2020年湖南省中考英语模拟试卷及答案解析
-
湖南省
2020
年中考模拟考试
英语试题
Ⅰ.听力技能
对话理解。根据你所听
到的对话,从
A
、
B
< br>、
C
三个选项中选择最佳选项回答问题。
听下面五段对话,每听完一段对话,回答一个小题。
Jenney play the guitar?
A.
Yes, she can
B. No, she can’t
C. I don’t
know
can Li Hong improve
her English?
A. By writing more
B. By listening more
C. By reading more
are they talking about?
A.
The rivers
B. The weather
C. The earth
runs fastest of the three?
A. Mike
B. Jack
C. Bill
will Linda probably come to the party?
A. At 8:30 p.m.
B.
At 8:00 p.m.
C. At 7:30 p.m.
听第六段对话,回答第
p>
6~7
小题。
many times has Dick been to the West Lake Park?
A. Once
B.
Twice
C. Never
will they go?
A. To the West Lake Park
B. To Nanhu Park
C. To Pinghu
Park
听第七段对话,回答第
8~9
小题。
is Mike’s
birthda
y?
A. April 13th
B.
April 17th
C. May 4th
birthday present will the two speakers
send Mike?
A. A watch
B. A football
C. A basketball
听第八段对话,回答第
10~12
小题。
is the man’s wife?
A. In Changsha
B.
In Beijing
C. In Shanghai
will look after Tom?
A. His
mother
B. His father
C.
The woman
do we know about the woman?
A. She likes children
B. She still
works
C. She is a teacher
听第九段对话,回
答第
13~15
小题。
did the woman come back to the store?
A. Because she left her bag in the
store
B. Because she forgot to pay for
the pears
C. Because she got the wrong
bag with her
many pears did the woman
buy?
A. Three
B.
Four
C. Six
did the man do at
last?
A. He paid for the pears for the
woman
B. He changed the bag for the
woman
C. He returned the bag to the
woman
Ⅱ.阅读技能
(
A
)
p>
完形填空。通读短文,掌握大意,然后从
A
、
B
、
C
三个
选项中选择正确答案填空。
Numbers in
different countries may have different meanings.
In China, some people think that some numbers
bring
them___1___
. Take “8”
for example, the Chinese pronunciation of the
number “8” has almost the
___2___sound
as
that of the Chinese character
“
发
[fa:]”, which means making
a fortune. So, many Chinese people spend a lot
of___3___
to get their
telephone numbers or car numbers to include this
number “8”. They believe
without___4___doubt that the number
will bring them money.
___5___
, others don’t
believe that numbers have anything to do with good
luck. They think such an idea is only an
ignorant(
愚昧的
) and
superstitious(
迷信的
) belief. A
number is one thing, and good luck is___6___. They
will ask,
“
___7___can you
ever have any good luck simply because
of some lucky numbers, even if you don’t work
hard,
don’t have good opportunities and
don’t get along well with the people around
you?”
As for me,
I___8___with the latter(
后者
).
Clearly, lucky numbers are only a kind of
superstition. Perhaps it holds
true for
some cases, but often it does not. Numbers
can___9___bring good luck to a person at all and
our fortune is
in our own hands. So,
everyone can have a good fortune only if he tries
his best. Let’s always remember
“Op
portunities are only for
the___10___
mind” and “No pains, no
gains.”
1. A. good luck
B.
had luck
C. failure
2. A. different
B.
same
C. similar
3. A. time
B.
money
C. things
4. A. no
B.
some
C. any
5. A. However
B.
What’s more
C
. At last
6. A.
other
B. the other
C. another
7. A.
How
B. What
C. Why
8. A.
agree
B. disagree
C. dislike
9. A.
often
B. always
C. never
10. A.
clever
B. lucky
C. prepared
【答案】
1. A
2. B
3.
B
4. C
5. A
6. C
7.
A
8. A
9. C
10. C
【解析】试题分析:本文以中国的数字
8
为例,解释了所谓
的幸运数字和好运之间并没有什么联系,指出
幸运数字只是一种迷信,不能给人带来好运
,真正的财富掌握在自己手中。
1.
句意:
A. good
luck
好运气;
B. bad luck
在中国,
有些人认为有些数字会带来好运。
考查形容词短语
辨析题。
坏运气;
C.
failure
失败。根据下文
However,
others don’t believe that numbers have anything to
do w
ith good
luck.
