【英语】高考英语阅读理解专项训练及答案

温柔似野鬼°
949次浏览
2021年02月13日 21:00
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:铁榔头)


【英语】高考英语阅读理解专项训练及答案




一、高中英语阅读理解



1



阅读理解




Melinda


Skaar wasn't


expecting


any


phone


calls.


Skaar


was working


late


in


her


office


at


the


First Internet bank of California. By 10:45 that night she was almost ready to go home when the


phone rang. Picking it up, she heard a guard shouting,


didn't panic. She figured that it was just a small fire. Her office building was huge. There were 62


floors and her desk was on the 37th floor. Skaar called out to office mate Stephen Oksas, who


also stayed late to work. But when they got out to the hallway, they were met by a cloud of black


smoke. Rushing back, Skaar shut the door and filled the space at the bottom of the door with her


jacket to keep the smoke out.



Then they called 911. Before they could call their families, however, the line went dead. That


meant that they were completely cut off from the outside world. All they could do was wait and


hope someone would come to rescue them.




Minutes


ticked


by.


Smoke


began


to


float


into


the


office.


Soon


it


became


hard


for


them


to


breathe. Looking around, Skaar noticed a small workroom. It seemed to have cleaner air. So they


crowded there. That helped for a while, but in time even the workroom was filled with deadly


smoke. Hopeless, they tried to break the windows, but the glass was not breakable. Everything


they


threw


at


it


just


bounced


back.


Defeated,


they


struggled


back


to


the


workroom.


They


felt


weak and dizzy. Soon Skaar found Oksas had passed out.



As Skaar and Oksas lay near death, rescuers were rushing to find them. At last, at about 4 a.m.,


firefighters found them.



Skaar and Oksas knew they were lucky to be alive. Sunday is my birthday, Skaar told a reporter.


She would be turning 29, but she knew she had already got the best present possible



the gift of


life.




1



What did Skaar and Oksas do when they were stopped by the fire?



A. they tried to run down the stairs.


B. they called their families.



C. they waited where they were.


D. they rushed back and shut the door.




2



The following helped Skaar and Oksas survive the fire except .



A. calling


911


for


help


B. shutting


the


door


and


keeping


the


smoke


out


with a jacket



C. breaking the windows to get some fresh air


D. crowding in a small workroom for clean air




3

< p>


What can we conclude from Skaar's action in the fire?



A. she was trained as a firefighter.


B. she was cleverer than Oksas.



C. she had had the experience of being caught in fire.


D. she remained calm in the face of


danger.



【答案】

< p>


1



D




2


C




3



D



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,讲述了两个女孩由于大火被困在


36


层的大楼内,面


对危险她们临危不惧,终于安然脱险,幸免于难的故事。




1


)考查细节理解。根据第一段中的


“But when they got out to the hall


way, they were met by


a cloud of black smoke. Rushing back, Skaar shut the door and filled the space at the bottom of


the door with her jacket to keep the smoke out.”


可知他们走到走廊时想下楼时,一团黑烟迎

面扑来。他们赶紧跑回去关上门,用她的夹克填满了门底部的空隙,把烟挡在外面。故选

D





2


)考查细节理解。根据第一段中的


“Skaar shut


the door and filled the space at the bottom


of the door with her jacket to keep the smoke out.”


;第二段中的


“Then they called 911.”


;以及


第三段中的


“Ska ar


noticed


a


small


workroom.


It


seemed


to


have


cleaner


air.


So


they


crowded < /p>


there.”


可知在火灾中


Skaar and Oksas


为了生存做的事,


C


项没有,故选


C





3


)考查推理判断。根据第一段中的


“Rushing back, Skaar shut the door and filled the space


at the bottom of the door with her jacket to keep the smoke out. Then they called 911. Looking


around, Skaar noticed a small workroom. It seemed to have cleaner air. So they crowded there.



they tried to break the windows,”


这些


Skaar

< br>的行为可知,面对火灾她保持镇静,从容面对。


故选


D< /p>




【点评】本题考点涉及细节理解和推 理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,并根据上下文 进行逻辑推理,从而选出正确答案。




2



阅读理解




Throughout


history,


artist,


inventors,


writers


and


scientists


have


solved


problems


in


their


dreams. Now, let's have a look together at some of them.





Paul McCartney Found


Yesterday


in a dream




Paul


McCartney


is


one


of


the


most


famous


singers/songwriters


of


all


time.


