【英语】英语阅读理解记叙文100及答案经典

玛丽莲梦兔
637次浏览
2021年02月13日 21:22
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:拥戴的近义词)


【英语】英语阅读理解记叙文


100


及答案经典




一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)



1



根据短文内容,选择最佳答案。

< br>



Jackie visited his grandparents on their farm. And he was playing with a slingshot


(弹弓)


in


the woods. He practised in the woods but he could never hit the target. As he was walking back,


he saw Grandma's pet duck. Without thinking, he shot, hit the duck in the head and killed it. He


was very afraid. He knew Grandma loved the duck. She would be sad or even angry if she knew


that her duck was killed He then hid the dead duck under a tee His sister Susan saw it all, but she


said nothing.



After lunch that day Grandma said,


Jackie


told


me


he


wanted


to


help


in


the


kitchen


today,


didn't


you,


Jackie?


And


then


she


whispered


(小声说)


to him,




Later


Grandpa


asked


if


the


children


wanted


to


go


fishing,


but Grandma


sad,



sorry


but


I


need Susan to help clean the house.


Jackie told me he wanted to help.




And


she


whispered


again,



the


duck?


So


Susan


went


fishing


with


Grandpa


and


Jackie stayed.



These


longer. He came to Grandma and told her that he had killed the duck. She gave him a hug, and


said,


because I love you, I forgave you. But I just wanted to see how long you would let Susan make a


slave


(奴隶)


of you.




1



What's probably the meaning of the word



A.


树干


B.


地面


C.


动物


D.


目标




2



What did Jackie hit with the slingshot at last?



A. The target B. A rabbit C. The pet duck D. A pet dog




3



Susan didn't tell Grandma about Jackie's secret because



A. she wanted Jackie to do something for her B. she was afraid Grandma would be very sad



C. she didn't want to make Grandma angry D. she loved her brother very much




4



Jackie helped clean the house instead of going fishing with Grandma because



A. he liked cleaning the house B. Grandma asked him to clean the house



C. he didn't like going fishing D. he wanted Susan to keep his secret


< /p>



5



What can you learn from the passage?



A. It's dangerous to play with a slingshot on a farm.



B. It's impossible to let girls keep secrets for you.



C. It makes you feel better to tell than to hide.



D. It's dangerous to let others see what you've done.



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



A

< p>



4



D




5



C



【解析】


【分析】本文主要讲了


Jackie


不小心把祖母的宠物鸭用弹弓打死了,他不敢说,


但是妹妹看到后一直要挟他,最后他告诉了祖母实情。





1


)词义 猜测题。根据上文


And he was playing with a slingshot in the woods. He practised


in the woods but he could never hit the target


,可知他在树林里玩弹弓,他练习了弹弓但是


不能 击中目标,


target


,目标,故选


D





(< /p>


2


)细节理解题。根据


Without thinking, he shot, hit the duck in the head and killed it


,在没


有思考的情况下,他射中了鸭子的头 并且杀死了它,可知他最后用弹弓打了宠物鸭,故选


C






3

< p>
)细节理解题。根据第二段


And


then


she


whispered


to


him,



the


duck?



Jackie did the dishes


,可知


Susan




记得鸭子的事吗



来要挟


Jackie


洗了碗,


Susan


是想让他


为她做一些事,故选

A






4


)细节理解题。根据


And


she


whispered


again,



the


duck?


So


Susan


went


fishing with Grandpa and Jackie stayed


,可知是


Susan


又说



记得鸭子的事吗


来要挟


Jackie



他不去钓鱼而是待在家里,而


Jackie


这么 做是想让


Susan


保密,故选


D






5


)推理判断题。根据最后一段


But because I love you, I forgave you. But I just wanted to


see how long you would let Susan make a slave


(奴隶)


of yo u


,可知


Jackie


把实情告诉了祖


母,祖母原谅了他,并说想看看他能忍受


Susan

< p>
使唤他多久,推断出说出实情比隐瞒更


好,故选


C





【点评 】考查阅读理解,注意把握理解文章大意,根据题目去文章找到相关信息。




2



阅读下 列材料,从


A



B


C



D


四个选项中选出最佳答案。




A young woman traveled and stayed in a hotel. All the rooms in the hotel were singles


(单人


间)


. So she lived in a single room.



Just when she was going to bed, there was a knock at the door. She had no friends in the city.


So she was quite surprised but still opened the door.



