人教版英语中考英语阅读理解经典

别妄想泡我
934次浏览
2021年02月23日 01:24
最佳经验
本文由作者推荐

-高考图片大全励志图片

2021年2月23日发(作者:无意争春的意思)


人教版英语中考英语阅读理解经典




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)


< br>1



根据短文内容理解选择正确答案。

< br>


B



Everyone worries. But how do you deal with your worries? Whether your worries are big or


small, you can take these three steps to deal with your worries:



Try to find out what you're worried about.



Sometimes, you will know what you're worried about. Other times, you might not. Try to find


it out first. If you can't, you can ask for help.



Think of ways to make it better



There is always something you can do to help you feel less worried. Sitting there worrying is no


fun and it won’t solve your problem.



Grades at school are often a top worry for kids. If you're worried about grades, ask yourself


these questions:





Why are grades important? What do grades mean to me?





How do I get ready for class? Do I go over


(复习)


my notes even when there isn't a test?





Do I have a good place to do my homework?





Have I tried different ways of studying?



Ask for help



When you're worried, it can help to find someone to talk to. You can ask your parents, friends,


or teachers for help.




1



How many steps of dealing with your worries are mentioned


(提及)


in the passage?



A. Two B. Three C. Four D. Seven




2



When you don't know what you're worried about, _______.



A. you should try to find it out


B. you can't ask for help



C. you don't need to think of ways


D. you can sit there worrying




3



If you're worried about grades, you can ask yourself these questions except “_______”.



A. Why are grades important? B. What do grades mean to me?



C. How do I get ready for class? D. Why don't my friends like me?


【答案】



1


< br>B




2



A




3



D



【解析】


【分析】这篇短文主要讲述 了如何应对烦恼的三种方法,一是找出自己担心的问


题,二是想办法让情况变得更好,三 是请求帮助。





细节理解题。根据


Whether your worries are big or small, you can take these three steps to


deal with your worries:


描述 ,可知本题主要提到了三步应对烦恼的方法。故选


B






细节理解题。根据


Try to find it out first; if you can't, you can’t ask for help.


描述,可知当你


不知道自己的烦恼是什么时,不要去请求帮助。故选


A





细节理解题。根据文中列出的几个问题



,可知不包 括选项


D




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。




2



根据短文内容选择正确答案。




C



Jodie’s Daddy is a Garbageman


(垃圾清理工)




Mr. Swales wanted to find out what his students’ parents did. He had just called Jodie when


some girls burst out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s Daddy is a Garbageman!”



Everybody in the class laughed out loud, except Jodie. She felt her face turn red.




“Silence!” Mr Swales said, “Being a garbagemen is a difficult and useful job. We should all be


thankful to Jodie’s father.”




Jodie’s father came to walk her home from school as usual, but she didn’t run up to him the


way she always did. When they got back home, Jodie went to her room and cried for a long time.




Her father came into her room, “What happened, Jodie? Why are you so sad?”



Jodie told her father what ha


d happened and looked at him. He didn’t seem angry or hurt.


“Well,” he said, “they are right. Being a garbageman is a dirty job. Tomorrow’s Saturday. Come to


work with me, Jodie.”




The place really smell too good. Jodie wrinkled her nose. “Don’t worry


, kid. In five minutes


you won’t smell a thing.” said her father.




Everybody


there


was


working


hard,


and


they


seemed


to


have


a


good


time.


Jodie’s


father


handed her a pair of gloves and told her to get the little plastic bags and throw them into the


truck.




It was fun, but also hard work. Jodie’s arms soom got tired. At last, no more garbage was left


and Jodie felt very happy.




“Garbage is disgusting, but when we clear it away, everything’s nice and clean. You can make


yourself happy only by m


aking other happy. That’s why I like being a garbageman so much.”



Jodie give her dirty, smeely garbageman daddy a big kiss


(吻)


. She said, “When I grow up, I


will be a garbagegirl!”




Now


whenever


someone


asks


Jodie


what


her


daddy


does,


she


says,


“He’s


a


garbageman!


Everybody makes garbage, but my daddy takes it away!”


< /p>



1



What happened


in My Swale’s class?




A. He wanted to show what job was the most useful.


B. He asked an improper question.



C. Jodie gave an honest answer.


D. Jodie was laughed at.




2



Why did Jodie’s father take her to his workp


lace?




