最新中考英语 英语阅读理解(附答案)

巡山小妖精
585次浏览
2021年02月13日 20:57
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:美容美发店)


最新中考英语



英语阅读理解

< br>(


附答案


)




一、英语阅读理解专项练习试卷



1



阅读理解




Do you want a job in the holiday? Just go for it. First, you need to know what kind of job is


suitable for your age and interest.



If you're 13 to 15.




It


seems


that


you


can't


work


almost


anywhere,


but


you're


probably


allowed


to


clean


your


neighbours' cars or walk their dogs.



There is no lowest wage(


工资


) for children under 16.



By law, you can't work more than 35 hours each week during school holidays. And you can't work


before 7 a.m. or after 7 p.m.



If you're 16 or 17.



The lowest wage for 16-17 years old teenagers should be no less than 7 dollars per hour.



You can't work in a pub or bar, but you can work in many other places.



By law, you can't work more than 40 hours each week.



What jobs are out there?




Obviously


your


choices


are


limited


(


限制


)


by


the


fact


that


you


can


only


work


during


school


holidays, but the following situations are fine.



At Christmas, most shops are shart of hands, so you may find something to do there. In antumn,


there's always fruit picking. It can be pretty hard work, but it pays really well.



If you're mad about football, you can choose to work in a sports shop or help out at a local


football club. No matter how much you are paid, you are doing what you like.




1



In the school holidays, 14-year-old kids __________________.



A. can work anywhere they want


B. are not allowed to work alone



C. can't go to work at night D. can work as long as 14 hours a day




2



How much can a 16-year-old kid be paid at least in two hours?



A. 21 dollars.


B. 17 dollars.


C. 14 dollars.


D. 7 dollars.




3



If you want to clean cars for others, you should at least be _____________.



A. 16 B. 15 C. 14 D. 13




4



According to the passage, which statement is true?



A. not right for children


B. tiring but pays well



C. better than other jobs D. more interesting to girls




5



According to the passage, which statement is true?



A. If you are 17 years old, you're not allowed to walk the dog for your neighbour.



B. Teenagers can choose their jobs according to their interest.



C. Fruit picking pays well because there are fewer people to pick it.



D. Only football fan is allowed to work in a football club.



【答案】




1



C



(< /p>


2



C




3



D

< p>



4



B




5



B



【解析】


【分析】文章大意:本文主 要介绍在假期根据自己的年龄和兴趣,找到适合自己


的工作。





1


)细节 理解题。由


If you're 13 to 15.



...



And you can't work before 7 a.m. or after 7


p.m.



可知十四岁的儿童不能晚上 工作,故选


C






2


)细节 理解题。由


If you're 16 or lowest wage for 16-17 years old teenagers should


be no less than 7 dollars per hour.16-17


岁青少年的 最低工资应不低于每小时


7


美元。可知结


合题干,两个小时就应该


14


美元,故选

C






3


)细节理解题。由


If you're 13 to 15. It seems that you can't work almost anywhere, but


you're probably allowed to clean your neighbours' cars or walk their dogs.


可知想要为邻居清洗


车,至少十三岁。 故选


D






4


)细节理解题。由


It can be pretty hard work, but it pays really well.


可知累但报酬很好,


故选

< p>
B






5


)细节理解题。由


If you're mad about football, you can choose to work in a sports shop or


help out at a local football club. No matter how much you are paid, you are doing what you like.


可知青少年 可以根据自己的兴趣选择工作。故选


B





【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意, 其次分析问题,抓住关键词,在


文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答 案正确。




2



阅读理解



You never said “I'm leaving”


In Life I loved you dearly



You never said “goodbye” In death I love you still



You were gone before I knew it In my heart you hold a place



And only God knew why That no one could ever fill



There are no words to tell you It broke my heart to lose you



Just what I feel inside But you didn't go alone



The shock, the hurt, the anger For part of me went with you



Might gradually subside (


平息


) The day God took you home



Thousands of times I'll need you Things will never be the same



Thousands of times I'll cry And although it hurts so bad



If Love alone could have saved you I will smile whenever I hear your name



You never would have died And take pride you were my dad



In death I love you still



In my heart you hold a place,



That no one could ever fill



It broke my heart to lose you,



But you didn't go alone



For part of me went with you,



The day God took you home.



Things will never be the same



And although it hurts so bad



I will smile whenever I hear your name



And take pride you were my dad.




