中考英语阅读理解专题练习经典
-2019香港事件的起因
中考英语阅读理解专题练习经典
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
< br>1
.
根据短文内容出选择正确答案。
A
A farmer had a brother in town who was a gardener,
and his brother had a garden full of the
finest fruit trees. So his skill and
his beautiful trees were famous everywhere. One
day the farmer
went into the town to
visit his brother, and was surprised at the trees
that grew quite well.
and you, and your children, and your
children's children will enjoy it.
Then the gardener called his
workmen and ordered them to take up the tree and
carry it to
his
brother's
farm.
They
did
so,
and
the
next
morning
the
farmer
began
to
wonder
where
he
should plant it.
I
plant
it
on
the
hill,
he
said
to
himself,
wind
might
catch
it
and
shake
down
the
delicious fruit before it is ripe. If I
plant it close to the road, passersby will see it
and take away
the apples--but if I
plant it too near the door of my house, my
children may pick the fruit.
after he
had thought the matter over, he planted the tree
behind his barn
(谷仓)
.
Time passed, but the tree had no fruit the first
year, nor the second-then the farmer called his
brother. When the gardener came, the
farmer said angrily,
useless tree
instead of a fruitful one. This is the third year
and still it brings out nothing but leaves!
The
gardener laughed and said,
How could
you expect flowers and fruit?
(
1
)
From the
passage, we can see the farmer planted the apple
tree
A. behind
his barn
B. on the hill
C. close to the road
D. near his house
(
2
)
The
underlined word
A.
挂果
B.
成熟
C.
开花
D.
成长
(
3
)
What is NOT mentioned in
the fifth paragraph?
A. What happened to the apple tree.
B. Why the farmer got angry with his
brother.
C. What kind of man
the farmer was.
D. Why
the farmer called his brother.
< br>(
4
)
Which of
the following is NOT true?
A. The farmer's brother had a garden
full of the finest fruit trees.
B. The gardener gave his brother the
best apple tree from his garden.
C. No flowers, fruit or leaves were on
the apple tree.
D. The
farmer thought his brother gave him a useless
tree.
(
5
)
What do you know from the end of the
story?
A. The
farmer moved the tree to the roadside.
B. The gardener took the tree to the
roadside.
C. The tree will
have no fruit any more.
D.
The gardener taught the farmer a
lesson.
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
< br>B
(
3
)
C
(
4
)
C
(
5
)
D
【解析】
【分析】农民从城里的园丁
那里移植了一棵苹果树,把它种在他的谷仓后面,三
年了,果树没有长出像园丁说的那样
的果子。这是为什么呢?园丁来了一看恍然大悟。
(
1
)细节理解。根据文章第四段
So, after he had thought the matter over, he
planted the tree
behind his barn
(谷仓)
.
可知选
A
。
(
2
)词义猜测。句意:
“
如果我把它种在山上,在果
实成熟前大风会吹果树,把可口的果
实晃掉。
”
因此选
B
。
(
3
)细节理解。根据第五段可知,两年树没有结果实
;农民很生气,给哥哥打电话说他哥
哥骗他。没有提到农民是怎么样一个人,故选
C
。
(
4
)细节理解。根据第五段
This is
the third year and still it brings out nothing but
leaves!
可
知树没有开花结果,但是长有叶子。故选<
/p>
C
。
(
5
)推理判断。根据最后一段,园丁告诉农民树不结果的原因,故选<
/p>
D
,给他上了一课。
< br>【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
< br>词,在文章中寻找答案。
2
.
根据短文内容选择正确答案。
B
Shu Pulong has helped
at least 1000 people bitten by snakes. “It was
seeing people with snake
bites that
led me to this career,” he
said.
In 1963, after
his army service, Shu entered a medical school and
later became a doctor of
Chinese
medicine. As part of his studies he had to work in
the mountains. There he often heard of
people who had their arms and legs cut
off after a snake bite in order to save their
lives.
“I
was greatly
upset when they told me the
story of an old farmer I met. It was a very hot
afternoon. The old man was pulling
grass in his fields when he felt a pain in his
left hand. He at
once realized he had
been bitten by a poisonous snake. In no time he
wrapped
(缠绕)
a cloth
tightly around his arm to stop the
poison
(毒)
getting to his
heart. Running home he shouted,
`Bring
me the knife' Minutes later the man lost his arm
forever.”
