中考英语阅读理解经典题型带答案1

玛丽莲梦兔
725次浏览
2021年02月23日 01:47
最佳经验
本文由作者推荐

-宁夏旅游攻略景点必去

2021年2月23日发(作者:韩版想你吧)


中考英语阅读理解经典题型带答案


1



一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解






music,


life


would


be


a


mistake,



German < /p>


philosopher


(哲学家)


Fr iedrich


Nietzsche


said


over


a


century


ago.


Music


is


a


big


part


of


our


lives.


But


in


recent


years,


some


American schools have cut music classes to control budgets


(预算)


.




For


example,


Chicago


public


schools


hurt


arts


education


when


it


fired


over


1,


000


teachers.


Among them, 10 percent of the teachers taught art or music, according to The Washington Times.


In fact, this is not just a problem in the US. In other countries, such as China and the UK, music


classes are not thought to be as important as ones like science, math and history. That's partly


because music is not seen as a very important life skill, and it isn't tested. Many students are busy


with schoolwork, so parents and students choose to focus on subjects that are tested more often.



However, learning music is beneficial


(有益的)


in many ways.



When playing music, you need different abilities to work together. It is not as simple as it looks,


according


to


Kenneth


K.


Guilmartin


of


Music


Together,


an


early


childhood


music


development


program.


For


example,


when


playing


the


piano,


people


see


music


notes


and


decode


(解码)


them in their brains. They also use their fingers to make sounds. You need to deal with all these


things at the same time.



Music has a special connection with science as well. You can see that many scientists are good


at


playing


music



Einstein


played


the


violin


and


German


physicist


Max


Planck


was


talented


in


playing the piano.


< br>(


1



Some schools in the US cut music classes, because ____.



A. they were too difficult to learn B. students in the US weren't interested in music



C. the schools wanted to control budgets


D. there weren't enough music teachers in the US




2



In Paragraph 2, what does the underlined word


(指代)


?



A. Students in Chicago. B. Public schools. C. Parents in Chicago. D. Fired teachers.




3



How many scientists who are good at playing music are mentioned in this passage?



A. One. B. Two. C. Three. D. Four.




4


What's the writer's opinion according to this passage?



A. Music is as simple as it looks. B. Music classes should be cut in some schools.



C. Music is a big part of our lives.


D. Music isn't a very important life skill for us.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文介绍了很多地 区削减了音乐课以控制预算,这是不合适的,因为音


乐在许多方面都是有益的。





1


)细节题。根据


some American schools have cut music classes to control budgets


可知美


国的一些学校停课,因为学校想控制预算,故选


C





< br>2


)词义猜测题。根据


Chicago


public


schools


hurt arts


education


when


it


fired


over


1, 000


teachers...10 percent of the teachers taught art or music


芝加哥公立学校解雇了

1000


多名教



……10%


的教师教授艺术或音乐,可知


them


指代 被解雇的教师,故选


D






3


)细节 题。根据


Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in


playing the piano


爱因斯坦拉小提琴,德 国物理学家马克斯


·


普朗克擅长弹钢琴可知文章提到

< p>


2


名擅长演奏音乐的科学家,故选


B




< br>(


4


)推理题。根据


Music has a special connection with science as well


音乐也与科学有着特


殊的联系



可知作者的观点是音乐是我们生活的一大部分,故选


C





【点评】考查阅读理解 。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻


找答案;推断题需要联 系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相


关信息锁定词意。




2



阅读理解




Denies Walme in Texas, USA, now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight


years ago. The book is about a little whale named Gisul.



One day, Gisula did not take his mother's words and went up the beach. Then he got lost and


had


to


learn


to


live


by


himself.


The


colour


pictures


were


drawn


by


Denies


himself.


Denies


published the books at the age of six He is said to be the youngest writer and picture artist.



Another surprising thing about the book is that it became a best seller immediately after it was


published and brought him a lot of money. Because he spent much time writing the books, his


study was not very good and he had to learn the year's work again but his gift of writing is highly


praised by the teachers and student. And he was even invited to give talks on writing.



But Denies does not want to be a writer. He said, 'I like planes most. I dream of becoming a


pilot someday.'




1



From the story we can learn that Denies__________.



A. published his Unbending Gisula at the age of 14



B. wants to be a writer when he grows up



C. drew the pictures for his own book



D. does not go to school anymore




2



What Denies liked most is________.



A. writing stories


B. drawing pictures


C. whales


D. planes




3

< br>)


When did Denies publish the books?



A. At the age of six B. At the age of eight C. At the age of sixteen D. I don't know.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



A



【解析】


【分析】大意:本文主要介 绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的


书,他虽然学习怎么好,但是他善于 写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介


绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼


Gisula


不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生


活的故事。





1


)细节题。根据


The colour pictures were drawn by Denies himself.

