2020年河南省实验中学高考英语二模试卷
-
2020
年河南省
实验中学高考英语二模试卷
第二部分
阅读理解(共两节,满分
30
分)第一
节(共
4
小题;每小题
6
分,满分
30
分)
阅读下列短文,从每题所给的
A
、
B
、
C
和
D
四个选项中,选出最佳选项.
1. The Funniest
English Comedies in 2017
Thor:
Ragnarok
Thor:
Ragnarok
was so much funnier than you could ever expect it
to be and it’s all thanks
to the genius
of Jeff Gold bloom combined with the genius of
Taika Waititi
﹣
the latter of
whom both directed the movie and played
an extremely devoted man made out of
rocks
.
The
Big Sick
If you like your comedy
with a side of heart
﹣
warming
feelings and heartbreaking cultural
remarks & please look no further than
The Big Sick & about a comedian who falls in love
with an enemy
.
Their backgrounds could not be more different,
which is popular with
people in a mixed
race relationship
.
Guardians of the Galaxy Vo1. 2
One of the things that make
Guardians such a great success is its sense of
humor
﹣
which
is
full of self
﹣
deprecation
(自嘲)
and
sarcasm
(讽刺)
.
It’s
not like
you’re going to
watch this movie and
laugh your way through but you’ll at least have
some moments of
ha, & especially when
Groot and Chris Pratt
appear
.
The
Lego Batman Movie
Did you regard
The Lego Batman Movie as
kids
﹣
only? Biggest mistake
ever, This movie is
a full of dry
humor and moments of comedy
gold
.
Basically, if you
like Will Arnett in
Arrested
Development & you will like
this
.
Girls
Trip
Look up
ad for
Girls Trip , which is the funniest movie of 2017,
and second to none
.
(
1
)
Who
is both a director and an
actor
?
________
A.
Jeff Gold bloom
.
B. Chris Pratt
.
C. TaikaWaititi
.
D. Will Ar
nett
.
.
(
2
)<
/p>
Which of the following is
true
?
________
A.
The Big Sick is able to move people to tears
B. The Lego Batman Movie is only
suitable for kids
.
C. Girls Trip is seen as the second
funniest movie in 2017
.
D. Guardians of the Galaxy Vo1. 2 makes
people laugh all
along
.
.
(
3
)<
/p>
Where is the text probably
seen
?
________
A.
In a travel agency brochure
.
B. In an entertainment
magazine
.
C. In a
poster before a bookstore
.
D. In a newspaper education
section
.
【答案】
C
试卷第
1
页,总
16
页
A
B
【考点】
应用文阅读
广告布告类阅读
【解析】
本文是一篇应用文.主要介绍了
2017
年度最滑稽的五部英文喜剧电影.
【解答】
(
1
)
C
.
细节理解题.根据
Thor
:
Ragnarok
部分的
“…the latter of
whom both directed
the movie and played
an extremely devoted man made out of rocks
< br>.后者既执导了这部电
影,又扮演了一个由岩石制成的极其忠诚的人
”
可知
Taika Waititi
既是导演又是演
员.故选
C
.
(
2
)
A
.
细节理解题.根据
The Big Sick
部分的:
..with a side of
heart
﹣
warmingf
eelings and heart breaking culturalr em
arks
,带着一方温馨的情怀和令人心碎的文化话语
,可知这部电影既暖心,又令人伤心.因此这部电影能够让人们感动落泪.故选
< br>A
.
(
3
)
B
.
推理判断题.通读全文可知,本文主要介绍了
2017
年度最滑稽的五部英文
喜剧电影.由此可以推断,本文有可能在一
p>
本娱乐杂志上被看到.故选
B
.
2.
Parents and educators can teach kids to change
their fixed mindsets and see more
potential in themselves and other
people
.
Do you agree with
this statement? If your
answer is yes,
here’s something you might
consider
.
Research suggests
that believing in
the human ability to
change is linked to less depression, better
health and greater
achievement
.
This is the “growth
mindset”,
an idea pioneered by
Stanford researcher
Carol
Dweck
.
