中考英语阅读理解专题练习
-花千骨图片
中考英语阅读理解专题练习
一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)
1
.
阅读理解
music,
life
would
be
a
mistake,
German <
/p>
philosopher
(哲学家)
Fr
iedrich
Nietzsche
said
over
a
century
ago.
Music
is
a
big
part
of
our
lives.
But
in
recent
years,
some
American schools have cut music classes
to control budgets
(预算)
.
For
example,
Chicago
public
schools
hurt
arts
education
when
it
fired
over
1,
000
teachers.
Among them, 10 percent of the teachers
taught art or music, according to The Washington
Times.
In fact, this is not just a
problem in the US. In other countries, such as
China and the UK, music
classes are not
thought to be as important as ones like science,
math and history. That's partly
because
music is not seen as a very important life skill,
and it isn't tested. Many students are busy
with schoolwork, so parents and
students choose to focus on subjects that are
tested more often.
However, learning music is
beneficial
(有益的)
in many ways.
When playing music, you
need different abilities to work together. It is
not as simple as it looks,
according
to
Kenneth
K.
Guilmartin
of
Music
Together,
an
early
childhood
music
development
program.
For
example,
when
playing
the
piano,
people
see
music
notes
and
decode
(解码)
them in
their brains. They also use their fingers to make
sounds. You need to deal with all these
things at the same time.
Music has a special connection with
science as well. You can see that many scientists
are good
at
playing
music
:
Einstein
played
the
violin
and
German
physicist
Max
Planck
was
talented
in
playing the piano.
< br>(
1
)
Some
schools in the US cut music classes, because ____.
A. they were too difficult
to learn B. students in the US
weren't interested in music
C. the schools wanted to control
budgets
D. there weren't enough
music teachers in the US
(
2
)
In
Paragraph 2, what does the underlined word
(指代)
?
A. Students in Chicago. B.
Public schools. C. Parents in Chicago.
D. Fired teachers.
(
3
)
How
many scientists who are good at playing music are
mentioned in this passage?
A. One.
B. Two. C.
Three. D.
Four.
(
4
)
What's the writer's opinion
according to this passage?
A. Music is as simple as it looks.
B. Music classes should be cut in some
schools.
C. Music is a big
part of our lives.
D. Music isn't a very important life
skill for us.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
B
(
4
)
C
【解析】
【分析】本文介绍了很多地
区削减了音乐课以控制预算,这是不合适的,因为音
乐在许多方面都是有益的。
(
1
)细节题。根据
some American schools have
cut music classes to control budgets
可知美
国的一些学校停课,因为学校想控制预算,故选
C
。
(
< br>2
)词义猜测题。根据
Chicago
public
schools
hurt arts
education
when
it
fired
over
1, 000
teachers...10 percent of the teachers
taught art or music
芝加哥公立学校解雇了
1000
多名教
师
……10%
p>
的教师教授艺术或音乐,可知
them
指代
被解雇的教师,故选
D
。
(
3
)细节
题。根据
Einstein played the violin and
German physicist Max Planck was talented in
playing the piano
爱因斯坦拉小提琴,德
国物理学家马克斯
·
普朗克擅长弹钢琴可知文章提到
了
2
名擅长演奏音乐的科学家,故选
B
。
< br>(
4
)推理题。根据
Music has a special connection with science as
well
音乐也与科学有着特
殊的联系
可知作者的观点是音乐是我们生活的一大部分,故选
C
。
【点评】考查阅读理解
。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻
找答案;推断题需要联
系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相
关信息锁定词意。
p>
2
.
阅读理解
Denies Walme in Texas,
USA, now 14 years old, published his best-seller
Unbending Gisula eight
years ago. The
book is about a little whale named Gisul.
One day, Gisula did not
take his mother's words and went up the beach.
Then he got lost and
had
to
learn
to
live
by
himself.
The
colour
pictures
were
drawn
by
Denies
himself.
Denies
published the books
at the age of six He is said to be the youngest
writer and picture artist.
Another surprising thing about the book is that it
became a best seller immediately after it was
published and brought him a lot of
money. Because he spent much time writing the
books, his
study was not very good and
he had to learn the year's work again but his gift
of writing is highly
praised by the
teachers and student. And he was even invited to
give talks on writing.
But Denies does not want to be a writer. He said,
'I like planes most. I dream of becoming a
pilot someday.'
(
1
)
From the story
we can learn that Denies__________.
