英语阅读理解模拟试题

温柔似野鬼°
870次浏览
2021年02月23日 01:22
最佳经验
本文由作者推荐

-500分左右的文科好大学

2021年2月23日发(作者:左半边翅膀歌词)


英语阅读理解模拟试题




一、高中英语阅读理解



1



阅读理解



To eat only a vegan


(素食的)


diet might sound difficult, especially with many popular dishes


containing meat or other animal products. Yet in 2017, veganism was described as “the fastest


-


growing lifestyle movement” in the UK


, according to BBC news.




A


study


by


a


UK


market


research


organization,


suggests


that


over


542,000


Brits


went


vegan


during the previous decade, an increase of 360%. And the main force behind this increase was


those aged 15-34 years old



42% of recent vegans fall under that age range.



So why exactly has veganism become so popular among young Brits?



One reason could be that many young people want to protect the environment, as less meat


consumption


is


known


to


be


beneficial


to


the


environment.


Global


meat


manufacturing


is


believed to cause 18% of the world's greenhouse gas emissions


(排放)


, even more than that of


all the world's cars, trains and planes combined. Another reason is that many of today's young


people believe that it's wrong to kill animals to be used as food.



Jess Murray, 22, a student at University College London, said that he chose to become vegan


after realizing that eating animals is a choice that people make, rather than something that we


need to do to survive. “Becoming vegan was an ethica


l (


道德的


) decision,” he told the Guardian.



Social media is also believed to have given rise to the increase in veganism. Platforms such as


Facebook


allow


young


vegans


to


connect


with


each


other


much


easier,


while


others


such


as


Instagram have led to the


creation of “vegan celebrities (


名人


)”, who share lips on vegan lifestyles.



Despite the rising of veganism, Laura Wyness, an expert in diet and nutrition, said that meat is


very important for people's health. “A strict vegan diet makes it difficult to ge


t some minerals and


vitamins that your body needs,” Wyness told BBC news.




However,


the


popularity


of


veganism


doesn't


seem


to


be


fading.


“It


feels


more


like


this


is


something


that


is


sticking


.”


said


an


expert


of


the


Vegan


Society,


a


UK


charity


that


pro


motes


veganism.




1



What can we learn about veganism, “the fastest


-


growing lifestyle movement” in UK?



A. It has created many popular dishes. B. It is backed up mainly by old people.



C. It has led to further market research.


D. It has grown steeply in the past 10 years.




2



The following may account for the increase in veganism EXCEPT .



A. Young people prefer an environment- friendly life.


B. Young people want to become ethical


celebrities.



C. Meal manufacturing contributes a lot to the world's greenhouse gas.


D. Social media allow


the vegan message to spread quickly around.




3



The underlined word “sticking” in the Iasi paragraph is equal to


in meaning.



A. important


B. special


C. lasting


D. impressive




4



Which of the following will serve as the best title of the passage?



A. Young Brits Going Vegan


B. Veganism Comes First



C. How to Start a Vegan Lifestyle D. Veganism and the Environment



【答案】



1



D




2

< br>)


B




3



C




4



A



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,研究表明,过去的十年里素食主义在英国增长迅


猛。这一增长的主要力量是那些年龄在


15-34


岁之间的年轻人。其原因可能是由于肉类加


工排放的热量大过世界上所有的汽车,火车和飞机的总和,他们认为杀死动物用作食物是


不对,年轻人想要保护环境。另外社会媒体的参与也导致了年轻的素食者的增加。



(1)


考查细节理解。根据第二段中的


“A


study


by


a


UK


market


research


organization,


suggests


that over 542,000 Brits went vegan during the previous decade, an increase of 360%.”


可知,英


国市场研究表 明,在过去的十年里,素食主义者的人数增长了


360%


,增长 迅猛。



故选


D




(2)


考查细节理解。根据第 五段中的


“Becoming


vegan was an ethical (


道德的


) decision,”


他们认


为素食是道德上的决定,及第六段可知,社交媒体也被认为导致了 素食主义的增加的原因


之一,因而出现了一些所谓的素食名人来分享他们的生活方式,可 知素食主义者的增加不


是因为他们想成为道德名人,而是分享素食主义让他们成为



名人



,这不是素 质快速发展


的原因,因此选


B




(3)


考查词义猜测。根据第六段中的


“ the popularity of veganism doesn't seem to be fading. ‘It


feels more


like this is something that is sticking.’”


根据转折连词


however


可知,前后两句意义


是相反的。前面说



素食主义的流行似乎并没有消退



,因此可 推断出后一句是反而会持续


下去。故


sticking


意为



持续



,可知,



lasting“

< br>持久的,持续的



符合题意,故选


C




(4)


考查主旨大意。通读全文可知,本文主要讲述过去的十年里素食主义在英国增长迅猛。


这一增长的主要力量是那些年龄在


15-34


岁之间。素食主义 在英国的年轻人中非常流行的


原因可能是年轻人想要保护环境,社会媒体的参与也导致了 素食者的增加。故选


A



< p>
【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和主旨大意三个题型的考查,是一篇社会现象

< p>
类阅读,要求考生在捕捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,

< p>
推理,概括和归纳,从而选出正确答案。





2



阅读理解




Basic information about three classical movies



1 Forrest Gump





is


as


stupid


does,


says


Forrest


Gump


(played


by


Tom


Hanks


in


an


Oscar-winning


performance) as he discusses his relative level of intelligence with a stranger while waiting for a


bus. Despite his sub-normal IQ, Gump leads a truly charmed life, with a ringside seat for many of


the most memorable events of the second half of the 20th century... (Click here to show more)