“
The heartbroken story
touched me so much that I decided to devote myself
to helping people
bitten
by
snakes.”
Shu
added,
“I
worked
very
hard
and
tried
my
best
to
make
a
good
snake
doctor.” And at last he made
it.
(
1
)
The
best headline
(标题)
for this
newspaper article is .
A. Amazing Medicine
B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites
D. Snake Doctor
(
2
)
Shu
decided to devote himself to snake medicine
because .
A. he wanted to save people's arms and
legs
B. he had studied it at a
medical school
C. he had
seen snakes biting people
D. his army service had
finished
(
3
)
Why
did Shu go into the mountains?
A. He wanted to study snake
bites. B. He wanted to help
the farmers.
C. He was being
trained to be a doctor. D. He was
expected to serve in the army.
< br>(
4
)
Which of
the following can explain the word upset in the
third paragraph?
A. sad B.
surprised C. interested
D. frightened
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
A
【解析】
【分析】这篇文章主要介绍
了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历
和原因,
1
963
年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多
农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成
就。
(
1
)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选
D
。
(
2
)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中
p>
There
he
often
heard of people who had their arms and
legs cut off after a snake bite in order to save
their lives.
描述可知。故选
A
< br>。
(
3
)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中
As part of his
studies he had to work in
the mountains
.
描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选
C
。
(
4
)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。
sad<
/p>
伤心的;
surprised
吃惊的;<
/p>
interested
感兴趣的;
fri
ghtened
害怕的。故选
A
。
p>
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时
注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
3
.
阅读理解
An eighty-year-old
couple were having trouble with their memories.
One day, they decided to
see a doctor.
The doctor told them that there was nothing
serious, but he suggested that they
should start writing things down to
help them remember things. The couple thanked the
doctor
and left.
Later
that
night
while
watching
TV,
the
old
man
got
up
from
his
chair
and
his
wife
asked,
Then his
wife asked him to write it down.
I also
want some strawberries and cream on top. You'd
better write it down, or you will forget
that,
the kitchen.
After about 20 minutes, the husband
returned with a plate of fish. The wife laughed,
Your bad memory! I wanted some bread
with cream.
(
1
)
How
old was the wife?
A. Eight.
B. Eighteen.
C. Eighty.
D. Eighties.
(
2
)
Why
did the couple go to the doctor?
A. Because they had a
headache. B. Because they
had bad memories.
C. Because
the doctor was their son.
D. Because the old man was
ill.
(
3
)
What did the husband give to the
wife?
A. An ice
cream.
B. Some strawberries and cream.
C. Some bread with cream.
D. Some fish.
(
4<
/p>
)
What did the wife really
want
?
A. Some bread with cream.
B. An ice cream with some strawberries
and cream.
C. A plate of
fish.
D. Some strawberries and
cream.
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
B
(
3
)
D
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:一对老
夫妇记忆力出现了问题,去看医生,医生说没有什么
大碍,然他们把想做的事记下来便于
他们记忆,一天骑在让丈夫拿东西,妻子让他记下
来,他说他记住了,可是拿来的不是妻
子想要的。
(
1
)
细
节
理
解
题
,
根<
/p>
据
An
eighty-year-old
couple
were
having
trouble
with
their
memories.
可知他们已经八十了,故答案是
C<
/p>
。
(
2
)
细
节
理
解
题
,
根
据
An
eighty-year-old
couple
were
having
trouble
with
their
memories.
可知他们去看医生是因为他们的记忆出现了问题,故答案是<
/p>
B
。
(
3
)细节理解题,根据
After
about
20
minutes,
the
husband
returned
with
a
plate
of
fish.
< br>可知,丈夫给他妻子拿来的是鱼,故答案是
D
。
(
4
)细节理解题,根据
Will you get
me an ice cream?
I also want some
strawberries
and cream on
top.
可知吗,妻子要的是带有草莓和奶油的冰淇淋,故答
案是
B
。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接
在文中找到答案。
4
.
阅读理解
Mail, games, music,
news, chat rooms and
shopping
!
The Internet is
part of the way we live
today.
used for connecting a computer to a
telephone line. The Internet is changing and
growing all the
time.
