【英语】高考英语阅读理解专项训练及答案及解析

余年寄山水
915次浏览
2021年02月13日 21:03
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:心语)


【英语】高考英语阅读理解专项训练及答案及解析




一、高中英语阅读理解



1



阅读理解




When


you


go


to


the


doctor,


you


like


to


come


away


with


a


prescription



It


makes


you


feel


better to know you will get some medicine. But the doctor knows that medicine is not always


needed. Sometimes all a sick person needs is some reassurance that all will be well. In such cases


the doctor may prescribe a placebo.




A


placebo


is


a


sugar


pill,


a


harmless


shot,


or


ail


empty


capsule.


Even


though


they


have


no


medicine in them, these things seem to make people well. The patient thinks it is medicine and


begins to get better. How does this happen?



The study of the placebo opens up new knowledge about the way the human body can heal


itself. It is as if there was a doctor in each of us. The doctor will heal the body for us if we let it.


But it is not yet known just how the placebo works to heal the body. Some people say it works


because the human mind fools itself. These people say that if the mind is fooled into thinking it


got medicine, then it will act as if it did, and the body will feel better.




Placebos


do


not


always


work.


The


success


of


this


treatment


seems


to


rest


a


lot


with


the


relationship between the patient and the doctor. If the patient has a lot of trust in the doctor and


if the doctor really wants to help the patient, then the placebo is more likely to work. So in a way,


the doctor is the most powerful placebo of all.



A placebo can also have bad effects. If patients expect a bad reaction to medicine, then they


will also show a bad reaction to the placebo. This would seem to show that a lot of how you react


to medicine is in your mind rather than in your body. Some doctors still think that if the placebo


can have bad effects it should never be used. They think there is still not enough known about it.



The strange power of the placebo does seem to suggest that the human mind is stronger than


we think it is. There are people who say you can heal your body by using your mind. And the


interesting


thing


is


that


even


people


who


swear


this


is


not


possible


have


been


healed


by


a


placebo



< br>(


1



What do we know about placebo according to the passage?



A. It


contains


some


sort


of


medicine. B. It


won't


function


if


you


are


negative


about


medicine.



C. People


who


don't


believe


placebo


can't


be


healed


by


it.


D. Patients


and


doctors


know


clearly how it helps to heal the body.




2



Why is the doctor sometimes the most powerful placebo?



A. The patient needs help badly




B. The patient believes in the doctor




C. The


doctor


knows


better


about


your


body




D. The


doctor


has


carefully


studied


medicine





3



What does the underlined word “it” in Paragraph 5 refer to?



A. The placebo.


B. The bad effect.


C. The body.


D. The medicine.




4



What is the passage mainly about?



A. Placebo



Work on Your Mind B. Placebo



The Most Powerful Medicine



C. Placebo



The Best Doctor D. Placebo



Heal Your Body



【答案】



1



A



2



B




3



B




4



A



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,有时候病人的病并不是需要真正的药物来医治,而


是需要医生开一些安慰的药剂,安慰 病人的心理使病人的情绪得到舒缓,从而有利于病情


的痊愈。



(1)


考查细节理解。纵观全文可知,一些医生仍然认为,如果 安慰剂有坏的影响,它应该永


远不会被使用,他们认为对安慰剂仍然没有足够的了解。所 以此处的


it


是指的安慰剂。故



A




(2)


考查推理判断。根据第二段中的


“A


placebo


is


a


sugar


pill



a


harmless


shot



or


ail


empty


capsule




可知安慰剂不会起到医学上的作用 。故选


B




(3)


考查细节理解。根据文章的描述有时候病人是不需要使用药物的,医生给病人开出 安慰


剂,病人觉得安慰剂有很大的作用是因为他们很相信医生。故选

B




(4)

考查主旨大意。本文讲述的是有时候病人的病并不是需要真正的药物来医治,而是需要


医生开一些安慰的药剂,这时候就会安慰病人的心理,病人的情绪得到舒缓从而有利于病


情的痊愈。这被叫做安慰剂。通常是空的甜胶囊,作用于病人的心理,帮助他们调节心


情,从而有利于病情痊愈。故选


A




【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇生活类阅


读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推< /p>


理,概括和归纳,从而选出正确答案。





2



阅读理解




It is bad to have food stuck between your teeth for long periods of time. This is because food


attracts


germs;


germs


produce


acid,


and


acid


hurts


your


teeth


and


gums.


Flossing


(


使用牙线


)


helps to remove the food that gets stuck between your teeth. This explains why flossing helps to


keep your mouth healthy, but some doctors say that flossing can also be good for your heart.



It may seem strange that something you do for your teeth can have any effect on your heart.


Doctors have come up with a few ideas about how flossing works to keep your heart healthy. One


idea is that the germs that hurt your teeth can leave the mouth and travel into your


that get into the blood can then attack your heart. Another idea is based on the fact that when


there are too many germs in your mouth, the body tries to fight against there germs. For some


reason, the way the body fights these mouth germs may end up weakening the heart overtime.




Not every


doctor


agrees about


these


ideas.


Some


doctors


think


that


the


link


between


good


flossing


habits


and


good


heart


health


is


only


a


coincidence.