1



The text is probably a(an) _______



A. ad. B. notice C. poem D. story




2



The writer writes the text to_______.



A. God


B. peace


C. life


D. father




3



From the text, we can know the writer is_______.



A. sad


B. angry


C. happy


D. surprised



【答案】



1



C




2



D




3



A



【解析】


【分析】文章大意:这是作 者怀念去世的父亲的一首诗。



(1)


根据体裁格式可判断这是一首诗歌,故选


C


< br>


(2)


根据


And take pride you were my dad.


故选


D




(3)


根据这是 作者怀念去世的父亲的一首诗。和


It broke my heart to lose you,


故选


A




【点评】对阅读理解能力的测试是英语考试中必不可少的测试项目,主 要考查学生对于不


同体裁或不同题材语言材料的理解能力,以及通过材料的阅读,对材料 中信息的捕获能


力。首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。因为阅读理解题一 般没有标题,所


以,


速读


全文,抓住中 心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料。


其次,细读题材,各个 击破。掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每


题要求后,带着问题, 再回到原文中去寻找、捕获有关信息。




3



阅读理解




Long ago a kind farmer with the name of Fred lived in a small old house happily together with


his gentle wife, Doris, who couldn’t see anything at the age of five.



One cold winter night, the Luck Fairy (


仙女


) visited them while they were eating some bread in


the dim


(昏暗的)


light.


“Fred, you’re so kind. I’d like to give you a wish. It’s my pleasure to


satisfy


you,”


said


the


Luck


Fairy.


“A


wish?”


Fred


and


Doris


asked,


standing


hand


in


hand


and


smiling at each other. Then Fred answered, “Thanks, Luck Fairy. We’re living a happy life.” “We


are no longer young, but we still work in the field from morning to night every day. We enjoy


ourselves,” said Doris.



“You work very hard but you make so little money. Would you like some


gold coins to buy a comfortable house?” asked the Luck Fairy. “Oh no


, my dear Luck Fairy. We


love


our


small


old


house.


We


have


lived


here


for


a


long


time,”


answered


Fred,


without


a


moment’s


hesitati


on


(


犹豫


).


“We


are


happy


to


work


and


live


together


all


the


time.


That’s


enough,” Doris agreed.


The couple were quite different from other people the Luck Fairy had


ever met. She appreciated(


欣赏


) them very much. She disappeared, saying, “I wish you a happy



life


forever.”


Many


years


later,


the


couple


lived


happily


as


usual


It


seemed


to


others


that


they


were the happiest in the world. Satisfaction is a kind of feeling that needs to be experienced


from inside. It‘s very important to be satisfied with what you’ve got. If you enjoy the pleasure of


the simple life, good luck will follow you.




1



What happened to Doris?




A. She became blind at the age of 5.


B. She became deaf at the age of 5.



C. She became dumb at the age of 5. D. She lost her legs at the age of 5.




2



Why does the Lucky Fairy give a wish to the couple?




A. Because she is very kind heart-ed. B. Because Fred is very poor.



C.


Because she wants to cure Fred’s wife.


D. Because Fred is a good person.




3



What kind of things does Fred ask?




A. Nothing B. A little money C. Some gold coins D. A happy life




4



Wha t kind of life this couple lives?




A. A disappointing life B. An exciting life C. A joyful life D. A hard life




5



Wha


t’s the implied meaning of this passage?





A. This couple lives a happy life.



B. The Luck Fairy wants to help the couple get rid of poor.



C. We should be satisfied with the simple but happy life.



D. We have to pursue more material things.



【答案】




1



A



(< /p>


2



D




3



A

< p>



4



C




5



C



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,文章讲述了一个关于



满足



的哲理故事,生活清贫


却幸福的夫妇遇到幸运天使的恩惠却拒绝,因为 他们自己过得很满足,内心不缺乏任何物


质的需求,因此天使许愿他们永远快乐无忧的生 活下去。所谓知足常乐。





1


)细节理解题。根据文章


“Doris, who couldn’t see anything at the age of five.”


可知,


Doris


在五岁时失明,故选择


A




2

< p>
)细节理解题。根据原文


““Fred, you’re so kind. I’d like to give you a wish. It’s my pleasure


to satisfy you,” said the Luck Fairy.”


