中考英语阅读理解专题练习经典

巡山小妖精
534次浏览
2021年02月23日 01:21
最佳经验
本文由作者推荐

-2019香港事件的起因

2021年2月23日发(作者:我自己与你自己)


中考英语阅读理解专题练习经典




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)


< br>1



根据短文内容出选择正确答案。



A



A farmer had a brother in town who was a gardener, and his brother had a garden full of the


finest fruit trees. So his skill and his beautiful trees were famous everywhere. One day the farmer


went into the town to visit his brother, and was surprised at the trees that grew quite well.




and you, and your children, and your children's children will enjoy it.



Then the gardener called his workmen and ordered them to take up the tree and carry it to


his


brother's


farm.


They


did


so,


and


the


next


morning


the


farmer


began


to


wonder


where


he


should plant it.





I


plant


it


on


the


hill,


he


said


to


himself,



wind


might


catch


it


and


shake


down


the


delicious fruit before it is ripe. If I plant it close to the road, passersby will see it and take away


the apples--but if I plant it too near the door of my house, my children may pick the fruit.


after he had thought the matter over, he planted the tree behind his barn


(谷仓)


.



Time passed, but the tree had no fruit the first year, nor the second-then the farmer called his


brother. When the gardener came, the farmer said angrily,


useless tree instead of a fruitful one. This is the third year and still it brings out nothing but leaves!




The gardener laughed and said,


How could you expect flowers and fruit?



1



From the passage, we can see the farmer planted the apple tree




A. behind his barn


B. on the hill


C. close to the road


D. near his house




2



The underlined word




A.


挂果


B.


成熟


C.


开花


D.


成长




3



What is NOT mentioned in the fifth paragraph?




A. What happened to the apple tree. B. Why the farmer got angry with his brother.



C. What kind of man the farmer was.


D. Why the farmer called his brother.


< br>(


4



Which of the following is NOT true?




A. The farmer's brother had a garden full of the finest fruit trees.



B. The gardener gave his brother the best apple tree from his garden.



C. No flowers, fruit or leaves were on the apple tree.



D. The farmer thought his brother gave him a useless tree.




5


What do you know from the end of the story?




A. The farmer moved the tree to the roadside.



B. The gardener took the tree to the roadside.



C. The tree will have no fruit any more.



D. The gardener taught the farmer a lesson.



【答案】




1



A




2


< br>B




3



C




4



C




5



D



【解析】


【分析】农民从城里的园丁 那里移植了一棵苹果树,把它种在他的谷仓后面,三


年了,果树没有长出像园丁说的那样 的果子。这是为什么呢?园丁来了一看恍然大悟。





1


)细节理解。根据文章第四段


So, after he had thought the matter over, he planted the tree


behind his barn


(谷仓)


.


可知选


A





2

< p>
)词义猜测。句意:



如果我把它种在山上,在果 实成熟前大风会吹果树,把可口的果


实晃掉。



因此选


B





3


)细节理解。根据第五段可知,两年树没有结果实 ;农民很生气,给哥哥打电话说他哥


哥骗他。没有提到农民是怎么样一个人,故选


C




< p>
4


)细节理解。根据第五段


This is the third year and still it brings out nothing but leaves!



知树没有开花结果,但是长有叶子。故选< /p>


C





5


)推理判断。根据最后一段,园丁告诉农民树不结果的原因,故选< /p>


D


,给他上了一课。


< br>【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键

< br>词,在文章中寻找答案。




2



根据短文内容选择正确答案。




B





Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes. “It was seeing people with snake


bites that


led me to this career,” he said.



In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of


Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of


people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.




“I was greatly


upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot


afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at


once realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped


(缠绕)


a cloth


tightly around his arm to stop the poison


(毒)


getting to his heart. Running home he shouted,


`Bring me the knife' Minutes later the man lost his arm forever.”





The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping people


bitten


by


snakes.”


