中考英语阅读理解经典题型带答案1
-宁夏旅游攻略景点必去
中考英语阅读理解经典题型带答案
1
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
1
.
阅读理解
music,
life
would
be
a
mistake,
German <
/p>
philosopher
(哲学家)
Fr
iedrich
Nietzsche
said
over
a
century
ago.
Music
is
a
big
part
of
our
lives.
But
in
recent
years,
some
American schools have cut music classes
to control budgets
(预算)
.
For
example,
Chicago
public
schools
hurt
arts
education
when
it
fired
over
1,
000
teachers.
Among them, 10 percent of the teachers
taught art or music, according to The Washington
Times.
In fact, this is not just a
problem in the US. In other countries, such as
China and the UK, music
classes are not
thought to be as important as ones like science,
math and history. That's partly
because
music is not seen as a very important life skill,
and it isn't tested. Many students are busy
with schoolwork, so parents and
students choose to focus on subjects that are
tested more often.
However, learning music is
beneficial
(有益的)
in many ways.
When playing music, you
need different abilities to work together. It is
not as simple as it looks,
according
to
Kenneth
K.
Guilmartin
of
Music
Together,
an
early
childhood
music
development
program.
For
example,
when
playing
the
piano,
people
see
music
notes
and
decode
(解码)
them in
their brains. They also use their fingers to make
sounds. You need to deal with all these
things at the same time.
Music has a special connection with
science as well. You can see that many scientists
are good
at
playing
music
:
Einstein
played
the
violin
and
German
physicist
Max
Planck
was
talented
in
playing the piano.
< br>(
1
)
Some
schools in the US cut music classes, because ____.
A. they were too difficult
to learn B. students in the US
weren't interested in music
C. the schools wanted to control
budgets
D. there weren't enough
music teachers in the US
(
2
)
In
Paragraph 2, what does the underlined word
(指代)
?
A. Students in Chicago. B.
Public schools. C. Parents in Chicago.
D. Fired teachers.
(
3
)
How
many scientists who are good at playing music are
mentioned in this passage?
A. One.
B. Two. C.
Three. D.
Four.
(
4
)
What's the writer's opinion
according to this passage?
A. Music is as simple as it looks.
B. Music classes should be cut in some
schools.
C. Music is a big
part of our lives.
D. Music isn't a very important life
skill for us.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】本文介绍了很多地
区削减了音乐课以控制预算,这是不合适的,因为音
乐在许多方面都是有益的。
(
1
)细节题。根据
some American schools have
cut music classes to control budgets
可知美
国的一些学校停课,因为学校想控制预算,故选
C
。
(
< br>2
)词义猜测题。根据
Chicago
public
schools
hurt arts
education
when
it
fired
over
1, 000
teachers...10 percent of the teachers
taught art or music
芝加哥公立学校解雇了
1000
多名教
师
……10%
p>
的教师教授艺术或音乐,可知
them
指代
被解雇的教师,故选
D
。
(
3
)细节
题。根据
Einstein played the violin and
German physicist Max Planck was talented in
playing the piano
爱因斯坦拉小提琴,德
国物理学家马克斯
·
普朗克擅长弹钢琴可知文章提到
了
2
名擅长演奏音乐的科学家,故选
B
。
< br>(
4
)推理题。根据
Music has a special connection with science as
well
音乐也与科学有着特
殊的联系
可知作者的观点是音乐是我们生活的一大部分,故选
C
。
【点评】考查阅读理解
。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻
找答案;推断题需要联
系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相
关信息锁定词意。
p>
2
.
阅读理解
Denies Walme in Texas,
USA, now 14 years old, published his best-seller
Unbending Gisula eight
years ago. The
book is about a little whale named Gisul.
One day, Gisula did not
take his mother's words and went up the beach.
Then he got lost and
had
to
learn
to
live
by
himself.
The
colour
pictures
were
drawn
by
Denies
himself.
Denies
published the books
at the age of six He is said to be the youngest
writer and picture artist.
