2017年湖南湘潭市中考英语试卷(含解析)
-
2017
湖南湘潭中考英语试题
第一节语法填空(共
10
小题,计
< br>10
分)从所给的
A
、
B
、
C
三个选项中选择
最佳选项填空。
21. It is very
useful to read English aloud for half
hour every day.
A. a B.
an
C.
the
21.
B
【解析】考查冠词用法。
half an hour
就固定搭配,意为“半小时”
。故选
B.
p>
22. Andy____come to our
reading club, but she hasn't decided yet.
B.
mustn't
C.
will
22.
C
【解析】考查情态动词辨析。句意:安迪可能会来我们的读书俱乐部,但是她还没
有决定。由下文句意可知,既然还没有决定,所以空格处表推测。故选
C
。
23. One of____
places for mountain climbing is the Himalayas.
A. popular
B. more popular
C.
the most popular
23.
C
【
解析】
考查形容词的比较等级。
根据前面的
one of
,
可知空格处要用最高级。
< br>故选
C
。
24.
-
I hear Susan
will go to Xinjiang alone.
-
That’s true . ____ her father ____ her
mother will go with her.
A.
Both; and
B. Either; or
C. Neither; nor
24.
C
【解析】考查短语连词辨析。句意:我听说
Susan
将独自去新疆。这是真的。她的
父亲和母亲都不会和她一起去。
…
and…
两者都;
B.
either…or…
或者
……
或者
…
;
要么
……
要么
………
;
r… nor…
既不
……
也不
……
。由句中的
p>
alone
可知两个人都
不去。故选
C
。
(
2017•
湖南湘潭)
25.
If you want to know something about Miss Green, y
ou’d better ask her____.
A.
yourself
B. myself
C. himself
25.
A
【解析】考查反身代词辨析。句意
为:如果你想知道
关于格林小姐的事情,你最好
自己问她。根据主语
you
,可知其反身代词是
p>
yourself
。故选
A
。
26.
I can’t
find the shoes ____ I bought last week. So I have
to buy another pair.
A.
who
B which
C what
26.
B
【解析】考查定语从句。句意为:我找不到我上周买的那双鞋,所以我不
得不再买一
双。分析句意可知:空格后
I bought
last week
修饰先行词
shoes
是
“
物
”
,故用
which
引导。
27. I ____ a shower when Jimmy called
me at nine yesterday evening.
A. am
taking
B. took
C. was taking
27. C
【解析】考查动词的时态。句意:当吉米昨天晚上九
点给我打电话的时候我正在洗澡。
由句中的时间状语从句
“wh
en
Jimmy
called
me
at
nine
yesterday
evening”
可知当吉米打电话
时我正在洗澡,因此要用过去进行时。故选
C
。
Yinpeng is a
9-year-old Chinese boy. He is known ____
savi
ng his father’s life.
A.
for
B. at
C. by
28.
A
【
解析】考查介词。句意:曹寅朋是一个九岁的中国男孩。他以抢救他父亲的生命而
闻名。
表示以
...
而闻名用短语
be famous for
。故选
A
。
of my
classmates ____an English play at the art festival
two days ago.
A .have
B. had
C. has
29.
B
【解析】
考查动词的时态。
句意:
我的一些同学在两天前的艺术节上有一个英语节目。
根据文中的
two days ago
用一般过去
时态,故选
B
。
mes you have to stop ____ too much and
just go where you heart takes you.
A . think
B. to
think
C. thinking
30.
C
【解析】
考查动词的用法辨析。句意:有时候你不要想太多一切随心就好。句式
stop
doing sth.
意为
“
停止做某事
”
,而
st
op to do sth.
意为“停下来做(另一)件事”
。
故选
C
。
第二节
完形填空(共
10
小题,计
15
分)通读下
面的短文,掌握其大意,然后从个体所给
的
A
< br>、
B
、
C
三个选项中选出最佳答案。
It
was a dark, cloudy evening when Father told us the
news. Our family was gathered around
the old dinner table. My father
31
from me to my 11-year- old brother,
James, and finally to
my mother. Her
eyes looked
32
as she met his nervous face. They had
been strangely quiet all
through
dinner. My brother and I
33
spoke at the table unless
we were spoken to.
“Jack.” Mother said
quietly. “We must
34
the
children.”
“These
past
few
years
ha
ve
been
hard
on
all
the
35
around
here.”
Father
said
slowly,
I
knew this was true.
36
my parents
didn't speak to my brother and me about it,we had
heard
them talking. “We’ve lost the
farm,” he finally said. Then there was a
long
37
.
