(英语)高一英语阅读理解试题(有答案和解析)

绝世美人儿
735次浏览
2021年02月13日 21:18
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:妖猫传的演员)


(英语)高一英语阅读理解试题


(


有答案和解析


)



一、高中英语阅读理解



1



阅读理解





Ten


minutes


of


gentle


exercise


can


immediately


change


how


certain


parts


of


the


brain


communicate and coordinate (


协调


) with one another and improve memory function, according


to an encouraging new study.



The scientists invited 36 people of different ages to the lab and had them sit quietly on a fixed


bicycle for 10 minutes or, on a separate visit, pedal the bicycle at a pace so gentle that it barely


raised


their


heart


rates.


It


also


was


short,


lasting


for


only


10


minutes.


Immediately


after


each


session of the sitting or slow pedaling, the people completed a computerized memory test during


which they would see a brief picture of, for instance, a tree, followed by a variety of other images


and then a new image of either the same tree or a similar one. The people would press buttons


to show whether they thought each image was new or the same as an earlier shot. The test is


difficult,


since


many


of


the


images


closely


resemble


one


another.


It


requires


rapid,


skillful


scanning recent memories to decide whether a picture is new or known. Next, the scientists had


each people repeat this process--riding or sitting on the bike for 10 minutes and then completing


memory testing--but the testing now took place inside an M. R. I. machine(


磁共振成像仪


)that


scanned the people's brains while they responded to the images.



Then the researchers compared results. The effects of the exercise were clear. The people were


better at remembering images after they had ridden the bike, especially when the images most


closely resembled one another. In other words, the harder their memories had to do their best,


the better they performed after the exercise. The M. R. I. scans showed that memory parts of


each


people's


brain


lit


up


at


the


same


time


with


parts


of


the


brain


associated


with


learning,


indicating that these physically separate parts of the brain were better connected now than when


the people had not first exercised.




1



How did the researchers conduct the study?



A. By filling up questionnaires. B. By interviewing many people.



C. By comparing experiment data. D. By referring to historical reports.




2



Who might benefit most from the study result?



A. The marketers promoting fixed bicycles.



B. The young people crazy about body building.



C. The white collars doing long-term mental work.



D. The blue- collars doing heavy physical labor work.




3


Which of the following statements agrees with the study result?



A. The light exercise is only good for young people.



B. The more the exercise is, the better the brain works.



C. The exercise can coordinate different parts of the body.



D. The exercise has more positive effect when the brain works harder.




4



What can be the best title for the text?



A. Even ten minutes' exercise may be good for the brain



B. There is no need for humans doing exercise every day



C. Only ten minutes' light exercise benefits the young most



D. Exercise can change people's brains and minds in a long time



【答案】




1



C




2



C




3

< br>)


D




4



A



【解析】


【分析】这是一篇说明文。 一项新的研究表明,哪怕是仅仅十分钟的轻柔运动也


会提高人的记忆里水平。

< p>




1


)细节理解题。第三段第一句


“Then the researchers compared results.”


可知研究者通过对


比实 验数据得出结论,故答案选


C






2


)推理 判断题。一项新的研究表明,哪怕是仅仅十分钟的轻柔运动也会提高人的记忆


里水平。因 此可推断这对于长期从事脑力工作的白领们是一个福音。故答案选


C





3


)细节理解题。第三段第三句


“In other words, the harder their memories had to do their


best, the better they performed after the exercise.”


可知大脑使用的程度越高,运动对记忆里


的影响就越大,即当大脑工作更努力时,运动有更积极的效果。故答案选


D






4


)主旨大意题。根据第一段可知,本文主要介绍了一项研究成果:短时 间的轻柔运动


就会提高记忆力水平,故答案选


A





【点评】本题考点涉及 细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇说明类阅


读,要求考生准确捕捉 细节信息,通过题干中的关键词在文章中定位,同时根据上下文进


行分析,推理,概括和 归纳,从而选出正确答案。






2



阅读理解




Blue



Planet



II


's latest episode (


情节


) focuses on how plastic is having a destructive effect on the


ocean and slowly poisoning our sea creatures. Researchers recently also found that sea creatures


living in the deepest place on Earth, the Mariana Trench, have plastic in their stomachs. Indeed,


oceans are drowning in plastic.