Rating: PG-13 (Under 13 requires accompanying parent or adult guardian)




Genre: Comedy, Drama, Romance



Directed By: Robert Zemeckis



Written By: Eric Roth



In Theaters: Jul 6, 1994 Wide



On Disc/Streaming: Aug 28, 2001



Box Office



$$ 330,000,000



Runtime: 142 minutes



Studio: Paramount Pictures



2 Rain Man




Self-centered,


avaricious


Californian


Charlie


Babbitt


(Tom


Cruise)


is


informed


that


his


long-


estranged father has died. Expecting at least a portion of the elder Babbitt's $$ 3 million estate,


Charlie


learns


that


all


he's


inherited


is


his


dad's


prize


roses


and


a


1949


Buick


Roadmaster.


Discovering that the $$ 3 million is being held in trust for an unidentified party, Charlie heads to his


home town of Cincinnati to ascertain who that party is…(Click here to show more)




Rating: R(Under 17 requires accompanying parent or adult guardian)



Genre: Drama



Directed By: Barry Levinson



Written By: Ronald Bass, Barry Morrow, David Rayfiel, Barry Levinson



In Theaters: Dec 16, 1988 Wide



On Disc/Streaming: Jan 1, 2000



Runtime: 133 minutes



Studio: MGM



3 The Shawshank Redemption



In 1946, a banker named Andy Dufresne (Tim Robbins) is convicted of a double murder, even


though he stubbornly proclaims his innocence. He's sentenced to a life term at the Shawshank


State Prison in Maine, where another lifer, Ellis


the new recruit most likely to crack under the pressure. But... (Click here to show more)



Rating: R (Under 17 requires accompanying parent or adult guardian)




Genre: A Prison Drama



Directed By: Frank Darabont



Written By: Frank Darabont



In Theaters: Sep 10, 1994 Wide



On Disc/Streaming: Jan 27, 1998



Runtime: 142 minutes



Studio: Columbia Pictures




1



Who is the director of Rain Man?



Darabont.



Morrow.



Levinson



Zemeckis.




2



The type of The Shawshank Redemption is .



drama



e








3



Which of the following persons is regarded to be unintelligent in the three movies?



Dufresne.



e Babbitt.



t Gump.



Man.



【答案】




1



C



(< /p>


2



A




3



C



【解析】


【分析】本文是一篇应用文 ,介绍了三部经典电影的基本情况。这三部电影是


《阿甘正传》、《雨人》和《肖申克的 救赎》。





1


)考查细节理解。根据


Rain


Man


部分中的


“Directed


By:



Barry


Levinson”


可知,


Rain


Man


的导演是


Barry Levi nson


。故选


C


< br>




2


)考查细节理解。根据


The Shaw shank Redemption


部分中的


“Genre: A Prison Drama




可知,


The Shaw shank Redemption


电影的体裁是


A Prison Dra ma


监狱剧,故选


A






3

)考查细节理解。根据



Forrest


Gump


部分中的



is


as


stupid


does,’says


Forrest


Gump ... Despite his sub-


normal IQ, Gump leads a truly charmed life.“


傻人有傻福


< br>阿甘(


Forrest


Gump


)的饰演者汤姆


·


汉克斯说


...< /p>


。尽管他


(


阿甘


)


的智商低于正常水平,阿甘过着一种真正


令人神往的生活。可 知,阿甘的智力不高,所以不聪明。故选


C


< br>



【点评】本题考点涉及细节理解题型的考查,是一篇 介绍类阅读,考生需要准确掌握细节


信息,并结合题目要求,从而选出正确答案。




3


< p>
阅读短文,从每题所给的


A


B



C



D


四个选项中,选出最佳选项。




Many people have long dreamed of being able to fly around as simply as riding a bicycle. Yet


the


safety


and


strength


of


a


flying


bike


was


always


a


big


problem.


Over


the


past


10


years,


developments in technology have moved the dream of personal flying vehicles closer to reality.


Now, two groups of inventors say such vehicles may be available soon.



The British company Malloy Aeronautics has developed a prototype (


原型


) of its flying bicycle.


Grant Stapleton, marketing sales director of Malloy Aeronautics, says the Hoverbike is able to get


in and out of small spaces very quickly.


can be folded and packed,



Mr. Stapleton says safety was the company's main concern. He says the designers solved the


safety issue by using overlapping rotors to power the vehicle.



The company is testing a full-size prototype of the Hoverbike, which will most likely be used


first by the police and emergency rescue teams.




In


New


Zealand,


Martin Aircraft


Company


is


also


testing


a


full-size


prototype


of


its


personal


flying device, called the Jetpack. It can fly for more than 30 minutes, up to 1, 000 meters high and


reach a speed of 74 kilometers per hour.