The


incidence


(


发生率


)


of


two


or


more


events


is


completely


random,


as


they


do


not


admit


of


any


reliable


cause


and


effect


relationship between them. For example, every time I wash my car, it rains. This does not mean


that when I wash my car, I somehow change the weather. This is only a coincidence. Similarly,


some


doctors


think


that


people


who


have


bad


flossing


habits


just


happen


to


also


have


heart


problems, and people who have good flossing habits just happen to have healthy hearts.



The theory that flossing your teeth helps to keep your heart healthy might not be true. But


every doctor agrees that flossing is a


great way to keep your teeth healthy. So even if flossing


does not help your heart, it is true to help your teeth. This is enough of a reason for everyone to


floss their teeth every day.




1



From the passage, we know that ________.




A. food stuck between your teeth may hurt your teeth



B. all of the doctors agree that flossing is good for your heart



C. doctors' judgment about flossing is based on medical research



D. not every doctor thinks flossing helps to keep your teeth healthy




2



The underlined sentence in Paragraph 3 is to ________.




A. provide an example


B. make a comparison



C. introduce a new topic D. develop the previous statement


< p>


3



Which of the following best states the main idea of the last paragraph?




A. It is a fact that flossing can help your heart as well as your teeth.



B. There is no good reason to believe that flossing will help your heart.



C. Because doctors find flossing won't help your heart, it is useless to floss.



D. Even if flossing is only good for your teeth, you should still do it every day.




4< /p>



Which is the best title for the passage?




A. Flossing by Coincidence


B. How to Keep Your Teeth Healthy



C. Flossing Habits and Healthy Hearts D. Why Doctors Disagree About Flossing



【答案】




1



A



(< /p>


2



D




3



D

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文提到经过研究 ,剔牙与保持心脏之间没有必然的联系,但剔牙能保


护牙齿的健康是可以肯定的。




(


1


)


推理判断题。根据第一段提到


It


is


bad


to


have


food


stuck


between


your


teeth


for


long


periods of time. This is because food attracts germs(


细菌


), germs produce acid, and acid hurts


your


teeth


and


gums.(< /p>


长时间让食物停留在牙齿是有害处的,这是因为食物能吸引细菌,细


菌会产生酸,腐蚀你的牙齿


)


,故选


A


项。



( 2 )


句意猜测题。


Not every doctor agrees about these ideas


不是每个医生都对这些问题持相< /p>


同的态度,


Some doctors think that the link between good flossing habits and good heart health


is


only


a


coincidence.


一些医 生认为用牙线剔牙与心脏健康之间的关系只是偶然


Similarly,


some


doctors


think


that


people


who


have


bad


flossing


habits


just


happen


to


also


have


heart < /p>


problems


一些医生认为有剔牙习惯的碰巧有心脏问题,故 是发展以前的观点,因此选


D


项。



(


3


)


段落大意题。根据最后一段提到剔牙能保持你的心脏健康这一理论可能并不正确的,


但医 生同意剔牙能保证牙齿的健康,因此即使剔牙不能有助于你的心脏,肯定能保护你牙


齿, 这就是每天剔牙的重要原因,故选


D


项。



(


4


)


主旨标题题。本文提到经过研究,剔牙与保持心脏之间没有必然的联系,但剔牙能保


护 牙齿的健康是可以肯定的,故选


C


项。




3



阅读理解



Resorts of every kind have sprung up to cater to the Englishman need to spend a part of the


year, however briefly, by the seaside. No town in Britain is more than eighty miles from the sea


and there are seaside resorts all around the coast. On a summer Sunday most of the roads that


lead


to


the


sea


axe


congested


with


cars


full


of


people


eager


to


get


a


breath


of


sea


air.


In


the


evening when everyone is full of food, ice-cream and lollypops, there is the long slow drive home


on roads crowded with returning cars.



Brighton




Brighton


is


one


of


the


best-known


south


coast


resorts


and


is


very


popular


for


day


trip


excursions. It is only fifty miles from London and can be reached by fast train in an hour. At the


weekend the pebbled beaches are thronged with people sunbathing or picking their way to the


water's edge for a dip.



Bournemouth



Located a hundred miles from London, the beaches are wide and sandy. White Houses line the


cliff tops and narrow valleys, densely wooded with pine trees, reach down to the shore. The area


near


to


the


town


of


Torquay


on


the


Devon


coast


is


sometimes


called


Britains


Riviera


and


the


climate is so mild that palm trees grow along the sea front.



Blackpool



On the north- west coast, a popular resort for the people in the industrial north, Blackpool is a


gay, noisy town, famous for its amusement facilities and the magical lights. At night people travel


from miles around to see the extravaganza of lights decorating the sea front.



Southend



On the east coast at the mouth of the Thames, Southend is, like Brighton, one of the favorite


resorts of Londoners. The pier here is the longest in Britain and offers a great variety of differing


entertainments.




1



Why do people often have a long slow drive home on roads in summer?



A. Because it is extremely far from the sea.



B. Because people are full of food, ice-cream and lollypops.



C. Because too many returning cars often make a traffic jam.



D. Because people are attracted in the resorts so they leave slowly.



< br>2



Which resort is famous for its entertainments and grand lights?



A. Blackpool. B. Bournemouth. C. Briton. D. Southend.




3



Which of the following statements is NOT true?



