中考英语阅读理解知识点(大全)

绝世美人儿
559次浏览
2021年02月13日 21:05
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:宋城)


中考英语阅读理解知识点


(


大全


)



一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解




Denies Walme in Texas, USA, now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight


years ago. The book is about a little whale named Gisul.



One day, Gisula did not take his mother's words and went up the beach. Then he got lost and


had


to


learn


to


live


by


himself.


The


colour


pictures


were


drawn


by


Denies


himself.


Denies


published the books at the age of six He is said to be the youngest writer and picture artist.



Another surprising thing about the book is that it became a best seller immediately after it was


published and brought him a lot of money. Because he spent much time writing the books, his


study was not very good and he had to learn the year's work again but his gift of writing is highly


praised by the teachers and student. And he was even invited to give talks on writing.



But Denies does not want to be a writer. He said, 'I like planes most. I dream of becoming a


pilot someday.'




1



From the story we can learn that Denies__________.



A. published his Unbending Gisula at the age of 14



B. wants to be a writer when he grows up



C. drew the pictures for his own book



D. does not go to school anymore




2



What Denies liked most is________.



A. writing stories


B. drawing pictures


C. whales


D. planes




3

< br>)


When did Denies publish the books?



A. At the age of six B. At the age of eight C. At the age of sixteen D. I don't know.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



A



【解析】


【分析】大意:本文主要介 绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的


书,他虽然学习怎么好,但是他善于 写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介


绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼


Gisula


不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生


活的故事。





1


)细节题。根据


The colour pictures were drawn by Denies himself.

< p>
可知,通过这个故事我


们知道丹尼斯为自己的书画画,故选


C





2


)细节题。根据


I like planes most.


可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选


D< /p>






3


)细节题。根据


now


14


years


old,


published


his


best-seller


Unbending


Gisula


eight


years


ago.


丹尼斯现在< /p>


14


岁,他的最畅销的书是


8

< p>
年前出版的,可知,他那是才


6


岁,故选


A





【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。




2



阅读理解




Many years ago, there lived an old man with his three sons, Dharma, Harrison and Keith, in a


village. The man worked hard when he was young, so he had the largest farmyard and the most


beautiful


house


in


the


village.


However,


his


sons


were


all


born


to


be


lazy,


which


made


him


disappointed. He was worried that his sons would use up his money and starve to death.



One day, the old man came up with a plan. He called his sons and said to them,


sons. There is lots of hidden gold in the land at the farmyard. If you work together, you may find


it.



In a wish to find out the gold, his sons worked hard from the morning to the evening digging


and


digging


all


through


the


land.


Three


days


had


passed,


but


they


didn't


find


what


they


were


looking


for.


They


got


frustrated


and


angry.


They


decided


to


give


up


and


returned


to


ask


their


father.






father to the sons.



Off went the sons. Soon the whole once useless land was rich crops.




< p>


1



What do we know about the old man?



A. He was the richest in his village.


B. He was unable to feed his family.



C. He loved daughters more than sons. D. He was quite successful as a farmer.




2



Why did the old man ask his sons to dig the land?



A. He was too old to do it himself.



B. He didn't have money.



C. He decided to teach his sons an important lesson.



D. He didn't want other people to set foot on his land.




3



Why did his sons agree to dig the land?



A. They wanted to help their father. B. They wanted to grow their own crops.



C. They didn't want to be lazy any more. D. They wanted to find the hidden gold.




4



Wha t can we learn from the end of the story?



A. The old man had achieved his goal.



B. The three sons were still as lazy as before.



C. The sons were quite angry with their father.



D. The old man was still worried about his sons.



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



D

< p>



4



A



【解析】


【分析】文章大意;从前有 一个老人,有三个儿子,但是三个儿子都很懒惰,于


是老人想了一个办法,告诉他的儿子 ,他们地里埋藏着财宝,于是儿子们就翻遍了左右的


地,但是啥也没有找到。老人在翻过 的地上种上庄稼,说这才是真正的珍宝。



< br>(


1


)细节理解题,根据文章内容



The man worked hard when he was young, so he had


the largest farmyard and the most beautiful house in the village.




可知老人是一个 成功的


农民,故答案是


D


< p>




2


)逻辑推理题,根据



This is the real gold, my sons,



可知,老人这样做 的目的是为了


给孩子们上一课





故答案是


C






3


)细节 理解题,根据



In


a


wish


to


find


out


the


gold,


his


sons


worked


hard


from


the


morning to the evening digging and digging all through the land.