< p>
可知,通过这个故事我


们知道丹尼斯为自己的书画画,故选


C





2


)细节题。根据


I like planes most.


可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选


D< /p>






3


)细节题。根据


now


14


years


old,


published


his


best-seller


Unbending


Gisula


eight


years


ago.


丹尼斯现在< /p>


14


岁,他的最畅销的书是


8

< p>
年前出版的,可知,他那是才


6


岁,故选


A





【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。




3


< br>根据短文内容选择正确答案。




B





Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes. “It was seeing people with snake


bites that led me to this career,” he said.



In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of


Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of


people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.




“I was greatly


upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot


afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at


once realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped


(缠绕)


a cloth


tightly around his arm to stop the poison


(毒)


getting to his heart. Running home he shouted,


`Bring me the knife' Minutes later the man lost his arm forever.”




“The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping people


bitten


by


snakes.”


Shu


added,


“I


worked


very


hard


and


tried


my


best


to


make


a


good


snake


doctor.” And at last he made it.




1



The best headline


(标题)


for this newspaper article is .




A. Amazing Medicine B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites D. Snake Doctor




2



Shu decided to devote himself to snake medicine because .




A. he wanted to save people's arms and legs


B. he had studied it at a medical school



C. he had seen snakes biting people


D. his army service had finished




3



Why did Shu go into the mountains?




A. He wanted to study snake bites. B. He wanted to help the farmers.



C. He was being trained to be a doctor. D. He was expected to serve in the army.


< br>(


4



Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?




A. sad B. surprised C. interested D. frightened



【答案】




1



D



(< /p>


2



A




3



C

< p>



4



A



【解析】


【分析】这篇文章主要介绍 了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历


和原因,


1 963


年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多


农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成


就。




< p>
1


)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选


D




< p>
2


)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中


There


he


often


heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.


描述可知。故选


A

< br>。




3


)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中


As part of his studies he had to work in


the mountains .


描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选


C





4

< p>
)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。


sad< /p>


伤心的;


surprised


吃惊的;< /p>


interested


感兴趣的;


fri ghtened


害怕的。故选


A




【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时 注意紧扣问题中的关键


词,在文章中寻找答案。





4



阅读理解




A doctor entered the hospital hurriedly after being called in for an important surgery


(外科手


术)


.He found the boy's father in the hall waiting worriedly.



On seeing him, the father cried out,



Don't you know


that my son is in danger



Don't you have any sense of duty





The doctor smiled and said,


after receiving the call and now, I wish you'd calm down so that I can do my work.




?!


What if your son was in this room right now



Would you calm down



If your


own


son


dies


while


waiting


for


a


doctor,


then


what


will


you


do




the


father


angrily.


The


doctor


smiled again


and replied,



will


do


our


best and


you


should


also


pray


for your


son's


healthy life.



The surgery took some hours after which the doctor went out happily,



Your


son is saved









when seeing the nurse minutes after the doctor left.



The nurse answered, tears coming down her face,


He was at the burial


(葬礼)


when we called him for your son's surgery. And now that he saved


your son's life, he left running to finish his son's burial.




1



What did the doctor do after he received the call for the surgery?



A. He asked another doctor to do his duty.



B. He went to the hospital as soon as possible.



C. He discussed the boy's state with the father.



D. He waited until his son's burial was finished.




2



The father shouted at the doctor because he thought .



A. he had waited too long B. no one cared for his son



C. the doctor was cold to him


D. the surgery took a long time




3



Who told the truth to the father in the end





A. The doctor.


B. The nurse.


C. His son.


D. A patient.




4



What is the best title for the text





A. Seeing is believing B. Time waits for no man



C. Practice makes perfect D. Think before you decide



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



B

< p>



4



D



【解析】


【分析】


< br>本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷血,


做完手术后 这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待人,不


要武断。< /p>





1


)细节题。根据



A


doctor


entered


the


hospital


hurriedly


after


being


called


in


for


an


important


surgery


一位医生在被叫去做一个重要的手术后匆忙进入医院可知,


< /p>


医生接到手


术电话后他尽快去了医院,故选


B






2


)推理题。根据


the father cried out,


父亲喊道,



你为什么花这么长时间来?



,可知父亲对医生大喊大叫,因为他认为他等得太久了



,故



A






3


)推理题。根据



The


nurse


answered,


tears


coming


down


her


face


护士泪流满面的告 诉



......