According


to


the


Guinness


Book


of


Records,


his


Beatles


song


Yesterday(1965)



has


the


most


cover


(翻唱)



versions of any song ever written and, according to record label BMI



was performed over seven


million times in the 20


th


century.



The tune for


Yesterday


came to Paul McCartney in a dream.




“I woke up with a lovely tune in my head.


I thought, 'That's great, I wonder what that is?' There


was an upright piano next to me, to the right of my bed by the window. I got out of bed, sat at


the piano, found G, found F sharp minor---- and that leads you through then to B to E minor, and


finally back to E. It all leads forward logically. I liked the melody a lot, but because I'd dreamed it, I


couldn't believe I'd written it. I thought, 'No, I've never written anything like this before.' But I


had the tune, which was the most magic thing! ”





Mary Shelley's Frankentein Inspired by a Dream



In the summer of 1816, nineteen-year-old Mary Wollstonecraft Godwin and her lover, the poet


Percy Shelley (whom she married later that year), visited the poet Lord Byron at his villa beside


Lake


Geneva


in


Switzerland.


Stormy


weather


frequently


forced


them


indoors,


where


they


and


Byron's


other


guests


sometimes


read


from


a


volume


of


ghost


stories.


One


evening,


Byron


challenged his guests to each write one themselves.



Mary's story, inspired by a dream, became Frankentein


(科学怪人)


.




“When I placed my head upon my pillow, I did not sleep, nor could I be said to think


----My eyes


shut ,I saw ------with my acute mental vision----the pale student of unholy arts kneeling beside the


thing he had put together. I saw the ugly figure of a man stretch out, and then, on the working of


some powerful engine, show signs of life, and tremble with an uneasy motion, extremely frightful.


The next morning I announced that I had thought of a story. I began that day with the words, 'It


was


on


a


dull


night


of


November',


making


only


a


transcript(


文字稿


)


of


the


cruel


terror


of


my


waking dream.”




1



We can learn from the whole passage that_________.



A. Some


great


stories,


poems


and


songs


were


created


while


their


writers


slept


B. Paul


McCartney likes writing songs in dreams



C. Frankentein was written by Byron's guests


D. Byron was an ugly frightful Frankentein




2



The underlined word“melody”has the similar meaning of _______.



A. dream


B. song


C. tune


D. instrument




3



Which is the best title of the whole passage?



A. The Greatest writers B. The most famous song and story



C. Great dreams that come true D. How to dream



【答案】

< br>(


1



A




2



C




3



C



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,纵观历史,很多艺术家、发明家、作家和科学家都


曾经在梦中解决问题。本文举例讲述 了两个梦境成真的故事。




1


)考查细节理解。根据第一段中的


“Throughout


history,


artist,


inventors,


writers


and


scientists


have


solved


problems


in


their


dreams.


Now,


let's


have


a


look


together


at


some


of


them.”


可知,很多艺术家、发明家、作家和科学家都曾经在梦中解决问题。因此可知,一


些伟大的故事,诗歌和歌曲是在作家睡觉的时候创作的。故选


A





2

< br>)考查词义猜测。根据




Paul


McCartney


Found


Yesterday



in


a


dream


部分中的


“I


woke


up


with


a


lovely


tune


in


my


head.”

< p>
可知,




< p>
醒来脑海中还有那可爱的旋律,结合下文的叙


述,我身边正好有钢琴,我下 了床,坐在钢琴边,谱出了曲子合乎逻辑,因此可知,此处


表示我非常喜欢这个曲调。< /p>


melody


指的是曲调。故选


C





3

< p>
)考查主旨大意。根据开篇所说,结合下面的举例可推知,文章主要是在讲梦想照进现


实,梦在现实中成真了。因此推断


C




好梦成真



为最佳标题。 故选


C




【 点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇教育类阅


读 ,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正


确 答案。




3



阅读理解




Google's new camera, called Clips, is a smart device. It comes with a case that has a clip (


夹子


),


but it's not designed to be worn on your clothing. Most interestingly, it uses artificial intelligence


to take photography out of your hands and captures moments entirely on its own!



What sets this roughly 2-inch by 2-inch camera, with a three-hour battery life and Gorilla Glass


for


toughness


apart


is


that it


is


specially


intended


for


candid


moments,


like


when a


child


does


something cute that may happen too quickly for you to pull out your smartphone.



The Clips device, it uses machine learning algorithms (


计算程序


) to help capture scenes. Those


algorithms include face recognition.


to


get


nice


photos


of


those


faces,


said


Juston


Payne, the


device's


product


manager.