Peter Coker is the CEO of Martin Aircraft Company. He said the Jetpack


from the start


into the actual structure itself, very similar to a Formula One racing car.



The Jetpack uses a gasoline-powered engine that produces two powerful jet streams. Mr. Coker


says it also has a parachute that would be used, if there should be an emergency.


work at very low altitude and actually saves both the aircraft and the pilot,


says the Jetpack will be ready for sale soon.




1



We can learn from the passage that the Hoverbike ________.



A. can hardly get in and out of small spaces quickly



B. can fly for over 30 minutes, up to 1, 000 meters high



C. has been used by the police and emergency rescue teams



D. can be transported quickly after being folded and packed




2

< br>)


Peter Coker uses the example of Formula One racing car to show that ________.



A. the Jetpack is very safe and reliable



B. the engine of the Jetpack is powerful



C. the actual structure of the Jetpack is unique



D. the Jetpack can reach a great speed and height




3



The underlined word



A. the jet stream


B. the engine


C. the Jetpack


D. the parachute




4



What is the author's main purpose of writing the passage?



A. To describe the problems of inventing flying vehicles.



B. To introduce the latest development of flying vehicles.



C. To show the differences between two flying vehicles.



D. To advertise the two personal flying vehicles.



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



B



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,讲述一种个人飞行工具很快就会应用于现实,然而


安全性和强度一直是个大问题,文中 介绍了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品


把安全放在首位,并对产品进行了改 进。





1


)考查细节理解。根据第二段中的


“the Hoverbike is able to get in and out of small spaces


very quickly. It can be moved across continents very quickly because it can be folded and packed.”


可知,


Hover bike


能够很快地进出小空间。它可快速地在大陆上移动,因为它可以折叠和包


装。可知,选


D






2


)考查 推理判断。根据第六段


Peter Coker



Jetpack


从一开始就围绕安全进行的,安全


可 靠性是最重要的因素。我们在车的现行结构中植入了安全性,非常类似于


Formula


One


赛车。,故选


A





3


)考查词义猜测。根据最后一段中的


“Mr. Coker says it also has a parachute (


降落伞


) that


can be used should there be an emergency.


tarts to work at very low altitude …., ”Coker


先生



Jetpack< /p>


上也有降落伞,可以在紧急情况下使用。



在海拔非常低的情况下开始用它


…”



可知,


Jetpack


上的降落伞(它)是在海拔低时才用。 由此可知


it


指的是


parachut e


(


降落



)


。故选


D






4


)考查 主旨大意。根据第一段可知,许多人一直梦想能像骑自行车一样简单的飞来飞


去,科技的 发展让这个梦想很快实现。然而飞行自行车的安全性和强度一直是个大问题。


接着下面叙 述了两家研发飞行器的公司的最新的产品,新产品把安全放在首位。故选


B





【点评】本题考点涉 及细节理解,推理判断和主旨大意三个题型的考查,是一篇科研类阅


读,要求考生在捕捉 细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行分析,推


理,概括和归纳,从而 选出正确答案。




4



阅读理解




Watching


wooden


dolls


come


to


life


may


not


be


one


of


the


most


popular


forms


of


entertainment today, but with over twenty years' experience, talented puppeteer (


木偶表演者


)


Peter Roberts has earned himself the title “master puppeteer” because of his great ability to turn


puppets into believable, almost living characters. “People are quite often surprised to hear what I


do for living and have little appreciation of puppy as a form of entertainment. But while the exact


origins of puppet theatre are unknown, it has been popular in many cultures and may have been


the very first kind of theatre,” he explains.




Roberts' shows are highly original. “A


puppet show can involve anything from clowning(


傻逗


)


to storytelling,” he says, Equally diverse are the audiences he performs for. “Some are attracted


by the puppets themselves, while others enjoy the dialogue.” Roberts believes that this form of


entertainment can be appreciated by people of all ages and cultures.




Roberts'


interest


in


puppets


started


when


he


received


some


beautiful


glove


puppets


one


Christmas. He started putting on shows with these for family and friends and then moved on to


handmade


Chinese


string


puppets.


Learning


mostly


from


books


and


personal


experience,


he


explains, “I was already spending most of my free time carving puppets and putting on shows, so


I hardly noticed the change from students to full-


time professional puppeteer.”




The


puppets


are


designed


specifically


for


each


show,


which


is


extremely


time


consuming.


According to Roberts, “Sometimes what you expect and what you actually create in the end are


two very different things. I've made some of my best puppets 'accidentally'.





When most people hear the word “puppetry”, they more than likely think of a way of keeping


children entertained at birthday parties. Certainly the subject matter will be expected to be light-


hearted


rather


than


serious.


However,


Roberts


wants


to


point


out


that


puppets


come


serious


messages sometimes.” he says.




1


What do we know about puppetry in the first paragraph?



A. It is a most popular form of entertainment.


B. It cannot give people pleasure any more.



C. It


was


first


brought


to


life


by


Peter


Roberts.


D. Its


value


as


an


art


form


is


not


fully


recognized.




2



In Roberts' eyes, his puppet shows .



A. usually attract people full of humor


B. are most something for old aged audience



C. display


something


meaningful


for


different


people


D. involve


hard


work


and


great


intelligence




3



Roberts developed an interest in puppets because of .