A. published his Unbending
Gisula at the age of 14
B.
wants to be a writer when he grows up
C. drew the pictures for his own
book
D. does not go to
school anymore
(
2
)
What Denies liked most
is________.
A.
writing stories
B.
drawing pictures
C.
whales
D.
planes
(
3
< br>)
When did Denies publish the books?
A. At the age of six
B. At the age of eight C. At the age of
sixteen D. I don't know.
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
D
(
3
)
A
【解析】
【分析】大意:本文主要介
绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的
书,他虽然学习怎么好,但是他善于
写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介
绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼
Gisula
不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生
p>
活的故事。
(
1
)细节题。根据
The
colour pictures were drawn by Denies himself.
可知,通过这个故事我
们知道丹尼斯为自己的书画画,故选
C
。
(
2
)细节题。根据
I like
planes most.
可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选
D<
/p>
。
(
3
)细节题。根据
now
14
years
old,
published
his
best-seller
Unbending
Gisula
eight
years
ago.
丹尼斯现在<
/p>
14
岁,他的最畅销的书是
8
年前出版的,可知,他那是才
6
岁,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。
3
.
< br>根据短文内容理解选择正确答案。
C
What is
your favorite color? Ask famous persons like Cate
Blanchett, Scarlett Johnson, and
Bono
(
singer
for
the
band
U2
)
,
and
maybe
they
will
say
“green.”
That’s
not
because
these
artists like the color green best.
Instead, they are interested in green
fashion.
Green
fashion is about making
(
and
wearing
)
clothes that are
good for humans, animals,
and
the
Earth.
In
the
past,
green
fashion
made
people
think
of
ugly
clothes.
But
today,
green
fashion is different. It is about
looking good and caring about the Earth and other
people. You can
have interesting
clothes and be green.
Around the world, green fashion is becoming
popular. For example, the U.K. company People
Tree sells men’s and women’s clothing
and accessories
(配搭物)
. They
are made from natural
fabrics
(织物)
like
cotton
and
wool.
Workers
who
make
the
clothes
are
from
countries
like
Kenya
(肯尼亚)
, and
Bangladesh
(孟加拉国)
. People
Tree pays the men and women good
money
for the clothes they make.
Singer Bono and his wife also started a
clothing company called EDUN. When the clothes are
sold,
EDUN uses most of the money to
help people around the world.
(
1
)
From this
passage, we know that “green fashion”
means________.
A. putting green color on your face
B. making clothes from green trees
C. wearing the color green all the time
D. wearing clothes that are good for
the Earth
(
2
)
Today, green fashion is
___________.
A.
the same as it was in the past
B. making people work harder
C. more popular and interesting
D. mostly popular with famous
persons
(
3
)
Which sentence about green
clothing companies is true?
A. They are all in Africa.
B. They do not pay their workers well.
C. They make clothes only for women.
D. They use natural fabrics to make
clothes.
(
4
)
What does EDUN do?
A. It teaches people to
make clothes.
B. It makes
interesting clothes for teenagers.
C. It sells clothes and uses the money
to help people.
D. It pays
people good money for the clothes they
make.
【答案】
(
1
)
D
< br>(
2
)
C
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】
⑴
细节理解。根据第二段
Green
fashion
is
about
making
(
and
wearing
)
clothes
that
are
good
for
humans,
animals,
and
the
Earth
可知绿色时尚是做或者穿对人、动物和地球有益的<
/p>
衣服。故选
D
。
⑵
细节理解。根据第二段
But
today,
green
fashion
is
differ
ent.
和第三段
Around
the
world,
green
fashion is becoming popular
可知当今绿色时尚更受欢迎
。故选
C
。
⑶
细节理解。根据第三段可知
he
U.K. company People Tree sells men's and women's
clothing
and
accessories
(配搭物)
. They are
made from natural
fabrics
(织物)
like cotton and
wool.
Workers who make the clothes are
from countries like
Kenya
(肯尼亚)
, and
Bangladesh
(孟加
拉国)
.
People Tree pays the men and women good money for
the clothes they make.
可知他们
用
天然纤维制作衣服。
ABC
错误,故选
D
。
⑷
细节理解。跟最后一句
When
the
clothes
are
sold,
EDUN
uses
most
of
the
money
to
help
people around the world.
可知他们用钱帮助全世界的人们。故选C
【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键
词,在文章中寻找答案。
4<
/p>
.
根据短文内容选择正确答案。
B
“Do
you believe in life after death?” Jack's boss
asked Jack.
“Yes,
Sir.”
“Well,
then,
that
makes
everything
just
fine,”
the boss
went
on.