More
and
more
people
have
computers
and
use
the
Internet.
Using
the
Internet
means
surfing the World Wide
Web
(
That's the
)
.The Web has large
numbers of websites in it. They are the
places you go to get information and do
things.
Where do these
websites come from
?
They are
made by web designers. What happens when
you
click
on
a
word
or
a
picture
?
You
are
sent
to
another
page.
It's
all
because
of
the
web
designer.
Web
designers
do
a
lot
of
work
by
using
a
computer
programming
< br>(程序编辑)
language.
Is Web design all about computer
programming? No. It's about making something new.
Web
designers must imagine a lot when
they are making a website. It must look good and
be fun to
use.
A
big
part
of
Web
design
is
art.
They
choose
the
best
pictures
and
colours
to
make
the
website
look good. They also write the things that you see
on the website. An important part of
their job is to share ideas with the
website manager about how to design the website
well.
(
1
)
This passage is mainly about
.
A. computer
programming languages
B.
the Web designers' work
C.
the website manager's work
D. the way to get onto the Internet
(
2
)
More
and more people are using the Internet because
it's .
A. easy and useful
B. beautiful and funny
C. colourful and hopeful
D. changing and colourful
p>
(
3
)
It's
possible for us to change websites by just a click
because of .
A. the modem's help
B. the telephone line's help
C. the Web designers' work
D. the website manager's
work
(
4
)
Which of the following is
WRONG
?
A.
B. There are a few websites on the
web.
C. The Internet has
changed people's lives.
D.
We can do things like shopping on the
Internet.
【答案】
p>
(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
< br>)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】本文介绍了互联网
是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重
要性。
(
1
)主旨
题。根据本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的
重要性可知
文章主要讲
网页设计师的工作
,
故选
B
。
(
2
)细节
题。根据
It's easy to get onto the Internet<
/p>
可知
越来越多的人在使用互联网,因为
它
简单有用
,
故选
A
。
(
3
)推理
题。根据
They are made by web
designers. What happens when you click on
a word or a picture
You are sent to another page
它们是由网页设计师制作的。当你点击
一个单词或图片会发生什
么?您将被发送到另一页
可知,因为
网页设计师的工作我们只需
点击一下就可以改变网站
,
故选
C
。
(
4
)细节
题。根据
The Web has large numbers of
websites in it
网络中有大量的网站
可知
网
上有几个网站是错误的
,故选
B
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题
,细节题要注意从文中寻找
答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需
要通读全文,了解大意之后
找出中心思想。
5
.
阅读理解
Roald Dahl was one of
the most successful writers of children's books.
He sold millions of books
all over the
world. Many of his books have been made into films
and videos. He is so famous that
there
is even a Roald Dahl Museum you can
visit.
Roald Dahl was
born in 1916 in Wales, Britain. His father was
rich but he died when Roald was
very
young.
Roald
and
his mother
lived
a
hard
life. He
had
to
leave
school
and
went
to
Africa
where
he worked for an oil company.
In 1939, Roald became a pilot, but
he had a bad accident. It made him
limp
(瘸的)
for the
rest of his life. After this, Roald
went to America where he wrote a story about his
experience as a
pilot. It was so good
that it was put in a magazine.
Roald married an American film
star. They bought a house in England and had five
children.
From 1960 to 1965,
:
Theo, one of his children,
was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious
illness. It took her years to get
completely better.
Gradually Roald became more and more successful.
He always did his writing in an old
shed
(棚)
at the back of his
house. He always sat in the same old armchair with
a wooden board on
his lap.
got in your head and a
pencil and a bit of paper.
In 1983 Roald won a big prize for his book The
BFG. During his life, Roald wrote many famous
books, such as Charlie and the
Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr
Fox.
After
he
died
in
1990,
Roald
left
money
to
help
people
with
serious
illness
and
those
with
problems with reading and
writing.
(
1
)
Roald Dahl was famous as
a
(
n
)
.
A. doctor
B. teacher
C. actor
D. writer
(
2
)
After Roald went to
America, he .
A. lost his parents in a plane accident
B. wrote a story about his pilot
experience
C. got married
with an English film star
D. won a big prize for his book
Matilda
(
3
)
Which of the following is the best
for the blank in Paragraph 4?
