最新中考英语英语阅读理解试题(附答案)

巡山小妖精
891次浏览
2021年02月13日 21:34
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:宝安基础教育在线)


最新中考英语英语阅读理解试题


(


附答案


)




一、英语阅读理解专项练习试卷



1



阅读理解





Happiness


is


for


everyone.


You


don't


need


to


care


about


those


people


who


have


beautiful


houses with large gardens and swimming pools or those who have nice cars and a lot of money


and so on. Those who have big houses may often feel lonely and those who have cars may want


to walk on the country roads at their free time.



In fact happiness is always around you if you put your heart into it. When you are in trouble at


school, your friends will help you. When you study hard at your lessons, your parents are always


taking


good


care


of


your


life


and


your


health.


When


you


get


success,


your


friends


will


say


congratulations


to


you.


When


you


do


something


wrong,


people


around


you


will


help


you


to


correct it. And when you do something good to others, you will feel happy too. All these are your


happiness. If you notice them you can see that happiness is always around you.



Happiness is not the same as money. It is a feeling of your heart. When you are poor, you can


also say you are very happy because you have something else that can't be bought with money.


When you meet with difficulties, you can say loudly you are very happy because you have more


chances to challenge yourselves. So you cannot always say you are poor and you have bad luck. If


you take every chance you get, you will be a happy and lucky person.


< /p>



1



Happ iness is for .



A. all people B. those who have a lot money



C. those who have large and beautiful houses D. those who have cars


< br>(


2



When you do something wrong, .



A. you have no chance to challenge you


B. people around you will help you



C. your classmates will laugh at you


D. you will be happy




3< /p>





A. money doesn't always bring happiness B. money always brings happiness



C. everything can always bring happiness


D. only rich people have happiness




4



Which is the best title for the passage?



A. Life and Success


B. Happiness and Luck



C. Do Something Good to Others


D. Happiness



【答案】




1



A



(< /p>


2



B




3



A

< p>



4



D



【解析】


【分析】文章大意:文章主 要论述了快乐无处不在,只要你抓住你的每一次机


会,你就会快乐。




1


)细节理解题,根据



Happiness is for everyone.



可知,快乐是每一个人的,也就是所


有人的,故答案是


A





2


)细节理解题,根据



When you do something wrong, people around you will help you


to correct it.



< /p>


可知,当你做错了事,你身边的人不帮助你改正。故答案是


B






3


)句意猜测题,一般而言,金钱可以买到一切物质性的东西,但是快乐 是内心的一种


感受,是不能够用金钱买到的,因此说金钱并不能够总是买到一切。故答案 是


A




< /p>



4


)标题判断题,从文章的第一句



Happiness is for everyone.



到文章的最后一句



you will


be a happy and lucky person.



都是围绕着快乐展开论述的,故答案是


D





【点评】考查阅读理解,本题 主要涉及到了细节理解题、句意猜测题和标题判断题,细节


理解题一般可以直接从文中找 到答案,句意猜测则需要根据其字面意思或者该句的前后句


进行合理的想象和推理,而标 题判断题则需要在从分理解文章的基础上,提炼中心,凝练


句式。




2



阅读理解




I will never forget the lesson about my window. Four years ago, I moved to a house in a large


town.


One


of


my


new


neighbors'


house


was


only


a


few


feet


away


from


mine.


There


lived


a


woman. Through one of my windows, I could see her reading by her window every afternoon



Several months later, I found I couldn't see the woman clearly. I thought her window was too


dirty. I said to myself, 'Why doesn't she clean her window? It looks terrible!



One afternoon, I decided to clean my house including(


包括


) the window. I felt tired after three


hours


of


hard


work.


So


I


sat


down


by


the


window


for a


rest.


What


a


surprise!


I


could


see


the


woman reading there clearly again! By that time, I realized that my own window was too dirty,


not hers! I really felt ashamed for myself. I had been watching her through my dirty window in


the past days!




The


experience


is


very


important


for


me.


So


I


try


to


clean


the


window


of


my


heart


before


judging(


评判


) others,




1



How long has the writer lived in the house?




A. Two years.


B. Three years.


C. Four years.


D. Five years.




2



The writer couldn't see the woman clearly because_______.