Though


it


seems


that


the


world


couldn't


possibly


function


without


plastics,


plastics


are


a


remarkably


recent


invention.


The


first


plastic


bags


were


introduced


in


the


1950s,


the


same


decade


that


plastic


packaging


began


gaining


popularity


in


the


United


States.


This


growth


has


happened so fast that science is still catching up with the change. Plastics pollution research, for


instance, is still a very early science.




We


put


all


these


plastics


into


the


environment,


but


we


still


don't


really


know


what


the


outcomes are going to be. What we do know, though, is disturbing. Ocean plastic is estimated to


kill


millions


of


marine


animals


every


year.


Nearly


700


species,


including


endangered


ones,


are


known to have been affected by it. One in three leatherback turtles, which often mistake plastic


bags for jellyfish, have been found with plastic in their bellies. Ninety percent of seabirds are now


eating plastics on a regular basis. By 2050, that figure is expected to rise to 100 percent.



And it's not just wildlife that is threatened by the plastics in our seas. Humans are consuming


plastics through the seafood we eat. I could understand why some people see ocean plastic as a


disaster,


worth


mentioning


in


the


same


breath


as


climate


change.


But


ocean


plastic


is


not


as


complicated as climate change. There are no ocean trash deniers (


否认者


), at least so far. To do


something about it, we don't have to remake our planet energy system.




This


is


not


a


problem


where


we


don't


know


what


the


solution


is.


We


know


how


to


pick


up


garbage. Anyone can do it. We know how to deal with it. We know how to recycle. We can all


start by thinking twice before we use single-use plastic products. Things that may seem ordinary,


like


using


a


reusable


bottle


or


a


reusable


bag-when


taken


collectively,


these


choices


really


do


make a difference.




1



Why is plastics pollution research still a very early science?



plastics pollution research is too difficult.



cs have produced less pollution than coal.



cs have gained popularity too fast for science to catch up.



world couldn't possibly function without plastics.




2



How did the author support his opinion in Paragraph 3?



citing quotes from leading experts.



making a comparison and contrast.



listing examples from his own experience.



presenting solid statistics.



3



What does the author intend to tell us in the last paragraph?



reap what we sow.



shortest answer is doing.



things are difficult before they are easy.



s speak louder than words.




4



What is the main idea of the passage?



oceans become choked with plastic.



plastic is a global issue.



C.


Blue



Planet



II


has left viewers heartbroken.



cs gain in popularity all over the world.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



B

< p>



4



A



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,研究人员最近还发现,生活在地球最深处马里亚纳


海沟的海洋生物胃里有塑料。事实上 ,海洋正淹没在塑料之中。据估计,海洋塑料每年杀


死数百万海洋动物,不仅仅是野生动 物受到海洋塑料的威胁,人类也会通过食用海鲜来消


耗塑料。作者认为最好的办法就是人 类开始采取行动。





1


)考查细节理解。根据第二段中的


“This


growth


has


happened


so


fast


that


science


is


still


catching up with the change. Plastics pollution research,


for instance, is still a very early sci ence.”


这种增长速度如此之快,以至于科学仍在追赶这种变化。例如,塑料污染研 究仍然是一门


非常早期的科学,可知,塑料污染研究仍然是一门非常早期的科学是因为塑 料的普及速度


太快,以至于科学无法跟上。故选


C





< br>2


)考查推理判断。根据第三段中的


“One in three leatherback turtles, which often mistake


plastic bags for jellyfish, have been found with plastic in their bellies. Ninety percent of seabirds


are now eating plastics on a regular basis. By 2050, that figure is expected to rise to 100 percent.”


人们发 现,三分之一的棱皮龟的腹部都有塑料制品,而它们经常把塑料袋误认为是水母。


现在,


90%


的海鸟定期食用塑料制品。到


2 050


年,这一数字预计将升至


100%


,可知,作


者在第三段是通过提供可靠的统计数据来支持自己观点的。故选

< p>
D






3


)考查推理判断。根据最后一段中的


“We


can


all


start


by


thinking


twice


before


we


use


single-use


plastic


products.