A. the puppet show books B. his university major



C. a Christmas gift


D. some Chinese string puppets




4



What does Roberts want people to think of puppet theatre?



A. It is just a kind of entertainment for kids.


B. It can be educational as well as entertaining.



C. It is only a kind of serious art form.


D. It should be kept light-hearted.



【答案】



1



D




2


< br>C




3



B




4



C



【解析】


【分析】本文为夹叙夹议。 本文讲述了虽然木偶表演栩栩如生,但已不是当今一


种最流行的娱乐形式。享用盛名的木 偶大师罗伯特却让自己的木偶表演极具独创性。他让


木偶表演不仅具有观赏性也有一定的 教育意义。




2

)细节理解题。根据第一段


“People


are


quite


often


surprised


to


hear


what


I


do


for


living


and have little appreciation of puppy as a form of ent ertainment”


可知,人们很少把木偶表演看


作是一种 娱乐形式来欣赏。分析选项可知


D


项(它作为一种艺术形式没有 被充分认可)符


合题意,故答案选


D


项 。




3


)推 理判断题。第二段内容说罗伯特的木偶戏涉及任何东西,从扮小丑逗乐到到讲故


事,



他给各种各样不同的观众表演。



有些人被木偶本身吸引,而另一些人喜欢木偶表演


中的对话。



罗伯特认为这种形式的娱乐可以被各个年龄段和文化的人所欣赏。由此 可判


断,罗伯特的木偶戏为不同的人展示一些有意义的东西。分析选项可知


C


项符合题意,故


答案选


C


项。




3< /p>


)推理判断题。根据最后一段最后两句


“Certainly the subject matter will be expected to be


light-hearted


rather


than


serious.


However,


Roberts


wants


to


point


out


that


puppets


come


serious


messages


sometimes.”

< br>木偶表演的主题更多的是轻松愉快的而不是严肃的。然而,罗


伯特指出木偶表演有 时也传递一些严肃的东西。由此可推断出,木偶表演既是一种娱乐也


有一定的教育性。故 答案选


B





4


)此题属于细节理解中的一一对应型。答案与题目在表达形 式和意义上直接吻合,一一


对应,一目了然。根据第三段第一句


“Roberts'


interest


in


puppets


started


when


he


received


some beautiful glove puppets


one Christmas.”


罗伯特对木偶的兴趣始于圣 诞节时他收到了一


些漂亮的手套木偶。故选


C

< br>。



【点评】夹叙夹议阅读理解:(

1


)先叙述自己的某一个生活经历或见闻,然后真对这一事


件发表自己对生活的看法,或揭示生活的真理。(


2


)作者先提 出一种观点或看法。然后围


绕这一观点或看法用具体的事例加以说明,有时也可能用几个 事例从不同的侧面来说明。



3


)提出 一种观点或见解,然后用某一事例来阐述这一观点,最后再进一步的总结和升


华。



抓住作者要说明的观点或要阐述的生活哲理是做好这一类型题目的关 键,而作者叙述


所发生的事件或生活经历只是为表达其思想服务的。



5



阅读理解



About aspirin:



Aspirin is a commonly used drug which can be taken to relieve discomfort caused by numerous


medical problems including headaches, toothache, inflammation and infections. It is also suitable


to treat colds and flu-like symptoms, and to reduce a high temperature.



Who can take aspirin?



Adults and children over 16 years of age.



Who should not take aspirin?



Women who are pregnant, or plan to become pregnant. Aspirin may harm your unborn baby.



Women who are breast-feeding. Aspirin can pass into your breast milk and may harm your baby.



People who have any problems with the way the liver works or with the way the kidneys work.



How to take aspirin:



Take aspirin after meals, with a full glass of water or milk.



The recommended dose (


剂量


) ranges from two to three tablets at a time. Never take more


than 4g 12 tablets) in any 24 -hour period.




You


must


not


take


these


tablets


with


any


other


medicine


which


contains


any


aspirin


or


painkiller.



How to store aspirin:



Keep all medicines out of the reach and sight of children.



Store aspirin in a cool, dry place, away from direct heat and light.




Do


not


put


aspirin


in


the


bathroom


because


the


dampness


there


can


cause


it


to


lose


its


effectiveness.



Throw away aspirin that smells strongly of vinegar.



Possible side effects:



Feeling sick, increased risk of bleeding, stomach pain, indigestion and heartburn are common.


If these effects continue, contact your doctor.



Ringing in the ears, difficulty breathing, dizziness, and mental confusion are rare. If these occur,


stop taking the drug and contact your doctor for further advice.




1



In which case will you take aspirin according to the text?



A. Stomachache. B. Fever. C. Breathlessness. D. Nosebleed.




2



How many times can you take aspirin at most in a day?



A. 6.


B. 5.


C. 4.


D. 3.




3



What type of writing is this text?



A. A hospital announcement. B. A medical report.



C. A doctor's suggestions list.


D. Medical instructions.



【答案】



1



B




2



A




3



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍阿司匹林的作用和注意事项。




1


)考查细节理解。根据第一段中的


“It is also suitable to treat colds and flu


-like symptoms,


and to reduce a high temperat ure.”


