最新中考英语 英语阅读理解(附答案)
-
最新中考英语
英语阅读理解
< br>(
附答案
)
一、英语阅读理解专项练习试卷
1
.
阅读理解
Do you want a job in
the holiday? Just go for it. First, you need to
know what kind of job is
suitable for
your age and interest.
If you're 13 to 15.
It
seems
that
you
can't
work
almost
anywhere,
but
you're
probably
allowed
to
clean
your
neighbours' cars or walk their
dogs.
There is no lowest
wage(
工资
) for children under
16.
By law, you can't work
more than 35 hours each week during school
holidays. And you can't work
before 7
a.m. or after 7 p.m.
If
you're 16 or 17.
The
lowest wage for 16-17 years old teenagers should
be no less than 7 dollars per hour.
You can't work in a pub or bar, but
you can work in many other places.
By law, you can't work more than 40
hours each week.
What jobs
are out there?
Obviously
your
choices
are
limited
(
限制
)
by
the
fact
that
you
can
only
work
during
school
holidays, but the
following situations are fine.
At Christmas, most shops are shart
of hands, so you may find something to do there.
In antumn,
there's always fruit
picking. It can be pretty hard work, but it pays
really well.
If you're
mad about football, you can choose to work in a
sports shop or help out at a local
football club. No matter how much you
are paid, you are doing what you like.
(
1
)
In
the school holidays, 14-year-old kids
__________________.
A. can work anywhere they want
B. are not allowed to work
alone
C. can't go to work at
night D. can work
as long as 14 hours a day
(
2
)
How
much can a 16-year-old kid be paid at least in two
hours?
A. 21
dollars.
B. 17
dollars.
C. 14
dollars.
D. 7
dollars.
(
3
)
If
you want to clean cars for others, you should at
least be _____________.
A. 16
B. 15 C.
14 D.
13
(
4
)
According to the passage, which
statement is true?
A. not right for children
B. tiring but pays well
C. better than other jobs
D. more interesting to girls
(
5
)
According to
the passage, which statement is true?
A. If you are 17 years old,
you're not allowed to walk the dog for your
neighbour.
B. Teenagers can
choose their jobs according to their
interest.
C. Fruit picking
pays well because there are fewer people to pick
it.
D. Only football fan is
allowed to work in a football club.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
B
(
5
)
B
【解析】
【分析】文章大意:本文主
要介绍在假期根据自己的年龄和兴趣,找到适合自己
的工作。
(
1
)细节
理解题。由
If you're 13 to 15.
...
And you
can't work before 7 a.m. or after 7
p.m.
可知十四岁的儿童不能晚上
工作,故选
C
。
(
2
)细节
理解题。由
If you're 16 or lowest wage for
16-17 years old teenagers should
be no
less than 7 dollars per hour.16-17
岁青少年的
最低工资应不低于每小时
7
美元。可知结
合题干,两个小时就应该
14
美元,故选
C
。
(
3
)细节理解题。由
If
you're 13 to 15. It seems that you can't work
almost anywhere, but
you're probably
allowed to clean your neighbours' cars or walk
their dogs.
可知想要为邻居清洗
车,至少十三岁。
故选
D
。
(
4
)细节理解题。由
It can be pretty hard work, but it pays
really well.
可知累但报酬很好,
故选
B
。
(
5
)细节理解题。由
If you're mad about football, you can choose to
work in a sports shop or
help out at a
local football club. No matter how much you are
paid, you are doing what you like.
可知青少年
可以根据自己的兴趣选择工作。故选
B
。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,
其次分析问题,抓住关键词,在
文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答
案正确。
2
.
阅读理解
You never said “I'm leaving”
In Life I loved you dearly
You never said “goodbye” In death I
love you still
You were gone
before I knew it In my heart you hold a
place
And only God knew why
That no one could ever fill
There are no words to tell you It broke
my heart to lose you
Just
what I feel inside But you didn't go
alone
The shock, the hurt,
the anger For part of me went with you
Might gradually subside
(
平息
) The day God took you
home
Thousands of times I'll
need you Things will never be the same
Thousands of times I'll cry And
although it hurts so bad
If
Love alone could have saved you I will smile
whenever I hear your name
You never would have died And take
pride you were my dad
In
death I love you still
In my
heart you hold a place,
That
no one could ever fill
It
broke my heart to lose you,
But you didn't go alone
For part of me went with
you,
The day God took you
home.
Things will never be
the same
And although it
hurts so bad
I will smile
whenever I hear your name
And take pride you were my
dad.
