中考英语阅读理解知识点(大全)
-
中考英语阅读理解知识点
(
大全
)
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
1
.
阅读理解
Denies Walme in Texas,
USA, now 14 years old, published his best-seller
Unbending Gisula eight
years ago. The
book is about a little whale named Gisul.
One day, Gisula did not
take his mother's words and went up the beach.
Then he got lost and
had
to
learn
to
live
by
himself.
The
colour
pictures
were
drawn
by
Denies
himself.
Denies
published the books
at the age of six He is said to be the youngest
writer and picture artist.
Another surprising thing about the book is that it
became a best seller immediately after it was
published and brought him a lot of
money. Because he spent much time writing the
books, his
study was not very good and
he had to learn the year's work again but his gift
of writing is highly
praised by the
teachers and student. And he was even invited to
give talks on writing.
But Denies does not want to be a writer. He said,
'I like planes most. I dream of becoming a
pilot someday.'
(
1
)
From the story
we can learn that Denies__________.
A. published his Unbending
Gisula at the age of 14
B.
wants to be a writer when he grows up
C. drew the pictures for his own
book
D. does not go to
school anymore
(
2
)
What Denies liked most
is________.
A.
writing stories
B.
drawing pictures
C.
whales
D.
planes
(
3
< br>)
When did Denies publish the books?
A. At the age of six
B. At the age of eight C. At the age of
sixteen D. I don't know.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
A
【解析】
【分析】大意:本文主要介
绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的
书,他虽然学习怎么好,但是他善于
写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介
绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼
Gisula
不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生
p>
活的故事。
(
1
)细节题。根据
The
colour pictures were drawn by Denies himself.
可知,通过这个故事我
们知道丹尼斯为自己的书画画,故选
C
。
(
2
)细节题。根据
I like
planes most.
可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选
D<
/p>
。
(
3
)细节题。根据
now
14
years
old,
published
his
best-seller
Unbending
Gisula
eight
years
ago.
丹尼斯现在<
/p>
14
岁,他的最畅销的书是
8
年前出版的,可知,他那是才
6
岁,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。
2
.
阅读理解
Many years ago, there
lived an old man with his three sons, Dharma,
Harrison and Keith, in a
village. The
man worked hard when he was young, so he had the
largest farmyard and the most
beautiful
house
in
the
village.
However,
his
sons
were
all
born
to
be
lazy,
which
made
him
disappointed. He was worried that his
sons would use up his money and starve to
death.
One day, the old
man came up with a plan. He called his sons and
said to them,
sons. There is lots of
hidden gold in the land at the farmyard. If you
work together, you may find
it.
In a wish
to find out the gold, his sons worked hard from
the morning to the evening digging
and
digging
all
through
the
land.
Three
days
had
passed,
but
they
didn't
find
what
they
were
looking
for.
They
got
frustrated
and
angry.
They
decided
to
give
up
and
returned
to
ask
their
father.
father to
the sons.
Off went the
sons. Soon the whole once useless land was rich
crops.
(
1
)
What do
we know about the old man?
A. He was the richest in his village.
B. He was unable to feed his
family.
C. He loved
daughters more than sons. D. He was
quite successful as a farmer.
(
2
)
Why
did the old man ask his sons to dig the land?
A. He was too old to do it
himself.
B. He didn't have
money.
C. He decided to
teach his sons an important lesson.
D. He didn't want other people to set
foot on his land.
(
3
)
Why
did his sons agree to dig the land?
A. They wanted to help
their father. B. They wanted to
grow their own crops.
C.
They didn't want to be lazy any more.
D. They wanted to find the hidden gold.
(
4
)
Wha
t can we learn from the end of the story?
A. The old man had achieved
his goal.
B. The three sons
were still as lazy as before.
C. The sons were quite angry with their
father.
