【英语】英语阅读理解记叙文100及答案经典
-
【英语】英语阅读理解记叙文
100
及答案经典
一、英语阅读理解记叙文(含答案详细解析)
1
.
根据短文内容,选择最佳答案。
< br>
Jackie visited his
grandparents on their farm. And he was playing
with a slingshot
(弹弓)
in
the woods. He practised in the woods
but he could never hit the target. As he was
walking back,
he saw Grandma's pet
duck. Without thinking, he shot, hit the duck in
the head and killed it. He
was very
afraid. He knew Grandma loved the duck. She would
be sad or even angry if she knew
that
her duck was killed He then hid the dead duck
under a tee His sister Susan saw it all, but she
said nothing.
After lunch that day Grandma said,
Jackie
told
me
he
wanted
to
help
in
the
kitchen
today,
didn't
you,
Jackie?
And
then
she
whispered
(小声说)
to
him,
Later
Grandpa
asked
if
the
children
wanted
to
go
fishing,
but Grandma
sad,
sorry
but
I
need Susan
to help clean the house.
Jackie told me
he wanted to help.
And
she
whispered
again,
the
duck?
So
Susan
went
fishing
with
Grandpa
and
Jackie stayed.
These
longer. He came to Grandma and
told her that he had killed the duck. She gave him
a hug, and
said,
because I
love you, I forgave you. But I just wanted to see
how long you would let Susan make a
slave
(奴隶)
of
you.
(
1
)
What's probably the meaning of the
word
A.
树干
B.
地面
C.
动物
D.
目标
(
2
)
What did Jackie hit with
the slingshot at last?
A. The target B.
A rabbit C. The pet duck
D. A pet dog
(
3
p>
)
Susan didn't tell Grandma
about Jackie's secret because
A. she wanted Jackie to do
something for her B. she was afraid Grandma
would be very sad
C. she
didn't want to make Grandma angry D. she
loved her brother very much
(
4
)
Jackie helped
clean the house instead of going fishing with
Grandma because
A. he liked cleaning the house
B. Grandma asked him to clean the house
C. he didn't like going fishing
D. he wanted Susan to keep his secret
<
/p>
(
5
)
What
can you learn from the passage?
A. It's dangerous to play
with a slingshot on a farm.
B. It's impossible to let girls keep
secrets for you.
C. It makes
you feel better to tell than to hide.
D. It's dangerous to let others see
what you've done.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
D
(
5
)
C
【解析】
【分析】本文主要讲了
p>
Jackie
不小心把祖母的宠物鸭用弹弓打死了,他不敢说,
p>
但是妹妹看到后一直要挟他,最后他告诉了祖母实情。
(
1
)词义
猜测题。根据上文
And he was playing with a
slingshot in the woods. He practised
in the woods but he could never hit the
target
,可知他在树林里玩弹弓,他练习了弹弓但是
不能
击中目标,
target
,目标,故选
D
。
(<
/p>
2
)细节理解题。根据
Without
thinking, he shot, hit the duck in the head and
killed it
,在没
有思考的情况下,他射中了鸭子的头
并且杀死了它,可知他最后用弹弓打了宠物鸭,故选
C
。
(
3
)细节理解题。根据第二段
And
then
she
whispered
to
him,
the
duck?
Jackie did
the dishes
,可知
Susan
说
“
记得鸭子的事吗
”
来要挟
Jackie
洗了碗,
Susan
是想让他
为她做一些事,故选
A
。
(
4
)细节理解题。根据
And
she
whispered
again,
the
duck?
So
Susan
went
fishing with Grandpa
and Jackie stayed
,可知是
Susan
p>
又说
“
记得鸭子的事吗
”
来要挟
Jackie
让
他不去钓鱼而是待在家里,而
Jackie
这么
做是想让
Susan
保密,故选
D
p>
。
(
5
)推理判断题。根据最后一段
But
because I love you, I forgave you. But I just
wanted to
see how long you would let
Susan make a slave
(奴隶)
of yo
u
,可知
Jackie
把实情告诉了祖
母,祖母原谅了他,并说想看看他能忍受
Susan
使唤他多久,推断出说出实情比隐瞒更
好,故选
C
。
【点评
】考查阅读理解,注意把握理解文章大意,根据题目去文章找到相关信息。
2
.