可知,阿司匹林可以退烧,故选


B

< br>。




2


)考查细节理解。根据第四段中的


“The


recommended


dose


(


剂量


)


ranges


from


two


to


three tablets at a time. Never take more than 4g 12 tablets in any 24 -


hour period.”


可知,每次

2-3


片,一天不能超过


12


片, 最多六次,故选


A





3


)考查主旨大意。本文属于说明文,介绍阿司匹林 的作用和注意事项,因而是一篇药物


使用说明书,故选


D




【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大 意两个题型的考查,是一篇药物使用说明书,要


求考生准确掌握细节信息,并根据上下文 进行推理,归纳,从而选出正确答案。




6



阅读理解




Imagine


yourself


on


the


other


side


of


the


college


admissions


desk.


It's


not


so


glorious,


apparently.


At


the


very


least,


you


need


to


be


good- natured.


Joseph


Connolly,


a


guidance


counselor at New Oxford High School in the United States, wanted to know the things that annoy


admissions officers the most. He sent out a request to members of the National Association for


College


Admissions


Counselors


and


received


hundreds


of


responses.


Apparently,


college


admissions officers were waiting for an opportunity to unload their frustrations. The responses


fall into several areas:



Communication



Silly or stupid email addresses; sending emails that use texting shorthand, such as


some1 2 call me.



Leaving a message with just a first name and no telephone number. For example,


Suzie. Please call me back.




Acting


distracted


during


a


one-on-one


interview;


nervous


habits


like


foot- tapping


or





Not responding to emails from the admissions office.



Over-involved parents



The very common comment from parents,



Parents attending interviews, and worse yet, speaking for their children.



Essays



Not identifying which question they are responding to.



Writing about something they were great at in the seventh grade but haven't pursued since


then.




1



What is the purpose of the text?



A. To


complain


about


the


process


of


college


application. B. To


provide


tips


for


college


students in achieving high grades.



C. To list unwelcome behaviors in college application. D. To prove that admission officers are


under great pressure.




2



Which behavior may leave admission consolers a bad impression?



A. To use inappropriate and incomplete language. B. To leave a complete telephone number.



C. To focus on the interview and stay calm. D. To reply to e-mails quickly.




3



What should parents avoid doing in an interview?



A. Letting kids to fill in the application form. B. Attending the interview on time.



C. Getting dressed neatly for the interview. D. Answering questions for their kids.



【答案】



1



C




2< /p>



A




3



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了学生申请大学时出现的一些令招生人员烦恼


的不好的行为。



1


)考查写作目的。根据第一 段中的


“Joseph


Connolly,


a


guidance


counselor


at


New


Oxford


High School in the United States, wanted to know the things that annoy admissions officers the


most.”



“The responses fall into several areas:”


可推断, 文章的写作目的是为读者列出在申请


大学时不受欢迎的行为。故选


C





2


)考查细节理解。根据


● Communication


部分中的


“Silly or stupid email addresses; sending


emails that use texting shorthand, such as “im w8ing 4 somel 2 call me.”


可知,使用不合适的和


不 完整的语言会给招生人员留下不好的印象。故选


A


< p>



3


)考查细节理解。 根据


● Over


-involved parents


部分中的


“Parents attending interviews, and


worse


yet,


speaking


for


their


children.”


可 知,父母不应该在面试中为代替孩子回答问题。故



D




【点评】本题考点涉及细节理解和写作目的 两个题型的考查,是一篇生活类阅读,要求考


生准确捕捉细节信息,并根据上下文进行推 理,归纳,从而选出正确答案。




7



阅读理解



A young woman sits alone in a café sipping tea and reading a book. She pauses briefly to write


in a nearby notepad before showing her words to a passing café waiter:


please?


This


is


a


familiar


scene


in


Tokyo's


so- called



cafés


where


customers


are


not


allowed to speak, and only communicate by writing in notepads.




The


concept


rises


by


a


desire


to


be


alone


among


young


Japanese,


a


situation


brought


by


economic


uncertainty,


a


shift


in


traditional


family


support


structures


and


the


growing


social


isolation. The phenomenon is not limited to coffee shops but covers everything from silent discos,


where participants dance alone wearing wireless headphones connected to the DJ, to products


such as small desk tents designed for conversation-free privacy in the office. One Kyoto company


even offers single women the opportunity to have a



a full bridal affair,


complete with white dress and ceremony, and the only thing missing is the groom. The trend has


its


own


media


expression-


“botchi


-


zoku”,


referring


to


individuals


who


consciously


choose


to


do


things completely on their own.




One


recent


weekday


afternoon,


Chihiro


Higashikokubaru,


a


23-year-old


nurse,


travelled


90


minutes


from


her


home,


to


Tokyo


on


her


day


off


in


order


to


enjoy


some


solo


time.


Speaking


quietly


at


the


entrance


of


the


cafe,


Miss


Higashikokubaru


said:


“I


heard


about


this


place


via


Twitter and I like the idea of coming here. I work as a nurse and it's always very busy. There are


very few quiet places in Tokyo, and it's a big busy city. I just want to come and sit somewhere


quietly on my own. I'm going to drink a cup of tea and maybe do some drawings. I like the idea of


a quiet, calm atmosphere.”