,可知,幸运天使因为他为人好,所以想给予他恩惠,故


选择


D



< br>3


)细节理解题。根据文章第二段可知,


Fred


没有要求任何东西,


“Thanks,


Luck


Fairy.


We’re


living


a


happy


life”


以及


“We


are


happy


to


work


and


live


together


all


the


time.


That’s


en


ough”


,故选择


A



4


)综合理解题,文章多出提 出


“We’re


living


a


happy


life”


,以及夫妇俩 对生活很满足没有


要求,可知他们生活很幸福。故选择


C




5


)主旨大意题 。文中清贫夫妇后来继续过着幸福生活的结局,以及文章结尾句


“ Satisfaction is a kind of feeling that needs to be experienced from inside. It‘s very important to


be


satisfied


with


what


you’ve


got.



If


you


enjoy


the


pleasure


of


the


simple


life,


good


luck


will


follow you.”


都在说明满足会让生活变得幸福。故选择


C



【点评】文章以清贫且外人看来不幸的一对夫妇的故事,讲述了一个哲 理,需要抓住故事


的重点,并结合文后的总结,一起来抓住文章主旨大意。




4



阅读理解




Last weekend, I took Lucy to a park, where she discovered a track with large bumps(


凸块


)and


sharp


tums.


At


first,


I


thought


Lucy


was


able


to


ride


her


bike


along


the


track,


but


she


quickly


found that her bike was too low to the ground and kept getting stuck on top of the bump.



Lucy looked at me with fear because she was still a biking newbie. I tried to encourage her too,


but really, I was thinking



this is going to be a disaster. Not because I thought she would get hurt.


More because I thought she wouldn't be able to pick up enough speed to balance, then get really


discouraged,


and


give


up


quickly.


I


imagined


her


throwing


her


bicycle


to


the


ground


and


then


crying all the way home.



But I was only half right. Lucy did have a lot of trouble riding the bike. She couldn't find her


balance. She fell many times. At one point, she almost started crying because younger kids were


getting angry that she was slowing everyone else down. But she did not give up. She kept picking


herself


up


and


trying


again.


She


even


took


the


bike


off


the


track


and


into


the


main


park


to


practice pushing off and picking up speed on a flat ground. When she felt more confident, she


came back. Then she did it over and over again until she finally reached her goal of going around


the whole track without falling once. Then she didn't want to leave and everyone was cheering


her on.



This was not a day that ended in a disaster. It was a day when Lucy learned that perseverance


pays off.




1



Why was Lucy taken to the park last weekend





A. TO play other kids.


B. To discover a track for fun.



C. To find her speed was too slow.


D. To ride her bike along the track.


< p>


2



What does the underlined sentence probably mean in Paragraph 2





A. Lucy would get hurt and cry all the way home.



B. Lucy would fear to ride the bike and get discouraged.



C. Lucy would lose balance and slow the younger kids down.



D. Lucy would have trouble riding the bike and give up soon.




3


What did Lucy take the bike into the main park for ?



A. Being cheered on by everyone.



B. Getting practice in an easier way.



C. Feeling more confident and coming back.



D. Reaching her goal of riding the bike at once.




4



Which one is the right order of the events?



a. Lucy fell and got up lots of times.



b. Lucy picked up speed on a flat ground.



C. Lucy found her bike was too low for the bumps.



d. Lucy rode her bike around the whole track without falling once.



A. a



b



c


< br>d. B. c


b



a



d. C. c



a



b



d. D. a



C



b



d.




5



What is the best title of the passage





A. Playing in the Park Is Fun


B. Perseverance Pays off



C. Don't Be Afraid of Fall in


D. Riding Bikes Is Art



【答案】




1



D



(< /p>


2



D




3



B

< p>



4



C




5



B



【解析】


【分析】文章大意:上周末 ,我带露西去了一个公园,起初,我以为露西能沿着


跑道骑自行车,但她很快发现她的自 行车离地太低,一直卡在颠簸的路面上。因为她还是


个骑自行车的新手,我认为她很快就 放弃了。但我只对了一半。露西骑自行车确实有很多


困难。她找不到平衡。她摔倒了很多 次。有一次,她几乎哭了起来,但她没有放弃。她不


断地振作起来,再试一次。这不是以 灾难告终的一天。有一天,露西知道坚持是有回报


的。





1


)细节 理解题。根据


At first, I thought Lucy was able to ride her bike along the track, but


she quickly found that her bike was too low to the ground and kept getting stuck on top of the


bump.


