最新中考英语阅读理解专题(含答案)经典
-
最新中考英语阅读理解专题
(
含答案
)
经典
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
1
.
阅读理解
Radio and television
are very popular in the world today. Millions of
people watch TV. Perhaps
more people
listen to the radio.
The TV, of course, is more useful than the radio.
On TV you can see and hear what is happening
in the world.
Now the radio is not disappearing. It's still with
us. And the number of listeners is becoming
larger. One reason for this is the
invention of the
transistor
(晶体管)
radio. The
transistor radio
is sometimes very
small. It is very easy to carry. You can put one
in your pocket and listen to it on
the
bus when you go to work. It is better for blind
people. Many old people don't have good
sight
(视力)
to
watch
TV.
When
people
are
working
,
they
can't
watch
TV
but
they
can
listen
to
music
or news over the radio. What's
more
,
the radio is much
cheaper than the TV.
(
1
)
After the television
was invented
,
people ____.
A. think it is unnecessary
to use the radio B. don't want to use the
radio any more
C. are still
using the radio
D. find the radio is disappearing
(
2
)
One
of the reasons for the larger number of listeners
of the radio is that ____.
A. the TV was invented
B. the transistor radio was invented
C. people don't like watching TV
D. millions of people watch
TV
(
3
)
____ listen to the radio more because
their sight isn't good enough.
A. Children
B. Young people C. Old
people D. Adults
(
4
)
Usu
ally ____ can be used easily while people are
moving or working.
A. the radio
B. the TV
C. both the TV and the radio
D. neither the radio nor the
TV
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
B
p>
(
3
)
C
(
4
)
A
【解析】
【分析】大意:本文讲述收
音机和电视机在世界上的很受欢迎,电视与收音机
比,电视更有用,然而收音机由于体积
小便宜,便于携带,听众也越来越多,深受老年人
喜爱。
(
1
)细节
题。根据
Perhaps more people listen to the r
adio.
可知,电视发明后,人们依然使
用收音机,故选
p>
C
。
(
2
)细节题。根据
O
ne reason for this is the invention of the
transistor
(晶体管)
radio.
可
知,收音机听众的数量更多其中一个原因是晶体管收音机被发明,故选
p>
B
。
(
3
)推断题。根据
Many old people don't have good
sight
(视力)
to watch TV.
可知,老年
人由于视力不好听广播的人更多,故选
C<
/p>
。
(
4
)细节题。根据
When
people
are
working
,
they
can't
watch
TV
but
they
can
listen
to
music
or news over the radio.
可知,通常人们移动或者工作时可以
听收音机,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。细节题和推断题是阅读理解题中常考
题型。细节题需要从文中寻
找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。
2
.
根据短文内容出选择正确答案。
B
Do you
want to live a happier, less stressful life? Try
laughing for no reason at all. That's how
thousands
of
people
start
their
day
at
Laughter
(笑声)
Clubs
around
the
world
and
many
doctors now think that having a good
laugh might be one of the best ways to stay
healthy.
The first
Laughter Club was started in Mumbai, India, in
1995 by Dr. Madan Kataria.
children
laugh
about
300
times
a
day.
Adults
laugh
between
7
and
15
times
a
day,
says
Dr.
Kataria.
feel happy with
their lives.
in the world.
Many doctors are also interested
in the effects
(效果)
of
laughter on our health. According
to a
5-year study at the UCLA School of Medicine in
California, with laughing there is less stress in
the body. Laughter improves our health
against illness by about 40%.
So what happens at a Laughter
Club? I went along to my nearest club in South
London to find
out. I was quite nervous
at the beginning of the class, to be honest, I
wasn't interested in laughing
with a
group of strangers, and I was worried about
looking stupid. Our laughter teacher told us to
clap our hands and say “ho ho ho, ha ha
ha.” while looking at each other. However, our
bodies
can't tell the difference
between real laughter and unreal laughter, so they
still produce the same
healthy
effects.
Surprisingly,
it worked! After ten minutes everybody in the room
was laughing for real and
some
people
just
couldn't
stop!
At
the
end
of
the
class
I
was
surprised
by
how
relaxed-and
comfortable I felt. So if you're under
stress, then start laughing. You might be very
pleased with
the results!
(
1
)
The
first Laughter Club was started in
__________.
A.