,结合句意语境,可知选
A
。
2.
句意:以
“8”
为例,数字
“8”
的中文发音与汉字
< br>“
发
[fa
:
< br>]”
几乎相同,意味着发财。考查形容词辨析题。
be
different
from
不同于;
the same as
和
……
相同的;
the
similar to
和
……
相似的。
根据句意结构,可知选
B
。
3.
句意:
因此,
< br>许多中国人花了很多钱来获取他们的电话号码或车号以包含这个数字
“8”
。
考查名词辨析题。
spend
time/money to do
,花费时间
/
金钱做某事;根据下文
They believe without any
doubt that the number will
bring them m
oney.
,结合句意语境,可知获得好的号码需要花钱,故选
B
。
4.
句意:毫无疑问,他们相信这个数字会为他们带来金钱。考查形容词辨析题。
A.
no
没有的;
B.
some
一
些的;
C. any
任何的。空格处为定语,修饰介宾(名词)
doubt
,需填形容词;
without any
doubt
毫无疑问,
相当于
no d
oubt
无疑地;根据句意语境,可知选
C
。
5.
句意:
A.
However
然而,
B. What’s
< br>然而,
其他人不相信数字与好运有任何关系。
考查连词辨
析题。
用于转折;
more
更重要的是
,
C. At last
最后。
用于强
调;
本句和前文是转折关系,
表达两种截然不同的观点,
需要
however
连接;根据句意语境,可
知选
A
。
6.
句意:数字是一回事,好运是另一回事。考查不定代词辨
析题。
A.
other
别的,形容词,后接名词;
B. the
other
两者中的另一个,表特指;
C. a
nother
又一个
/
再一个,表示不
确定。空白处后面没有名词,需用代词;
根据句中的
可知,两句是
结构,意思是
一个
……
另一个
……
,可知选
C
。
7.
句意:你怎么可能仅仅因为一些幸运数字而拥
有好运呢?考查疑问词辨析题。
A.
How
怎么,问情况;
B.
What
(是)什么,问事
/
物;
C. Why
为什么,问原因。空格处为状语,表方式,需用
how
提问;根据句意
语境,可知
BC
两项不合句意,故选
A
。
p>
8.
句意:
A.
agree
同意;
B.
disagree
不同意;
C.
dislike
不喜欢。
agree
至于我,
我同意后者。
考查动词辨析题。
with
同意某人的观点;根据下文
Clearly,
lucky numbers are only a kind of superstition.
Perhaps it holds true for
some cases,
but often it does not.
,可知作者同意幸运数字只是一种迷信
的看法。故选
A
。
9.
句意:数字永远不会给一个人带来好运,我们的财富掌握
在自己手中。考查副词辨析题。
A.
often
经常;
B. always
总是
/
一直;
C. never
从不,表否定。空格处为状语,根据句中的
可
知,需用表示否定意义的
副词,故选
C
。
10.
句意:
< br>让我们永远记住
“
机遇只适合准备好的人
”
和
“
没有痛苦,
没有收获
”
。
考查形容词
辨析题。
A.
clever
聪明的;
B.
lucky
幸运的;
C. prepared
< br>事先准备好的。根据句意语境,结合名言,可知
prepared
合乎句意,
故选
C
。
点睛:完型填空是难度最大的题。它集阅读理解、语法、词法、句法于
一体。是考查语言综合运用的能力
的一道题。解题的方法第一要带着空,通读文章,搞清
事件发生的背景。紧紧抓住上下文语境所提供的信
息
,
充分利用各种线索,语法知识
,
以及句子之间的
关系,词的搭配,结合上下文背景语境,结合句意选择适
合语境的选项。
(
B
)
p>
阅读下面的短文,并根据短文内容判断正误。正确的用(
T
)
,错误的用(
F
)<
/p>
。
Once upon a
time, there was a tree which wanted to become a
treasure box. One day, a farmer cut it down and
sold
it to a
carpenter(
木匠
). The tree was
happy because he thought the carpenter would make
it into a treasure box.
To its
surprise, the carpenter made it into a feed box
for animals. The tree felt very disappointed
because that was
not its dream. Several
years later, the feed box was thrown away. Someone
picked it up and placed it into an old
temple. The tree forgot its dream
little by little.
