最新中考英语阅读理解试题和答案
-数学辅导五年级
最新中考英语阅读理解试题和答案
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
1
.
阅读理解
Scrapbooking is a
hobby. It was popular for more than 500 years.
People called it a friendship
book.
They kept pictures, letters, poems and other
things they wanted to remember.
Today people collect many things in
scrapbooks. Some people have funny collections,
like the
world's most awkward ideas or
pictures of the world's most ugly dogs. Other
people may collect
stories about the
bad weather.
It is easy
to get started. First, you should decide what you
want to collect. Start with just one
idea. Next, you will need a book with
background paper, scissors and glue. You need the
scissors
to cut out the pictures or
stories. You need the glue to stick them to the
background paper.
You
can be busy and collect many things or lazy and
collect few things. It'll be lots of fun to
make your scrapbook and you can share
it with your friends.
(
1
)
How
long was scrapbooking popular?
A. less than 500 years
B. 500 years
C.
over 500 years
D. more than
550 years
(
2
)
What is the Chinese meaning of
the underlined word
A.
聪明的
B.
愚蠢的
C.
美妙的
D.
残疾的
(
3
)
How
many items
(物品)
are
mentioned to make a scrapbook?
A. One.
B. Two. C.
Three. D.
Four.
(
4
)
To
make a scrapbook, what do you need first?
A. Glue.
B. Scissors. C. A
book. D. An
idea.
(
5
)
What's the best title of the
passage?
A.
Scrapbooking
B. The History of Scrapbooking
C. What Is a Scrapbook?
D. How to make a Scrapbook
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
C
(
4
)
D
(
5
)
A
【解析】
【分析】本文介绍了剪粘书
的通途,可以保存照片、信件、诗歌和其他他们想记
住的东西。
(
1
)细节
题。根
It was popular for more than 500 y
ears
可知它流行了
500
多年,故
选
C
。
<
/p>
(
2
)词义猜测题。根据
pictures
of
the
world's
most
ugly
dogs.
Other
people
may
collect
stories
about
the
bad
weather
世界上最丑陋的狗的照片。其他人可能会收集坏天气的故事
<
/p>
可知
awkward
指愚蠢的,故选
p>
B
。
(
3
)细节题。根据
y
ou will need a book with background paper,
scissors and glue
你需要一本
背景纸、剪
刀和胶水的书可知
3
种物品被提到制作剪贴簿,故选
C
。
(
4
)细节题。根据
First, you should decide what you want to collect.
可知要制作剪贴簿,你
首先需要,故选
D
。
(<
/p>
5
)主旨题。根据本文介绍了剪粘书的通途,可知
Scrapbooking
适合做标题,故选
A
p>
。
【点评】考
查阅读理解。本文涉及细节题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要
注意从文中
寻找答案,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通
读全文,了
解大意之后找出中心思想。
2
.
阅读理解
Everybody hates rats.
But rats may soon be man's new good friends. What
happens after an
earthquake? We send in
rescue dogs. Why? Because they can smell people.
Dogs save lives. They
help rescuers to
find living people. But dogs are big and they
can't get into small spaces. So now a
new research project is using a smaller
animal to save lives: the rat.
How does it work? First, the rat is
trained to smell people. When this happens, the
rat's brain
gives
a
signal.
This
is
sent
to
a
small
radio
on
its
back,
and
then
the
rescuers
follow
the
radio
signals. When the rat's brain activity
jumps, the rescuers know that someone is alive.
The rat has
smelled that
person.
Although there
are already robots which can do this job, rats are
better. Robots' noses don't
work well
when there are other smells around. Rats are good
at that. Rats can also see in the
dark,
they
are
cheaper
and
quicker
to
train
than
dogs,
and
unlike
robots,
they
don't
need
electricity!
The
place we couldn't get to, and a rat
would get out if it wasn't
safe.
history,
people
will
be
happy
to
see
a
rat
in
a
building
(
but
only
after
an
earthquake,
of
co
urse
)
.