Things


that


may


seem


ordinary,


like


using


a


reusable


bottle


or


a


reusable bag-when taken collectively, these choices really do make a diffe


rence. ”


在使用一次 性


塑料产品之前,我们都可以三思而后行。一些看起来很普通的东西,比如使用可重复使 用


的瓶子或袋子


——


如果把它们放在一 起,这些选择确实会有所不同,可知,作者在最后一


段想告诉我们对于塑料污染最简短的 回答就是采取行动。故选


B






4


)考查 主旨大意。根据第一段中的


“Researchers


recently


also


found


that


sea


creatures


living in the deepest place on Earth, the Mariana Trench, have plastic in their stomachs. Indeed,


oceans


are


drowning


in


plast ic.”


研究人员最近还发现,生活在地球最深处马里亚纳海沟的海

洋生物胃里有塑料。事实上,海洋正淹没在塑料之中


)


结合 文章主要内容为说明海洋被大量


的塑料充斥着,影响了海洋生物和人类,故选

< p>
A





【点评】本题考点涉及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科研类阅


读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推

< br>理,概括和归纳,从而选出正确答案。




3



阅读理解





The


killdeer,


a


small


bird


known


for


its


high- pitched(


声调高的


)call,


could


lead


to


the


cancellation(


取消


) of one of Canada' biggest music festivals.



The first hint of trouble for Ottawa's Bluesfest, an outdoor festival that draws around 300,000


people each year, came last week after workers at the site found one of the birds. It had laid four


eggs


nearby, effectively


claiming


the


main


stage area


as


its


nesting


ground.



is


one


of


the


most challenging problems we've been presented with, but we feel we can work through this,


said Mark Monahan, executive director of the festival.


major effect, so we're taking it very seriously.



The discovery meant that government officials rushed to protect the nest and the eggs, hiring a


security guard to watch over them 24 hours a day.




Environmentalists


were


also


brought


in.



don't


know


when


the


eggs


might


hatch,


said


Monahan. What is known is that the young killdeer will likely leave the nest soon after they are


hatched, leading many to hope that the eggs hatch in the next day or so.




The


festival


is


now


seeking


permission


from


Environment


Canada


to


relocate(


搬迁


)the


nest


some 50 meters away or take it to a wildlife center. Moving the nest would also ensure the bird


and its young would be protected during the festival's 11-day run, said Monahan. It's highly likely


that the festival's thousands of attendees would cause huge problems for the bird and its eggs.


Monahan was confident that the festival would go on as planned, however.


we're working with are looking for a positive solution,


that the festival can't go on.



As news of the dilemma spread, it left residents divided. Some supported the bird, saying that


moving


the


nest


might


result


in


the


eggs


being


abandoned.


Others


expressed


annoyance


that


protecting the eggs of the small bird, which is widespread across North America, was risking an


annual festival that contributes millions of dollars to the local economy.



The killdeer's tendency to build its nest in open fields or flat areas has caused issues in other


areas of the US: earlier this year, construction of a health center in Wisconsin was temporarily


stopped after a killdeer and its four eggs were discovered.



< p>
1



What can we learn about Bluesfest?



is the first music festival in Canada.



is an important event for music lovers.



is a music festival held every two years.



is a challenging outdoor activity in Ottawa.




2



What was especially challenging for Bluesfest this year?



re from the government.



eements with the public.



need to protect the bird's eggs.



lack of experience in hosting the event.




3



How did the festival plan to deal with the problem?



the nest to another place.



government officials for help.



advice from environmentalists.



security guards to protect the eggs.




