英语阅读理解模拟试题
-500分左右的文科好大学
英语阅读理解模拟试题
一、高中英语阅读理解
1
.
阅读理解
To eat only a
vegan
(素食的)
diet might sound
difficult, especially with many popular dishes
containing meat or other animal
products. Yet in 2017, veganism was described as
“the fastest
-
growing
lifestyle movement” in the UK
,
according to BBC news.
A
study
by
a
UK
market
research
organization,
suggests
that
over
542,000
Brits
went
vegan
during the previous decade, an increase
of 360%. And the main force behind this increase
was
those aged 15-34 years old
—
42% of recent vegans fall
under that age range.
So
why exactly has veganism become so popular among
young Brits?
One reason
could be that many young people want to protect
the environment, as less meat
consumption
is
known
to
be
beneficial
to
the
environment.
Global
meat
manufacturing
is
believed to cause 18% of
the world's greenhouse gas
emissions
(排放)
, even more
than that of
all the world's cars,
trains and planes combined. Another reason is that
many of today's young
people believe
that it's wrong to kill animals to be used as
food.
Jess Murray, 22, a
student at University College London, said that he
chose to become vegan
after realizing
that eating animals is a choice that people make,
rather than something that we
need to
do to survive. “Becoming vegan was an
ethica
l (
道德的
)
decision,” he told the Guardian.
Social media is also believed to
have given rise to the increase in veganism.
Platforms such as
Facebook
allow
young
vegans
to
connect
with
each
other
much
easier,
while
others
such
as
Instagram have led to the
creation of “vegan celebrities
(
名人
)”, who share lips on
vegan lifestyles.
Despite the rising of veganism, Laura Wyness, an
expert in diet and nutrition, said that meat is
very important for people's health. “A
strict vegan diet makes it difficult to
ge
t some minerals and
vitamins that your body needs,” Wyness
told BBC news.
However,
the
popularity
of
veganism
doesn't
seem
to
be
fading.
“It
feels
more
like
this
is
something
that
is
sticking
.”
said
an
expert
of
the
Vegan
Society,
a
UK
charity
that
pro
motes
veganism.
(
1
)
What can we learn
about veganism, “the
fastest
-
growing lifestyle
movement” in UK?
A. It has created many popular dishes.
B. It is backed up mainly by old
people.
C. It has led to
further market research.
D.
It has grown steeply in the past 10
years.
(
2
)
The
following may account for the increase in veganism
EXCEPT .
A. Young people prefer an environment-
friendly life.
B. Young people
want to become ethical
celebrities.
C.
Meal manufacturing contributes a lot to the
world's greenhouse gas.
D.
Social media allow
the vegan message to
spread quickly around.
(
3
)
The
underlined word “sticking” in the Iasi paragraph
is equal to
in meaning.
A. important
B. special
C. lasting
D. impressive
(
p>
4
)
Which of the
following will serve as the best title of the
passage?
A.
Young Brits Going Vegan
B. Veganism Comes First
C. How to Start a Vegan Lifestyle
D. Veganism and the Environment
【答案】
(
1
)
D
(
2
< br>)
B
(
3
)
C
(
4
)
A
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,研究表明,过去的十年里素食主义在英国增长迅
猛。这一增长的主要力量是那些年龄在
15-34
岁之间的年轻人。其原因可能是由于肉类加
工排放的热量大过世界上所有的汽车,火车和飞机的总和,他们认为杀死动物用作食物是
不对,年轻人想要保护环境。另外社会媒体的参与也导致了年轻的素食者的增加。
(1)
考查细节理解。根据第二段中的
“A
study
by
a
UK
market
research
organization,
suggests
that over 542,000
Brits went vegan during the previous decade, an
increase of 360%.”
可知,英
国市场研究表
明,在过去的十年里,素食主义者的人数增长了
360%
,增长
迅猛。
”
故选
D
。
(2)
考查细节理解。根据第
五段中的
“Becoming
vegan was an
ethical (
道德的
) decision,”
他们认
为素食是道德上的决定,及第六段可知,社交媒体也被认为导致了
素食主义的增加的原因
之一,因而出现了一些所谓的素食名人来分享他们的生活方式,可
知素食主义者的增加不
是因为他们想成为道德名人,而是分享素食主义让他们成为
“
名人
”
,这不是素
质快速发展
的原因,因此选
B
。
(3)
考查词义猜测。根据第六段中的
p>
“ the popularity of veganism doesn't seem
to be fading. ‘It
feels more
like this is something that is
sticking.’”
根据转折连词
however
可知,前后两句意义
是相反的。前面说
“
p>
素食主义的流行似乎并没有消退
”
,因此可
推断出后一句是反而会持续
下去。故
sticking
意为
”
持续
”
,可知,
lasting“
< br>持久的,持续的
”
符合题意,故选
C
。
(4)
考查主旨大意。通读全文可知,本文主要讲述过去的十年里素食主义在英国增长迅猛。
这一增长的主要力量是那些年龄在
15-34
岁之间。素食主义
在英国的年轻人中非常流行的
原因可能是年轻人想要保护环境,社会媒体的参与也导致了
素食者的增加。故选
A
。
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇社会现象< p>
类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,< p>
推理,概括和归纳,从而选出正确答案。
2
.