The man who was standing at the door looked a little nervous.


was my room,



The woman called the police at once. Soon, the man was caught. He was a thief


(小偷)


! But


how did the woman know that?



All the rooms in the hotel were singles. Who would knock at his own door if he was staying


alone? Only a thief would do this. He wanted to see if anyone was inside before he broke into the


room.




1



A young woman traveled and stayed ____.



A. in a hotel


B. in a police office


C. in a park


D. in her friend's home




2



The man looked a little ____ when the woman opened the door.



A. happy


B. nervous


C. mad


D. relaxed




3



The man knocked at the door to ____.



A. find his friend in the city


B. stay alone


C. see if anyone was inside


D. call the police



【答案】




1



A



(< /p>


2



B




3



C



【解析】


【分析】文章大意:一位年 轻女士住在宾馆时,有人敲门询问这是不是他的房


间,这位女士断定他是一个小偷,并报 了警。





1


)细节理解题。根据文中的语句



A


young


woman


traveled


and


stayed


in


a


hotel.


理解可


知,这位年轻的 女士住在了宾馆,故选


A






2


)细节 理解题。根据文中的语句


The


man


who


was


standing


at


the


door


looked


a


little


nervous.


理解可知,这个年轻人看到这位女士非常的 紧张,故选


B






3


)细节 理解题。根据文中的语句


Only


a


thief


would


do


this.


He


wanted


to


see


if


anyone


was inside before he broke into the room.


可知,这个人敲门的主要目的就是看看房间 里有没


有人,故选


C





【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题 ,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题


的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息, 选择正确答案。




3



阅读下列材料,从


A



B



C



D


四个选项中选出最佳答案。




Cinyee Chiu, an artist from Taiwan, is always happy to try something new. Her amazing works


won lots of prizes. Among them,


(节气)




Ancient Chinese divided a year into 24 parts according to the changes of the weather. It's the


24 solar terms. But not everyone knows them well. Cinyee Chiu put the 24 solar terns in pictures


to help people understand them better.



Cinyee turned each solar term into an animal. But these animals are not just animals. You can


also find seasonal fruits, vegetables or beautiful flowers on them.



When spring comes, water gets warm and fish start to swim around. So Cinyee chose fish as a


symbol of


Start of Spring


. Also, she drew spring vegetables, Chinese chives on the back of the fish.




White Dew


falls on about Sept. 8. It shows the beginning of the cool autumn. There are colorful


leaves


and


cooler


nights


at


this


time


of


year.


As


the


temperature


falls,


white


dew


(露珠)



is


often


seen


on


the


grass


and


trees


at


night.


For


White


Dew


,


Cinyee


chose


a


raccoon



a


small


animal with thick hair. She drew white spots


(小圆点)


on the raccoon to show dew. And she


used the dragon fruit to show the rich colors in autumn.



The young artist really gave the ancient Chinese culture a new look.




1



The writer gave ____ examples to show Cinyee's



A. two B. three C. four D. five




2



From Paragraph 5, we know that ____.



A. a raccoon likes fish



B.


Start of Spring


falls on about Dec. 8



C.


White Dew


shows the end of the autumn



D. Cinyee used white spots to show dew




3



According to the passage, Picture ____ can't be from Cinyee's



A.



B.



C.



D.




4



The writer mainly wants to talk about ____.



A. why Cinyee made herself known



B. who divided a year into 24 parts



C. how Cinyee showed the 24 solar terms



D. what


Start of Spring


and


White Dew


mean



【答案】




1



A



(< /p>


2



D




3



D

< p>



4



C



【解析】


【分析】文章大意:艺术家 辛业秋以图片的形式将中国的二十四节气变成


24


种动


物及相应的季节性的水果、蔬菜或美丽的花朵,帮助人们更好地理解它们。





1


) 理解归纳题。通读文中的第四、五段可知,本文列举了两个实例来说明了辛业秋二


十四节 气的表现方式及内容,故选


A






2


)细节 理解题。根据文中的语句


She drew white spots


(小圆点)


on the raccoon to show


dew.


理解可知,


Cinyee < /p>


用白点来显示白露,故选


D


< p>




3


)细节理解题。根据文中的语句


Cinyee turned each solar term into an animal. But these


animals are not just animals. You can also find seasonal fruits, vegetables or beautiful flowers on


them.