According to this research, when we practice a
growth mindset,
the difficulties we’re
facing seem more likely to be
________
.
It’s
important for us to realize we aren’t
helpless; we can grow and
adapt
.
Just as important as
seeing ourselves as capable of
growth,
this reduces some of the pressure we might feel,
and helps us think more in terms
of
challenges than threats
.
According to studies, developing a
growth mindset is of
importance
.
For example, a
simple belief in the possibility of
change may have a powerful effect on our
thinking
﹣
potentially freeing
us to actually see our way through anxiety and a
sense of failure among
peer conflicts
and peer
exclusion
(排除,驱逐)
.
Research also indicates that believing
personalities can change can lower
aggression and better navigate social
relationships
.
Additionally, if we believe personalities are
changeable and that situation
can
change, we can also apply this thinking to
groups, resulting in an increased
cooperation
.
A
growth mindset isn’t a personal state
of being;
instead,
it’s a
way of thinking or a
strategy we can
apply in a given situation
.
It isn’t something you simply have or
you
don’t
.
However,
sometimes it’s really challenging to
access a growth mindset
.
Something
like feeling threatened,
compared or criticized can make us feel unsafe so
that it can be
difficult to believe in
the ability for change
.
Fortunately,
there’s alway
s
something you can
do to develop a
growth mindset
.
(
1
)
Acc
ording to Carol Dweck
,
a
growth mindset is the belief that our
abilities________
.
stable
B. aren’t
fixed
C. are for growth
试卷第
2
页,总
16<
/p>
页
D. are linked to
health
.
(
2
)
What does
the underlined word “surmounted” in Paragraph 2
probably mean
?
________
me
B. strengthened
C. predicted
D.
approved
.
(
3
)
Accordin
g to studies
,
people with
growth mindsets are more likely
to________
.
A.
behave more bravely
B. be strict with
themselves
C. do something on their own
D. get along better with
others
.
(
4
)
What can
we infer from the last
paragraph
?
________
A. A growth mindset is difficult to
develop
.
B.
People with growth mindsets will not be
criticized
.
C.
The sense of insecurity can be a barrier to a
growth mindset
.
D. Growth mindsets are challenging if
people don’t have good
states
.
【答案】
B
A
D
C
【考点】
议论文阅读
社会文化类阅读
【解析】
本文是一篇议论文,文章主
要介绍了什么叫成长型思维及其意义与作用.
【解答】
(
1
)
B
.细节理解题.根据第一段
p>
Research suggests that believing in the
human ability
to change is linked to
less depression
,
better
health and greater
achievement
.
This is the
“growth mindset”
,
an idea pioneered by Stanford researcher Carol Dwe
ck
.研究表明,相
信人类的能力是改变的与减少抑郁、改善健
康和取得更大成就有关,这就是斯坦福大
学研究员卡罗尔
•
p>
德韦克(
Carol Dweck
)开创的
“
成长型思维
”
.可知,成长型思维认为
人的能力不是固定的,而是变化的.故选
B
.
(
2
)
A<
/p>
.词义猜测题.
A
.
overcome
克服;
B
.
p>
strengthened
加强;
C
p>
.
predicted
预测;
D
.
approved
同意;根据此句
According to
this research
,
when we
practice a growth
mindset
,
the difficulties we’re facing seem more
likely to be
surmounted
.
“
根据这项研究,
拥有成长型思维,人们遇到的困
难很有可能
”
被克服
“
及画线词后面的内容
It’s
importan
t for us to realize
we aren’t helpless
;
we can
grow and adapt
.
重
要的是我们要
意识到我们不是无助的,我们可以成长和适应.可知,适应言外之意就是<
/p>
”
克服
,再
p>
结合句意,故选
A
.
(
3
)
D
.
推理判断题.
根据第三段后两个句子)
.
Research also indicates that believing
personalities can change can lower
aggression and better navigate social
relationships
.