阅读理解
Basic information about
three classical movies
1
Forrest Gump
is
as
stupid
does,
says
Forrest
Gump
(played
by
Tom
Hanks
in
an
Oscar-winning
performance)
as he discusses his relative level of intelligence
with a stranger while waiting for a
bus. Despite his sub-normal IQ, Gump
leads a truly charmed life, with a ringside seat
for many of
the most memorable events
of the second half of the 20th century... (Click
here to show more)
Rating: PG-13 (Under 13 requires accompanying
parent or adult guardian)
Genre: Comedy, Drama,
Romance
Directed By:
Robert Zemeckis
Written
By: Eric Roth
In
Theaters: Jul 6, 1994 Wide
On Disc/Streaming: Aug 28, 2001
Box Office
:
$$
330,000,000
Runtime: 142
minutes
Studio:
Paramount Pictures
2
Rain Man
Self-centered,
avaricious
Californian
Charlie
Babbitt
(Tom
Cruise)
is
informed
that
his
long-
estranged father has
died. Expecting at least a portion of the elder
Babbitt's $$ 3 million estate,
Charlie
learns
that
all
he's
inherited
is
his
dad's
prize
roses
and
a
1949
Buick
Roadmaster.
Discovering that
the $$ 3 million is being held in trust for an
unidentified party, Charlie heads to his
home town of Cincinnati to ascertain
who that party is…(Click here to show
more)
Rating: R(Under 17 requires accompanying parent or
adult guardian)
Genre:
Drama
Directed By: Barry
Levinson
Written By:
Ronald Bass, Barry Morrow, David Rayfiel, Barry
Levinson
In Theaters:
Dec 16, 1988 Wide
On
Disc/Streaming: Jan 1, 2000
Runtime: 133 minutes
Studio: MGM
3 The
Shawshank Redemption
In
1946, a banker named Andy Dufresne (Tim Robbins)
is convicted of a double murder, even
though he stubbornly proclaims his
innocence. He's sentenced to a life term at the
Shawshank
State Prison in Maine, where
another lifer, Ellis
the new recruit
most likely to crack under the pressure. But...
(Click here to show more)
Rating: R (Under 17 requires accompanying parent
or adult guardian)
Genre: A Prison Drama
Directed By: Frank
Darabont
Written By:
Frank Darabont
In
Theaters: Sep 10, 1994 Wide
On Disc/Streaming: Jan 27, 1998
Runtime: 142 minutes
Studio: Columbia
Pictures
(
1
)
Who
is the director of Rain Man?
Darabont.
Morrow.
Levinson
Zemeckis.
(
2
)
The
type of The Shawshank Redemption is .
drama
e
(
3
)
Which of the following persons
is regarded to be unintelligent in the three
movies?
Dufresne.
e
Babbitt.
t Gump.
Man.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
【解析】
【分析】本文是一篇应用文
,介绍了三部经典电影的基本情况。这三部电影是
《阿甘正传》、《雨人》和《肖申克的
救赎》。
(
1
)考查细节理解。根据
Rain
Man
部分中的
“Directed
By:
Barry
Levinson”
可知,
Rain
Man
的导演是
Barry Levi
nson
。故选
C
。
< br>
(
2
)考查细节理解。根据
The Shaw shank
Redemption
部分中的
“Genre: A
Prison Drama
,
”
可知,
The Shaw shank
Redemption
电影的体裁是
A Prison Dra
ma
监狱剧,故选
A
。
(
3
)考查细节理解。根据
Forrest
Gump
部分中的
is
as
stupid
does,’says
Forrest
Gump ... Despite his
sub-
normal IQ, Gump leads a truly
charmed life.“
傻人有傻福
”
< br>阿甘(
Forrest
Gump
)的饰演者汤姆
·
汉克斯说
...<
/p>
。尽管他
(
阿甘
)
的智商低于正常水平,阿甘过着一种真正
令人神往的生活。可
知,阿甘的智力不高,所以不聪明。故选
C
。
< br>
【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇
介绍类阅读,考生需要准确掌握细节
信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。
3
.
阅读短文,从每题所给的
A
、
B
、
C
和
D
四个选项中,选出最佳选项。
Many people have long dreamed of
being able to fly around as simply as riding a
bicycle. Yet
the
safety
and
strength
of
a
flying
bike
was
always
a
big
problem.
Over
the
past
10
years,
developments in
technology have moved the dream of personal flying
vehicles closer to reality.
Now, two
groups of inventors say such vehicles may be
available soon.
The
British company Malloy Aeronautics has developed a
prototype (
原型
) of its flying
bicycle.
Grant Stapleton, marketing
sales director of Malloy Aeronautics, says the
Hoverbike is able to get
in and out of
small spaces very quickly.
can be folded
and packed,
Mr.
Stapleton says safety was the company's main
concern. He says the designers solved the
safety issue by using overlapping
rotors to power the vehicle.
The company is testing a full-size
prototype of the Hoverbike, which will most likely
be used
first by the police and
emergency rescue teams.
In
New
Zealand,
Martin Aircraft
Company
is
also
testing
a
full-size
prototype
of
its
personal
flying device,
called the Jetpack. It can fly for more than 30
minutes, up to 1, 000 meters high and
reach a speed of 74 kilometers per
hour.
Peter Coker is the
CEO of Martin Aircraft Company. He said the
Jetpack
from the start
into
the actual structure itself, very similar to a
Formula One racing car.
