人教版英语中考英语阅读理解经典
-高考图片大全励志图片
人教版英语中考英语阅读理解经典
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
< br>1
.
根据短文内容理解选择正确答案。
< br>
B
Everyone worries. But how do you deal with your
worries? Whether your worries are big or
small, you can take these three steps
to deal with your worries:
Try to find out what you're worried
about.
Sometimes, you
will know what you're worried about. Other times,
you might not. Try to find
it out
first. If you can't, you can ask for
help.
Think of ways to make
it better
There is
always something you can do to help you feel less
worried. Sitting there worrying is no
fun and it won’t solve your
problem.
Grades at
school are often a top worry for kids. If you're
worried about grades, ask yourself
these questions:
☆
Why are grades important?
What do grades mean to me?
☆
How do I get ready for
class? Do I go over
(复习)
my
notes even when there isn't a test?
☆
Do I have a
good place to do my homework?
☆
Have I tried
different ways of studying?
Ask for help
When you're worried, it can help to find someone
to talk to. You can ask your parents, friends,
or teachers for help.
(
1
)
How
many steps of dealing with your worries are
mentioned
(提及)
in the
passage?
A. Two
B. Three C. Four
D. Seven
(
2
)
When you don't know what you're
worried about, _______.
A. you should try to find it out
B. you can't ask for help
C. you don't need to think of ways
D. you can sit there
worrying
(
3
)
If
you're worried about grades, you can ask yourself
these questions except “_______”.
A. Why are grades
important? B. What do
grades mean to me?
C. How do
I get ready for class? D.
Why don't my friends like me?
【答案】
(
1
)
< br>B
(
2
)
A
(
3
)
D
【解析】
【分析】这篇短文主要讲述
了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问
题,二是想办法让情况变得更好,三
是请求帮助。
⑴
细节理解题。根据
Whether your worries
are big or small, you can take these three steps
to
deal with your worries:
描述
,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选
B
。
⑵
细节理解题。根据
Try to find it out
first; if you can't, you can’t ask for help.
描述,可知当你
不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选
A
。
⑶
细节理解题。根据文中列出的几个问题
★
,可知不包
括选项
D
。
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
2
.
根据短文内容选择正确答案。
C
Jodie’s Daddy is a Garbageman
(垃圾清理工)
Mr. Swales wanted to find out what his
students’ parents did. He had just called Jodie
when
some girls burst out laughing.
Shirley shouted, “Jodie’s Daddy is a
Garbageman!”
Everybody
in the class laughed out loud, except Jodie. She
felt her face turn red.
“Silence!” Mr Swales said, “Being a
garbagemen is a difficult and useful job. We
should all be
thankful to Jodie’s
father.”
Jodie’s father came to walk her home
from school as usual, but she didn’t run up to him
the
way she always did. When they got
back home, Jodie went to her room and cried for a
long time.
Her father came into her room, “What
happened, Jodie? Why are you so sad?”
Jodie told her father what
ha
d happened and looked at him. He
didn’t seem angry or hurt.
“Well,” he
said, “they are right. Being a garbageman is a
dirty job. Tomorrow’s Saturday. Come to
work with me, Jodie.”
The place really smell
too good. Jodie wrinkled her nose. “Don’t
worry
, kid. In five minutes
you won’t smell a thing.” said her
father.
Everybody
there
was
working
hard,
and
they
seemed
to
have
a
good
time.
Jodie’s
father
handed her a pair of gloves and told
her to get the little plastic bags and throw them
into the
truck.
It was fun, but also hard work. Jodie’s
arms soom got tired. At last, no more garbage was
left
and Jodie felt very
happy.
“Garbage is disgusting, but when we
clear it away, everything’s nice and clean. You
can make
yourself happy only by
m
aking other happy. That’s why I like
being a garbageman so much.”
Jodie give her dirty, smeely
garbageman daddy a big
kiss
(吻)
. She said, “When I
grow up, I
will be a
garbagegirl!”
Now
whenever
someone
asks
Jodie
what
her
daddy
does,
she
says,
“He’s
a
garbageman!
Everybody makes
garbage, but my daddy takes it away!”
<
/p>
(
1
)
What
happened
in My Swale’s
class?
A. He
wanted to show what job was the most useful.
B. He asked an improper
question.
C. Jodie gave an
honest answer.
