中考英语阅读理解专题练习

余年寄山水
684次浏览
2021年02月23日 01:48
最佳经验
本文由作者推荐

-花千骨图片

2021年2月23日发(作者:春心动矣)


中考英语阅读理解专题练习




一、初三英语阅读理解(含答案详细解析)



1



阅读理解






music,


life


would


be


a


mistake,



German < /p>


philosopher


(哲学家)


Fr iedrich


Nietzsche


said


over


a


century


ago.


Music


is


a


big


part


of


our


lives.


But


in


recent


years,


some


American schools have cut music classes to control budgets


(预算)


.




For


example,


Chicago


public


schools


hurt


arts


education


when


it


fired


over


1,


000


teachers.


Among them, 10 percent of the teachers taught art or music, according to The Washington Times.


In fact, this is not just a problem in the US. In other countries, such as China and the UK, music


classes are not thought to be as important as ones like science, math and history. That's partly


because music is not seen as a very important life skill, and it isn't tested. Many students are busy


with schoolwork, so parents and students choose to focus on subjects that are tested more often.



However, learning music is beneficial


(有益的)


in many ways.



When playing music, you need different abilities to work together. It is not as simple as it looks,


according


to


Kenneth


K.


Guilmartin


of


Music


Together,


an


early


childhood


music


development


program.


For


example,


when


playing


the


piano,


people


see


music


notes


and


decode


(解码)


them in their brains. They also use their fingers to make sounds. You need to deal with all these


things at the same time.



Music has a special connection with science as well. You can see that many scientists are good


at


playing


music



Einstein


played


the


violin


and


German


physicist


Max


Planck


was


talented


in


playing the piano.


< br>(


1



Some schools in the US cut music classes, because ____.



A. they were too difficult to learn B. students in the US weren't interested in music



C. the schools wanted to control budgets


D. there weren't enough music teachers in the US




2



In Paragraph 2, what does the underlined word


(指代)


?



A. Students in Chicago. B. Public schools. C. Parents in Chicago. D. Fired teachers.




3



How many scientists who are good at playing music are mentioned in this passage?



A. One. B. Two. C. Three. D. Four.




4


What's the writer's opinion according to this passage?



A. Music is as simple as it looks. B. Music classes should be cut in some schools.



C. Music is a big part of our lives.


D. Music isn't a very important life skill for us.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



B

< p>



4



C



【解析】


【分析】本文介绍了很多地 区削减了音乐课以控制预算,这是不合适的,因为音


乐在许多方面都是有益的。





1


)细节题。根据


some American schools have cut music classes to control budgets


可知美


国的一些学校停课,因为学校想控制预算,故选


C





< br>2


)词义猜测题。根据


Chicago


public


schools


hurt arts


education


when


it


fired


over


1, 000


teachers...10 percent of the teachers taught art or music


芝加哥公立学校解雇了

1000


多名教



……10%


的教师教授艺术或音乐,可知


them


指代 被解雇的教师,故选


D






3


)细节 题。根据


Einstein played the violin and German physicist Max Planck was talented in


playing the piano


爱因斯坦拉小提琴,德 国物理学家马克斯


·


普朗克擅长弹钢琴可知文章提到

< p>


2


名擅长演奏音乐的科学家,故选


B




< br>(


4


)推理题。根据


Music has a special connection with science as well


音乐也与科学有着特


殊的联系



可知作者的观点是音乐是我们生活的一大部分,故选


C





【点评】考查阅读理解 。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻


找答案;推断题需要联 系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相


关信息锁定词意。




2



阅读理解




Denies Walme in Texas, USA, now 14 years old, published his best-seller Unbending Gisula eight


years ago. The book is about a little whale named Gisul.



One day, Gisula did not take his mother's words and went up the beach. Then he got lost and


had


to


learn


to


live


by


himself.


The


colour


pictures


were


drawn


by


Denies


himself.


Denies


published the books at the age of six He is said to be the youngest writer and picture artist.



Another surprising thing about the book is that it became a best seller immediately after it was


published and brought him a lot of money. Because he spent much time writing the books, his


study was not very good and he had to learn the year's work again but his gift of writing is highly


praised by the teachers and student. And he was even invited to give talks on writing.



But Denies does not want to be a writer. He said, 'I like planes most. I dream of becoming a


pilot someday.'




1



From the story we can learn that Denies__________.