Shu


added,


“I


worked


very


hard


and


tried


my


best


to


make


a


good


snake


doctor.” And at last he made it.




1



The best headline


(标题)


for this newspaper article is .




A. Amazing Medicine B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites D. Snake Doctor




2



Shu decided to devote himself to snake medicine because .




A. he wanted to save people's arms and legs


B. he had studied it at a medical school



C. he had seen snakes biting people


D. his army service had finished




3



Why did Shu go into the mountains?




A. He wanted to study snake bites. B. He wanted to help the farmers.



C. He was being trained to be a doctor. D. He was expected to serve in the army.


< br>(


4



Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?




A. sad B. surprised C. interested D. frightened



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



A



【解析】


【分析】这篇文章主要介绍 了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历


和原因,


1 963


年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多


农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成


就。




< p>
1


)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选


D




< p>
2


)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中


There


he


often


heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.


描述可知。故选


A

< br>。




3


)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中


As part of his studies he had to work in


the mountains .


描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选


C





4

< p>
)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。


sad< /p>


伤心的;


surprised


吃惊的;< /p>


interested


感兴趣的;


fri ghtened


害怕的。故选


A




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时 注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。





3



阅读理解




An eighty-year-old couple were having trouble with their memories. One day, they decided to


see a doctor. The doctor told them that there was nothing serious, but he suggested that they


should start writing things down to help them remember things. The couple thanked the doctor


and left.




Later


that


night


while


watching


TV,


the


old


man


got


up


from


his


chair


and


his


wife


asked,



Then his wife asked him to write it down.


I also want some strawberries and cream on top. You'd better write it down, or you will forget


that,


the kitchen.



After about 20 minutes, the husband returned with a plate of fish. The wife laughed,


Your bad memory! I wanted some bread with cream.




1



How old was the wife?



A. Eight.


B. Eighteen.


C. Eighty.


D. Eighties.




2



Why did the couple go to the doctor?



A. Because they had a headache. B. Because they had bad memories.



C. Because the doctor was their son.


D. Because the old man was ill.




3



What did the husband give to the wife?



A. An ice cream. B. Some strawberries and cream.



C. Some bread with cream. D. Some fish.




4< /p>



What did the wife really want





A. Some bread with cream.


B. An ice cream with some strawberries and cream.



C. A plate of fish.


D. Some strawberries and cream.



【答案】


< p>


1



C




2


B




3



D




4



B



【解析】


【分析】文章大意:一对老 夫妇记忆力出现了问题,去看医生,医生说没有什么


大碍,然他们把想做的事记下来便于 他们记忆,一天骑在让丈夫拿东西,妻子让他记下


来,他说他记住了,可是拿来的不是妻 子想要的。




1









根< /p>




An


eighty-year-old


couple


were


having


trouble


with


their


memories.




可知他们已经八十了,故答案是


C< /p>






2




< p>








An


eighty-year-old


couple


were


having


trouble


with


their


memories.




可知他们去看医生是因为他们的记忆出现了问题,故答案是< /p>


B






3


)细节理解题,根据



After


about


20


minutes,


the


husband


returned


with


a


plate


of


fish.


< br>可知,丈夫给他妻子拿来的是鱼,故答案是


D






4


)细节理解题,根据



Will you get me an ice cream?





I also want some strawberries


and cream on top.



可知吗,妻子要的是带有草莓和奶油的冰淇淋,故答 案是


B





【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接


在文中找到答案。




4



阅读理解




Mail, games, music, news, chat rooms and shopping



The Internet is part of the way we live


today.


used for connecting a computer to a telephone line. The Internet is changing and growing all the


time.


More


and


more


people


have


computers


and


use


the


Internet.


Using


the


Internet


means


surfing the World Wide Web



That's the



.The Web has large


numbers of websites in it. They are the places you go to get information and do things.



Where do these websites come from



They are made by web designers. What happens when


you


click


on


a


word


or


a


picture



You


are


sent


to


another


page.