(
1
)
Where do you
think you can find this passage?
A. In a magazine about
toys.
B.
In a history book.
C. In a
newspaper about science. D.
In an advertisement.
(
2
)
Which of the
following is NOT TRUE?
A. Rats don't need electricity.
B. Rats are better than robots when
smelling.
C. Rats are as
clever as radios. D. Rats can see
things in the dark when doing rescues.
(
3
)
Why
does the
A. Because rats
can get into very small spaces. B. Because rats
have better noses than dogs.
C. Because rats don't like robots.
D. Because rats are brave.
<
/p>
(
4
)
Whic
h is the best title of this passage?
A. Ways of saving people
B. Rats
C.
Earthquakes
D. Rats for
rescue
【答案】
(
1
)
C
(
2
)
C
(
3
)
A
(
4
)
D
【解析】
【分析】主要讲了老鼠是怎
样营救人的。
(
< br>1
)推断题。根据全文可知主要讲了老鼠救人,所以可以在关于科学的报纸上发现
,故
选
C
。
(
2
)细节
题。根据
This is sent to a small radio on
its back, and then the rescuers follow the
radio signals.
可知信号被发送给收音机,而没
有说老鼠和收音机一样聪明,故选
C
。
(
3
)细节
题。根据
rat would get out if it
wasn't safe.
可知是因为老鼠可以去非常小的地方,故选
< br>A
。
(
4
)主旨题。根据全文可知主要讲了老鼠是怎样营救人的。
故选
D
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
3
.
阅读理解
Some people think only
school children do not agree with their
parents.
However, it is
not true.
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all
ages.
If
it's
hard
for
you
to
communicate with your
parents, don't worry about it. Here is some advice
for you to bridge the
generation
gap
(消除代沟)
.
Don't
argue
with
your
parents.
Don't
get
to
your
parents
when
you
are
angry.
Your
parents
probably won't
consider your ideas if you are shouting at them.
And you can't express yourself
well if
you are angry. Go to some-place to calm down. Make
sure you understand why you are
unhappy.
Then
think
about
what
you
want
to
say
to
your
parents.
If
you
don't
think
you
can
speak to them at the
moment, try writing a letter.
Try to reach a
compromise
(和解)
.Perhaps you
and your parents disagree on something. You
can
keep
your
disagreement
and
try
your
best
to
accept
each
other.
Michael's
mother
didn't
agree
with
him
about
buying
a
motorcycle.
They
argued
over
it.
But
they
finally
came
to
a
compromise. Michael bought the
motorcycle, but only drove it on certain days. Of
course, your
parents might refuse to
compromise on something. In these situations, it
is especially important
to show love
and respect to them. Showing respect will keep
your relationship strong.
Talk about your values. The values of your parents
are probably different from those of your
own. Tell your parents what you care
about and why. Understanding your values might
help them
see your purposes in
life.
A good
relationship with your parents can make you a
better and happier person. Please have a
try!
(
1
)
The
passage tells us have a communication
problem.
A.
parents and other people
B. school kids and their parents
C. teachers and their students
D. parents and their children of all
ages
(
2
)
Your parents probably won't consider
your ideas if you .
A. don't often get to them
B. write a letter to them
C.
don't speak to them politely
D. express yourself well
(
3
)
The
underlined phrase
A. make
yourself happy
B. get yourself quiet and
relaxed
C. have a good rest
D. hide yourself quickly
(
4
)
From
the passage we can learn that .
A. parents and children
should not have a generation gap
B. parents should show love and respect
to their children
C. there
are some good ways to bridge the generation
gap
D. there are so many
serious problems in families today
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】文章大意:有些人
认为只有学校的孩子不同意他们的父母。但事实并非
如此。沟通对所有年龄段的父母和孩
子都是一个问题。如果你很难与父母沟通,不要担
心。短文为我们提供了一些见建议,告
诉我们如何弥合代购,同时告诉我们,只有与父母
和好相处的人才会更有出息。
(
1
)细节理解题,根据
Communication
is
a
problem
for
parents
and
children
of
all
ages.
