(英语)英语阅读理解练习题含答案

萌到你眼炸
937次浏览
2021年02月23日 01:24
最佳经验
本文由作者推荐

-穿山甲是什么动物

2021年2月23日发(作者:反法西斯70周年阅兵)


(英语)英语阅读理解练习题含答案




一、阅读理解



1



阅读理解




What do you see when you look at abstract


(抽象的)


art? Can you understand it? Does it


look like anything?



Abstract art became popular in the early 20th century. Artists did not want to paint, draw, or


sculpt things exactly like they looked. They didn't want their art to be realistic


(现实的)


. They


were more interested in basic shapes and colours.



Picasso is probably the most famous of these artists. He painted and drew in many, many styles.


Sometimes he used a lot of blue colours



his



. Later, he used more red and pink


colours



his



p eriod



.


Many


of


his


other


paintings


are


called



(立体派的)



because they are made of painted squares.



After a long time, Picasso's paintings became more and more abstract. He painted people and


things


using


strange


shapes.


His


work


was


so


strange


that


many


of


his


workmates


didn't


understand it.




Kandinsky,


another


famous


artist,


used


lines,


shapes,


and


patterns


to


paint


his


subjects.


His


paintings also used strong colours to express feelings. Other artists like the surrealists


(超现实


主义画家),


were


interested


in


subconsciousness


(潜意识)


.


Painters


like


Breton


and


Magritte used many symbols in their work. The meaning or subject of their work wasn't always


clear. Dali, another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.



There are still many abstract artists around the world. That's the way many artists prefer. They


want each person to look at art and find their own meaning in it.




1



Which would be most like abstract art?



A. A painting of a house.



B. A sculpture of a car.



C. A drawing of two people in a coffee house.



D. A red and blue painting, with no clear subject.




2



What happened to Picasso's work after a long time?



A. It became more abstract.



B. It became less strange.



C. He went from using red colours to using blue colours.



D. He only painted with coloured squares.




3



How did Kandinsky express feelings?



A. By using strong colours.


B. By painting realistic people.



C. By painting with a lot of symbols. D. By painting in red and pink colours.




4



Which of the following is NOT true?



A. Picasso painted in many different styles.



B. Dali was interested in dreams.



C. Abstract artists feel each work of art only has one meaning.



D. Magritte's art was full of symbols.



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



A

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文介绍了抽象派 艺术及其代表人物毕加索。





1


)推理题。根据毕加索是抽象艺术的代表人物

Sometimes


he


used


a


lot


of


blue


colours



his



. Later, he used more red and pink colours




有时他使用很多


蓝色,后来,他使用了更多的红色和粉色,


可 知


一幅红色和蓝色的画,没有清晰的主题最


像抽象艺术





故选


D






2


)细节 题。根据



After


a


long


time,


Picasso's


paintings


became


more


and


more


abstract



可知


很久以后毕加索的作品变得更加抽象





故选


A






3


)细节 题。根据



His paintings also used strong colours to express feelings



可知


康定


斯通过使用强烈的颜色基表达感情的< /p>





故选


A






4


)细节 题。根据



The


meaning


or


subject


of


their


work


wasn't


always


clear.


Dali,


another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.



他们工作的意义或主题


并不总是清楚的。另一位超现实主义艺术家达利画的画看起来像梦


< br>可知


抽象艺术家觉得每


件艺术品只有一种意义是错误的< /p>





故选


C





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



2



根据短文内容选择正确答案。




A




The


2014


FI


FA


World


Cup


,


the


twentieth


World


Cup


football


match,


was


held


in


Brazil


from


June


12th,


2014


to


July


13th,


2014.


Thirty-two


teams


from different countries brought us sixty-four wonderful games during the


World


Cup.


This


is


the


second


time


the


World


Cup


is


held


in


this


country


and


the


fifth


in


South


America.


Thousands


of


football


fans


watched


the


games.



A


Bite


of


China


(舌尖上的中国)


,


a


mouth-watering


documentary


TV


program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of


people. The program has become very popular since it was shown on TV.