“Where will we
go?” James asked, his voice shaking.
“
West Virginia.” Father
replied calmly.
“Last week
there was a man in town from a coal mine
(
煤矿
) down there. He said
they have jobs,
and the coal company
will
38
our train tickets and give us a house
when we get there. We'll
leave on a
train next Wednesday.”
Jame
and I silently got up from the table and
39
the dishes, as we did every night. He
said
in a low voice.
“Anna,
I don't want to move.” I replied, “Neither do I.
But there's
40
we can do
about
it. At least we’ll all be together.”
d
B. looked
C.
heard
B.
excited
C. sad
33.
C. often
34. A. promise
B.
teach
C. tell
35. A. farmers
s
C. bosses
36. A. Although
B. Because
C. Since
37. A. discussion
B. agreement
e
38. A. pay for
B. put up
C. pick up
39. A. cleared
B.
placed
C. broke
40.A.
something
B. nothing
C. anything
题材:日常生活
【主旨大意】
本文是一篇记叙文。
在一个晚上正在吃晚饭时,
我父亲告诉我们一个不幸的消
息,我们失去了农场,并且将要去西弗吉尼亚州煤矿干活
,尽管我们不愿意离开,
但幸运的
是我们全家还在一起。
31.
B
【解析
】考查动词词义辨析。根据上句
“Our
family
was
gathered
around
the
old
dinner
table.
”
及下句
“from me to my
11
-year-
old brother, James,
and finally to my mother. ”
可推知,
< br>当
时父亲着我们。故选
B
。
p>
32.
C
【解
析】考查形容词词义辨析。根据
“she
met
his
nervous
face”
及下句
“They
had
been
strangely quiet all through dinner. ”
p>
可推知,妈妈的眼里充满了难过。故选
C
。
33.
B
【解析】考查频度副词词义辨析。根据
“unless we
were spoken to.”
可推知,我和弟弟在
餐桌上
都没有说话。故选
B
。
34.
C
【解析】考查动词词义辨析。根据下句
“These
past few years have been hard on all ...”
可
推知,妈妈要求爸爸要告诉我们。故选
C
。
35.
B
【解析】考查名词词义辨析。根据下句
“We’ve
lost the farm,”
可推知,在农场干活的应
该是
工人。故选
B
。
36.
A
【解析】
考查连词词义辨析。
根据
“my parents didn't speak
to my brother and me about
it,”
及下句
“we had heard them
talking. ”
可推知虽然父亲没有告诉我们,
但是我们
还是知道了。
故
选
A
< br>。
37.
C
【解析】考查名词词义辨析。
根据上句
“We’ve lost the farm”
可推知,当时
“
我
”
应该很
兴奋。故选
C
< br>。
38.
A
【解析】考查动词词义辨析。
A.
discussion
讨论;
B. agreement
协议
C.
silence
沉默。
根据上句
“he
finally said.”
及下句
“Then”
可推知,父亲说完后有很长的沉默。故选
A
。
p>
39.
A
【解析】考查动词词义辨析。根据
“the dishes”
可推知,应是把盘子清洗干净。故选
A
。
40.
B
【解析】
考查复合不定代词辨析。
根据上句
“But”
表示转折,
及下句
“At least we’ll all be
together.”
可推知,当时我们没有什么能做的。故选
B
。
第三部分
阅读技能(共
20
小题,计
40
分)
阅读下面五篇材料,从每题所给的
p>
A
、
B
、
C
三个选项中,选出最佳选项回答问题或完成句
子。
A
(2017·
湖南湘潭)
41. Book signing means
__________.
A.
预定书
B.
签名售书
C.
打折书
42. What is the book about?
A. The life of Dr. Aaron.
B.
How to work in the field.
C. The ants
of New England.
43. Linda
bought the book in June, so she saved_________.
A. $$3.00
B. $$29.95
C. $$56.90
A
题材:
应用文
【主旨大意】本文是一篇应用文。是介绍哈佛大学教授签名售书的一则海报。交代了时间、
p>
地点、费用等相关信息。
41. B
p>
【
解析】
词义猜测题。
根据文章标题可知,
是来自哈佛大学教授亚伦博士签名售书。
signing
意为,签署的意思,故选
B
。
42.
C
【解析】细节理解题。根据文章
A Field Guide
to the Ants of New England
可知,这本书
是新英格兰蚂蚁野外指南。故选
C
。
< br>
43.
A
【解析】数字计算题。根据文章
List Price
$$29.95 June Special Price $$26.95
可知,琳达
节省
3
元。故选
A.