阅读下
列材料,从
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出最佳答案。
A young woman traveled and stayed in a hotel. All
the rooms in the hotel were
singles
(单人
间)
. So
she lived in a single room.
Just when she was going to bed, there was a knock
at the door. She had no friends in the city.
So she was quite surprised but still
opened the door.
The man
who was standing at the door looked a little
nervous.
was my room,
The woman called the police at
once. Soon, the man was caught. He was a
thief
(小偷)
! But
how did the woman know that?
All the rooms in the hotel were
singles. Who would knock at his own door if he was
staying
alone? Only a thief would do
this. He wanted to see if anyone was inside before
he broke into the
room.
(
1
)
A
young woman traveled and stayed ____.
A. in a hotel
B. in a police office
C. in a park
D. in her friend's home
(
2
)
The
man looked a little ____ when the woman opened the
door.
A. happy
B. nervous
C. mad
D. relaxed
(
3
)
The
man knocked at the door to ____.
A. find his friend in the
city
B. stay alone
C. see if anyone was inside
D. call the police
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
C
【解析】
【分析】文章大意:一位年
轻女士住在宾馆时,有人敲门询问这是不是他的房
间,这位女士断定他是一个小偷,并报
了警。
(
1
)细节理解题。根据文中的语句
A
young
woman
traveled
and
stayed
in
a
hotel.
理解可
知,这位年轻的
女士住在了宾馆,故选
A
。
(
2
)细节
理解题。根据文中的语句
The
man
who
was
standing
at
the
door
looked
a
little
nervous.
理解可知,这个年轻人看到这位女士非常的
紧张,故选
B
。
(
3
)细节
理解题。根据文中的语句
Only
a
thief
would
do
this.
He
wanted
to
see
if
anyone
was inside before he
broke into the room.
可知,这个人敲门的主要目的就是看看房间
里有没
有人,故选
C
。
【点评】考查阅读理解。本文主要考查细节理解题
,首先仔细阅读文后的问题,弄清问题
的大意;然后带着问题阅读短文,抓住关键信息,
选择正确答案。
3
.
阅读下列材料,从
A
、
p>
B
、
C
、
D
四个选项中选出最佳答案。
Cinyee Chiu, an artist
from Taiwan, is always happy to try something new.
Her amazing works
won lots of prizes.
Among them,
(节气)
Ancient Chinese divided a year into
24 parts according to the changes of the weather.
It's the
24 solar terms. But not
everyone knows them well. Cinyee Chiu put the 24
solar terns in pictures
to help people
understand them better.
Cinyee turned each solar term into an animal. But
these animals are not just animals. You can
also find seasonal fruits, vegetables
or beautiful flowers on them.
When spring comes, water gets warm
and fish start to swim around. So Cinyee chose
fish as a
symbol of
Start of
Spring
. Also, she drew spring
vegetables, Chinese chives on the back of the
fish.
White
Dew
falls on about Sept. 8. It shows
the beginning of the cool autumn. There are
colorful
leaves
and
cooler
nights
at
this
time
of
year.
As
the
temperature
falls,
white
dew
(露珠)
is
often
seen
on
the
grass
and
trees
at
night.
For
White
Dew
,
Cinyee
chose
a
raccoon
—
a
small
animal with thick
hair. She drew white
spots
(小圆点)
on the raccoon to
show dew. And she
used the dragon fruit
to show the rich colors in autumn.
The young artist really gave the
ancient Chinese culture a new look.
(
1
)
The
writer gave ____ examples to show Cinyee's
A. two
B. three C.
four D.
five
(
2
)
From Paragraph 5, we know that ____.
A. a raccoon likes
fish
B.
Start of
Spring
falls on about Dec. 8
C.
White Dew
shows the end of the autumn
D. Cinyee used white spots to show
dew
(
3
)
According to the passage, Picture ____
can't be from Cinyee's
A.
B.
C.
D.
