中考英语 英语阅读理解(附答案)

别妄想泡我
555次浏览
2021年02月13日 20:56
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:丽江)


中考英语



英语阅读理解


(


附答案


)




一、英语阅读理解专项练习试卷



1



阅读理解




Sitting among the cheering fans of the Chinese Women's Volleyball Team in Rio de Janeiro, a


Polish


fan


caught


a


lot


of


attention.


It


is


not


because


he


is


not


Chinese,


but


because


he


has


followed the team closely from the very beginning



The 60-year- old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball Team at the first sight


when


he


watched


the


girls


at


the


London


Olympics


on


TV


in


2012.


The


Polish


man


was


crazy


about the performances of the young team, especially by its core player Hui Ruoqi. Before that


Jozef was a loyal fan of his home team



the Polish men's volleyball.




Since


then,


Jozef


has


become


crazy


about


the


team


and


has


kept


track


of


almost


all


their


international


competitions.


Back


in


the


2013


Montreux


Volley


Masters


of


Switzerland,


the


Polishman, for the first time, came to cheer up for the team on site. He also drove all the way


from


Polandto


Italy


to


lend


support


for


the


girls


during


the


2014


Women's


World


Volleyball


Championship.




The


hardcore


fan


traveled


hundreds


of


miles


from


Poland


to


Brazil,


and


booked


tickets


for


allmatches of the Chinese Women's Volleyball. This time, Jozef was interviewed by TV and has


been recognized by not just fans, but millions of Chinese TV audience.



The


on


Sina


Weibo,


China's


answer


to


Twitter,


where


Jozef


has


been


sharing


his


obsession


with


Chinese internet users since 2013.




1



Why did Jozef get much attention





A. He was interviewed by Chinese TV.



B. He is a famous and loyal Polish fan.



C. He has supported the Chinese team from the start.



D. He was sitting among the fans of the Chinese team.




2


When did Jozef first become interested in the Chinese Women's Volleyball Team





A. In 2012. B. In 2013. C. In 2014. D. In 2015.




3



How did Jozef come to Italy to support the Chinese Woomen's Volleyball Team





A. By car


B. By bus


C. By bike


D. By plane




4



What can we learn from the passage





A. Jozef has already had millions of fans in Poland.



B. Jozef has been a fan of his home team since 2012.



C. Jozef first cheered up for the Chinese team on site in 2014.



D. Jozef has followed most of the international matches of the Chinese team.




5


What has Jozef been doing on Sina Weibo





A. Giving support to the Polish team



B. Sharing his love for the Chinese team



C. Answering questions about playing volleyball



D. Booking tickets for matches of the Chinese team



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



A

< p>



4



D




5



B



【解析】


【分析】文章大意:短文介 绍了中国女排的铁杆球迷



波兰爷爷



。他从一开始就


密切关注球队现年


60


岁的乔泽夫在


2012


年伦敦奥运会的 电视上看到这些女孩时,第一眼


就爱上了中国女排。波兰人对青年队的表现非常着迷,尤 其是对其核心球员惠若奇的表


现。在


2014

< br>年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩。这


位铁 杆球迷从波兰到巴西旅行了数百英里,并预订了中国女排所有比赛的门票。不仅得到


了电 视迷的认可,也得到了数以百万计的中国电视观众的认可。他在新浪微博上有


18000


名粉丝,这是中国对


Twitter


的 回应。





1


)细节理解题。根据


It is not because he is not Chinese, but because he has followed the


team closely from the very beginning


这不是因为他不是中国人,



而是因为他从一开始就密切


关注球队。可只是因为他从一开始就支持中国队,



故答案选


C






2


)细节 理解题。根据


The 60-year-old Jozef fell in love with the Chinese Women's Volleyball


Team at the first sight when he watched the girls at the London Olympics on TV in 2012.


现年


60


岁的乔泽夫在

2012


年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。



可知是从


2012


年开始,



故答案选


A






3


)细节 理解题。根据


He also drove all the way from Polandto Italy to lend support for the


girls during the 2014 Women's World Volleyball Championship



2014


年世界女子排球锦标赛


上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持 这些女孩,可知是开车。



故答案选


A






4


)细节 理解题。根据



and


booked


tickets


for


all


matches


of


the


Chinese


Women's


Volleyball.



