最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典

巡山小妖精
728次浏览
2021年02月13日 21:00
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:海明威英语简介)


最新中考英语阅读理解专题


(


含答案

< p>
)


经典




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解




Radio and television are very popular in the world today. Millions of people watch TV. Perhaps


more people listen to the radio.



The TV, of course, is more useful than the radio. On TV you can see and hear what is happening


in the world.



Now the radio is not disappearing. It's still with us. And the number of listeners is becoming


larger. One reason for this is the invention of the transistor


(晶体管)


radio. The transistor radio


is sometimes very small. It is very easy to carry. You can put one in your pocket and listen to it on


the bus when you go to work. It is better for blind people. Many old people don't have good sight


(视力)


to


watch


TV.


When


people


are


working



they


can't


watch


TV


but


they


can


listen


to


music or news over the radio. What's more



the radio is much cheaper than the TV.



< p>
1



After the television was invented



people ____.



A. think it is unnecessary to use the radio B. don't want to use the radio any more



C. are still using the radio D. find the radio is disappearing




2



One of the reasons for the larger number of listeners of the radio is that ____.



A. the TV was invented B. the transistor radio was invented



C. people don't like watching TV


D. millions of people watch TV




3



____ listen to the radio more because their sight isn't good enough.



A. Children B. Young people C. Old people D. Adults




4



Usu ally ____ can be used easily while people are moving or working.



A. the radio


B. the TV


C. both the TV and the radio


D. neither the radio nor the TV



【答案】



1



C




2



B




3



C




4



A



【解析】


【分析】大意:本文讲述收 音机和电视机在世界上的很受欢迎,电视与收音机


比,电视更有用,然而收音机由于体积 小便宜,便于携带,听众也越来越多,深受老年人


喜爱。





1


)细节 题。根据


Perhaps more people listen to the r adio.


可知,电视发明后,人们依然使


用收音机,故选


C






2


)细节题。根据


O ne reason for this is the invention of the transistor


(晶体管)


radio.



知,收音机听众的数量更多其中一个原因是晶体管收音机被发明,故选


B






3


)推断题。根据


Many old people don't have good sight


(视力)


to watch TV.


可知,老年


人由于视力不好听广播的人更多,故选


C< /p>






4


)细节题。根据


When


people


are


working



they


can't


watch


TV


but


they


can


listen


to


music or news over the radio.


可知,通常人们移动或者工作时可以 听收音机,故选


A





【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考 题型。细节题需要从文中寻


找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。




2


< p>
根据短文内容出选择正确答案。




B



Do you want to live a happier, less stressful life? Try laughing for no reason at all. That's how


thousands


of


people


start


their


day


at


Laughter


(笑声)



Clubs


around


the


world


and


many


doctors now think that having a good laugh might be one of the best ways to stay healthy.



The first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by Dr. Madan Kataria.


children


laugh


about


300


times


a


day.


Adults


laugh


between


7


and


15


times


a


day,


says


Dr.


Kataria.


feel happy with their lives.


in the world.



Many doctors are also interested in the effects


(效果)


of laughter on our health. According


to a 5-year study at the UCLA School of Medicine in California, with laughing there is less stress in


the body. Laughter improves our health against illness by about 40%.



So what happens at a Laughter Club? I went along to my nearest club in South London to find


out. I was quite nervous at the beginning of the class, to be honest, I wasn't interested in laughing


with a group of strangers, and I was worried about looking stupid. Our laughter teacher told us to


clap our hands and say “ho ho ho, ha ha ha.” while looking at each other. However, our bodies


can't tell the difference between real laughter and unreal laughter, so they still produce the same


healthy effects.



Surprisingly, it worked! After ten minutes everybody in the room was laughing for real and


some


people


just


couldn't


stop!


At


the


end


of


the


class


I


was


surprised


by


how


relaxed-and


comfortable I felt. So if you're under stress, then start laughing. You might be very pleased with


the results!




1



The first Laughter Club was started in __________.




A. India B. America C. Britain D. China




2



How many Laughter Clubs are there in the world today?




A. Over 300.


B. Over 500.


C. Over 800.


D. Over l,300.




3



How did the writer feel at the beginning of the class?




A. Surprised.


B. Pleased


C. Nervous.


D. Tired.




4



When did the people in the club begin to laugh for real?




A. After ten minutes.


B. After ten hours.


C. After ten seconds.


D. After ten days.




5



The article mainly tells us __________.




A. young children laugh much more often than adults in a day



B. laughing is one of the best ways to stay healthy



C. many-doctors are also interested in the effects of laughter on our health



D. real laughter and unreal laughter are both good for health



【答案】


< p>


1



A




2


D




3



C




4< /p>



A




5



B



【解析】


【分析】你想过一个快乐的


,


没有压力的生活


?