D. Jodie was laughed at.
(
2
)
Why
did Jodie’s father take her to his
workp
lace?
A. To make Jodie calm down
B. To prove how dirty his job was.C To
help Jodie learn about his job.
C. To help Jodie learn about his
job.
D. To keep Jodie away
from her classmates.
(
3
)
Jodie gave her father
a big kiss mainly because ______.
A. he was kind B. he
was unselfish
(无私的)
C.
he was cheerful D. he is hard-
working
(
4
)
How
does Jodie feel about her father now?
A. Sad
B. Curious
C. Guilty
(有罪的)
D. Proud
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
D
【解析】
【分析】这篇短文中作者主
要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工
作态度和认识的转变的故事,从一开
始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的
辛苦和伟大。
(
1
)细节理解题。根据短文第一
段第二、三句
He had just called Jodie when
some girls burst
out laughing. Shirley
shouted, “Jodie’s daddy is a garbageman!
可知,当同学们知道
Jodie
的爸
爸是一名垃圾清理工时都在笑话她;故选
D
。
< br>
(
2
)细节理解题。根据短文
第十段爸爸的话语
“Garbage
is
disgusting,
but
when
we
clear
it
away, everything’s nice
and clean. You can make yourself happy only by
making other happy.
可
知,爸爸要女儿来
到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选
C
。
(
3
)推理判断题
。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其
精神是大公无私
的;所以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选
B
。
(
4
)推理判断题
。根据短文最后两段可看出女儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人
他爸爸工作的光
荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选
D
。
【点评】阅读理解考查
对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案
。
3
.<
/p>
根据短文理解选择正确答案。
D
In
Paris,
one
freezing
winter
evening,
I
was
having
dinner
with
my
friend,
Mr.
Dupin,
the
famous detective. We had just finished
our meal, when there was a loud knocking at the
door.
Dupin opened it. There stood Mr.
Germain, the chief
警长)
of the
Paris Police.
We
welcomed him warmly, for he was an old
acquaintance
(熟人)
whom we
hadn't seen for
a great
time.
(案件)
that has been giving me
a great
deal of trouble. It is very
simple but very strange.
“Also, please keep this secret. If
anyone found out that I
told you this.
I would certainly lose
my
job.”
“Well, then,” said the Chief,” I have
learned that a very important letter has been
stolen from
the king. We are sure who
stole it and that the letter is in his
house.
of the most powerful
and important ministers in the government. He is
Minister Danton.”
searched
the
entire
house,
room
by
room.
In
fact,
we
examined
everything
in
the
house
but
found
nothing.
A month
later, Dupin asked Germain and me to his house.
There he took out a letter and
handed
it to the Chief. We were both very
surprised.
Dupin
explained,
usual
hiding
places.
I
realized
that
he
might
have
left
the
letter
out
in
the
open,
right
under
everyone's nose, where no one would
search for it.
(观察)
better. While we
were chatting, a dirty, torn letter in
the letter holder suddenly caught my eyes-unusual
for the
Minister, who is careful and
neat.
what
happened,
I
stole
the
letter
by
replacing
it
with
a
similar
one,
On
it
Dupin
wrote
these
words:
Your plan was good, but mine was
better
As you
can see, I took the letter.
----Based on a story by Edgar Allan Poe
(
1
)
The
underlined word
A. hobby B.
help C. habit
D. holiday
(
2
)
Who
is the best at solving difficult cases according
to the passage?
A. The writer. B. Mr.
Germain. C. Mr. Dupin.
D. Minister Danton.
(
3
)
Dupin did all the
following things to help get the letter back
EXCEPT .
A. wearing his dark glasses when
visiting Danton's house
B.
leaving his gloves purposely behind in Danton's
house
C. hiring a man to
fire a gun on the street the next
morning
D. writing some
words on the letter he put into the letter
holder
(
4
< br>)
From the passage we can infer that
.
A. Dupin and
Danton are also acquaintances
B. Dupin and the writer are both
detectives
C. Danton and the
writer are new friends
D.