并预定了中国女排所有比赛的门票。



可知乔泽夫跟踪了中国队的大部分国际比


赛,



故答案选


D






5


)细节 理解题。根据



He


has


18,


000


followers


on


Sina


Weibo,


China's


answer


to


Twitter, where Jozef has been sharing his obsession with Chinese internet users since 2013.


他在


新浪微博上有


18000


名粉丝,这是中国对


Twitt er


的回应


,


2013


年以来,


Jozef


一直 在与


中国网民分享他对


Twitter


的痴迷。可知他在微博上分享他对中国队的爱,



故答案选


B





【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题,细节理 解体比较简单,可知直接从


文章中找到答案。




2



阅读理解





Happiness


is


for


everyone.


You


don't


need


to


care


about


those


people


who


have


beautiful


houses with large gardens and swimming pools or those who have nice cars and a lot of money


and so on. Those who have big houses may often feel lonely and those who have cars may want


to walk on the country roads at their free time.



In fact happiness is always around you if you put your heart into it. When you are in trouble at


school, your friends will help you. When you study hard at your lessons, your parents are always


taking


good


care


of


your


life


and


your


health.


When


you


get


success,


your


friends


will


say


congratulations


to


you.


When


you


do


something


wrong,


people


around


you


will


help


you


to


correct it. And when you do something good to others, you will feel happy too. All these are your


happiness. If you notice them you can see that happiness is always around you.



Happiness is not the same as money. It is a feeling of your heart. When you are poor, you can


also say you are very happy because you have something else that can't be bought with money.


When you meet with difficulties, you can say loudly you are very happy because you have more


chances to challenge yourselves. So you cannot always say you are poor and you have bad luck. If


you take every chance you get, you will be a happy and lucky person.


< /p>



1



Happ iness is for .



A. all people B. those who have a lot money



C. those who have large and beautiful houses D. those who have cars


< br>(


2



When you do something wrong, .



A. you have no chance to challenge you


B. people around you will help you



C. your classmates will laugh at you


D. you will be happy




3< /p>





A. money doesn't always bring happiness B. money always brings happiness



C. everything can always bring happiness


D. only rich people have happiness




4



Which is the best title for the passage?



A. Life and Success


B. Happiness and Luck



C. Do Something Good to Others


D. Happiness



【答案】




1



A



(< /p>


2



B




3



A

< p>



4



D



【解析】


【分析】文章大意:文章主 要论述了快乐无处不在,只要你抓住你的每一次机


会,你就会快乐。




1


)细节理解题,根据



Happiness is for everyone.



可知,快乐是每一个人的,也就是所


有人的,故答案是


A





2


)细节理解题,根据



When you do something wrong, people around you will help you


to correct it.



< /p>


可知,当你做错了事,你身边的人不帮助你改正。故答案是


B






3


)句意猜测题,一般而言,金钱可以买到一切物质性的东西,但是快乐 是内心的一种


感受,是不能够用金钱买到的,因此说金钱并不能够总是买到一切。故答案 是


A




< /p>



4


)标题判断题,从文章的第一句



Happiness is for everyone.



到文章的最后一句



you will


be a happy and lucky person.



都是围绕着快乐展开论述的,故答案是


D





【点评】考查阅读理解,本题 主要涉及到了细节理解题、句意猜测题和标题判断题,细节


理解题一般可以直接从文中找 到答案,句意猜测则需要根据其字面意思或者该句的前后句


进行合理的想象和推理,而标 题判断题则需要在从分理解文章的基础上,提炼中心,凝练


句式。




3



阅读理解



Children love to play and laugh throughout their days at school or at home. Finding the time to


laugh with your children may be the best thing you can do for the relationship. Encourage your


children to develop a good humor by laughing at the jokes they make up on the spot. This will


help them grow confident and build their self-esteem. If you do not get the joke, you can ask why


they think the joke is funny.



Honest feedback will help your children develop funnier jokes. You can take them to your local


library and have them pick up a few joke books. Then you can head back home or out to the park


and read it together for a good laugh. You can take turns reading jokes to each other from the


book or make up a few yourselves. But if they make a joke at the expense of another person, you


may want to discuss the difference between making fun of yourself and making fun of others. In


turn , try not to make jokes at your children’s expense, you need to set an example that they can


follow.



Learning to laugh at oneself is a great quality to attain. You can set an example by laughing at


your


own mistakes. This is a great way to help reduce your own stress as well as your children’s.