< br>尝试毫无理由的大笑?全世界每天


有成千上万的人在笑声俱乐部开始他们的一天。 医生认为开怀大笑是最好的保健方式。




1


)细节理解。根据第二段


Th e first Laughter Club was started in Mumbai, India, in 1995 by


Dr. Madan Kataria.


可知在印度,故选


A




2


)细节理解。根据第二段< /p>


There


are


now


more


than


500


Laughter


Clubs


in


India


and


over


l,300 in the world.


可知选


D





3


)细节理解。根据第四段


I was quite nervous at the beginning of the class


可知作者开始紧


张。故选

< br>C





4


)细节理解。根据最后一段


Surprisingly,


it


worked!


After


ten


minutes


everybody


in


the


room was laughing for real and some people just couldn't stop!


可知


10


分钟后房间里的人都是


在真笑。故选

A





5


)主旨大意。本文讲笑声俱乐部给人们的生活带来的变化,通过大笑来减少压力,过更


快乐更健康的生活。故选


B




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意 紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




3



根据短 文内容理解选择正确答案。



B



Everyone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or


small, you can take these three steps to deal with your worries:



Try to find out what you're worried about.



Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find


it out first. If you can't, you can ask for help.



Think of ways to make it better



There is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no


fun and it won’t solve your problem.



Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself


these questions:





Why are grades important? What do grades mean to me?





How do I get ready for class? Do I go over


(复习)


my notes even when there isn't a test?





Do I have a good place to do my homework?





Have I tried different ways of studying?



Ask for help



When you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends,


or teachers for help.




1



How many steps of dealing with your worries are mentioned


(提及)


in the passage?



A. Two B. Three C. Four D. Seven




2



When you don't know what you're worried about, _______.



A. you should try to find it out


B. you can't ask for help



C. you don't need to think of ways


D. you can sit there worrying




3



If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.



A. Why are grades important? B. What do grades mean to me?



C. How do I get ready for class? D. Why don't my friends like me?


【答案】



1


< br>B




2



A




3



D



【解析】


【分析】这篇短文主要讲述 了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问


题,二是想办法让情况变得更好,三 是请求帮助。





细节理解题。根据


Whether your worries are big or small, you can take these three steps to


deal with your worries:


描述 ,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选


B






细节理解题。根据


Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.


描述,可知当你


不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选


A





细节理解题。根据文中列出的几个问题



,可知不包 括选项


D




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




4



阅读理解




Edinburgh is the world's


which


are


celebrated


during


the


months


of


July


and


August.


Hundreds


of


thousands


of


people


visit the Scottish capital during the summer. Here are some of the events they can enjoy.



The


Edinburgh


This is the original


(最初的)


Edinburgh festival, which began in 1947.


Actors,


musicians,




dancers


and


opera


singers


from


all


over


the


world


perform


for


large




audiences.


You


need


tickets


for


most


of


the


festival's


events, which take place in theaters around the city.



The


Edinburgh





This


is


the


largest


art


festival


in


the


world,


with


thousands


of


performances.


Anyone


can


perform


at


the


festival.


Over


20,000


artists


can


take


part.


Go


to


the


Royal


Mile,


one


of


Edinburgh's


main


streets,


to


watch


performers


such


as


magicians,


acrobats


(杂技演员)



and


comedians.


However, it can get very busy, as thousands of tourists and local


(当地的)



people fill the city streets to enjoy the shows.



Festival Fringe



International


Festival



The


Edinburgh





The


largest


book


festival


in


the


world


began


in


1983


and


takes


place


every year in Charlotte Square Gardens in the center of Edinburgh. There are


over 700 events for children and adults. You can meet many authors, talk to


them, ask them to sign a book or listen to them talk about their stories.



International


Book Festival



The


Edinburgh


Music lovers come to this festival to enjoy musical performances all over


amazing




costumes


(戏装)


.


Everyone


can


enjoy


the


music


and


dance


performances.



Jazz


and


Blues


the city. Artists perform street theater, dance and circus


(马戏)


shows in


Festival




1



What do we know from Paragraph 1?



A. Edinburgh is famous for its festivals.



B. Edinburgh is the capital of Wales.



C. Six of Edinburgh's festivals are held in July.



D. Summer is not the best time to visit Edinburgh.




2



Which of the following is the largest art festival in the world?



A. The Edinburgh International Festival. B. The Edinburgh Festival Fringe.



C. The Edinburgh International Book Festival. D. The Edinburgh Jazz and Blues Festival.




3

< p>


Where is the Edinburgh International Book Festival held?



A. At theaters around the city.


B. In the Royal Mile.



C. In Charlotte Square Gardens.


D. On Edinburgh's main streets.




4



What is the purpose of the story?