(
4
)
The
writer mainly wants to talk about ____.
A. why Cinyee made herself
known
B. who divided a year
into 24 parts
C. how Cinyee
showed the 24 solar terms
D.
what
Start of Spring
and
White Dew
mean
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:艺术家
辛业秋以图片的形式将中国的二十四节气变成
24
种动
物及相应的季节性的水果、蔬菜或美丽的花朵,帮助人们更好地理解它们。
(
1
)
理解归纳题。通读文中的第四、五段可知,本文列举了两个实例来说明了辛业秋二
十四节
气的表现方式及内容,故选
A
。
(
2
)细节
理解题。根据文中的语句
She drew white
spots
(小圆点)
on the raccoon to
show
dew.
理解可知,
Cinyee <
/p>
用白点来显示白露,故选
D
。
(
3
)细节理解题。根据文中的语句
Cinyee turned each
solar term into an animal. But these
animals are not just animals. You can
also find seasonal fruits, vegetables or beautiful
flowers on
them.
理解可知,在每个节气上有
动物,水果,蔬菜以及鲜花。分析四副图片可知第四幅不
是来自
Cinyee
的二十四节气,故选
D
。
(
4
p>
)理解归纳题。通读全文可知,此文主要介绍了
Cinyee
是怎样展示中国二十四节气
的,故选
C
。
【点评】考阅
读理解。本题主要涉及细节理解题和主旨大意题。细节理解题可以直接从文
中找到答案,
而主旨大意题需要认真阅读仔细理解,归纳出中心思想。
<
/p>
4
.
阅读材料,然后从各题所给的四个选
项中选出一个最佳答案。
Everyone faces difficulties in their life. Daniel
Kish was born with a special eye illness and lost
his eyesight before he was only 14
months old.
Soon after,
however, he started to do an amazing thing. He
learned to make clicks
(咔哒声)
with his tongue to help him move
around. Kish now moves about using sonar
(声纳)
. He is so
good at it that he can ride a bicycle
by himself on public roads. And he started the
organization
World
Access
for
the
Blind
(
WAFTB
)
in
2000,
teaching
others
how
to
use
sonar.
In
the
interview with National
Geographic, he explains how the sonar
works.
I
make
a
click
sound,
it
produces
sound
waves.
These
waves
reflect
(反射)
off
surfaces all around and return to my
ears. My brain then deals with the sound and turns
it into
pictures in my mind. Each click
is like a camera flash, which helps me make a 3-D
picture of my
surroundings for hundreds
of feet. It's like having a conversation with the
environment.
Kish feels
it is exciting to ride a bike using sonar,
although he needs to click twice a second,
much more than he usually does.
way,
and mountain-biking. I
go almost everywhere. And I've never had an
accident and hurt myself.
He is happy to be able to help more blind children
to improve their life.
000
students
in
nearly
40
countries,
he
tells
the
reporter.
students
are
surprised
how
quickly results come. Seeing isn't in
the eyes. It's in the mind.
(
1
)
Kish moves
around using sonar because ________.
A. he is good at making
clicks
B. it makes him
C. he has a great interest
in science
D. it is
important for him to keep healthy
(
2
)
Which of
the following is the right order showing how the
sonar works?
①The sound
waves reflect off surfaces.
②The person makes a clicking
sound.
③The brain turns the
sound into pictures.
④The
sound waves reach the person's ears.
A.
①④③②
B.
②①④③
C.
①④②③
D.
②③①④
(
3
)
What can we
learn about World Access for the Blind
(
WAFTB
)
from the
passage?
A. It
offers the blind free bicycles.
B. It sells sonar products to the
blind.
C. It teaches the
blind to use sonar.
D. It
helps the blind find more friends.
(
4
)
The
best title for the passage might be ________.
A. Living without
fear
B. Traveling with the
blind
C. Hoping for the
future
D. Looking around the
world
【答案】
(
1
)
B
< br>
(
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
A
【解析】
【分析】文章大意:丹尼尔
虽然失明,但是他能利用声呐帮助他行动。他于
2000
年成立
了世界盲人通道组织,教其他人如何使用声纳。他很高兴能够帮助更多的失明儿童
改善他
们的生活。
(
1
)细节理解题。根据文中的语句
When
I
make
a
click
sound,
it
produces
sound
waves.