It's


all


because


of


the


web


designer.


Web


designers


do


a


lot


of


work


by


using


a


computer


programming

< br>(程序编辑)


language.



Is Web design all about computer programming? No. It's about making something new. Web


designers must imagine a lot when they are making a website. It must look good and be fun to


use.


A


big


part


of


Web


design


is


art.


They


choose


the


best


pictures


and


colours


to


make


the


website look good. They also write the things that you see on the website. An important part of


their job is to share ideas with the website manager about how to design the website well.




1


This passage is mainly about .



A. computer programming languages


B. the Web designers' work



C. the website manager's work D. the way to get onto the Internet




2



More and more people are using the Internet because it's .



A. easy and useful


B. beautiful and funny



C. colourful and hopeful


D. changing and colourful




3



It's possible for us to change websites by just a click because of .



A. the modem's help


B. the telephone line's help



C. the Web designers' work


D. the website manager's work




4



Which of the following is WRONG





A.



B. There are a few websites on the web.



C. The Internet has changed people's lives.



D. We can do things like shopping on the Internet.



【答案】




1



B




2



A




3

< br>)


C




4



B



【解析】


【分析】本文介绍了互联网 是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重


要性。





1


)主旨 题。根据本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的


重要性可知 文章主要讲


网页设计师的工作





故选


B






2


)细节 题。根据


It's easy to get onto the Internet< /p>


可知


越来越多的人在使用互联网,因为


它 简单有用





故选


A






3


)推理 题。根据



They are made by web designers. What happens when you click on


a word or a picture



You are sent to another page



它们是由网页设计师制作的。当你点击


一个单词或图片会发生什 么?您将被发送到另一页


可知,因为


网页设计师的工作我们只需


点击一下就可以改变网站





故选


C






4


)细节 题。根据


The Web has large numbers of websites in it


网络中有大量的网站



可知



上有几个网站是错误的



,故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题 ,细节题要注意从文中寻找


答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需 要通读全文,了解大意之后


找出中心思想。




5



阅读理解




Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books. He sold millions of books


all over the world. Many of his books have been made into films and videos. He is so famous that


there is even a Roald Dahl Museum you can visit.



Roald Dahl was born in 1916 in Wales, Britain. His father was rich but he died when Roald was


very young.


Roald


and


his mother


lived


a


hard


life. He


had


to


leave


school


and


went


to


Africa


where he worked for an oil company.



In 1939, Roald became a pilot, but he had a bad accident. It made him limp


(瘸的)


for the


rest of his life. After this, Roald went to America where he wrote a story about his experience as a


pilot. It was so good that it was put in a magazine.



Roald married an American film star. They bought a house in England and had five children.


From 1960 to 1965,



Theo, one of his children, was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva,


one


of


Roald's


daughters,


died


of


a


strange


illness.


Soon


after


this,


his


wife


also


had


a


serious


illness. It took her years to get completely better.



Gradually Roald became more and more successful. He always did his writing in an old shed


(棚)


at the back of his house. He always sat in the same old armchair with a wooden board on


his lap.




got in your head and a pencil and a bit of paper.



In 1983 Roald won a big prize for his book The BFG. During his life, Roald wrote many famous


books, such as Charlie and the Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr Fox.




After


he


died


in


1990,


Roald


left


money


to


help


people


with


serious


illness


and


those


with


problems with reading and writing.




1



Roald Dahl was famous as a



n



.



A. doctor


B. teacher


C. actor


D. writer




2



After Roald went to America, he .



A. lost his parents in a plane accident


B. wrote a story about his pilot experience



C. got married with an English film star


D. won a big prize for his book Matilda




3



Which of the following is the best for the blank in Paragraph 4?



A. they lived a happy life


B. three terrible things happened



C. he went on writing books


D. he created some unlucky characters




4



What Roald said in Paragragh 6 mainly shows that .