“About
an
hour
after
you
left
yesterday to go to your
grandfather's funeral
(葬礼)
,
he dropped in to see you.”
(
1
)
What do you
think Jack did the day before?
A. He attended his
grandfather's funeral.
B. He did nothing special and he worked
as usual.
C. He meant to
attend a funeral but didn't.
D. He told a lie to get the day
off.
(
2
)
What do you guess Jack's grandfather
was doing the day before?
A. He had been dead for some days but
suddenly came to life again.
B. He was thought to be dead but in
fact well and alive.
C. He
was doing his usual business.
D. He learned that Jack had cheated his
boss and came to see him.
(<
/p>
3
)
When the boss
said,
A.
meant he was glad that Jack’s
grandfather was still alive
B. was, in fact, telling Jack that he
had been found out
C. was,
in fact, telling Jack that everything was
OK
D. meant he was glad that
Jack believed in life after death
【答案】
(
1
)
D
(<
/p>
2
)
C
(
3
)
B
【解析】
【分析】这是一个笑话,<
/p>
Jack
借口参加祖父的葬礼而请假刚离开不久,他的祖父
来看他。老板借用人死后后灵魂来揭穿
Jack
的谎言。
(
1
)推理判断。根据老板的话
About
an
hour
after
you
left
yesterday
to
go
to
your
grandfather’s
funeral
(葬礼)
, he dropped in
to see you.
可知他撒了谎,故选
D
。
(
2
)推理判断。从对话中可知
Jack
的祖父是顺便来看他,
drop in
顺便走访。故选
C
。
(
3
)推理判断。老板这样说的意思是他在告诉
Jack
这样就能解释
“
你的祖父来看你
”
了,也
就是告诉
Jack
他知道
Jack
说谎了。故选
B
。
【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的
主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切
忌主观臆断,凭感觉做题
5
.
阅读理解
I live on the twelfth
floor of a building. One afternoon I was coming
home from a friend's house.
It was just
after four o'clock. I got quickly into the lift
and pressed
Button
(按钮)
13.
The lift started to go up, but very
slowly. And then, halfway up, it suddenly stopped
between
two floors. I couldn't
understand it. I pressed all the buttons from 1 to
14.I called for help very
loudly. But
nobody answered.
Then
suddenly the lights went out, and I was alone in
the dark. I started to cry and beat the
walls of the lift. I cried and cried
until I had no voice left. Then, I felt hopeless,
and pressed all the
buttons with my
hands. And at the same time, there was a bell far
away. It rang and rang. It was
the fire
alarm. I thought the whole building was on fire. I
said to God quietly,
here. I'll never
be bad again.
Just then,
I realized the lift was moving very slowly. On the
ground floor it stopped, and
the
door
opened.
A
man was
standing
there.
long
have you
been
there?
It
is
good
that
you
pressed the alarm bell. But haven't you
learned to read at your school?
piece of
paper on the wall beside the lift. It
said:
13.
(
1
)
What happened to the lift?
A. It had a fire accident.
B. It stopped halfway.
C. It was turned off by the writer.
D. It moved fast up to the top floor.
(
2
)
As
the situation went on, the writer became
.
A. more and
more scared B.
calmer and calmer
C. more
and more bored
D. clearer and clearer
(
3
)
Why
did a bell ring from far away?
A. The lift was to start
again.
B.
The repair worker rang the fire alarm.
C. The building was on fire.
D. The writer pressed the fire alarm
bell.
(
4
)
Who
most probably made the lift move again and go down
to the ground floor?
A. The writer. B. The
writer's friend. C. The man.
D. The writer's father.
【答案】
(
1
)
B
(<
/p>
2
)
A
(
3
)
D
(
4
)
C
【解析】
【分析】主要讲了作者从朋
友家里回家时遇见电梯因为修理不能使用,作者起初
不知道,最终被困电梯。
(
1
)细节题。根据
And then, halfway up, it
suddenly stopped between two floors.
可知电
梯上
到半路就停止了,故选
B
。
(
2
)细节题。根据
I cried and cried until I
had no voice left. Then, I felt hopeless
可知作者喊
叫直到没有声音,作者感到无望的,所以作者感到越来越害怕,故选
A
。
(
3
)细节题。根据
An
d at the same time, there was a bell far away. It
rang and rang. It was the
fire alarm.
p>
可知作者按到了火灾报警器,故选
D
。
p>
(
4
)细节题。根据
On the ground floor it
stopped, and the door opened. A man was standing <
/p>
there.