4



The underlined word



A.a difficult situation



extreme situation



C.a dangerous situation



encouraging situation



【答案】




1



B




2



C




3

< br>)


A




4



A



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,对于音乐爱好者来说,非常重大的加拿大音乐事件


Bluesfest,


在上周工作人员在现场发现了一只小水鸟,它在附近下了四个蛋,把主要舞台区


域作为它的筑巢地,以及就主办方准备将鸟巢搬离此处引发了人们讨论。





1


)考查 推理判断。根据第二段中的


“The



first


hint


of


trouble


for


Ottawa's


Bluesfest,


an


outdoor festival that draws around 300,000 people each year, came last week after workers at


the site found one of the birds.”


可知渥太华的


Blue sfest,


是一个每年吸引约


30


万 人参加的户外


节日。因此


Bluesfest,


对音乐爱好者来说是一个重要的事件。故选


B






2

< p>
)考查细节理解。根据第三段中的


“It


had


laid


four


eggs


nearby,


effectively


claiming


the


main stage area as its nesting ground. ”


小水鸟在 舞台附近下了


4


个蛋;和第四段中的


“ ‘This is


one


of


the


most


challenging


problems


we've


been


presented


with,


but


we


feel


we


can


work


through this,’ said Mark Monahan, executive director of the festival.”


音乐节 执行总监说:



这是


我们面临的最具挑 战性的问题之一,我觉得我们可以解决这个问题



。得知



保护鸟蛋是今



B luesfest


面临挑战的事情。故选


C





3





细< /p>



理解


。根


据< /p>







“The


festival


is


now


seeking


permission


from


Environment


Canada


to


relocate(


搬迁


)the


nest


some


50


meters


away


or


take


it


to


a


wildlife


center .”


可知现在该节日正在寻求加拿大环境部的许可,将鸟巢迁移到


50


米外,或带到野


生动物中心,可以得知为了解决这个问题 ,节日筹备方打算把鸟巢搬到另一个地方。故选


A


< p>




4


)考查词义猜测。根据第五段中的


“Moving


the


nest


would


also


ensure


the


bird


and


its


young would be protected during the festival's 11-day run, said Monahan. It's highly likely that


the festival's thousands of attendees would cause huge problems for the bird and its eggs.”


可知


Monahan

< p>
说,为期


11


天的节日活动中,移动鸟巢能确保鸟 儿和其幼鸟得到保护。但是极


有可能,成千上万的参与者会给这只鸟和它的蛋带来巨大的 问题。可以推断出当时的处境


困难,故选


A




【点评】本题考点涉及细节 理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇故事类阅


读,考生需要准确掌握细节 信息,并根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出


正确答案。




4



阅读理解





Several


years


ago,


I


began


asking


my


friends


and


family


to


tell


me


something


about


their


passwords. Yes, I understand why passwords are universally hated: the pressure they put on our


memory


and


the


endless


demand


to


update


them.


I


hate


them


too.


But


there


is


more


to


passwords than their annoyance. In the fact that we construct them so that we can remember


them, they take on secret lives.



There was a former prisoner whose password includes what used to be his prison ID number to


constantly tell him not to go back. And there was a childless 45-year-old woman whose password


is the name of the baby she lost in her 25 (her way of trying to keep him alive, I guess).



Sometimes the passwords were playful. Several people said they used


that when they forgot it, the software automatically promoted them with the right one (


password is incorrect



Some passwords were striking for their uniqueness. After reading Sheryl Sandberg's book Lean


in: Women, Work and the Will to Lead, Cortni Kerr, a running partner of mine, found her role


model and began using


for the year (2019) of the password's creation.


computer


scientist


who


loves


wordplay.


It


stood


for



next


sentence


is


true.


The


previous


sentence is false



The 4622 that my wife used in her passwords was not just the address of her father's childhood


home but also a reminder of his strength. Apparently, when the former 120 kg football standout


was


a


small


boy,


he


had


to


sing


his


home


address


(4622


South


28


th



West


Avenue)


in


one


full


breath rather than try to say it normally. Otherwise, his stutter (


口吃


) would embarrass him.




1



Why did the prisoner use his prison ID number in his password?



rebuild his reputation.



remind him to act legally.



fight against his poor memory.



hide the unpleasant experience.




2



What did Cortni Kerr think of Sheryl Sandberg's book?



ul.



sting.



ve.



ing.