India B. America
C. Britain D.
China
(
2
)
How
many Laughter Clubs are there in the world today?
A. Over 300.
B. Over 500.
C. Over 800.
D. Over l,300.
(
3
)
How
did the writer feel at the beginning of the class?
A. Surprised.
B. Pleased
C. Nervous.
D. Tired.
(
4
)
When did the people
in the club begin to laugh for real?
A. After ten minutes.
B. After ten hours.
C. After ten seconds.
D. After ten days.
(
5
)
The
article mainly tells us __________.
A. young children laugh
much more often than adults in a day
B. laughing is one of the best ways to
stay healthy
C. many-doctors
are also interested in the effects of laughter on
our health
D. real laughter
and unreal laughter are both good for
health
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
D
(
3
)
C
(
4<
/p>
)
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】你想过一个快乐的
,
没有压力的生活
?
< br>尝试毫无理由的大笑?全世界每天
有成千上万的人在笑声俱乐部开始他们的一天。
医生认为开怀大笑是最好的保健方式。
(
1
)细节理解。根据第二段
Th
e first Laughter Club was started in Mumbai,
India, in 1995 by
Dr. Madan Kataria.
p>
可知在印度,故选
A
。
(
2
)细节理解。根据第二段<
/p>
There
are
now
more
than
500
Laughter
Clubs
in
India
and
over
l,300 in the world.
可知选
D
。
(
3
)细节理解。根据第四段
I was quite nervous at the beginning of
the class
可知作者开始紧
张。故选
< br>C
。
(
4
)细节理解。根据最后一段
Surprisingly,
it
worked!
After
ten
minutes
everybody
in
the
room was laughing for real and some
people just couldn't stop!
可知
10
分钟后房间里的人都是
在真笑。故选
A
。
(
5
)主旨大意。本文讲笑声俱乐部给人们的生活带来的变化,通过大笑来减少压力,过更
快乐更健康的生活。故选
B
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意
紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
3
.
根据短
文内容理解选择正确答案。
B
Everyone worries. But how do you
deal with your worries? Whether your worries are
big or
small, you can take these three
steps to deal with your worries:
Try to find out what you're worried
about.
Sometimes, you
will know what you're worried about. Other times,
you might not. Try to find
it out
first. If you can't, you can ask for
help.
Think of ways to make
it better
There is
always something you can do to help you feel less
worried. Sitting there worrying is no
fun and it won’t solve your
problem.
Grades at
school are often a top worry for kids. If you're
worried about grades, ask yourself
these questions:
☆
Why are grades important?
What do grades mean to me?
☆
How do I get ready for
class? Do I go over
(复习)
my
notes even when there isn't a test?
☆
Do I have a
good place to do my homework?
☆
Have I tried
different ways of studying?
Ask for help
When you're worried, it can help to find someone
to talk to. You can ask your parents, friends,
or teachers for help.
(
1
)
How
many steps of dealing with your worries are
mentioned
(提及)
in the
passage?
A. Two
B. Three C. Four
D. Seven
(
2
)
When you don't know what you're
worried about, _______.
A. you should try to find it out
B. you can't ask for help
C. you don't need to think of ways
D. you can sit there
worrying
(
3
)
If
you're worried about grades, you can ask yourself
these questions except “_______”.
A. Why are grades
important? B. What do
grades mean to me?
C. How do
I get ready for class? D.
Why don't my friends like me?
【答案】
(
1
)
< br>B
(
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】这篇短文主要讲述
了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问
题,二是想办法让情况变得更好,三
是请求帮助。
⑴
细节理解题。根据
Whether your worries
are big or small, you can take these three steps
to
deal with your worries:
描述
,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选
B
。
⑵
细节理解题。根据
Try to find it out
first; if you can't, you can’t ask for help.
描述,可知当你
不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选
A
。
⑶
细节理解题。根据文中列出的几个问题
★
,可知不包
括选项
D
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
4
.
阅读理解
Edinburgh is the
world's
which
are
celebrated
during
the
months
of
July
and
August.
Hundreds
of
thousands
of
people
visit the Scottish
capital during the summer. Here are some of the
events they can enjoy.
The
Edinburgh
This is the
original
(最初的)
Edinburgh
festival, which began in 1947.