可知短文谈论的是孩子和父母所面临的最为平常的问题,故答案是
D
< br>。
(
2
)细节理解题,根据
Your
parents
probably
won't
consider
your
ideas
if
you
are
shouting
at
them.
< br>可知,如果喊叫着跟父母说,父母是不会同意你的想法的,故答案是
C
。
(
3
)细节理解题,根据
And
you
can't
express
yourself
well
if
you
are
angry.
Go
to
some-place to
calm down. Make sure you understand why
you are unhappy. Then think
about what
you want to say to your parents.
可知,
calm down
是冷静,镇
静的意思,故答
案是
B
。
(
4
< br>)逻辑推理题,根据文章内容可知,本文主要讲述如何弥补代沟的建议,所以代沟是
有好多办法来弥补的,故答案是
C
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题和逻辑推理题。
细节理解题可以直接从文中
寻找答案;逻辑推理题需要结合具体语境,有已知内容推出未
知的可能的事实。
4
.
阅读理解
Roald Dahl was one of
the most successful writers of children's books.
He sold millions of books
all over the
world. Many of his books have been made into films
and videos. He is so famous that
there
is even a Roald Dahl Museum you can
visit.
Roald Dahl was
born in 1916 in Wales, Britain. His father was
rich but he died when Roald was
very
young.
Roald
and
his mother
lived
a
hard
life. He
had
to
leave
school
and
went
to
Africa
where
he worked for an oil company.
In 1939, Roald became a pilot, but
he had a bad accident. It made him
limp
(瘸的)
for the
rest of his life. After this, Roald
went to America where he wrote a story about his
experience as a
pilot. It was so good
that it was put in a magazine.
Roald married an American film
star. They bought a house in England and had five
children.
From 1960 to 1965,
:
Theo, one of his children,
was hit by a taxi and was seriously hurt. Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious
illness. It took her years to get
completely better.
Gradually Roald became more and more successful.
He always did his writing in an old
shed
(棚)
at the back of his
house. He always sat in the same old armchair with
a wooden board on
his lap.
got in your head and a
pencil and a bit of paper.
In 1983 Roald won a big prize for his book The
BFG. During his life, Roald wrote many famous
books, such as Charlie and the
Chocolate Factory, Matilda, Fantastic Mr
Fox.
After
he
died
in
1990,
Roald
left
money
to
help
people
with
serious
illness
and
those
with
problems with reading and
writing.
(
1
)
Roald Dahl was famous as
a
(
n
)
.
A. doctor
B. teacher
C. actor
D. writer
(
2
)
After Roald went to
America, he .
A. lost his parents in a plane accident
B. wrote a story about his pilot
experience
C. got married
with an English film star
D. won a big prize for his book
Matilda
(
3
)
Which of the following is the best
for the blank in Paragraph 4?
A. they lived a happy life
B. three terrible things
happened
C. he went on
writing books
D. he created some unlucky
characters
(
4
)
What Roald said in Paragragh 6
mainly shows that .
A. being a writer was a popular job at
that time
B. one needs to
practise a lot if he wants to be a
writer
C. Roald loved
writing very much and was talented in
it
D. though he was
successful, Roald lived a simple life
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】主要讲了罗尔德<
/p>
·
达尔是最成功的儿童读物作家之一。他在全世界卖了几
百万本书。他的许多书都被拍成了电影和录像带。
(
1
)细节
题。根据
Roald Dahl was one of the most
successful writers of children's books.
可知
是成功的儿童读物作家之一,故选
D
。
(
2
)细节题。根据
After
this,
Roald
went
to
America
where
he
wrote
a
story
about
his
experience as a pilot.