And


they


also want it to recognize facial expressions, which involved


looks like



like when a child's


hand is over the lens, or if it is tossed in a dark purse.




The


only


way


to


see


the images


is


by


connecting


the


camera


with


your


phone,


as


it


has


no


screen for viewing or editing.




Concerned


it


could


seem


strange?


Yes,


Payne


admitted,


but


he


said


they


addressed


that


by


making


it


obvious


what


it


is.


A


green


light


on


the


front


signals


that


it


is


on.


Besides,


unlike


a


camera meant to monitor your home, it is not connected to the Internet.





) has advanced,


that now they could squeeze the technology down into a device this size. Going forward, we're


likely to get more assistance from the artificial intelligence packed into our apps and gadgets.




1



What is the most outstanding feature of Clips?



enables easy Internet access.



is equipped with tough glass.



can be worn on your clothing.



allows of hands-free photography.




2



What does the underlined word



d.



.



ng.



ettable.




3



What makes Clips a reality according to Juston Payne?



advance in technology.



popularity of the Internet.



screen for viewing and editing.



rise of the smartphone industry.




4



What does the text mainly talk about?



gadgets in the age of apps.



cial intelligence in daily Life.



C.A new digital camera from Google.



alternative way to photograph.



【答案】




1



D



(< /p>


2



B




3



A

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了谷歌公司推出了一款叫


Clips


的新相机,并对


照相机的各种功能和使用进行了介绍。





1


)考查细节理解。根据第一段中的


“Most interestingly, it uses artificial intelligence to take


photography out of your hands so it can capture moments on its own”


可知,谷歌开发的这款相


机使用人工智能来拍照,不需要你动手按键 ,它就可以帮助你记录美好的精彩瞬间。故选


D






2

< br>)考查词义猜测。根据第二段中的


“like


when


a


child


does


something


cute


tha


t


may


happen too quickly for you to pull out your smartphone.”


比如孩子做了一些可爱的事情,你可


能来不及拿出智能手机。可知,画线句表示:这款相机能解决手机不能及时抓拍小孩子所


做的短暂又可爱的事。


candid moments


意为



短暂



的时刻。故选


B






3


)考查 细节理解。根据最后一段


“‘This


product


is


only


possible


because


of


the


way


that


silicon has advanced, ’ Pay


ne said, noting that it was only in the past year or so that they could


squeeze


the


technology


down


into


a


device


this


size.


Going


forward,


we're


likely


to


get


more


assistance from the artificial intelligence packed into our apps and g adgets”


可知,这款相机依靠


先进的科技和人工智能等使 得它成为了可能,成为了可以帮助人们记录美好瞬间的工具。


故选


A






4


)考查主旨大意。根据第一段中的


“ Google's


new


camera,


called


Clips,


is


a


small,


smart


device.”


可知,本文主要讲述了谷歌开发的一款新的照相机 ,并对照相机的各种功能和使用


进行了介绍。故选


C

< p>




【点评】本题考点 涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇科技类阅


读,考生需要准确 掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推理,概括归纳,从而选出正确


答案。

< p>



4



阅读理解



Imagine waking up one day and finding that your beautiful local beach is no more



gone, its


fine white sand swept away by an abnormal storm. You go about your daily business for 12 long


years and then suddenly the beach is back, all its glory restored by another storm. This is what


happened on the island of Achill, off the coast of Ireland, where people are celebrating the return


of the beautiful Ashleam Bay beach that was taken from them in 2005.



That in itself is unusual enough, but the story gets even better! You see, another beach in Achill


did a disappearing act once, but took much longer to return. The beach at Doonagh, located only


six


miles


away


from


Ashleam


Bay,


was


restored


earlier


in


2016


after


waves


created


by


spring


storms had swept away all the sand in 1984, leaving just rock pools behind.



There is local legend that stretches back hundreds of years that says this beach at Ashlcam Bay


returns for a short every seven years then disappears again. But this time around it took a bit


longer than that. It was last seen in 2005 and it stayed for a few months at that time before it was


washed away again.



As you can imagine, everyone on the island of Achill is thrilled to have their sandy beach back,


and even though no one knows how long it's going to be around for, they are making the most of


the time they've got before it disappears again.




