高三英语阅读理解专项训练及答案及解析

萌到你眼炸
962次浏览
2021年02月13日 21:37
最佳经验
本文由作者推荐

-

2021年2月13日发(作者:相思雨)


高三英语阅读理解专项训练及答案及解析




一、高中英语阅读理解



1



阅读理解



Anyone can try to lead a group, but not every individual is cut out for leadership. The better


leaders possess a few qualities that can mean the difference between the success and failure of


the group. These are the qualities the leader of higher rank will look for when choosing a leader


for


a


group,


or


when


evaluating


the


performance


of


a


leader.


They're


also


the


qualities


team


members want in a group leader, and appreciate when they find them.



Take Responsibility



Group leaders might share tasks around a group as necessary, but eventually a group leader


needs to be able to accept that responsibility lies on his shoulders. That means that if things go


wrong in a group project, he's the one who must accept the consequences and work out what


mistakes are made. The group leader won't always have the power to control everything group


members do, but he should be ready to admit any mistakes the group has made as a result of his


leadership



Concern for Members




The


group


leader


has


a


commitment


to


the


task


or


project


at


hand,


but


perhaps


more


importantly, he has a real concern for each and every person who is part of his group. This means


getting to know the strengths, weaknesses and goals of team members, as well as making time to


build the group through collective activities. The group leader should make sure that everyone is


included, even if an individual is new to a group.



Good Listener



The group leader needs to be able to listen to the suggestions, complaints and ideas of group


members. Not only will this allow complaints to be addressed and potentially suitable ideas to be


put


into


practice,


but


a


leader


who


listens


will


also


encourage


group


members


to


share


their


concerns and thoughts, creating an atmosphere of free speech and productivity.




1



The passage is mainly about____________.



A. choosing a good leader for a group. B. assessing the performance of a leader.



C. team members' appreciation of a leader.


D. qualities of a good group leader.




2



A good leader should always be able to_______.



A. tell when things go wrong in a group project.


B. recognize any mistakes as his own.



C. make group members admit their mistakes.


D. control everything group members do.



3



According to



A. fair B. reliable C. determined D. generous




4



Which of the following is not a benefit of the group leader being a good listener?



A. Offering a chance for group members to express themselves freely.


B. Making it possible


to deal with group members' complaints.



C. Allowing the leader to put his ideas into practice.


D. Making group members productive by


sharing their thoughts.



【答案】



1



D




2

< p>


B




3



A




4



C



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了关于好的领导所应具备的能力和品质的:责


任心、关爱和善于倾听。

< p>



1


)考查主旨大意。 根据第一段中的


“These


are


the


qualities


the


leader


of


higher


r


ank


will


look for when choosing a leader for a group, or when evaluating the performance of a leader.


They're also the qualities team members want in a group leader, and appreciate when they find


them.”


可知本文主要介 绍了领袖人物所要具有的品质,同样这些品质也是团队成员想在领


袖身上看见的。故选< /p>


D





2


)考查细节理解。根据第二段中的


“The


group


leader


won't


always


have


the


power


to


control everything group members do, but he should be ready to admit any mistakes the group


has


made


as


a result


of


his < /p>


leadership.”


可知作为团队领袖,应该愿意接受成员 所犯的错误,


并愿意把这些错误当成是由于自己的原因造成的。故选

B


项。




3


)考查细节理解。根据第三段中的


“The


group


leader


should


make


sure


that


everyone


is


included, even if an individual is new to a group.”


可知领袖要确保团队里所有人都参与活动,

< br>包括新人在内。也就是说要保持公平的态度。故选


A


。< /p>




4


)考查细 节理解。根据最后一段中的


“Not


only


will


this


allow


complaints


to


be


addressed


and potentially suitable ideas to be put into practice, but a leader who listens will also encourage


group members to share their concerns and thoughts, creating an atmosphere of free speech and


productivity.”


可知< /p>


ABD


三项都是领袖人物善于倾听带来的好处,只有


C


项没有提及,故选


C


。< /p>



【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是 一篇教育类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行推理,归纳,从而选 出正确答案。




2



阅读理解




No


poem


should ever


be


discussed


or



until


it


has


been read


aloud by


someone,


teacher or student. Better still, perhaps, is the practice of reading it twice, once at the beginning


of the discussion and once at the end, so the sound of the poem is the last thing one hears of it.