可知
Roald
去了美国后写了一部关于飞行员经历的故事,故选
B
。
(
3
)细节题。根据后文
Th
eo,
one
of
his
children,
was
hit
by
a
taxi
and
was
seriously
hurt.
Oliva,
one
of
Roald's
daughters,
died
of
a
strange
illness.
Soon
after
this,
his
wife
also
had
a
serious illness. It took
her years to get completely better.
他的一个
孩子西奥被出租车撞了,伤
得很重。奥利瓦,罗尔德的一个女儿,死于一种奇怪的疾病。
不久之后,他的妻子也得了
重病。她花了很多年才完全康复,可知讲的是
3
个可怕的事情发生了,故选
B
。
(
4
)细节题。根据
need is
what you've got in your head and a pencil and a
bit of paper.
可知
“
作
为一个作家的好处
之一,
”
他曾经说,
“
就是你所需要的就是你脑子里的东西,一支铅笔和一张纸,即
Roald
非常喜欢写作,并且在写作方面有天赋,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
5
.
阅读理解
Will it matter if you
don't take your breakfast
?
A
short time ago, a test was given in the United
States. People of different ages, from
12 to 83, were asked to have a test. During the
test, these
people were given all kinds
of breakfast, and sometimes they got no breakfast
at all. Scientists
wanted to see how.
Well their bodies worked when they had eaten
different kinds of breakfast.
The
results
show
that
if
a
person
eats
right
breakfasts,
he
or
she
will
work
better
than
the
person
who has no breakfast. If a student has fruit,
eggs, bread and milk before going to school,
he or she will learn more quickly and
listen more carefully.
The result is opposite to what some people think.
Having no breakfast will not help you lose
weight. This is because people become
so hungry at noon that they eat too much for
lunch. They
will gain weight instead of
losing it. You will lose more weight if you reduce
your other meals.
(
1
)
During the test, the
people were given .
A. no breakfast at all
B. different foods or
nothing
C. too much food
D. little food for breakfast
(
2
)
The
results show that .
A. breakfast has a great
effect on work and studies
B. breakfast has little to do with a
person's work
C. a person
will work better if he or she only has fruit and
milk
D. girl students should
have little for breakfast
(<
/p>
3
)
According
to
the
passage,
some
people
think
that
if
you
don't
have
breakfast
you
will .
A. be healthier
B. work better C. lose weight
D. lose your way
(
4
)
The
underlined word
A.
增加
B.
减少
C.
放弃
D.
享用
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
【解析】
【分析】文章大意:文中通
过一个调查,讲述了吃早饭对人们工作、身体状况的
影响,以及合理吃早饭的好处。
p>
(
1
)细节理解题。根据
During the
test, these people were given all kinds of
breakfast,
and sometimes they got no
breakfast at all.
可知参加测试的人有时吃丰富的早饭,有时不
吃早饭。故选
B
。
(<
/p>
2
)细节理解题。根据
文中第二段
The
results
show
that
if
a
person
eats
right
breakfasts, he or she
will work better than the person who has no
breakfast.
If a
student
has fruit, eggs, bread and milk
before going to school, he or she will learn more
quickly
and listen more
carefully.
可知吃不吃早餐对人们的学习和工作影
响很大,对身体状况影响
也非常大,故选
A
。
(
3
)细节理解题。
根据第三段
The result is opposite
to what some people think. Having
no
breakfast will not help you lose
weight.
可知一些人认为不
吃早饭能减肥,故选
C
。
(
4
)词意
猜测题。根据
lose
more
weight
,可知是减重,根据常识可知减重需要减少饭<
/p>
量,因此
reduce
的意思是减少,故选<
/p>
B
。
【点评】本题考查阅读理解,考查了细节理解题和词意猜测题,细节题要注意从文中寻找
答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后
找出中心思想,并根据上下文的逻辑关系,进行推理,归纳,从而选出正确答案。
6
.