A. There are palm trees growing near Bournemouth.



B. Southend has the longest pier in Britain.



C. People crowded into the water's edge at Briton for a quick swim.



D. Southend is a better preferred resort than Briton by London locals.



【答案】



1


)< /p>


C




2



A




3



D



【解析】


【分析】本文是一篇应用文 ,介绍了不列颠海岸线上


4


个供英国人在海滩度过每

< p>
年的大量时间的度假胜地。



< br>1


)考查推理判断。根据第一段中的


“In the evening when everyone is full of food, ice


-cream


and lollypops, there is the long slow drive home on roads crowded with returning cars.”


可知因为


返程车 辆致使路上拥堵,人们装满食物慢慢开车回家。故选


C





2


)考查细节理 解。根据


Blackpool


部分中的


“On the


north


-west


coast,


a


popular


resort


for


the


people


in


the


industrial


north,


Blackpool


is


a


gay,


noisy


town,


famous


for


its


amusement


facilities


and


the


magical


lights.



可知


Blackpool


以其娱乐设施和奇妙壮丽的灯光而著名。故



A



< br>(


3


)考查细节理解。根据


So uthend


部分中的


“On the east coast at the mouth of the Thames,


Southend is,


like Brighton, one of the favorite resorts of Londoners.”

< br>可知


Southend



Bri ghton


同样都是伦敦人最爱去的地方。故选


D




【点评】本题考点涉及细节理解和推理判断两个 题型的考查,是一篇介绍类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,并根据上下文进行逻辑推 理,从而选出正确答案。







4



阅读理解



About aspirin:



Aspirin is a commonly used drug which can be taken to relieve discomfort caused by numerous


medical problems including headaches, toothache, inflammation and infections. It is also suitable


to treat colds and flu-like symptoms, and to reduce a high temperature.



Who can take aspirin?



Adults and children over 16 years of age.



Who should not take aspirin?



Women who are pregnant, or plan to become pregnant. Aspirin may harm your unborn baby.



Women who are breast-feeding. Aspirin can pass into your breast milk and may harm your baby.



People who have any problems with the way the liver works or with the way the kidneys work.



How to take aspirin:



Take aspirin after meals, with a full glass of water or milk.



The recommended dose (


剂量


) ranges from two to three tablets at a time. Never take more


than 4g 12 tablets) in any 24 -hour period.




You


must


not


take


these


tablets


with


any


other


medicine


which


contains


any


aspirin


or


painkiller.



How to store aspirin:



Keep all medicines out of the reach and sight of children.



Store aspirin in a cool, dry place, away from direct heat and light.




Do


not


put


aspirin


in


the


bathroom


because


the


dampness


there


can


cause


it


to


lose


its


effectiveness.



Throw away aspirin that smells strongly of vinegar.



Possible side effects:



Feeling sick, increased risk of bleeding, stomach pain, indigestion and heartburn are common.


If these effects continue, contact your doctor.



Ringing in the ears, difficulty breathing, dizziness, and mental confusion are rare. If these occur,


stop taking the drug and contact your doctor for further advice.




1



In which case will you take aspirin according to the text?



A. Stomachache. B. Fever. C. Breathlessness. D. Nosebleed.




2



How many times can you take aspirin at most in a day?



A. 6.


B. 5.


C. 4.


D. 3.




3



What type of writing is this text?



A. A hospital announcement. B. A medical report.



C. A doctor's suggestions list.


D. Medical instructions.



【答案】



1



B




2



A




3



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍阿司匹林的作用和注意事项。




1


)考查细节理解。根据第一段中的


“It is also suitab


le to treat colds and flu-like symptoms,


and to reduce a high temperat ure.”


可知,阿司匹林可以退烧,故选


B

< br>。




2


)考查细节理解。根据第四段中的


“The


recommended


dose


(


剂量


)


ranges


from


two


to


three tablets at a time. Never take more than 4g 12 tablets in any 24 -


hour period.”


可知,每次

2-3


片,一天不能超过


12


片, 最多六次,故选


A





3


)考查主旨大意。本文属于说明文,介绍阿司匹林 的作用和注意事项,因而是一篇药物


使用说明书,故选


D




【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大 意两个题型的考查,是一篇药物使用说明书,要


求考生准确掌握细节信息,并根据上下文 进行推理,归纳,从而选出正确答案。




5



阅读理解




Imagine


yourself


on


the


other


side


of


the


college


admissions


desk.


It's


not


so


glorious,


apparently.


At


the


very


least,


you


need


to


be


good- natured.


Joseph


Connolly,


a


guidance


counselor at New Oxford High School in the United States, wanted to know the things that annoy


admissions officers the most. He sent out a request to members of the National Association for


College


Admissions


Counselors


and


received


hundreds


of


responses.


Apparently,


college


admissions officers were waiting for an opportunity to unload their frustrations. The responses


fall into several areas:



Communication



Silly or stupid email addresses; sending emails that use texting shorthand, such as


some1 2 call me.



Leaving a message with just a first name and no telephone number. For example,


Suzie. Please call me back.




Acting


distracted


during


a


one-on-one


interview;


nervous


habits


like


foot- tapping


or





Not responding to emails from the admissions office.



Over-involved parents



The very common comment from parents,



Parents attending interviews, and worse yet, speaking for their children.



Essays



Not identifying which question they are responding to.



Writing about something they were great at in the seventh grade but haven't pursued since


then.




1



What is the purpose of the text?