A. the writer's window was dirty B. the woman's house was too far



C. the woman didn't open her window


D. the woman's window was dirty




3



It took the writer_______ to clean the house that afternoon




A. two hours B. three quarters C. the whole afternoon D. three hours




4



The underlined word 'ashamed' means_______.




A.


高兴的



B.


放松的



C.


羞愧的



D.


激动的




5



According to the passage, the writer has learnt how to_______.




A. clean the house


B. judge others


C. help neighbors


D. watch others



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



C




5



B



【解析】


【分析】短文大意:本文主 要讲述了作者搬家后的亲身经历,他没有清理自己的


窗户,却认为别人的窗户不干净,所 以对自己的行为感到很羞愧。作者通过这件事也学会


了如何评判别人。

< br>




1


)细节题,根据首段


Four years ago, I moved to a house in a large town.



可知作者搬


进房子已经四年了,故选


C






2


)细节题,根据第三段



I


could


see


the


woman


reading


there


clearly


again!


By


that


time, I realized that my own window was too dirty, not hers!



可知,作者看不 清这个女人的


原因是因为他自己的窗户太脏了,所以


A


项正确,故选


A






3


)细节 题,根据第三段


One


afternoon,


I


decided


to


clean


my


house


including(


包括


)


the window. I felt tired after three hours of hard work.



可知,作者下午打 扫房子花费了三个


小时,故选


D






4


)词义题,根据第三段



By that time, I realized that my own window was too dirty, not


hers! I really felt



ashamed



for myself.



可知通过这件事,作者对自己的行为感到很羞 愧,所



ashamed


意为



羞愧的



最符合语境





故选


C






5


)推理 题,根据末段



So


I


try


to


clean


the


window


of my


heart


before


judging(


评判


)


others.


可知





作者


通过此事学会了如何评判别人





故选


B





【点评】考查阅读理解,



首先浏览题干,



画出题干设问中的关 键词。其次带着题干问题和


关键词有目的的去通读全文,



并在文中寻找相关信息,



最终确定答案。




3



阅读理解



One day, while I was waiting for my father, I saw a little boy, around two years old, running


freely on the grass as his mother watched from a short distance. The boy had a big smile on his


face as if he had just been set free from some sort of prison(


监狱


) . The boy would then fall to


the grass, get up, without looking back at his mother, run as fast as he could, again, still with a


smile on his face, as if nothing had happened.



At that moment, I thought to myself,


they fall down, make a big deal out of it and don't even make a second attempt. They would be


so embarrassed that they would not try again if someone saw them fall. Or, because they fall,


they would find a good excuse for themselves that they're not fit for it. They would end up being


too afraid to attempt again for fear of failure(


失败


) .



However, with kids, when they fall down, they don't consider their falling down as a failure,


instead, they treat it as a learning experience. They try again and again until they succeed. The


answer


must


be


that


they


have


not


connected



down


with


the


word



What's


more, they probably think to themselves that it's quite okay to fall down and that it's not wrong


to do so. In other words, they allow themselves to make mistakes, so they remain energetic.



I was deeply impressed by the boy's persistence(


坚持不懈


) and the manner in which he did.




1



What did the little boy do when he fell down?



A. He cried and lay on the grass. B. He asked his mother for help.



C. He got up and went on running. D. He got up and stood there crying.




2



In the writer's opinion, what might the little boy regard his falling down as?



A. A failure.


B. A joke.


C. An interesting game.


D. A learning experience.




3



In the writer's opinion, why can't many adults succeed?



A. Because they are afraid of being embarrassed.



B. Because they can't find a good excuse.



C. Because once they fail, they won't attempt again.



D. Because they don't allow themselves to make mistakes.




4



The underlined word



A.


尝试


B.


放弃


C.


面对


D.


怀疑




5



What does the writer want to tell us?



A. Practice makes perfect. B. Failure is the mother of success.



C. All roads lead to Rome. D. Each coin has two sides.



【答案】



1



C




2



D




3



C




4



A




5



B



【解析】


【分析】大意:本文讲述的 是作者的一次观察男孩跌倒后自由奔跑所得到的启


示。在我们成长过程中,我们不能从容 面对失败和困难,而变得虚伪和恐惧,我们需要真


实的自我和面对失败的勇气。




1


)细节理解题。 根据句中第一段第三句:


“The


boy


would


then


fall


to


the


grass,


get


up,


without looking back at his mother, run as fast as he could, again.