可知,儿子们为了找到金


子而使劲地挖地,故答案是


D






4


)逻辑推理题,根据文章内容可知,儿子们把地翻好了,他能种庄稼了 ,所以他的目


的也就达到了,故答案是


A





【点评】考查阅读理解。本文 涉及细节理解题和逻辑推理题。细节理解题可以直接从文中


寻找答案;逻辑推理题需要结 合具体语境,有已知内容推出未知的可能的事实。




3



阅读理解




My family has had a great influence on me. When I was a kid, I learnt how to work from my


family. My mum would never let me get away when there was something to be done. I learnt the


importance of education. My parents would give me 50 dollars if I got As in school. They taught


me how to use and save money. My mum taught me how to cook, how to clean, and basically


everything I needed to know to live on my own. My dad taught me how to garden, how to do


home improvement, how to treat women and girls with respect, and how to put other people's


needs above my own. My brothers and sisters taught me how to make a decision in conflict


(矛


盾)


.


I'm


22now,


and


I'll


get


married


next


year.


I


learn


things


from


my


parents'


marriage


by


examples. For example, I've never seen my parents really fight. They had disagreements, but they


were always in control and never let anger get the best of them. I think that's great, and I'm going


to work towards that in my marriage.



I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a great family.




1



Who taught the writer to do some housework?



A. The mother.


B. The father.


C. The sisters.


D. The brothers.




2



When will the writer have a new family?



A. At the age of 22.


B. At the age of 24.


C. At the age of 23.


D. At the age of 21.




3



Which of the following is NOT true?



A. The writer's family influence the writer a lot.



B. The writer learns to save money.



C. The writer is a girl in the family.



D. The writer's parents never fight with each other.




4



How will the writer's new family be according to the passage?



A. It will be a large family. B. It will be a great family.



C. The family members will be different.


D. The family members will never get angry.



【答案】




1



A



(< /p>


2



C




3



C

< p>



4



B



【解析】


【分析】本文介绍了作者< /p>


的家庭对作者有很大的影响。





1


)推理题。根据



My


mum


taught


me


how


to


cook,


how


to


clean,


and


basically


everything I needed to know to live on my own.




我妈妈教我如何做饭,如何打扫卫生,以

及基本上我需要知道的独立生活所需的一切


可知,



作者的妈妈


教他做家务





故选


A






2


)推理 题。根据




I'm 22now, and I'll get married next year



可知,



作者


23


岁时会有一


个新家庭





故选


C






3


)推理 题。根据



My


dad


taught


me


how


to


garden,


how


to


do


home


improvement,


how to treat women and girls with respect,


我爸爸教我如何园艺,如何改善家庭,如何尊


重妇女和女孩


可知作者是男孩,作者


是家里的一个女孩是错的



,故选


C






4


)细节 题。根据




I have a great family. I'm grateful that my parents chose to make it a


great


family.



我有一个大家庭。我 很感激我的父母选择让它成为一个伟大的家庭


可知,




者的新家庭会是一个伟大的家庭



故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



4



阅读理解




I felt very sad not to be able to get the ticket to the film Titanic last Friday. I learned in the


newspaper


that


tickets


could


be


bought


at


the


cinema


box


office


in


Richland


Hills


every


day


between 10



00 a.m. and 4



00 p.m. Because I work from 9



00 5



30 p.m., the only


time I could go to the cinema was during my 45-minute lunch time. It is a pity that the cinema is


on the other side of the town, and the bus service between my office and Richland Hills is not


very good. But if you are lucky, you can make the round


(往返)


trip in 45 minutes.



Last Monday I stood at the bus stop for fifteen minutes, waiting for a bus. By the time I saw one


coming around the corner, there was not enough time left to make the trip-so I had to go back to


the office. The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I got on a bus


right away and arrived at the cinema in twenty minutes. But when I got there, I found a long line


of people at the box office. I heard one man say he had been waiting in line for fifty-five minutes.


I found that I would not have enough time to wait in line. I caught the next bus and went back


across the town.



Then on Friday I understood my only hope was to make the trip by car. It was not cheap, but I


felt it would be worthwhile to see the film. The trip by car only took 10 minutes, but it felt like


one hour to me. When I reached the cinema, I was delighted to see that nobody was waiting in


line. But I quickly found out that it was because they had already sold out all the tickets.




1



It seems that the writer of the story works .



A. in a small town B. in Richland Hills



C. on a farm near the town D. at a bus service centre




2



The writer tried to go to the cinema to buy a ticket, but he really go there .