All discussions of poetry are, in fact, preparations for reading it aloud, and the reading of the


poem is, finally, the most telling 'interpretation' of it, suggesting tone, rhythm, and meaning all at


once. Hearing a poet read the work in his or her own voice, on records or on film, is obviously a


special reward. But even those aids to teaching cannot replace the student and teacher reading it


or, best of all, reciting it.



I have come to think, in fact, that time spent reading a poem aloud is much more important


than


have students love poetry. Poetry is


others


place in the teaching of language and literature more central than it presently occupies.



I am not saying that every English teacher must teach poetry. Those who don't like it should


not be forced to put that dislike on anyone else. But those who do teach poetry must keep in


mind a few things about its essential nature, about its sound as well as its sense, and they must


make room in the classroom for hearing poetry as well as thinking about it.




1



The passage indicates that analyzing a poem is .



A. not essential at all B. a preparation for appreciating it



C. an approach to understanding it D. optional in class sometimes




2



The recitation of a poem by the teacher or a student in the classroom .



A. is the best way to understand it B. easily arouses some discussion among the students



C. helps the teacher to analyze it D. can not take the place of the poet reading it




3



Which of the following statements may the author agree with?



A. The most important teaching goal is to have students read and recite every poem they learn.



B. Poetry is the foundation of all languages and literature courses.



C. The teaching of poetry should have been much more stressed.



D. Every English teacher is supposed to convey their love of poetry to their students.



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



C



【解析】


【分析】本文是一篇议论文 ,作者阐述了诗歌教学的重要性。





1


)考查推理判断。根据第三段中的


“I have come to t


hink, in fact, that time spent reading a


poem aloud is much more important than 'analyzing' it, if there isn't time for both”


可知


,


如果课


堂上没有时间同时朗读和分析诗歌的话


,


把时间花在朗读上比花在分析上要值得多


,


因此




析诗歌



是可选择的的。故选


D





2


)考查细节理解。根据第二段中的


“the


reading


of


the


poem


is,


finally,


the


most


tel


ling


'interpretation' of it, suggesting tone, rhythm, and meaning all at once”


告 诉我们


,


朗读归根到底


是对诗的最全面 诠释;再根据


“But even those aids to teaching cannot replace the student and


teacher


reading


it


or,


best of


all, reciting


it”


又告诉我们


,


即使是 那些教学辅助手段也不能取代


学生和老师朗读


,


更不能取代理解诗歌的最有效方法


——


背诵。故选


A






3


)考查推理判断。根据第三段中的


“It(



poetry)


also


deserves


a


place


in


the


teaching


of


language and literature more central than it presently occupies”


告诉我们在语言和文学教学 中


,


诗歌本应该获得比目前更加重要的位置

,


即诗歌教学本该得到更多的重视。故选


C





【点评】本题考点涉及 细节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇教育类阅读,考生需


要准确掌握细节信息, 并根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。




3



阅读理解




When


my


sister


Mertie


told


me


she


had


put


out


tomato


plants


last


summer,


I


was


quite


impressed.



Since she was a garden-beginner, Mertie researched exactly how far apart to space her tomato


plants; what kind of fertilizer to use; how to keep away the bugs, etc. Once they were planted,


she took care of them daily, anxiously awaiting the juicy tomatoes to appear. But, day after day,


her plants were tomato-less while all of her neighbors who had also put out tomato plants were


already enjoying the fruit of their labor.




Frustrated,


Mertie


gave


in


and


went


to


the


market


to


search


fresh


tomatoes.


While


paying,


Mertie told the farmer her troubles. The farmer paused to think for a moment and then asked,







95-day growing period whereas regular tomato plants produce fruit in as few as 70 d


ays…you just


have to wait a little longer for the Big Boys.



With that new knowledge, Mertie went home with excitement, knowing they would be worth


the wait.