A. To


complain


about


the


process


of


college


application. B. To


provide


tips


for


college


students in achieving high grades.



C. To list unwelcome behaviors in college application. D. To prove that admission officers are


under great pressure.




2



Which behavior may leave admission consolers a bad impression?



A. To use inappropriate and incomplete language. B. To leave a complete telephone number.



C. To focus on the interview and stay calm. D. To reply to e-mails quickly.




3



What should parents avoid doing in an interview?



A. Letting kids to fill in the application form. B. Attending the interview on time.



C. Getting dressed neatly for the interview. D. Answering questions for their kids.



【答案】



1



C




2< /p>



A




3



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了学生申请大学时出现的一些令招生人员烦恼


的不好的行为。



1


)考查写作目的。根据第一 段中的


“Joseph


Connolly,


a


guidance


counselor


at


New


Oxford


High School in the United States, wanted to know the things that annoy admissions officers the


most.”



“The responses fall into several areas:”


可推断, 文章的写作目的是为读者列出在申请


大学时不受欢迎的行为。故选


C





2


)考查细节理解。根据


● Communication


部分中的


“Silly or stupid email addresses; sending


emails that use texting shorthand, such as “im w8ing 4 somel 2 call me.”


可知,使用不合适的和


不 完整的语言会给招生人员留下不好的印象。故选


A


< p>



3


)考查细节理解。 根据


● Over


-involved parents


部分中的


“Parents attending interviews, and


worse


yet,


speaking


for


their


children.”


可 知,父母不应该在面试中为代替孩子回答问题。故



D




【点评】本题考点涉及细节理解和写作目的 两个题型的考查,是一篇生活类阅读,要求考


生准确捕捉细节信息,并根据上下文进行推 理,归纳,从而选出正确答案。




6



阅读理解




The Mokoko


tribe


(


部落


)


lived


on


the


wrong


side


of


the


island


of


two


faces.


The


two


sides,


separated by a great cliff (


悬崖


), were like night and day. The good side was watered by rivers and


was filled with trees and abundant food, while on the wrong side there was hardly any water or


plants, and wild beasts crowded together. The Mokoko had the misfortune of having always lived


there, with no way to cross to the other side. Their life was hard and they lived in permanent


terror of the beasts.



Along the edge of the cliff separating the two sides, a skinny but strong tree grew, with which


they could build two poles. There was no doubt that the tribe would choose the great chief and


doctor to use the poles. But when the two of them were given their chance to make the jump,


they didn't dare to. They thought that the pole could break or it would not be long enough. They


put so much energy into these thoughts that they gave in.



But into that tribe were born Nam and Ariki, a pair of young hearts. One day, they decided to


take


up


the


poles.


Nobody


stopped


them,


but


everyone


did


try


to


discourage


them,


trying


to


present how dangerous the jumping was, using a thousand explanations.







worry.


I


am


a


bit


scared


too,


but


it


doesn't


look


so


difficult,


replied


Ariki,


ever


determined.






out well either.





And on the next day, Naru and Ariki jumped to the good side of the island. When taking up the


poles,


while


feeling


their


desire,


the


fear


hardly


allowed


them


to


breathe.


And


while


flying


through the air, helpless and without support, they felt that something must have gone wrong


and death awaited them. But when they landed on the other side, they thought the jump really


hadn't been so bad after all.




1



What situation were the Mokoko faced with?



A. They


lived


a


difficult


life


without


fearing


the


beasts. B. They


suffered


a


lot


due


to


the


terrible environment.



C. They had easy access to the good side. D. They were surrounded by trees and rivers.




2



How did the chief and doctor feel when they were chosen?



A. Frightened.


B. Energetic.


C. Desperate.


D. Satisfied.




3



What's the tribe members' reaction when Nam and Ariki decided to take up the poles?



A. The


members


desired


to


follow


their


steps.


B. The


members


tried


to


prevent


the


behaviour.



C. The members convinced them of the danger. D. The members encouraged them to have a


try.




4



What can we infer about Naru and Ariki?



A. They


overcame


difficulty


with


courage


and


determination. B. They


felt


relaxed


in


the


whole process of making the jump.



C. They


never


doubted


the


difficulty


in


making


the


jump. D. They


hesitated


to


make


the


jump over and over again.



【答案】



1



B

< p>



2



A




3


C




4



A



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,一个岛被大的悬崖分成完全不同的两部分,好的一


面有水有树食物充足而另一面几乎没 水没植物,野兽聚集。这个部落正好位于条件很恶劣


的一面。讲述了

Nam



Ariki


不畏艰险用 勇气和决心克服了困难来到了岛的好的一面。




1


)考查推理判断。根据第一段中的


“The Mokoko tribe (


部落


) lived on the wrong side of the


island of two faces. The two sides, separated by a great cliff (


悬崖


), were like night and day. ---The


Mokoko had the misfortune of having always lived there, with no way to cross to the other side.


Their life was hard and they lived i


n permanent terror of the beasts.”


可知,由于可怕的环境他


们遭受了很 多。故选


B





2


)考查推理判断。根据第二段中的


“There


was


no


doubt


that


the


tribe


would


choose


the


great chief and doctor to use the poles. But when the two of them were given their chance to


make the jump, they didn't dare to”


可知,首领和医生被选上时他们感到害怕。故选


A





3


) 考查推理判断。根据第二段中的


“They thought that the pole could break or it would not


be long enough. They put so much energy into these thoughts that they gave in.”