可知男士最有可能让电梯再次移动,故选
C
。
【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。
6
.
阅读理解
What could a poem
writer and a film director share? More than you
think
!
Langston Hughes
began writing poems in high school and
soon became one of America's greatest writers.
Most of
his writing is about his
experiences as an African American. He wrote poems
about people who
worked
hard
through
life
but
still
found
things
to
be
happy
about.
He
wrote
plays
and
books
about
justice
(正义)
for all people,
and he wrote kids' books, too. The Sweet and Sour
Animal
Book is a book of his animal
poems. Pictures and photos were used in the
book.
dreams
When Steven Spielberg was in middle school, he
wanted to make a film. He had an idea for a
film,
but
no
money.
He
started
a
tree-planting
business
and
made
his
film with
the
money
he
earned.
Spielberg never stopped making films, even after
many film schools refused him. Today
he
is one of the most popular and important
filmmakers in the world. His films are about
people
who
are
ad
venturous
(爱冒险的)
,
brave,
kind.
His
characters
often
fight
for
what
is
good.
Some of
his films are about his Jewish background, such as
Schindler's List. Spielberg once said,
don't dream that much at night because
I dream for a living.
Spielberg have
encouraged people of all ages to reach for their
dreams.
(
1
)
What is the best title for the
passage?
A. Two
men who were afraid to dream B. Two
filmmakers who were afraid to dream
C. Two writers who weren't afraid to
dream
D. Two men who weren't
afraid to dream
(
2
)
When Langston Hughes
became great he was Steven Spielberg,
who becomes popular.
A. as old as
B. as young as
C. younger than
D. older than
(
p>
3
)
Which of the
following is Langston Hughes' writing not about?
A. His experiences as an
African American. B. The fair treatment of
animals.
C. Hard-working and
happy people.
D. The
fair treatment of people.
(<
/p>
4
)
What did
Langston Hughes do in his whole life?
A. He never gave up his
wish. B. He sometimes
had a wish to achieve.
C. He
always had no wish to achieve.
D. He always wrote poems for
films.
【答案】
(
1
)
D
(
2
)
C
(
3
)
B
(
4
)
A
【解析】
【分析】主要讲了兰斯顿休
斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之
一,史蒂文
·
斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影,今天他是世界上最受欢迎和最重要的
电影制片人之一,他们用不同的方式鼓励人们实现他们的梦想。
(
1
)主旨
题。根据全文可知主要讲了兰斯顿休斯和史蒂文
·
斯皮尔伯格用
不同的方式鼓励
人们实现梦想,即两个不害怕梦想的人,故选
D
。
(
p>
2
)推断题。根据
Langston
Hughes
began
writing
poems
in
high
school
and
soon
became
one
of
America's
greatest
writers.
When
Steven
Spielberg
was
in
middle
school,
he
wanted
to
make a
film. He had an idea for a film, but no money
可知兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成
为美国最伟大的作家之一,而史蒂
文
·
斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影但是没有钱,
所以中学时没有受欢迎,所以兰斯顿休斯变得受欢迎时更年轻,故选
C
。
(
p>
3
)细节题。根据
Most
of
his
writing
is
about
his
experiences
as
an
African
American.
He
wrote poems about people
who worked hard through life but still found
things to be happy about.
He wrote
plays and books about
justice
(正义)
for all people,
and he wrote kids' books, too.
可
< br>知他的大部分作品都是关于他作为非裔美国人的经历。他写了一些诗,描写那些在生活中
< br>努力工作,但仍能找到快乐的事物的人。他为所有人写剧本和关于正义的书,他也写儿童
< br>读物,没有关于动物的公平对待的,故选
B
。
(
4
)细节题。根据
Pictures and photos were
used in the book.
in a famous Hughes
poem. That's exactly what he did throughout his li
fe.
书中使用了图片和照
片。
“
p>
紧紧抓住梦想
”
是休斯一首著名的诗中的一
句话。这正是他一生所做的。即从不放弃
梦想,故选
A
。
【点评】考查阅
读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案
;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出
中心思想。
7
.
阅读理解
On
the
afternoon
of
the
day
that
we
arrived
in
Xingcheng,
we
left
for
Qinhuangdao.
It
was
raining heavily while we
were on the highway. I kept the speed less than
100 kilometres per hour.
We got to
Qinhuangdao in the late afternoon. We booked in a
hotel a normal room with a large
bed,
an air conditioner, a TV and a toilet. 150 yuan
more or less is worthy of that.