可知,小男孩时不时地跌倒,


爬起 来。故选


C





2


)细节理解题。根据


Howev er,


with


kids,


when


they


fall


down,


they


don't


consider


their


falling down as a failure, instead, they treat it as a learning experience.


可知对于孩子们来说,当


他们跌倒时,他们不认为跌倒是个失败,相反,他们把它当作一 次学习经历。故选


D





3


)细节理解题。根据


M ost adults, when they fall down, make a big deal out of it and don't


even make a second attempt.


大部分的成年人,当他们失败的时候只会小题大做,甚至不愿


意再做第二次尝试。故选


C





4


)词义猜测题。根据< /p>


They would be so embarrassed that they would not try again.


大部分


的成年人, 当他们失败的时候只会觉得尴尬,不愿意再做第二次尝试。故选


A





5


) 主旨大意题。从全文中可以看出作者对于失败是很乐观的,失败了可以当做一次学习


的机 会,以后再尝试。再就是端正态度,失败是不可避免的,要想得通。故选


B




【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问 题,抓住关键词;其次带着问题通读全


文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再 检查一遍,确保答案正确。




4



阅读理解



One Saturday, we were preparing to go away for the weekend when my daughter heard cries


for help. When I went out, I discovered our elderly neighbor had fallen on her front steps. She


was clearly in pain, so I helped her inside her house and settled here on the bed.



I noticed her room was very narrow and dark. It was obvious she hadn't cleaned it for a long


time. She insisted she didn't need an ambulance


(救护车)


and that someone would be around


soon, so I left her with a bottle of water at her side.



As I left I felt sad when I realized that we hadn't communicated with her, except a few smiles,


for


the


past


18


months.


She


didn't


know


my


name


and


I


didn't


know


hers,


and


I


hadn't


even


noticed that she hadn't been outside for weeks because of bad pain in her back.




That


weekend


I


visited


my


grandmother


for


her


80th


birthday


and


noticed


how


clean


and


spacious her flat seemed in comparison to my neighbour's. My neighbour, as far as I knew, had no


family regularly dropping by.



When I returned home I went to visit her. Very grateful to see me, she explained she was okay.


Yet,


unable


to


bend


down


due


to


her


back,


her


kitchen


was


filling


with


garbage


that


she


was


unable to take out by herself.



We've become good friends and chat every second day. She keeps thanking me for my kindness,


but I enjoy helping her. Now, every time I return from putting out her garbage, collecting her mail


or just chatting, I feel a deep sense of satisfaction and peace.




1



What happened when they were preparing to go away?



A. The daughter was crying for help.



B. The daughter was still sleeping in bed.



C. Nobody came to look after the old woman.



D. Their elderly neighbor fell down.




2



Why did the author feel sad when she left the old woman's house?



A. The house she lived in was very small and dark.



B. They didn't care much for each other as neighbors.



C. The author didn't know the old woman's name.



D. The author hadn't noticed that her neighbor had back pain.




3


What does the underlined word in the fourth paragraph probably mean?



A. Tidy


B. Small


C. Large


D. Narrow




4



What can we learn about the old woman?



A. She had been ill for many years.


B. She always helped others when she was young.



C. She had no daughters and sons. D. She was grateful for the author's kindness.




5



The author got a deep sense of satisfaction and peace from ___________.



A. attending her grandmother's birthday party


B. helping her neighbor



C. having a big family


D. knowing her elderly neighbor's name



【答案】



1



D



2



B




3



C




4



D




5



B



【解析】


【分析】本文讲述了一个偶 然的机会作者看见邻居摔倒在门前,他把邻居扶进屋


后发现,邻居家很脏乱,原来她是一 个孤寡老人,后背因为疾病不能弯曲。作者很触动,


对比了自己的祖母,他觉得邻居很无 助。于是他开始经常和她聊天,帮她做一些理所们能


及的家务事。




1


)细节理解题。根据第一段第 二句


“When I went out, I discovered our elderly neighbor had


fallen on her fron


t steps. ”


可知当作者一家要离开时,一位老邻居摔倒



了。故选


D





2


)细节理解题。根据第三段



As


I


left


I


felt


sad


when


I


realized


that


we


hadn't


communicated with her, except a few smiles, for the past 18 months. She didn't know my name


and I didn't know hers, and I hadn't even noticed that she hadn't been outside for weeks because


of


bad


pain


in


her


back.”