The Jetpack uses a gasoline-powered engine that
produces two powerful jet streams. Mr. Coker
says it also has a parachute that would
be used, if there should be an emergency.
work at very low altitude and actually
saves both the aircraft and the
pilot,
says the Jetpack will be ready
for sale soon.
(
1
)
We
can learn from the passage that the Hoverbike
________.
A. can
hardly get in and out of small spaces
quickly
B. can fly for over
30 minutes, up to 1, 000 meters high
C. has been used by the police and
emergency rescue teams
D.
can be transported quickly after being folded and
packed
(
2
< br>)
Peter Coker uses the example of
Formula One racing car to show that ________.
A. the Jetpack is very safe
and reliable
B. the engine
of the Jetpack is powerful
C. the actual structure of the Jetpack
is unique
D. the Jetpack can
reach a great speed and height
(
3
)
The
underlined word
A. the jet
stream
B. the engine
C. the Jetpack
D. the parachute
(
4
)
What is the
author's main purpose of writing the passage?
A. To describe the problems
of inventing flying vehicles.
B. To introduce the latest development
of flying vehicles.
C. To
show the differences between two flying
vehicles.
D. To advertise
the two personal flying vehicles.
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
(
4
)
B
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,讲述一种个人飞行工具很快就会应用于现实,然而
安全性和强度一直是个大问题,文中
介绍了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品
把安全放在首位,并对产品进行了改
进。
(
1
)考查细节理解。根据第二段中的
“the
Hoverbike is able to get in and out of small
spaces
very quickly. It can be moved
across continents very quickly because it can be
folded and packed.”
可知,
Hover
bike
能够很快地进出小空间。它可快速地在大陆上移动,因为它可以折叠和包
装。可知,选
D
。
(
2
)考查
推理判断。根据第六段
Peter Coker
说
Jetpack
从一开始就围绕安全进行的,安全
可
靠性是最重要的因素。我们在车的现行结构中植入了安全性,非常类似于
Formula
One
赛车。,故选
A
。
(
3
)考查词义猜测。根据最后一段中的
“Mr.
Coker says it also has a parachute
(
降落伞
) that
can be
used should there be an emergency.
tarts to work at very low altitude ….,
”Coker
先生
说
Jetpack<
/p>
上也有降落伞,可以在紧急情况下使用。
“
在海拔非常低的情况下开始用它
…”
。
可知,
Jetpack
上的降落伞(它)是在海拔低时才用。
由此可知
it
指的是
parachut
e
(
降落
伞
)
。故选
D
。
(
4
)考查
主旨大意。根据第一段可知,许多人一直梦想能像骑自行车一样简单的飞来飞
去,科技的
发展让这个梦想很快实现。然而飞行自行车的安全性和强度一直是个大问题。
接着下面叙
述了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品把安全放在首位。故选
B
。
【点评】本题考点涉
及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科研类阅
读,要求考生在捕捉
细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推
理,概括和归纳,从而
选出正确答案。
4
.
阅读理解
Watching
wooden
dolls
come
to
life
may
not
be
one
of
the
most
popular
forms
of
entertainment today, but with over
twenty years' experience, talented puppeteer
(
木偶表演者
)
Peter
Roberts has earned himself the title “master
puppeteer” because of his great ability to turn
puppets into believable, almost living
characters. “People are quite often surprised to
hear what I
do for living and have
little appreciation of puppy as a form of
entertainment. But while the exact
origins of puppet theatre are unknown,
it has been popular in many cultures and may have
been
the very first kind of theatre,”
he explains.
Roberts' shows are highly original. “A
puppet show can involve anything from
clowning(
傻逗
)
to
storytelling,” he says, Equally diverse are the
audiences he performs for. “Some are attracted
by the puppets themselves, while others
enjoy the dialogue.” Roberts believes that this
form of
entertainment can be
appreciated by people of all ages and
cultures.
Roberts'
interest
in
puppets
started
when
he
received
some
beautiful
glove
puppets
one
Christmas. He started putting on shows
with these for family and friends and then moved
on to
handmade
Chinese
string
puppets.
Learning
mostly
from
books
and
personal
experience,
he
explains, “I was already
spending most of my free time carving puppets and
putting on shows, so
I hardly noticed
the change from students to full-
time
professional puppeteer.”
The
puppets
are
designed
specifically
for
each
show,
which
is
extremely
time
consuming.
According to
Roberts, “Sometimes what you expect and what you
actually create in the end are
two very
different things. I've made some of my best
puppets 'accidentally'.
”
When most people hear
the word “puppetry”, they more than likely think
of a way of keeping
children
entertained at birthday parties. Certainly the
subject matter will be expected to be
light-
hearted
rather
than
serious.
However,
Roberts
wants
to
point
out
that
puppets
come
serious
messages sometimes.” he
says.
(
1
)
What do we know about puppetry in
the first paragraph?
A. It is a most popular form of
entertainment.
B. It cannot
give people pleasure any more.
C. It
was
first
brought
to
life
by
Peter
Roberts.
D. Its
value
as
an
art
form
is
not
fully
recognized.
(
2
)
In
Roberts' eyes, his puppet shows .
A. usually attract people
full of humor
B. are most
something for old aged audience
C. display
something
meaningful
for
different
people
D. involve
hard
work
and
great
intelligence
(
3
)
Roberts developed
an interest in puppets because of .