Another surprising thing about the book is that it
became a best seller immediately after it was
published and brought him a lot of
money. Because he spent much time writing the
books, his
study was not very good and
he had to learn the year's work again but his gift
of writing is highly
praised by the
teachers and student. And he was even invited to
give talks on writing.
But Denies does not want to be a writer. He said,
'I like planes most. I dream of becoming a
pilot someday.'
(
1
)
From the story
we can learn that Denies__________.
A. published his Unbending
Gisula at the age of 14
B.
wants to be a writer when he grows up
C. drew the pictures for his own
book
D. does not go to
school anymore
(
2
)
What Denies liked most
is________.
A.
writing stories
B.
drawing pictures
C.
whales
D.
planes
(
3
< br>)
When did Denies publish the books?
A. At the age of six
B. At the age of eight C. At the age of
sixteen D. I don't know.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
A
【解析】
【分析】大意:本文主要介
绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的
书,他虽然学习怎么好,但是他善于
写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介
绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼
Gisula
不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生
p>
活的故事。
(
1
)细节题。根据
The
colour pictures were drawn by Denies himself.
可知,通过这个故事我
们知道丹尼斯为自己的书画画,故选
C
。
(
2
)细节题。根据
I like
planes most.
可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选
D<
/p>
。
(
3
)细节题。根据
now
14
years
old,
published
his
best-seller
Unbending
Gisula
eight
years
ago.
丹尼斯现在<
/p>
14
岁,他的最畅销的书是
8
年前出版的,可知,他那是才
6
岁,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。
3
.
< br>根据短文内容选择正确答案。
B
Shu Pulong has helped at least 1000
people bitten by snakes. “It was seeing people
with snake
bites that led me to this
career,” he said.
In
1963, after his army service, Shu entered a
medical school and later became a doctor of
Chinese medicine. As part of his
studies he had to work in the mountains. There he
often heard of
people who had their
arms and legs cut off after a snake bite in order
to save their lives.
“I was greatly
upset when
they told me the story of an old farmer I met. It
was a very hot
afternoon. The old man
was pulling grass in his fields when he felt a
pain in his left hand. He at
once
realized he had been bitten by a poisonous snake.
In no time he wrapped
(缠绕)
a
cloth
tightly around his arm to stop
the poison
(毒)
getting to his
heart. Running home he shouted,
`Bring
me the knife' Minutes later the man lost his arm
forever.”
“The heartbroken story touched me so
much that I decided to devote myself to helping
people
bitten
by
snakes.”
Shu
added,
“I
worked
very
hard
and
tried
my
best
to
make
a
good
snake
doctor.” And at last he made
it.
(
1
)
The
best headline
(标题)
for this
newspaper article is .
A. Amazing Medicine
B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites
D. Snake Doctor
(
2
)
Shu
decided to devote himself to snake medicine
because .
A. he wanted to save people's arms and
legs
B. he had studied it at a
medical school
C. he had
seen snakes biting people
D. his army service had
finished
(
3
)
Why
did Shu go into the mountains?
A. He wanted to study snake
bites. B. He wanted to help
the farmers.
C. He was being
trained to be a doctor. D. He was
expected to serve in the army.
< br>(
4
)
Which of
the following can explain the word upset in the
third paragraph?
A. sad B.
surprised C. interested
D. frightened
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
A
【解析】
【分析】这篇文章主要介绍
了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历
和原因,
1
963
年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多
农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成
就。
(
1
)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选
D
。
(
2
)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中
p>
There
he
often
heard of people who had their arms and
legs cut off after a snake bite in order to save
their lives.
描述可知。故选
A
< br>。
(
3
)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中
As part of his
studies he had to work in
the mountains
.
描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选
C
。
(
4
)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。
sad<
/p>
伤心的;
surprised
吃惊的;<
/p>
interested
感兴趣的;
fri
ghtened
害怕的。故选
A
。
p>
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时
注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
4
.
阅读理解
A doctor entered the
hospital hurriedly after being called in for an
important
surgery
(外科手
术)
.He
found the boy's father in the hall waiting
worriedly.
On seeing
him, the father cried out,
?