可知,起初,



我以为露西可以沿着赛道骑车,



但她 很快发现她的自行车离地太低,


一直卡在隆起的路面上。可知是去骑自行车,故答案是< /p>


D






2


)句意猜测题。根据

I imagined her throwing her bicycle to the ground and then crying all


the way home.


可知我想象着她把自行车扔到地上,



然后一路哭回家,



可知意思是露西骑 自


行车有困难,很快就放弃了,



故答案是


D






3


)细节 理解题。根据


She even took the bike off the track and into the main park to practice


pushing off and picking up speed on a flat ground.


可知她甚至把自行车从跑道上带到主公园


练习在平坦的地面上推开和加速。可知是为了以更简单的方式进行练习,



故答案是


B






4


)细节 排序题。根据第一段


but she quickly found that her bike was too low to the ground


and kept getting stuck on top of the bump


但她很快发现她的自行车离地太低,



一直卡在颠簸


的顶部。



第三段第二行


She


fell


many


times


她摔了很多次;第三段中间



She


even


took


the


bike off the track and into the main park to practice pushing off and picking up speed on a flat


ground



她甚至把自行车从跑道上带到主公园练习在平坦的地面上推开和加速。



第三段最



and


over


again


until


she


finally


reached


her


goal


of


going


around


the


whole


track


without


falling


o nce


,又一次,直到她最终达到了自己的目标,在整个赛道上不摔倒一次,故答案



C






5


)标题 判断题。根据:


It was a day when Lucy learned that perseverance pays off.


这一天


露西知道坚持是有回报的,



可知答案是


B.


< br>【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、句意猜测题,细节排序题和标题判断题。

< br>细节理解题要可以直接从文中寻找答案;句义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合

< br>理想象,确定句子的意思;标题判断题需要在充分理解文章的基础上,总结中心思想,凝

< br>练句式,最终确定答案。




5



阅读材料,从每题所给的


A



B



C



D


四个选项中选出最佳选项。




The


year


was


1859.


America


and


England


had


already


fought


two


wars.


Now,


they


were


at


peace. But one day a pig got hungry. And it nearly caused another war between the two countries.



The pig was owned by a British man who lived on a small island. The island was just off the


western part of North America. Both England and the US said the island was theirs. Across the


island


from


the


British


man


lived


some


American


farmers.


Everyone


on


the


island


got


along


peacefully.


But


the


peace


ended


the


day


the


British


man's


pig


decided


to


eat


some


of


an


American farmer's potatoes.



One of the American farmers shot and killed the pig. Then the pig's owner wanted $$100 from


the


man


who


shot


the


animal.


That


was


a


lot


of


money,


so


the


farmer


refused


to


pay


it.


The


British


and


Americans


began


to


argue,


and


the


situation


got


worse.


The


farmers


asked


the


governor over the island at that time for help. He sent a group of soldiers to protect the farmers.


The British answered by sending 2, 000 soldiers. The British were on one side of the island, and


the Americans were on the other. The problem that began with the pig was about to become a


shooting war.




When


news


of


the


problem


reached


Washington


and


London,


both


leaders


were


surprised.


Neither


country


wanted


another


war.


They


sent


some


men


to


try


to


fix


the


problem.


After


a


discussion, it was decided that each country would keep a small group of soldiers on the island.


They


would


stay


there


until


the


two


countries


could


decide


who


owned


the


island.


Then


the


others would have to leave.



Twelve years went by. Neither side wanted to give u the island, but they knew they had to do


something. They asked the leader of Germany to help decide. After nearly a year of discussion, a


decision was made. America would get the island.



Finally, the Pig War was over and only one shot was fired. That was the shot that killed the pig!




1



What caused the problem on the island according to the passage?



A. An American shot a British man.



B. A group of soldiers came to the island.



C. British men destroyed an American's farmland.



D. A British man's pig ate some potatoes of an American farmer's.




2



The underlined word



A. the farmers


B. the leaders


C. the soldiers


D. the Germans




3



According to the passage, the real purpose of the two countries was ________.



A. to own an island


B. to kill a pig


C. to get more money


D. to start a war




4



Which of the following might be the best title for the passage?



A. The Pig Island


B. The Pig War


C. The Pig on the Island


D. The Island War


-


-


-


-


-


-


-


-