中考英语 英语阅读理解(附答案)
-
中考英语
英语阅读理解
(
附答案
)
一、英语阅读理解专项练习试卷
1
.
阅读理解
Sitting among the
cheering fans of the Chinese Women's Volleyball
Team in Rio de Janeiro, a
Polish
fan
caught
a
lot
of
attention.
It
is
not
because
he
is
not
Chinese,
but
because
he
has
followed the team closely from the very
beginning
The 60-year-
old Jozef fell in love with the Chinese Women's
Volleyball Team at the first sight
when
he
watched
the
girls
at
the
London
Olympics
on
TV
in
2012.
The
Polish
man
was
crazy
about the performances of the young
team, especially by its core player Hui Ruoqi.
Before that
Jozef was a loyal fan of
his home team
﹣
the Polish
men's volleyball.
Since
then,
Jozef
has
become
crazy
about
the
team
and
has
kept
track
of
almost
all
their
international
competitions.
Back
in
the
2013
Montreux
Volley
Masters
of
Switzerland,
the
Polishman, for the first time, came to
cheer up for the team on site. He also drove all
the way
from
Polandto
Italy
to
lend
support
for
the
girls
during
the
2014
Women's
World
Volleyball
Championship.
The
hardcore
fan
traveled
hundreds
of
miles
from
Poland
to
Brazil,
and
booked
tickets
for
allmatches of the Chinese Women's
Volleyball. This time, Jozef was interviewed by TV
and has
been recognized by not just
fans, but millions of Chinese TV
audience.
The
on
Sina
Weibo,
China's
answer
to
Twitter,
where
Jozef
has
been
sharing
his
obsession
with
Chinese internet users since
2013.
(
1
)
Why
did Jozef get much
attention
?
A. He was interviewed by
Chinese TV.
B. He is a
famous and loyal Polish fan.
C. He has supported the Chinese team
from the start.
D. He was
sitting among the fans of the Chinese
team.
(
2
)
When did Jozef first become
interested in the Chinese Women's Volleyball
Team
?
A. In 2012.
B. In 2013. C. In
2014. D. In
2015.
(
3
)
How
did Jozef come to Italy to support the Chinese
Woomen's Volleyball Team
?
A. By car
B. By bus
C. By bike
D. By plane
(
4
)
What can we learn
from the passage
?
A. Jozef has already had
millions of fans in Poland.
B. Jozef has been a fan of his home
team since 2012.
C. Jozef
first cheered up for the Chinese team on site in
2014.
D. Jozef has followed
most of the international matches of the Chinese
team.
(
5
)
What has Jozef been doing on Sina
Weibo
?
A. Giving support to the
Polish team
B. Sharing his
love for the Chinese team
C.
Answering questions about playing
volleyball
D. Booking
tickets for matches of the Chinese team
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
A
(
4
)
D
(
5
)
B
【解析】
【分析】文章大意:短文介
绍了中国女排的铁杆球迷
“
波兰爷爷
”
。他从一开始就
密切关注球队现年
60
岁的乔泽夫在
2012
年伦敦奥运会的
电视上看到这些女孩时,第一眼
就爱上了中国女排。波兰人对青年队的表现非常着迷,尤
其是对其核心球员惠若奇的表
现。在
2014
< br>年世界女子排球锦标赛上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持这些女孩。这
位铁
杆球迷从波兰到巴西旅行了数百英里,并预订了中国女排所有比赛的门票。不仅得到
了电
视迷的认可,也得到了数以百万计的中国电视观众的认可。他在新浪微博上有
18000
名粉丝,这是中国对
Twitter
的
回应。
(
1
)细节理解题。根据
It is not because
he is not Chinese, but because he has followed
the
team closely from the very
beginning
这不是因为他不是中国人,
而是因为他从一开始就密切
关注球队。可只是因为他从一开始就支持中国队,
故答案选
C
。
(
2
)细节
理解题。根据
The 60-year-old Jozef fell in
love with the Chinese Women's Volleyball
Team at the first sight when he watched
the girls at the London Olympics on TV in 2012.
p>
现年
60
岁的乔泽夫在
2012
年伦敦奥运会的电视上看到这些女孩时,第一眼就爱上了中国女排。
可知是从
2012
年开始,
故答案选
A
。
(
3
)细节
理解题。根据
He also drove all the way from
Polandto Italy to lend support for the
girls during the 2014 Women's World
Volleyball Championship
在
2014
年世界女子排球锦标赛
上,他还从意大利的波兰多驱车前往支持
这些女孩,可知是开车。
故答案选
A
。
(
4
)细节
理解题。根据
and
booked
tickets
for
all
matches
of
the
Chinese
Women's
Volleyball.