A. five times B. four times C. three times D. twice




3



The underlined word



A. sure B. sorry C. surprised D. pleased




4



What's the best title for the story





A. How to get a ticket


B. Tickets sold out



C. A wonderful film


D. The way to the cinema



【答案】




1



A



(< /p>


2



D




3



D

< p>



4



B



【解析】


【分析】主要讲了作者坐公 交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖完。





1


)细节题。根据


It is a pity that the cinema is on the other side of the town


可知遗憾的是


电影院在城镇的另一边,所以作 者在一个小城镇工作,故选


A






2


)细节 题。根据


The same thing happened on Wednesday. On Thursday my luck changed, I


got on a bus right away and arrived at the cinema in twenty minutes.


星期三也发生了同样的 事


情。星期四我的运气变了,我马上上了公共汽车,二十分钟后到了电影院,所以作者去 了


两次,故选


D





3


)推断题。根据


nobody


was


waiting


in


line


可知没人排队买票,所以作者是高兴的,


delighted


意思是高兴的,即


pleased


,故选


D






4


)主旨题。根据全文可知主要讲了作者坐公 交车去城镇买电影票时发现票已经全部卖


完,故选


B

< p>




【点评】考查阅读 理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案; 推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中 心思想。




5



阅读理解




Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books. He sold millions of books


all over the world. Many of his books have been made into films and videos. He is so famous that


there is even a Roald Dahl Museum you can visit.



Roald Dahl was born in 1916 in Wales, Britain. His father was rich but he died when Roald was


very young.


Roald


and


his mother


lived


a


hard


life. He


had


to


leave


school


and


went


to


Africa


where he worked for an oil company.



In 1939, Roald became a pilot, but he had a bad accident. It made him limp


(瘸的)


for the


rest of his life. After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a


pilot. It was so good that it was put in a magazine.



Roald married an American film star. They bought a house in England and had five children.


From 1960 to 1965,



Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva,


one


of


Roald's


daughters,


died


of


a


strange


illness.


Soon


after


this,


his


wife


also


had


a


serious


illness. It took her years to get completely better.



Gradually Roald became more and more successful. He always did his writing in an old shed


(棚)


at the back of his house. He always sat in the same old armchair with a wooden board on


his lap.




got in your head and a pencil and a bit of paper.



In 1983 Roald won a big prize for his book The BFG. During his life, Roald wrote many famous


books, such as Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr Fox.




After


he


died


in


1990,


Roald


left


money


to


help


people


with


serious


illness


and


those


with


problems with reading and writing.




1



Roald Dahl was famous as a



n



.



A. doctor


B. teacher


C. actor


D. writer




2



After Roald went to America, he .



A. lost his parents in a plane accident


B. wrote a story about his pilot experience



C. got married with an English film star


D. won a big prize for his book Matilda




3



Which of the following is the best for the blank in Paragraph 4?



A. they lived a happy life


B. three terrible things happened



C. he went on writing books


D. he created some unlucky characters




4



What Roald said in Paragragh 6 mainly shows that .



A. being a writer was a popular job at that time



B. one needs to practise a lot if he wants to be a writer



C. Roald loved writing very much and was talented in it



D. though he was successful, Roald lived a simple life



【答案】




1



D



(< /p>


2



B




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】主要讲了罗尔德< /p>


·


达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几


百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。





1


)细节 题。根据


Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books.


可知


是成功的儿童读物作家之一,故选


D






2


)细节题。根据


After


this,


Roald


went


to


America


where


he


wrote


a


story


about


his


experience as a pilot.


可知


Roald


去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选

< p>
B






3


)细节题。根据后文


Th eo,


one


of


his


children,


was


hit


by


a


taxi


and


was


seriously


hurt.


Oliva,


one


of


Roald's


daughters,


died


of


a


strange


illness.


Soon


after


this,


his


wife


also


had


a


serious illness. It took her years to get completely better.


他的一个 孩子西奥被出租车撞了,伤


得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。 不久之后,他的妻子也得了


重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是


3


个可怕的事情发生了,故选


B






4


)细节题。根据



need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper.


可知



作 为一个作家的好处


之一,



他曾经说,



就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即


Roald


非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选


C




< p>
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




6



阅读理解





On


the


afternoon


of


the


day


that


we


arrived


in


Xingcheng,


we


left


for


Qinhuangdao.


It


was


raining heavily while we were on the highway. I kept the speed less than 100 kilometres per hour.


We got to Qinhuangdao in the late afternoon. We booked in a hotel a normal room with a large


bed, an air conditioner, a TV and a toilet. 150 yuan more or less is worthy of that.