Actors,
musicians,
dancers
and
opera
singers
from
all
over
the
world
perform
for
large
audiences.
You
need
tickets
for
most
of
the
festival's
events, which take place in theaters
around the city.
The
Edinburgh
This
is
the
largest
art
festival
in
the
world,
with
thousands
of
performances.
Anyone
can
perform
at
the
festival.
Over
20,000
artists
can
take
part.
Go
to
the
Royal
Mile,
one
of
Edinburgh's
main
streets,
to
watch
performers
such
as
magicians,
acrobats
(杂技演员)
and
comedians.
However, it can get very busy, as
thousands of tourists and local
(当地的)
people fill
the city streets to enjoy the shows.
Festival Fringe
International
Festival
The
Edinburgh
The
largest
book
festival
in
the
world
began
in
1983
and
takes
place
every year in Charlotte Square Gardens
in the center of Edinburgh. There are
over 700 events for children and
adults. You can meet many authors, talk to
them, ask them to sign a book or listen
to them talk about their stories.
International
Book
Festival
The
Edinburgh
Music lovers
come to this festival to enjoy musical
performances all over
amazing
costumes
(戏装)
.
Everyone
can
enjoy
the
music
and
dance
performances.
Jazz
and
Blues
the city. Artists perform street
theater, dance and circus
(马戏)
shows in
Festival
(
1
)
What do we know from
Paragraph 1?
A.
Edinburgh is famous for its festivals.
B. Edinburgh is the capital of
Wales.
C. Six of Edinburgh's
festivals are held in July.
D. Summer is not the best time to visit
Edinburgh.
(
2
)
Which of the following is the
largest art festival in the world?
A. The Edinburgh
International Festival. B. The
Edinburgh Festival Fringe.
C. The Edinburgh International Book
Festival. D. The Edinburgh Jazz and Blues
Festival.
(
3
)
Where is the Edinburgh
International Book Festival held?
A. At theaters around the
city.
B. In
the Royal Mile.
C. In
Charlotte Square Gardens.
D. On Edinburgh's main
streets.
(
4
)
What is the purpose of the story?
A. To describe the city of
Edinburgh.
B. To describe
some festivals in Edinburgh.
C. To prove that Edinburgh is the
world's art center.
D. To
encourage more artists to perform in
Edinburgh.
【答案】
<
/p>
(
1
)
A
(
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】主要讲了
Edinburgh
的四个节日。
(
1
)细节
题。根据
Edinburgh
is
the
world's
city
可知
Edinburgh
是世界的节日城
市,即以它的节日闻名,故选
A
。
(
2
)细节题。根据第二个表格
This is
the largest art festival in the
world
可知
the Edinburgh
Festival Fringe
是世界上最大的艺术节,故选
B
。
p>
(
3
)细节题。根据第三个表格
The largest book festival in the world began in 1983 and takes
place every year in
Charlotte Square Gardens in the center of
Edinburgh.
可知在
Charlotte
Square
Gardens
举行,故选
C
。
(
4
)细节题。根据全文可知主要讲了
Edinburgh
的四个节日,故选
B
。
【点评】考查阅读理解,主要
考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
5
.
阅读理解
Some people think only
school children do not agree with their
parents.
However, it is
not true.
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all
ages.
If
it's
hard
for
you
to
communicate with your
parents, don't worry about it. Here is some advice
for you to bridge the
generation
gap
(消除代沟)
.
Don't
argue
with
your
parents.
Don't
get
to
your
parents
when
you
are
angry.
Your
parents
probably won't
consider your ideas if you are shouting at them.
And you can't express yourself
well if
you are angry. Go to some-place to calm down. Make
sure you understand why you are
unhappy.
Then
think
about
what
you
want
to
say
to
your
parents.
If
you
don't
think
you
can
speak to them at the
moment, try writing a letter.
Try to reach a
compromise
(和解)
.Perhaps you
and your parents disagree on something. You
can
keep
your
disagreement
and
try
your
best
to
accept
each
other.
Michael's
mother
didn't
agree
with
him
about
buying
a
motorcycle.
They
argued
over
it.
But
they
finally
came
to
a
compromise. Michael bought the
motorcycle, but only drove it on certain days. Of
course, your
parents might refuse to
compromise on something. In these situations, it
is especially important
to show love
and respect to them. Showing respect will keep
your relationship strong.