A. published his Unbending Gisula at the age of 14



B. wants to be a writer when he grows up



C. drew the pictures for his own book



D. does not go to school anymore




2



What Denies liked most is________.



A. writing stories


B. drawing pictures


C. whales


D. planes




3

< br>)


When did Denies publish the books?



A. At the age of six B. At the age of eight C. At the age of sixteen D. I don't know.



【答案】




1



C



(< /p>


2



D




3



A



【解析】


【分析】大意:本文主要介 绍作者丹尼斯个人的一些基本情况以及他的最畅销的


书,他虽然学习怎么好,但是他善于 写作,他梦想将来能成为一名飞行员,他的书主要介


绍一只小鲸鱼,有一天小鲸鱼


Gisula


不听妈妈的话,爬上了海滩。然后迷路不得不独自生


活的故事。





1


)细节题。根据


The colour pictures were drawn by Denies himself.

< p>
可知,通过这个故事我


们知道丹尼斯为自己的书画画,故选


C





2


)细节题。根据


I like planes most.


可知,丹尼斯最喜欢飞机,故选


D< /p>






3


)细节题。根据


now


14


years


old,


published


his


best-seller


Unbending


Gisula


eight


years


ago.


丹尼斯现在< /p>


14


岁,他的最畅销的书是


8

< p>
年前出版的,可知,他那是才


6


岁,故选


A





【点评】考查阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。




3


< br>根据短文内容理解选择正确答案。




C



What is your favorite color? Ask famous persons like Cate Blanchett, Scarlett Johnson, and


Bono



singer


for


the


band


U2



,


and


maybe


they


will


say


“green.”


That’s


not


because


these


artists like the color green best. Instead, they are interested in green fashion.



Green fashion is about making



and wearing



clothes that are good for humans, animals,


and


the


Earth.


In


the


past,


green


fashion


made


people


think


of


ugly


clothes.


But


today,


green


fashion is different. It is about looking good and caring about the Earth and other people. You can


have interesting clothes and be green.



Around the world, green fashion is becoming popular. For example, the U.K. company People


Tree sells men’s and women’s clothing and accessories


(配搭物)


. They are made from natural


fabrics


(织物)



like


cotton


and


wool.


Workers


who


make


the


clothes


are


from


countries


like


Kenya


(肯尼亚)


, and Bangladesh


(孟加拉国)


. People Tree pays the men and women good


money for the clothes they make.



Singer Bono and his wife also started a clothing company called EDUN. When the clothes are sold,


EDUN uses most of the money to help people around the world.



1



From this passage, we know that “green fashion” means________.




A. putting green color on your face B. making clothes from green trees



C. wearing the color green all the time


D. wearing clothes that are good for the Earth




2

< p>


Today, green fashion is ___________.




A. the same as it was in the past


B. making people work harder



C. more popular and interesting


D. mostly popular with famous persons




3



Which sentence about green clothing companies is true?




A. They are all in Africa. B. They do not pay their workers well.



C. They make clothes only for women. D. They use natural fabrics to make clothes.




4



What does EDUN do?




A. It teaches people to make clothes.



B. It makes interesting clothes for teenagers.



C. It sells clothes and uses the money to help people.



D. It pays people good money for the clothes they make.



【答案】



1



D


< br>(


2



C




3



D




4



C



【解析】


【分析】





细节理解。根据第二段


Green


fashion


is


about


making



and


wearing




clothes


that


are


good


for


humans,


animals,


and


the


Earth


可知绿色时尚是做或者穿对人、动物和地球有益的< /p>


衣服。故选


D





细节理解。根据第二段



But


today,


green


fashion


is


differ ent.


和第三段


Around


the


world,


green fashion is becoming popular


可知当今绿色时尚更受欢迎 。故选


C





细节理解。根据第三段可知


he U.K. company People Tree sells men's and women's clothing


and accessories


(配搭物)


. They are made from natural fabrics


(织物)


like cotton and wool.


Workers who make the clothes are from countries like Kenya


(肯尼亚)


, and Bangladesh


(孟加


拉国)


. People Tree pays the men and women good money for the clothes they make.


可知他们


用 天然纤维制作衣服。


ABC


错误,故选


D





细节理解。跟最后一句


When


the


clothes


are


sold,


EDUN


uses


most


of


the


money


to


help


people around the world.


可知他们用钱帮助全世界的人们。故选C


【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键

词,在文章中寻找答案。




4< /p>



根据短文内容选择正确答案。




B



“Do you believe in life after death?” Jack's boss asked Jack.