These waves reflect
(反射)
off surfaces all around
and return to my ears. My brain then deals
with the sound and turns it into
pictures in my mind. Each click is like a camera
flash, which helps
me make a 3-D
picture of my surroundings for hundreds of feet.
It's like having a conversation
with
the environment.
理解可知,丹尼尔主要利用声呐来帮助他看清周围的
世界,故选
B
。
(
2
)根据
文中的语句
He When I make a click sound, it
produces sound waves.
可知,第一句
应该是
The
person
makes
a
clicking
sound.
根据
文中的语句
These
waves
reflect
(反射)
off
surfaces all around and
return to my ears.
理解可知,第二句应该是
The sound waves
reflect off
surfaces.
第三句是
The
sound waves reach the person's
ears.
根据语句
My brain then deals
with
the sound and turns it into
pictures in my mind.
理解可知,第四句应该是
The brain turns
the
sound into pictures.
它们的顺
序是
②①④③
,故选
B
。
(
3
)细节理解题。根据文中的语句
And
he
started
the
organization
World
Access
for
the
Blind
(
WAFTB
)
in 2000, teaching others how to
use sonar.
理解可知,丹尼尔创建
WAFTB
p>
的
目的就是教其他盲人学会利用声呐,故选
C
。
(<
/p>
4
)标题归纳题。根据文中的语句
Kis
h feels it is exciting to ride a bike using sonar,
although
he needs to click twice a
second, much more than he usually does.
to
move
around
the
world
in
this
way,
he
says.
most
people
in
the
world
live
in
fear
of
things
that
they
imagine.
I
love
hiking
and
mountain-biking.
I
go
almost
everywhere.
And
I've
never had an accident
and hurt myself.
理解可知,本文主要介绍了丹尼尔虽然失明,但是没
有被面临的困难吓倒,仍然利用声呐到处行走,并且没有出现事故。这就告诉人们要敢于
面对生活中的困难,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。本文考查细节题和
主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住
关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出主题句。
5
.
阅读短文,判断正误。
My interest in cooking
started when I was 11, partly thanks to my mother.
She didn't really like
cooking
and
when
she
did
cook.
I
didn't
like
her
food.
Once
I
was
watching
something
about
cooking on TV and I thought I could do
this, so I went to the bookstore and looked for
the biggest
cookbook I could
find.
During a year, I
had made most of its recipes
(食谱)
and was ready for a
bigger challenger
(挑战)
. I
wanted to create my own dishes and I started
cooking for more people than just my
family. To my happiness, my parents
allowed me to build a test kitchen. I did much
cooking test
my
dishes
in
it
and
my
skill
became
better
and
better.
Now
as
a
teen
chef
(主厨)
.
I
have
cooked in top-class
restaurants around the country. I am not doing it
for money, but because I
love
cooking.
Now I know that
when you stop caring whether you will be famous or
do well, your happiness
will come to
you.
(
1
)
The
writer liked his mother's food when he was a child
(
2
)
The
writer's parents allowed him to build a test
Kitchen
(
3
)
The
writer's mother taught him how to cook.
(
4
)
Now
the writer is a famous chef around the word.
(
5
)
The
writer is not cooking for money
【答案】
(
1
)
0
(<
/p>
2
)
1
(
3
)
0
(
4
)
0
(
5
)
1
【解析】
【分析】大意:作者由于不
喜欢他妈妈做的菜,于是自学厨艺,最后成为全国知
名主厨的故事。
(
1
)细节题。句意:作者孩子时喜欢他妈妈做的食物。根据
I didn't like
her food.
可知,他
不喜欢她做的食物,故答案为错误
。
(
2<
/p>
)细节题。句意:作者的父母允许他建一个测试厨房。根据
my
parents
allowed
me
to
build a test kitchen.
可知作者的父母
同意他建一个测试厨房,故答案为正确。
< br>(
3
)细节题。句意:作者的妈妈教她烹饪。根据
I did much cooking test my dishes in it
and
my skill became better and better.