A. the puppet show books
B. his university major
C. a
Christmas gift
D. some Chinese string
puppets
(
4
)
What does Roberts want people to
think of puppet theatre?
A. It is just a kind of entertainment
for kids.
B. It can be
educational as well as entertaining.
C. It is only a kind of serious art
form.
D. It should be
kept light-hearted.
【答案】
(
1
)
D
(
2
)
< br>C
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】本文为夹叙夹议。
本文讲述了虽然木偶表演栩栩如生,但已不是当今一
种最流行的娱乐形式。享用盛名的木
偶大师罗伯特却让自己的木偶表演极具独创性。他让
木偶表演不仅具有观赏性也有一定的
教育意义。
(
2
)细节理解题。根据第一段
“People
are
quite
often
surprised
to
hear
what
I
do
for
living
and
have little appreciation of puppy as a form of ent
ertainment”
可知,人们很少把木偶表演看
作是一种
娱乐形式来欣赏。分析选项可知
D
项(它作为一种艺术形式没有
被充分认可)符
合题意,故答案选
D
项
。
(
3
)推
理判断题。第二段内容说罗伯特的木偶戏涉及任何东西,从扮小丑逗乐到到讲故
事,
p>
”
他给各种各样不同的观众表演。
“
有些人被木偶本身吸引,而另一些人喜欢木偶表演
中的对话。
”
罗伯特认为这种形式的娱乐可以被各个年龄段和文化的人所欣赏。由此
可判
断,罗伯特的木偶戏为不同的人展示一些有意义的东西。分析选项可知
C
项符合题意,故
答案选
C
项。
(
3<
/p>
)推理判断题。根据最后一段最后两句
“Certainly
the subject matter will be expected to be
light-hearted
rather
than
serious.
However,
Roberts
wants
to
point
out
that
puppets
come
serious
messages
sometimes.”
< br>木偶表演的主题更多的是轻松愉快的而不是严肃的。然而,罗
伯特指出木偶表演有
时也传递一些严肃的东西。由此可推断出,木偶表演既是一种娱乐也
有一定的教育性。故
答案选
B
。
(
4
)此题属于细节理解中的一一对应型。答案与题目在表达形
式和意义上直接吻合,一一
对应,一目了然。根据第三段第一句
“Roberts'
interest
in
puppets
started
when
he
received
some beautiful glove puppets
one Christmas.”
罗伯特对木偶的兴趣始于圣
诞节时他收到了一
些漂亮的手套木偶。故选
C
< br>。
【点评】夹叙夹议阅读理解:(
1
)先叙述自己的某一个生活经历或见闻,然后真对这一事
件发表自己对生活的看法,或揭示生活的真理。(
2
)作者先提
出一种观点或看法。然后围
绕这一观点或看法用具体的事例加以说明,有时也可能用几个
事例从不同的侧面来说明。
(
3
)提出
一种观点或见解,然后用某一事例来阐述这一观点,最后再进一步的总结和升
华。
抓住作者要说明的观点或要阐述的生活哲理是做好这一类型题目的关
键,而作者叙述
所发生的事件或生活经历只是为表达其思想服务的。
5
.
阅读理解
About aspirin:
Aspirin is a commonly used drug
which can be taken to relieve discomfort caused by
numerous
medical problems including
headaches, toothache, inflammation and infections.
It is also suitable
to treat colds and
flu-like symptoms, and to reduce a high
temperature.
Who can
take aspirin?
Adults and
children over 16 years of age.
Who should not take
aspirin?
Women who are
pregnant, or plan to become pregnant. Aspirin may
harm your unborn baby.
Women who are breast-feeding. Aspirin can pass
into your breast milk and may harm your
baby.
People who have
any problems with the way the liver works or with
the way the kidneys work.
How to take aspirin:
Take aspirin after meals, with a
full glass of water or milk.
The recommended dose
(
剂量
) ranges from two to
three tablets at a time. Never take more
than 4g 12 tablets) in any 24 -hour
period.
You
must
not
take
these
tablets
with
any
other
medicine
which
contains
any
aspirin
or
painkiller.
How to store aspirin:
Keep all medicines out of the reach and sight of
children.
Store aspirin
in a cool, dry place, away from direct heat and
light.
Do
not
put
aspirin
in
the
bathroom
because
the
dampness
there
can
cause
it
to
lose
its
effectiveness.
Throw away aspirin that smells strongly of
vinegar.
Possible side
effects:
Feeling sick,
increased risk of bleeding, stomach pain,
indigestion and heartburn are common.
If these effects continue, contact your
doctor.
Ringing in the
ears, difficulty breathing, dizziness, and mental
confusion are rare. If these occur,
stop taking the drug and contact your
doctor for further advice.
(
1
)
In
which case will you take aspirin according to the
text?
A.
Stomachache. B. Fever.
C. Breathlessness. D.
Nosebleed.
(
2
)
How
many times can you take aspirin at most in a day?
A. 6.
B. 5.
C. 4.
D. 3.
(
3
)
What type of writing is
this text?
A. A
hospital announcement.
B. A medical report.
C. A
doctor's suggestions list.
D. Medical instructions.
【答案】
(
1
)
p>
B
(
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,介绍阿司匹林的作用和注意事项。
(
1
)考查细节理解。根据第一段中的
“It is also
suitable to treat colds and flu
-like
symptoms,
and to reduce a high temperat
ure.”
