
1
)
D
(
2
)
D
(
3
< br>)
A
(
4
)
C
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:本文讲述世
界上许多人有精神疾病,到
2020
年世界上有一半的青
少年患精神方面的疾病。精神疾病将成为主要的疾病甚至导致死亡,研究表明引起精神异
常的原因是压力过大而没有及时找医生疏导导致的。
(
1
)细节
题。根据
young
people
today
have
big
stresses
at
school.
they
experience
bullying
(欺凌)
. the Internet was a
special source
(渠道)
of stres
s.
可知,研究表明压力的原因来
自于过重的学业,学校的欺凌
,已经互联网上一些不良信息导致的,
D
描述与原文不一
致,故选
D
。
(
2
)细节
题。根据
They
fear
that
others
will
think
less
of
them
if
they
say
that
they
are
in
mental tro
uble.
可知,他们害怕其他人瞧不起他们,故选
D
。
(
3
)词义猜测题。根据
And
in
the
UK,
over
three
quarters
of
young
people
believe
their
mental problems have a
social stigma.
可知,在英国,超过
4
分之三的年轻人认为他们的精神
疾病是社会的耻辱,推出
stigma
的意思是
“
羞耻
”
,故选
A
。
(
4
p>
)推断题。根据
If we hide our mental
health, it may remain a problem forever.
可知,如果
躲避我们的精神健康,它可能拥有是一个问题,推出
Elaine
Peng
建议患有精神疾病的青少
年应尽快就医,故选
C
。
(
5
)推断
题。通过分析可知,作者讲述世界上越来越多的青少年患有精神疾病目的是唤
起全社会对
患有精神异常的青少年关注,故选
C
。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读
理解题中常考题型。细节题
需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的
信息;词句猜测题需要联系
上下文,推出词句的意思。
5
.
阅读短
文,从每题所给的
A
、
B
、
C
和
D
< br>四个选项中
,
选出最佳选项。
As we all
know,
English
is
an
important
subject
in middle
school.
Everyone knows
that
they
must
learn
English
well,
but
some
people
don't
know
how
to
learn
it
well.
Here
are
some
suggestions which may help you with
your English.
The
biggest problem is people's own fear. They worry
that they won't say things correctly or
that they will look foolish so that
they don't speak English at all. Don't be afraid
of being laughed
at. Only if we aren't
afraid of making mistakes can we learn English
well.
The fastest way to
learn something is to do it again and again until
you get it right. Learning
English
needs practice. Don't let a little fear stop you
from getting what you want.
The best way to learn English is to have a good
environment. Take notes in English, put English
books around your room, listen to
English radios, watch English news, movies and TV
programs.
Speak
English
with
your
friends
whenever
you
can.
The
more
English
materials
that
you
have
around
you, the faster you will learn it.
Many people think that exercises
and tests aren't much fun. However, by doing
exercises and
taking tests you can
really improve your English. If you never test
yourself, you will never know
how much
you are making progress.
(
1
)
The
biggest problem of learning English is ________.
A. not knowing how to
learn
B. being afraid of
being laughed at
C. looking
foolish
D. making
mistakes
(
2
)
The
fastest way to learn English well is ________.
A. practicing over and over
again
B. listening to it
every day
C. going over the
fear
D. going to a foreign
country
(
3
)
To
create a good environment, you need to do many
things except ________.
A. putting English books around your
room
B. listening to English
radios
C. watching English
news and movies
D. speaking
English with your friends only in class
(
4
)
Acc
ording to the passage, English exercises and tests
are ________.
A.
very necessary
B. not
helpful at all
C. very
boring
D. not
important
(
5
)
How
many suggestions on how to learn English are
mentioned according to the passage?
A. Two
B. Three C.
Four D.
Five
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
)<
/p>
D
(
4
)
A
(
5
)
C
【解析】
【分析】短文大意:这篇短
文介绍了帮助我们学习英语的几点建议。
< br>(
1
)细节理解题。根据文中
<
/p>
biggest
problem
is
people's
own
fear
和
worry
that
they won't say things
correctly or that they will look foolish
及
at
可知,最大的问题是人们自己
的恐惧心理。他们担心自己不能正确地说对句子,或者他
们会看起来很蠢,不要害怕被人
嘲笑。故选
B
。
(
2
)细节
理解题。根据文中
fastest
way
to
learn
something
is
to
do
it
again
and
again
until
you get it right
和
可知,学东西最快的方法是一次次地
所,直到做正确。学习英语需要练习(即反复练习)
。故选
A
。
(
3
)细节理解题。根据文中
Speak English with your friends whenever
you can
可知,在任何
可能的地方都跟朋友说英语。可知
选项
D
叙述不符合文章的内容,故选
D
。
(
p>
4
)细节理解题。根据文中
by
doing
exercises
and
taking
tests
you
can
really
improve your English
可知,通过做练习
和参加测验,你真地可以提高英语。故选
A
。
< br>
(
5
)细节理解题。根据第二段中
Don't
be
afraid
of
being
laughed
at
和第三段中
learning
English needs
practice
及第四段中
The best way to
learn English is to have a good
environment
还有最后一段中
However,
by
doing
exercises
and
taking
tests
you
can
really
improve
your
Engl
ish
可知,文章提出如下建议:不要害怕被嘲笑;学习英语需要反复练习;创造一个良
好的学习环境;做练习并参加测验,共四条。故选
C
。
【点评】此题考查
阅读理解。这篇短文考查细节理解,先分析问题,带着问题阅读短文,
从短文的细节中找
出问题相关的语句,确定问题答案。
6
.