A. they lived a happy life
B. three terrible things
happened
C. he went on
writing books
D. he created some unlucky
characters
(
4
)
What Roald said in Paragragh 6
mainly shows that .
A. being a writer was a popular job at
that time
B. one needs to
practise a lot if he wants to be a
writer
C. Roald loved
writing very much and was talented in
it
D. though he was
successful, Roald lived a simple life
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】主要讲了罗尔德<
/p>
·
达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几
百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。
(
1
)细节
题。根据
Roald Dahl was one of the most
successful writers of children's books.
可知
是成功的儿童读物作家之一,故选
D
。
(
2
)细节题。根据
After
this,
Roald
went
to
America
where
he
wrote
a
story
about
his
experience as a pilot.
可知
Roald
去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选
B
。
(
3
)细节题。根据后文
Th
eo,
one
of
his
children,
was
hit
by
a
taxi
and
was
seriously
hurt.
Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious illness. It took
her years to get completely better.
他的一个
孩子西奥被出租车撞了,伤
得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。
不久之后,他的妻子也得了
重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是
3
个可怕的事情发生了,故选
B
。
(
4
)细节题。根据
need is
what you've got in your head and a pencil and a
bit of paper.
可知
“
作
为一个作家的好处
之一,
”
他曾经说,
“
就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即
Roald
非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6
.
阅读理解
I was travelling alone
through the UK. To reach places that were off the
public transportation
map, I bought an
old car, which cost most of my money. I couldn't
afford to stay in a hotel, so I
had to
camp in my car for the rest of the
trip.
One morning I woke
up in my old car on a country road in Ireland and
saw a single house, The
water in my
thermos
(保温瓶)
had gone cold,
so I knocked on the door of the house. A woman
opened it. I asked her for some hot
water. But she wouldn't let me get away with just
that! I was
invited indoors. She asked
me to sit at the table and have breakfast with her
family. They filled my
thermos before I
left.
I was greatly
moved. And I decided to pass the kindness on. The
other day I met a young man
who had
been driving around to look for a parking lot. He
looked increasingly upset. I was glad
that I was able to point one out to
him. His thankful smile was the hugest
reward
(奖赏)
for
me.
(
1
)
The
writer bought the car in order to ______________.
A. serve the public
B. travel more easily
C. take the trip alone
D. save more money
(
2
)
Why
did the writer camp in his car?
A. He was short of money.
B. It was his habit.
C. He could have a better rest.
D. It would be warmer.
(
3
)
The
writer asked the woman for ______________.
A. a map
B. a thermos
C. some hot water
D. a light breakfast
(
4
)
How
did the young man feel at last?
A. Funny.
B. Upset. C.
Disappointed. D.
Thankful.
(
5
)
What's the main idea of the
text?
A.
Travelling alone is interesting.
B. Sharing food is a pleasure.
C. Kindness is the sunshine in life.
D. Smile is important to
everyone.
【答案】
p>
(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
< br>)
C
(
4
)
D
(
5
)
C
【解析】
【分析】主要讲了作者去英
国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车里待了一
晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,
所以去借水,一个女士让作者一起吃早饭,作者备
受感动,决定把友善传递下去。
(
1
)细节题。根据
To reach places that were
off the public transportation map, I bought an
old car, which cost most of my money.
p>
为了到达公共交通地图上找不到的地方,我买了一辆旧
车,花了我大
部分的钱,故选
B
。
(
2
)细节
题。根据
I couldn't afford to stay in a
hotel, so I had to camp in my car for the rest of
the trip.
可知作者负担不起待在旅馆里,所以不得不
待在车里,即缺钱,故选
A
。
(
3
)细节
题。根据
I asked her for some hot water.
可知作者和她要热水,故选
C
。
(
4
)推断题。根据
I was greatly moved. And I
decided to pass the kindness on.
我很感动。我<
/p>
决定把仁慈传给他,即感谢的,故选
D
。
(
5
p>
)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去英国旅行时,负担不起待在旅馆,所以在车
里待了一晚,第二天发现保温瓶里的水变凉了,所以去借水,一个女士让作者一起吃早
饭,作者备受感动,决定把友善传递下去。故选
C
。
【点评】考查阅读理解。本文涉
及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联
系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
p>
7
.