可知,他自己买书来自学烹饪,故答案为错误。
(
4
)细节
题。句意:作者是一个世界有名的主厨。根据
Now
as
a
teen
chef
(主厨)
.
I
have cooked in top-class
restaurants around the country.
可知他在全国各地
顶级餐馆当主厨,
故答案为错误。
(
5
)细节题。句意:作者当厨师不是
为挣钱。根据
I am not doing it for money,
可知描述跟
原文相符,故答案为正确。
【点评】考查阅读理解。浏览文章大意,根据问题在文章中找
到原句判断对错。
6
.
阅读理解
Corky was a brave young
man and he dreamed of becoming the best fighter in
the world.
To become
stronger and get better fighting skills, he went
to many schools. One day, he went
to
the best school in the world. Before entering the
gate, he was made to hand in all his weapons
(武器)
.
weapons to him. A serious old teacher
took Corky to his room. Before he left, he said to
Corky,
a hundred days the training will
start.
he soon realized the old teacher
had been serious. Corky felt nervous during the
first days and he
tried many ways to
try to get the teacher to start the training.
However, it didn't work. At last
Corky
waited patiently and enjoyed each day in the
school.
—
patience,
could
hardly believe it, but he really understood that
the teacher was right. Finally, the lesson
began.
to Corky until he
found himself tied hand and foot. Many villagers
tried to hit him because they
were told
that Corky was a dangerous man. The same thing was
repeated for days, and Corky
knew he
had to do something. He realized that the only way
would be to deal with the villagers'
anger
(怒气)
.
In
the
following
days,
Corky
kept
talking
to
them
until
he
managed
to
make
them
believe that he was not an enemy. In the end, the
villagers made friends with Corky.
Finally, Corky knew what the most
powerful weapon was. He said thanks to the teacher
and
left.
(
1
)
Why
did the old teacher tell Corky that the training
would start in a hundred days?
A. Because he didn't feel
well.
B. Because he
wanted Corky to leave.
C.
Because he wanted Corky to be patient.
D. Because he thought Corky needed a
good rest.
(
2
)
Which of the following is the
RIGHT order according to the story?
①Corky was hit by the villagers.
②Corky handed his weapons
to the guard.
③Corky tried
to get the teacher to start the training.
A.
③①②
B.
②③①
C.
③②①
D.
②①③
(
3
)
What can we
infer
(推断)
from the story?
A. Corky went to the school
to kill his enemy.
B. Corky
stayed at the school for over 100 days.
C. Corky was tied hand and foot because
he was dangerous.
D. In the
end, Corky killed the villagers.
(
4
)
According
to the passage, what was the most powerful weapon?
A. Strength.
B. Fighting skills.
C. Patience.
D. Words.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:本文讲
述了库尔奇如何想成为世界上最勇敢的战士的故事,
从而告诉我们最强大的武器是我们自
己和耐心。
(
1
)细节理解题
根据第三段的意
思,可知老师为的是让他有耐心。故选
C
。
(
2
)细节理解题
①Corky was hit by the
villagers.
通过村民库尔奇成功了。
②Corky
handed
his weapons to the
guard.
库尔奇递给门卫武器。
③Corky tried
to get the teacher to start the
training.
库尔奇试图让老师开始了训练。根据故事
发展的顺序看应是
231
,故选
B
p>
。
(
3
)推理判断题。根据第三段中描述
“In a
hundred days the training will start.”
可知答案
B
的描述是正确的。故选
B<
/p>
。
(
4
)推理判断题。根据老师给库尔奇的两次考验,主要是考验的的耐心
还有遇到问题靠
自己。故选
C
。
【点评】考查阅读理解,本文主要涉及细
节理解题和推理判断题,细节理解题主要是在文
章中找到答案的依据。推理判断题是根据
上下文推断出需要的信息。
7
.
阅读理解
Calabash brothers
(葫芦娃兄弟)
live in the Calabash Mountain with their
grandfather. They
are all very brave.
They wear different clothes. The red calabash is
the other six brothers 'elder
brother.