阅读理解
What problems do the
teenagers probably have? Here is a survey showing
their main problems.
Problems
Feeling
stressed
Getting
shortsighted
Fights
Causes
Advice
Too
much
homework.
Don't
Make
a
plan
for
study
and
hobbies.
Find
have
enough
time
for
their
time to
relax as possible as you can.
hobbies.
Too
much
homework.
Bad
Do
the
homework
or
reading
in
a
correct
reading and writing
habits.
with
classmates.
study
Getting fat
influence.
way.
other. Share
your problems with them.
them
just
for
a
short
time
when
you
are
tired.
Having
more pocket money to
Use
your
pocket
money
to
do
something
buy
snacks.
Dislike
doing
meaningful.
Spend
some
time
doing
exercise
every day.
exercise.
Don't
know how to get on well
Make
more
friends
and
understand
each
Feeling tired of
Computer
games’
bad
Don't be crazy about
computer games. Play
(
1
)
How
many main problems are there in the survey?
A. Four.
B. Five. C.
Six. D.
Seven.
(
2
< br>)
What problems are caused by too
much homework?
A. Feeling stressed and
fights.
B. Feeling tired of
study and getting fat.
C.
Feeling stressed and getting short-
sighted.
D. Getting short-
sighted and feeling tired of study.
(
3
)
If
Simon is feeling stressed, he should
________________.
A. do much more homework
B. make a plan to spend time on study
and hobbies
C. donate his
pocket money to Project Hope
D. buy some snacks
(
4
)
Peter is
feeling tired of study, maybe because he.
A. has no close friends
B. has no pocket money
C. plays too many computer games
D. gets fatter and fatter
(<
/p>
5
)
________________
is a good way for the teenagers to stop fights.
A. Doing less homework
B. Playing computer games
C.
Learning how to make friends
D. Paying no attention to each
other
【答案】
(
1
)
B
< br>
(
2
)
C
(
3
)
B
(
4
p>
)
C
(
5
)
C
【解析】
【分析】主要讲了青少年有
的主要问题、起因及建议。
(
p>
1
)细节题。根据表格
Feeling
stressed
、
Getting
shortsighted
、
Figh
ts
、
Feeling
tired
of
study
、
Getting fat
,可知一共
5
个问题,故选
B
。
(
2
)细节题。根据表格第一个
Feeling
stressed
Too
much
homework.
和第二
个
Getting
shortsighted Too
much homework. Bad reading and writing habits.
可知太多的作业导致有压力
和近视,故选
C
p>
。
(
3
)细节题。根据表格第一个
Make a
plan for study and hobbies.
可知建议是为学习和爱好<
/p>
制定计划,故选
B
。
(
4
)细节题。根据表格第四个
Co
mputer
games’
bad
influe
nce.
可知电脑游戏的坏影响会让
学生厌倦学习,故选
C
。
(
5
)细节题。根据表格第三个
< br>Don't know how to get on well with classmates.< /p>
可知不知道怎
样和同学相处是打架的原因,所以学习怎样交朋友是
阻止打架的好方式,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻
找答案。
7
.
阅读理解
A
young
man
with
a
large
bag
on
his
back
came
far
away
for
a
master
(大师)
.
He
said
my feet cut,
and my hands also injured an bleeding .... Why
can't I find the sun in the heart?
The master asked,
The young man said,
tears each time I'm hurt, the trouble
each time I feel lonely ... Depending on it, I can
come to you
here.
So the master took the young man to
the river which they crossed in a boat. On the
other side
of the river, the master
said,
boat is useful. But
after crossing it, you will put down the boat and
hurry on, If not, it will become
a
burden
(负担)
. Pain,
loneliness and tears
—
all
these are useful to life. They can improve life,
but if you don't forget them all the
time, they will become the burden in life. Put it
down! My son,
life can't
bear
(承受)
a heavy
burden,
walked easily and happily, and
much faster than before.