Germain and Danton are dangerous
enemies
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
C
< br>
(
3
)
D
(
4
)
A
【解析】
【分析】本文讲述法国巴黎
的著名侦探杜宾先生的故事。警长因为一个棘手的案
子请杜宾帮忙找回国王丢失的一封信
,他知道信在部长那里,但是就是找不到。杜宾先生
去了部长家里,凭着敏锐的眼睛发现
了那封信的所在,然后巧妙的将信调包,帮助了警
长。
(
1
)词义
猜测。根据
I met a
case
(案件)
that has been giving
me a great deal of trouble
可
知
警长遇到了很麻烦的案子请杜宾先生帮忙。
hobby
爱好;<
/p>
help
帮助;
habit
习惯;
holiday
假期。故选
< br>B
。
(
2
)推理判断。根据文章内容
In fact, we
examined everything in the house but found
nothing.
和
A
month
later,
Dupin
asked
Germain
and
me
to
his
house.
There
he
took
out
a
letter
and
handed
it
to
the
Chief.
可知没人找到那封信在哪里,但是一个月后杜宾
先生找到了,故选
C
。
(
3
)细节理解。注意题目:为了得到那封信,杜宾
先生做了以下事情,除了哪一个。根
据
(观察)
better.
可知
A
p>
项正
确;根据
Then I
purposely left my gloves behind so I could come
back again
可知
B
项正确;
根
据
The
next
morning,
I
hired
a
man
to
fire
a
gun
on
the
street
可知
C
正确;根据
I
stole
the
letter
by replacing it with a similar one, On it Dupin
wrote these words……
可知
D
项虽然也是文
章内容,但是并不是杜宾为了取得信而做的事情。所以选
D
。
(
4
)推理判断。根据
I know
Minister Danton very well.
和
I visited him with my dark glasses
on
以及
While we were
chatting,
可知杜宾与丹顿部长是熟人。故选
A
。
【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线
索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的
主旨等信息。答题时注意问题中的关键词
在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切
忌主观臆断,凭感觉做题
4
.
根据短文内容选择正确答案。
A
A well-
known old man was being interviewed and was asked
if it was correct that he had just
celebrated his ninety-ninth
birthday.
“That's right.” said the old man.
“Ninety
-nine years old, and I haven't
an enemy in the world.
They're
al
l dead.”
“Well, sir,” said the interviewer, “I
hope very much to have the honour of interviewing
you on
your hundredth
birthday.”
The old man looked at the young man
closely, and said, “I can't see why you shouldn't
look fit
and healthy to me!”
(
1
)
The
old
man
said
he
had
not
an
enemy
in
the
world,
which
shows
that
he
was
a
very
_______.
A. friendly man---- he never made any
enemies.
B. healthy man----
he lived longer than all his enemies
C. lucky man---- his enemies had all
died
D. terrible
man---- he killed all his enemies
(
2
)
When the
interviewer said that he hoped very much to have
the honour of interviewing
the old man
again the following year, ________.
A. he was trying to make
the old man happy
B. he
wished he himself would live another
year
C. he did not believe
the old man would live to be one
hundred
D. he did not
believe he would interview the old man
again
(
3
)
When
the
old
man
said,
“I
can't
see
why
you
shouldn't”,
what
he
meant
was
_____________.
A.
“You must try to live
another
year to interview me
again next year.”
B.
“Of course you can see me again since
you're so fit and healthy.”
C.
“If I live to a hundred
years, you should interview me again.”
D.
“Unless you live another
year, you wouldn't be able to interview me
again.”
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
< br>A
(
3
)
B
【解析】
【分析】本文讲一个高龄老
人的语言智慧。
(
1
)细节理解。根据老人说
I haven’t an enemy in the world.
They’re all dead.
可知老人是一
个健康的人
,他的敌人都死了。故选
B
。
(
2
)推理
判断。根据句中的词
hope
;
hav
e
the
honour
of
p>
等可知记者是祝愿老人健康长
寿,故选
A<
/p>
。
(
3
)推理判断。本句的意思是:我实在看不出你为什么会认为没有机会再采访我
< br>,
你看起
来还象我一样健康着呢。记者本是好意祝愿老人
长寿,但是听起来好像是老人活不过一百
岁似的。老人用开玩笑的方式来缓和记者说错话
的尴尬。故选
B
。
< br>【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的
< br>主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切
< br>忌主观臆断,凭感觉做题
5
.
根据短文内容,回答下列问题。
“Who needs a
shopping mall
(购物中心)
if you
have Taobao?
Beijing.
Taobao, China's largest online
shopping site
(网上购物网站)
, has
become an important part
of Wang Lin's
life. She spends lots of money on
Taobao.
A growing number
of Chinese Internet users like Wang have found the
joys of online shopping.