Additionally
,
if we believe
personalities are changeable and that situation
can change
,
we
can also apply this thinking to
groups
,
resulting in an
increased
cooperation
.研究还表明,
相信个性可以改变,可以降低攻击性,更好地驾驭社会关
系.此外,如果我们相信个性是
可以改变的,并且这种情况可以改变,我们也可以将
试卷第
3<
/p>
页,总
16
页
这种思维应用到群体中,从而增加
合作.可推断,成长型思维利于帮助人们驾驭社会
关系,从而增加合作,可知会与他人相
处得更好,故选
D
.
(
4
)
C
.
推理判断题.根据最后一段
“Something like
feeling threatened
,
compared or
criticized can make us feel
unsafe so that it can be difficult to believe in
the ability for
change
.
”
感觉受到威胁、比较或批评等会让我们感到不安全,因此很难相信变革的
能
力.
可推断,不安全感是成长型思维
的障碍,故选
C
.
3. As new technology
is introduced, there are many who worry about its
influence on our
current and future
lifestyles
﹣
particularly
when it comes to jobs
.
It is
a current belief that
with the rise of
automation and artificial intelligence
(
AI
)
,
many people’s jobs,
and
therefore their livelihoods, are
likely to be lost
.
Automation in the workplace is
nothing new
.
Machines have
been performing dull tasks
on our
behalf for years, allowing us to escape many
repetitive jobs
.
In fact,
the
International Federation of
Robotics states that in manufacturing on average
there are now
74 robots per 10, 000
employees
.
That has risen
from 66 in 2015
.
A recent report from the McKinsey Global Institute
states that nearly two thirds of all jobs
could have at least 30% of their
activities automated by
2030
.
However, McKinsey
also
believes that this new technology
will also ‘create new occupations that do not
exist
today, much as technologies in
the past have done
.
’ As the
ho
rse gave way to the
car,
hostlers
(马夫)
became
mechanics and mechanised manufacturing drove up
wages
and created more
long
﹣
term roles than it
destroyed
.
’It’s an evolution of work,
’ says Ian Barkin,
a
robotic process automation
specialist
.
As
low
﹣
skilled jobs
are taken on by AI, people will need to learn new
skills
.
‘This
calls on us
to focus on improving
ourselves
.
Technology can lead to job reductions
but it doesn’t have
to,
’
says Barkin
.
Whether or not robots and AI will leave us all
jobless remains to be seen
.
Current views
on the subject are
mixed
.
Increased automation
could indeed lead to a loss of some
jobs, but at the same time is likely
to create many more as new skills are
required
.
Will
they balance out?
I’ll get
my AI assistant to g
et back to you on
that one
.
(
1
)
How
do many people feel about the influence of
AI
?
________
A.
Quite confused
.
B. Quite
surprised
.
C. A
sense of fear
.
D.
A sense of
pride
.
.
(
2
)<
/p>
What might be McKinsey’s attitude to the
rise of automation
?
________
A. Doubtful
.
B. Negative
.
C. Optimistic
.
D.
Ambiguous
.
.
(
3
)<
/p>
What is most important in dealing with
AI according to Ian
Barkin
?
________
A. The ability to keep
learning
.
B. The
ability to think positively
.
C. The ability to take risks in an
uncertain future
.
D. The ability to adapt oneself to the
new environment
.
.
(
4
)<
/p>
Which can best express the author’s view
on automation
?
________
A. Every coin has two
sides
.
试卷第
4
页,总
16
页
B. Where
there is life
,
there is
hope
.
C. It’s
better to do well than to say
well
.
D. A bad
workman quarrels with his
tools
.
【答案】
C
C
A
A
【考点】
科教类阅读
说明文阅读
【解析】
本文是议论文.随着科技的
飞速发展,人工智能和自动化的发展是否会造成大规模的
失业?是否会危及到人类的生存
?且看本文的分析.
【解答】
(
1
)
C
.推理判断题.根据第一段中的
As new
technology is introduced
,
there are
many who worry about its
influence
和
It is a current
belief that with the rise of automation
and artificial intelligence
(
AI
)
,
many people’s
jobs
,
and therefore their
livelihoods
,
are
likely to be lost
随着新技术的引入,许多
人担心它的影响.目前的看法是,随着自动化
和人工智能(
AI
)的兴起,许多人的工作及其生计可能会因此而流失.可知,很多人
担心人工智能和自动化会危及到他们的工作与生存,故而心中充满恐惧.故选
C
p>
.