可知,阿司匹林可以退烧,故选
B
< br>。
(
2
)考查细节理解。根据第四段中的
“The
recommended
dose
(
剂量
)
ranges
from
two
to
three tablets at a time.
Never take more than 4g 12 tablets in any 24
-
hour period.”
可知,每次
2-3
片,一天不能超过
12
片,
最多六次,故选
A
。
(
3
)考查主旨大意。本文属于说明文,介绍阿司匹林
的作用和注意事项,因而是一篇药物
使用说明书,故选
D
。
【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大
意两个题型的考查,是一篇药物使用说明书,要
求考生准确掌握细节信息,并根据上下文
进行推理,归纳,从而选出正确答案。
6
.
阅读理解
Imagine
yourself
on
the
other
side
of
the
college
admissions
desk.
It's
not
so
glorious,
apparently.
At
the
very
least,
you
need
to
be
good-
natured.
Joseph
Connolly,
a
guidance
counselor at New Oxford High School in
the United States, wanted to know the things that
annoy
admissions officers the most. He
sent out a request to members of the National
Association for
College
Admissions
Counselors
and
received
hundreds
of
responses.
Apparently,
college
admissions officers
were waiting for an opportunity to unload their
frustrations. The responses
fall into
several areas:
Communication
Silly or
stupid email addresses; sending emails that use
texting shorthand, such as
some1 2 call
me.
Leaving a message
with just a first name and no telephone number.
For example,
Suzie. Please call me
back.
Acting
distracted
during
a
one-on-one
interview;
nervous
habits
like
foot-
tapping
or
Not responding to emails from the admissions
office.
Over-involved
parents
The very common
comment from parents,
Parents attending interviews, and worse yet,
speaking for their children.
Essays
Not identifying which question they are responding
to.
Writing about
something they were great at in the seventh grade
but haven't pursued since
then.
(
1
)
What is the purpose of
the text?
A. To
complain
about
the
process
of
college
application.
B. To
provide
tips
for
college
students in achieving high
grades.
C. To list unwelcome
behaviors in college application. D. To
prove that admission officers are
under
great pressure.
(
2
)
Which behavior may leave
admission consolers a bad impression?
A. To use inappropriate and
incomplete language. B. To leave a
complete telephone number.
C. To focus on the interview and stay
calm. D. To reply to e-mails
quickly.
(
3
)
What should parents avoid doing
in an interview?
A. Letting kids to fill in the
application form. B. Attending the
interview on time.
C.
Getting dressed neatly for the interview.
D. Answering questions for their kids.
【答案】
(
1
)
C
(
2<
/p>
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,介绍了学生申请大学时出现的一些令招生人员烦恼
的不好的行为。
(
1
)考查写作目的。根据第一
段中的
“Joseph
Connolly,
a
guidance
counselor
at
New
Oxford
High School in the
United States, wanted to know the things that
annoy admissions officers the
most.”
和
“The
responses fall into several areas:”
可推断,
文章的写作目的是为读者列出在申请
大学时不受欢迎的行为。故选
C
。
(
2
)考查细节理解。根据
●
Communication
部分中的
“Silly or
stupid email addresses; sending
emails
that use texting shorthand, such as “im w8ing 4
somel 2 call me.”
可知,使用不合适的和
不
完整的语言会给招生人员留下不好的印象。故选
A
。
(
3
)考查细节理解。
根据
● Over
-involved
parents
部分中的
“Parents
attending interviews, and
worse
yet,
speaking
for
their
children.”
可
知,父母不应该在面试中为代替孩子回答问题。故
选
D
。
【点评】本题考点涉及细节理解和写作目的
两个题型的考查,是一篇生活类阅读,要求考
生准确捕捉细节信息,并根据上下文进行推
理,归纳,从而选出正确答案。
7
.
阅读理解
A young woman sits alone in a café
sipping tea and reading a book. She pauses briefly
to write
in a nearby notepad before
showing her words to a passing café waiter:
please?
This
is
a
familiar
scene
in
Tokyo's
so-
called
cafés
where
customers
are
not
allowed to speak, and only communicate
by writing in notepads.
The
concept
rises
by
a
desire
to
be
alone
among
young
Japanese,
a
situation
brought
by
economic
uncertainty,
a
shift
in
traditional
family
support
structures
and
the
growing
social
isolation. The
phenomenon is not limited to coffee shops but
covers everything from silent discos,
where participants dance alone wearing
wireless headphones connected to the DJ, to
products
such as small desk tents
designed for conversation-free privacy in the
office. One Kyoto company
even offers
single women the opportunity to have a
—
a full bridal affair,
complete with white dress and ceremony,
and the only thing missing is the groom. The trend
has
its
own
media
expression-
“botchi
-
zoku”,
referring
to
individuals
who
consciously
choose
to
do
things completely on their
own.
One
recent
weekday
afternoon,
Chihiro
Higashikokubaru,
a
23-year-old
nurse,
travelled
90
minutes
from
her
home,
to
Tokyo
on
her
day
off
in
order
to
enjoy
some
solo
time.
Speaking
quietly
at
the
entrance
of
the
cafe,
Miss
Higashikokubaru
said:
“I
heard
about
this
place
via
Twitter and I like the
idea of coming here. I work as a nurse and it's
always very busy. There are
very few
quiet places in Tokyo, and it's a big busy city. I
just want to come and sit somewhere
quietly on my own. I'm going to drink a
cup of tea and maybe do some drawings. I like the
idea of
a quiet, calm
atmosphere.”