Laughing may make the situation seem lighter and easier to work through. By doing this, your


children will be better prepared to handle any difficulties.



Most importantly, laughing will bring you closer together as a family. You can have your family


find different ways to laugh. You can play games. You can start a staring contest, arm wrestling


contest, thumb wars contest and have a prize for the winners. You can all watch your best funny


movies and act out the best parts together after the movies are over. You could hold a contest to


see who can make the other members of the family laugh more by doing something funny. Kids


will be able to enjoy the good time they had with their parents. The family that laughs together


stays together!




1



If you often play and laugh with your children, you can ________.



A. develop a good humor B. become proud and confident



C. make up some funny jokes


D. get along well with each other




2



The underlined word “them” refers to ________.



A. funny jokes B. interesting books C. your children D. the family




3



We can infer that when your children make mistakes you should ________.



A. teach them to laugh at the mistakes


B. blame them seriously



C. punish them at once D. tell them to do better in future




4



The author advises in Para.4 that people make their family members laugh by ________.



A. having a party


B. having some kinds of contests



C. doing some housework


D. reading joke books




5



What can be the best title for the text?



A.


The More You laugh, the Better You’ll Be


B. Laughing Every Day Is Simple



C. How to Laugh in Everyday Life D. Laughter Is Good for Your Family



【答案】



1



D




2



C




3



A


< br>(


4



B




5



D



【解析】


reading joke books



doing some housework



doing some housework



【分析】文章从几个方面讲述了经常大笑 对孩子的成长对家庭关系有极大的好处。





1


)第一段


laugh


with


your


children


may


be


the


best


thing


you


can


do


for


the


relations hip


。陪孩子笑是你所能做的最好的事情去建立和孩子的友好关系,有利于相处。


故选


D





2


)前一句


help your children


所以


them


指代


children


意为



带孩子去图书馆。故

< p>


C





3



hel p


them


grow


confi dent


帮助孩子们建立信心。


B


为责 备孩子


C


为催促孩子


D


为让孩子以后做的更好。这三项都不能达到帮孩子树立信心的效果,故选


A




(< /p>


4


)文中提到


you


could


hold


a


contest.....having


a



some


housework



reading joke books


其余三项未提到,故选


B





5


)本文通篇在讲经常大笑对孩子,对家庭的好处,并提出建议和方法,

< br>A


你笑


的越多,变得更好,


B< /p>


,每天都大笑很简单,


C


怎样每天都笑。 这三项不符合文章内容,故



D



【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文


章中寻找答案。




4



阅读理解




Two friends and I moved into a house off campus when I was a junior at Iowa State University.



We were all a bit afraid of our landlord, a rude middle aged man who was


signed the lease.



He gave us a lecture about paying the rent on time and maintaining the house and appliances.


We weren't really supposed to, but during the fall semester, my housemates and I threw a party.



We sent invitations to many friends and told everyone that we knew to come to our house on


Friday night. We drew a large crowd and everyone had a great time. The last guests left in the


wee hours of the morning.



Exhausted, we decided to sleep in and clean the house and yard the next morning. Well, you


guessed it!



We were awakened about 7:00 a.m. by our landlord, who was knocking on the door. Sheepishly,


we let him in, expecting to incur his wrath. Instead, he picked up a party invitation that had been


laying on the sidewalk and asked,



He


came


into


the


house,


made


a


minor


repair,


and spent


a


few


minutes


helping


us


pick


up


trash from the yard. We weren't quite sure what to make of our unexpected luck.



I figured that he viewed my housemates and I as irresponsible after the party incident and this


would


prove


him


right.


But


I


was


wrong.


He


said,



have


a


daughter


about


your age,


and


the


same thing happened to her once. He also taught me an important lesson about not judging a


book by its cover.




1



Why did the writer feel a little afraid of her landlord?




A. The landlord said nothing to us.



B. He was a rude middle aged man who was



C. He didn't play a joke on us.



D. He was always angry with us .




2



Whic


h of the following words can take the place of the underlined word “incur his wrath”?




A. get stressed out.


B. get angry .


C. be scolded.


D. be praised.



(< /p>


3



What did the landlord do after enering the house?




A. He asked us why we didn't invite her .



B. He blamed us because we didn't clean the house and yard.



C. He didn't say anything.



D. He thought we were irresponsible.




4



What do you think of the landlord?