“Yes, Sir.”



“Well,


then,


that


makes everything


just


fine,”


the boss


went


on.


“About


an



hour


after


you


left


yesterday to go to your grandfather's funeral


(葬礼)


, he dropped in to see you.”




1



What do you think Jack did the day before?




A. He attended his grandfather's funeral.



B. He did nothing special and he worked as usual.



C. He meant to attend a funeral but didn't.



D. He told a lie to get the day off.




2



What do you guess Jack's grandfather was doing the day before?




A. He had been dead for some days but suddenly came to life again.



B. He was thought to be dead but in fact well and alive.



C. He was doing his usual business.



D. He learned that Jack had cheated his boss and came to see him.



(< /p>


3



When the boss said,




A.


meant he was glad that Jack’s grandfather was still alive



B. was, in fact, telling Jack that he had been found out



C. was, in fact, telling Jack that everything was OK



D. meant he was glad that Jack believed in life after death



【答案】




1



D



(< /p>


2



C




3



B



【解析】


【分析】这是一个笑话,< /p>


Jack


借口参加祖父的葬礼而请假刚离开不久,他的祖父


来看他。老板借用人死后后灵魂来揭穿


Jack


的谎言。




1


)推理判断。根据老板的话


About


an


hour


after


you


left


yesterday


to


go


to


your


grandfather’s funeral


(葬礼)


, he dropped in to see you.


可知他撒了谎,故选


D





2

)推理判断。从对话中可知


Jack


的祖父是顺便来看他,


drop in


顺便走访。故选


C





3


)推理判断。老板这样说的意思是他在告诉


Jack


这样就能解释


你的祖父来看你



了,也


就是告诉


Jack


他知道


Jack


说谎了。故选


B




【点评】故事类阅读要紧扣故事的时间线索,人物间的关系,故事的发展和结局,点明的


主旨等信息。答题时注意问题中的关键词在文章中的准确定位,根据关键词查找信息,切


忌主观臆断,凭感觉做题




5



阅读理解




I live on the twelfth floor of a building. One afternoon I was coming home from a friend's house.


It was just after four o'clock. I got quickly into the lift and pressed Button


(按钮)


13.



The lift started to go up, but very slowly. And then, halfway up, it suddenly stopped between


two floors. I couldn't understand it. I pressed all the buttons from 1 to 14.I called for help very


loudly. But nobody answered.



Then suddenly the lights went out, and I was alone in the dark. I started to cry and beat the


walls of the lift. I cried and cried until I had no voice left. Then, I felt hopeless, and pressed all the


buttons with my hands. And at the same time, there was a bell far away. It rang and rang. It was


the fire alarm. I thought the whole building was on fire. I said to God quietly,


here. I'll never be bad again.



Just then, I realized the lift was moving very slowly. On the ground floor it stopped, and


the


door


opened.


A


man was


standing


there.



long


have you


been


there?


It


is


good


that


you


pressed the alarm bell. But haven't you learned to read at your school?


piece of paper on the wall beside the lift. It said:




13.




1



What happened to the lift?



A. It had a fire accident.


B. It stopped halfway.



C. It was turned off by the writer. D. It moved fast up to the top floor.




2



As the situation went on, the writer became .



A. more and more scared B. calmer and calmer



C. more and more bored


D. clearer and clearer




3



Why did a bell ring from far away?



A. The lift was to start again.


B. The repair worker rang the fire alarm.



C. The building was on fire. D. The writer pressed the fire alarm bell.




4



Who most probably made the lift move again and go down to the ground floor?



A. The writer. B. The writer's friend. C. The man. D. The writer's father.



【答案】




1



B



(< /p>


2



A




3



D

< p>



4



C



【解析】


【分析】主要讲了作者从朋 友家里回家时遇见电梯因为修理不能使用,作者起初


不知道,最终被困电梯。

< p>




1


)细节题。根据


And then, halfway up, it suddenly stopped between two floors.


可知电 梯上


到半路就停止了,故选


B






2

< p>
)细节题。根据


I cried and cried until I had no voice left. Then, I felt hopeless


可知作者喊


叫直到没有声音,作者感到无望的,所以作者感到越来越害怕,故选


A




< p>


3


)细节题。根据


An d at the same time, there was a bell far away. It rang and rang. It was the


fire alarm.