The
desire
to
be
isolated
is
not
a
new
concept
in
Japan,
home
to
an
estimated
3.6
million
隐士
) who withdraw
completely from
society.
(
1
)
What
is special about the
A. It
provides various tea and books. B.
It has attracted many popular young
people.
C. It offers service
by writing not by speaking.
D.
People are not allowed to communicate.
(
2
)
Whi
ch of the following statement can't account for
the idea of being alone in Japan?
A. Unstable economic
situation
B.
A change in traditional family support
pattern
C. The rising demand
for privacy D. The
increasing social isolation
(
3
)
What do we
know about Higashikokubaru?
A. She doesn't like to be a nurse.
B. She doesn't like the life in big
cities.
C. She travelled to
Tokyo on her work days.
D. She
enjoys her solo time in a quiet place.
(
4
)
Wha
t is the best title of the passage?
A. Lonely Japanese
B. One woman wedding
C.
Social recluses in Japan
D. Silent
cafes
【答案】
(
1
)
C
< br>(
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,介绍了日本如今兴起的
“
无声咖啡馆
的相关信息,
特殊服务方式以及原因。
(
1
)考查细节理解。根据第一段中的
“This is a familiar scene in Tokyo's
so
-
called ‘silent cafés’,
where custome
rs are not
allowed to speak, and only communicate by writing
in notepads.”
可知
在这家餐厅里顾客和服务员的
交流是通过手写实现的。故选
C
。
<
/p>
(
2
)考查细节理解。根据第二段中的<
/p>
“The concept rises by a desire to be
alone among young
Japanese,
a
situation
brought
by
economic
uncertainty,
a
shift
in
traditional
family
support
structures
and
the
growing
social
isolation.”
可知在日本出现这一现象是因为经济上的不确定
性,传统家庭供养方式的变化以及越来
越多的社交隔离。故
ABD
三项都是原因。只有
C
项
文章没有提及。故选
C<
/p>
。
(
3
)
考
查
细
节
理
解
。
根
据
第
三
段
中
的
“One
recent
weekday
afternoon,
Chihiro
Higashikokubaru, a 23-year-old nurse,
travelled 90 minutes from her home, to Tokyo on
her day
off in order to enjoy some solo
time.”
可知
Chihiro Higashikokub
aru
旅行
90
分钟来到东京享受
p>
solo
time
,说明她很喜欢
solo time
< br>,故选
D
。
< br>(
4
)考查主旨大意。根据文章主题段第一段可知在日本
出现了
“silent
cafes”
并介绍了在日
本出现的新的社会现象,人们越来越喜欢独处。同时分析了出现这一现象的
原因主要是经
济上的不确定性,传统家庭供养方式的变化以及越来越多的社交隔离。
p>
D
项与主题段相
关,能够很快切入主旨,可
做文章的标题。选
D
。
【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇文化类阅读,考生需
要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行推理,归纳,从而选出正确答案。
8
.
阅读理解
Feelings often run high where
insects are concerned, with many people even sick
when seeing
them, let alone touch or
swallow them. And yet insects present a huge
nutritional opportunity as
an
increasing global population seeks more sources of
food and feed.
Insects
have
generally
high
levels
of
animal
protein
and
key
micronutrients
with
lower
environmental
footprints than traditional alternatives, and they
can be raised on leftovers. But
cultural,
social
and
economic
problems
remain,
reports
an
article
published
today
in
Nutrition
Bulletin.
“Insects
present
a
nutritional
opportunity,
but
it
is
unclear
how
their
nutritional
quality
is
influenc
ed
by
what
they
are
fed,”
says
Darja
Dobermann,
a
researcher
at
the
University
of
Nottingham.
“In
ideal
conditions,
insects
have
a
smaller
environmental
impact
than
most
traditional western forms of animal
protein; less known is how to raise insect
production while
maintaining these
environmental benefits.”
“Studies overall show that insects
could make valuable economic and nutritional
contributions
to the food or fed
systems, but there are no clear regulations in
place to bring insects into such
supply
systems without them turning into a more expensive
version of poultry
(家禽)
for
food,”
says Dobermann.
The article highlights how insects
have been a source of food for hundreds of years
in more
than
100
countries
with
over
2,000
species
that
can
be
eaten;
in
central
Africa,
up
to
50%
of
dietary
protein
has
come
from
insects,
with
their
market
value
higher
than
many
alternative
sources of animal protein.
Insects need to be large enough to
make the effort of catching them worthwhile and
easy to
locate, preferably in
predictably large quantities. They are consumed at
various life stages, as raw,
fried,
boiled, roasted or ground food.
(
1
)
Which of
the following is the advantage of raising insects
for food?
A. It
will offer people work opportunities. B.
It is environmentally friendly.
C. It will replace traditional food.
D. It will result in less
leftovers
(
2
)
What can be inferred from
Dobermann's words?
A. Raising insects for food has become
popular.
B. Raising insects
can't solve food problems.
C. More
should
be
done
to
raise
insects
for
food.
D. More
money
can
be
made
by
raising
insects.
(
3
)
Wha
t does the underlined word in paragraph 4 stand
for?