,可知护士最后告诉 了父亲真相,故选


B






4


)主旨 题。根据本文讲述一个医生被医院招回来救一个孩子,他的父亲误解医生冷


血,做完手术 后这个父亲才明白原来医生刚刚在车祸中失去了儿子,告诉我们,宽容待


人,不要武断, 可知


Think before you decide


适合 做标题,故选


D





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,主旨题, 细节题要注意从文中寻找答


案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要 通读全文,了解大意之后找


出中心思想。




5



阅读理解





A


young


man


with


a


large


bag


on


his


back


came


far


away


for


a


master


(大师)


.


He


said



my feet cut, and my hands also injured an bleeding .... Why can't I find the sun in the heart?



The master asked,



The young man said,


tears each time I'm hurt, the trouble each time I feel lonely ... Depending on it, I can come to you


here.



So the master took the young man to the river which they crossed in a boat. On the other side


of the river, the master said,






boat is useful. But after crossing it, you will put down the boat and hurry on, If not, it will become


a burden


(负担)


. Pain, loneliness and tears



all these are useful to life. They can improve life,


but if you don't forget them all the time, they will become the burden in life. Put it down! My son,


life can't bear


(承受)


a heavy burden,


walked easily and happily, and much faster than before.




1



What do the underlined words



A. Health.


B. Wealth.


C. Success.


D. Happiness.




2



What's in his large bag?



A. Clothes, tears and food. B. Pain, tears and trouble.



C. Clothes, food and water.


D. Pain, water and trouble.




3



How did they cross the river?



A. By boat.


B. On foot.


C. By swimming.


D. Across the bridge.




4



Why did the master ask him to carry the boat?



A. To teach him to improve his life. B. To tell him the boat is very useful.



C. To tell him the boat is very important.


D. To teach him to put down his burden.




5



How did the young man feel after he put down his bag at last?



A. Awful.


B. Painful.


C. Relaxed.


D. Surprised.



【答案】


< /p>



1



D




2


< p>
B




3



A



4



D




5



C



【解析】


【分析】大意:本文讲述疼 痛,孤独和泪水都对我们很有用,它们可以改善我们


的生活,但是如果一直不能忘记,它 们就会成为我们生活中的负担,因此要学会适当的放


弃负担的故事。




1


)词义猜测题。根据


Why can't I find the sun in the heart?


time I fall, the tears each time I'm hurt, the trouble each time I feel lonely ...


可知,为什么我心


中不能发现太阳,在它里面是我每次 摔跤的痛苦,受伤的泪水孤独时的忧愁,可推出


the


sun


在此处的意思是



不开心



,故选


D






2

< br>)细节题。根据


inside it including the pain each time I fall, the tears each time I'm hurt, the


trouble each time I feel lonely ...


可知,他袋子里装了痛苦,眼泪和忧愁,故选


B





3


)细节题。根据


So the master took the young man to the river which they crossed in a boat.


可知,他们坐船过河,故选


A






4


)细节题。根据


Put it down! My son, life can't bear


(承受)


a heavy burden,


可知,通过


背着船过河是为了教他放弃负担。故 选


D




< /p>



5


)推断题。根据

He walked easily and happily, and much faster than before.


可知,他放下


包后感到轻松。故选< /p>


C





【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题


需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系


上下文,推出词句的意思。




6



阅读理解




Good food photography


(摄影)


makes the food look fresh, so many dishes have stand- ins


(替身)


, just as movie stars do.


and


put


in


the


real


thing,


explains


Ray


Webber,


who


photographs


food


for


magazine


advertisements.


out a bit. And when I'm shooting


(拍摄)


something like tomatoes, I always carry an atomizer


(喷雾器)


of water to spray


(喷洒)


them with dew


(水珠)


just before I shoot.




Shooting


food


outdoors


has


special


problems.



always


worrying


about


flies


or


worms


(虫)


coming up the glass,


up


from


behind


and


run


off


with


the


food.


Once


Webber


was


shooting


a


piece


of


cheese


outdoors and needed something to add to its colour. Finally he


found a plant with lovely blue


flowers. When the photo appeared, several people were horrified


(惊骇的)


, because the plant


was Deadly NightShade


(颠茄,有毒)


.




1



According to the article, both movie stars and some food to be photographed .



A. appear on sets


(舞台)



B. need stand-ins



C. look better in soft light D. all of the above




2



Food probably looks best in photographs if it has been .



A. sprayed some water B. kept warm C. salted properly D. cooked thoroughly




3



As for outdoor photography, Webber mentions .



A. lighting B. worms C. wind D. both A and B




4



Webber is afraid that dogs might .



A. bark while he is shooting


B. get into his pictures



C. steal the food


D. upset


(打翻)


his camera



【答案】


< p>


1



B




2


A




3



B




4



C



【解析】


【分析】大意:文章主要介 绍了摄影师


Ray Webber


拍照的一些方法。



< /p>



1


)细节理解题。根据第一段


Good food photography


(摄影)


makes the food look fresh,


so many dishes have stand-ins


(替身)


, just as movie stars do.