(
1
)
The
text is probably a(an) _______
A. ad.
B. notice C.
poem D.
story
(
2
)
The
writer writes the text to_______.
A. God
B. peace
C. life
D. father
(
3
)
From the text, we can
know the writer is_______.
A. sad
B. angry
C. happy
D. surprised
【答案】
(
1
)
C
p>
(
2
)
D
(
3
)
A
【解析】
【分析】文章大意:这是作
者怀念去世的父亲的一首诗。
(1)
根据体裁格式可判断这是一首诗歌,故选
C
。
< br>
(2)
根据
And take
pride you were my dad.
故选
D
。
(3)
根据这是
作者怀念去世的父亲的一首诗。和
It broke my heart to
lose you,
故选
A
。
【点评】对阅读理解能力的测试是英语考试中必不可少的测试项目,主
要考查学生对于不
同体裁或不同题材语言材料的理解能力,以及通过材料的阅读,对材料
中信息的捕获能
力。首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意。因为阅读理解题一
般没有标题,所
以,
速读
全文,抓住中
心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料。
其次,细读题材,各个
击破。掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每
题要求后,带着问题,
再回到原文中去寻找、捕获有关信息。
3
.
阅读理解
Long ago a kind farmer
with the name of Fred lived in a small old house
happily together with
his gentle wife,
Doris, who couldn’t see anything at the age of
five.
One cold winter
night, the Luck Fairy (
仙女
)
visited them while they were eating some bread in
the
dim
(昏暗的)
light.
“Fred, you’re so kind. I’d like to give
you a wish. It’s my pleasure to
satisfy
you,”
said
the
Luck
Fairy.
“A
wish?”
Fred
and
Doris
asked,
standing
hand
in
hand
and
smiling
at each other. Then Fred answered, “Thanks, Luck
Fairy. We’re living a happy life.” “We
are no longer young, but we still work
in the field from morning to night every day. We
enjoy
ourselves,” said Doris.
“You work very hard but
you make so little money. Would you like some
gold coins to buy a comfortable house?”
asked the Luck Fairy. “Oh no
, my dear
Luck Fairy. We
love
our
small
old
house.
We
have
lived
here
for
a
long
time,”
answered
Fred,
without
a
moment’s
hesitati
on
(
犹豫
).
“We
are
happy
to
work
and
live
together
all
the
time.
That’s
enough,” Doris agreed.
The couple were quite different from other people
the Luck Fairy had
ever met. She
appreciated(
欣赏
) them very
much. She disappeared, saying, “I wish you a
happy
life
forever.”
Many
years
later,
the
couple
lived
happily
as
usual
It
seemed
to
others
that
they
were the happiest in the world.
Satisfaction is a kind of feeling that needs to be
experienced
from inside. It‘s very
important to be satisfied with what you’ve got. If
you enjoy the pleasure of
the simple
life, good luck will follow you.
(
1
)
What
happened to Doris?
A. She became blind at the age of 5.
B. She became deaf at the age of
5.
C. She became dumb at the
age of 5. D. She lost her legs at
the age of 5.
(
2
)
Why
does the Lucky Fairy give a wish to the couple?
A. Because she
is very kind heart-ed. B. Because
Fred is very poor.
C.
Because she wants to cure Fred’s
wife.
D. Because Fred is a good
person.
(
3
)
What kind of things does Fred ask?
A. Nothing
B. A little money C. Some gold
coins D. A happy life
(
4
)
Wha
t kind of life this couple lives?
A. A disappointing life
B. An exciting life C. A joyful life
D. A hard life
(
5
)
Wha
t’s the
implied meaning of this passage?
A. This couple
lives a happy life.
B. The
Luck Fairy wants to help the couple get rid of
poor.
C. We should be
satisfied with the simple but happy
life.
D. We have to pursue
more material things.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
A
(
4
)
C
(
5
)
C
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文
,文章讲述了一个关于
“
满足
”
的哲理故事,生活清贫
却幸福的夫妇遇到幸运天使的恩惠却拒绝,因为
他们自己过得很满足,内心不缺乏任何物
质的需求,因此天使许愿他们永远快乐无忧的生
活下去。所谓知足常乐。
(
1
)细节理解题。根据文章
“Doris,
who couldn’t see anything at the age of five.”
可知,
Doris
在五岁时失明,故选择
A
(
2
)细节理解题。根据原文
““Fred, you’re so
kind. I’d like to give you a wish. It’s my
pleasure
to satisfy you,” said the Luck
Fairy.”
,可知,幸运天使因为他为人好,所以想给予他恩惠,故
选择
D
(
< br>3
)细节理解题。根据文章第二段可知,
Fred
没有要求任何东西,
“Thanks,
Luck
Fairy.