The next morning, it only took us less than 30 minutes to get to the beach. Policemen were


everywhere, and they guided our traffic. The bill of the parking was 20 yuan. I paid some money


for life buoys because none of us could swim. The water was not too deep near the beach and


with a life buoy I could float on the water in order not to get drowned. I taught my wife how to


use the life buoy, although it was also the first time that I used it. But my daughter was fascinated


by


the


sand.


She


played


with


the


sand


with


all


her


attention,


which


made


us


laugh.


The


environment in Beidaihe was fine, although it was not very clean, and we had a good time.




By


the


way,


in


the


evening


we


visited


the


shopping


street


in


the


central


city.


We


visited


a


shopping street near Beidaihe. There were a lot of people, shopping and dining. Of course, we


had some seafood there too.




1



The writer went to Beidaihe ______________.



A. by train B. by bus C. by car D. by plane




2



What do the underlined words



A.


防晒霜



B.


救生圈



C.


游泳衣



D.


游艇




3



What was the writer's daughter doing while they were swimming?



A. Taking a walk along the beach.


B. Having a picnic.



C. Lying in the sun.


D. Playing with the sand.




4



Which of the following is TRUE according to the passage?



A. The writer booked a room with 300 yuan a night.



B. The writer's wife is very good at swimming.



C. The environment is very clean in Beidaihe.



D. The writer bad some seafood that evening.




5



What's the best title for the passage?



A. The trip to Beidaihe


B. The sea in Beidaihe



C. The weather in Beidaihe D. The food in Beidaihe



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



D

< p>



4



D




5



A



【解析】


【分析】主要讲了作者去北 戴河旅行。




1


)推断题。根据


I kept the speed less than 100 kilometres per hour.


我把速度保 持在每小时


100


公里以下。可知是开车,即

< br>by car


,故选


C






2

< p>
)细节题。根据后句


because


none


of


us


could

< p>
swim.


因为我们都不会游泳,所以买了一


些救 生圈,故选


B






3


)细节 题。根据


But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with


all


her


attention,


which


made


us


laugh.


但是我的女儿被沙子迷住了。她全神贯注地玩着沙


子,这使我们笑了起 来,可知女儿正在玩沙子,故选


D






4


)细节 题。根据


Of course, we had some seafood there too.


当然,我们也吃了一些海鲜,


可知是吃了 海鲜,故选


D






5


)主旨 题。根据全文可知主要讲了作者去北戴河旅行,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题 、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文 ,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




7



阅读理解





Different


countries


have


different


customs.


When


you


are


in


different


countries,


you


should


follow their customs.



In China, it's impolite to talk when eating dinner. And you're not supposed to start eating first if


there are older people at the table.



Very


often


people


who


travel


to


the


United


States


forget


to


tip


(付小费)


.


It


is


usual


to


tip


waiters, taxi drivers and porters who help carry your bags. Waiters expect to get a 15% tip on the


cost of your meal. Taxi drivers expect about the same amount.




In


England,


make


sure


to


stand


in


line


even


if


there


are


only


two


of


you.


It's


important


to


respect


(尊重)


lines there. It's a good idea to talk about the weather. It's a favorite subject of


conversation with the British.



In Spain


(西班牙)


, it's a good idea to have a light meal in the afternoon if someone invites


you for dinner. People have dinner very late, and restaurants do not generally open until after


9:00 p. m.



In Saudi Arabia


(沙特阿拉伯)


, men kiss one another on the cheek. Your host may welcome


you with a kiss on both cheeks. It is polite of you to do the same.



In Japan, people usually give personal or business cards to each other when they meet for the


first time. When a person gives you a card, don't put it into your pocket


(口袋)


as soon as you


get it. The person expects you to read it.



Don't forget to be careful about your body language to express something in conversations. A


kind of body language that is acceptable in one culture may be impolite in another.




1



What does the underlined word





A.


搬运工



B.


水电工



C.


建筑工



D.


环卫工




2



If you travel to the US, and you spend $$ 200 on a taxi ride and $$ 320 on a meal, you are


supposed to tip in total.