Don't you know
that my son is in
danger
?
Don't you have any
sense of duty
?
The doctor smiled and said,
after receiving the call and now, I
wish you'd calm down so that I can do my
work.
?!
What if your son was in
this room right now
?
Would
you calm down
?
If your
own
son
dies
while
waiting
for
a
doctor,
then
what
will
you
do
?
the
father
angrily.
The
doctor
smiled
again
and replied,
will
do
our
best and
you
should
also
pray
for your
son's
healthy life.
The surgery took some hours after which the doctor
went out happily,
!
Your
son is
saved
!
?
when seeing the
nurse minutes after the doctor left.
The nurse answered, tears coming
down her face,
He was at the
burial
(葬礼)
when we called him
for your son's surgery. And now that he saved
your son's life, he left running to
finish his son's burial.
(
p>
1
)
What did the
doctor do after he received the call for the
surgery?
A. He
asked another doctor to do his duty.
B. He went to the hospital as soon as
possible.
C. He discussed
the boy's state with the father.
D. He waited until his son's burial was
finished.
(
2
)
The
father shouted at the doctor because he thought
.
A. he had
waited too long
B. no one cared for his son
C. the doctor was cold to him
D. the surgery took a long
time
(
3
)
Who
told the truth to the father in the
end
?
A. The doctor.
B. The nurse.
C. His son.
D. A patient.
(
p>
4
)
What is the best
title for the text
?
A. Seeing is believing
B. Time waits for no man
C.
Practice makes perfect
D. Think before you decide
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
B
(
4
)
D
【解析】
【分析】
< br>本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷血,
做完手术后
这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待人,不
要武断。<
/p>
(
1
)细节题。根据
A
doctor
entered
the
hospital
hurriedly
after
being
called
in
for
an
important
surgery
一位医生在被叫去做一个重要的手术后匆忙进入医院可知,
<
/p>
医生接到手
术电话后他尽快去了医院,故选
B
。
(
2
)推理题。根据
the
father cried out,
父亲喊道,
“
你为什么花这么长时间来?
,可知父亲对医生大喊大叫,因为他认为他等得太久了
,故
选
A
。
(
3
)推理题。根据
The
nurse
answered,
tears
coming
down
her
face
护士泪流满面的告
诉
他
......
,可知护士最后告诉
了父亲真相,故选
B
。
(
4
)主旨
题。根据本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷
血,做完手术
后这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待
人,不要武断,
可知
Think before you decide
适合
做标题,故选
D
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题,
细节题要注意从文中寻找答
案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要
通读全文,了解大意之后找
出中心思想。
5
.
阅读理解
A
young
man
with
a
large
bag
on
his
back
came
far
away
for
a
master
(大师)
.
He
said
my feet cut,
and my hands also injured an bleeding .... Why
can't I find the sun in the heart?
The master asked,
The young man said,
tears each time I'm hurt, the trouble
each time I feel lonely ... Depending on it, I can
come to you
here.
So the master took the young man to
the river which they crossed in a boat. On the
other side
of the river, the master
said,
boat is useful. But
after crossing it, you will put down the boat and
hurry on, If not, it will become
a
burden
(负担)
. Pain,
loneliness and tears
—
all
these are useful to life. They can improve life,
but if you don't forget them all the
time, they will become the burden in life. Put it
down! My son,
life can't
bear
(承受)
a heavy
burden,
walked easily and happily, and
much faster than before.
(
p>
1
)
What do the
underlined words
A. Health.
B. Wealth.
C. Success.
D. Happiness.
(
p>
2
)
What's in his
large bag?
A.
Clothes, tears and food.
B. Pain, tears and trouble.
C. Clothes, food and water.
D. Pain, water and trouble.
(
3
)
How
did they cross the river?
A. By boat.
B. On foot.
C. By swimming.
D. Across the bridge.
(
4
)
Why
did the master ask him to carry the boat?
A. To teach him to improve
his life. B. To tell him the
boat is very useful.
C. To
tell him the boat is very important.
D. To teach him to put down his
burden.