One day, a couple
came to the temple. The woman gave birth to a baby
boy. There wasn’t a bed in the temple. So
they placed the baby in the feed box.
They loved him and regarded him as their treasure.
The tree suddenly realized
that it
became a real “treasure box” at that
time.
Sometimes you may
think your dream will not come true. Don’t forget
your dream. It may be realized in another
new way.
11. The tree felt
very sad when the farmer sold it to a carpenter
12. The carpenter made the tree into a
treasure box
13. To be a feed box was
the tree’s dream
14. The
couple used the feed box as their baby’s
bed
15. Never give up your
dream, it may be realized in another new
way
【答案】
11. F
12.
F
13. F
14. T
15.
T
【解析】试题分析:这是一篇寓言故事,通过一棵树的经历,告诉我们不要放弃梦想
,它可以用另一种新
的方式来实现。
11.
题意:当农夫把它卖给木匠时,树感到很伤心。考查细
节理解题。根据
The tree was happy because he
thought the carpenter would make it
into a treasure box.
,可知说法错误,故选
F
。
12.
< br>题意:
木匠把这棵树做成了一个宝箱。
考查细节理解题。
根据
To its surprise, the
carpenter made it into a feed
box for a
nimals.
,可知说法错误,故选
F
。
13.
题意:
成为饲料箱是树的梦想。考查细节理解题。根据
The tree felt
very disappointed because that was not
its dream.
,可知说法错误,故选
< br>F
。
14.
题意:这对夫妇用饲料箱做婴儿床。考查细节理解题。根据
So
they placed the baby in the feed box.
,可
知说法正确,故选
T
。
15.
题意:
永远不要放
弃你的梦想,
它可能以另一种新的方式实现。
考查细节理解题。
根据
Don’t forget your
dream. It may be realized in another
new way.
,可知说法正确,故选
T
。
C
阅读下面的短文,并根据短文内容回答所提问题。
Mr. Guo is a teacher from Xi’an. He
asked his students to hand in their homework
through a
QR
code(
二维码
).
“We
spent an hour or two in class learning how to
generate(
使产生
) the codes, and
in the end everything gets
easier.”
Said Guo, “When students finish the homework, they
keep it on WeChat. Then, each student makes his
own
QR code and gives it to
me. So I can check their work anywhere
using my computer or telephone.”
The QR codes can be sent to Mr. Guo by
email, QQ and WeChat. When Guo
scans(
扫描
) his students’ QR
codes,
their homework appears on his
phone. He finds that their homework becomes more
creative, with many pictures,
music and
even videos.
Guo’s students like the
new way and think it is interesting. “We are
living in the information age. Many students
like to work with computers, which
makes learning more fun.” Said Tingting, a student
of Guo’s. “The paper is not
easy to
keep, but the code is easy to keep and share.” Guo
said, “It is worth trying to use new technology in
education. Education itself is a kind
of creation. I don’t want my students to fall
behind the times.”
However,
some parents are worried. They are afraid that
their children will spend too much time on
computers and
less time communicating
with teachers. But in fact, it’s unnecessary.
Students still need to look up information in
books and write it down when they do
their homework. They only use the codes when they
hand in their work,
which doesn’t take
them too much time. Also for teachers, it allows
them to check the students’ work at any time.
And it’s also an easy way to share
homework with other students.
16. According to
the
passage, Guo’s students can keep their homework on
WeChat, can’t they?
________
__________________________________________________
___________________
17. How can the QR
codes be sent to Mr. Guo?
_____________
__________________________________________________
______________
18. What is one of the
advantages of the new way of handing in homework?
_______________________________________
________________________________________
19. What do some parents worry about? <
/p>
________________________________________
__________________________________________
20. What do you think of the new way of
handing in homework?
__________________
__________________________________________________
______________
【答案】
16. Yes, they can
17. By email, QQ and we Chat.
18. The code is easy to keep and
share/The teacher can check the homework anywhere
at any time.
19. They worry/are afraid
their children will spend too much time on
computers and less time communicating with
teachers.
20.
(
开放式回答
)It is interesting
/useful /helpfut.