可知,电影明星和一些食物摄


影都需要替 身。故选


B






2


)细节 理解题。根据第一段



And


when


I'm


shooting


(拍摄)



something


like


tomatoes,


I


always


carry


an


atomizer


(喷雾器)



of water


to


spray


(喷洒)



them


with


dew


(水珠)



just


before I shoot.


可知,食物在拍摄之前喷洒上一些水,可能看起来最好。故选


A





3


)细节理解题。根据第二段



I'm


always


worrying


about


flies


or


worms


(虫)



coming


up


the glass .


可知,在提到户外摄影的时候,


Webber


提到他担心虫子从草那上来。故选


B






4


)细节理解题。根据第二段



I


am


also


worried


that


someday


a


dog


will


come


up


from


behind and run off with the food.


我同样也担心某天一只狗会 从后面出现,带着食物跑了,


可知他担心狗偷走食物。故选


C< /p>





【点评】考查阅读理解。细节题要注意从文中寻找答案。




7



阅读理解





Australia at last! The flight was tiring, but here I am at last, in Sydney! Look! Here we are at last!


The Sydney Opera House! It looks like shells!



It's wonderful and amazing! And I'm taking the plane to New Zealand on Tuesday. I'll post again


from there.




Coffee and Paris! Paris is beautiful! We went on a great city tour. We also took a boat ride on


the River Seine. And it's nicer to just sit at a street care and watch the world go by. But, to tell you


a secret. Frank's disappointed because no one can understand his French!




Don't come here! We're staying at a farm in Utah. There is nearly nothing! It's too quiet. Every


morning, we get up really early, and we ride the horses. Then it's breakfast and more riding--not


my


idea


of


fun!


So,


today


I


walked


to


a


little


town


near


the


farm


where


they


actually


have


Internet! Next week, we're shopping in New York. I can't wait!




1



Where is Jessy writing from?



A. Sydney.


B. New Zealand.


C. Paris.


D. Utah.




2



What did Donna and Frank do during their travelling?



A. They visited museums. B. They took a boat ride.



C. They sat at a street park. D. They watched movies in the cinema.


< /p>



3



Whic h of the following is TRUE according to Anna's Moments


(朋友圈)


?



A. It is too noisy around the farm. B. Her idea of fun is horse riding.



C. She is going to London next week.


D. She cannot use Internet at the farm.



【答案】




1



A

< br>



2



B




3



D



【解析】


【分析】短文大意:这篇短 文讲的是


Jessy,Donna,Anna


几个人参观不同的 城市的


感受。






1


)细节 理解题。根据


Australia


at


last!


The


flight


was


tiring,


but


here


I


am


at


last,


in


Sydney!


澳大利亚是最后一站。这次飞行很令人厌烦, 但是在悉尼这里是我最后一站。故选


A






2


) 细节理解题。根据


We also took a boat ride on the River Seine.


我们还乘船游览了塞纳


河 。故选


B






3


)细节理解题。根据


So, today I walked to a little town near the farm where they actually


have


Internet!


因此,今天我步行到农场附近的一个小镇 在那里他们实际上是有网络的。可


知农场没有网络,她不能在农场使用网络,故选


D




< p>
【点评】此题考查阅读理解。我们先分析问题,弄清题意,然后带着问题阅读短文,从短

< p>
文的细节中找出和问题相关的细节,选出正确答案。











8



阅读理解




International Museum Day is coming. Here are some special museums that you must see.





1



If you're interested in art under the sea, you may go to ______.



A. Sweet Museum B. Cancun Underwater Museum



C. Museum of Failure


D. Museum of Broken Relationships




2< /p>



According to the passage, which of the following is TRUE?



A. People can taste the candies on show in Sweet Museum.



B. People learn about success stories in Museum of Failure.



C. Objects in Museum of Broken Relationships have their stories.



D. The material of sculptures in Cancun Underwater Museum is harmful.




3



The passage is probably from the column


(栏目)


of ______ in a magazine.



A. Culture B. Health C. Sports D. Food



【答案】




1



B



2



C




3



A



【解析】


【分析】本文介绍了


国际博物馆日即将到来,这里有一些你必须参观的特殊博物


馆。





1

< p>
)推理题。根据第三个描述水下有石膏雕塑和秘密花园,可知


如果你对海底 艺术感兴


趣,你可以去坎昆水下博物馆





故选


B



-宁夏旅游攻略景点必去


-宁夏旅游攻略景点必去


-宁夏旅游攻略景点必去


-宁夏旅游攻略景点必去


-宁夏旅游攻略景点必去


-宁夏旅游攻略景点必去


-宁夏旅游攻略景点必去


-宁夏旅游攻略景点必去