可知作者按到了火灾报警器,故选


D






4


)细节题。根据


On the ground floor it stopped, and the door opened. A man was standing < /p>


there.


可知男士最有可能让电梯再次移动,故选

< p>
C





【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。




6



阅读理解




What could a poem writer and a film director share? More than you think



Langston Hughes


began writing poems in high school and soon became one of America's greatest writers. Most of


his writing is about his experiences as an African American. He wrote poems about people who


worked


hard


through


life


but


still


found


things


to


be


happy


about.


He


wrote


plays


and


books


about justice


(正义)


for all people, and he wrote kids' books, too. The Sweet and Sour Animal


Book is a book of his animal poems. Pictures and photos were used in the book.


dreams



When Steven Spielberg was in middle school, he wanted to make a film. He had an idea for a


film,


but


no


money.


He


started


a


tree-planting


business


and


made


his


film with


the


money


he


earned. Spielberg never stopped making films, even after many film schools refused him. Today


he is one of the most popular and important filmmakers in the world. His films are about people


who


are


ad venturous


(爱冒险的)


,


brave,


kind.


His


characters


often


fight


for


what


is


good.


Some of his films are about his Jewish background, such as Schindler's List. Spielberg once said,


don't dream that much at night because I dream for a living.


Spielberg have encouraged people of all ages to reach for their dreams.




1



What is the best title for the passage?



A. Two men who were afraid to dream B. Two filmmakers who were afraid to dream



C. Two writers who weren't afraid to dream


D. Two men who weren't afraid to dream




2



When Langston Hughes became great he was Steven Spielberg, who becomes popular.



A. as old as


B. as young as


C. younger than


D. older than




3



Which of the following is Langston Hughes' writing not about?



A. His experiences as an African American. B. The fair treatment of animals.



C. Hard-working and happy people.


D. The fair treatment of people.



(< /p>


4



What did Langston Hughes do in his whole life?



A. He never gave up his wish. B. He sometimes had a wish to achieve.



C. He always had no wish to achieve.


D. He always wrote poems for films.



【答案】


< p>


1



D




2


C




3



B




4



A



【解析】


【分析】主要讲了兰斯顿休 斯高中时开始写诗,很快成为美国最伟大的作家之


一,史蒂文


·


斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影,今天他是世界上最受欢迎和最重要的

< p>
电影制片人之一,他们用不同的方式鼓励人们实现他们的梦想。





1


)主旨 题。根据全文可知主要讲了兰斯顿休斯和史蒂文


·


斯皮尔伯格用 不同的方式鼓励


人们实现梦想,即两个不害怕梦想的人,故选


D






2


)推断题。根据


Langston


Hughes


began


writing


poems


in


high


school


and


soon


became


one


of


America's


greatest


writers.


When


Steven


Spielberg


was


in


middle


school,


he


wanted


to


make a film. He had an idea for a film, but no money

< p>
可知兰斯顿休斯高中时开始写诗,很快成


为美国最伟大的作家之一,而史蒂 文


·


斯皮尔伯格上中学时,他想拍一部电影但是没有钱,


所以中学时没有受欢迎,所以兰斯顿休斯变得受欢迎时更年轻,故选


C






3


)细节题。根据


Most


of


his


writing


is


about


his


experiences


as


an


African


American.


He


wrote poems about people who worked hard through life but still found things to be happy about.


He wrote plays and books about justice


(正义)


for all people, and he wrote kids' books, too.


< br>知他的大部分作品都是关于他作为非裔美国人的经历。他写了一些诗,描写那些在生活中

< br>努力工作,但仍能找到快乐的事物的人。他为所有人写剧本和关于正义的书,他也写儿童

< br>读物,没有关于动物的公平对待的,故选


B


< p>




4


)细节题。根据


Pictures and photos were used in the book.


in a famous Hughes poem. That's exactly what he did throughout his li fe.


书中使用了图片和照


片。



紧紧抓住梦想



是休斯一首著名的诗中的一 句话。这正是他一生所做的。即从不放弃


梦想,故选


A





【点评】考查阅 读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案 ;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出 中心思想。




7



阅读理解





On


the


afternoon


of


the


day


that


we


arrived


in


Xingcheng,


we


left


for


Qinhuangdao.


It


was


raining heavily while we were on the highway. I kept the speed less than 100 kilometres per hour.