D. The old man was
still worried about his sons.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
A
【解析】
【分析】文章大意;从前有
一个老人,有三个儿子,但是三个儿子都很懒惰,于
是老人想了一个办法,告诉他的儿子
,他们地里埋藏着财宝,于是儿子们就翻遍了左右的
地,但是啥也没有找到。老人在翻过
的地上种上庄稼,说这才是真正的珍宝。
< br>(
1
)细节理解题,根据文章内容
The man worked hard when he was
young, so he had
the largest farmyard
and the most beautiful house in the
village.
可知老人是一个
成功的
农民,故答案是
D
。
(
2
)逻辑推理题,根据
This is the
real gold, my sons,
可知,老人这样做
的目的是为了
给孩子们上一课
,
故答案是
C
。
(
3
)细节
理解题,根据
In
a
wish
to
find
out
the
gold,
his
sons
worked
hard
from
the
morning to the evening digging and
digging all through the land.
可知,儿子们为了找到金
子而使劲地挖地,故答案是
D
p>
。
(
4
)逻辑推理题,根据文章内容可知,儿子们把地翻好了,他能种庄稼了
,所以他的目
的也就达到了,故答案是
A
。
【点评】考查阅读理解。本文
涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中
寻找答案;逻辑推理题需要结
合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。
3
.
阅读理解
My family has had a
great influence on me. When I was a kid, I learnt
how to work from my
family. My mum
would never let me get away when there was
something to be done. I learnt the
importance of education. My parents
would give me 50 dollars if I got As in school.
They taught
me how to use and save
money. My mum taught me how to cook, how to clean,
and basically
everything I needed to
know to live on my own. My dad taught me how to
garden, how to do
home improvement, how
to treat women and girls with respect, and how to
put other people's
needs above my own.
My brothers and sisters taught me how to make a
decision in
conflict
(矛
盾)
.
I'm
22now,
and
I'll
get
married
next
year.
I
learn
things
from
my
parents'
marriage
by
examples. For example, I've never seen
my parents really fight. They had disagreements,
but they
were always in control and
never let anger get the best of them. I think
that's great, and I'm going
to work
towards that in my marriage.
I have a great family. I'm grateful
that my parents chose to make it a great
family.
(
1
)
Who
taught the writer to do some housework?
A. The mother.
B. The father.
C. The sisters.
D. The brothers.
(
2
)
When will the
writer have a new family?
A. At the age of 22.
B. At the age of 24.
C. At the age of 23.
D. At the age of 21.
(
3
)
Which of
the following is NOT true?
A. The writer's family influence the
writer a lot.
B. The writer
learns to save money.
C. The
writer is a girl in the family.
D. The writer's parents never fight
with each other.
(
4
)
How
will the writer's new family be according to the
passage?
A. It
will be a large family.
B. It will be a great family.
C. The family members will be
different.
D. The family
members will never get angry.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】本文介绍了作者<
/p>
的家庭对作者有很大的影响。
(
1
)推理题。根据
My
mum
taught
me
how
to
cook,
how
to
clean,
and
basically
everything I
needed to know to live on my own.
我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以
及基本上我需要知道的独立生活所需的一切
可知,
作者的妈妈
教他做家务
,
故选
A
。
(
2
)推理
题。根据
I'm 22now,
and I'll get married next year
可知,
作者
23
岁时会有一
个新家庭
,
故选
C
。
(
3
)推理
题。根据
My
dad
taught
me
how
to
garden,
how
to
do
home
improvement,
how to treat
women and girls with respect,
我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊
重妇女和女孩
可知作者是男孩,作者
是家里的一个女孩是错的
,故选
C
。
(
4
)细节
题。根据
I have a
great family. I'm grateful that my parents chose
to make it a
great
family.
我有一个大家庭。我
很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭
可知,
作
者的新家庭会是一个伟大的家庭
故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要
注意从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息。
4
.