A. He is really serious and unkind.


B. He is so rude and politeless .



C. He is so kind and understanding.


D. He is really strict and cruel.




5



What did the writer want to tell us?




A. Never judge from appearances B. A friend without faults will never be found.



C. Accidents will happen.


D. A fall into the pit, a gain in your wit.



【答案】




1



B



2



C




3


)< /p>


A




4



C




5



A



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,主要讲述了作者在大三时和朋友在校外租房住,遇


到了一个看起来粗鲁的中年男房东, 有点害怕他。因为和朋友们一起办了一个聚会,意外


认识到这位房东其实是一个非常友善 的的人。





1


)细节理解题。有文章第一段


“We were all a bit afraid of our landlord, a rude middle aged


man who was


,可知作者有点怕房东,是应为他看 起


来粗鲁而且签租约的时候很



商人< /p>


”,


故选


B


。< /p>




2


)词义推 测题。



结合前文可知,作者和她的朋友有点怕这个粗鲁的房东 ,而她们因为


聚会把屋子和院子弄得一团糟,肯定会受到这个房东的责备,


C.“be


scolded”


表受到责备,


符合题意


;A.“get stressed out”


感到焦虑,和


“ecpecting to”


搭配意思不符;


B.“get angry”

< p>
发怒,


本句主语不是房东,不符:


D.

< p>
被表扬,语意不符,故选


C




3


)细节理解结题。由文章第 四段



Instead,


he


picked


up


a


party


invitation


that


had


been


laying on the sidewalk and asked,

< p>
可知房东进来后并没有责备


她们,反而问她们:为什么不邀请他。故选


A





4


)综和理解题。由文章大意知,这位房东并不是像作者看起来的那样粗 鲁严厉,而是很


友善。排除法可知


C


对 。故选


C





5


)主旨大意题。由文章最后一段


“ He also taught me an important lesson about not judging


a


book


by


its


cover”


可知房东让她们 学到重要的一课:不能以貌取人,


“Never


judge


from


appearances”



A


正确;


B.“A friend wi


thout faults will never be found.



无缺点的朋友难觅





C.


总会有意外发生;< /p>


D.“A fall into the pit, a gain in your w it”


吃一堑,长


一智。故选


A




【点评】本题考查对文章的主题感情把握 和对细节的识别能力,答题时注意题中的关键


词,在文中寻找答案,再比对选项确定最佳 答案。




5



根据短文内容选择最佳答案。




Even in early time, people could realize the importance of dreams and knew that dreams gave


meaning to life. Every great achievement has been the result of years of dreaming. If a person has


a dream and holds fat to it, he or she will find a way to bring it into reality(


现实


).



Children do not have much experience or knowledge. However, they are natural dreamers. We


should


not


laugh


at


them


for


being


naive.


Many


great


men


were


dreamers


when


they


were


children. One such dreamer was Thomas Edison He used to be ostracized(


排斥


)when he was in


primary school, but his achievements were greater than everyone else's in his time.




Teenagers


and


young


people


should


also


be


encouraged


to


dream.


The


world


is


full


of


successful


teenagers


and


young


people.


They


dreamt


big


and


their


dreams


changed


their


lives


and


even


the


world.


Steve


Jobs


and


Bill


Gates


are


the


good


examples.


They


have


developed


technology


and


brought


great


progress


to


human


besides


making


money


for


themselves


Older


people should believe that it is never too late to dream and that human mind is never too old to


make dreams tum into reality. Colonel Saunders realized his dreams at the age of 67 and set up


the biggest fried chicken company (KFC) in the world. To dream is a wonderful ability which can


lead to wonderful results. Olympic records were broken by players who were brave enough to


dream. No one is too young or too old to dream and to make dreams come true.




1



People who ___________ could probably realize their dreams,



A. find a way to dream B. dream and hold fast to them



C. get the meaning of life D. have very good school results




2



Young people should be encouraged to dream because __________.



A. their dreams are natural


B. they are greater than everyone else



C. they have much knowledge D. their dreams might change the world



3



What does the example of Colonel Saunders show us?



A. Setting up a big company is a wonderful ability.



B. Developing technology can bring great progress.



C. Even older people can make their dreams come true.


-


-


-


-


-


-


-


-