理解可知,在每个节气上有 动物,水果,蔬菜以及鲜花。分析四副图片可知第四幅不


是来自


Cinyee


的二十四节气,故选


D






4


)理解归纳题。通读全文可知,此文主要介绍了


Cinyee


是怎样展示中国二十四节气


的,故选


C





【点评】考阅 读理解。本题主要涉及细节理解题和主旨大意题。细节理解题可以直接从文


中找到答案, 而主旨大意题需要认真阅读仔细理解,归纳出中心思想。



< /p>


4



阅读材料,然后从各题所给的四个选 项中选出一个最佳答案。




Everyone faces difficulties in their life. Daniel Kish was born with a special eye illness and lost


his eyesight before he was only 14 months old.



Soon after, however, he started to do an amazing thing. He learned to make clicks


(咔哒声)



with his tongue to help him move around. Kish now moves about using sonar


(声纳)


. He is so


good at it that he can ride a bicycle by himself on public roads. And he started the organization


World


Access


for


the


Blind



WAFTB




in


2000,


teaching


others


how


to


use


sonar.


In


the


interview with National Geographic, he explains how the sonar works.





I


make


a


click


sound,


it


produces


sound


waves.


These


waves


reflect


(反射)



off


surfaces all around and return to my ears. My brain then deals with the sound and turns it into


pictures in my mind. Each click is like a camera flash, which helps me make a 3-D picture of my


surroundings for hundreds of feet. It's like having a conversation with the environment.



Kish feels it is exciting to ride a bike using sonar, although he needs to click twice a second,


much more than he usually does.


way,


and mountain-biking. I go almost everywhere. And I've never had an accident and hurt myself.



He is happy to be able to help more blind children to improve their life.


000


students


in


nearly


40


countries,


he


tells


the


reporter.



students


are


surprised


how


quickly results come. Seeing isn't in the eyes. It's in the mind.




1



Kish moves around using sonar because ________.



A. he is good at making clicks



B. it makes him



C. he has a great interest in science



D. it is important for him to keep healthy


< p>


2



Which of the following is the right order showing how the sonar works?



①The sound waves reflect off surfaces.



②The person makes a clicking sound.



③The brain turns the sound into pictures.



④The sound waves reach the person's ears.



A.


①④③②



B.


②①④③



C.


①④②③



D.


②③①④



3



What can we learn about World Access for the Blind



WAFTB



from the passage?



A. It offers the blind free bicycles.



B. It sells sonar products to the blind.



C. It teaches the blind to use sonar.



D. It helps the blind find more friends.




4



The best title for the passage might be ________.



A. Living without fear



B. Traveling with the blind



C. Hoping for the future



D. Looking around the world



【答案】




1



B

< br>



2



B




3



C




4



A



【解析】


【分析】文章大意:丹尼尔 虽然失明,但是他能利用声呐帮助他行动。他于


2000


年成立 了世界盲人通道组织,教其他人如何使用声纳。他很高兴能够帮助更多的失明儿童


改善他 们的生活。




1


)细节理解题。根据文中的语句


When


I


make


a


click


sound,


it


produces


sound


waves.


These waves reflect


(反射)


off surfaces all around and return to my ears. My brain then deals


with the sound and turns it into pictures in my mind. Each click is like a camera flash, which helps


me make a 3-D picture of my surroundings for hundreds of feet. It's like having a conversation


with the environment.


理解可知,丹尼尔主要利用声呐来帮助他看清周围的 世界,故选


B






2


)根据 文中的语句


He When I make a click sound, it produces sound waves.


可知,第一句


应该是


The


person


makes


a


clicking


sound.


根据 文中的语句


These


waves


reflect


(反射)



off


surfaces all around and return to my ears.


理解可知,第二句应该是


The sound waves reflect off


surfaces.


第三句是


The sound waves reach the person's ears.


根据语句


My brain then deals with


the sound and turns it into pictures in my mind.


理解可知,第四句应该是


The brain turns the


sound into pictures.


它们的顺 序是


②①④③


,故选


B





3


)细节理解题。根据文中的语句


And


he


started


the


organization


World


Access


for


the


Blind



WAFTB

< p>


in 2000, teaching others how to use sonar.


理解可知,丹尼尔创建


WAFTB



目的就是教其他盲人学会利用声呐,故选


C





(< /p>


4


)标题归纳题。根据文中的语句


Kis h feels it is exciting to ride a bike using sonar, although


he needs to click twice a second, much more than he usually does.


to


move


around


the


world


in


this


way,


he


says.



most


people


in


the


world


live


in


fear


of


things


that


they


imagine.