Some


may


be


quick


to


believe


climate


changes


cause


the


phenomenon,


but


that's


not


the


reason


these


two


beaches


in


Achill


keep


disappearing,


Dr


Kevin


Lynch,


a


geographer


at


NUT


Galway, says that these occurrences are the result of hydrodynamics (


流体力学


) and sediment(



积物


) supply, rather than climate changes.



Regardless of what's causing them, disappearing and reappearing beaches are just part of what


makes nature so fascinating.




1



What is people's reaction to the return of the Ashleam Bay beach?



A. Full of fear. B. Quite delighted. C. Very disappointed. D. Extremely con fused.




2



What can we learn about the beach at Doonagh?



A. It is not located in Ireland. B. It disappeared 12 years ago.



C. It once disappeared for more than 30 years.


D. It is just made up of rocks and pools.




3



According to the local legend, when should the Ashleam Bay beach have come back?



A. In 1982.


B. In 2012.


C. In 2016.


D. In 2018.




4


What does Dr Kevin Lynch think of the phenomenon?



A. Some abnormal storms lead to ocean's enlargement,


B. It is hard to uncover the mystery


of beach's disappearing.



C. Climate


changes


can


result


in


beaches


disappearing


completely.


D. Hydrodynamics


and


sediment supply cause two beaches to disappear.



【答案】


(< /p>


1



B




2



C

< p>



3



B




4



D



【解析】


【分析】本文是一篇新闻报 道,爱尔兰西北部的一个海滩不易而飞,但过一段时


间它又回来了。传言阿什拉姆湾的海 滩每七年返回一次,然后又消失。有些人可能认为气


候变化会导致这种现象,但地理学家 凯文


·


林奇博士认为


Achill


这两个海滩不断消失的原因


是流体力学和沉积物供应共同作用的结果 。而不是气候变化的原因。



(1)


考 查推理判断。根据第一段中的


” off the coast of Ireland, where people are celebrating the


return of the beautiful Ashleam Bay beach that was taken from them in 2005.”


及第四段中的


“As


you can imagine, everyone on the island of Achill is thrilled to have their sandy beach ba ck,”


。可


知,人们对于海滩的回归是非常兴奋的。故选


B




(2)


考查推理判断。根据第二段中的


“The


beach


at


Doonagh,


located


onl


y


six


miles


away


from


Ashleam Bay, was restored earlier in 2016 after waves created by spring storms had swept away


all the sand in 1984, leaving just rock pools behind,”


可知,


Doonagh


海滩于

< br>1984


年被春天的风


暴席卷了所有的沙子只留下岩石池 ,在


2016


年初恢复了。由此可推断出


Doonagh


在消失



32


年后又恢复了。故选


C



(3)


考查推理判断。根据第一段中的

< br>“the


beautiful


Ashleam


Bay


beach


that


was


taken


from


them


in


2005.”


可知,


Ashleam


Bay


是在


2005

< br>年消失的。第三段中的


“There


is


local


legend


that


stretches


back


hundreds


of


years


that


says


this


beach


at


Ashlcam


Bay


returns


for


a


short


every


seven


years


then


disappe


ars


again.”


当地方传说。说阿什卡姆湾的海滩每七年恢复 一


次,然后又消失。也就是


2005+7=2012

< p>
年回归,故选


B




(4)


考查推理判断。根据第五段中的


“D r


Kevin


Lynch,


a


geographer


at


NUT


Galway,


says


that


these


occurrences


are


the


result


of


hydrodynamics


(


流体力学


)


and


sediment(


沉积物


)


supply,


rather


than


climate


chan ges.”


可知,这种现象是流体力学和沉积物供应共同作用的结果。故



D



【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇新闻报道,要求考生根据上下文的逻

辑关系,进行分析,推理,选出正确答案。





5



阅读理解



One day a very skilled artist met a beautiful woman who immediately became the object of his


affections. As he observed her and spoke with her, he admired her more and more. He showered


her with kindness and words of praise until she consented to be his wife.



Not long after they were married, however, the beautiful woman found out that she was more


the object of his artistic interest than of his affections. When he admired her classic beauty, it was


as though he were standing in front of a work of art rather than in front of a human being to


whom he had pledged his love and promised his life. And soon he expressed his great desire to


put her rare beauty on canvas.




“Please sit for me in the workroom,” he pleaded, “and I will make your beauty permanent. The


work will be my masterpiece!”




She was humble and patient as well as flattered by his words, so she said, “Yes, my love. I will


be


happy


to


sit


for


you.