A. To make Jodie calm down



B. To prove how dirty his job was.C To help Jodie learn about his job.



C. To help Jodie learn about his job.



D. To keep Jodie away from her classmates.




3



Jodie gave her father a big kiss mainly because ______.




A. he was kind B. he was unselfish


(无私的)


C. he was cheerful D. he is hard- working




4



How does Jodie feel about her father now?




A. Sad


B. Curious


C. Guilty


(有罪的)



D. Proud



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】这篇短文中作者主 要讲述了一个女孩对自己爸爸从事垃圾清洁工这一工


作态度和认识的转变的故事,从一开 始同学的嘲笑自己感到委屈,而最后得知爸爸工作的


辛苦和伟大。




1


)细节理解题。根据短文第一 段第二、三句


He had just called Jodie when some girls burst


out laughing. Shirley shouted, “Jodie’s daddy is a garbageman!


可知,当同学们知道


Jodie


的爸


爸是一名垃圾清理工时都在笑话她;故选


D


< br>



2


)细节理解题。根据短文 第十段爸爸的话语


“Garbage


is


disgusting,


but


when


we


clear


it


away, everything’s nice and clean. You can make yourself happy only by making other happy.



知,爸爸要女儿来 到他工作的场所是让她体验到自己工作的光荣;故选


C





3


)推理判断题 。根据短文内容可知爸爸付出了自己的辛勤劳动,方便的市民的生活,其


精神是大公无私 的;所以女儿为爸爸自豪,而高兴地去亲吻他;故选


B





4


)推理判断题 。根据短文最后两段可看出女儿对爸爸工作态度的转变,她总是告诉别人


他爸爸工作的光 荣和以后也要当一名清洁女工来看,她是为爸爸的工作而自豪的;故选


D





【点评】阅读理解考查 对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案 。




3


.< /p>


根据短文理解选择正确答案。




D




In


Paris,


one


freezing


winter


evening,


I


was


having


dinner


with


my


friend,


Mr.


Dupin,


the


famous detective. We had just finished our meal, when there was a loud knocking at the door.


Dupin opened it. There stood Mr. Germain, the chief


警长)


of the Paris Police.



We welcomed him warmly, for he was an old acquaintance


(熟人)


whom we hadn't seen for


a great time.




(案件)


that has been giving me a great


deal of trouble. It is very simple but very strange.




“Also, please keep this secret. If anyone found out that I


told you this. I would certainly lose


my job.”




“Well, then,” said the Chief,” I have learned that a very important letter has been stolen from


the king. We are sure who stole it and that the letter is in his house.






of the most powerful and important ministers in the government. He is Minister Danton.”




searched


the


entire


house,


room


by


room.


In


fact,


we


examined


everything


in


the


house


but


found nothing.



A month later, Dupin asked Germain and me to his house. There he took out a letter and


handed it to the Chief. We were both very surprised.



Dupin explained,


usual


hiding


places.


I


realized


that


he


might


have


left


the


letter


out


in


the


open,


right


under


everyone's nose, where no one would search for it.




(观察)


better. While we


were chatting, a dirty, torn letter in the letter holder suddenly caught my eyes-unusual for the


Minister, who is careful and neat.








what


happened,


I


stole


the


letter


by


replacing


it


with


a


similar


one,


On


it


Dupin


wrote


these


words:




Your plan was good, but mine was better



As you can see, I took the letter.



----Based on a story by Edgar Allan Poe




1



The underlined word




A. hobby B. help C. habit D. holiday




2



Who is the best at solving difficult cases according to the passage?




A. The writer. B. Mr. Germain. C. Mr. Dupin. D. Minister Danton.




3



Dupin did all the following things to help get the letter back EXCEPT .




A. wearing his dark glasses when visiting Danton's house



B. leaving his gloves purposely behind in Danton's house



C. hiring a man to fire a gun on the street the next morning



D. writing some words on the letter he put into the letter holder




4

< br>)


From the passage we can infer that .