Most
online
shoppers
are
students
or
young
workers.
More
women
shop
online
than
men;
Clothing and home-use products are the
most popular on line.
It
was reported that more than 250 billion
(十亿)
yuan was spent on
online shopping last
year, 80% through
Taobao.
Taobao means
on Taobao, from clothes to books, from
candies to DVD players.
You may question the security of online shopping,
Wang Lin said,
Unless you receive the
products from the sellers and are satisfied with
them, the shop owner will
not get the
money. You can also get your money back if you
want to return the products.”
(
1
)
What is
Taobao?
(
2
)
Who
are the most online shoppers?
(
3
)
Do
more men shop on line than women?
(
4
)
p>
What can you do if you want to return the
products?
(
5
)
How
much did people spend on line shopping through
Taobao last year?
【答案】
(
1
)
It's China largest online
shopping site.
(
2
)
The
y are students or young workers.
(
3
)
No,
they don't.
(
4
)
I/We
can get my/our money back.
(
5
)
p>
More than 200 million yuan.
【解析】
【分析】这篇短文中主要介
绍了淘宝网越来越受人们的欢迎。人们几乎可以在网
上购买到他们所有需要的物品。而且
网上购物,不满意可以退货。
(<
/p>
1
)细节理解。根据第二段
Taobao, China's largest online shopping
site
(网上购物网站),
has become an
important part of Wang Lin's life.
可知答案是:
It's China largest
online shopping
site.
(
2
)细节理解。根据第三段
Most
online
shoppers
are
students
or
young
workers.
可知答
案
是:
They are students or
young workers.
(
3
)细节理解。根据第三段
More women shop
online than men;
可知答案是:
No,
they don't.
(
4
)细节理解。根据最后一句
You
can
also
get
your
money
back
if
you
want
to
return
the
products.
可知答案是:
I
can get mymoney back.
或者
We
can get our money back
。
(
5
)细节理解。根据第四段
< br>It
was
reported
that
more
than
250
billion
(十亿)
yuan
was
spent
on
online
shopping
last
year,
80%
through
Taobao
可知答案是:
More
than
200
million
yuan.
【点评】任务型阅读的关
键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言
填写答案。在文章中找不
到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到
可以替换文章中的单词,
短语或者句子的词。
6
.
阅读理解
An eighty-year-old
couple were having trouble with their memories.
One day, they decided to
see a doctor.
The doctor told them that there was nothing
serious, but he suggested that they
should start writing things down to
help them remember things. The couple thanked the
doctor
and left.
Later
that
night
while
watching
TV,
the
old
man
got
up
from
his
chair
and
his
wife
asked,
Then his
wife asked him to write it down.
I also
want some strawberries and cream on top. You'd
better write it down, or you will forget
that,
the kitchen.
After about 20 minutes, the husband
returned with a plate of fish. The wife laughed,
Your bad memory! I wanted some bread
with cream.
(
1
)
How
old was the wife?
A. Eight.
B. Eighteen.
C. Eighty.
D. Eighties.
(
2
)
Why
did the couple go to the doctor?
A. Because they had a
headache. B. Because they
had bad memories.
C. Because
the doctor was their son.
D. Because the old man was
ill.
(
3
)
What did the husband give to the
wife?
A. An ice
cream.
B. Some strawberries and cream.
C. Some bread with cream.
D. Some fish.
(
4<
/p>
)
What did the wife really
want
?
A. Some bread with cream.
B. An ice cream with some strawberries
and cream.
C. A plate of
fish.
D. Some strawberries and
cream.
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
B
(
3
)
D
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:一对老
夫妇记忆力出现了问题,去看医生,医生说没有什么
大碍,然他们把想做的事记下来便于
他们记忆,一天骑在让丈夫拿东西,妻子让他记下
来,他说他记住了,可是拿来的不是妻
子想要的。
(
1
)
细
节
理
解
题
,
根<
/p>
据
An
eighty-year-old
couple
were
having
trouble
with
their
memories.
可知他们已经八十了,故答案是
C<
/p>
。
(
2
)
细
节
理
解
题
,
根
据
An
eighty-year-old
couple
were
having
trouble
with
their
memories.
可知他们去看医生是因为他们的记忆出现了问题,故答案是<
/p>
B
。
(
3
)细节理解题,根据
After
about
20
minutes,
the
husband
returned
with
a
plate
of
fish.