Thinking about my sister's gardening experience, I had to smile. She just didn't know that Big


Boy tomatoes took longer--neither did I



but once she discovered that information, she was no


longer


discouraged


and


upset


about


the


lack


of


tomatoes


on


her


plants.


Instead,


she


was


encouraged and excited to see them a few weeks later.



It makes me wonder how many of us have


realize that they are of the


process. Instead of waiting with excitement, we give up on our dreams and figure we must have


done


something


wrong


to


stop


them


from


coming


to


pass.


Frustrated,


we


see


other


people's


dreams coming true, and we wonder why ours haven't yet been achieved.




1

< p>


What is not mentioned in the passage when growing tomato plants?



A. Using suitable fertilizer.


B. Keeping them well apart.



C. Watering them regularly. D. Controlling pests on them.




2



Why did Mertie's tomato plants fail to produce at the expected time?



A. Because


they


were


destroyed


by


her


neighbors.


B. Because


she


grew


the


wrong


kind


of


tomatoes.



C. Because


she


didn't


manage


the


garden


well.


D. Because


they


required


more


time


to


produce.




3



What does the author compare tomatoes to in the text?



A. Goals. B. Experiences. C. Time. D. Imagination.




4



What does the text intend to show us?



A. It's better late than never.


B. A bad beginning makes a bad ending.



C. Success sometimes needs a little patience.


D. A bird in the hand is worth two in the bush.



【答案】



1



C


< br>(


2



D




3



A




4



C



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,作者讲述了妹妹种西红柿的故事,告诉读者要实现


梦想,有时需要耐心等待。




1


)考查细节理解 。根据第二段中的


“Mertie


researched


exactly


how


far


apart


to


space


her


tomato plants; what kind of fertilizer to use; how to keep away the bugs, e tc.”


可知


Mertie


给她


种的西红柿分苗、施肥和控制害虫。没有提到浇水,故选


C

< p>




2


)考查细节理解。根据第五段中的


“Big


Boy


and


Better


Boy


tomatoes


have


a


95


-day


growing period where


as regular tomato plants produce fruit in as few as 70 days…you just have


to wait a little longer for the Big Boys.”


可知


Mertie


种植的西红柿品种


Big Boy


比一 般西红柿生


长需要的时间长,所以还需要一段时间才能成熟。故选


D





3


)考查推理判断。根据最后一段中的


“It makes me wonder how many of us have ‘Big Boy’


dreams


in


our


hearts,


……Instead


of


waiting


with


excitement,


we


give


up


on


our


dreams


and……we see other people's dreams coming true, ……”


可知我们内心有许多梦想,但没有意识


到梦想的变化,在等待过程中我们可能遇到挫折后放弃梦想。作者在文中把西红柿比作了


梦想和目标,故选


A



< /p>



4


)考查推理判断。妹妹精心种西红柿 ,但别人的西红柿成熟时自己的不行,当想放弃时


才知道西红柿品种不一样,成熟时间不 一样。作者通过这件事告诉我们要实现梦想,有时


需要耐心等待。故选

< br>C




【点评】本题考点涉及细 节理解和推理判断两个题型的考查,是一篇故事类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,并 根据上下文进行逻辑推理,从而选出正确答案。




4




阅读理解





this line has impressed various people at various times. It's now


70


years


after


it


appeared


in


the


film,


but


it


still


seems


to


hold


its


power


especially


during


an


economic downturn.



The phrase comes from a film adaptation of Margaret Mitchell's successful 1936 novel


Gone


With the Wind


. It's set in the American South and tells the story of a strong heroine, Scarlett O'


Hara, who struggles to find love during the Civil War and, afterwards, of her strength in surviving


the war and its hardships.



Love story



In a moment of despair, Scarlett finally realizes that her love belongs to Rhett Butler. For many


audiences, it is the theme of love and struggle that has kept the movie alive. While the burning of


Atlanta might seem irrelevant (


不相关的


) to today's viewers, the timeless theme of love keeps its


ability to touch people.



With a promise to her lover still in her mind, Scarlett chooses to stay in the midst of war and


take care of Melanie. But her heart is broken when Rhett just walks away, leaving the woman that


he once loved with cruel words,


毫不在乎


)



Great epic (


史诗


)



The film shows the love-hate relationship of these characters, but also American history, the


fall of the Confederacy and the following period of Reconstruction in the South. The background


made this film a true classic in the epic genre.