A. being a writer was a popular job at that time



B. one needs to practise a lot if he wants to be a writer



C. Roald loved writing very much and was talented in it



D. though he was successful, Roald lived a simple life



【答案】




1



D



(< /p>


2



B




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】主要讲了罗尔德< /p>


·


达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几


百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。





1


)细节 题。根据


Roald Dahl was one of the most successful writers of children's books.


可知


是成功的儿童读物作家之一,故选


D






2


)细节题。根据


After


this,


Roald


went


to


America


where


he


wrote


a


story


about


his


experience as a pilot.


可知


Roald


去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选

< p>
B






3


)细节题。根据后文


Th eo,


one


of


his


children,


was


hit


by


a


taxi


and


was


seriously


hurt.


Oliva,


one


of


Roald's


daughters,


died


of


a


strange


illness.


Soon


after


this,


his


wife


also


had


a


serious illness. It took her years to get completely better.


他的一个 孩子西奥被出租车撞了,伤


得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。 不久之后,他的妻子也得了


重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是


3


个可怕的事情发生了,故选


B






4


)细节题。根据



need is what you've got in your head and a pencil and a bit of paper.


可知



作 为一个作家的好处


之一,



他曾经说,



就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即


Roald


非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选


C




< p>
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




6



阅读理解




I was travelling alone through the UK. To reach places that were off the public transportation


map, I bought an old car, which cost most of my money. I couldn't afford to stay in a hotel, so I


had to camp in my car for the rest of the trip.



One morning I woke up in my old car on a country road in Ireland and saw a single house, The


water in my thermos


(保温瓶)


had gone cold, so I knocked on the door of the house. A woman


opened it. I asked her for some hot water. But she wouldn't let me get away with just that! I was


invited indoors. She asked me to sit at the table and have breakfast with her family. They filled my


thermos before I left.



I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on. The other day I met a young man


who had been driving around to look for a parking lot. He looked increasingly upset. I was glad


that I was able to point one out to him. His thankful smile was the hugest reward


(奖赏)


for


me.




1



The writer bought the car in order to ______________.



A. serve the public


B. travel more easily


C. take the trip alone


D. save more money




2



Why did the writer camp in his car?



A. He was short of money.


B. It was his habit.



C. He could have a better rest.


D. It would be warmer.




3



The writer asked the woman for ______________.



A. a map


B. a thermos


C. some hot water


D. a light breakfast




4



How did the young man feel at last?



A. Funny. B. Upset. C. Disappointed. D. Thankful.




5

< p>


What's the main idea of the text?



A. Travelling alone is interesting. B. Sharing food is a pleasure.



C. Kindness is the sunshine in life.


D. Smile is important to everyone.



【答案】




1



B




2



A




3

< br>)


C




4



D




5



C



【解析】


【分析】主要讲了作者去英 国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一


晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了, 所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备


受感动,决定把友善传递下去。





1

< p>
)细节题。根据


To reach places that were off the public transportation map, I bought an


old car, which cost most of my money.


为了到达公共交通地图上找不到的地方,我买了一辆旧


车,花了我大 部分的钱,故选


B






2


)细节 题。根据


I couldn't afford to stay in a hotel, so I had to camp in my car for the rest of


the trip.


可知作者负担不起待在旅馆里,所以不得不 待在车里,即缺钱,故选


A






3


)细节 题。根据


I asked her for some hot water.


可知作者和她要热水,故选


C






4

)推断题。根据


I was greatly moved. And I decided to pass the kindness on.


我很感动。我< /p>


决定把仁慈传给他,即感谢的,故选


D






5


)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车


里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早

< p>
饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。故选


C





【点评】考查阅读理解。本文涉 及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联 系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




7



阅读理解




Vanuatu is an island nation in the South West Pacific. It is one of the smallest countries in the


world. But for those who are interested in adventure and sports, there is a lot to do. Vanuatu's


islands offer visitors two of the most exciting and dangerous activities in the world: volcano


(火


山)


surfing and land diving.