The


documentary


provides


not


only


Chinese


delicious


food


but


also


the


relationships between people and food. “We made this do


cumentary with


our respect and love for food. I hope it will help people learn more about


Chinese food as well as Chinese culture.” said the director Mr. Chen.





Lu Jialei, a school girl from Hangzhou, China, won the championship of the


first


Chinese Character Dictation Contest


, which made her become famous


overnight. Lu is a hard-


working girl and always comes top at school. “I like


reading and I’m crazy about learning Chinese characters. I enjoy the contest


and


hope


more


and


more


people


become


interested


in


learning


Chinese


characters.” said Lu Jialei after winning the contest.




1



How long did the 2014 FIFA World Cup last?





A. About a week. B. About two weeks C. About a month. D. About two months.


< /p>



2



Whic h is NOT true according to the articles?




A. Lu Jialei always gets good grades at school.



B. The World Cup has been held in South America twice.



C. Many people like watching the TV program A Bite of China.



D. Lu Jialei hopes more people ca n take much interest in Chinese characters.




3



Where may the articles probably come from?




A. A story book. B. A science report. C. A sports magazine. D. The Internet.



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



D



【解析】


【分析】这篇短文给我们介 绍了三段不同内容的短文。第一段是关于今年夏天将


在巴西举行的足球世界杯;第二段是 关于《舌尖上的中国》这个电视节目;第三段是关于


第一届汉字听写大赛的冠军卢佳磊。




1


)细节 理解题。根据短文的第一段中


the twentieth World Cup football match, will be held


in Brazil from June 12


th


, 2014 to July 13


th


, 2014.


可知,第


20


届世界杯足球赛将于


2014



6



12

< p>
号到


7



13

< p>
号在巴西举行,时间是持续一个月。故选


C





2


)推理判断 题。根据


Lu is a hard-working girl and always comes top at school.


可知


A


的说


法是对的;根据


A


Bite


of


China


(舌尖上的中国)


,


a


mouth-watering


documentary


TV


program featuring delicious Chinese food, has interested a large number of people.


可知


C


的说


法也符合文 意;根据


enjoy the contest and hope more and more people become interested in


learning Chinese characters


可 知


D


也是符合文意的;



根据


This is the second time the World


Cup is held in this country and the fifth in South America.


可知,这是世界杯 足球赛第五次在南


美洲国家举行,故


B


不对。选


B





3


)主旨大意题。这篇短文中给我们介绍了三个不同的内容 ,第一段是关于今年的世界杯


足球比赛将在巴西举行;第二个是关于《舌尖上的中国》这 个节目;第三个是关于汉字听


写大赛的冠军卢佳磊。这样的一篇短文应该来源于网上。故 选


D




< /p>


【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键< /p>


词,在文章中寻找答案。



< p>
3



根据短文理解选择正确答案。




D




In


Paris,


one


freezing


winter


evening,


I


was


having


dinner


with


my


friend,


Mr.


Dupin,


the


famous detective. We had just finished our meal, when there was a loud knocking at the door.


Dupin opened it. There stood Mr. Germain, the chief


警长)


of the Paris Police.



We welcomed him warmly, for he was an old acquaintance


(熟人)


whom we hadn't seen for


a great time.




(案件)


that has been giving me a great


deal of trouble. It is very simple but very strange.




“Also, please keep this secret. If anyone found out that I told you this. I would certainly lose


my job.”




“Well, then,” said the Chief,” I have learned that a very important letter has been stolen from


the king. We are sure who stole it and that the letter is in his house.






of the most powerful and important ministers in the government. He is Min


ister Danton.”




searched


the


entire


house,


room


by


room.


In


fact,


we


examined


everything


in


the


house


but


found nothing.



A month later, Dupin asked Germain and me to his house. There he took out a letter and


handed it to the Chief. We were both very surprised.



Dupin explained,


usual


hiding


places.


I


realized


that


he


might


have


left


the


letter


out


in


the


open,


right


under


everyone's nose, where no one would search for it.