可知,成员确

< p>
信他们是危险的。故选


C





4


)考查推理判断。根据两个人 的的对话


“ And what if what they say is true?


ed the


young Naru. Don't worry I am a bit scared too, but it doesn't look so difficult, replied ariki, ever


determined.


won't work out well either.


和文章最后一句


But when they


landed on the other side, they thought the jump really hadn't been so bad after all”


可知


,


他们用< /p>


勇气和决心克服了困难。故选


A




【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇故事类阅读,要 求考生准确捕捉细节


信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。




7



阅读理解



Every day I see advertisements in the newspapers and on the buses claiming that it is easy and


quick to learn English. There is even a reference to William Shakespeare or Charles Dickens to


encourage


learners


even


more.


When


I


see


advertisements


like


this,


I


don't


know


whether


to


laugh or cry. But many people must believe these ridiculous claims, or else the advertisements


would not appear.



Of course it is clear that students who go to England to learn English have a great advantage


over others, but too many cannot afford to do so. Some go to the opposite extreme and think


they can teach themselves at home with dictionaries. But it is wrong to assume that each word in


English has a precise equivalent in another language, let alone produces good pronunciation and


intonation.



Most teaching is still based on behaviorist psychology. Behaviorists are fond of making students


repeat phrases and making sentences. If we were parrots or chimpanzees, these methods might


be successful. A large number of theorists seem to think it is a pity we aren't, because it would


make it easier to use their methods.



In my personal opinion, no one can ever learn to speak English or any other language unless he


is


interested


in


it.


Human


beings,


unlike


parrots


and


chimpanzees,


do


not


like


making


noises


unless they understand what the noises mean and can relate them to their own lives. It is worth


remembering that language is a means of communication. What they listen to and read cannot


be a formula. It must be real.



There is another relevant point worth mentioning here. We need other people to talk to and


listen to when we communicate. They can work with us and practice the unfamiliar forms with us


in real situations, talking to each other about real life language.




1



Many


people


believe


advertisements


in


the


newspapers


and


on


the


buses


probably


because .



A. they are encouraged by William Shakespeare or Charles Dickens


B. they are eager to learn


and then believe them



C. the ways advertised can help them to save time and efforts


D. the ways advertised prove


effective and helpful




2



What may behaviorists argue towards English learning?



A. Human


beings


make


more


interesting


noises


than


parrots


and


chimpanzees.


B. Human


beings should relate their speech to their own lives.



C. Language


is


a


formula


with


lots


of


repetitions


and


practices.


D. Language


is


a


means


of


communication.



(< /p>


3



What opinion does the author hold?



A. A quick method that suits all the students does exist.


B. English can be mastered within a


very short period of time.



C. Each


word


in


English


has


a


precise


equivalent


in


another


language.


D. No


one


can


learn


English well without being interested in it.




4



What ways of learning is suggested by the author?



A. Study abroad.


B. Learn communicatively and situationally.



C. Follow the behaviorists' approach.


D. Teach oneself at home with dictionaries.



【答案】



1



B




2



C




3



D




4



B



【解析】


【分析】本文是一篇议论文 ,讲述了一名语言教师对语言学习的个人看法。他认


为学生们喜欢实惠的速成学习方法在 情理之中,但是学英语不像广告中所说的那么轻松,


假如没有兴趣,任何人都不可能学好 英语或其他任何语言。在交际时我们需要有交谈或倾


听的对象。用真实的语言去谈论真实 的生活,那一定会受益匪浅。




1< /p>


)考查推理判断。根据第一段中的


“No


doubt


this


is


true


to


a


certain


extent, but


it


is


not


very helpful to students. ”


可 知许多人渴望学好这门语言,相信这些广告中宣传的学习语言能


速成,故选


B




< br>2


)考查推理判断。根据第三段中的


“Most teaching is still based on behaviorist psychology.


Behaviorists are fond of making students repeat phrases and making sentences.”


可知现在大量的


教学活动还是建立在行为主义心理学的基础之上。行为主 义者热衷于让学生复述短语,不


断做一些只需更换句中某个词的练习。故选


C




< br>3


)考查推理判断。根据第四段中的


“In m


y personal opinion, no one can ever learn to speak


English or any other language unless he is interested in it.”


可知作者认为,假如没有兴趣,任何


人都不可能学好英语或其他任何语言。故选


D




< p>
4


)考查推理判断。根据最后一段中的


“Ther e


is


another


relevant


point


worth


mentioning


here. We need other people to talk to and listen to when we communicate. They can work with


us and practice the unfamiliar forms with us in real situations, talking to each other about real life


language.”


可知还有一个相关的问题值得一提:在交际时我们需要有交谈或倾听的对象。在


学习较生疏的内容时,如果有其他学生和我们在实战中一起学习和练习那些陌生的语言形


式,用真实的语言去谈论真实的生活,那一定会受益匪浅。故选


B




【点评】本题考点涉及推理判断题型的考查,是一篇教育 类阅读,要求考生根据上下文的


逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案。




8



阅读理解




Years


ago,


students


applying


to


colleges


and


universities


had


to


have


their


applications


and


personal essays printed out and then “snail


-


mailed”. Flash forward to tod


ay's world of Facebook,


Instagram and WeChat, where photos, videos and mobile phones rule. Fortunately, several new


tools are making it easier for college applicants to use technology to show off their personalities,


skills and creativity.