We’re
living
a
happy
life”
以及
“We
are
happy
to
work
and
live
together
all
the
time.
That’s
en
p>
ough”
,故选择
A
(
4
)综合理解题,文章多出提
出
“We’re
living
a
happy
life”
,以及夫妇俩
对生活很满足没有
要求,可知他们生活很幸福。故选择
C
(
5
)主旨大意题
。文中清贫夫妇后来继续过着幸福生活的结局,以及文章结尾句
“
Satisfaction is a kind of feeling that needs to be
experienced from inside. It‘s very important to
be
satisfied
with
what
you’ve
got.
If
you
enjoy
the
pleasure
of
the
simple
life,
good
luck
will
follow
you.”
都在说明满足会让生活变得幸福。故选择
C
【点评】文章以清贫且外人看来不幸的一对夫妇的故事,讲述了一个哲
理,需要抓住故事
的重点,并结合文后的总结,一起来抓住文章主旨大意。
4
.
阅读理解
Last weekend, I took
Lucy to a park, where she discovered a track with
large bumps(
凸块
)and
sharp
tums.
At
first,
I
thought
Lucy
was
able
to
ride
her
bike
along
the
track,
but
she
quickly
found that her bike
was too low to the ground and kept getting stuck
on top of the bump.
Lucy
looked at me with fear because she was still a
biking newbie. I tried to encourage her too,
but really, I was
thinking
﹣
this is going to be
a disaster. Not because I thought she would get
hurt.
More because I thought she
wouldn't be able to pick up enough speed to
balance, then get really
discouraged,
and
give
up
quickly.
I
imagined
her
throwing
her
bicycle
to
the
ground
and
then
crying all the way home.
But I was only half right. Lucy did
have a lot of trouble riding the bike. She
couldn't find her
balance. She fell
many times. At one point, she almost started
crying because younger kids were
getting angry that she was slowing
everyone else down. But she did not give up. She
kept picking
herself
up
and
trying
again.
She
even
took
the
bike
off
the
track
and
into
the
main
park
to
practice
pushing off and picking up speed on a flat ground.
When she felt more confident, she
came
back. Then she did it over and over again until
she finally reached her goal of going around
the whole track without falling once.
Then she didn't want to leave and everyone was
cheering
her on.
This was not a day that ended in a disaster. It
was a day when Lucy learned that perseverance
pays off.
(
1
)
Why
was Lucy taken to the park last
weekend
?
A. TO play other kids.
B. To discover a track for
fun.
C. To find her speed
was too slow.
D.
To ride her bike along the track.
(
2
)
What
does the underlined sentence probably mean in
Paragraph 2
?
A. Lucy would get hurt and
cry all the way home.
B.
Lucy would fear to ride the bike and get
discouraged.
C. Lucy would
lose balance and slow the younger kids
down.
D. Lucy would have
trouble riding the bike and give up
soon.
(
3
)
What did Lucy take the bike into the
main park for ?
A. Being cheered on by
everyone.
B. Getting
practice in an easier way.
C. Feeling more confident and coming
back.
D. Reaching her goal
of riding the bike at once.
(
4
)
Which one is
the right order of the events?
a. Lucy fell and got up lots of
times.
b. Lucy picked up
speed on a flat ground.
C.
Lucy found her bike was too low for the
bumps.
d. Lucy rode her bike
around the whole track without falling
once.
A. a
﹣
b
﹣
c
﹣
< br>d. B. c
﹣
b
﹣
a
﹣
d. C. c
﹣
a
﹣
b
﹣
d.
D. a
﹣
C
﹣
b
﹣
d.
(
5
)
What is the
best title of the passage
?
A. Playing in the Park Is
Fun
B.
Perseverance Pays off
C.
Don't Be Afraid of Fall in
D. Riding Bikes Is Art
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
B
(
4
)
C
(
5
)
B
【解析】
【分析】文章大意:上周末
,我带露西去了一个公园,起初,我以为露西能沿着
跑道骑自行车,但她很快发现她的自
行车离地太低,一直卡在颠簸的路面上。因为她还是
个骑自行车的新手,我认为她很快就
放弃了。但我只对了一半。露西骑自行车确实有很多
困难。她找不到平衡。她摔倒了很多
次。有一次,她几乎哭了起来,但她没有放弃。她不
断地振作起来,再试一次。这不是以
灾难告终的一天。有一天,露西知道坚持是有回报
的。
(
1
)细节
理解题。根据
At first, I thought Lucy was able
to ride her bike along the track, but
she quickly found that her bike was too
low to the ground and kept getting stuck on top of
the
bump.