A. To describe the city of Edinburgh.



B. To describe some festivals in Edinburgh.



C. To prove that Edinburgh is the world's art center.



D. To encourage more artists to perform in Edinburgh.



【答案】


< /p>



1



A




2


< p>
B




3



C




4



B



【解析】


【分析】主要讲了


Edinburgh


的四个节日。





1


)细节 题。根据


Edinburgh


is


the


world's


< p>
city


可知


Edinburgh


是世界的节日城


市,即以它的节日闻名,故选


A





< p>
2


)细节题。根据第二个表格


This is the largest art festival in the world


可知


the Edinburgh


Festival Fringe


是世界上最大的艺术节,故选


B






3


)细节题。根据第三个表格

< p>
The largest book festival in the world began in 1983 and takes


place every year in Charlotte Square Gardens in the center of Edinburgh.


可知在


Charlotte Square


Gardens


举行,故选

C






4


)细节题。根据全文可知主要讲了


Edinburgh


的四个节日,故选


B





【点评】考查阅读理解,主要 考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




5



阅读理解




Some people think only school children do not agree with their parents.



However, it is not true.




Communication


is


a


problem


for


parents


and


children


of


all


ages.


If


it's


hard


for


you


to


communicate with your parents, don't worry about it. Here is some advice for you to bridge the


generation gap


(消除代沟)


.




Don't


argue


with


your


parents.


Don't


get


to


your


parents


when


you


are


angry.


Your


parents


probably won't consider your ideas if you are shouting at them. And you can't express yourself


well if you are angry. Go to some-place to calm down. Make sure you understand why you are


unhappy.


Then


think


about


what


you


want


to


say


to


your


parents.


If


you


don't


think


you


can


speak to them at the moment, try writing a letter.



Try to reach a compromise


(和解)


.Perhaps you and your parents disagree on something. You


can


keep


your


disagreement


and


try


your


best


to


accept


each


other.


Michael's


mother


didn't


agree


with


him


about


buying


a


motorcycle.


They


argued


over


it.


But


they


finally


came


to


a


compromise. Michael bought the motorcycle, but only drove it on certain days. Of course, your


parents might refuse to compromise on something. In these situations, it is especially important


to show love and respect to them. Showing respect will keep your relationship strong.



Talk about your values. The values of your parents are probably different from those of your


own. Tell your parents what you care about and why. Understanding your values might help them


see your purposes in life.



A good relationship with your parents can make you a better and happier person. Please have a


try!




1



The passage tells us have a communication problem.



A. parents and other people B. school kids and their parents



C. teachers and their students D. parents and their children of all ages




2



Your parents probably won't consider your ideas if you .



A. don't often get to them B. write a letter to them



C. don't speak to them politely


D. express yourself well




3



The underlined phrase



A. make yourself happy


B. get yourself quiet and relaxed



C. have a good rest


D. hide yourself quickly




4



From the passage we can learn that .



A. parents and children should not have a generation gap



B. parents should show love and respect to their children



C. there are some good ways to bridge the generation gap



D. there are so many serious problems in families today



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】文章大意:有些人 认为只有学校的孩子不同意他们的父母。但事实并非


如此。沟通对所有年龄段的父母和孩 子都是一个问题。如果你很难与父母沟通,不要担


心。短文为我们提供了一些见建议,告 诉我们如何弥合代购,同时告诉我们,只有与父母


和好相处的人才会更有出息。





1


)细节理解题,根据




Communication


is


a


problem


for


parents


and


children


of


all


ages.




可知短文谈论的是孩子和父母所面临的最为平常的问题,故答案是


D

< br>。





2


)细节理解题,根据



Your


parents


probably


won't


consider


your


ideas


if


you


are


shouting


at


them.


< br>可知,如果喊叫着跟父母说,父母是不会同意你的想法的,故答案是


C

< p>





3


)细节理解题,根据



And


you


can't


express


yourself


well


if


you


are


angry.


Go


to


some-place to



calm down. Make sure you understand why you are unhappy. Then think


about what you want to say to your parents.



可知,


calm down


是冷静,镇 静的意思,故答


案是


B






4

< br>)逻辑推理题,根据文章内容可知,本文主要讲述如何弥补代沟的建议,所以代沟是


有好多办法来弥补的,故答案是


C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。 细节理解题可以直接从文中


寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未 知的可能的事实。




6



阅读理解




When he was small, Hill was a famous bad boy.




At


the


age


of


9,


his


father


married


his


stepmother.


At


that


time


they


lived


poorly


in


the


countryside while his stepmother was from a wealthy family.



His father introduced Hill to his stepmother as he said,


shire


this


is


the


worst


boy,


who


has


made


me


have


no


other


way.


Maybe


before


tomorrow


morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine.



To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at


him carefully. She then turned around to tell her husband,


in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show


himself.