A. Dupin and Danton are also acquaintances



B. Dupin and the writer are both detectives



C. Danton and the writer are new friends



D. Germain and Danton are dangerous enemies



【答案】



1



B




2



C

< br>



3



D




4



A



【解析】


【分析】本文讲述法国巴黎 的著名侦探杜宾先生的故事。警长因为一个棘手的案


子请杜宾帮忙找回国王丢失的一封信 ,他知道信在部长那里,但是就是找不到。杜宾先生


去了部长家里,凭着敏锐的眼睛发现 了那封信的所在,然后巧妙的将信调包,帮助了警


长。





1


)词义 猜测。根据


I met a case


(案件)


that has been giving me a great deal of trouble



知 警长遇到了很麻烦的案子请杜宾先生帮忙。


hobby


爱好;< /p>


help


帮助;


habit


习惯;


holiday


假期。故选

< br>B





2


)推理判断。根据文章内容


In fact, we examined everything in the house but found nothing.



A


month


later,


Dupin


asked


Germain


and


me


to


his


house.


There


he


took


out


a


letter


and


handed


it


to


the


Chief.


可知没人找到那封信在哪里,但是一个月后杜宾 先生找到了,故选


C





3


)细节理解。注意题目:为了得到那封信,杜宾 先生做了以下事情,除了哪一个。根




(观察)


better.


可知


A


项正


确;根据


Then I purposely left my gloves behind so I could come back again


可知


B


项正确; 根



The


next


morning,


I


hired


a


man


to


fire


a


gun


on


the


street


可知


C


正确;根据


I


stole


the


letter by replacing it with a similar one, On it Dupin wrote these words……


可知


D


项虽然也是文


章内容,但是并不是杜宾为了取得信而做的事情。所以选


D




< p>
4


)推理判断。根据


I know Minister Danton very well.



I visited him with my dark glasses


on


以及


While we were chatting,


可知杜宾与丹顿部长是熟人。故选


A




【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线 索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的


主旨等信息。答题时注意问题中的关键词 在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切


忌主观臆断,凭感觉做题




4


根据短文内容选择正确答案。




A



A well- known old man was being interviewed and was asked if it was correct that he had just


celebrated his ninety-ninth birthday.




“That's right.” said the old man. “Ninety


-nine years old, and I haven't an enemy in the world.


They're al


l dead.”




“Well, sir,” said the interviewer, “I hope very much to have the honour of interviewing you on


your hundredth birthday.”




The old man looked at the young man closely, and said, “I can't see why you shouldn't look fit


and healthy to me!”




1



The


old


man


said


he


had


not


an


enemy


in


the


world,


which


shows


that


he


was


a


very


_______.




A. friendly man---- he never made any enemies.



B. healthy man---- he lived longer than all his enemies



C. lucky man---- his enemies had all died



D. terrible man---- he killed all his enemies


< p>


2



When the interviewer said that he hoped very much to have the honour of interviewing


the old man again the following year, ________.




A. he was trying to make the old man happy



B. he wished he himself would live another year



C. he did not believe the old man would live to be one hundred



D. he did not believe he would interview the old man again




3


When


the


old


man


said,


“I


can't


see


why


you


shouldn't”,


what


he


meant


was


_____________.




A.


“You must try to live another



year to interview me again next year.”



B.


“Of course you can see me again since you're so fit and healthy.”



C.


“If I live to a hundred years, you should interview me again.”



D.


“Unless you live another year, you wouldn't be able to interview me again.”



【答案】




1



B




2


< br>A




3



B



【解析】


【分析】本文讲一个高龄老 人的语言智慧。





1


)细节理解。根据老人说



I haven’t an enemy in the world. They’re all dead.


可知老人是一


个健康的人 ,他的敌人都死了。故选


B






2


)推理 判断。根据句中的词


hope



hav e


the


honour


of


等可知记者是祝愿老人健康长


寿,故选


A< /p>





3


)推理判断。本句的意思是:我实在看不出你为什么会认为没有机会再采访我

< br>,


你看起


来还象我一样健康着呢。记者本是好意祝愿老人 长寿,但是听起来好像是老人活不过一百


岁似的。老人用开玩笑的方式来缓和记者说错话 的尴尬。故选


B



< br>【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的

< br>主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切

< br>忌主观臆断,凭感觉做题




5



根据短文内容,回答下列问题。





“Who needs a shopping mall


(购物中心)


if you have Taobao?


Beijing.



Taobao, China's largest online shopping site


(网上购物网站)


, has become an important part


of Wang Lin's life. She spends lots of money on Taobao.