The next morning, it only took us
less than 30 minutes to get to the beach.
Policemen were
everywhere, and they
guided our traffic. The bill of the parking was 20
yuan. I paid some money
for life buoys
because none of us could swim. The water was not
too deep near the beach and
with a life
buoy I could float on the water in order not to
get drowned. I taught my wife how to
use the life buoy, although it was also
the first time that I used it. But my daughter was
fascinated
by
the
sand.
She
played
with
the
sand
with
all
her
attention,
which
made
us
laugh.
The
environment in Beidaihe
was fine, although it was not very clean, and we
had a good time.
By
the
way,
in
the
evening
we
visited
the
shopping
street
in
the
central
city.
We
visited
a
shopping street near
Beidaihe. There were a lot of people, shopping and
dining. Of course, we
had some seafood
there too.
(
1
)
The
writer went to Beidaihe ______________.
A. by train
B. by bus C. by car
D. by plane
(
2
)
What do the underlined words
A.
防晒霜
B.
救生圈
C.
游泳衣
D.
游艇
(
3
)
What was the
writer's daughter doing while they were swimming?
A. Taking a walk along the
beach.
B. Having a
picnic.
C. Lying in the sun.
D. Playing with the sand.
p>
(
4
)
Which
of the following is TRUE according to the passage?
A. The writer booked a room
with 300 yuan a night.
B.
The writer's wife is very good at
swimming.
C. The environment
is very clean in Beidaihe.
D. The writer bad some seafood that
evening.
(
5
)
What's the best title for the
passage?
A. The
trip to Beidaihe
B. The sea in Beidaihe
C. The weather in Beidaihe
D. The food in Beidaihe
【答案】
(
1
)
C
(<
/p>
2
)
B
(
3
)
D
(
4
)
D
(
5
)
A
【解析】
【分析】主要讲了作者去北
戴河旅行。
(
1
)推断题。根据
I kept the speed
less than 100 kilometres per hour.
我把速度保
持在每小时
100
公里以下。可知是开车,即
< br>by car
,故选
C
。
(
2
)细节题。根据后句
because
none
of
us
could
swim.
因为我们都不会游泳,所以买了一
些救
生圈,故选
B
。
(
3
)细节
题。根据
But my daughter was fascinated by
the sand. She played with the sand with
all
her
attention,
which
made
us
laugh.
但是我的女儿被沙子迷住了。她全神贯注地玩着沙
子,这使我们笑了起
来,可知女儿正在玩沙子,故选
D
。
(
4
)细节
题。根据
Of course, we had some seafood
there too.
当然,我们也吃了一些海鲜,
可知是吃了
海鲜,故选
D
。
(
5
)主旨
题。根据全文可知主要讲了作者去北戴河旅行,故选
A
。
【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题
、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意
从文中寻找答案;推断题需要联系上下文
,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了
解大意之后找出中心思想。
8
.
阅读理解
We all know that many inventions
have changed our life a lot. They play important
roles in our
daily life. Here are some
interesting inventions.
Morpher
People
refuse
to
wear
helmets
because
they're
thick
and
heavy.
Morpher
is
a
bike
helmet
made
of plastic. It is just as strong as traditional
helmets, but it can be folded almost completely
flat, making it easier to carry.
Morpher may be available for sale in stores in the
near future.
HyperAdapt
Have you ever seen the movie Back to the Future?
Maybe everyone wants the pair of shoes in
the movie that can tighten or loosen by
themselves. Now, thanks to the shoe factory, the
dream
is realized. When you push a
button on the shoe, HyperAdapt can tighten or
loosen around the
feet.
Flyte
Flyte
is a light bulb that can float and turn. Flyte has
been popular with most people since it
came out in January, The company also
introduced a lot of similar products, including a
planter,
Lyfe, which came out in
June.
Little
Printer
It
looks
lovely
and
is
called
Little
Printer,
This
machine
can
print
news
headlines
(摘要)
,
riddles
and
other
things
on
a
roll
(卷)
of
paper,
If
you
want
to
make
your
own
little
newspaper, don't
forget to use it.
(
1
)
Morpher is made of
_________.
A.
steel
B. plastic
C. gold
D. wood
(
< br>2
)
What's the main use of
the Little Printer?
A. To protect our heads more
safely.
B. To tighten or
loosen by themselves around the feet.
C. To float and turn in the
water.
D. To print news
headlines, riddles and other things.
(
3
)
The
underlined word
A.
按钮
B.
门铃
C.
电梯
D.
键盘