最新中考英语英语阅读理解试题(附答案)
-
最新中考英语英语阅读理解试题
(
附答案
)
一、英语阅读理解专项练习试卷
1
.
阅读理解
Happiness
is
for
everyone.
You
don't
need
to
care
about
those
people
who
have
beautiful
houses with large gardens and swimming
pools or those who have nice cars and a lot of
money
and so on. Those who have big
houses may often feel lonely and those who have
cars may want
to walk on the country
roads at their free time.
In fact happiness is always around you if you put
your heart into it. When you are in trouble at
school, your friends will help you.
When you study hard at your lessons, your parents
are always
taking
good
care
of
your
life
and
your
health.
When
you
get
success,
your
friends
will
say
congratulations
to
you.
When
you
do
something
wrong,
people
around
you
will
help
you
to
correct it. And when you do something
good to others, you will feel happy too. All these
are your
happiness. If you notice them
you can see that happiness is always around
you.
Happiness is not
the same as money. It is a feeling of your heart.
When you are poor, you can
also say you
are very happy because you have something else
that can't be bought with money.
When
you meet with difficulties, you can say loudly you
are very happy because you have more
chances to challenge yourselves. So you
cannot always say you are poor and you have bad
luck. If
you take every chance you get,
you will be a happy and lucky person.
<
/p>
(
1
)
Happ
iness is for .
A. all people
B. those who have a lot money
C. those who have large and beautiful
houses D. those who have cars
< br>(
2
)
When you do
something wrong, .
A. you have no chance to challenge you
B. people around you will help
you
C. your classmates will
laugh at you
D. you
will be happy
(
3<
/p>
)
A.
money doesn't always bring happiness B.
money always brings happiness
C. everything can always bring
happiness
D. only rich people
have happiness
(
4
)
Which is the best title for
the passage?
A.
Life and Success
B. Happiness and Luck
C. Do Something Good to Others
D. Happiness
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】文章大意:文章主
要论述了快乐无处不在,只要你抓住你的每一次机
会,你就会快乐。
(
1
)细节理解题,根据
Happiness is for
everyone.
可知,快乐是每一个人的,也就是所
p>
有人的,故答案是
A
。
(
2
)细节理解题,根据
When you do
something wrong, people around you will help you
to correct it.
<
/p>
可知,当你做错了事,你身边的人不帮助你改正。故答案是
B
p>
。
(
3
)句意猜测题,一般而言,金钱可以买到一切物质性的东西,但是快乐
是内心的一种
感受,是不能够用金钱买到的,因此说金钱并不能够总是买到一切。故答案
是
A
。
<
/p>
(
4
)标题判断题,从文章的第一句
p>
Happiness is for
everyone.
到文章的最后一句
you will
be a happy and lucky person.
都是围绕着快乐展开论述的,故答案是
D
。
【点评】考查阅读理解,本题
主要涉及到了细节理解题、句意猜测题和标题判断题,细节
理解题一般可以直接从文中找
到答案,句意猜测则需要根据其字面意思或者该句的前后句
进行合理的想象和推理,而标
题判断题则需要在从分理解文章的基础上,提炼中心,凝练
句式。
2
.
阅读理解
I will never forget the
lesson about my window. Four years ago, I moved to
a house in a large
town.
One
of
my
new
neighbors'
house
was
only
a
few
feet
away
from
mine.
There
lived
a
woman.
Through one of my windows, I could see her reading
by her window every afternoon
Several months later, I found I
couldn't see the woman clearly. I thought her
window was too
dirty. I said to myself,
'Why doesn't she clean her window? It looks
terrible!
One afternoon,
I decided to clean my house
including(
包括
) the window. I
felt tired after three
hours
of
hard
work.
So
I
sat
down
by
the
window
for a
rest.
What
a
surprise!
I
could
see
the
woman
reading there clearly again! By that time, I
realized that my own window was too dirty,
not hers! I really felt ashamed for
myself. I had been watching her through my dirty
window in
the past days!
The
experience
is
very
important
for
me.
So
I
try
to
clean
the
window
of
my
heart
before
judging(
评判
)
others,
(
1
)
How
long has the writer lived in the house?
A. Two years.
B. Three years.
C. Four years.
D. Five years.
(
2
)
The
writer couldn't see the woman clearly
because_______.
A. the writer's window was dirty
B. the woman's house was too far
C. the woman didn't open her window
D. the woman's window was
dirty
(
3
)
It
took the writer_______ to clean the house that
afternoon
A.
two hours B. three quarters
C. the whole afternoon D. three
hours
(
4
)
The
underlined word 'ashamed' means_______.