(观察)


better. While we


were chatting, a dirty, torn letter in the letter holder suddenly caught my eyes-unusual for the


Minister, who is careful and neat.








what


happened,


I


stole


the


letter


by


replacing


it


with


a


similar


one,


On


it


Dupin


wrote


these


words:




Your plan was good, but mine was better



As you can see, I took the letter.



----Based on a story by Edgar Allan Poe




1



The underlined word




A. hobby B. help C. habit D. holiday




2



Who is the best at solving difficult cases according to the passage?




A. The writer. B. Mr. Germain. C. Mr. Dupin. D. Minister Danton.




3



Dupin did all the following things to help get the letter back EXCEPT .




A. wearing his dark glasses when visiting Danton's house



B. leaving his gloves purposely behind in Danton's house



C. hiring a man to fire a gun on the street the next morning



D. writing some words on the letter he put into the letter holder




4

< br>)


From the passage we can infer that .




A. Dupin and Danton are also acquaintances



B. Dupin and the writer are both detectives



C. Danton and the writer are new friends



D. Germain and Danton are dangerous enemies



【答案】



1



B




2



C

< br>



3



D




4



A



【解析】


【分析】本文讲述法国巴黎 的著名侦探杜宾先生的故事。警长因为一个棘手的案


子请杜宾帮忙找回国王丢失的一封信 ,他知道信在部长那里,但是就是找不到。杜宾先生


去了部长家里,凭着敏锐的眼睛发现 了那封信的所在,然后巧妙的将信调包,帮助了警


长。





1


)词义 猜测。根据


I met a case


(案件)


that has been giving me a great deal of trouble



知 警长遇到了很麻烦的案子请杜宾先生帮忙。


hobby


爱好;< /p>


help


帮助;


habit


习惯;


holiday


假期。故选

< br>B





2


)推理判断。根据文章内容


In fact, we examined everything in the house but found nothing.



A


month


later,


Dupin


asked


Germain


and


me


to


his


house.


There


he


took


out


a


letter


and


handed


it


to


the


Chief.


可知没人找到那封信在哪里,但是一个月后杜宾 先生找到了,故选


C





3


)细节理解。注意题目:为了得到那封信,杜宾 先生做了以下事情,除了哪一个。根




(观察)


better.


可知


A


项正


确;根据


Then I purposely left my gloves behind so I could come back again


可知


B


项正确; 根



The


next


morning,


I


hired


a


man


to


fire


a


gun


on


the


street


可知


C


正确;根据


I


stole


the


letter by replacing it with a similar one, On it Dupin wrote these words……


可知


D


项虽然也是文


章内容,但是并不是杜宾为了取得信而做的事情。所以选


D




< p>
4


)推理判断。根据


I know Minister Danton very well.



I visited him with my dark glasses


on


以及


While we were chatting,


可知杜宾与丹顿部长是熟人。故选


A




【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线 索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的


主旨等信息。答题时注意问题中的关键词 在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切


忌主观臆断,凭感觉做题




4



阅读理解




When he was small, Hill was a famous bad boy.




At


the


age


of


9,


his


father


married


his


stepmother.


At


that


time


they


lived


poorly


in


the


countryside while his stepmother was from a wealthy family.



His father introduced Hill to his stepmother as he said,


shire


this


is


the


worst


boy,


who


has


made


me


have


no


other


way.


Maybe


before


tomorrow


morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine.



To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at


him carefully. She then turned around to tell her husband,


in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show


himself.



His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building


friendship


with


his


stepmother.


And


this


became


the


drive


of


his


life,


making


him


create


28


successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to


success.




Before


his


stepmother


came,


no


one


praised


him


smart,


and


his


father


and


neighbours


considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.



When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him,


believe you will become a writer.


writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in


his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as


well as she expected him to.



The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States


and one of the most important persons in the 20th century.



Praise will never be unnecessary, especially for children. A sincere


(真诚的)


praise may be


better than 10, 000 bad words.