可知作者虽然与老人是邻居,却几乎和她没有交流,也不知道彼此


的名字 ,甚至她的后背有疾病都不知道。故作者感到很难过觉得没有关心到邻居。故选


B





3

< p>
)词义推理题。根据前文作者形容老邻居的房子是拥挤昏暗的。后文提到祖母的家是与


老邻居的家形成鲜明的对比的,故是明亮的宽敞的,故


spacious


的意思是大的,宽敞的。


故选


C

< p>




4


)归纳总结题。根据阅读文章可知,前三个选项文中都没有提到。根据最后一段第二句

< br>“ She keeps thanking me for my kindness, but I enjoy helping her.”


可知老邻居对作者给予她的

< br>帮助非常感谢。故选


D





5


)主旨大意题。根据最后一段最后一句


“Now,


every


time


I


return


from


putting


out


her


garbage, collecting her mail or just chatting, I feel a deep sense of satisfaction and peace.”


可知作


者通过对老邻居的关心和帮她做一些力所 能及的事,甚至是聊天让作者觉得很满足很安


心。故选


B




【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题 、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文 ,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。





5

< br>.


阅读下列短文,从下面每题的


A



B



C



D


四个选项中选出最佳答案。




It happened many years ago, but I still remember it clearly. That day I was invited to work as a


contest judge (


评委


) at a college. All of the students had been given a piece of paper with a topic


on it. The first one to speak looked a little unhappy. “My fellow students and respected judges,”


he said loudly, “this is an unfair (


不公平的


) contest!” “I have been given this paper,” he continued,


“to speak on a topic with just a few minutes’ preparation while those coming after me have more


time to work on their speeches!” He then left the stage and went out of the hall.



I met him late


r by chance. “Who says life is fair?” I asked him with a smile, and I asked him to


walk


with


me


to


my


car.


“Have


you


seen


the


numbers


they


show


when


a


new


car


is


being


introduced into the market, saying how economic (


经济的


) it is?” “Yes,” he nodded “But they


put


a line after all these numbers. They say all the numbers are in ideal (


理想的


) road conditions!”


“Yes,” he said again. “Can you show me some ideal road conditions?” I asked him



and he smiled.


“The car that sells well is the one that will provide power an


d speed on the worst roads. That car


is the winner!”




We had reached my car. “Don’t look for ideal contest conditions,” I said. “Fight the unfair and


come out a winner!”



I looked back as I drove away and saw him smile and wave to me.




1



Why did the student say the contest was unfair?




A. Because there was only a judge for it.



B. Because other contestants had more time to prepare for it.



C.


Because other contestants’ topics were easier.



D.


Because he didn’t like the topic.




2

< br>)


What kind of car is the winner?




A. The car that has power and speed on the worst roads.



B. The car that is expensive.



C. The car that is cheap.



D. The car that has ideal road conditions.




3



What do you think of the writer?




A. Strict.


B. Clever.


C. Helpful.


D. Popular.




4



What would the student do next?




A. Ask the writer more questions.


B. Continue to complain about the unfair things.



C. Take part in another contest.


D. Fight the unfair from now on.



【答案】


< br>(


1



B




2



A




3



C




4



D



【解析】


【分析】短文大意:作者担 任评委时遇到了一位选手,他因为质疑比赛条件的公


平性而退出比赛,在第二次遇到时, 作者给他讲了关于车在恶劣环境中赢得冠军的事实,


借此告诉他只有直面不公平,赢得胜 利,才是真正的冠军。





1


)细节理解题。从


“this is an unfair (


不公平的


) contest!” “I have been given this paper,” he


continued, “to speak on a topic with just a few minutes’ preparation while those coming after me


have more time to work on their speeches!”


可知他说不公平是因为后面的人比他有更多的时


间去准备演讲,故选


B


< br>



2


)细节理解题。从


“The car that sells well is the one that will provide power and s


peed on


the worst roads. That car is the winner !”


可知选


A





3


)细节推断题。作者在偶然遇 到生气离开的参赛者后,为了告诉他生活中没有绝对的公

-


-


-


-


-


-


-


-