He is powerful. His body can be bigger or smaller.
But he doesn't have his own ideas. The
orange
calabash
has
enhanced
hearing
and
sight.
He
can
see
and
hear
far
places
clearly.
The
yellow calabash's body is very strong.
Nothing can injure
(伤害)
him,
but he is
arrogant
(傲慢
的)
.
The green calabash is the god of fire. He can eat
fire and make fire. The
cyan
(青色的)
calabash can drink water and make
flood. The blue calabash is the cleverest of all.
Nobody can
find him when he makes
himself invisible. And the purple calabash has a
magic gourd
(葫芦)
.
The gourd can
absorb
(吸收)
everything.
One day a
pangolin
(穿山甲)
broke the cave
and two monsters came out.
They were Monster
Scorpion
(蝎子精)
and Monster
Snake. The calabash brothers must fight
with them and save the world.
Unluckily, their grandfather who helped them beat
the monster,
was killed by the monsters
finally.
(
1
)
How
many calabash brothers are there?
A. Five.
B. Six.
C. Seven.
D. Eight.
(
2
)
What does the red
calabash look like?
A. He is powerful.
B. He has enhanced eyes.
C. He has two big eyes.
D. He has a hard head.
(
3
)
If
there is a fire, you may find the _______.
A. red calabash
B. orange calabash
C. green calabash
D. cyan calabash
(
4
)
What does the
underlined word
A.
微不足道的
B.
看不见的
C.
暴露的
D.
赤裸的
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:主要介
绍了七个葫芦娃的故事,分别介绍了他们的颜色与特
长。
(
1
)细节
理解题。根据文中语句
The red calabash is the other
six brothers 'elder brother.
提
示可知葫芦兄弟一共七个,故选
C
。
(
2
)
细节理解题。根据文中语句
The red calabash is the
other six brothers 'elder brother. He
is powerful. His body can be bigger or
smaller.
提示可知,红葫芦娃他很强悍,故选
A
p>
。
(
3
)细节理解题。根据文中语句
The
green
calabash
is
the
god
of
fire.
He
can
eat
fire
and
make fire.
提示可知,青葫芦娃会造火,故选
p>
C
。
(
4
)词义理解推断题。根据文中语句
Nobody
can
find
him
when
he
makes
himself
invisible.
提示可知,
i
nvisible
表示看不见,故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文考
查细节题与词义推断题。细节题要注意从文中抓住关键词
寻找答案;词义题需要通读上下
文,了解大意之后找出正确选项。
8
.
阅读理解
As a child, Alain
Robert was afraid of heights. One day, when he was
12, he returned home
from school. He
didn't find his keys. It was 3:30pm and his
parents worked until 6
:
00
pm. Alain
looked
at
his
apartment
on
the
eighth
floor.
He
saw
an
open
window.
He
closed
his
eyes
and
imagined himself
climbing the building. When he opened his eyes, he
told himself,
Fifteen minutes later, he
was in his house and his fear of heights was
gone.
Today,
Alain
still
climbs
buildings.
In
2003,
he
climbed
a
building
in
London
dressed
as
Spiderman
(蜘蛛人)
to
advertise
the
movie.
In
2004,
he
climbed
Taipei
101
(
one
of
the
tallest
buildings
in
the
world
)
.
To
reach
the
top
of
a
building,
Alain
uses
only
his
hands
and
special
shoes.
Alain climbs as a
hobby. He also does it to make money for charity
(
for poor children and the
homeless
)
. When
he climbs, he wants to send a message to people.
If you have a dream, you
must be brave
and keep trying. If something bad happens, don't
give up. Close your eyes and tell
yourself,
(
1
)
The
main idea of this passage is that ________.
A. climbing buildings is
easy
B.
Alain Robert is afraid of heights
C. everyone can climb a tall building
D. you can control your
fears
(
2
)
When Alain climbs a building, he
uses ________.
A. his hands and special shoes
B. special tools
C. his
hands only
D. his special shoes only
(
3
)
The
underlined word
A.
享受
B.
休闲
C.
慈善
D.