1

< br>)


What did people think of Hill before the age of nine?



A. Clever. B. Creative. C. Unfriendly. D. Foolish.




2



Hill started making friends with his stepmother after she .



A. smiled at him B. looked at him carefully



C. said good words about him


D. said bad words about him




3



Whi ch of the following is WRONG about Hill?



A. He accepted his stepmother's typewriter.


B. He failed to do as he was expected.



C. He started writing to a local newspaper.


D. He understood his stepmother.




4



The passage was written mainly to tell us that .



A. children should be praised B. Hill's father married again



C. Hill's stepmother was kind to him


D. Hill's father was cruel to him



【答案】


< br>(


1



C




2



C




3



B




4



A



【解析】


【分析】文章大意:小时候 ,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,


父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继 母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关


系变的越来越好。在继母的关爱下成 为美国著名的作家。




< p>
1


)细节理解题,根据



When he was small, Hill was a famous bad boy.



可知,希尔九岁


前 是个出了名的坏孩子,故答案是


C






2


)细节 理解题,根据



His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears.


With this, he started building friendship with his stepmother.




可知,在继母说了他的好话


后,他开 始跟继母交朋友,故答案是


C






3


)正误 判断题,根据



Therefore, he would do as well as she expected him to.



可知他


跟继母期盼的做的一样好,因此


B


的陈述是错误的,故答案是


B






4

< br>)主旨大意题,根据文章内容可知,继母的表扬让他发生了很大的变化,因此可知,


孩子们是需要表扬的,故答案是


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和 主旨大意题。细节理解题可


以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要 根据文章内容做出正误判


定;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。




5



阅读理解




Want to enjoy some extreme sports


(极限运动)


? Here are a small number of the extreme


sport clubs across universities in the UK.



Octopush


(水中曲棍球)



Oxford,




York.


Aberdeen


and


Warwick


are


only


some


of


the


universities that offer this rather unusual sport. Anyone who is


able to swim can play. It is played by two teams of six players.


Skiing and snowboarding



Nearly every university in the UK has a skiing and snowboarding


club.


For


example,




Brumski


8.


Board


Club


of


Birmingham


University


has


run


for


30


years


and


has




about


500


members.


They


hold


Christmas


and


Easter


ski


trips


every


year


and




take



Everyone wears a mask and carries a small wooden stick.




part in competitions.



Skateboarding



Warwick




University


is


home


to


the


Longboarding


Club.


A


longboard is two or three feet longer than a usual skateboard


and has a wider wheel base. Instead of offering club T-shirts, the


Longboarding Club lets members have their personal socks.




BASE jumping



The University of Lincoln offers BASE jumping. In BASE jumping,


players


jump


from




fixed


objects


and


use


a


parachute


(降落


伞)



to


break




their


fall.


They


go


on


weekly


trips


to


Skydive


Hibaldstow.




_________________.




1



If


a


student


wants


to


take


part


in


Octopush,


he


or


she


should


be


able


to


A. ski B. swim C. skate D. skydive




2



How many members are there in Brumski &. Board Club?



A. About 30.


B. About 300.


C. About 50.


D. About 500.




3



A usual skateboard is _________________than a longboard.



A. shorter B. longer C. wider D. bigger




4

< br>)


Which university offers BASE jumping?



A. Oxford. B. York. C. Lincoln. D. Warwick.




5



According


to


the


passage,


which


of


the


following


is


the


most


common


sport


in


UK


universities?