阅读理解
I felt very sad not to
be able to get the ticket to the film Titanic last
Friday. I learned in the
newspaper
that
tickets
could
be
bought
at
the
cinema
box
office
in
Richland
Hills
every
day
between
10
:
00 a.m. and
4
:
00 p.m. Because I work
from 9
:
00
5
:
30 p.m., the only
time I could go to the cinema was
during my 45-minute lunch time. It is a pity that
the cinema is
on the other side of the
town, and the bus service between my office and
Richland Hills is not
very good. But if
you are lucky, you can make the
round
(往返)
trip in 45
minutes.
Last Monday I
stood at the bus stop for fifteen minutes, waiting
for a bus. By the time I saw one
coming
around the corner, there was not enough time left
to make the trip-so I had to go back to
the office. The same thing happened on
Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a
bus
right away and arrived at the
cinema in twenty minutes. But when I got there, I
found a long line
of people at the box
office. I heard one man say he had been waiting in
line for fifty-five minutes.
I found
that I would not have enough time to wait in line.
I caught the next bus and went back
across the town.
Then on Friday I understood my only hope was to
make the trip by car. It was not cheap, but I
felt it would be worthwhile to see the
film. The trip by car only took 10 minutes, but it
felt like
one hour to me. When I
reached the cinema, I was delighted to see that
nobody was waiting in
line. But I
quickly found out that it was because they had
already sold out all the tickets.
(
1
)
It
seems that the writer of the story works
.
A. in a small
town
B. in Richland Hills
C. on a
farm near the town
D. at a bus service centre
(
2
)
The
writer tried to go to the cinema to buy a ticket,
but he really go there .
A. five times
B. four times C. three
times D. twice
(
3
)
The
underlined word
A. sure
B. sorry C.
surprised D.
pleased
(
4
)
What's the best title for the
story
?
A. How to get a ticket
B. Tickets sold out
C. A wonderful film
D. The way to the cinema
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
D
(
4
)
B
【解析】
【分析】主要讲了作者坐公
交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完。
(
1
)细节题。根据
It
is a pity that the cinema is on the other side of
the town
可知遗憾的是
电影院在城镇的另一边,所以作
者在一个小城镇工作,故选
A
。
(
2
)细节
题。根据
The same thing happened on
Wednesday. On Thursday my luck changed, I
got on a bus right away and arrived at
the cinema in twenty minutes.
星期三也发生了同样的
事
情。星期四我的运气变了,我马上上了公共汽车,二十分钟后到了电影院,所以作者去
了
两次,故选
D
。
(
3
)推断题。根据
nobody
was
waiting
in
line
p>
可知没人排队买票,所以作者是高兴的,
delighted
意思是高兴的,即
pleased
,故选
p>
D
。
(
4
)主旨题。根据全文可知主要讲了作者坐公
交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖
完,故选
B
。
【点评】考查阅读
理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;
推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中
心思想。
5
.
阅读理解
Roald Dahl was one of
the most successful writers of children's books.
He sold millions of books
all over the
world. Many of his books have been made into films
and videos. He is so famous that
there
is even a Roald Dahl Museum you can
visit.
Roald Dahl was
born in 1916 in Wales, Britain. His father was
rich but he died when Roald was
very
young.
Roald
and
his mother
lived
a
hard
life. He
had
to
leave
school
and
went
to
Africa
where
he worked for an oil company.
In 1939, Roald became a pilot, but
he had a bad accident. It made him
limp
(瘸的)
for the
rest of his life. After this, Roald
went to America where he wrote a story about his
experience as a
pilot. It was so good
that it was put in a magazine.
Roald married an American film
star. They bought a house in England and had five
children.
From 1960 to 1965,
:
Theo, one of his children,
was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious
illness. It took her years to get
completely better.
Gradually Roald became more and more successful.
He always did his writing in an old
shed
(棚)
at the back of his
house. He always sat in the same old armchair with
a wooden board on
his lap.
got in your head and a
pencil and a bit of paper.
In 1983 Roald won a big prize for his book The
BFG. During his life, Roald wrote many famous
books, such as Charlie and the
Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr
Fox.