< br>可知,丈夫给他妻子拿来的是鱼,故答案是
D
。
(
4
)细节理解题,根据
Will you get
me an ice cream?
I also want some
strawberries
and cream on
top.
可知吗,妻子要的是带有草莓和奶油的冰淇淋,故答
案是
B
。
【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接
在文中找到答案。
7
.
阅读理解
In
the
summer
between
my
first
year
and
second
year
in
college,
I
was
invited
to
be
an
instructor
(辅导员)
at
a high school camp. On the first day, when we were
dancing and playing
games,
I
noticed
a
boy
under
the
tree
who
was
small
and
thin.
His
shyness
made
him
appear
weak. I walked towards him, introduced
myself and invited him to join in the activities
and meet
some new people. He quietly
replied,
he was in a new world but I
knew it wouldn't be right to force him either.
Actually, the boy didn't
need a close
talk but a friend.
At
lunch the next day, I was leading camp songs when
I saw the boy under the tree sitting alone.
I
tried
again
with
the
same
invitation,
but
he
refused
once
again.
That
evening
I
was
told
the
boy's
name was Tommy. Then I asked the campers to pay
special attention to the boy and spend
time with him when they
could.
The
days
went
by
and
the
time
came
when
we
had to
leave.
We
held
a
big, warm
party
to
celebrate
the
closing
of
the
camp.
All
the
campers
shared
their
wonderful
moments.
To
my
surprise, I found the boy from under
the tree dancing joyfully with two girls. I
couldn't believe it
was the same
person.
In October of my
second year, I received a phone call from Tommy's
mother. She told me that
Tommy
was
hit
by
a
car
and
died.
I
offered
my
deep
sadness.
The
mother
said,
mentioned you so many times.
I want you to know that he went back to school and
made new
friends with confidence. You
made a difference to Tommy during his last
months.
At that moment,
I realized how easy it was to give a bit of
yourself every day. You may never
know
how
much
each
gesture
may
mean
to
someone
else.
I
hope
that
everyone
can
pay
attention to his own
(
1
)
Before
the writer came to the high school summer camp, he
was
a
(
n
)
.
A. instructor
B. camper C. student
D. reporter
(
2
)
How
many times did the writer invite the boy to join
in the activities?
A. Once.
B. Twice.
C. Three times.
D. Many times.
(<
/p>
3
)
Which is the
CORRECT order about the
story
?
①The boy danced joyfully
wi
th two girls.
②
The boy went back to school and made new
friends.
③ The boy refused
to join in the activities.
④The boy's mother made a phone call to
the writer.
A.
①②③④
B.
②③①④
C.
③①②④
D.
④③②①
(
4
)
From
Paragraph 4, we can infer that Tommy's mother was
very to the writer.
A. thankful
B. helpful C. faithful
D. harmful
【答案】
<
/p>
(
1
)
C
(
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
A
【解析】
【分析】本文讲述了作者曾
给一个男孩精神上的帮助,让大家指代每天给自己一
点自信是多么容易。
(
1
)推理题。根据
In
the
summer
between
my
first
year
and
second
year
in
college,
I
was
invited to be an
instructor
(辅导员)
at a high
school camp
在大学一年级和二年级之间的那个
夏
天,我被邀请去当一名教师(辅导员)在一个高中营地可知,
在作家来到高中夏令营之
前,他是名学生,故选
C
。
(
< br>2
)细节题。根据
invited him to
join in the activities
和
I
tried again with the same invitation
可知,
作者邀请这个男孩参加了
p>
2
次活动,故选
B
。
(
3<
/p>
)细节题。根据全文描述可知最初
男孩拒绝参加活动,后来男孩和
两个女孩快乐地跳
舞,
这个男孩回到学校,交了新朋友,
男
孩的母亲给作家打了一个电话,故
是
C
选项的排
序是正确的,故选
C
。
(
4
)推理题。根据
Tommy
mentioned you so many times. I want you
to know that he
went
back
to school
and
made
new
friends
with
confidence.
You
made
a
difference
to
Tommy during his last
months
汤米多次提到你。我想让你知道,他回到学校,
自信地交了
新朋友。在汤米的最后几个月里,你改变了他
可知,
汤米的母亲对作家很感谢
,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要
注意从文中寻找答案;推断
题需要联系上下文,推断出需要的信息。
8
.
阅读理解