A growing number of Chinese Internet users like Wang have found the joys of online shopping.


Most


online


shoppers


are


students


or


young


workers.


More


women


shop


online


than


men;


Clothing and home-use products are the most popular on line.



It was reported that more than 250 billion


(十亿)


yuan was spent on online shopping last


year, 80% through Taobao.



Taobao means


on Taobao, from clothes to books, from candies to DVD players.



You may question the security of online shopping, Wang Lin said,


Unless you receive the products from the sellers and are satisfied with them, the shop owner will


not get the money. You can also get your money back if you want to return the products.”



1



What is Taobao?





2



Who are the most online shoppers?





3



Do more men shop on line than women?





4



What can you do if you want to return the products?





5



How much did people spend on line shopping through Taobao last year?




【答案】




1



It's China largest online shopping site.






2



The y are students or young workers.






3



No, they don't.






4



I/We can get my/our money back.






5



More than 200 million yuan.




【解析】


【分析】这篇短文中主要介 绍了淘宝网越来越受人们的欢迎。人们几乎可以在网


上购买到他们所有需要的物品。而且 网上购物,不满意可以退货。




(< /p>


1


)细节理解。根据第二段


Taobao, China's largest online shopping site


(网上购物网站),


has become an important part of Wang Lin's life.


可知答案是:


It's China largest online shopping


site.




2


)细节理解。根据第三段


Most


online


shoppers


are


students


or


young


workers.


可知答 案


是:


They are students or young workers.




3


)细节理解。根据第三段


More women shop online than men;


可知答案是:


No, they don't.




4


)细节理解。根据最后一句


You


can


also


get


your


money


back


if


you


want


to


return


the


products.


可知答案是:


I can get mymoney back.


或者


We can get our money back





5


)细节理解。根据第四段

< br>It


was


reported


that


more


than


250


billion


(十亿)



yuan


was


spent


on


online


shopping


last


year,


80%


through


Taobao


可知答案是:


More


than


200


million


yuan.



【点评】任务型阅读的关 键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言


填写答案。在文章中找不 到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到


可以替换文章中的单词, 短语或者句子的词。







6



阅读理解




An eighty-year-old couple were having trouble with their memories. One day, they decided to


see a doctor. The doctor told them that there was nothing serious, but he suggested that they


should start writing things down to help them remember things. The couple thanked the doctor


and left.




Later


that


night


while


watching


TV,


the


old


man


got


up


from


his


chair


and


his


wife


asked,



Then his wife asked him to write it down.


I also want some strawberries and cream on top. You'd better write it down, or you will forget


that,


the kitchen.



After about 20 minutes, the husband returned with a plate of fish. The wife laughed,


Your bad memory! I wanted some bread with cream.




1



How old was the wife?



A. Eight.


B. Eighteen.


C. Eighty.


D. Eighties.




2



Why did the couple go to the doctor?



A. Because they had a headache. B. Because they had bad memories.



C. Because the doctor was their son.


D. Because the old man was ill.




3



What did the husband give to the wife?



A. An ice cream. B. Some strawberries and cream.



C. Some bread with cream. D. Some fish.




4< /p>



What did the wife really want





A. Some bread with cream.


B. An ice cream with some strawberries and cream.



C. A plate of fish.


D. Some strawberries and cream.



【答案】


< p>


1



C




2


B




3



D




4



B



【解析】


【分析】文章大意:一对老 夫妇记忆力出现了问题,去看医生,医生说没有什么


大碍,然他们把想做的事记下来便于 他们记忆,一天骑在让丈夫拿东西,妻子让他记下


来,他说他记住了,可是拿来的不是妻 子想要的。




1









根< /p>




An


eighty-year-old


couple


were


having


trouble


with


their


memories.




可知他们已经八十了,故答案是


C< /p>






2




< p>








An


eighty-year-old


couple


were


having


trouble


with


their


memories.




可知他们去看医生是因为他们的记忆出现了问题,故答案是< /p>


B






3


)细节理解题,根据



After


about


20


minutes,


the


husband


returned


with


a


plate


of


fish.


< br>可知,丈夫给他妻子拿来的是鱼,故答案是


D






4


)细节理解题,根据



Will you get me an ice cream?





I also want some strawberries


and cream on top.