3



What might be the best title for the text?



reasons why people hate passwords.



unusual passwords.



secret lives of passwords.



best ways to make your passwords unique.



【答案】




1



B



(< /p>


2



D




3



C



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了有关密码的一些趣事。不同的人设定密码也


包含着不同的意义,也揭示了一些秘 密。





1


)考查细节理解。根据第二段中的


“There was a former prisoner whose password includes


what


used to be his prison ID number to constantly tell him not to go back.”< /p>


可知这名坐过牢的


囚犯用自己的监狱身份证号作为密码主要是提醒 自己不要回到过去(不在犯罪)。因此选


B


< br>




2


)考查推理判断。根据第四段中的


“Cortni Kerr, a running partner of mine, found her role


model and began using ‘Wwssdol9’, which stood for ‘What would Sheryl Sandberg do’plus '19’ for


the year (2019) of the password's creation.”


可知


Cortni Kerr


读完


Sheryl Sandberg's book


的书


后,找到到了自己的榜样,由此判断出

Cortni


Kerr


认为


Sheryl


Sandberg


的书很激励人心。


故选


D




< p>


3


)考查主旨大意。通读全文可知,本文介绍了 有关密码的一些趣事。不同的人设定密


码也包含着不同的意义,也揭示了一些秘密。选项


C.


The


secret


live


s


of

< br>passwords.“


密码里


的人生秘密



为短文的最佳标题。故选


C





【点评】本题考点涉及细节理 解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇文化类阅


读,要求考生在捕捉细节信息 的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推


理,概括和归纳,从而选出正确 答案。







5



阅读理解



The human brain remembers negative experiences more easily than positive ones. Our brains


have developed this way because threats, like dangerous animals, had a more immediate effect


on our ancestors' survival compared to positive things like food or shelter. As a result, you likely


know what makes you unhappy, but do you know what makes you happy?



Research suggests that our level of happiness depends partly on factors we cannot control



our genes and our life circumstances. But our level of happiness is also shaped by the choices we


make. If you've been chasing wealth, fame, good looks, material things and power, you may be


looking


for


happiness


in


all


the


wrong


places.


Psychologists


suggest


that


the


following


habits


make people happier.



People who form close relationships tend to be happier than those who do not. The number of


friends we have is not important. What matters is the quality of our relationships. Relationships


that bring happiness usually involve the sharing of feelings, mutual respect, acceptance, trust and


fun.




People


who


exercise


regularly


improve


both


their


physical


and


mental


well


being.


Some


research has shown that exercise can be as effective as medication in treating depression.



When we are so interested in an activity we enjoy that we lose track of time, we are in a state


of flow. The activity could be making art, playing piano, surfing, or playing a game. People who


experience flow in their work or hobbies tend to be happier.




People


are


more


likely


to


be


happy


if


they


know


what


their


strengths


are


and


use


them


regularly,


People


who


set


goals


and


use


their


strengths


to


achieve


them


tend


to


be


happier.


People are especially happy when they can use their strengths to serve the greater good.




People


who


think


positively


by


being


grateful,


mindful


and


optimistic


are


more


likely


to


be


happy. Being grateful means being thankful, Bejing mindful means being open to, focusing on and


enjoying


the experiences


of


the


present


moment. Being


optimistic


means


being


hopeful


about


the future.




1



Why does the human brain remember negative things more easily?



A. Negative things are easy to remember.


B. Dangerous wild animals are a threat to us.



C. Our


ancestors


had


no


enough


food


for


living.


D. Negative


things


tend


to


affect


human


survival immediately.




2



How does the author like looking for happiness in material things?



A. Uncertain. B. Opposed. C. Supportive. D. Optimistic.




3



What does the author suggest us in the last paragraph?



A. Enjoying our life and work.


B. Leading a happy life each day.



C. Being positive in our life and work.


D. Thinking more about the future.




4



What does this text mainly tell us?



A. The factors that make people happy.


B. How to remember positive things easily.



C. The


habits


which


people


form


in


their


life.


D. Why


people


remember


negative


things


easily.


-


-


-


-


-


-


-


-