Talk about your values. The values of your parents
are probably different from those of your
own. Tell your parents what you care
about and why. Understanding your values might
help them
see your purposes in
life.
A good
relationship with your parents can make you a
better and happier person. Please have a
try!
(
1
)
The
passage tells us have a communication
problem.
A.
parents and other people
B. school kids and their parents
C. teachers and their students
D. parents and their children of all
ages
(
2
)
Your parents probably won't consider
your ideas if you .
A. don't often get to them
B. write a letter to them
C.
don't speak to them politely
D. express yourself well
(
3
)
The
underlined phrase
A. make
yourself happy
B. get yourself quiet and
relaxed
C. have a good rest
D. hide yourself quickly
(
4
)
From
the passage we can learn that .
A. parents and children
should not have a generation gap
B. parents should show love and respect
to their children
C. there
are some good ways to bridge the generation
gap
D. there are so many
serious problems in families today
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:有些人
认为只有学校的孩子不同意他们的父母。但事实并非
如此。沟通对所有年龄段的父母和孩
子都是一个问题。如果你很难与父母沟通,不要担
心。短文为我们提供了一些见建议,告
诉我们如何弥合代购,同时告诉我们,只有与父母
和好相处的人才会更有出息。
(
1
)细节理解题,根据
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all
ages.
可知短文谈论的是孩子和父母所面临的最为平常的问题,故答案是
D
< br>。
(
2
)细节理解题,根据
Your
parents
probably
won't
consider
your
ideas
if
you
are
shouting
at
them.
< br>可知,如果喊叫着跟父母说,父母是不会同意你的想法的,故答案是
C
。
(
3
)细节理解题,根据
And
you
can't
express
yourself
well
if
you
are
angry.
Go
to
some-place to
calm down. Make sure you understand why
you are unhappy. Then think
about what
you want to say to your parents.
可知,
calm down
是冷静,镇
静的意思,故答
案是
B
。
(
4
< br>)逻辑推理题,根据文章内容可知,本文主要讲述如何弥补代沟的建议,所以代沟是
有好多办法来弥补的,故答案是
C
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。
细节理解题可以直接从文中
寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未
知的可能的事实。
6
.
阅读理解
When he was small, Hill
was a famous bad boy.
At
the
age
of
9,
his
father
married
his
stepmother.
At
that
time
they
lived
poorly
in
the
countryside while his stepmother was
from a wealthy family.
His father introduced Hill to his stepmother as he
said,
shire
this
is
the
worst
boy,
who
has
made
me
have
no
other
way.
Maybe
before
tomorrow
morning he will
throw a stone at you, or do a bad thing you will
never imagine.
To Hill's
surprise, his stepmother went up to him with a
smile, held up his head and looked at
him carefully. She then turned around
to tell her husband,
in the entire
shire, but the cleverest and most creative boy.
Only he doesn't find a place to show
himself.
His
stepmother's words warmed his heart, his eyes full
of tears. With this, he started building
friendship
with
his
stepmother.
And
this
became
the
drive
of
his
life,
making
him
create
28
successful golden rules, which helped
tens of thousands of ordinary people walk on the
road to
success.
Before
his
stepmother
came,
no
one
praised
him
smart,
and
his
father
and
neighbours
considered him as
a bad boy. However, his stepmother's words changed
his life.
When Hill was
14 years old, his stepmother bought him a used
typewriter and said to him,
believe you
will become a writer.
writing things to
a local newspaper. He understood his stepmother's
strong feeling of interest in
his
family while he saw with his own eyes she had
changed his family. Therefore, he would do as
well as she expected him to.
The strength from his stepmother
made him a rich man and famous writer in the
United States
and one of the most
important persons in the 20th century.
Praise will never be unnecessary,
especially for children. A
sincere
(真诚的)
praise may be
better than 10, 000 bad
words.
(
1
< br>)
What did people think of Hill
before the age of nine?
A. Clever.
B. Creative. C.
Unfriendly. D.
Foolish.
(
2
)
Hill started making friends with
his stepmother after she .
A. smiled at him
B. looked at him carefully
C. said good words about him
D. said bad words about him
(
3
)
Whi
ch of the following is WRONG about Hill?
A. He accepted his
stepmother's typewriter.