His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building


friendship


with


his


stepmother.


And


this


became


the


drive


of


his


life,


making


him


create


28


successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to


success.




Before


his


stepmother


came,


no


one


praised


him


smart,


and


his


father


and


neighbours


considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.



When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him,


believe you will become a writer.


writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in


his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as


well as she expected him to.



The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States


and one of the most important persons in the 20th century.



Praise will never be unnecessary, especially for children. A sincere


(真诚的)


praise may be


better than 10, 000 bad words.




1

< br>)


What did people think of Hill before the age of nine?



A. Clever. B. Creative. C. Unfriendly. D. Foolish.




2



Hill started making friends with his stepmother after she .



A. smiled at him B. looked at him carefully



C. said good words about him


D. said bad words about him




3



Whi ch of the following is WRONG about Hill?



A. He accepted his stepmother's typewriter.


B. He failed to do as he was expected.



C. He started writing to a local newspaper.


D. He understood his stepmother.




4



The passage was written mainly to tell us that .



A. children should be praised B. Hill's father married again



C. Hill's stepmother was kind to him


D. Hill's father was cruel to him



【答案】


< br>(


1



C




2



C




3



B




4



A



【解析】


【分析】文章大意:小时候 ,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,


父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继 母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关


系变的越来越好。在继母的关爱下成 为美国著名的作家。




< p>
1


)细节理解题,根据



When he was small, Hill was a famous bad boy.



可知,希尔九岁


前 是个出了名的坏孩子,故答案是


C






2


)细节 理解题,根据



His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears.


With this, he started building friendship with his stepmother.




可知,在继母说了他的好话


后,他开 始跟继母交朋友,故答案是


C






3


)正误 判断题,根据



Therefore, he would do as well as she expected him to.



可知他


跟继母期盼的做的一样好,因此


B


的陈述是错误的,故答案是


B






4

< br>)主旨大意题,根据文章内容可知,继母的表扬让他发生了很大的变化,因此可知,


孩子们是需要表扬的,故答案是


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和 主旨大意题。细节理解题可


以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要 根据文章内容做出正误判


定;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。




7



阅读理解




There are few families in the United States that do not have either a radio or a television set.


Both of them have become necessary parts of our daily life, keeping us Americans filled with the


news of the day, teaching us in many fields of interest, and making us happy with singing, dancing


and acting.



Marconi, the Italian inventor, who gave us the radio, probably didn't know how much his great


invention would have done for the world in the years to come. Radio had, perhaps done as much


as any other communication tool. Things of the world can be reported to people everywhere a


few


seconds


after


they


happen.


Travellers


in


out-of-the-way


places,


ships


at


sea


and


even


astronauts around the Earth are able to keep in touch with each other by radio.




Television


is


another


important


invention.


It


lets


us


see


as


well


as


hear


the


actor.


Since


its


appearance, TV has done a great deal in the daily life of people everywhere. Many programmes


are now televised in colour.



Perhaps


the


most


modern


invention


is



a



moving


around


the Earth.


It


makes


it


possible for people all over the world to be closer than ever before. Now a family in Chicago can


watch a motorcar race in Italy, a table tennis competition in Beijing or a volleyball match in Japan


on TV as these events are actually happening!




1



The passage tells us that in the USA have no radios or television sets.



A. a large number of homes B. all the families



C. a small number of families D. quite a few homes




2



Why does the passage say radio and TV have become necessary parts of our daily life?



A. Because they have included nearly everything in our life.



B. Because man would not live happily without them.



C. Because they are the only ways to spread information.



D. Because no communication means no life.




3



What is the use of a



A. To receive and store information only.



B. To move around the Earth just like the Moon.



C. To give light onto the Earth at night.



D. To help broadcast radio or TV information to the world.




4



Who do you think the writer of the passage is





A. An Italian. B. A Japanese. C. An American. D. A Chinese reporter.



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文介绍了电视在 美国生活中的重要性。





1


)细节题。根据


There are few families in the United States that do not have either a radio


or a television set

< p>
,可知


在美国少数家庭没有收音机或电视机





故选


C






2


)推理 题。根据


Both of them have become necessary parts of our daily life


可知,


< /p>


因为它


们几乎包含了我们生活中的一切所以广播和电视已经成为我 们日常生活中不可或缺的一部






故选


A






3


)推理 题。根据


It


makes


it


possible


for


people


all


over


the


world


to


be


closer


than


ever


before


这使得全世界 的人比以往任何时候都更亲近可知


T


elstar



帮助向世界广播电台或电视


信息



,故选


D






4


)推理 题。根据


keeping us Americans filled with the news of the day


使我们美国人充满了


一天中的新闻可知作者是美国人,故选


C




【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细 节题要注意从文中寻找答案;推断

-


-


-


-


-


-


-


-