ZEEMEE



One of the more popular innovations in college applications is ZeeMee, a free mobile app that


allows students to upload personal profiles and videos to create visual resumes. More than 220


colleges and universities offer a ZeeMee option as part of the application process. The video can


show the unique creative aspects of the applicants.



THE COALITION LOCKER



Another relatively new tool comes from the Coalition for Access, Affordability and Success, now


used by


more


than 110


member


colleges


and


universities.


Among


the


group's


stated


goals


are


getting


students


engaged


in


college


prep


early


and


using


technology


to


create


a


supportive


application process that encourages reflection and self- discovery.



Students who sign up for the free platform get access to


a digital “locker”, which they can use


all through high school to save class papers, artwork, newspaper stories, videos and photos to


share with colleges when they eventually apply.



VIDEO



CHAT INTERVIEWS



At some schools, an interview with an admission officer is an important part of the application


process.


To


make


it


easier,


several


virtual


interviewing


tools


have


popped


up,


such


as


a


video-


based platform from Kira. More than 140 universities worldwide use Kira's video assessment tool


to conduct real-time interviews with prospective students. During the interview, candidates are


shown


the


questions


prerecorded


by


the


particular


school


and


must


respond


in


real


time


by


talking into the camera on their laptop or phone. In addition to showing their ability, to speak


fluently in English and think on their feet, it


helps admission officers determine the “motivation,


commitment and drive” of applicants.



UNIQUE SCHOOL TOOLS



Some universities have come up with their own ways to allow students to show their skills and


personalities. For example, the Massachusetts Institute of Technology, encourages applicants to


display


their


technical


abilities


and


creativity


by


submitting


a


“Maker


Portfolio”



a


written


or


videotaped description of a project that shows creative and problem-solving skills. While a new


app would fit the bill, the project could be anything from an origami design to a potato cannon.




1



Which of the apps give students more guidance from their high school?



A. ZEEMEE.


B. THE COALITION LOCKER.



C. VIDEO



CHAT INTERVIEWS.


D. UNIQUE SCHOOL TOOLS.




2



What does the underlined word “it” in the fourth part of the passage refer to?



A. The video interview. B. The description. C. The application. D. The student's ability.



< br>3



What is the common feature required by colleges and universities according to the passage?



A. Creativity.


B. Braveness.


C. Willingness to share.


D. Technical ability.



【答案】



1


< p>
B




2



C




3



A



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,在今天的


Facebook



Ins tagram


和微信的世界里,照


片、视频和手机盛行的同时, 一些新工具让大学申请者更容易使用技术来展示他们的个


性、技能和创造力。

< p>


(1)


考查推理判断。根据


THE


COALITION


LOCKER


部 分中的


“Students


who


sign


up


for


the


free


platform get access to a digital ‘locker’, which they can use all through high school to save class


papers,


artwork,


newspaper


stories,


videos


and


photos


to


share


with


colleges


when


they


eventually apply.”


可知,


THE COALITION LOCKER.


能让学生从高中获得更多的指导。故选


B




(2)


考查代词指代。根据


VIDEO




CHAT


INTERVIEWS


部分中的


“At


some


schools,


an


interview


with an admission officer is an important part of the application pr ocess.”


在一些学校,对招生


人员的面试是申请过程的重 要组成部分;以及



“In


addition


to


showing


their


ability,


to


speak


fluently in English and think on their feet, it helps admission officers determine the ‘motivation,


commitment and drive’ of a pplicants.“


除了展示他们的能力,为了流利地说英语和快速反应,






助招



人员


决定

< p>








、承诺








可知


it





“the


application”


,故选

< br>C




(3)

< br>考查推理判断。根据第一段中的


“Fortunately,


several


new


tools


are


making


it


easier


for


college applicants to use technology to show off their personalities, skills and creativit y.”


可知,


根据文章的内容,创造力是学院和大学的共同特征 。故选


A




【点评】本题考点涉及推理判断和代词指代两个题型的考查,是一篇科普类阅读,要求考


根据上下文进行逻辑推理,选出正确答案。





9



阅读理解




Do you have good friends? Do you sometimes feel so close to them that they are like family to


you?



It turns out that this isn't just an expression. A study by Yale University and the University of


California,


San


Diego,


has


found


that


you


and


your


friends


have


more


genes


in


common


than


strangers do, the Guardian reported.




Researchers


looked


at


the


genes


of


1,932


people


and


compared


them


in


pairs


of


unrelated


friends and strangers. They found that friends have 1 percent of genes that match.




外行


), but to geneticists (


遗传学家


) it


is a significant number,


fact, this is the same amount of genes you share with your fourth cousins, those who have the


same great- great-great grandparents as you.



So is it a coincidence that you become friends with people who share your genes? Not at all. In


fact, it is evolution that brings you together.



People who share certain genes also share skills and have similar likes and dislikes, researchers


said. In ancient times, it was critical that people who


were alike stayed together. For example,


people who had a similar susceptibility (


易感性


) to the cold were more likely to help each other


build a fire, giving them a better chance to survive.