并预定了中国女排所有比赛的门票。
可知乔泽夫跟踪了中国队的大部分国际比
赛,
故答案选
D
。
(
5
)细节
理解题。根据
He
has
18,
000
followers
on
Sina
Weibo,
China's
answer
to
Twitter, where Jozef has
been sharing his obsession with Chinese internet
users since 2013.
他在
新浪微博上有
p>
18000
名粉丝,这是中国对
Twitt
er
的回应
,
自
2013
年以来,
Jozef
一直
在与
中国网民分享他对
Twitter
的痴迷。可知他在微博上分享他对中国队的爱,
故答案选
B
。
【点评】考查阅读理解题,本文涉及到了细节理解题,细节理
解体比较简单,可知直接从
文章中找到答案。
2
.
阅读理解
Happiness
is
for
everyone.
You
don't
need
to
care
about
those
people
who
have
beautiful
houses with large gardens and swimming
pools or those who have nice cars and a lot of
money
and so on. Those who have big
houses may often feel lonely and those who have
cars may want
to walk on the country
roads at their free time.
In fact happiness is always around you if you put
your heart into it. When you are in trouble at
school, your friends will help you.
When you study hard at your lessons, your parents
are always
taking
good
care
of
your
life
and
your
health.
When
you
get
success,
your
friends
will
say
congratulations
to
you.
When
you
do
something
wrong,
people
around
you
will
help
you
to
correct it. And when you do something
good to others, you will feel happy too. All these
are your
happiness. If you notice them
you can see that happiness is always around
you.
Happiness is not
the same as money. It is a feeling of your heart.
When you are poor, you can
also say you
are very happy because you have something else
that can't be bought with money.
When
you meet with difficulties, you can say loudly you
are very happy because you have more
chances to challenge yourselves. So you
cannot always say you are poor and you have bad
luck. If
you take every chance you get,
you will be a happy and lucky person.
<
/p>
(
1
)
Happ
iness is for .
A. all people
B. those who have a lot money
C. those who have large and beautiful
houses D. those who have cars
< br>(
2
)
When you do
something wrong, .
A. you have no chance to challenge you
B. people around you will help
you
C. your classmates will
laugh at you
D. you
will be happy
(
3<
/p>
)
A.
money doesn't always bring happiness B.
money always brings happiness
C. everything can always bring
happiness
D. only rich people
have happiness
(
4
)
Which is the best title for
the passage?
A.
Life and Success
B. Happiness and Luck
C. Do Something Good to Others
D. Happiness
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】文章大意:文章主
要论述了快乐无处不在,只要你抓住你的每一次机
会,你就会快乐。
(
1
)细节理解题,根据
Happiness is for
everyone.
可知,快乐是每一个人的,也就是所
p>
有人的,故答案是
A
。
(
2
)细节理解题,根据
When you do
something wrong, people around you will help you
to correct it.
<
/p>
可知,当你做错了事,你身边的人不帮助你改正。故答案是
B
p>
。
(
3
)句意猜测题,一般而言,金钱可以买到一切物质性的东西,但是快乐
是内心的一种
感受,是不能够用金钱买到的,因此说金钱并不能够总是买到一切。故答案
是
A
。
<
/p>
(
4
)标题判断题,从文章的第一句
p>
Happiness is for
everyone.
到文章的最后一句
you will
be a happy and lucky person.
都是围绕着快乐展开论述的,故答案是
D
。
【点评】考查阅读理解,本题
主要涉及到了细节理解题、句意猜测题和标题判断题,细节
理解题一般可以直接从文中找
到答案,句意猜测则需要根据其字面意思或者该句的前后句
进行合理的想象和推理,而标
题判断题则需要在从分理解文章的基础上,提炼中心,凝练
句式。
3
.
阅读理解
Children love to play and laugh
throughout their days at school or at home.
Finding the time to
laugh with your
children may be the best thing you can do for the
relationship. Encourage your
children
to develop a good humor by laughing at the jokes
they make up on the spot. This will
help them grow confident and build
their self-esteem. If you do not get the joke, you
can ask why
they think the joke is
funny.
Honest feedback
will help your children develop funnier jokes. You
can take them to your local
library and
have them pick up a few joke books. Then you can
head back home or out to the park
and
read it together for a good laugh. You can take
turns reading jokes to each other from the
book or make up a few yourselves. But
if they make a joke at the expense of another
person, you
may want to discuss the
difference between making fun of yourself and
making fun of others. In
turn , try not
to make jokes at your children’s expense, you need
to set an example that they can
follow.