(
5
)
How
did the young man feel after he put down his bag
at last?
A.
Awful.
B.
Painful.
C.
Relaxed.
D.
Surprised.
【答案】
<
/p>
(
1
)
D
(
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
D
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:本文讲述疼
痛,孤独和泪水都对我们很有用,它们可以改善我们
的生活,但是如果一直不能忘记,它
们就会成为我们生活中的负担,因此要学会适当的放
弃负担的故事。
(
1
)词义猜测题。根据
Why can't I find the sun in
the heart?
time I fall, the tears each
time I'm hurt, the trouble each time I feel lonely
...
可知,为什么我心
中不能发现太阳,在它里面是我每次
摔跤的痛苦,受伤的泪水孤独时的忧愁,可推出
the
sun
在此处的意思是
“
不开心
”
,故选
D
。
(
2
< br>)细节题。根据
inside it including the pain
each time I fall, the tears each time I'm hurt,
the
trouble each time I feel lonely ...
可知,他袋子里装了痛苦,眼泪和忧愁,故选
B
。
(
3
)细节题。根据
So the master took
the young man to the river which they crossed in a
boat.
可知,他们坐船过河,故选
A
。
(
4
)细节题。根据
Put it down! My son,
life can't bear
(承受)
a heavy
burden,
可知,通过
背着船过河是为了教他放弃负担。故
选
D
。
<
/p>
(
5
)推断题。根据
He walked easily and happily, and much faster than before.
可知,他放下
包后感到轻松。故选<
/p>
C
。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题
需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系
上下文,推出词句的意思。
6
.
阅读理解
Good food
photography
(摄影)
makes the
food look fresh, so many dishes have stand-
ins
(替身)
, just as movie stars
do.
and
put
in
the
real
thing,
explains
Ray
Webber,
who
photographs
food
for
magazine
advertisements.
out a bit.
And when I'm shooting
(拍摄)
something like tomatoes, I always carry an
atomizer
(喷雾器)
of water to
spray
(喷洒)
them with
dew
(水珠)
just before I
shoot.
Shooting
food
outdoors
has
special
problems.
always
worrying
about
flies
or
worms
(虫)
coming
up the glass,
up
from
behind
and
run
off
with
the
food.
Once
Webber
was
shooting
a
piece
of
cheese
outdoors and needed something to add to
its colour. Finally he
found a plant
with lovely blue
flowers. When the
photo appeared, several people were horrified
(惊骇的)
, because the plant
was Deadly NightShade
(颠茄,有毒)
.
(
1
p>
)
According to the article,
both movie stars and some food to be photographed
.
A. appear on
sets
(舞台)
B. need stand-ins
C. look better in soft light
D. all of the above
(
2
)
Food probably looks
best in photographs if it has been .
A. sprayed some water
B. kept warm C. salted properly
D. cooked thoroughly
(
3
)
As
for outdoor photography, Webber mentions .
A. lighting
B. worms C. wind
D. both A and B
(
4
)
Webber is afraid that dogs
might .
A.
bark while he is shooting
B. get into his pictures
C. steal the food
D. upset
(打翻)
his
camera
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
A
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】大意:文章主要介
绍了摄影师
Ray
Webber
拍照的一些方法。
<
/p>
(
1
)细节理解题。根据第一段
Good food
photography
(摄影)
makes the
food look fresh,
so many dishes have
stand-ins
(替身)
, just as movie
stars do.
可知,电影明星和一些食物摄
影都需要替
身。故选
B
。
(
2
)细节
理解题。根据第一段
And
when
I'm
shooting
(拍摄)
something
like
tomatoes,
I
always
carry
an
atomizer
(喷雾器)
of water
to
spray
(喷洒)
them
with
dew
(水珠)
just
before I shoot.
可知,食物在拍摄之前喷洒上一些水,可能看起来最好。故选
A
。
(
3
)细节理解题。根据第二段
I'm
always
worrying
about
flies
or
worms
(虫)
coming
up
the
glass .