A.
高兴的
B.
放松的
C.
羞愧的
D.
激动的
(
5
)
According to
the passage, the writer has learnt how to_______.
A. clean the
house
B. judge others
C. help neighbors
D. watch others
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
(
4
)
C
(
5
)
B
【解析】
【分析】短文大意:本文主
要讲述了作者搬家后的亲身经历,他没有清理自己的
窗户,却认为别人的窗户不干净,所
以对自己的行为感到很羞愧。作者通过这件事也学会
了如何评判别人。
< br>
(
1
)细节题,根据首段
Four years ago, I moved to a
house in a large town.
可知作者搬
进房子已经四年了,故选
C
。
(
2
)细节题,根据第三段
I
could
see
the
woman
reading
there
clearly
again!
By
that
time, I realized that my own window was
too dirty, not hers!
可知,作者看不
清这个女人的
原因是因为他自己的窗户太脏了,所以
A
项正确,故选
A
。
(
3
)细节
题,根据第三段
One
afternoon,
I
decided
to
clean
my
house
including(
包括
)
the window. I felt tired after three
hours of hard work.
可知,作者下午打
扫房子花费了三个
小时,故选
D
。
p>
(
4
)词义题,根据第三段
By that
time, I realized that my own window was too dirty,
not
hers! I really felt
ashamed
for
myself.
可知通过这件事,作者对自己的行为感到很羞
愧,所
以
ashamed
意为
“
羞愧的
”
最符合语境
,
故选
C
。
(
5
)推理
题,根据末段
So
I
try
to
clean
the
window
of my
heart
before
judging(
评判
)
others.
可知
,
作者
通过此事学会了如何评判别人
,
故选
B
。
【点评】考查阅读理解,
首先浏览题干,
画出题干设问中的关
键词。其次带着题干问题和
关键词有目的的去通读全文,
并在文中寻找相关信息,
最终确定答案。
3
.
阅读理解
One day, while I was waiting for my
father, I saw a little boy, around two years old,
running
freely on the grass as his
mother watched from a short distance. The boy had
a big smile on his
face as if he had
just been set free from some sort of
prison(
监狱
) . The boy would
then fall to
the grass, get up, without
looking back at his mother, run as fast as he
could, again, still with a
smile on his
face, as if nothing had happened.
At that moment, I thought to
myself,
they fall down, make a big deal
out of it and don't even make a second attempt.
They would be
so embarrassed that they
would not try again if someone saw them fall. Or,
because they fall,
they would find a
good excuse for themselves that they're not fit
for it. They would end up being
too
afraid to attempt again for fear of
failure(
失败
) .
However, with kids, when they fall
down, they don't consider their falling down as a
failure,
instead, they treat it as a
learning experience. They try again and again
until they succeed. The
answer
must
be
that
they
have
not
connected
down
with
the
word
What's
more, they
probably think to themselves that it's quite okay
to fall down and that it's not wrong
to
do so. In other words, they allow themselves to
make mistakes, so they remain
energetic.
I was deeply
impressed by the boy's
persistence(
坚持不懈
) and the
manner in which he did.
(
1
)
What did the
little boy do when he fell down?
A. He cried and lay on the
grass. B. He asked his
mother for help.
C. He got
up and went on running. D. He
got up and stood there crying.
(
2
)
In
the writer's opinion, what might the little boy
regard his falling down as?
A. A failure.
B.
A joke.
C. An interesting
game.
D. A learning
experience.
(
3
)
In
the writer's opinion, why can't many adults
succeed?
A.
Because they are afraid of being
embarrassed.
B. Because they
can't find a good excuse.
C.
Because once they fail, they won't attempt
again.
D. Because they don't
allow themselves to make mistakes.
(
4
)
The
underlined word
A.
尝试
B.
放弃
C.
面对
D.
怀疑
(
5
)
What does the writer want
to tell us?
A.
Practice makes perfect.
B. Failure is the mother of success.
C. All roads lead to Rome.
D. Each coin has two sides.
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
D
(
3
p>
)
C
(
4
)
A
(
5
)
B
【解析】
【分析】大意:本文讲述的
是作者的一次观察男孩跌倒后自由奔跑所得到的启
示。在我们成长过程中,我们不能从容
面对失败和困难,而变得虚伪和恐惧,我们需要真
实的自我和面对失败的勇气。
(
1
)细节理解题。
根据句中第一段第三句:
“The
boy
would
then
fall
to
the
grass,
get
up,
without
looking back at his mother, run as fast as he
could, again.