Learning to laugh at oneself is a great quality to
attain. You can set an example by laughing at
your
own mistakes. This is a
great way to help reduce your own stress as well
as your children’s.
Laughing may make
the situation seem lighter and easier to work
through. By doing this, your
children
will be better prepared to handle any
difficulties.
Most
importantly, laughing will bring you closer
together as a family. You can have your family
find different ways to laugh. You can
play games. You can start a staring contest, arm
wrestling
contest, thumb wars contest
and have a prize for the winners. You can all
watch your best funny
movies and act
out the best parts together after the movies are
over. You could hold a contest to
see
who can make the other members of the family laugh
more by doing something funny. Kids
will be able to enjoy the good time
they had with their parents. The family that
laughs together
stays together!
(
1
)
If
you often play and laugh with your children, you
can ________.
A.
develop a good humor
B. become proud and confident
C. make up some funny jokes
D. get along well with each
other
(
2
)
The
underlined word “them” refers to ________.
A. funny jokes
B. interesting books C. your
children D. the family
(
3
)
We
can infer that when your children make mistakes
you should ________.
A. teach them to laugh at the mistakes
B. blame them seriously
C. punish them at once
D. tell them to do better in future
(
4
)
The
author advises in Para.4 that people make their
family members laugh by ________.
A. having a party
B. having some kinds of
contests
C. doing some
housework
D. reading joke books
(
5
)
What can
be the best title for the text?
A.
The More You
laugh, the Better You’ll Be
B.
Laughing Every Day Is Simple
C. How to Laugh in Everyday Life
D. Laughter Is Good for Your Family
【答案】
(
1
)
p>
D
(
2
)
C
(
3
)
A
< br>(
4
)
B
(
5
)
D
【解析】
reading joke
books
doing some
housework
doing some
housework
【分析】文章从几个方面讲述了经常大笑
对孩子的成长对家庭关系有极大的好处。
(
1
)第一段
laugh
with
your
children
may
be
the
best
thing
you
can
do
for
the
relations
hip
。陪孩子笑是你所能做的最好的事情去建立和孩子的友好关系,有利于相处。
p>
故选
D
(
2
)前一句
help your children
所以
them
指代
children
意为
带孩子去图书馆。故
选
C
(
3
)
hel
p
them
grow
confi
dent
帮助孩子们建立信心。
B
为责
备孩子
C
为催促孩子
D
为让孩子以后做的更好。这三项都不能达到帮孩子树立信心的效果,故选
A
p>
(<
/p>
4
)文中提到
you
could
hold
a
contest.....having
a
some
housework
,
reading
joke
books
其余三项未提到,故选
B
(
5
)本文通篇在讲经常大笑对孩子,对家庭的好处,并提出建议和方法,
< br>A
你笑
的越多,变得更好,
B<
/p>
,每天都大笑很简单,
C
怎样每天都笑。
这三项不符合文章内容,故
选
D
p>
【点评】考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文
p>
章中寻找答案。
4
.
阅读理解
Two friends and I
moved into a house off campus when I was a junior
at Iowa State University.
We
were all a bit afraid of our landlord, a rude
middle aged man who was
signed the
lease.
He gave us a
lecture about paying the rent on time and
maintaining the house and appliances.
We weren't really supposed to, but
during the fall semester, my housemates and I
threw a party.
We sent
invitations to many friends and told everyone that
we knew to come to our house on
Friday
night. We drew a large crowd and everyone had a
great time. The last guests left in the
wee hours of the morning.
Exhausted, we decided to sleep in
and clean the house and yard the next morning.
Well, you
guessed it!
We were awakened about 7:00 a.m. by
our landlord, who was knocking on the door.
Sheepishly,
we let him in, expecting to
incur his wrath. Instead, he picked up a party
invitation that had been
laying on the
sidewalk and asked,
He
came
into
the
house,
made
a
minor
repair,
and
spent
a
few
minutes
helping
us
pick
up
trash from the yard. We weren't quite
sure what to make of our unexpected
luck.
I figured that he
viewed my housemates and I as irresponsible after
the party incident and this
would
prove
him
right.
But
I
was
wrong.
He
said,
have
a
daughter
about
your age,
and
the
same thing happened to her once. He
also taught me an important lesson about not
judging a
book by its cover.
(
1
)
Why
did the writer feel a little afraid of her
landlord?
A.
The landlord said nothing to us.
B. He was a rude middle aged man who
was
C. He didn't play a
joke on us.
D. He was always
angry with us .
(
2
)
Whic
h of the
following words can take the place of the
underlined word “incur his wrath”?
A. get stressed out.
B. get angry .
C. be scolded.
D. be praised.
(<
/p>
3
)
What did the
landlord do after enering the house?