I


love


hiking


and


mountain-biking.


I


go


almost


everywhere.


And


I've


never had an accident and hurt myself.


理解可知,本文主要介绍了丹尼尔虽然失明,但是没


有被面临的困难吓倒,仍然利用声呐到处行走,并且没有出现事故。这就告诉人们要敢于


面对生活中的困难,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和 主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住


关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了 解大意之后找出主题句。




5



阅读短文,判断正误。




My interest in cooking started when I was 11, partly thanks to my mother. She didn't really like


cooking


and


when


she


did


cook.


I


didn't


like


her


food.


Once


I


was


watching


something


about


cooking on TV and I thought I could do this, so I went to the bookstore and looked for the biggest


cookbook I could find.



During a year, I had made most of its recipes


(食谱)


and was ready for a bigger challenger


(挑战)


. I wanted to create my own dishes and I started cooking for more people than just my


family. To my happiness, my parents allowed me to build a test kitchen. I did much cooking test


my


dishes


in


it


and


my


skill


became


better


and


better.


Now


as


a


teen


chef


(主厨)


.


I


have


cooked in top-class restaurants around the country. I am not doing it for money, but because I


love cooking.



Now I know that when you stop caring whether you will be famous or do well, your happiness


will come to you.




1



The writer liked his mother's food when he was a child




2



The writer's parents allowed him to build a test Kitchen




3



The writer's mother taught him how to cook.




4



Now the writer is a famous chef around the word.




5



The writer is not cooking for money



【答案】




1



0



(< /p>


2



1




3



0

< p>



4



0




5



1



【解析】


【分析】大意:作者由于不 喜欢他妈妈做的菜,于是自学厨艺,最后成为全国知


名主厨的故事。




1


)细节题。句意:作者孩子时喜欢他妈妈做的食物。根据


I didn't like her food.


可知,他


不喜欢她做的食物,故答案为错误 。





2< /p>


)细节题。句意:作者的父母允许他建一个测试厨房。根据



my


parents


allowed


me


to


build a test kitchen.


可知作者的父母 同意他建一个测试厨房,故答案为正确。



< br>(


3


)细节题。句意:作者的妈妈教她烹饪。根据


I did much cooking test my dishes in it and


my skill became better and better.


可知,他自己买书来自学烹饪,故答案为错误。





4


)细节 题。句意:作者是一个世界有名的主厨。根据



Now


as


a


teen


chef


(主厨)


.


I


have cooked in top-class restaurants around the country.


可知他在全国各地 顶级餐馆当主厨,


故答案为错误。





5


)细节题。句意:作者当厨师不是 为挣钱。根据


I am not doing it for money,


可知描述跟


原文相符,故答案为正确。




【点评】考查阅读理解。浏览文章大意,根据问题在文章中找 到原句判断对错。




6



阅读理解




Corky was a brave young man and he dreamed of becoming the best fighter in the world.



To become stronger and get better fighting skills, he went to many schools. One day, he went


to the best school in the world. Before entering the gate, he was made to hand in all his weapons


(武器)


.




weapons to him. A serious old teacher took Corky to his room. Before he left, he said to Corky,


a hundred days the training will start.


he soon realized the old teacher had been serious. Corky felt nervous during the first days and he


tried many ways to try to get the teacher to start the training. However, it didn't work. At last


Corky waited patiently and enjoyed each day in the school.





patience,


could hardly believe it, but he really understood that the teacher was right. Finally, the lesson


began.


to Corky until he found himself tied hand and foot. Many villagers tried to hit him because they


were told that Corky was a dangerous man. The same thing was repeated for days, and Corky


knew he had to do something. He realized that the only way would be to deal with the villagers'


anger


(怒气)


.


In


the


following


days,


Corky


kept


talking


to


them


until


he


managed


to


make


them believe that he was not an enemy. In the end, the villagers made friends with Corky.



Finally, Corky knew what the most powerful weapon was. He said thanks to the teacher and


left.




1



Why did the old teacher tell Corky that the training would start in a hundred days?



A. Because he didn't feel well.



B. Because he wanted Corky to leave.



C. Because he wanted Corky to be patient.



D. Because he thought Corky needed a good rest.




2



Which of the following is the RIGHT order according to the story?