【解析】试题分析:
本
文以郭老师允许学生通过
QR
码交作业的实例,说明新的家庭作
业方式的优点:代码
容易保存和共享,教师可以随时随地查看学生作业。同时,解答了家
长们的担心。
16.
题意:根据文
章,郭的学生可以在微信上做作业,不是吗?考查文意理解题。根据短文内容和
When
students finish the
homework
,
they keep it on
WeChat
,可知说法正确,故填
Yes, they
can
。
17.
< br>题意:
QR
码怎么寄给郭先生?考查细节理解题。根据<
/p>
The QR codes can be sent to Mr. Guo by
email, QQ
and
WeChat.
,可知填
By email, QQ and
we Chat.
。
18.
题意:
新的家庭作业方式的优点是什么?考查细节理解和综合理解题。
根据文中学生婷婷的话
The paper
is not easy to keep, but the code is
easy to keep and
share.
和倒数第二句
Also for
teachers, it allows them to check
the
students’ w
ork at any
time.
,可知填
The code is easy to
keep and share/The teacher can check the homework
anywhere at any
time.
。
19.
题意:有些家长担心什么?考查细节理解题。根据
They
are afraid that their children will spend too much
time on computers and less time
communicating with
teachers.
,可知填
They worry/are
afraid their children will
spend too
much time on computers and less time communicating
with teachers.
。
20.
题意:你认为新的提交家庭作业方法怎么样?考查综合
理解题。根据短文内容,结合学生的普遍看法
Guo’s students like
the new way and think it is
interesting.
,可知填
It is
interesting/useful
/helpful.
。
(
D
)
p>
阅读下面短文,从每题所给的
A
、
B
、
C
三个选项中选出
最佳选项回答问题或完成句子。
World famous
physicist(
物理学家
) Stephen
Hawking died peacefully at his home in Cambridge
on March 14th,
2018.
Hawking was born in Oxford, England on
January 8th, 1942. He went to school in a small
city near London. As he
himself
admitted, he wasn’t very serious about studying.
He did very little work, he was never top of his
class.
However, he still achieved good
marks. After leaving school, Hawking first went to
Oxford University to study
physics.
Then he went to Cambridge University to study
cosmology(
宇宙学
).
At the age of 21, Hawking noticed
something wrong with him. He had a bad illness
that stopped him from moving
and
talking. He couldn’t communicate except by
blinking(
眨眼
). He sat on a
wheelchair with a computer by his
side.
To communicate with others, he moved two fingers
to control the computer’s mouse. He chose his
words from
the screen, which were then
spoken by a voice
synthesizer(
音响合成器
). “I’ve
had the disease for most of my life,”
Hawking once
said, “Yet it
has not stopped me from being successful at my
work.”
Although Hawking was
a disabled man, he made great achievements. He
received many awards and prizes for his
work, including the Albert Einstein
Award
—
the highest
achievement in physics.
Hawking worked
at Cambridge University as a professor. His story
shows that nobody, however bad their situation
is, should lose hope.
21.
When did Stephen Hawking pass away?
A.
On January 8th, 1942
B. On March 14th, 2018
C.
On March 24th, 2018
22. During studying
in a small city near London, we know that
.
A. Stephen Hawking was the
best student of his class
B. Stephen
Hawking didn’t work hard at his les
sons
C. Stephen Hawking began to study
cosmology
23. What happened to Stephen
Hawking when he was 21?
A. There was
something wrong with his head
B. He
couldn’t even blink to communicate except by
moving fingers
C. He could
neither talk nor move
24. How did
Stephen Hawking communicate with others after the
bad illness?
A. By mouth
B. By body
languages
C. By a voice synthesizer
25. Why was Stephen Hawking so
successful at his work?
A. Because he
never hope in his own condition
B.
Because life was not fair for him
C.
Because he had a bad illness
【答案】
21. B
22. B
23.
C
24. C
25. A
【解析】试题分析:本
文是一篇人物小传,简要介绍了霍金身残志坚、取得诸多成就的传奇一生,启发人
们身处
逆境也不要放弃希望,要像霍金一样尽最大的努力去工作学习。
21.
题意:史蒂芬
·
霍金什么时候去世的?考查细节理解题。根据第一句
World
famous physicist Stephen
Hawking died
peacefully at his home in Cambridge on March 14th,
2018.
,可知选
B
。