So


the


beautiful,


young


wife


of


the


artist


sat


meekly


for


hours


in


his


studio, not complaining. Day after day she sat patiently, smiling as she posed, because she loved


him


and


because


she


hoped


that


he


would


see


her


love


in


her


smile


and


obedience.


She


sometimes wanted to call out to him, “Please love me and want me as a person rather than as an


object!” But instead, she spoke nothing but words which pleased him.



At length, as the labor drew to close, the painter became wilder in his passion for his work. He


only rarely turned his eyes from the canvas to look at his wife. As he stood there gazing at his


beautiful work of art, he cried with a loud voice, “


This is indeed life itself!


” Then he turned to his


beloved and saw that she was dead!




1



In what way did the artist express his appreciation of his wife's rare beauty?



A. He put her classic beauty on canvas. B. He promised to marry her.



C. He centered his deep affection on her.


D. He pledged his love and promised his life to her.



2



What can be inferred from the story?



A. The artist loved his work more than his wife.


B. The artist didn't really understand what is


beauty.



C. The wife was fooled to sacrifice for his art creation.


D. The wife loved his painting more


than herself.




3



What did the artist mean by saying “This is indeed life itself!”





A. He appreciated his life of painting. B. He was grateful to his wife.



C. His work was more true to life than life itself.


D. His effort was really worth it.




4



What would be the best title for this passage?



A. A Well-matched Couple


B. A Devoted Artist



C. A Rare Masterpiece D. A Stupid Wife



【答案】



1



A



2



A




3


)< /p>


C




4



B



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,有一位技艺超群的画家遇到一位美丽的女士,顿生


爱意。他关怀备至,赞不绝口,终于 使她答应嫁给他,婚后不久这位美女就发现,丈夫对


她如此感兴趣却并非爱她,而是欣赏 艺术。画家是一位充满激情、既狂热又郁郁寡欢的


人。他完全沉浸在绘画中的时候便只看 见想看见的东西。他没有发现,尽管她微笑着,她


的身体却在衰弱下去,内心并不快活。 终于这幅画完成时,他却发现妻子死了。



< br>1


)考查细节理解。根据第二段中的


“And soon he expressed his great desire to put her rare


beauty


on


canvas. ”


可知过不久他就强烈表示要把她旷古稀世的美画出来。



他想把妻子的倩


影画在画布上永远留在人间,



故选


A





2


)考查推理判断。根据第二段中的


“When he admired her classic beauty, it was as though


he were standing in front of a work of art rather than in front of a human being to whom he had


pledged


his


love


and


promised


his


life .”


可知他称赞她身上的古典美,就好像是站在一件艺术


品前欣 赏,而不是把她当做活生生的人,当做他发誓要终生相爱的爱人。



故选


A



< /p>



3


)考查词义猜测。根据最后一段中的


“As he stood there gazing at his beautiful work of art,


he cried with a loud voice, ‘This is indeed life itself!’”

< br>。他站在那儿凝视自己创作的艺术珍品,


不仅高声喊道:



真的,生命就在这儿!可以推断出这位画家善于运用色彩,他画什么像什


么,甚至超过原样,好像他能在画布上展示生命。



故选


C



< /p>



4


)考查主旨大意。根据全文大意。得 知本文讲述了一位技艺超群的画家完全沉浸在绘画


中的时候只看见想看见的东西。他完全 忽视妻子的感受和变化。故选


B



< /p>


【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断,词义猜测和主旨大意四个题型的考查,是一< /p>


篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行< /p>


分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答案。




6



阅读理解



Feelings often run high where insects are concerned, with many people even sick when seeing


them, let alone touch or swallow them. And yet insects present a huge nutritional opportunity as


an increasing global population seeks more sources of food and feed.




Insects


have


generally


high


levels


of


animal


protein


and


key


micronutrients


with


lower


environmental footprints than traditional alternatives, and they can be raised on leftovers. But


cultural,


social


and


economic


problems


remain,


reports


an


article


published


today


in


Nutrition


Bulletin.




“Insects


present


a


nutritional


opportunity,


but


it


is


unclear


how


their


nutritional


quality


is


influenced


by


what


they


are


fed,”


says


Darja


Dobermann,


a


researcher


at


the


Universit


y


of


Nottingham.


“In


ideal


conditions,


insects


have


a


smaller


environmental


impact


than


most


traditional western forms of animal protein; less known is how to raise insect production while


maintaining these environmental benefits.”


-


-


-


-


-


-


-


-