A. Insects
B. Regulations C. Feed systems
D. Supply systems
(
4
)
Which is the possible
title of this passage?
A. How to Raise Insects
B. Raising Insects for Money
C. Insects Seem No Longer Ugly
D. A New Source of Food
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇说明文
,介绍了一种新的食物来源
——
昆虫提供了巨大的营
养机会。
(1)
考查细
节理解。根据第二段中的
“Insects have generally high
levels of animal protein and key
micronutrients with lower environmental
footprints than traditional alternatives, and they
can be
raised on leftovers.”
可知,饲养昆虫为食物是环保的。故选
B
。
(2)
考查推理判断。根据第四段中的
< br>“Studies
overall
show
that
insects
could
make
valuable
economic
and
nutritional
contributions
to
the
food
or
fed
systems,
but
there
are
no
clear
regulations in place
to bring insects into such supply systems without
them turning into a more
expensive
version of poultry
(家禽)
for
food,”
研究表明,昆虫可以为食物或食物系统做出有
价
值的经济和营养贡献,但目前还没有明确的规定,可以将昆虫带入这样的供应系统,而
不
让它们变成更昂贵的家禽饲料。
”
可知,从
Dobermann
的话可推知应该做更多的工作来
饲养昆
虫。故选
C
。
(3)
考查词义猜测。根据第四段中的
“Studies
overall
show
that
insects
could
make
valuable
economic
and
nutritional
contributions
to
the
food
or
fed
systems,
but
there
are
no
clear
regulations in place to bring insects
into such supply systems without them turning into
a more
expensive
version
of
poultry
(家禽)
for
food,” “
研究表明,昆虫可以为食物或食物系统做出<
/p>
有价值的经济和营养贡献,但目前还没有明确的规定,可以将昆虫带入这样的供应系统,<
/p>
而不让它们变成更昂贵的家禽饲料。
”
由
此推知,此处的
them
指的是
ins
ects
,故选
A
。
< br>
(4)
考查主旨大意。根据第一段中的
“And yet
insects
present
a
huge
nutritional
opportunity
as
an increasing global
population seeks more sources of food and feed.”
p>
可知,本文讲述的是一种
新的食物来源。故选
D
。
【点评】本题考点涉及细节理
解,词义猜测,推理判断和主旨大意四个题型的考查,是一
篇生活类阅读,要求考生在捕
捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行
分析,推理,概括和归纳,从
而选出正确答案。
9
.
阅读理解
Even
if you've
never
been
to
Phoenix,
you
know
this
about
the
place
It's
hot.
From
June
to
September,
the
temperature
can
easily
surpass
the
century
mark.
But
that
doesn't
stop
hikers
from
attempting the 1.3-mile hiking to the top of the
city's famed Camelback Mountain. Signs
warn that the trail is
liter
of
water
per
person.
And
if
you're
still
not
stopped,
another
sign
farther
up
declares:
you're
halfway through your water, turn
around!
Unfortunately,
many people to not take the warnings seriously.
Fortunate y, Scott Cullymore
does. The
53-year-old Cullymore can be found hiking up and
down Camelback a couple of times a
day,
giving out cold bottles of water to worn-out
hikers. He has helped hydrate so many hikers
that he has earned a heavenly nickname:
the Water Angel.
Cullymore was on Camelback Mountain one day in
2015 when a British tourist died after being
lost
for
nearly
six
hours
in
the
July
heat.
That
experience
inspired
him
to
start
helping
people
caught unaware by the
cruelty of Mother Nature.
overestimate
what they can do, and they get themselves in
trouble.
One hiker who
was offered water agrees.
here in the
desert and it surrounds you like a
blanket,
high
school
friend.
They
were
lucky,
he
said
pointing
to
Cullymore.
ran
into
this
Good
Samaritan here.
(
1
)
What is the
first paragraph mainly about?
A. The risks involved in
the hiking.
B. The
seriousness of the warnings.
C. The distribution of signs that warn
hikers. D. The influence of the temperature on
hikers.
(
2
)
Why
did some hikers on Camelback Mountain get in
trouble?
A. They
were not well trained in hiking.
B. They forgot to take enough water
with them.
C. They were too
optimistic about the situation.
D. They were not fit enough to hike the
mountain.
(
3
)
What can we know about Austin
Hill?
A. He
agreed to help others.
B. He was saved by Cullymore.
C. He hiked alone in the desert.
D. He regretted taking a blanket.
(
4
)
What is
the best title for the text?
A. The Camelback Mountain
B. Surviving the Heat
C.
Hikers in Need
D. The Water Angel
【答案】
(
1
)
A
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
D
【解析】
【分析】本文是一篇记叙文
,远足者低估夏日的
Camelback
Mountain
同时高估自
己的能力,所以在远足途中遇到麻烦,
Cullymore
了解情况后决定帮助他们。
Cu
llymore
通
过在炎炎夏日给那些远足者提供水而被人们亲
切地称为
“
水天使
”
< br>。
(
1
)考查段落大意。根据第一段中的
”From
June
to
September,
the
temperature
can
easily
surpass the century
mark“
;
”Signs warn that the
trail is ‘extremely
difficult’“
;
”If you
continue
,
a posted checklist
suggests at least a liter of water per person.
“
和
“If you're halfway through
your
water, turn
around!”