阅读理解
If you want to check
where the nearest coffee shop to your home is, if
you want to know how
to get to a place
in your city, or if you want to see where in the
world your foreign pen friend lives,
there's now a new free online map you
can use.
Last month,
China started its official online mapping service,
Map World.
online
service
users
can
fly
over
mountains
and
valleys
around
the
world
and
search
for
restaurants and traffic information
across the country for free,
State
Bureau
of
Surveying
and
Mapping
(
SBSM
)
.
The
bureau,
which
does
China's
surveying
and mapping work,
is in charge of the Map World project.
Users can get into Map World
through or and search for
2- and 3-D
images from across the world. The home page shows
a view of the Great Wall.
took
about
two
years
to
prepare
the
service
with
all
the
satellite
(卫星)
images
taken
from
2006 to 2010,
(数据库部门)
under
SBSM.
The
technology
(技术)
and website
are still at an early stage. The images from
inside China
are detailed. Users can
see close pictures of roadsides. But the views of
places outside China are
less
clear.
Service providers
have more than 80 machines, with the ability to
deal with 10 million requests
(请求)
daily, while Google
Earth, Google's mapping service, has thousands of
machines, Jiang
said.
(更新)
data
about twice a year, but Google Earth can update
its information every couple of
minutes, through satellites,
The bureau said it will continue
developing Map World. At the same time, you can
have a try
for yourself. Some users
have given their opinions about the service after
trying it. One student in
Beijing said
that Map World even shows the small bookstore near
her school.
(
1
)
What is the main purpose of
the first paragraph?
A. To show how valuable the service
is.
B. To introduce the new
online photo-map of China.
C. To show the importance of the new
online photo-map.
D. To tell
how popular the new online photo-map is in
China.
(
2
< br>)
According to the Bureau, Map
World_______.
A.
only has images of China
B. will need another two years to
complete
C. needs further
development
D. begins with the Great
Wall
(
3
)
What disadvantages does Map World
have, compared with Google Earth?
A. Information is updated
much less often.
B. It provided
less clear images of places.
C. Its machines are less high
technology.
D. It only has
black and white images.
(
4
)
What is the
passage probably taken from?
A. A notebook
B. A guide book
C. A story book
D. A newspaper
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】大意:上个月,中
国启动了官方的在线地图服务
——
世界地图。国家测
绘局局长徐德明表示:通过这项免费的在线服务,用户可以飞越世界各地的山脉和山谷,< p>
免费搜索全国各地的餐馆和交通信息。
(
1
)段落大意题。根据
there's now a new free online map you can use. p>
可知第一段主要介绍
新在线免费地图,故选
B
。
(<
/p>
2
)细节题。根据
The
technology
(技术)
and website
are still at an early stage. The images
from inside China are detailed. Users
can see close pictures of roadsides. But the views
of places
outside China are less clear.
The bureau said it will continue developing Map Wo
rld.
可知,世界
地图还需要进一步发展,故选
C
。
< br>(
3
)细节题。根据
Our
map service can update
(更新)
data about twice a year, but Google
Earth can update its information every
couple of minutes, through satellites,
可
知,信息更新的
频率要低得多。故选
A
。
(
4<
/p>
)推断题。本文主要介绍在线地图服务
——
世界地图,这篇文章应该等在报纸上,故选
D
。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全
文大意,其次分析问题,抓住问题的关键
词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检
查一遍,确保答案正确。
7
.
阅读理解
Hi,
guys!
Last
week
I read
a
book
called
Rabbits
in
Australia
.
Rabbits
look
cute,
but
when
they
enter
in
large
numbers,
it's
a
problem.
In
Australia,
rabbits have crowded into the land.
They eat the plants that farmers grow.
They eat the plants other animals
need to eat, so other animals find it hard to
live.
These
days
I'm
reading
Moby
Dick
.
It's
considered
to
be
the
American
Novel
place
on
a
whaling
ship
that
sails
the
seas
to
find
Moby
Lick,
a
very
large
whale.