A. Octopush.


B. Snowboarding.


C. Skateboarding.


D. BASE jumping.



【答案】




1



B



(< /p>


2



D




3



A

< p>



4



C




5



B



【解析】


【分析】本文介绍了英国各 大学的少数极限运动俱乐部。




(< /p>


1


)细节题。根据水中曲棍球的介绍


Anyone who is able to swim can play


可知如果 一个学


生想参加水中曲棍球,他或她应该会游泳,故选


B





< p>
2


)细节题。根据


Brumski 8. Board Club of Birmingham University has run for 30 years and


has


about


500


members


布鲁姆斯基


8


和伯明翰大学董事会俱乐部已经运作了


30


年,可知


大约有


500


名成员,故选


D






3


)推理 题。根据


A longboard is two or three feet longer than a usual skateboard


长板比普


通滑板长两到三英尺



可知普通的滑板比长板短,故选


A






4


)细节题。根据



The


University


of


Lincoln


offers


BASE


jumping


可知



Lincoln


提供基础跳


跃,故选


C


。< /p>





5


)推理题。根据



They hold Christmas and Easter ski trips every year and take part in


competitions



他们每年都举行圣诞节和复活节滑雪旅行,并参加比赛



可知


滑雪板运动是英


国大学最常见的运动





故选


B





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



6



阅读理解




The word,


write with light


hard


to


find


ways


to


make


pictures


that


can


move.


They


made


lots


of


experiments,


but


failed


again


and


again.


It


was


Eadweard


Muybridge


who


finally


succeeded.


He


was


the


first


photographer to try this successfully. But how did he make it? It was an interesting story.




Back


in


1872,


people


didn't


know


exactly


(确切地)



whether


all


four


of


a


horse's


hooves


(蹄)



left


the


ground


at


the


same


time


when


it


was


running.


A


gentleman


called


Leland


Stanford made a bet with his friend about it. Most people believed that a horse always had one


hoof on the ground, or it would fall over. But Stanford didn't think so.



At that time, it was hard to know who could win the bet, because a horse's legs move so fast


that it is impossible to tell just by looking. So they needed a way to record the movement of a


running horse. Then Stanford offered $$ 25,000 to the famous photographer, Muybridge, to help


find the answer. In the beginning, Muybridge failed to get clear images, but he didn't give up. He


continued


to


improve


his


cameras.


In


1878,


after


many


experiments,


he


managed


to


get


a


sequence


(连续)


of 12 photos. One of them clearly showed that all four of the horse's hooves


were


off


the


ground


at


the


same


time.


And


when


the


photos


moved


fast,


people


could


see


a


horse running.



Though Edison is usually considered as the person who created the first movie in 1889, it was


the work of Eadweard Muybridge and the bet that led to Edison's invention.




1



The underlined word



A. pretty


B. dark


C. moving


D. still




2



What did Leland Stanford make a bet with his friend about?



A. Whose horse ran faster.



B. Whether a horse would fall over while running.



C. Whether it was possible for scientists to make moving pictures.



D. Whether a horse's hooves all left the ground at the same time while running.




3



Muybridge finally found the exact answer to the bet in .



A. 1839


B. 1872


C. 1878


D. 1889




4



The passage mainly tells us .



A. that Thomas Edison created the first movie



B. that Eadweard Muybridge created the first static pictures



C. how photography helped people know more about animals



D. how Eadweard Muybridge got pictures of motion


(移动)


successfully



【答案】




1



D




2



D




3



C




4



D



【解析】


【分析】大意:文章主要介 绍了


Eadweard Muybridge


拍到移动的照片的故事。





1


)词义 猜测题。根据下文


So scientists were trying hard to find ways to make pictures that


can move.


所以科学家很努力地尝试找到让照片动起来的方法,可知以前的照片是静止 的,


static


意为


still“< /p>


静止的



。故选


D





(< /p>


2


)细节理解题。根据第二段


Back in 1872, people didn't know exactly


(确切地)


whether


all four of a horse's hooves


(蹄)


left the ground at the same time when it was running.


可知,



Leland Stanfo rd


和朋友打赌马在奔跑的时候是不是四只马蹄都离地。故选


D






3


)细节理解题。根据第三段



In


1878,


after


many


experiments,


he


managed


to


get


a


sequence


(连续)



of


12


photos.