A. $$520 B. $$78 C. $$156 D. $$60




3

< br>)


Which of the following is TRUE





A. You are expected to kiss your host on the cheek in Japan.



B. Generally, restaurants don't offer dinner after 9:00 p. m. in Spain.



C. It's impolite to eat first if there are older people at the table in China.



D. You don't need to stand in line if there are two people waiting for a bus in England.




4



What does the passage mainly talk about





A. Where to travel.



B. How to tip in different countries.



C. When to use body language.



D. Customs in different countries.



【答案】




1



A



(< /p>


2



B




3



C

< p>



4



D



【解析】


【分析】本文介绍


不同的国家有不同的习俗。当你在不同的国家时,你应该遵循


他们的习俗 。





1< /p>


)词义猜测题。根据



who help carry your bags



帮你搬东西的人可知,


porters


是搬运


工的意思,故选


A






2


)细节题。根据



服务员希望得到


15%


的餐费小费。出 租车司机期望大约相同的数额




务员 希望得到


15%


的餐费小费。出租车司机期望大约相同的数额< /p>


可知,



如果你去美国旅


行,坐出租车花


200


美元,吃饭花

< br>320


美元,你应该总共付小费是(


200+320



*20%=78


美元




故选


B






3


)推理 题。根据



you're not supposed to start eating first if there are older people at


the table



如果餐桌上有老年人,你不应该先吃饭



可知,



如果中国的餐桌上有老年人, 先吃


饭是不礼貌的正确





故选


C






4


)细节 题。根据本文介绍


不同的国家有不同的习俗。当你在不同的国家时,你应该遵

< p>
循他们的习俗


可知,文章主要讲述


不同国家的风俗





故选


D





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测 题和主旨题四种常考题型,


细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断 出需要的信息,词义猜测题


需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文 ,了解大意之后找出中心思


想。




8



阅读理解




It seems that more and more Americans want schools to teach foreign languages to children


under five years old. The most popular way to teach young children another language is called


immersion


(沉浸式语言教学法)


.


Children


in


the


immersion


program


hear


only


the


new


language in the classroom. The children play games, sing songs and talk to one another in the


new


language.


Some


experts


(家)



say


the


immersion


program


is


the


most


effective


(有效


的)


for young children to learn a language. But there can be a problem when children in the


United States begin to learn another language at such an early age. Not many elementary schools


continue to teach a foreign language. Only seven of the fifty states require


(要求)


schools to


teach a foreign language to students between the ages of six and twelve. Language experts say it


is easier for younger children to learn a language. Still, American schools generally do not begin


to teach foreign languages until secondary school. By then, students are about thirteen years old.




American


schools


face


difficult


choices


about


the


cost


of


educational


programs.


The


government


has


increased


support


for


foreign


language


study


in


its


Education


Law


called



Child Left Behind




At


college,


the


Modern


Language


Association


says


more


students


than


ever


are


studying


foreign languages and more languages are being studied now. Spanish is the most widely taught


at American colleges and universities. French, German, Chinese and Italian are also popular.



1



Where is Spanish the most widely taught?



A. At American colleges and universities.



B. At


American


secondary


schools.



C


At


American


high


schools.


D.


At


American


elementary


schools.




2



Students in the immersion program can do the following things EXCEPT ____.



A. hearing the new language



B. hearing their native language C playing games in the new language D. talking to one another


in the new language?




3



Which of the following is TRUE according to the passage?



A. The government doesn't support this program.



B. All schools will take part in the immersion program.



C. It's not good for children to learn a foreign language at an early age.



D. Not many elementary schools continue to teach a foreign language.




4

< p>


What is the passage mainly about?



A. Foreign language teaching in American families.



B. A foreign language teaching method in America.



C. Foreign language teaching at American universities.



D. Foreign language teaching at American high schools.



【答案】




1



A

< p>



2



B




3


B




4



B



【解析】


【分析】主要讲了美国最受 欢迎的教孩子们外国语言的方法


——


沉浸式语言教学

< p>
法。





1


)细节题。根据


Spanish is the most widely taught at American colleges and univer sities.



知西班牙语是美国学院和大学最被广泛教的语 言,故选


A






2


)细节 题。根据


Children


in


the


immersion


program


hear


only


the


new


language


in


the


classroom. The children play games, sing songs and talk to one another in the new language.


可知

< p>
孩子们在沉浸式语言教学法中听见新语言、用新语言玩游戏、唱歌和相互谈论,故选


B





3


)细节题。根据


Not many elementary schools continue to teach a foreign language.


没有多


少小学继续教授外 语。故选


D






4


)主旨 题。根据全文可知主要讲了美国最受欢迎的教孩子们外国语言的方法


——


沉浸式


语言教学法。故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及 细节题和主旨题常考题型,细节题要注意从文中寻找答


案;主旨题需要通读全文,了解大 意之后找出中心思想。




9



阅读理解



-


-


-


-


-


-


-


-