When the film opened after World War II, French viewers loved it, and it reminded them of


their


fight


against


the


Nazis.


In


1940


Shanghai,


during


the


War


of


Resistance


Against


Japanese


Aggression (


侵略


), people stood in line for hours to watch this film, and saw the same suffering


they were having as well as the hope and possibility of building a new homeland from the ruins.


Each nationality could identify with the story and see it as a victory. In fact,


Gone With the Wind



never lost its charm and ability to inspire and amaze.



Biggest of all time



The film had five directors, 15-plus screenwriters, and an unexpected $$3.9 million budget. The


film brought in $$200 million, which makes it the biggest selling film of all times in North America.


It also won 10 Academy awards in 1940.




1



The underlined word



A. the novel


Gone with the Wind



B.



C. the movie


Gone with the Wind



D. the Academy Award




2



The text is written mainly to ______.



A. celebrate the anniversary of Margaret Mitchell B. introduce how the film was directed and


filmed



C. throw light on (


阐述


) the charm of the movie


struggle the economic downturn




3



It can be concluded that Scarlett O' Hara is ______.



A. optimistic and lucky B. childish and realistic



C. caring and stubborn


D. strong-minded and persistent (


坚毅的


)




4



The passage mentions Shanghai in order to ______.



A. prove


that


the


background


of


the


movie


touched


viewers B. describe


how


popular


the


movie was at that time



C. point


out


that


Shanghai


was


a


center


of


entertainment D. tell


us


that


Chinese


were


suffering the War then



【答案】



1



B



2



C




3



D




4



A



【解析】


【分析】本文是一篇应用文 ,阐明了飘这部电影的魅力所在。




1


)考查代词指代。根据上下文很清楚知道这里的


it


指代上文提及的


Tomorrow


is


another


day


这句话,故选


B





2


)考查写作意图。通读文章可知文章是阐明这部电影的魅力所在, 故选


C





3


)考查推理判断。根据第四段中的


“ With


a


pr


omise


to


her


lover


still


in


her


mind,


Scarlett


chooses to stay in the midst of war and take care of Melanie.”


可知她很坚强,故选

< br>D





4


)考查推理判断。倒数第三段提到的几个例子正是为了证明倒数第四段中的


“The


background made this film a true classic in the epic genre.”


故选

< p>
A




【点评】本题考点 涉及代词指代,推理判断和写作意图三个题型的考查,是一篇介绍类阅


读,要求考生根据 上下文的逻辑关系,进行分析,推理,概括和归纳,从而选出正确答


案。




5



阅读理解




A bunch of strangers showed up at the gym in the early morning of the last Sunday of April. A


few


athletes


were


already


stretching


their


arms,


but


most


of


us


could


barely


focus.


As


I


was


burning


off


last


night's


wrong


decision



a


big


meal,


I


spotted


a


poster


about


a


gym's


21-day


workout challenge, and I immediately signed up. I always wanted to train for a marathon, so I


considered this as my warm-up. Besides, I needed to stop being lazy and this was my chance to


make a change.



It was easy to promise on paper, but three weeks of recommended exercise routines and diet


restrictions


wouldn't


be


easy.


I


stuck


to working


out


30


minutes


a


day,


and


I


didn't


disturb


my


normal routine. Instead, I had to be faced with the tough work of being more creative in my spare


time, thus breaking some bad habits.



Overcoming weaknesses with willpower was my goal for the next part of the journey. But the


difficult


part


about


making


a


challenge


is


realizing


that



and



are


two


very


different things. Just like a career, you have to physically work for it rather than just wait for it to


happen.


But


that's


hard.


Throughout


the


21


days,


I


often


told


myself


that


the


challenge


was


meaningless


and


tried


to


sabotage


myself


from


exercising.


However,


finally


I


overcame


that


negative thought and kept working out.