①Corky was hit by the villagers.



②Corky handed his weapons to the guard.



③Corky tried to get the teacher to start the training.




A.


③①②



B.


②③①



C.


③②①



D.


②①③




3



What can we infer


(推断)


from the story?



A. Corky went to the school to kill his enemy.



B. Corky stayed at the school for over 100 days.



C. Corky was tied hand and foot because he was dangerous.



D. In the end, Corky killed the villagers.




4



According to the passage, what was the most powerful weapon?



A. Strength.


B. Fighting skills.


C. Patience.


D. Words.



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】文章大意:本文讲 述了库尔奇如何想成为世界上最勇敢的战士的故事,


从而告诉我们最强大的武器是我们自 己和耐心。




1


)细节理解题



根据第三段的意 思,可知老师为的是让他有耐心。故选


C





2


)细节理解题



①Corky was hit by the villagers.


通过村民库尔奇成功了。


②Corky handed


his weapons to the guard.


库尔奇递给门卫武器。


③Corky tried to get the teacher to start the


training.


库尔奇试图让老师开始了训练。根据故事 发展的顺序看应是


231


,故选


B






3


)推理判断题。根据第三段中描述


“In a hundred days the training will start.”


可知答案


B


的描述是正确的。故选


B< /p>






4


)推理判断题。根据老师给库尔奇的两次考验,主要是考验的的耐心 还有遇到问题靠


自己。故选


C





【点评】考查阅读理解,本文主要涉及细 节理解题和推理判断题,细节理解题主要是在文


章中找到答案的依据。推理判断题是根据 上下文推断出需要的信息。




7



阅读理解






Calabash brothers


(葫芦娃兄弟)


live in the Calabash Mountain with their grandfather. They


are all very brave. They wear different clothes. The red calabash is the other six brothers 'elder


brother. He is powerful. His body can be bigger or smaller. But he doesn't have his own ideas. The


orange


calabash


has


enhanced


hearing


and


sight.


He


can


see


and


hear


far


places


clearly.


The


yellow calabash's body is very strong. Nothing can injure


(伤害)


him, but he is arrogant


(傲慢


的)


. The green calabash is the god of fire. He can eat fire and make fire. The cyan


(青色的)



calabash can drink water and make flood. The blue calabash is the cleverest of all. Nobody can


find him when he makes himself invisible. And the purple calabash has a magic gourd


(葫芦)


.


The gourd can absorb


(吸收)


everything.



One day a pangolin


(穿山甲)


broke the cave and two monsters came out.



They were Monster Scorpion


(蝎子精)


and Monster Snake. The calabash brothers must fight


with them and save the world. Unluckily, their grandfather who helped them beat the monster,


was killed by the monsters finally.




1



How many calabash brothers are there?



A. Five.


B. Six.


C. Seven.


D. Eight.




2



What does the red calabash look like?



A. He is powerful.


B. He has enhanced eyes.



C. He has two big eyes.


D. He has a hard head.




3



If there is a fire, you may find the _______.



A. red calabash


B. orange calabash


C. green calabash


D. cyan calabash




4



What does the underlined word



A.


微不足道的


B.


看不见的


C.


暴露的


D.


赤裸的



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



B



【解析】


【分析】文章大意:主要介 绍了七个葫芦娃的故事,分别介绍了他们的颜色与特


长。





1


)细节 理解题。根据文中语句


The red calabash is the other six brothers 'elder brother.


示可知葫芦兄弟一共七个,故选


C






2


) 细节理解题。根据文中语句


The red calabash is the other six brothers 'elder brother. He


is powerful. His body can be bigger or smaller.


提示可知,红葫芦娃他很强悍,故选


A






3


)细节理解题。根据文中语句


The


green


calabash


is


the


god


of


fire.


He


can


eat


fire


and


make fire.


提示可知,青葫芦娃会造火,故选


C






4


)词义理解推断题。根据文中语句


Nobody


can


find


him


when


he


makes


himself


invisible.


提示可知,


i nvisible


表示看不见,故选


B





【点评】考查阅读理解。本文考 查细节题与词义推断题。细节题要注意从文中抓住关键词


寻找答案;词义题需要通读上下 文,了解大意之后找出正确选项。




8



阅读理解




As a child, Alain Robert was afraid of heights. One day, when he was 12, he returned home


from school. He didn't find his keys. It was 3:30pm and his parents worked until 6



00 pm. Alain


looked


at


his


apartment


on


the


eighth


floor.