B
(2017·
湖南湘潭)
44. When will
the walk begin?
A. At 10:00 am.
B.
At 10:30 am.
C. At 11:00am.
45. From this
text, we know that __________.
A. the
walk is 5 kilometres
B. the
walk lasts for a month
C.
children don’t need to pay
B
题材:
应用文
【主旨大意】本文是一篇应用文。是介绍年度慈善步行的一则海报。交代了时间、地点、注
册步行的费用等相关信息。
44.
B
【解析】细节理解题。根据文章中
10:30
am.
—
Walk Begins
,可
知步行是在上午十点半
开始。故选
B
。
45. A
【解析】细节理解题。根
据文章中右上角处的
5k
可知这次步行是
5
公里。故选
A
。
< br>
C
(2017·
湖南湘潭)
Thousands of years ago, Shennong, who
had an ox
(牛)
head
and human body, lived in the
south of
ancient China. Seeing that local people were
suffering from disease, he built
ladders(
梯
子
)and
houses on a high mountain to store medical plants.
To remember him, people named the
place
Shennongjia.
The story makes
Shennongjia in Hubei an inviting place for
tourists. Traveling there is a quite
different
experience,
as
you
can
see
sceneries(
风景
)
of
the
four
seasons
from
different
height.
“When the bottom of the mountain is
summer, the top is spring and while the foothill
is autumn,
the top is covered with
ice,”
local people say of the special
climate of Shennongjia.
Shennongjia is
also home to 5,000 kinds of animals and plants.
Many
rare animals
live
there,
such as the golden monkey and
the Asian black bear.
One interesting
thing about Shennongjia is its story of wild men.
Some people said that they
saw big foot
marks. Yet so far, scientists haven’t
proved(
证实
) it is true and
some say they are just
bears.
The beautiful place has recently
receivcd a new title. It was added to United
Nations World
Heritage
(
遗产)
list as a natural site.
China now has 50 world heritage sites, only less
than Italy in
the world.
46.
According to Paragraph 1, Shennong__________.
A. had an ox body
B. grew medical plants for people
C. helped people with
illness
47. In Shennongjia,________.
A. there are 50,000 kinds of animals
and plants
B. people can experience
four seasons up the mountain
C. people
can climb ladders and get to the houses on a high
mountain
48. “Rare animals”
are animals which are __________.
A.
big and dangerous
B. smart
and expensive
C. not often
seen
49. Scientists are not sure
about__________.
A. the story of
Shennong
B. the truth of
wild men in Shennongjia
C.
the number of animals and plants in Shennongjia
50. Which of the following countries
has the most world heritage sites?
A.
Italy.
B.
China.
C. The US.
C
题材:
风俗文化
【主旨大意】
本文介绍了神农及神农架的由来和神农架的目前生态情况,
以及科学家们对神
农架野人出没所得出的结论。
46.
C
【解析】
推理判断题。
根据文章中<
/p>
Seeing that local people were suffering
from disease, he
built ladders and
houses on a high mountain to store medical plants<
/p>
,可判断神农帮助饱受疾病
之苦的人们。故选
C
。
47. B
【
解析】
细节理解题。
根据文
章中
as you can see sceneries of the four
seasons from different
height.
可知在上山的过程中能体会到四季不同的风景。故选
B
。<
/p>
48.C
【解析】细节理解题。根据文
章中
such as the golden monkey and the
Asian black bear.
可
知是稀有的不常见的动
物。故选
C
。
49.B
【解析】细节理解题。根据文章中
Yet so
far, scientists haven't
proved(
证实)
it is true and
some say they are just bears
可知科学家不确定神农架有野人出没。故选
B
。
50.A
【解析】
细节理解
题。
根据文章中
China now has 50
world heritage sites, only less than Italy
in the world.
可知意大利是世界上遗址最多的国
家。故选
A
。
(2017·
湖南湘潭)
D
Many
people
like
eating
meat
so
much
that
they
can
’
t
enjoy
a
single
meal
without
it.
After
seeing a new study ,
they may want to change their eating habits.
Scientists at the Harvard School of
Public Health have found that having too much red
meat can
cause a higher risk of early
death. These
“
dangerous
”
meats are the
ones that look red before they
are
cooked,
such
as
pork,
beef
and
rabbit.
Scientists
published
the
study
results
in
a
medical
magazine.
The scientists studied the
eating habits and health of more than 110,000
adults for more than 20
years. They did
a survey on their diets every four years. During
the 20 years of research , almost
24,000 people died, including 5,910
from heart disease and 9,464 for cancer.