可知吗,妻子要的是带有草莓和奶油的冰淇淋,故答 案是


B





【点评】考查阅读理解,本文涉及到了细节理解题,细节理解题比较简单,一般可以直接


在文中找到答案。




7



阅读理解





In


the


summer


between


my


first


year


and


second


year


in


college,


I


was


invited


to


be


an


instructor


(辅导员)


at a high school camp. On the first day, when we were dancing and playing


games,


I


noticed


a


boy


under


the


tree who


was


small


and


thin.


His


shyness


made


him


appear


weak. I walked towards him, introduced myself and invited him to join in the activities and meet


some new people. He quietly replied,


he was in a new world but I knew it wouldn't be right to force him either. Actually, the boy didn't


need a close talk but a friend.



At lunch the next day, I was leading camp songs when I saw the boy under the tree sitting alone.


I


tried


again


with


the


same


invitation,


but


he


refused


once


again.


That


evening


I


was


told


the


boy's name was Tommy. Then I asked the campers to pay special attention to the boy and spend


time with him when they could.



The


days


went


by


and


the


time


came


when


we


had to


leave.


We


held


a


big, warm


party


to


celebrate


the


closing


of


the


camp.


All


the


campers


shared


their


wonderful


moments.


To


my


surprise, I found the boy from under the tree dancing joyfully with two girls. I couldn't believe it


was the same person.



In October of my second year, I received a phone call from Tommy's mother. She told me that


Tommy


was


hit


by


a


car


and


died.


I


offered


my


deep


sadness.


The


mother


said,



mentioned you so many times. I want you to know that he went back to school and made new


friends with confidence. You made a difference to Tommy during his last months.



At that moment, I realized how easy it was to give a bit of yourself every day. You may never


know


how


much


each


gesture


may


mean


to


someone


else.


I


hope


that


everyone


can


pay


attention to his own




1



Before the writer came to the high school summer camp, he was a



n



.



A. instructor B. camper C. student D. reporter




2



How many times did the writer invite the boy to join in the activities?



A. Once.


B. Twice.


C. Three times.


D. Many times.



(< /p>


3



Which is the CORRECT order about the story





①The boy danced joyfully wi


th two girls.



② The boy went back to school and made new friends.



③ The boy refused to join in the activities.



④The boy's mother made a phone call to the writer.



A.


①②③④



B.


②③①④



C.


③①②④



D.


④③②①



4



From Paragraph 4, we can infer that Tommy's mother was very to the writer.



A. thankful B. helpful C. faithful D. harmful



【答案】


< /p>



1



C




2


< p>
B




3



C




4



A



【解析】


【分析】本文讲述了作者曾 给一个男孩精神上的帮助,让大家指代每天给自己一


点自信是多么容易。





1

)推理题。根据



In


the


summer


between


my


first


year


and


second


year


in


college,


I


was


invited to be an instructor


(辅导员)


at a high school camp


在大学一年级和二年级之间的那个


夏 天,我被邀请去当一名教师(辅导员)在一个高中营地可知,



在作家来到高中夏令营之


前,他是名学生,故选


C





< br>2


)细节题。根据


invited him to join in the activities



I tried again with the same invitation


可知,



作者邀请这个男孩参加了


2


次活动,故选


B






3< /p>


)细节题。根据全文描述可知最初


男孩拒绝参加活动,后来男孩和 两个女孩快乐地跳


舞,



这个男孩回到学校,交了新朋友,



男 孩的母亲给作家打了一个电话,故



C


选项的排


序是正确的,故选


C






4

< p>
)推理题。根据



Tommy mentioned you so many times. I want you


to know that he


went


back


to school


and


made


new


friends


with


confidence.


You


made


a


difference


to


Tommy during his last months



汤米多次提到你。我想让你知道,他回到学校, 自信地交了


新朋友。在汤米的最后几个月里,你改变了他



可知,



汤米的母亲对作家很感谢



,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要 注意从文中寻找答案;推断


题需要联系上下文,推断出需要的信息。



8



阅读理解



-高考图片大全励志图片


-高考图片大全励志图片


-高考图片大全励志图片


-高考图片大全励志图片


-高考图片大全励志图片


-高考图片大全励志图片


-高考图片大全励志图片


-高考图片大全励志图片