可知,小男孩时不时地跌倒,
爬起
来。故选
C
。
(
2
)细节理解题。根据
Howev
er,
with
kids,
when
they
fall
down,
they
don't
consider
their
falling down as a failure, instead,
they treat it as a learning experience.
可知对于孩子们来说,当
他们跌倒时,他们不认为跌倒是个失败,相反,他们把它当作一
次学习经历。故选
D
。
(
3
)细节理解题。根据
M
ost adults, when they fall down, make a big deal
out of it and don't
even make a second
attempt.
大部分的成年人,当他们失败的时候只会小题大做,甚至不愿
意再做第二次尝试。故选
C
。
(
4
)词义猜测题。根据<
/p>
They would be so embarrassed that they
would not try again.
大部分
的成年人,
当他们失败的时候只会觉得尴尬,不愿意再做第二次尝试。故选
A
。
(
5
)
主旨大意题。从全文中可以看出作者对于失败是很乐观的,失败了可以当做一次学习
的机
会,以后再尝试。再就是端正态度,失败是不可避免的,要想得通。故选
B
。
【点评】考查阅读理解,首先快速浏览、分析问
题,抓住关键词;其次带着问题通读全
文,了解文章大意,找到依据,确定答案;最后再
检查一遍,确保答案正确。
4
.
阅读理解
One Saturday, we were preparing to
go away for the weekend when my daughter heard
cries
for help. When I went out, I
discovered our elderly neighbor had fallen on her
front steps. She
was clearly in pain,
so I helped her inside her house and settled here
on the bed.
I noticed
her room was very narrow and dark. It was obvious
she hadn't cleaned it for a long
time.
She insisted she didn't need an
ambulance
(救护车)
and that
someone would be around
soon, so I left
her with a bottle of water at her side.
As I left I felt sad when I
realized that we hadn't communicated with her,
except a few smiles,
for
the
past
18
months.
She
didn't
know
my
name
and
I
didn't
know
hers,
and
I
hadn't
even
noticed that she hadn't been outside
for weeks because of bad pain in her
back.
That
weekend
I
visited
my
grandmother
for
her
80th
birthday
and
noticed
how
clean
and
spacious her flat seemed
in comparison to my neighbour's. My neighbour, as
far as I knew, had no
family regularly
dropping by.
When I
returned home I went to visit her. Very grateful
to see me, she explained she was okay.
Yet,
unable
to
bend
down
due
to
her
back,
her
kitchen
was
filling
with
garbage
that
she
was
unable to take out by
herself.
We've become
good friends and chat every second day. She keeps
thanking me for my kindness,
but I
enjoy helping her. Now, every time I return from
putting out her garbage, collecting her mail
or just chatting, I feel a deep sense
of satisfaction and peace.
(
1
)
What happened
when they were preparing to go away?
A. The daughter was crying
for help.
B. The daughter
was still sleeping in bed.
C. Nobody came to look after the old
woman.
D. Their elderly
neighbor fell down.
(
2
)
Why
did the author feel sad when she left the old
woman's house?
A. The house she lived in was very
small and dark.
B.
They didn't care much for each other as
neighbors.
C. The author
didn't know the old woman's name.
D. The author hadn't
noticed that her neighbor had back
pain.
(
3
)
What does the underlined word in the
fourth paragraph probably mean?
A. Tidy
B. Small
C. Large
D. Narrow
(
4
)
What can we learn
about the old woman?
A. She had been ill for many years.
B. She always helped others when she
was young.
C. She had no
daughters and sons. D. She was
grateful for the author's kindness.
(
5
)
The
author got a deep sense of satisfaction and peace
from ___________.
A. attending her grandmother's birthday
party
B. helping her
neighbor
C. having a big
family
D. knowing her elderly neighbor's
name
【答案】
(
1
)
D
(
2
)
B
(
3
)
C
p>
(
4
)
D
(
5
)
B
【解析】
【分析】本文讲述了一个偶
然的机会作者看见邻居摔倒在门前,他把邻居扶进屋
后发现,邻居家很脏乱,原来她是一
个孤寡老人,后背因为疾病不能弯曲。作者很触动,
对比了自己的祖母,他觉得邻居很无
助。于是他开始经常和她聊天,帮她做一些理所们能
及的家务事。
(
1
)细节理解题。根据第一段第
二句
“When I went out, I discovered our
elderly neighbor had
fallen on her
fron
t steps.
”
可知当作者一家要离开时,一位老邻居摔倒
了。故选
D
。
(
2
)细节理解题。根据第三段
“
As
I
left
I
felt
sad
when
I
realized
that
we
hadn't
communicated with
her, except a few smiles, for the past 18 months.