B. He
failed to do as he was expected.
C. He started writing to a local
newspaper.
D. He understood his
stepmother.
(
4
)
The
passage was written mainly to tell us that
.
A. children
should be praised B.
Hill's father married again
C. Hill's stepmother was kind to him
D. Hill's father was cruel to
him
【答案】
< br>(
1
)
C
(
2
)
C
(
3
)
p>
B
(
4
)
A
【解析】
【分析】文章大意:小时候
,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,
父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继
母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关
系变的越来越好。在继母的关爱下成
为美国著名的作家。
(
1
)细节理解题,根据
When he was small, Hill was a famous
bad boy.
可知,希尔九岁
前
是个出了名的坏孩子,故答案是
C
。
(
2
)细节
理解题,根据
His stepmother's
words warmed his heart, his eyes full of tears.
With this, he started building
friendship with his stepmother.
可知,在继母说了他的好话
后,他开
始跟继母交朋友,故答案是
C
。
(
3
)正误
判断题,根据
Therefore, he would
do as well as she expected him to.
可知他
跟继母期盼的做的一样好,因此
B
的陈述是错误的,故答案是
B
。
(
4
< br>)主旨大意题,根据文章内容可知,继母的表扬让他发生了很大的变化,因此可知,
孩子们是需要表扬的,故答案是
A
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和
主旨大意题。细节理解题可
以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要
根据文章内容做出正误判
定;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
7
.
阅读理解
There are few families
in the United States that do not have either a
radio or a television set.
Both of them
have become necessary parts of our daily life,
keeping us Americans filled with the
news of the day, teaching us in many
fields of interest, and making us happy with
singing, dancing
and acting.
Marconi, the Italian inventor, who
gave us the radio, probably didn't know how much
his great
invention would have done for
the world in the years to come. Radio had, perhaps
done as much
as any other communication
tool. Things of the world can be reported to
people everywhere a
few
seconds
after
they
happen.
Travellers
in
out-of-the-way
places,
ships
at
sea
and
even
astronauts around the Earth are able to
keep in touch with each other by radio.
Television
is
another
important
invention.
It
lets
us
see
as
well
as
hear
the
actor.
Since
its
appearance, TV has done a great deal in
the daily life of people everywhere. Many
programmes
are now televised in
colour.
Perhaps
the
most
modern
invention
is
a
moving
around
the Earth.
It
makes
it
possible
for people all over the world to be closer than
ever before. Now a family in Chicago can
watch a motorcar race in Italy, a table
tennis competition in Beijing or a volleyball
match in Japan
on TV as these events
are actually happening!
(
1
)
The
passage tells us that in the USA have no
radios or television sets.
A. a large number of homes
B. all the families
C. a
small number of families
D. quite a few homes
(
2
)
Why
does the passage say radio and TV have become
necessary parts of our daily life?
A. Because they have
included nearly everything in our life.
B. Because man would not live happily
without them.
C. Because
they are the only ways to spread
information.
D. Because no
communication means no life.
(
3
)
What is the
use of a
A. To receive and
store information only.
B.
To move around the Earth just like the
Moon.
C. To give light onto
the Earth at night.
D. To
help broadcast radio or TV information to the
world.
(
4
)
Who
do you think the writer of the passage
is
?
A. An Italian. B. A
Japanese. C. An American.
D. A Chinese reporter.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】本文介绍了电视在
美国生活中的重要性。
(
1
)细节题。根据
There are few
families in the United States that do not have
either a radio
or a television set
,可知
在美国少数家庭没有收音机或电视机
,
故选
C
。
(
2
)推理
题。根据
Both of them have become necessary
parts of our daily life
可知,
<
/p>
因为它
们几乎包含了我们生活中的一切所以广播和电视已经成为我
们日常生活中不可或缺的一部
分
,
故选
A
。
(
3
)推理
题。根据
It
makes
it
possible
for
people
all
over
the
world
to
be
closer
than
ever
before
这使得全世界
的人比以往任何时候都更亲近可知
T
elstar
帮助向世界广播电台或电视
信息
,故选
D
。
(
4
)推理
题。根据
keeping us Americans filled with
the news of the day
使我们美国人充满了
一天中的新闻可知作者是美国人,故选
C
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细
节题要注意从文中寻找答案;推断