可知,起初,
我以为露西可以沿着赛道骑车,
但她
很快发现她的自行车离地太低,
一直卡在隆起的路面上。可知是去骑自行车,故答案是<
/p>
D
。
(
2
)句意猜测题。根据
I imagined her throwing her bicycle to the ground and then crying all
the way
home.
可知我想象着她把自行车扔到地上,
然后一路哭回家,
可知意思是露西骑
自
行车有困难,很快就放弃了,
故答案是
D
。
(
3
)细节
理解题。根据
She even took the bike off the
track and into the main park to practice
pushing off and picking up speed on a
flat ground.
可知她甚至把自行车从跑道上带到主公园
练习在平坦的地面上推开和加速。可知是为了以更简单的方式进行练习,
故答案是
B
。
(
4
)细节
排序题。根据第一段
but she quickly found that her
bike was too low to the ground
and kept
getting stuck on top of the
bump
但她很快发现她的自行车离地太低,
一直卡在颠簸
的顶部。
第三段第二行
She
fell
many
times
她摔了很多次;第三段中间
She
even
took
the
bike off the track and
into the main park to practice pushing off and
picking up speed on a flat
ground
。
她甚至把自行车从跑道上带到主公园练习在平坦的地面上推开和加速。
第三段最
后
and
over
again
until
she
finally
reached
her
goal
of
going
around
the
whole
track
without
falling
o
nce
,又一次,直到她最终达到了自己的目标,在整个赛道上不摔倒一次,故答案
p>
是
C
。
(
5
)标题
判断题。根据:
It was a day when Lucy learned
that perseverance pays off.
这一天
露西知道坚持是有回报的,
可知答案是
B.
< br>【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、句意猜测题,细节排序题和标题判断题。
< br>细节理解题要可以直接从文中寻找答案;句义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合
< br>理想象,确定句子的意思;标题判断题需要在充分理解文章的基础上,总结中心思想,凝
< br>练句式,最终确定答案。
5
.
阅读材料,从每题所给的
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出最佳选项。
The
year
was
1859.
America
and
England
had
already
fought
two
wars.
Now,
they
were
at
peace. But one day a pig got hungry.
And it nearly caused another war between the two
countries.
The pig was
owned by a British man who lived on a small
island. The island was just off the
western part of North America. Both
England and the US said the island was theirs.
Across the
island
from
the
British
man
lived
some
American
farmers.
Everyone
on
the
island
got
along
peacefully.
But
the
peace
ended
the
day
the
British
man's
pig
decided
to
eat
some
of
an
American farmer's potatoes.
One of the American farmers shot
and killed the pig. Then the pig's owner wanted
$$100 from
the
man
who
shot
the
animal.
That
was
a
lot
of
money,
so
the
farmer
refused
to
pay
it.
The
British
and
Americans
began
to
argue,
and
the
situation
got
worse.
The
farmers
asked
the
governor over the island at that time
for help. He sent a group of soldiers to protect
the farmers.
The British answered by
sending 2, 000 soldiers. The British were on one
side of the island, and
the Americans
were on the other. The problem that began with the
pig was about to become a
shooting
war.
When
news
of
the
problem
reached
Washington
and
London,
both
leaders
were
surprised.
Neither
country
wanted
another
war.
They
sent
some
men
to
try
to
fix
the
problem.
After
a
discussion, it was decided that each
country would keep a small group of soldiers on
the island.
They
would
stay
there
until
the
two
countries
could
decide
who
owned
the
island.
Then
the
others
would have to leave.
Twelve years went by. Neither side wanted to give
u the island, but they knew they had to do
something. They asked the leader of
Germany to help decide. After nearly a year of
discussion, a
decision was made.
America would get the island.
Finally, the Pig War was over and
only one shot was fired. That was the shot that
killed the pig!
(
1
)
What caused the problem on
the island according to the passage?
A. An American shot a
British man.
B. A group of
soldiers came to the island.
C. British men destroyed an American's
farmland.
D. A British man's
pig ate some potatoes of an American
farmer's.
(
2
)
The
underlined word
A. the
farmers
B. the
leaders
C. the
soldiers
D. the
Germans
(
3
)
According to the passage, the real
purpose of the two countries was ________.
A. to own an island
B. to kill a pig
C. to get more money
D. to start a war
(
4
)
Which of the
following might be the best title for the passage?
A. The Pig Island
B. The Pig War
C.
The Pig on the Island
D. The
Island War