(
p>
1
)
What do the
underlined words
A. Health.
B. Wealth.
C. Success.
D. Happiness.
(
p>
2
)
What's in his
large bag?
A.
Clothes, tears and food.
B. Pain, tears and trouble.
C. Clothes, food and water.
D. Pain, water and trouble.
(
3
)
How
did they cross the river?
A. By boat.
B. On foot.
C. By swimming.
D. Across the bridge.
(
4
)
Why
did the master ask him to carry the boat?
A. To teach him to improve
his life. B. To tell him the
boat is very useful.
C. To
tell him the boat is very important.
D. To teach him to put down his
burden.
(
5
)
How
did the young man feel after he put down his bag
at last?
A.
Awful.
B.
Painful.
C.
Relaxed.
D.
Surprised.
【答案】
<
/p>
(
1
)
D
(
2
)
B
(
3
)
A
(
4
)
D
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:本文讲述疼
痛,孤独和泪水都对我们很有用,它们可以改善我们
的生活,但是如果一直不能忘记,它
们就会成为我们生活中的负担,因此要学会适当的放
弃负担的故事。
(
1
)词义猜测题。根据
Why can't I find the sun in
the heart?
time I fall, the tears each
time I'm hurt, the trouble each time I feel lonely
...
可知,为什么我心
中不能发现太阳,在它里面是我每次
摔跤的痛苦,受伤的泪水孤独时的忧愁,可推出
the
sun
在此处的意思是
“
不开心
”
,故选
D
。
(
2
< br>)细节题。根据
inside it including the pain
each time I fall, the tears each time I'm hurt,
the
trouble each time I feel lonely ...
可知,他袋子里装了痛苦,眼泪和忧愁,故选
B
。
(
3
)细节题。根据
So the master took
the young man to the river which they crossed in a
boat.
可知,他们坐船过河,故选
A
。
(
4
)细节题。根据
Put it down! My son,
life can't bear
(承受)
a heavy
burden,
可知,通过
背着船过河是为了教他放弃负担。故
选
D
。
<
/p>
(
5
)推断题。根据
He walked easily and happily, and much faster than before.
可知,他放下
包后感到轻松。故选<
/p>
C
。
【点评】考查阅读理解。细节题、推断题和词义猜测题是阅读理解题中常考题型。细节题
需要从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;词句猜测题需要联系
上下文,推出词句的意思。
8
.
阅读理解
When you think of a
museum, I bet you don't think of a place where
children run around. But
the Science
Museum is different. It's noisy!
You can get to the Science Museum
by going on the London Underground from Waterloo
on
the
Jubilee
Line
to
Westminster.
Then
take
the
Circle
or
the
District
Line
to
South
Kensington.
When you walk
out, take a look around you, and you should see
it.
What to bring: at
least two bottles of drinks for the kids and f 10
to spend in the cafes. Entrance
is
free!
The most
interesting and exciting part of coming here is to
go to the kids' area, the Launch Pad
on
the 3rd floor. At busy times, you may have to wait
in line, but staff
(工作人员)
will provide
science toys for you and
the kids to play with. It is
great fun
there. And if you love science, it
should
indulge
(满足)
you
as
you
will
learn
about
science
in
a
fun
way.
There
are
also
simulators
(模拟装置)
on the 3rd floor, so think of Floor 3 as a
If you want to learn
about the museum, then go to the ground floor.
They have some things
which will
interest you.
Over all,
it's a fun experience for the kids and you may
enjoy it too. It's also free to get in!
(
1
)
How
is the Science Museum different from other
museums?
A. It's
big.
B. It's
free.
C.
It's busy.
D. It's noisy.
(<
/p>
2
)
Paragraph 2 is
mainly about ________________.
A. how to get to the
Science Museum B. when to visit the
Science Museum
C. what to
bring to the Science Museum
D. how to plan a trip to the Science
Museum
(
3
)
You
can _______________ at the Launch Pad.