The


desire


to


be


isolated


is


not


a


new


concept


in


Japan,


home


to


an


estimated


3.6


million



隐士


) who withdraw completely from


society.




1



What is special about the



A. It provides various tea and books. B. It has attracted many popular young people.



C. It offers service by writing not by speaking.


D. People are not allowed to communicate.




2



Whi ch of the following statement can't account for the idea of being alone in Japan?



A. Unstable economic situation


B. A change in traditional family support pattern



C. The rising demand for privacy D. The increasing social isolation




3



What do we know about Higashikokubaru?



A. She doesn't like to be a nurse.


B. She doesn't like the life in big cities.



C. She travelled to Tokyo on her work days.


D. She enjoys her solo time in a quiet place.




4



Wha t is the best title of the passage?



A. Lonely Japanese


B. One woman wedding


C. Social recluses in Japan


D. Silent cafes



【答案】



1



C


< br>(


2



C




3



D




4



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了日本如今兴起的



无声咖啡馆



的相关信息,


特殊服务方式以及原因。




1


)考查细节理解。根据第一段中的


“This is a familiar scene in Tokyo's so


-


called ‘silent cafés’,


where custome


rs are not allowed to speak, and only communicate by writing in notepads.”


可知


在这家餐厅里顾客和服务员的 交流是通过手写实现的。故选


C



< /p>



2


)考查细节理解。根据第二段中的< /p>


“The concept rises by a desire to be alone among young


Japanese,


a


situation


brought


by


economic


uncertainty,


a


shift


in


traditional


family


support


structures


and


the


growing


social


isolation.”


可知在日本出现这一现象是因为经济上的不确定


性,传统家庭供养方式的变化以及越来 越多的社交隔离。故


ABD


三项都是原因。只有


C



文章没有提及。故选


C< /p>





3





< p>











“One


recent


weekday


afternoon,


Chihiro


Higashikokubaru, a 23-year-old nurse, travelled 90 minutes from her home, to Tokyo on her day


off in order to enjoy some solo time.”


可知


Chihiro Higashikokub aru


旅行


90


分钟来到东京享受


solo time


,说明她很喜欢


solo time

< br>,故选


D



< br>(


4


)考查主旨大意。根据文章主题段第一段可知在日本 出现了


“silent


cafes”


并介绍了在日


本出现的新的社会现象,人们越来越喜欢独处。同时分析了出现这一现象的 原因主要是经


济上的不确定性,传统家庭供养方式的变化以及越来越多的社交隔离。


D


项与主题段相


关,能够很快切入主旨,可 做文章的标题。选


D




【点评】本题考点涉及细节理解和主旨大意两个题型的考查,是一篇文化类阅读,考生需


要准确掌握细节信息,同时根据上下文进行推理,归纳,从而选出正确答案。




8



阅读理解



Feelings often run high where insects are concerned, with many people even sick when seeing


them, let alone touch or swallow them. And yet insects present a huge nutritional opportunity as


an increasing global population seeks more sources of food and feed.




Insects


have


generally


high


levels


of


animal


protein


and


key


micronutrients


with


lower


environmental footprints than traditional alternatives, and they can be raised on leftovers. But


cultural,


social


and


economic


problems


remain,


reports


an


article


published


today


in


Nutrition


Bulletin.




“Insects


present


a


nutritional


opportunity,


but


it


is


unclear


how


their


nutritional


quality


is


influenc


ed


by


what


they


are


fed,”


says


Darja


Dobermann,


a


researcher


at


the


University


of


Nottingham.


“In


ideal


conditions,


insects


have


a


smaller


environmental


impact


than


most


traditional western forms of animal protein; less known is how to raise insect production while


maintaining these environmental benefits.”




“Studies overall show that insects could make valuable economic and nutritional contributions


to the food or fed systems, but there are no clear regulations in place to bring insects into such


supply systems without them turning into a more expensive version of poultry


(家禽)


for food,”


says Dobermann.



The article highlights how insects have been a source of food for hundreds of years in more


than


100


countries


with


over


2,000


species


that


can


be


eaten;


in


central


Africa,


up


to


50%


of


dietary


protein


has


come


from


insects,


with


their


market


value


higher


than


many


alternative


sources of animal protein.



Insects need to be large enough to make the effort of catching them worthwhile and easy to


locate, preferably in predictably large quantities. They are consumed at various life stages, as raw,


fried, boiled, roasted or ground food.




1



Which of the following is the advantage of raising insects for food?



A. It will offer people work opportunities. B. It is environmentally friendly.



C. It will replace traditional food.


D. It will result in less leftovers




2

< p>


What can be inferred from Dobermann's words?



A. Raising insects for food has become popular.


B. Raising insects can't solve food problems.



C. More


should


be


done


to


raise


insects


for


food.


D. More


money


can


be


made


by


raising


insects.




3



Wha t does the underlined word in paragraph 4 stand for?



A. Insects B. Regulations C. Feed systems D. Supply systems



4



Which is the possible title of this passage?