(
2
)
C
.推理判断题.根据第三段中的
McKinsey also
believes that this new technology
will
also ‘create new occupations that do not exist
today
,
much as technologies
in the past
have done
.麦肯锡还相信
,这项新技术还将
创造出如今不存在的新职业,就像过去的
p>
技术一样.可以推知,
McKinsey
对
于人工智能和自动化持积极乐观的态度,因为他认
为,新科技也会创造出以前所不存在的
工作.故选
C
.
(
3
)
A
.细节理解题.根据倒数第二段中的
This calls
on us to focus on improving
ourselves
可知,
Ian B
arkin
认为,随着人工智能不断取代技术含量低的简单劳动,人们
< br>必须不断学习新的技能以提升自我,从而适应新的工作.故选
A
< br>.
(
4
)
A
.推理判断题.根据最后一段中的
Increased
automation could indeed lead to a
loss
of some jobs
,
but at the
same time is likely to create many more as new
skills are
required
自动化程度的提高确
实可能导致一些工作的流失,但同时由于需要新技能,
很可能会创造更多的工作机会.可
以推知,作者认为,自动化一方面取代了一些简单
工作,另一方面又创造了新的工作.故
选
A
.
4. Somali pirates robbed three Thai
fishing ships with 77 sailors on board nearly 1,
200
miles off the Somali coast, the fa
rthest
﹣
off
﹣
shore attack to date, an officer said
Tuesday
.
Pirates have gone farther south and east in answer
to increased patrols
(巡逻)
by
warships off the Somali
shore
.
The robbing of the
three ships Sunday was about 600 miles
outside the normal operation area for
the international force, said a
spokesman
.
The spokesman said the attack so far out at sea
was a clear sign that the international
patrols against pirates were having a
“marked effect on pirate activity in the
area”
.
“Once they start attacking that far
out,
you’re not even really
talking about the Somali
basin or areas
of water that have any connection with
Somalia
.
” said an
officer,
Roger
Middleton
.
“Once you’re that far out,
it’s just the Indian Ocean,
and it means you’re
looking
at trade going from the Gulf to Asia, from Asia
to South Africa
.
”
“This is the farthest
robbing to date
.
They are
now operating near the Maldives and
试卷第
5
页,总
16
页
India
.
” said
another officer
.
The three ships
﹣﹣﹣
the MV
Prantalay 11, 12, and 14, had 77 members on
board in
total
.
All of them are Thai, the spokesman
said
.
Before the Sunday
robbing, pirates held
11 ships and 228
sailors
.
Pirates have increased attacks over the past year
in hopes of catching more dollar
payments
.
Because
of increased patrols and defenses on board ships,
the success rate has
gone down, though
the number of successful attacks has stayed the
same year over year
.
(
1
)
The
pirate attack reported in the text
happened________
.
A. far out in the Indian Ocean
B. in the normal patrol area
C. near the Somali coast
D.
in the south of Africa
.
(
2
)<
/p>
According to the
text
,
which can best describe
the situation of the pirate
problems
?
________
A. More goods on board are
lost
.
B. Pirate
attacks happen in a larger area
now
.
C. The
number of attacks has stayed the same these
years
.
D. Pirate
attacks are as serious as before along the Somali
coast
.
.
(
3
)<
/p>
which is TRUE about the warship patrols
according to the
text
?
________
A.
The patrols are of little
effect
.
B. The
patrols are more difficult
.
C. More patrols are quite necessary
even in Asia
.
D.
The patrols only drive the pirates to other
areas
.
.
(
4
)
How
many sailors were held by the pirates up to the
time of the report
?
________
C. 383
A.
228
.
B.
77
.
D.
305
.
【答案】
A
B
B
D
【考点】
新闻报道类阅读
【解析】
本文为新闻报道类文体.报
道索马里海盗抢劫三艘泰国渔船,并引用了官员的话,让
读者了解当前的索马里海盗的形
势.