A. He asked us why we
didn't invite her .
B. He
blamed us because we didn't clean the house and
yard.
C. He didn't say
anything.
D. He thought we
were irresponsible.
(
4
)
What do you think of
the landlord?
A.
He is really serious and unkind.
B. He is so rude and politeless
.
C. He is so kind and
understanding.
D. He
is really strict and cruel.
(
5
)
What did the
writer want to tell us?
A. Never judge from appearances
B. A friend without faults will never be found.
C. Accidents will happen.
D. A fall into the pit, a gain in your
wit.
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
C
(
3
)<
/p>
A
(
4
)
C
(
5
)
A
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文
,主要讲述了作者在大三时和朋友在校外租房住,遇
到了一个看起来粗鲁的中年男房东,
有点害怕他。因为和朋友们一起办了一个聚会,意外
认识到这位房东其实是一个非常友善
的的人。
(
1
)细节理解题。有文章第一段
“We were all
a bit afraid of our landlord, a rude middle aged
man who was
,可知作者有点怕房东,是应为他看
起
来粗鲁而且签租约的时候很
“
商人<
/p>
”,
故选
B
。<
/p>
(
2
)词义推
测题。
结合前文可知,作者和她的朋友有点怕这个粗鲁的房东
,而她们因为
聚会把屋子和院子弄得一团糟,肯定会受到这个房东的责备,
C.“be
scolded”
表受到责备,
符合题意
;A.“get stressed
out”
感到焦虑,和
“ecpecting
to”
搭配意思不符;
B.“get angry”
发怒,
本句主语不是房东,不符:
D.
被表扬,语意不符,故选
C
。
(
3
)细节理解结题。由文章第
四段
“
Instead,
he
picked
up
a
party
invitation
that
had
been
laying on the sidewalk and asked,
可知房东进来后并没有责备
她们,反而问她们:为什么不邀请他。故选
p>
A
。
(
4
)综和理解题。由文章大意知,这位房东并不是像作者看起来的那样粗
鲁严厉,而是很
友善。排除法可知
C
对
。故选
C
。
(
5
)主旨大意题。由文章最后一段
“
He also taught me an important lesson about not
judging
a
book
by
its
cover”
可知房东让她们
学到重要的一课:不能以貌取人,
“Never
judge
from
appearances”
,
A
正确;
B.“A friend
wi
thout faults will never be found.
”
无缺点的朋友难觅
”
;
C.
总会有意外发生;<
/p>
D.“A fall into the pit, a gain in your w
it”
吃一堑,长
一智。故选
A
。
【点评】本题考查对文章的主题感情把握
和对细节的识别能力,答题时注意题中的关键
词,在文中寻找答案,再比对选项确定最佳
答案。
5
.
根据短文内容选择最佳答案。
Even in early time, people could
realize the importance of dreams and knew that
dreams gave
meaning to life. Every
great achievement has been the result of years of
dreaming. If a person has
a dream and
holds fat to it, he or she will find a way to
bring it into
reality(
现实
).
Children do not have much
experience or knowledge. However, they are natural
dreamers. We
should
not
laugh
at
them
for
being
naive.
Many
great
men
were
dreamers
when
they
were
children. One such dreamer was Thomas
Edison He used to be
ostracized(
排斥
)when he was in
primary school, but his achievements
were greater than everyone else's in his
time.
Teenagers
and
young
people
should
also
be
encouraged
to
dream.
The
world
is
full
of
successful
teenagers
and
young
people.
They
dreamt
big
and
their
dreams
changed
their
lives
and
even
the
world.
Steve
Jobs
and
Bill
Gates
are
the
good
examples.
They
have
developed
technology
and
brought
great
progress
to
human
besides
making
money
for
themselves
Older
people should believe that it is never
too late to dream and that human mind is never too
old to
make dreams tum into reality.
Colonel Saunders realized his dreams at the age of
67 and set up
the biggest fried chicken
company (KFC) in the world. To dream is a
wonderful ability which can
lead to
wonderful results. Olympic records were broken by
players who were brave enough to
dream.
No one is too young or too old to dream and to
make dreams come true.
(
1
)
People who
___________ could probably realize their dreams,
A. find a way to dream
B. dream and hold fast to them
C. get the meaning of life
D. have very good school results
(
2
)
Young
people should be encouraged to dream because
__________.
A.
their dreams are natural
B. they are greater than everyone
else
C. they have much
knowledge D. their
dreams might change the world
(
3
)
What does
the example of Colonel Saunders show us?
A. Setting up a big company
is a wonderful ability.
B.
Developing technology can bring great
progress.
C. Even older
people can make their dreams come true.