After
he
died
in
1990,
Roald
left
money
to
help
people
with
serious
illness
and
those
with
problems with reading and
writing.
(
1
)
Roald Dahl was famous as
a
(
n
)
.
A. doctor
B. teacher
C. actor
D. writer
(
2
)
After Roald went to
America, he .
A. lost his parents in a plane accident
B. wrote a story about his pilot
experience
C. got married
with an English film star
D. won a big prize for his book
Matilda
(
3
)
Which of the following is the best
for the blank in Paragraph 4?
A. they lived a happy life
B. three terrible things
happened
C. he went on
writing books
D. he created some unlucky
characters
(
4
)
What Roald said in Paragragh 6
mainly shows that .
A. being a writer was a popular job at
that time
B. one needs to
practise a lot if he wants to be a
writer
C. Roald loved
writing very much and was talented in
it
D. though he was
successful, Roald lived a simple life
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】主要讲了罗尔德<
/p>
·
达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几
百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。
(
1
)细节
题。根据
Roald Dahl was one of the most
successful writers of children's books.
可知
是成功的儿童读物作家之一,故选
D
。
(
2
)细节题。根据
After
this,
Roald
went
to
America
where
he
wrote
a
story
about
his
experience as a pilot.
可知
Roald
去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选
B
。
(
3
)细节题。根据后文
Th
eo,
one
of
his
children,
was
hit
by
a
taxi
and
was
seriously
hurt.
Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious illness. It took
her years to get completely better.
他的一个
孩子西奥被出租车撞了,伤
得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。
不久之后,他的妻子也得了
重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是
3
个可怕的事情发生了,故选
B
。
(
4
)细节题。根据
need is
what you've got in your head and a pencil and a
bit of paper.
可知
“
作
为一个作家的好处
之一,
”
他曾经说,
“
就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即
Roald
非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6
.
阅读理解
On
the
afternoon
of
the
day
that
we
arrived
in
Xingcheng,
we
left
for
Qinhuangdao.
It
was
raining heavily while we
were on the highway. I kept the speed less than
100 kilometres per hour.
We got to
Qinhuangdao in the late afternoon. We booked in a
hotel a normal room with a large
bed,
an air conditioner, a TV and a toilet. 150 yuan
more or less is worthy of that.
The next morning, it only took us
less than 30 minutes to get to the beach.
Policemen were
everywhere, and they
guided our traffic. The bill of the parking was 20
yuan. I paid some money
for life buoys
because none of us could swim. The water was not
too deep near the beach and
with a life
buoy I could float on the water in order not to
get drowned. I taught my wife how to
use the life buoy, although it was also
the first time that I used it. But my daughter was
fascinated
by
the
sand.
She
played
with
the
sand
with
all
her
attention,
which
made
us
laugh.
The
environment in Beidaihe
was fine, although it was not very clean, and we
had a good time.
By
the
way,
in
the
evening
we
visited
the
shopping
street
in
the
central
city.
We
visited
a
shopping street near
Beidaihe. There were a lot of people, shopping and
dining. Of course, we
had some seafood
there too.
(
1
)
The
writer went to Beidaihe ______________.
A. by train
B. by bus C. by car
D. by plane
(
2
)
What do the underlined words
A.
防晒霜
B.
救生圈
C.
游泳衣
D.
游艇
(
3
)
What was the
writer's daughter doing while they were swimming?
A. Taking a walk along the
beach.
B. Having a
picnic.
C. Lying in the sun.
D. Playing with the sand.
p>
(
4
)
Which
of the following is TRUE according to the passage?
A. The writer booked a room
with 300 yuan a night.
B.
The writer's wife is very good at
swimming.
C. The environment
is very clean in Beidaihe.
D. The writer bad some seafood that
evening.
(
5
)
What's the best title for the
passage?