He


saw


an


open


window.


He


closed


his


eyes


and


imagined himself climbing the building. When he opened his eyes, he told himself,


Fifteen minutes later, he was in his house and his fear of heights was gone.




Today,


Alain


still


climbs


buildings.


In


2003,


he


climbed


a


building


in


London


dressed


as


Spiderman


(蜘蛛人)



to


advertise


the


movie.


In


2004,


he


climbed


Taipei


101



one


of


the


tallest


buildings


in


the


world



.


To


reach


the


top


of


a


building,


Alain


uses


only


his


hands


and


special shoes.



Alain climbs as a hobby. He also does it to make money for charity



for poor children and the


homeless



. When he climbs, he wants to send a message to people. If you have a dream, you


must be brave and keep trying. If something bad happens, don't give up. Close your eyes and tell


yourself,




1



The main idea of this passage is that ________.



A. climbing buildings is easy


B. Alain Robert is afraid of heights



C. everyone can climb a tall building


D. you can control your fears




2


When Alain climbs a building, he uses ________.



A. his hands and special shoes B. special tools



C. his hands only


D. his special shoes only




3



The underlined word



A.


享受


B.


休闲


C.


慈善


D.


消费




4



Alain climbs ________.



A. for fun and for his health


B. for charity and for his job



C. for his health and for charity D. for charity and for fun




5



If you feel afraid to do things, what's Alain's advice? ________.



A. Practice climbing buildings. B. Tell yourself



C. If something bad happens, then stop. D. Try to do something else.



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



D




5



B



【解析】


【分析】文章大意:小时候 ,阿兰


·


罗伯特恐高。一天,他放学回家。他没有找到


钥匙。他看到一扇开着的窗户。自己爬上了大楼。当他睁开眼睛时,他对自己说:



我能做


到。



十五分钟后,他在自己的房子里,他的恐高症消失了。今天,阿兰还在爬建筑物。为

< br>了到达建筑物的顶部,阿兰只用他的手和特殊的鞋子。阿兰爬山是个爱好。他还为慈善事

< br>业(为贫困儿童和无家可归者)赚钱。如果你有一个梦想,你必须勇敢并不断尝试。如果

< br>有不好的事情发生,不要放弃。闭上眼睛,告诉自己,



我能做到。





1


)主旨大意题,根据



If something bad happens, don't give up. Close your eyes and


tell yourself,



可知,当有不好的事情发生的时候,比这眼睛告诉自己能行, 所


以人们是能够控制自己的恐惧情绪的,故答案是


D

< p>





2


)细节理解题,根据




Alain uses only his hands and special shoes.



可知,阿兰用手和


特殊 的鞋来攀爬建筑物,故答案是


A






3


)词义 猜测题,根据




for poor children and the homeless



< /p>


可知该单词的意思是






,故答案是


C

< p>





4


)细节理解题,根据


Alain climbs as a hobby. He also does it to make money for charity



for poor children and the homeless



.< /p>


可知阿兰的攀爬一是为了慈善也是为乐获得乐趣,故


答案是


D




< p>


5


)细节理解题,根据



If something bad happens, don't give up. Close your eyes and


tell


yourself,



can


do


it.



可知,当你害怕做某事的时候,阿兰的建议是告诉自己



我能 做




,故答案是

B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、主旨大意题和词义猜测题。细节理解题可


以直接从文中寻找答案;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单


词的意思;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。




二、中考英语完形填空(含答案详细解析)


< br>9



从题中所给的


A

< p>


B



C



D


四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。




One day I ran into a stranger as he passed by me. I said to sorry to 1 immediately. He


replied with a smile and said,



Later that day. When I was cooking, my 3 was too close to me. When I turned to get


4 milk, I nearly knocked her over.





She walked away 5 . But I didn't feel like I had to say sorry to her.



While I was in bed that night. My husband said to me. While dealing with a stranger, you were


6 , but with the daughter you love, you were unkind. Your daughter 7 you some


flowers she picked herself. You'll find them in the kitchen by the door. Have you seen the tears


8 her eyes?



I felt quite sorry for my lovely daughter. Then I went to her bedroom to tell her that I shouldn't


have 9 her. She kissed me on my cheek and said,



If we can be polite to strangers, 10 can't we do the same for the ones we love?