消费
(
4
)
Alain climbs ________.
A. for fun and for his
health
B. for charity and for his
job
C. for his health and
for charity D. for
charity and for fun
(
5
)
If
you feel afraid to do things, what's Alain's
advice? ________.
A. Practice climbing buildings.
B. Tell yourself
C. If
something bad happens, then stop. D.
Try to do something else.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
D
(
5
)
B
【解析】
【分析】文章大意:小时候
,阿兰
·
罗伯特恐高。一天,他放学回家。他没有找到
钥匙。他看到一扇开着的窗户。自己爬上了大楼。当他睁开眼睛时,他对自己说:
“
我能做
到。
”
十五分钟后,他在自己的房子里,他的恐高症消失了。今天,阿兰还在爬建筑物。为
< br>了到达建筑物的顶部,阿兰只用他的手和特殊的鞋子。阿兰爬山是个爱好。他还为慈善事
< br>业(为贫困儿童和无家可归者)赚钱。如果你有一个梦想,你必须勇敢并不断尝试。如果
< br>有不好的事情发生,不要放弃。闭上眼睛,告诉自己,
“
我能做到。
”
(
1
)主旨大意题,根据
If something bad happens, don't give
up. Close your eyes and
tell yourself,
可知,当有不好的事情发生的时候,比这眼睛告诉自己能行,
所
以人们是能够控制自己的恐惧情绪的,故答案是
D
。
(
2
)细节理解题,根据
Alain uses only his hands and special
shoes.
可知,阿兰用手和
特殊
的鞋来攀爬建筑物,故答案是
A
。
(
3
)词义
猜测题,根据
(
for poor
children and the homeless
)
<
/p>
可知该单词的意思是
“
慈
善
”
,故答案是
C
。
(
4
)细节理解题,根据
Alain
climbs as a hobby. He also does it to make money
for charity
(
for poor
children and the homeless
)
.<
/p>
可知阿兰的攀爬一是为了慈善也是为乐获得乐趣,故
答案是
D
。
(
5
)细节理解题,根据
If something bad happens, don't give
up. Close your eyes and
tell
yourself,
can
do
it.
可知,当你害怕做某事的时候,阿兰的建议是告诉自己
“
我能
做
到
”
,故答案是
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、主旨大意题和词义猜测题。细节理解题可
以直接从文中寻找答案;词义猜测题,需要根据单词所在的语境,进行合理想象,确定单
词的意思;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。
二、中考英语完形填空(含答案详细解析)
< br>9
.
从题中所给的
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出能填入空白处的最佳选项。
One day I ran
into a stranger as he passed by me. I said to
sorry to 1 immediately. He
replied with a smile and said,
Later that day. When I
was cooking, my 3 was too close to
me. When I turned to get
4
milk, I nearly knocked her over.
She
walked away 5 . But I didn't feel
like I had to say sorry to her.
While I was in bed that night. My
husband said to me. While dealing with a stranger,
you were
6 , but with the
daughter you love, you were unkind. Your daughter
7 you some
flowers she picked
herself. You'll find them in the kitchen by the
door. Have you seen the tears
8
her eyes?
I felt quite
sorry for my lovely daughter. Then I went to her
bedroom to tell her that I shouldn't
have 9 her. She kissed
me on my cheek and said,
If we can be polite to strangers, 10
can't we do the same for the ones we
love?
1. A. he
2. A. too
3. A.
son
4. A. little
5. A. sadly
7. A.
took
8. A. in
10. A. how
B.
she
B. either
B. few
B.
happily
B. bought
B. with
B.
what
C. him
C. also
C.
any
C. hardly
C. angry
C.
for
C. which
D. her
D.
neither
D. father
D. some
D.
carelessly
D.
nervous
D. of
D. why
B.
daughter
C.
mother
6. A.
impolite
B.
polite
C.
borrowed
D.
brought
9. A. looked
at
B. laughed at
C. shouted at
D.