A. The
trip to Beidaihe
B. The sea in Beidaihe
C. The weather in Beidaihe
D. The food in Beidaihe
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
D
(
4
)
D
(
5
)
A
【解析】
【分析】主要讲了作者去北
戴河旅行。
(
1
)推断题。根据
I kept the speed
less than 100 kilometres per hour.
我把速度保
持在每小时
100
公里以下。可知是开车,即
< br>by car
,故选
C
。
(
2
)细节题。根据后句
because
none
of
us
could
swim.
因为我们都不会游泳,所以买了一
些救
生圈,故选
B
。
(
3
)细节
题。根据
But my daughter was fascinated by
the sand. She played with the sand with
all
her
attention,
which
made
us
laugh.
但是我的女儿被沙子迷住了。她全神贯注地玩着沙
子,这使我们笑了起
来,可知女儿正在玩沙子,故选
D
。
(
4
)细节
题。根据
Of course, we had some seafood
there too.
当然,我们也吃了一些海鲜,
可知是吃了
海鲜,故选
D
。
(
5
)主旨
题。根据全文可知主要讲了作者去北戴河旅行,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题
、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文
,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
7
.
阅读理解
Different
countries
have
different
customs.
When
you
are
in
different
countries,
you
should
follow their customs.
In China, it's impolite
to talk when eating dinner. And you're not
supposed to start eating first if
there
are older people at the table.
Very
often
people
who
travel
to
the
United
States
forget
to
tip
(付小费)
.
It
is
usual
to
tip
waiters,
taxi drivers and porters who help carry your bags.
Waiters expect to get a 15% tip on the
cost of your meal. Taxi drivers expect
about the same amount.
In
England,
make
sure
to
stand
in
line
even
if
there
are
only
two
of
you.
It's
important
to
respect
(尊重)
lines
there. It's a good idea to talk about the weather.
It's a favorite subject of
conversation
with the British.
In
Spain
(西班牙)
, it's a good idea
to have a light meal in the afternoon if someone
invites
you for dinner. People have
dinner very late, and restaurants do not generally
open until after
9:00 p. m.
In Saudi
Arabia
(沙特阿拉伯)
, men kiss one
another on the cheek. Your host may welcome
you with a kiss on both cheeks. It is
polite of you to do the same.
In Japan, people usually give
personal or business cards to each other when they
meet for the
first time. When a person
gives you a card, don't put it into your
pocket
(口袋)
as soon as you
get it. The person expects you to read
it.
Don't forget to be
careful about your body language to express
something in conversations. A
kind of
body language that is acceptable in one culture
may be impolite in another.
(
1
)
What does the
underlined word
?
A.
搬运工
B.
水电工
C.
建筑工
D.
环卫工
(
2
)
If
you travel to the US, and you spend $$ 200 on a
taxi ride and $$ 320 on a meal, you are
supposed to tip in total.
A. $$520
B. $$78 C. $$156
D. $$60
(
3
< br>)
Which of the following is
TRUE
?
A. You are expected to kiss your host
on the cheek in Japan.
B.
Generally, restaurants don't offer dinner after
9:00 p. m. in Spain.
C. It's
impolite to eat first if there are older people at
the table in China.
D. You
don't need to stand in line if there are two
people waiting for a bus in England.
p>
(
4
)
What
does the passage mainly talk
about
?
A. Where to
travel.
B. How to tip in
different countries.
C. When
to use body language.
D.
Customs in different countries.