A. How to Raise Insects B. Raising Insects for Money



C. Insects Seem No Longer Ugly


D. A New Source of Food



【答案】



1



B




2

< p>


C




3



A




4



D



【解析】


【分析】本文是一篇说明文 ,介绍了一种新的食物来源


——


昆虫提供了巨大的营

< p>
养机会。



(1)


考查细 节理解。根据第二段中的


“Insects have generally high levels of animal protein and key


micronutrients with lower environmental footprints than traditional alternatives, and they can be


raised on leftovers.”


可知,饲养昆虫为食物是环保的。故选


B



(2)


考查推理判断。根据第四段中的

< br>“Studies


overall



show


that


insects


could


make


valuable


economic


and


nutritional


contributions


to


the


food


or


fed


systems,


but


there


are


no


clear


regulations in place to bring insects into such supply systems without them turning into a more


expensive version of poultry


(家禽)


for food,”


研究表明,昆虫可以为食物或食物系统做出有


价 值的经济和营养贡献,但目前还没有明确的规定,可以将昆虫带入这样的供应系统,而


不 让它们变成更昂贵的家禽饲料。



可知,从

Dobermann


的话可推知应该做更多的工作来


饲养昆 虫。故选


C




(3)


考查词义猜测。根据第四段中的


“Studies


overall


show


that


insects


could


make


valuable


economic


and


nutritional


contributions


to


the


food


or


fed


systems,


but


there


are


no


clear


regulations in place to bring insects into such supply systems without them turning into a more


expensive


version


of


poultry


(家禽)


for


food,” “


研究表明,昆虫可以为食物或食物系统做出< /p>


有价值的经济和营养贡献,但目前还没有明确的规定,可以将昆虫带入这样的供应系统,< /p>


而不让它们变成更昂贵的家禽饲料。



由 此推知,此处的


them


指的是


ins ects


,故选


A


< br>


(4)


考查主旨大意。根据第一段中的


“And yet


insects


present


a


huge


nutritional


opportunity


as


an increasing global population seeks more sources of food and feed.”


可知,本文讲述的是一种


新的食物来源。故选


D




【点评】本题考点涉及细节理 解,词义猜测,推理判断和主旨大意四个题型的考查,是一


篇生活类阅读,要求考生在捕 捉细节信息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行


分析,推理,概括和归纳,从 而选出正确答案。





9



阅读理解





Even


if you've


never


been


to


Phoenix, you


know


this


about


the


place


It's


hot.


From


June


to


September,


the


temperature


can


easily


surpass


the


century


mark.


But


that


doesn't


stop


hikers


from attempting the 1.3-mile hiking to the top of the city's famed Camelback Mountain. Signs


warn that the trail is


liter


of


water


per


person.


And


if


you're


still


not


stopped,


another


sign


farther


up


declares:



you're halfway through your water, turn around!



Unfortunately, many people to not take the warnings seriously. Fortunate y, Scott Cullymore


does. The 53-year-old Cullymore can be found hiking up and down Camelback a couple of times a


day, giving out cold bottles of water to worn-out hikers. He has helped hydrate so many hikers


that he has earned a heavenly nickname: the Water Angel.



Cullymore was on Camelback Mountain one day in 2015 when a British tourist died after being


lost


for


nearly


six


hours


in


the


July


heat.


That


experience


inspired


him


to


start


helping


people


caught unaware by the cruelty of Mother Nature.


overestimate what they can do, and they get themselves in trouble.



One hiker who was offered water agrees.


here in the desert and it surrounds you like a blanket,


high


school


friend.


They


were


lucky,


he


said


pointing


to


Cullymore.



ran


into


this


Good


Samaritan here.




1



What is the first paragraph mainly about?



A. The risks involved in the hiking.


B. The seriousness of the warnings.



C. The distribution of signs that warn hikers. D. The influence of the temperature on hikers.




2



Why did some hikers on Camelback Mountain get in trouble?



A. They were not well trained in hiking.



B. They forgot to take enough water with them.



C. They were too optimistic about the situation.



D. They were not fit enough to hike the mountain.




3

< p>


What can we know about Austin Hill?



A. He agreed to help others. B. He was saved by Cullymore.



C. He hiked alone in the desert. D. He regretted taking a blanket.


< p>


4



What is the best title for the text?



A. The Camelback Mountain B. Surviving the Heat



C. Hikers in Need D. The Water Angel



【答案】




1



A



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】本文是一篇记叙文 ,远足者低估夏日的


Camelback


Mountain


同时高估自


己的能力,所以在远足途中遇到麻烦,


Cullymore


了解情况后决定帮助他们。


Cu llymore



过在炎炎夏日给那些远足者提供水而被人们亲 切地称为



水天使


< br>。





1


)考查段落大意。根据第一段中的


”From


June


to


September,


the


temperature


can


easily


surpass the century mark“



”Signs warn that the trail is ‘extremely difficult’“



”If you continue


,


a posted checklist suggests at least a liter of water per person. “



“If you're halfway through your


water, turn around!”