pointed at
【答案】
<
/p>
(
1
)
C
;(
2
)
A
;(
3
)
B
;(
4
)
D
;(
5
)
A
;(
6
)
B
< br>;(
7
)
D
;(
8
)
A
;(
9
)
C
;(
10
)
D
;
【解析】
< br>【分析】本文讲述了作者无视女儿的感受后,自我反思,明白了我们要对自己爱
的
人也要礼貌。
(
1
)句意:
我马上和他道歉。此处是宾格指代
stranger
,根据
he
可知是
him
,他
,
故
选
p>
C
。
(
2
)句意:
他微笑着
回答说,我也很抱歉。位于肯定句句尾,表示也用
too
,
故选
A
。
(
3
)句意:
当我做饭的时候,我的女儿离我太近了。
根据
< br>
I felt quite sorry for my lovely
daughter
可知是女儿
,
故选
B
。
(
4
)句意:
当我转身去拿牛奶时,差点撞倒她。
milk
< br>是不可数名词,故排除
few
修饰名
词复数的用法,
肯定句用
some
表示一些,故选
D
。
(
5
)句意:
她伤心地走开了。
A
伤心地,
B
高兴地,
C
几乎不,
D
小心地,根据
with the
daughter you love,
you were
unkind
,可知对女儿不友善会让女儿伤心
,
故选
A
。
(
6
)句意:
在和陌生人打交道时,你很有礼貌,但和你爱的女儿打交道时,你就不友善
了。
A
不礼貌的,
B
有礼貌的,
C
生气的,
D
紧张的,根据
If
we
can
be
polite
to
strange
rs
,
可知是礼貌的,故选
B
。
(
7
)句意:
我们的女儿给你带来一些她自己摘的花。
A
拿走,
B
买,
C
< br>借,
D
带来,根据
was too close to
me
,可知离我太近是指带来
,
故选
D
。
(
8
)句意:
你看到她眼中的泪水了吗?根据
tears
,可知泪水是在眼睛里,
in the eyes
,
在眼睛里,故选
A
。
p>
(
9
)句意:
然后我去她的卧室告诉她我不应该朝她喊。
A
< br>看,
B
朝某人笑,
C
朝某人喊,
D
指着,根据
I shouted
,可知是喊
,
故选
C
。
(
10
)句
意:
如果我们能对陌生人有礼貌,为什么我们不能对我们爱的
人也这样做呢?
why can't we
do
,固定搭配,为什么不能做某事
,
故选
D
。
【点评】考查词汇在篇章中的运用能力,答题时首先要跳过空
格通读文章掌握其大意,然
后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、
语境等因素。最后通读一遍
检查验证。
10
.
阅读
下面短文,从短文后各题所给四个选项(
A
、
< br>B
、
C
和
D
)中,选出可以填入空白
处的最佳选项。
< br>
Once upon a time,
there was a hungry fox that was looking for
something to eat. He was very
1
. No matter how hard he tried, the fox could not
find any food. 2 he went to the
side
of the forest and looked for food
there. He found a big tree 3 a hole
in it.
Inside the hole
was a package. The hungry fox thought that there
4 be food in it, and
he became
very happy. He jumped into the hole and when he
5 the package, he saw
there
6 lot of food in it!
The fox happily began to eat. After the fox had
finished 7 , he felt thirsty and
decided to
leave the hole 8
drink some water. However, no matter how hard he
tried, he could not
get out of the
hole. Do you know 9 ? Yes, the fox
had eaten so much food that he became
10 big to go through the
hole.
1. A. happy
B. excited
C.
hungry
D. glad
2. A. Finally
B.
Before
C. While
D. After
3. A.
from
B. over
4. A. shall
B.
will
6. A. is
7. A. eat
B.
are
B. ate
C. with
D.
of
C. can
C. was
D.
might
D. were
5. A. open
B.
opened
C. opens
D. opening
C. to
eat
D. eating
C. then
D.
or
C. who
D. how
C.
so
D. also
8. A. and
B.
but
9. A. what
B. why
10. A.
very
B. too
【答案】
(
1
)
C
;(
2
)
A
;(
3<
/p>
)
C
;(
4
p>
)
D
;(
5
)
B
;(
6
)
C
;(
7
)
D
;(
8
)
A
;(
9
)