可知在夏天去
Camelback Moun
tain
远足是非常艰难的,原因有两个:一
个是温度很高,另
一个是水。
故选
A
。
(
2
)
p>
考
查
细
节
理
解
。
根
据
第
三
段
< br>中
的
”They
underestimate
the
mountain,
and
they
overestimate
w
hat they can do, and they get
themselves in trouble.“
可知人们低估了这座山,
同时高估了自己的能力,因此他们陷入麻烦中,即对情况感到过于乐观导致他们涉险。故< p>
选
C
。
(
3
)考查
推理判断。根据最后一段中的
”They were lucky, he said
pointing to Cullymore. ‘We
ran
into
this
Good
Samaritan
here.’”
可知
Austin <
/p>
Hill
说他们很幸运,因为他们遇到了
Cullymore
这个乐善好施的人,故推测
Cullymo
re
救了他。故选
B
。
(
4
)考查主旨大意。根据第二段中的
“He
has
helped
hydrate
so
many
hikers
that
he
has
earned a
heavenly nickname: the Water
Angel.”
和最后一段中的
“And with
that, the Water Angel
goes
in
search
of
another
hiker
in
need.”
以及文章主要内容可知,本文主要叙述了
Cullymore
通过在山上给登山者发水来帮助他们,从而得到
p>
“
水天使
”
的昵称
,即本文主要讲述
“
水天
使
”
的故事。故选
D
。
p>
【点评】本题考点涉及细节理解,推理
判断,段落大意和主旨大意四个题型的考查,是一
篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信
息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行
分析,推理,概括和归纳,从而选出正
确答案。
10
.
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(
A
、
B
、
C
< br>和
D
)中,选出最佳选项。
It's almost camp season!
Summer is wonderful. Summer at one
of the following awesome camps? Even more
wonderful.
Tahosa High
Adventure Base
Location:
Ward, Colorado
People
puzzle: Tahosa's ropes courses are some of the
nation's best. Use your hands, feet and
brains to take up high-flying
challenges and overcome your fears. Fly fishing at
9,000 feet? Yes.
Fishing licenses or
experience needed? No, sir!
Choose your adventure: Go all-inclusive, where the
staff prepares meals and runs the program,
or take control and plan your perfect
week. The choice is yours.
Camp Raymond
Location: Parks, Arizona
Don't
look
down:
When
looking
up
at
the
stars,
light
pollution
is
your
enemy.
But
Camp
Raymond's
location
and
elevation
(
海拔
)
of
6,700
feet
offer
perfect
conditions
for
seeing
otherwise invisible
stars.
That's cool:
Don't forget your camera and a jacket. During the
day, you could spot bears and
deer. At
night, temperatures can fall sharply. Hot cocoa at
summer camp? Cool.
Pamlico
Sea Base
Location:
Blounts Creek, North Carolina.
Go coastal: Explore the Carolina
coast by boat. You choose the route, and Pamlico
provides the
equipment. Keep an eye out
for wild horses, lighthouses and boatloads of
fish.
Set
sail:
Even
if
you
don't
know
the
difference
between
starboard
and
star-lord,
Pamlico's
sailing journey
will make you a first-rate sailor in no time.
You'll even practice finding your way
using the stars.
Base Camp
Location: St. Paul, Minnesota
Big upgrade: What happens when you
change a 1907 cavalry drill hall
(
骑兵训练场
) into an
adventure destination in the heart of
the city? You get Base Camp for overnight lock-
ins, weekend
retreats
(
隐居处
) and summer
camp.
Inside
out:
Most
of
Base
Camp
is
indoors,
meaning
the
activities
like
climbing
walls
can
be
undertaken on winter's coldest
days.
(
1
)
What do we know about Tahosa High
Adventure Base?
A. It requires fishing licenses
B. It offers lessons on flying a
plane
C. It's a camp that is
intended for brave kids
D. It
is a camp where you can set your own
pace
(
2
)
What can be learned in Pamlico Sea
Base?
A. How to
tell starboard from star-lord
B. How to choose camping
equipment
C. How to use the
stars for directions D. How to
make a boat on your own
(
3
)
In
which camp can kids climb walls inside on winter
days?
A. Base
Camp.
B. Camp Raymond.
C. Pamlico
Sea Base.
D. Tahosa High Adventure Base.
< br>【答案】
(
1
)
D
(
2
)
C
(
3
)
A
【解析】
【分析】本文是一篇应用文
,介绍了四个精彩的
·
夏令营活动。
(
1
)考查细节理解。根据
Tahosa High Adventure Base
部分中的
“Choose your
adventure: Go
all-inclusive, where the
staff prepares meals and runs the program, or take
control and plan your
perfect week. The
choice is yours.”
可知,
Tahosa
High Adventure Base
是一个你可以设定自己
节奏的营地。故选
D
。
(
2
)考查细节理解。根据
Pamlico
Sea
Base
部分中的
“Set
sail:
Even
if
you
don’t
know
the
difference
between
starboard
and
star-
lord,
Pamlico’s
sailing
journey
will
make
you
a
first
-rate
sailor
in
no
time.
You’ll
even
practice
finding
your
way
using
the
stars.”
可知,在
p>
Pamlico
Sea
Base
你能学到如何使用星星来指引方向。故选
C
。
(
3
)考查
细节理解。根据
Base
Camp
部分中的
“Inside
out:
Most
of
Base
Camp
is
indoors,