可知在夏天去


Camelback Moun tain


远足是非常艰难的,原因有两个:一


个是温度很高,另 一个是水。



故选


A






2














< br>中



”They


underestimate


the


mountain,


and


they


overestimate w


hat they can do, and they get themselves in trouble.“


可知人们低估了这座山,

< p>
同时高估了自己的能力,因此他们陷入麻烦中,即对情况感到过于乐观导致他们涉险。故

< p>


C






3


)考查 推理判断。根据最后一段中的


”They were lucky, he said pointing to Cullymore. ‘We


ran


into


this


Good


Samaritan


here.’”


可知


Austin < /p>


Hill


说他们很幸运,因为他们遇到了


Cullymore


这个乐善好施的人,故推测


Cullymo re


救了他。故选


B






4

)考查主旨大意。根据第二段中的


“He


has


helped


hydrate


so


many


hikers


that


he


has


earned a heavenly nickname: the Water Angel.”


和最后一段中的


“And with that, the Water Angel


goes


in


search


of


another


hiker


in


need.”


以及文章主要内容可知,本文主要叙述了


Cullymore


通过在山上给登山者发水来帮助他们,从而得到



水天使



的昵称 ,即本文主要讲述



水天


使

< p>


的故事。故选


D





【点评】本题考点涉及细节理解,推理 判断,段落大意和主旨大意四个题型的考查,是一


篇故事类阅读,要求考生在捕捉细节信 息的基础上,进一步根据上下文的逻辑关系,进行


分析,推理,概括和归纳,从而选出正 确答案。




10


阅读下列短文,从每题所给的四个选项(


A



B



C

< br>和


D


)中,选出最佳选项。



It's almost camp season!



Summer is wonderful. Summer at one of the following awesome camps? Even more wonderful.



Tahosa High Adventure Base



Location: Ward, Colorado



People puzzle: Tahosa's ropes courses are some of the nation's best. Use your hands, feet and


brains to take up high-flying challenges and overcome your fears. Fly fishing at 9,000 feet? Yes.


Fishing licenses or experience needed? No, sir!



Choose your adventure: Go all-inclusive, where the staff prepares meals and runs the program,


or take control and plan your perfect week. The choice is yours.



Camp Raymond



Location: Parks, Arizona




Don't


look


down:


When


looking


up


at


the


stars,


light


pollution


is


your


enemy.


But


Camp


Raymond's


location


and


elevation


(


海拔


)


of


6,700


feet


offer


perfect


conditions


for


seeing


otherwise invisible stars.



That's cool: Don't forget your camera and a jacket. During the day, you could spot bears and


deer. At night, temperatures can fall sharply. Hot cocoa at summer camp? Cool.



Pamlico Sea Base



Location: Blounts Creek, North Carolina.



Go coastal: Explore the Carolina coast by boat. You choose the route, and Pamlico provides the


equipment. Keep an eye out for wild horses, lighthouses and boatloads of fish.




Set


sail:


Even


if


you


don't


know


the


difference


between


starboard


and


star-lord,


Pamlico's


sailing journey will make you a first-rate sailor in no time. You'll even practice finding your way


using the stars.



Base Camp



Location: St. Paul, Minnesota



Big upgrade: What happens when you change a 1907 cavalry drill hall (


骑兵训练场


) into an


adventure destination in the heart of the city? You get Base Camp for overnight lock- ins, weekend


retreats (


隐居处


) and summer camp.




Inside


out:


Most


of


Base


Camp


is


indoors,


meaning


the


activities


like


climbing


walls


can


be


undertaken on winter's coldest days.




1


What do we know about Tahosa High Adventure Base?



A. It requires fishing licenses


B. It offers lessons on flying a plane



C. It's a camp that is intended for brave kids


D. It is a camp where you can set your own pace




2



What can be learned in Pamlico Sea Base?



A. How to tell starboard from star-lord


B. How to choose camping equipment



C. How to use the stars for directions D. How to make a boat on your own




3



In which camp can kids climb walls inside on winter days?



A. Base Camp. B. Camp Raymond.



C. Pamlico Sea Base. D. Tahosa High Adventure Base.


< br>【答案】



1



D




2


C




3



A



【解析】


【分析】本文是一篇应用文 ,介绍了四个精彩的


·


夏令营活动。




1


)考查细节理解。根据

< p>
Tahosa High Adventure Base


部分中的


“Choose your adventure: Go


all-inclusive, where the staff prepares meals and runs the program, or take control and plan your


perfect week. The choice is yours.”


可知,


Tahosa High Adventure Base


是一个你可以设定自己


节奏的营地。故选


D



< p>


2


)考查细节理解。根据


Pamlico


Sea


Base


部分中的


“Set


sail:


Even


if


you


don’t


know


the


difference


between


starboard


and


star-


lord,


Pamlico’s


sailing


journey


will


make you


a


first


-rate


sailor


in


no


time.


You’ll


even


practice


finding


your


way


using


the


stars.”


可知,在


Pamlico


Sea


Base


你能学到如何使用星星来指引方向。故选


C





3


)考查 细节理解。根据


Base


Camp


部分中的


“Inside


out:


Most


of


Base


Camp


is


indoors,

-500分左右的文科好大学


-500分左右的文科好大学


-500分左右的文科好大学


-500分左右的文科好大学


-500分左右的文科好大学


-500分左右的文科好大学


-500分左右的文科好大学


-500分左右的文科好大学