【解答】
(
1
)
A
.
细节理解题.根据第二段
“
The
robbing of the three ships Sunday was about 600
miles outside the normal operation area
for the international force”“
星期天三艘船被劫的<
/p>
地点在国际部队正常行动区外大约
600
英里.
”
以及第四段
“Once
you’re that far out
,
it’s just the Indian
Ocean
,
and it
means you’re looking at trade going
f
rom the Gulf to
Asia
,
from Asia
to South Africa
.
”“
一旦你到了那么远的地方,那就只是印度洋,这意味着你
正在考虑从海湾到亚洲,从亚
洲到南非的贸易.
”
可知文中报道的海盗袭击发生在遥远
的印度洋.故选
A
.
(
2
)
B
p>
.
推理判断题.根据整篇文章,主要报道
发生在周末的对泰国渔船的袭击,就
试卷第
6
< br>页,总
16
页
此事件引出索马里海盗的袭击已超
越国际保卫队的正常护卫范围,而进入了更远的海
域.可知
Pirate attacks happen in a larger area now
< br>.
“
海盗袭击现在发生在更大的地区
”
最能描述海盗问题的情况.故选
B
.
(
3
)
B
.
细节理解题.根据第二段
Pirates have
gone farther south and east in answer to
increased patrols
(巡逻)
by warships off the
Somali shore
.
The robbing of
the three
ships Sunday was about 600
miles outside the normal operation area for the
international
force
,
said a spo
kesman
.一位发言人说,由于索马里海岸附近的军舰加强了巡逻,海
盗已经向东南方向移动了更多的距离.周日,三艘船在国际部队正常行动区域外大约
< br>600
英里处遭到抢劫.可知应是巡逻难度加大了.故选
B
.
(
4<
/p>
)
D
.
推理计算题.根据文章首句
“Somali pirates
robbed three Thai fishing ships with
77
sailors on board…”
及
“Before
the Sunday robbing
,
pirates
held 11 ships and 228
sailors
.
”
可知,到发报道为止,索马里海盗应劫持水手
77+228
=
305
人
,故选
D
.
第二节(共
1
小题;每小题
10
分,满分
10
分)根据短文内容,从短文后的
选项中选
出能填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.
(
1
)
_______You don’t have to
completely change the way you
live
.
You just need to
make a few small
changes
.
From recycling to
green shopping
,
each small
change you
make can really make a
difference
.
Here are some
benefits of living a green
lifestyle
.
Help
the environment
.
By being
energy
﹣
saving and using
green products you can reduce
your
influence on the
environment
.
You can help
preserve our natural wealth and reduce
pollution
.
(
2
)
_______It does feel very
rewarding when you start making positive changes
and fe
eling as though you’re
making a difference to such an important
cause
.
Live a
healthier life
.
You’re also more likely to make better
choices when it comes to food
and you
could find yourself leading a more active
lifestyle
.
Growing your own
vegetables is
a very healthy way to
live as well as buying
green
,
natural
foods
.
Cycling and walking
instead of using your car can have a
big influence
.
(
3<
/p>
)
_______
Save
money on bills
.
You can
greatly reduce your energy bills by using
energy
﹣
saving
equ
ipment
.
(
4
< br>)
_______Recycling is also another
great way of saving money and helping
the environment
.
(
5
)
___
____
.
Once you have picked
up some good tips and green living
techniques
,
you
can pass them on to other
people
.
You can also talk to
friends and family and inform
them of
the benefits of going green
.
Your children will grow up understanding the
importance of living a green lifestyle
and will learn how to reduce their influence on
the
environment
.
A
.
Educate
others
.
B
.
Meet
like
﹣
minded
people
.
C
.
It will make
you much better
.
D
.
There are lots
of ways of saving money
.
E
.
You can also do
your part for wildlife
conservation
.
F
.
Living a green lifestyle isn’t as hard
as it might seem
.
G
.
If you grow
your own produce
,
you needn’t spend as much on
food
.