Well,
I
love
detective
stories.
Last
month
I
read
The
Stolen
Letter
.
The
writer brings me into the story of his
characters' lives. He also introduces a
sense of mystery in the story. It keeps
me interested until the very end of the
story.
(
1
)
What are
Amy, Daniel and Simon talking about?
A. Listening.
B. Speaking. C. Reading.
D. Writing.
(
2
)
The
rabbits in the book Rabbits in Australia .
A. are very cute
B. are in small numbers
C.
cause a problem
D. find it hard to live in Australia
p>
(
3
)
What
type of book is Moby Dick?
A. Science.
B. Novel.
C. Detective story.
D. Travel.
(
4
)
What do we know
about the book The Stolen Letter?
A. It's set in Australia.
B. It's about the writer's
life.
C. Its story happens
on a ship. D. There's
a sense of mystery in it.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了
Amy
、
Daniel
和
Simon
谈论了自己的读书。
(
1
)细节
题。根据第一个表格
Hi, guys! Last week I read a
book called
Rabbits in Australia
.
第
二个表格
These
days I'm reading
Moby
Dick
.
第三个表格
Well, I
love detective stories.
可知他们
在
谈论读书,故选
C
。
(
2
)细节
题。根据
In Australia, rabbits have crowded
into the land. They eat the plants that
farmers grow. They eat the plants other
animals need to eat, so other animals find it hard
to live.
在澳大利亚,兔子已经挤进了陆地。他们吃农民种的植物。它们吃其他
动物需要吃的植
物,所以其他动物觉得很难生存,所以兔子导致了一个问题,故选
C
。
(
3
)细节题。根据
Th
ese
days
I'm
reading
Moby
Dick
.
It's
considered
to
be
the
American Nove
l
可知它是一部小说,即
novel
,
故选
B
。
(
4
)细节题。根据
< br>Last month I read
The Stolen
Letter
. He also introduces a sense of
mystery
in the story.
可知这本书透露
了神秘感,故选
D
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻
找答案。
8
.
阅读理解
I walked into a
stranger as he passed by me.
He
replied with a smile and said,
We
apologized
(道歉)
and went for
our own ways.
Later that
day, when I was cooking, my daughter was standing
too near. When I turned to reach
for
some milk, I nearly knocked her over.
She walked away sadly. But I didn't
feel like I had to apologize to her.
While I was in bed that evening, my
husband said to me.
polite. But with a
daughter you love, you were unkind. Your daughter
brought you some flowers
that she
picked herself this afternoon. You will find them
in the kitchen by the door. Have you
seen the tears in her eyes?
I quietly went and sat down by my
daughter's bed.
She said,
like them, especially the blue
ones.
I tearfully
replied,
at you.
If we can be polite to
strangers, why can't we do the same for the ones
we love?
(
1
)
The
writer was to the stranger who she walked
into.
A. mad
B. honest
C. unkind
D. polite
(
2
)
Where were they when
the writer shouted at her daughter?
A. In the kitchen.
B. By the tree. C. In the bedroom.
D. In the garden.
(
3
)
What did the writer's
husband think when he saw her action?
A. The little girl
shouldn't cry.
B. She
shouldn't shout at their daughter.
C. She shouldn't say sorry to the
stranger.
D. Both he and his
wife should apologize to their
daughter.
(
4
)
What may be the writer's
favorite color according to the passage?
A. Yellow.
B. Pink.
C. Blue.
D. Red.
(
< br>5
)
What do you think is
the best title for the passage?
A. Be friendly to
strangers.
B. Mothers like
flowers.
C. Be kind to loved
ones.
D. Love between
parents and children.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
B
(
4
)
C
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:作者走在路
上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站
地离自己很近,结果取牛奶的时候几
乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,
后来因为老公的点醒,让作者意思到
对待爱自己的人要好的道理。
(<
/p>
1
)细节题。根据
可知,作者对待陌生人很有礼貌,故选
D
。
< br>
(
2
)细节题。根据
when I was cooking, Move out of
the way!
可知,作者是在厨
房对女儿大喊大叫,故选<
/p>
A
。
(
3
)推断题。根据
While
dealing
with
a
stranger,
you
were
polite.
But
with
a
daughter
you
love, you were unkind.
可知,作者的
丈夫认为她不应该对女儿大叫,故选
B
。
(
4
)
推断题。根据
I knew you'd like them,
especially the blue ones.
可知,作者可能最喜欢
蓝色,故选
C
。
(
5
)主旨
题。作者走在路上撞到陌生人,相互表示歉意,而在家里因为女儿站地离自己
很近,结果
取牛奶的时候几乎绊倒女儿却生气对女儿大叫,导致女儿难过流泪,后来因为
老公的点醒
,让作者意思到对待爱自己的人要好的道理,故选
C
。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和
主旨题是阅读理解题中常考题型。细节题需要
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,
推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
9
.