阅读理解
Vanuatu is an island
nation in the South West Pacific. It is one of the
smallest countries in the
world. But
for those who are interested in adventure and
sports, there is a lot to do. Vanuatu's
islands offer visitors two of the most
exciting and dangerous activities in the world:
volcano
(火
山)
surfing and land diving.
Volcano Surfing On Tanna Island, Mount Yasur rises
361 metres into the sky. Yasur is an active
volcano, and it
erupts
(爆发)
almost every day,
sometimes several times a day. For centuries,
people have climbed this mountain to
visit the top. Recently, people have also started
climbing
Yasur to surf the volcano. In
some ways, volcano surfing is like surfing in the
sea, but in other
ways it's very
different. Volcano surfers try to escape the
erupting volcano-- without getting hit by
flying rocks! It's fast, fun and
dangerous- the perfect extreme
sport
(极限运动)
.
Land Diving Most people are
familiar with bungee jumping, but do you know
bungee jumping
started on Pentecost
Island in Vanuatu and is almost fifteen centuries
old? The activity, first called
land
diving, is part of a religious
ceremony
(宗教仪式)
. A man ties
tree vines
(树藤)
to his
legs. He then jumps head- first from a
high tower to touch the earth with the top of his
head-
without
breaking
the
vine.
Every
spring,
island
natives
(
men
only
)
still
take
part
in
this
amazing
activity.
(
1
)
In
the first paragraph, what does the underlined word
refer to?
A.
People. B. Animals.
C. Activities. D.
Islands.
(
2
)
According to the passage, Mount
Yasur?
A. is no
longer active
B. is on Pentecost Island
C.
erupts almost every day
D. rises 800 metres into the sky
(
3
)
Why
have people recently started climbing Mount Yasur?
A. Because people can climb
it easily. B. Because people can
make money.
C. Because
people can watch snow on it. D. Because
people can surf the volcano.
(
4
)
Which of the
following about land diving is TRUE?
A. It is not dangerous at
all. B. It was
first called
C. It is a
traditional activity in Vanuatu. D.
It came to Vanuatu from another
country.
(
5
)
What is the purpose of the
passage?
A. To
tell people not to do dangerous sports.
B. To explain what volcano surfing and
land diving are.
C. To talk
about the world's best volcano surfer and land
diver.
D. To compare
activities in Vanuatu with sports in New
Zealand.
【答案】
(
1
)
A
(
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
C
(
5
)
B
【解析】
【分析】主要讲了瓦努阿图
群岛为游客提供了世界上最激动人心和最危险的两项
活动:火山冲浪和陆地潜水。
(
1
)细节题。根据句子定语从句
who
可知指的是人
,可知对于对冒险和运动感兴趣的人
来说,有许多事情可做,所以
those
指的是人,故选
A
。
p>
(
2
)细节题。根据
Mount Yasur rises 361
metres into the sky. Yasur is an active volcano,
and it
erupts
(爆发)
almost every day
可知
Mount Yasu
r
几乎每天爆发,故选
C
。
(
3
)细节题。根据
Recently,
people
have
also
started
climbing
Yasur
to
surf
the
volcano.
最
近,人们也开始攀登雅苏火山。故选
D
。
(<
/p>
4
)细节题。根据
Land
Diving
Most
people
are
familiar
with
bungee
jumping,
but
do
you
know bungee jumping started on
Pentecost Island in Vanuatu and is almost fifteen
centuries old?
陆地跳水大多数人都熟悉蹦极跳,但你知道蹦极跳始于瓦
努阿图的五重岛,几乎有十五世
纪的历史吗?可知它是一种传统的活动,故选
C
。
(
5
)细节题。根据
Vanu
atu's
islands
offer
visitors
two
of
the
most
exciting
and
dangerous
activities in the world:
volcano
(火山)
surfing and land
diving.
可知主要讲了瓦努阿图群岛为
游客提供了世界上
最激动人心和最危险的两项活动:火山冲浪和陆地潜水,目的是介绍火
山冲浪和陆地潜水
是什么,故选
B
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻
找答案。
8
.
阅读理解
International Museum
Day is coming. Here are some special museums that
you must see.