A. buy your favourite drink
B. get some science toys for free
C. learn about science in a fun way
D. learn the history of the Science
Museum
(
4
< br>)
What do the underlined words
A.
另外
B.
总之
C.
因此
D.
相反
(
5
)
The
passage is most probably ________________.
A. a story
B. a piece of news
C. a review
D. an advertisement
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
C
(
4
)
B
(
5
)
C
【解析】
【分析】大意:本文介绍怎
样去科学博物馆及科学博物馆里面的一些好玩的地
方,如第三楼的航天器等发射平台,有
许多模拟装置。
(
1
)细节题。根据
But the Science
Museum is 's noisy!
可知,科学博物馆很吵,
< br>故选
D
。
(
2
)段落
大意题。第二段主要介绍怎样去科学博物馆,故选
A
。
(
3
)细节题。根据
it should
indulge
(满足)
you as you will
learn about science in a fun way.
可知,你可以
在发射平台用一种有趣的方式了解科学,故选
C
。
(
4
< br>)词义猜测题。根据
Over all, it's a fun
experience for the kids and you may enjoy it too.
It's
also free to get in!
可知,
总之,它是孩子进行有趣体验的好去处,你可能也会喜欢它。进去
是免费的。本段是对前
文的总结,推出
over all
的意思是
“
总之
”
,故选
< br>B
。
(
5
)推断题。这篇文章介绍科学博物馆,结合
Over all, it's a fun experience for the kids
等
等可知,这篇文章可能是一篇评论,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,首先通读全文,了解全文大意,其次分析问题,抓住问题的关键
词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
9
.
阅读理解
For more than six
million American children, coming home after
school means coming to an
empty house.
Some deal with the situation by watching TV. Some
may hide. But all of them have
something in common. They spend part of
each day alone. They are called
They're
children
who
look
after
themselves
while
their
parents
are
working.
And
their
bad
condition has become a subject of
concern.
Lynette Long was
once the headmistress of an elementary school. She
said,
against wearing jewellery. A lot
of kids had chains around their necks with keys
fastened. I was
constantly telling them
to put them inside their shirts. There were so
many keys. It never came to
my mind
what they meant,
She and
her husband began talking to the children who had
them. They learned of the
impact
(影响)
working couples
and single parents were having on their children.
Fear is the biggest
problem faced by
children at home alone. One in each three latchkey
children the Longs talked to
reported
being scared. Many had nightmares and were worried
about their own safety.
The
most
common
way
latchkey
children
deal
with
their
fears
is
by
hiding.
It
might
be
in
a
shower
stall, under a bed, or in a closet. The second is
TV. They'll often play it at high volume. It's
hard
to
get
statistics
(统计数据)
on
latchkey
children,
the
Longs
learned.
Most
parents
are
slow to admit they leave their children
alone.
(
1
)
The
main idea about latchkey children is that they
_________________.
A. are growing in numbers
B. suffer problems from being left
alone
C. watch too much TV
during the day D. are also found in
middle class neighbourhoods
(
2
)
Which sentence
in the second paragraph is the topic sentence?
A. We had a school rule
against wearing jewellery.
B. A lot of kids had chains around
their necks with keys fastened.
C. Slowly, she learned they were house
keys.
D. I was constantly
telling them to put them inside their
shirts.
(
3
)
he
main
feeling
these
children
have
when
they
are
at
home
by
themselves
is
_________________.
A. tiredness
B. freedom C.
loneliness D.
fear
(
4
)
The
Longs' study was mainly on _________________.
A. lonely children who have
single parents
B. children
whose parents are working or who have one parent
only
C. children who have
the problem of fear
D.
parents who are working far from their
homes
(
5
)
We
may draw a conclusion
(结论)
that _________________.
A. it's difficult to find out how many
latchkey children there are
B. latchkey children try to hide their
feelings
C. latchkey
children often watch TV with their
parents