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
D
【解析】
【分析】本文介绍
不同的国家有不同的习俗。当你在不同的国家时,你应该遵循
他们的习俗
。
(
1<
/p>
)词义猜测题。根据
who help
carry your bags
帮你搬东西的人可知,
p>
porters
是搬运
工的意思,故选
p>
A
。
(
2
)细节题。根据
服务员希望得到
15%
的餐费小费。出
租车司机期望大约相同的数额
服
务员
希望得到
15%
的餐费小费。出租车司机期望大约相同的数额<
/p>
可知,
如果你去美国旅
行,坐出租车花
200
美元,吃饭花
< br>320
美元,你应该总共付小费是(
200+320
p>
)
*20%=78
美元
,
故选
B
。
(
3
)推理
题。根据
you're not supposed to
start eating first if there are older people at
the table
如果餐桌上有老年人,你不应该先吃饭
可知,
如果中国的餐桌上有老年人,
先吃
饭是不礼貌的正确
,
故选
C
。
(
4
)细节
题。根据本文介绍
不同的国家有不同的习俗。当你在不同的国家时,你应该遵
循他们的习俗
可知,文章主要讲述
不同国家的风俗
,
故选
D
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测
题和主旨题四种常考题型,
细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断
出需要的信息,词义猜测题
需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文
,了解大意之后找出中心思
想。
8
.
阅读理解
It seems that more and
more Americans want schools to teach foreign
languages to children
under five years
old. The most popular way to teach young children
another language is called
immersion
(沉浸式语言教学法)
.
Children
in
the
immersion
program
hear
only
the
new
language in the
classroom. The children play games, sing songs and
talk to one another in the
new
language.
Some
experts
(家)
say
the
immersion
program
is
the
most
effective
(有效
的)
for young
children to learn a language. But there can be a
problem when children in the
United
States begin to learn another language at such an
early age. Not many elementary schools
continue to teach a foreign language.
Only seven of the fifty states require
(要求)
schools to
teach a foreign language to students
between the ages of six and twelve. Language
experts say it
is easier for younger
children to learn a language. Still, American
schools generally do not begin
to teach
foreign languages until secondary school. By then,
students are about thirteen years old.
American
schools
face
difficult
choices
about
the
cost
of
educational
programs.
The
government
has
increased
support
for
foreign
language
study
in
its
Education
Law
called
Child Left
Behind
At
college,
the
Modern
Language
Association
says
more
students
than
ever
are
studying
foreign languages
and more languages are being studied now. Spanish
is the most widely taught
at American
colleges and universities. French, German, Chinese
and Italian are also popular.
(
1
)
Where is
Spanish the most widely taught?
A. At American colleges and
universities.
B. At
American
secondary
schools.
C
At
American
high
schools.
D.
At
American
elementary
schools.
(
2
)
Students in the
immersion program can do the following things
EXCEPT ____.
A.
hearing the new language
B.
hearing their native language C playing games in
the new language D. talking to one another
in the new language?
(
3
)
Which of
the following is TRUE according to the passage?
A. The government doesn't
support this program.
B. All
schools will take part in the immersion program.
C. It's not good for
children to learn a foreign language at an early
age.
D. Not many elementary
schools continue to teach a foreign
language.
(
4
)
What is the passage mainly
about?
A.
Foreign language teaching in American
families.
B. A foreign
language teaching method in America.
C. Foreign language teaching at
American universities.
D.
Foreign language teaching at American high
schools.
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
B
【解析】
【分析】主要讲了美国最受
欢迎的教孩子们外国语言的方法
——
沉浸式语言教学
法。
(
1
)细节题。根据
Spanish is the
most widely taught at American colleges and univer
sities.
可
知西班牙语是美国学院和大学最被广泛教的语
言,故选
A
。
(
2
)细节
题。根据
Children
in
the
immersion
program
hear
only
the
new
language
in
the
classroom.
The children play games, sing songs and talk to
one another in the new language.
可知
孩子们在沉浸式语言教学法中听见新语言、用新语言玩游戏、唱歌和相互谈论,故选
B
。
(
3
)细节题。根据
Not
many elementary schools continue to teach a
foreign language.
没有多
少小学继续教授外
语。故选
D
。
(
4
)主旨
题。根据全文可知主要讲了美国最受欢迎的教孩子们外国语言的方法
——
沉浸式
语言教学法。故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及
细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答
案;主旨题需要通读全文,了解大
意之后找出中心思想。
9
.
阅读理解