Volcano Surfing On Tanna Island, Mount Yasur rises 361 metres into the sky. Yasur is an active


volcano, and it erupts


(爆发)


almost every day, sometimes several times a day. For centuries,


people have climbed this mountain to visit the top. Recently, people have also started climbing


Yasur to surf the volcano. In some ways, volcano surfing is like surfing in the sea, but in other


ways it's very different. Volcano surfers try to escape the erupting volcano-- without getting hit by


flying rocks! It's fast, fun and dangerous- the perfect extreme sport


(极限运动)


.



Land Diving Most people are familiar with bungee jumping, but do you know bungee jumping


started on Pentecost Island in Vanuatu and is almost fifteen centuries old? The activity, first called


land diving, is part of a religious ceremony


(宗教仪式)


. A man ties tree vines


(树藤)


to his


legs. He then jumps head- first from a high tower to touch the earth with the top of his head-


without


breaking


the


vine.


Every


spring,


island


natives



men


only




still


take


part


in


this


amazing activity.




1



In the first paragraph, what does the underlined word refer to?



A. People. B. Animals. C. Activities. D. Islands.




2



According to the passage, Mount Yasur?



A. is no longer active B. is on Pentecost Island



C. erupts almost every day D. rises 800 metres into the sky




3



Why have people recently started climbing Mount Yasur?



A. Because people can climb it easily. B. Because people can make money.



C. Because people can watch snow on it. D. Because people can surf the volcano.




4



Which of the following about land diving is TRUE?



A. It is not dangerous at all. B. It was first called



C. It is a traditional activity in Vanuatu. D. It came to Vanuatu from another country.




5



What is the purpose of the passage?



A. To tell people not to do dangerous sports.



B. To explain what volcano surfing and land diving are.



C. To talk about the world's best volcano surfer and land diver.



D. To compare activities in Vanuatu with sports in New Zealand.



【答案】




1



A

< p>



2



C




3


D




4



C




5



B



【解析】


【分析】主要讲了瓦努阿图 群岛为游客提供了世界上最激动人心和最危险的两项


活动:火山冲浪和陆地潜水。





1

< p>
)细节题。根据句子定语从句


who


可知指的是人 ,可知对于对冒险和运动感兴趣的人


来说,有许多事情可做,所以


those


指的是人,故选


A






2


)细节题。根据


Mount Yasur rises 361 metres into the sky. Yasur is an active volcano, and it


erupts


(爆发)


almost every day


可知


Mount Yasu r


几乎每天爆发,故选


C


< p>




3


)细节题。根据


Recently,


people


have


also


started


climbing


Yasur


to


surf


the


volcano.



近,人们也开始攀登雅苏火山。故选


D





(< /p>


4


)细节题。根据


Land


Diving


Most


people


are


familiar


with


bungee


jumping,


but


do


you


know bungee jumping started on Pentecost Island in Vanuatu and is almost fifteen centuries old?


陆地跳水大多数人都熟悉蹦极跳,但你知道蹦极跳始于瓦 努阿图的五重岛,几乎有十五世


纪的历史吗?可知它是一种传统的活动,故选

< p>
C






5


)细节题。根据


Vanu atu's


islands


offer


visitors


two


of


the


most


exciting


and


dangerous


activities in the world: volcano


(火山)


surfing and land diving.


可知主要讲了瓦努阿图群岛为


游客提供了世界上 最激动人心和最危险的两项活动:火山冲浪和陆地潜水,目的是介绍火


山冲浪和陆地潜水 是什么,故选


B





【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻 找答案。




8



阅读理解




International Museum Day is coming. Here are some special museums that you must see.



-2019香港事件的起因


-2019香港事件的起因


-2019香港事件的起因


-2019香港事件的起因


-2019香港事件的起因


-2019香港事件的起因


-2019香港事件的起因


-2019香港事件的起因