可知,在提到户外摄影的时候,
Webber
提到他担心虫子从草那上来。故选
B
。
(
4
p>
)细节理解题。根据第二段
I
am
also
worried
that
someday
a
dog
will
come
up
from
behind
and run off with the food.
我同样也担心某天一只狗会
从后面出现,带着食物跑了,
可知他担心狗偷走食物。故选
C<
/p>
。
【点评】考查阅读理解。细节题要注意从文中寻找答案。
7
.
阅读理解
Australia
at last! The flight was tiring, but here I am at
last, in Sydney! Look! Here we are at last!
The Sydney Opera House! It looks like
shells!
It's wonderful
and amazing! And I'm taking the plane to New
Zealand on Tuesday. I'll post again
from there.
Coffee and Paris! Paris is
beautiful! We went on a great city tour. We also
took a boat ride on
the River Seine.
And it's nicer to just sit at a street care and
watch the world go by. But, to tell you
a secret. Frank's disappointed because
no one can understand his French!
Don't come here! We're
staying at a farm in Utah. There is nearly
nothing! It's too quiet. Every
morning,
we get up really early, and we ride the horses.
Then it's breakfast and more riding--not
my
idea
of
fun!
So,
today
I
walked
to
a
little
town
near
the
farm
where
they
actually
have
Internet! Next week, we're shopping in
New York. I can't wait!
(
1
)
Where is Jessy
writing from?
A.
Sydney.
B.
New Zealand.
C. Paris.
D. Utah.
(
2
)
What did Donna and
Frank do during their travelling?
A. They visited museums.
B. They took a boat ride.
C.
They sat at a street park.
D. They watched movies in the cinema.
<
/p>
(
3
)
Whic
h of the following is TRUE according to Anna's
Moments
(朋友圈)
?
A. It is too noisy around
the farm. B. Her idea of fun
is horse riding.
C. She is
going to London next week.
D. She cannot use Internet at the
farm.
【答案】
(
1
)
A
< br>
(
2
)
B
(
3
)
D
【解析】
【分析】短文大意:这篇短
文讲的是
Jessy,Donna,Anna
几个人参观不同的
城市的
感受。
(
1
)细节
理解题。根据
Australia
at
last!
The
flight
was
tiring,
but
here
I
am
at
last,
in
Sydney!
澳大利亚是最后一站。这次飞行很令人厌烦,
但是在悉尼这里是我最后一站。故选
A
。
(
2
)
细节理解题。根据
We also took a boat ride on
the River Seine.
我们还乘船游览了塞纳
河
。故选
B
。
(
3
)细节理解题。根据
So, today I walked to a little town near the
farm where they actually
have
Internet!
因此,今天我步行到农场附近的一个小镇
在那里他们实际上是有网络的。可
知农场没有网络,她不能在农场使用网络,故选
D
。
【点评】此题考查阅读理解。我们先分析问题,弄清题意,然后带着问题阅读短文,从短< p>
文的细节中找出和问题相关的细节,选出正确答案。
8
.
阅读理解
International Museum
Day is coming. Here are some special museums that
you must see.
(
1
)
If
you're interested in art under the sea, you may go
to ______.
A.
Sweet Museum
B. Cancun Underwater Museum
C. Museum of Failure
D. Museum of Broken
Relationships
(
2<
/p>
)
According to the passage,
which of the following is TRUE?
A. People can taste the
candies on show in Sweet Museum.
B. People learn about success stories
in Museum of Failure.
C.
Objects in Museum of Broken Relationships have
their stories.
D. The
material of sculptures in Cancun Underwater Museum
is harmful.
(
3
)
The
passage is probably from the column
(栏目)
of ______ in a
magazine.
A.
Culture B. Health
C. Sports D.
Food
【答案】
(
1
)
B
(
2
)
C
(
3
)
A
【解析】
【分析】本文介绍了
国际博物馆日即将到来,这里有一些你必须参观的特殊博物
馆。
(
1
)推理题。根据第三个描述水下有石膏雕塑和秘密花园,可知
如果你对海底
艺术感兴
趣,你可以去坎昆水下博物馆
,
故选
B
。