可知,直到


1878


年,


Muybridge


,才设法拍到连续的


12


张照片。故选


C






4


)主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了



Eadweard


Muybridge


拍到移动的照片


的故事。故选


D


。< /p>




【点评】考查阅读理解,首先快速浏 览、分析问题,抓住关键词;其次带着问题通读全


文,了解文章大意,找到依据,确定答 案;最后再检查一遍,确保答案正确。




7



阅读理解





Abdul


Sadiq,


an


Afghanistan's


only


professional


cyclist,


began


by


training


his


daughter.


And


when


she


competed


successfully


abroad,


he


set


up


the


team.


It


is


the


world's


most


unlikely


sporting


team,


because


the


sport


breaks


taboos


in


a


country


where


in


many


traditional


communities, women are not allowed out of the house.



The head coach faces frequent threats and the girls' families do not always approve


their fathers trying to stop them, it's a brother or uncle.



Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their father and their


brothers approve, but they know that their uncles complain to their father.


in fron


t of us to say ‘Why are you cycling?', but they say bad words to our father,


team have, however, competed and won regionally against Bangladesh and Pakistan.




the latest riders. In one of the mildest and driest winters for many years, training has gone on


without stopping. And next spring, the girls will go up into the mountains.


should not sit at home, they need to come out and do sports,


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone


on


the


street


one


day.



my


ambition, and I hope that one day girls will be allowed to go cycling on the streets, not having a


coach, or anyone with them, and they will not have problems,




1



What does Abdul Sadiq do?



A. A teacher. B. A cyclist. C. A reporter. D. A driver.




2



What does the underlined word



A.


禁忌


B.


警告


C.


符号


D.


风俗




3



From the third paragraph, we can know



A. Massouma and Zarab's parents approve of their joining the team



B. Massouma and Zarab's uncles are against their cycling



C. Massouma and Zarab don't want to join the team



D. Massouma and Zarab are both very old




4



What was Zainab's dream?



A. Her mother approving her cycling. B. Going cycling alone on the street.



C. Joining the team.


D. Winning against Bangladesh and Pakistan.




5

< p>


Where may you see the passage?



A. In a storybook.


B. In a fashion magazine.



C. In a travel guide book.


D. In a sports newspaper.



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



B




5



D



【解析】


【分析】主要讲了阿卜杜勒


·


萨迪克是阿富汗唯一的职业自行车手,他从训练女儿


开始。当她在国外比赛成功时,他组建了这个队。这是世界上最不可能的运动队,因为这


项运动打破了许多传统社区禁止妇女出门的禁忌。





1


)细节 题。根据


Abdul Sadiq, an Afghanistan's only professional cyclist


可知阿卜杜勒


·< /p>


萨迪


克是阿富汗唯一的职业自行车手,故选


B






2


)细节题。根据


where in many traditional communities, women are not allowed out of the


house.


可知许 多传统社区禁止妇女出门,所以是打破了禁忌,故选


A






3

< p>
)细节题。根据


Two members of the team, Massouma, 18, and Zarab, 17, are sisters. Their


father and their brothers approve, but they know that their uncles complain to their fath er.


可知


Massouma



Zarab


的叔叔反对他们骑自行车,故选


B






4


)细节题。根据


And


18-


year-old


Zainab


said


she


wished


that


she


could


just


go


cycling


alone on the street one day.


可知


Zainab


希 望一天独自在街上骑自行车,故选


B






5


)细节 题。根据全文可知与骑自行车有关,所以在体育报纸上看到,故选


D




【点评】考查阅读理解,主 要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




8



阅读理解




Art Training Course



Do you want to get $$ 75~$$ 200 each hour? You will get good jobs if you spend only a week on


our courses about ads, TV programs, films and fashion.



Website:


www. awardmakeupschool. com



Telephone number: 310



364



0665



Teaching English Overseas



A 4-week language course is offered monthly in Prague. It's helpful for you to get good jobs


around the world.


-穿山甲是什么动物


-穿山甲是什么动物


-穿山甲是什么动物


-穿山甲是什么动物


-穿山甲是什么动物


-穿山甲是什么动物


-穿山甲是什么动物


-穿山甲是什么动物