【答案】
F,E,C,G,A
【考点】
说明文七选五
【解析】
本文是一篇说明文,介绍了如何养成绿色生活方式的技巧.
<
/p>
试卷第
7
页,总
16
页
【解答】
1
﹣
5 FECGA
(
1
)
F
.推理判断题.根据本空后的
“You don’t have to
completely change the way you
live
,
you just
need to make a few small changes
.
”
可知,你不必完全改变你的生活方式,
你只是需要
做一些小的调整,此处是说绿色生活方式并不难,故
F
项(绿色
生活方式
并没有看上去那么困难)符合语境.故选
F
.
(
2
)
E
.推理判断题.根据本空前的
“Yo
u can help preserve our natural
resources and
reduce pollution
.
”
可知,你可以保护自然资源和减少污染,此处承接上文
,介绍另一
种保护环境的方法,故
E
项
(你也可以为保护野生动物尽自己的一份力)符合语
境.故选
E
.
(
3
p>
)
C
.推理判断题.根据本空前的
“Cycling and walking to places instead of
using your
car can have a big influence
.
”
可知,骑车和步行代替开车有大的
影响,此处是说这样做
的好处,故
C
项
(它也会让你更健康)符合语境.故选
C
.
(
4
)
G
.推理判断题.本段讲的是如何节省账单开销,根据本空前的
“You can greatly
reduce your energy
bills by using energy efficient equipment
.
”
可知,你可以通过使用节
能设
备来降低你的能源账单,此处介绍另一种节省账单开销的办法,故
G
项(如果你
自己种农产品,你就不必在食物上花那么多钱)符合语境.故选
G
.
(
5
)
A
.推理判断题.根据
本空后的
“Once you have pick
ed up
some good tips and green
living
techniques you can pass them on to other people
.
”
可知,一旦你学会了一些好的
方法和技巧,你就可以把它们传授给他人,故
A
项
(教育他人)符合语境.故选
A
.
<
/p>
第二部分语言知识运用(共两节,满分
30
分)第一节(共
1
小题;每小题
1.
5
分,满
分
30
分)阅读下面短文,从短文后各题所给的
A
、
B
、
C
和
D
四个选项中,选出可以
填入空白处
的最佳选项.
Soon after my arrival in Luanda,
I realized that I was going to have some free time
available
.
I
decided to
(
1
)
_______it doing something useful and
involving with the
(
2
)
_______
community
.
I
started my research for volunteering opportunities
here and a blog post
(
3
)
_______
my
eye
.
It was
Ashima’s
(
4
)
_______ on how she started her
(<
/p>
5
)
_______ journey
in
Luanda
.
Ashima
has been volunteering at the Foundation for Art
and Culture for more than
a
year
.
I decided to
(
6
)
_______ with
them and soon after I got a very warm and
< br>welcoming
(
7
)
p>
_______ inviting me to the
foundation
.
The next day as
I
(
8
)
_
______into the foundation, little did I know it
would become such
a
(
n
)
<
/p>
(
9
)
____
___part of my life in
Luanda
.
I was
a bit hesitant
(
10
)
_______ as I had never worked with
children before and my
Portuguese then
was much
(
11
)
_______than now
.
But
as I slowly started doing some
activities with children, there were
not any
(
12
)
_______
.
All that you<
/p>
(
13
)
___
____
was a heart full of love and every
one
(
14
)
_______the language of
love
.
I found
plenty of
(
15
)
_______to do with kids, keeping them busy
and having
fun
.
Together we played, sang, learned new things, <
/p>
(
16
)
___
____ new games and
reinvented the
old
.
The
children coming to the Foundation are wonderful,
and full of
(
17
)
p>
_______and
energy
.
It is a
beautiful place with wonderful
projects
.
Without doubt it
is the best
(
18
)
p>
_______I could have found in Luanda, and
I am very
(
19
)
_______ to go there as often as I
can
.
The staff
p>
(
20
)
____
___ there really make you feel welcome and at
home
.
(
1
)
p>
试卷第
8
页,总
1
6
页