1. A. he



2. A. too



3. A. son



4. A. little



5. A. sadly



7. A. took



8. A. in



10. A. how



B. she



B. either



B. few



B. happily



B. bought



B. with



B. what



C. him



C. also



C. any



C. hardly



C. angry



C. for



C. which



D. her



D. neither



D. father



D. some



D. carelessly



D. nervous



D. of



D. why



B. daughter



C. mother



6. A. impolite



B. polite



C. borrowed



D. brought



9. A. looked at



B. laughed at



C. shouted at



D. pointed at



【答案】


< /p>



1



C


;(


2



A


;(


3



B

< p>
;(


4



D


;(


5



A


;(


6



B

< br>;(


7



D

;(


8



A


;(


9



C


;(


10



D





【解析】

< br>【分析】本文讲述了作者无视女儿的感受后,自我反思,明白了我们要对自己爱


的 人也要礼貌。





1


)句意:



我马上和他道歉。此处是宾格指代


stranger

< p>
,根据


he


可知是


him


,他








C






2


)句意:


他微笑着 回答说,我也很抱歉。位于肯定句句尾,表示也用


too





故选


A






3


)句意:



当我做饭的时候,我的女儿离我太近了。


根据

< br>


I felt quite sorry for my lovely


daughter


可知是女儿





故选


B






4


)句意:



当我转身去拿牛奶时,差点撞倒她。


milk

< br>是不可数名词,故排除


few


修饰名

词复数的用法,


肯定句用


some


表示一些,故选


D






5


)句意:



她伤心地走开了。


A


伤心地,


B


高兴地,


C


几乎不,


D


小心地,根据



with the


daughter you love, you were unkind


,可知对女儿不友善会让女儿伤心





故选


A






6


)句意:



在和陌生人打交道时,你很有礼貌,但和你爱的女儿打交道时,你就不友善


了。


A


不礼貌的,


B


有礼貌的,


C


生气的,


D


紧张的,根据



If


we


can


be


polite


to


strange rs



可知是礼貌的,故选


B






7


)句意:



我们的女儿给你带来一些她自己摘的花。


A

拿走,


B


买,


C

< br>借,


D


带来,根据



was too close to me


,可知离我太近是指带来





故选


D






8


)句意:



你看到她眼中的泪水了吗?根据



tears



,可知泪水是在眼睛里,


in the eyes



在眼睛里,故选


A






9


)句意:



然后我去她的卧室告诉她我不应该朝她喊。


A

< br>看,


B


朝某人笑,


C

< p>
朝某人喊,


D


指着,根据



I shouted


,可知是喊





故选


C






10


)句 意:



如果我们能对陌生人有礼貌,为什么我们不能对我们爱的 人也这样做呢?


why can't we do


,固定搭配,为什么不能做某事





故选


D





【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空 格通读文章掌握其大意,然


后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、 语境等因素。最后通读一遍


检查验证。




10



阅读 下面短文,从短文后各题所给四个选项(


A


< br>B



C



D


)中,选出可以填入空白


处的最佳选项。

< br>



Once upon a time, there was a hungry fox that was looking for something to eat. He was very


1 . No matter how hard he tried, the fox could not find any food. 2 he went to the side


of the forest and looked for food there. He found a big tree 3 a hole in it.



Inside the hole was a package. The hungry fox thought that there 4 be food in it, and


he became very happy. He jumped into the hole and when he 5 the package, he saw


there 6 lot of food in it!



The fox happily began to eat. After the fox had finished 7 , he felt thirsty and decided to


leave the hole 8 drink some water. However, no matter how hard he tried, he could not


get out of the hole. Do you know 9 ? Yes, the fox had eaten so much food that he became


10 big to go through the hole.



1. A. happy



B. excited



C. hungry



D. glad



2. A. Finally



B. Before



C. While



D. After



3. A. from



B. over



4. A. shall



B. will



6. A. is



7. A. eat



B. are



B. ate



C. with



D. of



C. can



C. was



D. might



D. were



5. A. open



B. opened



C. opens



D. opening



C. to eat



D. eating



C. then



D. or



C. who



D. how



C. so



D. also



8. A. and



B. but



9. A. what



B. why



10. A. very



B. too



【答案】




1



C


;(


2



A


;(


3< /p>



C


;(


4



D


;(


5



B


;(


6



C


;(


7

< p>


D


;(


8



A


;(


9


-


-


-


-


-


-


-


-