At the end of the challenge, I learned something even more important: Feeling the results is


better than seeing them. I had fewer headaches and more energy, and was simply happier. I even


felt


a


little


smarter


as


I


researched


which


foods


were better


for


my


body,


and


learned


how


to


make healthier meals. I felt a sense of accomplishment, too, because even though I wanted to


give up dozens of times, I didn't. I felt my waist got smaller and my arms got stronger, and I no


longer felt guilty after having a piece of cake or a drink.




1

< br>)


What was the author's wrong decision?



A. Going to the gym early.


B. Training for a marathon.



C. Eating a lot the previous night. D. Stopping being lazy for a change.




2



What is paragraph 2 mainly about?



of the author's bad habits.



ways of the author's killing his spare time.



importance of sticking to the normal daily routine.



difficulty of the author's keeping on with the workout plan.




3


What does the underlined word



t.



.



e.



guish.



4



What did the author learn from the workout challenge?



healthy food is more important than exercising.



ming a challenge could bring good feelings to him.



's more important to see what he likes than just feel it.



was no need to feel guilty about things he disliked to do.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



A

< p>



4



B



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,一张宣传健身锻炼的海报让作者开始马拉松的热


身。虽然三个星期的锻炼计划和饮食限 制是很难坚持的,但是作者坚持每天锻炼。最后,


锻炼给作者带来了好心情。

< p>




1


)考查细节理解。根据第一段中的


“As I was burning off last night's wrong decision—


a big


meal, I spotted a poster about a gym's 21-


day workout challenge”


可知, 昨晚我做了一个错误


的决定:吃了一顿大餐。因此作者的错误决定是前一天晚上吃得很多 。故选


C






2


)考查段落大意。根据第二段中的


“It


was


easy


to


promise


on


paper,


but


three


weeks


of


recommended exercise routines and diet restrictions wouldn't be easy.”


可知,将承诺写在 纸上


是很容易的,但是坚持三个星期的锻炼和饮食限制并不容易。因此该段的主要内容是 作者


坚持锻炼计划的困难。故选


D


。< /p>





3


)考查词义猜测。根据第三段中的


“Throughout


the


21


days,


I


often


told


myself


that


the


challenge was meaningless and tried to sabotage


myself from exercising.”


中的


and


前后两句是


承接 关系,


and


前面说的是


< p>
在这


21


天里,我经常告诉自己,挑战是没有意义 的。




“However, finally I overcame that negative thought and kept working out.”


可知,然而我终于克


服了这种消极 的想法继续锻炼。


however


前后的内容是转折关系。因此 可以推断出


and



面的内容是



不想再锻炼下去



,故选


A






4


)考查细节理解。根据第四段的< /p>


“At


the


end


of


the


challenge,


I


learned


something


even


more important: I had fewer headaches and more energy, and was simply happier. I even felt a


little


smarter


…I


felt


a


sense


of


accomplishment…I


felt


my


waist


got


smaller


and


my


arms


got


stronger, and I no longer felt guilty after having a piece of cake or a drink.”

可知,在锻炼的最后


我头痛少了,精力充沛了,而且更快乐。我甚至觉得自己更聪明 了也有一种成就感,我觉


得我的腰变小了,胳膊变壮了,吃了一块蛋糕或一杯饮料后,我 不再感到内疚。因此作者


感受到了克服运动挑战能给他带来好心情。故选


B




【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和段落大意三个题型的考查,是一篇故事类阅

读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推


理,概括和归纳,从而选出正确答案。




6



阅读理解




The Mokoko


tribe


(


部落


)


lived


on


the


wrong


side


of


the


island


of


two


faces.


The


two


sides,


separated by a great cliff (


悬崖


), were like night and day. The good side was watered by rivers and


was filled with trees and abundant food, while on the wrong side there was hardly any water or


plants, and wild beasts crowded together. The Mokoko had the misfortune of having always lived


there, with no way to cross to the other side. Their life was hard and they lived in permanent


terror of the beasts.



Along the edge of the cliff separating the two sides, a skinny but strong tree grew, with which


they could build two poles. There was no doubt that the tribe would choose the great chief and


doctor to use the poles. But when the two of them were given their chance to make the jump,


they didn't dare to. They thought that the pole could break or it would not be long enough. They

-


-


-


-


-


-


-


-