We got to Qinhuangdao in the late afternoon. We booked in a hotel a normal room with a large


bed, an air conditioner, a TV and a toilet. 150 yuan more or less is worthy of that.



The next morning, it only took us less than 30 minutes to get to the beach. Policemen were


everywhere, and they guided our traffic. The bill of the parking was 20 yuan. I paid some money


for life buoys because none of us could swim. The water was not too deep near the beach and


with a life buoy I could float on the water in order not to get drowned. I taught my wife how to


use the life buoy, although it was also the first time that I used it. But my daughter was fascinated


by


the


sand.


She


played


with


the


sand


with


all


her


attention,


which


made


us


laugh.


The


environment in Beidaihe was fine, although it was not very clean, and we had a good time.




By


the


way,


in


the


evening


we


visited


the


shopping


street


in


the


central


city.


We


visited


a


shopping street near Beidaihe. There were a lot of people, shopping and dining. Of course, we


had some seafood there too.




1



The writer went to Beidaihe ______________.



A. by train B. by bus C. by car D. by plane




2



What do the underlined words



A.


防晒霜



B.


救生圈



C.


游泳衣



D.


游艇




3



What was the writer's daughter doing while they were swimming?



A. Taking a walk along the beach.


B. Having a picnic.



C. Lying in the sun.


D. Playing with the sand.




4



Which of the following is TRUE according to the passage?



A. The writer booked a room with 300 yuan a night.



B. The writer's wife is very good at swimming.



C. The environment is very clean in Beidaihe.



D. The writer bad some seafood that evening.




5



What's the best title for the passage?



A. The trip to Beidaihe


B. The sea in Beidaihe



C. The weather in Beidaihe D. The food in Beidaihe



【答案】




1



C



(< /p>


2



B




3



D

< p>



4



D




5



A



【解析】


【分析】主要讲了作者去北 戴河旅行。




1


)推断题。根据


I kept the speed less than 100 kilometres per hour.


我把速度保 持在每小时


100


公里以下。可知是开车,即

< br>by car


,故选


C






2

< p>
)细节题。根据后句


because


none


of


us


could

< p>
swim.


因为我们都不会游泳,所以买了一


些救 生圈,故选


B






3


)细节 题。根据


But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with


all


her


attention,


which


made


us


laugh.


但是我的女儿被沙子迷住了。她全神贯注地玩着沙


子,这使我们笑了起 来,可知女儿正在玩沙子,故选


D






4


)细节 题。根据


Of course, we had some seafood there too.


当然,我们也吃了一些海鲜,


可知是吃了 海鲜,故选


D






5


)主旨 题。根据全文可知主要讲了作者去北戴河旅行,故选


A





【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题 、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意


从文中寻找答案;推断题需要联系上下文 ,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了


解大意之后找出中心思想。




8



阅读理解



We all know that many inventions have changed our life a lot. They play important roles in our


daily life. Here are some interesting inventions.



Morpher




People


refuse


to


wear


helmets


because


they're


thick


and


heavy.


Morpher


is


a


bike


helmet


made of plastic. It is just as strong as traditional helmets, but it can be folded almost completely


flat, making it easier to carry. Morpher may be available for sale in stores in the near future.



HyperAdapt



Have you ever seen the movie Back to the Future? Maybe everyone wants the pair of shoes in


the movie that can tighten or loosen by themselves. Now, thanks to the shoe factory, the dream


is realized. When you push a button on the shoe, HyperAdapt can tighten or loosen around the


feet.



Flyte



Flyte is a light bulb that can float and turn. Flyte has been popular with most people since it


came out in January, The company also introduced a lot of similar products, including a planter,


Lyfe, which came out in June.



Little Printer




It


looks


lovely


and


is


called


Little


Printer,


This


machine


can


print


news


headlines


(摘要)


,


riddles


and


other


things


on


a


roll


(卷)



of


paper,


If


you


want


to


make


your


own


little


newspaper, don't forget to use it.



1



Morpher is made of _________.



A. steel


B. plastic


C. gold


D. wood



< br>2



What's the main use of the Little Printer?



A. To protect our heads more safely.



B. To tighten or loosen by themselves around the feet.



C. To float and turn in the water.



D. To print news headlines, riddles and other things.




3



The underlined word



A.


按钮


B.


门铃


C.


电梯


D.


键盘


-花千骨图片


-花千骨图片


-花千骨图片


-花千骨图片


-花千骨图片


-花千骨图片


-花千骨图片


-花千骨图片