She didn't know my name
and I didn't
know hers, and I hadn't even noticed that she
hadn't been outside for weeks because
of
bad
pain
in
her
back.”
可知作者虽然与老人是邻居,却几乎和她没有交流,也不知道彼此
的名字
,甚至她的后背有疾病都不知道。故作者感到很难过觉得没有关心到邻居。故选
B
。
(
3
)词义推理题。根据前文作者形容老邻居的房子是拥挤昏暗的。后文提到祖母的家是与
老邻居的家形成鲜明的对比的,故是明亮的宽敞的,故
spacious
p>
的意思是大的,宽敞的。
故选
C
。
(
4
)归纳总结题。根据阅读文章可知,前三个选项文中都没有提到。根据最后一段第二句
< br>“ She keeps thanking me for my kindness, but I enjoy helping her.”
可知老邻居对作者给予她的
< br>帮助非常感谢。故选
D
。
p>
(
5
)主旨大意题。根据最后一段最后一句
“Now,
every
time
I
return
from
putting
out
her
garbage, collecting her mail or just
chatting, I feel a deep sense of satisfaction and
peace.”
可知作
者通过对老邻居的关心和帮她做一些力所
能及的事,甚至是聊天让作者觉得很满足很安
心。故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题
、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文
,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
5
< br>.
阅读下列短文,从下面每题的
A
、
B
、
C
、
D
四个选项中选出最佳答案。
It happened many years
ago, but I still remember it clearly. That day I
was invited to work as a
contest judge
(
评委
) at a college. All of
the students had been given a piece of paper with
a topic
on it. The first one to speak
looked a little unhappy. “My fellow students and
respected judges,”
he said loudly,
“this is an unfair (
不公平的
)
contest!” “I have been given this paper,” he
continued,
“to speak on a topic with
just a few minutes’ preparation while those coming
after me have more
time to work on
their speeches!” He then left the stage and went
out of the hall.
I met
him late
r by chance. “Who says life is
fair?” I asked him with a smile, and I asked him
to
walk
with
me
to
my
car.
“Have
you
seen
the
numbers
they
show
when
a
new
car
is
being
introduced into the
market, saying how economic
(
经济的
) it is?” “Yes,” he
nodded “But they
put
a line
after all these numbers. They say all the numbers
are in ideal (
理想的
) road
conditions!”
“Yes,” he said again. “Can
you show me some ideal road conditions?” I asked
him
,
and he smiled.
“The car that sells well is the one
that will provide power an
d speed on
the worst roads. That car
is the
winner!”
We
had reached my car. “Don’t look for ideal contest
conditions,” I said. “Fight the unfair and
come out a winner!”
I looked back as I drove away and
saw him smile and wave to me.
(
1
)
Why
did the student say the contest was
unfair?
A.
Because there was only a judge for it.
B. Because other contestants had more
time to prepare for it.
C.
Because other contestants’ topics were
easier.
D.
Because he didn’t like the
topic.
(
2
< br>)
What kind of car is the
winner?
A. The
car that has power and speed on the worst
roads.
B. The car that is
expensive.
C. The car that
is cheap.
D. The car that
has ideal road conditions.
(
3
)
What do you
think of the writer?
A. Strict.
B. Clever.
C. Helpful.
D. Popular.
(
4
)
What would the
student do next?
A. Ask the writer more questions.
B. Continue to complain about the
unfair things.
C. Take part
in another contest.
D. Fight the unfair from now
on.
【答案】
< br>(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
)
p>
C
(
4
)
D
【解析】
【分析】短文大意:作者担
任评委时遇到了一位选手,他因为质疑比赛条件的公
平性而退出比赛,在第二次遇到时,
作者给他讲了关于车在恶劣环境中赢得冠军的事实,
借此告诉他只有直面不公平,赢得胜
利,才是真正的冠军。
(
1
)细节理解题。从
“this is an
unfair (
不公平的
) contest!” “I
have been given this paper,” he
continued, “to speak on a topic with
just a few minutes’ preparation while those coming
after me
have more time to work on
their speeches!”
可知他说不公平是因为后面的人比他有更多的时
p>
间去准备演讲,故选
B
。
< br>
(
2
)细节理解题。从
“The car that sells well is the one that
will provide power and s
peed on
the worst roads. That car is the winner
!”
可知选
A
。
(
3
)细节推断题。作者在偶然遇
到生气离开的参赛者后,为了告诉他生活中没有绝对的公