阅读理解
Many cars in
advertisements are red, blue or green but almost
75 percent of new cars sold are
black,
white, silver or grey.
A
survey shows people prefer the car colors that
don't show dirt such as grey. That means the
owners can wash their cars less, saving
money. Besides, some areas that are short of water
do not
allow people to wash their cars
often.
According to
another survey, white cars are often sold more
than cars of other colors. In China,
car buyers say white makes a small car
look bigger. Car buyers in other countries also
like white.
And the research also
suggests that there is a lower risk of accidents
during the day for white cars
compared
with darker ones. People also think the
temperature inside white cars is lower than
that in cars of other
colors.
At present,
every year about 11 percent of cars sold are red
and 8 percent are blue. Green has
become less popular. In the mid 1990s,
green was the most popular color in many places of
the
world. But today, green cars are
hard to find.
Sometime
in the future, people may not have to choose the
color of their car technology may
let
owners change their car's paint color
anytime.
(
1
)
You
can often see cars in advertisements.
A. white
B. black
C. red
D. silver
(
2
)
Car
buyers choose grey because they .
A. can wash their cars less
B. don't need to wash cars
C. can pay less money for cars
D. don't allow washing cars
(
3
)
According to
the passage, white cars look than those of
other colors.
A.
safer B. darker
C. cheaper D.
bigger
(
4
< br>)
Green cars .
A. make up 11% of the cars
sold
B. are
hard to find all the time
C.
were the most popular in the mid 1990s D.
were less popular than blue cars in the
past
(
5
)
In
the future, we can .
A. choose cars in all colors
B. paint our cars any color anywhere
C. buy cars in all colors
D. change our car's paint color
anytime
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
< br>A
(
3
)
A
(
4
)
C
(
5
)
D
【解析】
【分析】大意:本文讲述车
的颜色,以及使用某些颜色的原因。
(
1
)细节题。根据
Many
cars
in
advertisements
are red,
可知,广告里的车的颜色是经常是
红色的,故选
C
。
(
2
)细节
题。根据
A survey shows people prefer the
car colors that don't show dirt such as
grey. That means the owners can wash
their cars less,
可知,车的用户选择灰色的车,因为他
们可以更少洗车,故选
A
。
(
3
)
细节题。根据
the research also suggests that
there is a lower risk of accidents during the
day for white cars compared with darker
ones.
可知,研究表明白色的车比其他颜色的车更安
全,故
选
A
。
<
/p>
(
4
)推断题。根据
In the mid 1990s, green was the most popular color in many places of the
world.
可知,在
20
世纪
90
年代绿色的是世纪很多地方最受欢迎的颜色,推出绿色的车那
时
应该是最受欢迎的,故选
C
。
(
5
)细节
题。根据
Sometime in the future, people may
not have to choose the color of their
car technology may let owners change
their car's paint color anytime.
可知,将来,我
们可以在
任何时候改变我们车的漆的颜色,故选
D
。
【点评】考查阅读理
解。细节题和推断题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻
找答案;推断题需要
联系上下文,推断出需要的信息。
10
.<
/p>
阅读材料,从每题所给的
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出最佳选项。
Sing a Song of People
by Lois Lenski
Sing a song of people
Walking fast or slow;
People in the city
Up and down they go.
5 People on
the sidewalk,
People on
the bus;
People passing,
passing,
In back and
front of us.
People on
the subway
10 Underneath the ground.
People riding taxis
People with their hats
on,
Going in the
doors;
15 People with umbrellas
When it rains and pours.
People in tall buildings
And in stores below;
Riding elevators
20 Up and
down they go.
People
walking singly,
People
in a crowd;
People
saying nothing,
People
talking loud.
25 People laughing, smiling,
Grumpy people too;
People who just hurry
Sing a song of people
30 Who like
to come and go;
Sing of
city people
You see but
never ________!
Round
and round and round.
And
never look at you!
(
1
)
The
poem is about a ________ city.
A. beautiful
B. busy C. rainy
D. small
(
2
)
In
Line 21, the word
A. alone
B. fast C. slowly
D. quietly
(
3
)
According to the poem, the best
word for the blank is ________.
A. borrow
B. throw C. know
D. allow
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
)
C
【解析】
【分析】(
1
)文章大意题。根据
on
the
bus
,在公交车上,
People
passing
,
人
们路过,
on the
subway
,在地铁上,可知这首诗是写给在忙碌城市的人们,故选
B
。
(
2
)词义辨析题。根据下两句
P
eople saying nothing,
和
People
talking loud.
,什么都不说和
大声地说,可知诗
上下两句话对应,意思相反,根据
in a crowd
,在人群中,可推测
singly