Researchers also found that among all the genes studied, those affecting sense of smell were


the most similar in friends. This is probably because people who smell things in the same way are


more easily drawn to similar environments. For example, people who like the smell of coffee may


hang


out


at


cafes


more


often


and


are


therefore


more


likely


to


meet


and


become friends


with


each other.




Based


on


their


findings,


the


team


has


developed


an


interesting


test


called


the



score


It


calculates


how


big


the


chances


are


that


two


people will


be friends


by


studying


their


genes.



So, here is a question for you: would you like to take this test and know in advance who your


friends are going to be, or would you still prefer to figure it out by yourself and let time be the


judge?



1



What is the author's main purpose in writing the article?



explain why friends share skills and interests.



report on recent findings about making friends.



analyze what influences the way people make friends.



explain an interesting test called the




2



According to the researchers of the study, people _______.



friendships by complete coincidence



genetically similar to their friends, compared to strangers



friends with those who share nearly 10 percent of their genes



share more similar genes with their friends than with their fourth cousins




3



With


the


examples


of


ancient


people


developing


the


ability


to


speak


and


helping


each


other build a fire, the author intends to _______.



how ancient people helped each other survive



n that similar interests are what lead to friendship



that it is evolution that brings friends together



us why it was easier for ancient people to find friends




4



According to the article, people with similar genes that affect their sense of smell ______.



to hang out at cafes more often



easily attracted to the smell of their friends



more likely to be attracted to a similar environment



identify people in a crowd who can become friends



【答案】




1



B



(< /p>


2



B




3



C

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文是一篇新闻报 道,来自耶鲁大学和加利福尼亚大学的研究发现:与


陌生人相比,朋友之间的基因有相似 性,所以朋友有时更像是家人。





1


)考查推理判断。根据第二段中的


“ A


study


by


Yale


University


and


the


University


of


California,


San


Diego,


has


found


that


you


and


your


friends


have


more


genes


in


common


than


strangers


do,


the


Guardian


reported.”

耶鲁大学和加利福尼亚大学的研究发现:与陌生人相


比,朋友之间的基因有相似性。 可知,这篇文章主要讲述关于交朋友的这项新发现。并且



“t he Guardian reported”


可知,这是一篇新闻报道,故选


B






2


)考查细节理解。根据第二段中的


“A


study


by


Yale


University


and


the


University


of


California,


San


Diego,


has


found


that


you


and


your


friends


have


more


genes


in


common


than


strangers


do,


the


Guardian


reported.”

耶鲁大学和加利福尼亚大学的研究发现:与陌生人相


比,朋友之间的基因有相似性。 可知,与陌生人相比,朋友之间的基因有相似性。故选


B






3


)考查推理判断。这个举例出现在倒数第四段,根据倒数第五段中的


“S o


is


it


a


coincidence that you become friends with people who share your genes? Not at all. In fact, it is


evolution


that


brings


you


together.



你与你基因相 似的人变成朋友是偶然吗?并不是这样


的。实际上,是进化将你们带到一起。可知,倒数 第四段应该是对进化如何将你们带到一


起成为朋友的解释。本段谈到了有相似基因的人也 有相似的技能和喜好,然后以古代人为


例,说明只有遇到拥有相似技能基因的人他们才能 发展语言技能,同时,同样对冷感受比


较强烈的人更可能会互相帮助生火,作者举这些例 子都是为了说明人们选择了拥有相似基


因的人为友,是因为进化的需要,故选

< p>
C






4


)考查细节理解。根据倒数第三段的中的


“This


is


probably


because


people


who


smell


things in the same way are more easily drawn to similar e nvironments.”


可能是因为嗅觉相同的


人更容易去 相似的环境,可知,有相同嗅觉基因的人更容易被吸引去相似的环境中。故选


C





【点评】本题考 点涉及细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇新闻报道,考生需要


准确掌握细节信 息,并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。





10



阅读 理解




A bite from a tsetse fly


(


采采蝇


)


is an extremely unpleasant experience. It is not like a mosquito,


which can put its thin mouthpart directly into your blood, often without you noticing. In contrast,


the tsetse fly's mouth has tiny saws on it that saw into your skin on its way to suck out your blood.



To make matters worse, several species of tsetse fly can transmit diseases. One of the most


dangerous is a parasite that causes



sleeping sickness



, or



human African trypanosomiasis



to give it its official name. Without treatment, an infection is usually fatal.




Like


so


many


tropical


diseases,


sleeping


sickness


has


often


been


neglected


by


medical


researchers. However, researchers have long endeavored to understand how it avoids our bodies'


defence


mechanisms.


Some


of


their


insights


could


now


help


us


eliminate


sleeping


sickness


altogether.



There are two closely-related single-celled parasites that cause this deathly sleep: Trypanosoma


brucei rhodesiense and T. b. gambiense. The latter is far more common: it is responsible for up to


95%


of


cases,


mostly


in


western


Africa.


It


takes


several


years


to


kill


a


person,


while


T.


brucei


rhodesiense can cause death within months. There are still other forms that infect livestock.



After the initial bite, sleeping sickness symptoms often start with a fever, headaches and aching


muscles. As the illness goes on, those infected become increasingly tired, which is where it gets


its name. Personality changes, severe confusion and poor coordination can also happen.




While


medication


does


help,


some


treatments


are


toxic


and


can


themselves


be


deadly,


especially if they are given after the disease has reached the brain.



It is worth noting that sleeping sickness is no longer as deadly as it once was. In the early 20th


Century several hundred thousand people were infected each year. By the 1960s the disease was


considered



under


control




and


had


reached


very


low


numbers,


making


its


spread


more


difficult. But in the 1970s there was another major epidemic, which took 20 years to control.



Since then, better screening programmes and earlier interventions have reduced the number


of cases dramatically. In 2009 there were fewer than 10,000 cases for the first time since records


began, and in 2015 this figure dropped to fewer than 3,000, according to the latest figures from


the


World


Health


Organisation.


The


WHO


hopes


the


disease


will


be


completely


eliminated


by


2020.



While this decline looks positive, there may be many more cases that go unreported in rural


Africa. To eliminate the disease completely, infections have to be closely monitored.




More


problematically,


a


series


of


new


studies


have


shown


that


the


parasite


is


more


complicated than previously believed.




Sleeping


sickness


has


always


been


considered


——



and


diagnosed


——



as


a


blood


disease,


because T. brucei parasites can readily be detected in the blood of its victims.




1



A tsetse fly is different from a mosquito in that________.



A. it


can


put


its


thin


mouthpart


directly


into


your


blood


B. all


species


of


tsetse


fly


can


transmit diseases



C. it


can


spread


a


parasite


that


causes



sleeping


sickness




D. its


mouth


has


larger


saws


than those on a mosquito




2



What can be learned about



sleeping sickness



according to the text ?



A. It


is


formally


called



human


American


trypanosomiasis



.


B. If


left


untreated,


it


can


possibly be deadly.



C. It


remains


as


deadly


as


it


used


to


be.


D. It


usually


draws


attention


from


medical


researchers.




3



What is implied in the last three paragraphs ?



A.



Sleeping sickness



will be completely eliminated by 2020.


B. The parasite causing



sleeping sickness



is easy to detect now.



C. T.


brucei


parasites


can


only


be


detected


in


the


blood


of


its


victims.


D. Data


about



sleeping sickness



cases may not be so accurate.




4

< p>


What would be the best title of this passage ?



A. A mosquito that can carry deadly diseases.


B. A bite from this fly puts you into a deadly


sleep.



C. Symptoms


that


are


characteristic


of



sleeping


sickness



.


D. How


to


control


deadly



sleeping sickness



from a tsetse fly.



【答案】



1



C



2



B




3



D




4



B



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,作者介绍了


70


年代被采采蝇咬伤很容易感染疾病,


传播病菌,一定要小心。



(1)


考查细节理解。根据第二段中的"


several species of tsetse fly can transmit diseases. One of


the most dangerous is a parasite that causes 'sleeping sickness',


"可知,采采蝇可以传播一 种


寄生虫,导致



昏睡病



故选


C




(2)


考查推理判断。根据第二段中的"

< p>
Without treatment, an infection is usually f atal.


"可知,


如果不加以治疗,它可能是致命的,因此选


B




(3)


考查推理判断。根据倒数第三段中的"


While this decline looks positive, there may be many


more cases that go unreported in rural Africa.


"可知,非洲农村可能还有更多的病例未报告,


因此关于



昏睡病


< br>病例的数据可能不那么准确,故选


D


< br>


(4)


考查主旨大意。整篇文章介绍了采采蝇,尤其 说明它可以传播一种"昏睡病",这种病


会让患者丧命,因此选


B




【点评】本题考点涉及细节理解 ,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇生活类阅


读,要求考生在捕捉细节信息的 基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推


理,概括和归纳,从而选出正确答 案。





1 1



阅读理解



Sometimes we start a day with the previous day still in mind. We think about the mistakes we


made in the previous day, how things went wrong, and how we felt bad about it. No wonder it


becomes difficult to focus on the current day.



Here are some steps on how to start your new day fresh:





Take time to evaluate your day



At the end of a day, take some time to think about it. The purpose of this thinking time is not to


regret


how


bad your


day was,


how


things


went


wrong,


or


how


people


treated


you


badly.


This


won't do you any good. Instead, the purpose of this thinking time is to extract


(吸取)


lessons


which you can bring to the following day.





Make a commitment to apply the lessons



After you extract the lessons, you should make a commitment to apply them. To do so, find


some actionable things you can do to apply the lessons. Next, remind yourself to do them. You


may write them down if you want to.





“Close” your day



After you have spent the time to think about the day and extract the lessons, make a decision


to “close” the day. You are done with it; don't think about it anymore.





Bring only the lessons to the next day and nothing else




After you “dose” a day, you should not bring anything out of it to the next day except for the


lessons you extract. Focus on applying the lessons to the present. This way you will be able to


start your day fresh without the burden of yesterday.




1< /p>



What will happen if we think too much about the past?



A. There will be a disaster. B. There will be good results.



C. We won't have a peaceful mind. D. We surely won't finish today's task.




2



Whe n should we draw lessons from the past mistakes?



A. At the end of a day. B. When we make mistakes.



C. At the beginning of a day. D. When we regret making the mistakes.




3



Why should we extract lessons from the past day?



A. To set them down. B. To consider them again.



C. To make a better decision. D. To apply them for future use.



【答案】



1


< p>
C


-


-


-


-


-


-


-


-